Dodaj do ulubionych

Antypodkowa przeciw Podkowie

13.04.06, 21:39
To pierwsza bardzo dobra wiadomość z tej sprawie od dłuższego czasu. I do tego
jeszcze tuż przed Świętami. :-))
Obserwuj wątek
    • Gość: xd Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 21:56
      Galeria MUSI powstać a wszyscy prostestujący to debile dosłownie boże ludzie
      dajcie sie miastu rozwijać!
      • stuntman Re: Antypodkowa przeciw Podkowie 13.04.06, 22:10
        Jak się ono może rozwijać jak tu panuje takie myślenie? Najważniejsze, żeby po
        polsku pokazać drugiemu wała, zamiast wspólnie stworzyć nową jakość i podnosić
        standardy życiowe. Tym lepiej im drugiemu gorzej - nie mam ja to nikt nie
        będzie mieć!
        • konrad_wp Re: Antypodkowa przeciw Podkowie 13.04.06, 22:19
          Podkowa powstanie! MUSI!!!
        • Gość: Norberta Ziolowska Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 16:35
          A w jaki sposób nowe centrum handlowe podniesie moj standard zyciowy?Mamy w
          centrum Tss i taygera po co kolejna kolebka sklepow? Obok sa dwa rynki głowna
          ulica miasta, nie mowiac o stracie miejsca do parkowania.
          Człowieku siedzisz przed kompem cale zycie na garneczku rodzicow i prawisz
          moraly...nigdzie nie wychylasz dzioba z domu.
          Skad wiem bo znam ciebie.
          Jak chca politycy podnosic standardy zycia to niech zaczna od wymuszenia
          wiekszych zarobkow...
          • Gość: soft Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 17:08
            Nie świruj, że z domu nie wychodzi. On z rodzicami do Auchan jeździ napawać się
            wielkomiejskością :D
          • stuntman Re: Antypodkowa przeciw Podkowie 23.04.06, 21:01
            Skończyły się już argumenty, to trzeba sobie żółci upuścić. Pozdro :D
      • Gość: tomik23 Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.cust.tele2.pl 14.04.06, 16:08
        zgadzam sie z Toba miato musi sie rozwijac oj beda zalowac bo poniosa sromotna
        kleske i tyle
    • Gość: apolinary [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 22:01
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: aj jajaj Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.c155.petrotel.pl 13.04.06, 22:08
        I takie myślenioe mnie dobija. Jaki masz w tym cel bo nie rozumiem??
        Może dla niektórych wyda to sie śmieszne ale ja poprosyu nie moge na to
        patrzeć jak co 2 tygodnie ktoś blokuje w tym mieście iwestycje!!!!
        LUDZIE OBUDŹCIE SIE!!! Pewnie szkoda tez że budują amfiteatr bo oszpeci wzgórze
        tumskie lub katedre?! Dajcie sobie na luz i przestańcie blokować rozwój
        miasta!!!
    • Gość: leszek Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 22:09
      Roman jesteś nudny. Myślałem, że stać Cię na więcej. Zmieniam zdanie.
      A ta cała walka przeciw potrzebnej (chyba wg. większości Płocczan)inwestycji
      jest żenująca i śmieszna.Dajcie już spokój, ile można............
      • Gość: kibic Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 22:14
        Brawo kupcy Moze dzieki Wam nie dojdzie do realizacji najwiekszej glupoty i
        najwiekszego przekretu w historii Plocka
        • Gość: Płockowy Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: 87.207.154.* 13.04.06, 22:20
          Gość portalu: kibic napisał(a):

> Brawo kupcy Moze dzieki Wam nie dojdzie do realizacji najwiekszej glupoty i
          > najwiekszego przekretu w historii Plocka

Jak się czyta wątki takie jak ten, to nóż się w kieszeni otwiera!! Najwiekszą
          głupotą to jesteście wy - kupcy, dzieki wam jest jak jest w Płocku!
          • konrad_wp Re: Antypodkowa przeciw Podkowie 13.04.06, 22:27
            Na szczęście te czasy już się kończą :-) Po prostu dni bazarowego chłamu są
            policzone. Dość!
            • roman_j Re: Antypodkowa przeciw Podkowie 14.04.06, 00:12
              Proponuję mniej emocji, a więcej rozsądku wkladać w wypowiedzi na forum. Byłeś
              kiedyś w Antypodkowie? Najwyraźniej nie, skoro kojarzy Ci się z bazarem. Wiesz w
              ogóle, gdzie to jest? ;-))
              • Gość: adas Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 14.04.06, 09:13
                Masz racje romanie rozumiem ze dla ciebie to nie jest bazar , poniewaz tylko
                jest ci znany rynek itp. Jak wyglada taka stodola w centrum miasta?? Jest jak z
                tamtej epoki.Wiejska czarodziejska.
                A z tego co wiem to pan Tiger chcial sam to kupic za 5 mln zł. Nikt w ten syf
                nie zainwestuje bo siedza tam sami skapcy.
                Centrum Podkowa tak a antypodkowa NIE!

• ciffan Re: Antypodkowa przeciw Podkowie 14.04.06, 15:07
                  Gość portalu: adas napisał(a):
                  > Masz racje romanie rozumiem ze dla ciebie to nie jest bazar , poniewaz tylko
                  > jest ci znany rynek itp. Jak wyglada taka stodola w centrum miasta?? Jest jak z
                  > tamtej epoki.Wiejska czarodziejska.

W antypodkowie podobają mi się tylko dwa "stoiska" - dobrze zaopatrzony
                  zegarmistrz i sklep campusa (uprzedzam złośliwe docinki - nie podoba mi się
                  "lewy" sprzedawca w campusie, tylko asortyment :] )
          • Gość: kupiec Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 22:27
            I bardzo dobrze
          • Gość: Płockowe Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 22:29
            Popieram inwestycję ja i wszyscy moi znajomi. Wokół mnie wszyscy tego chcą. Nie
            wiem skąd te głosy na nie. Może jest ich 5 (słownie pięć) i całymi dniami piszą
            na tym forum i mącą. Brawo za wytrwałość. Tylko po co? Większości Płocczan i
            tak nie przekonacie.
            • stuntman Re: Antypodkowa przeciw Podkowie 13.04.06, 23:06
              Najśmieszniejsze, że mniejszość w tej sytuacji rządzi większością, władza
              jeszcze im przyklepuje i mamy to co mamy - drożyznę i tandetę.
              • roman_j Re: Antypodkowa przeciw Podkowie 14.04.06, 00:17
                Ktoś policzył zwolenników obu stron? Uważacie, ze Przeciwko jest 5 osób? Z
                artykułu wynika, że co najmniej 66, a to tylko malutki wycinek społeczności
                Płocka. Może to jednak zwolenników jest zdecydowana mniejszość? :-))
                • stuntman Re: Antypodkowa przeciw Podkowie 14.04.06, 07:57
                  Jaaasne :) Tak samo nam wmawiano przed budową Auchana.
                • Gość: Rafał Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 09:25
                  Też się zastanawiam, kto liczy zwolenników i przeciwników. W razie co - jestem
                  przeciw
                  • awoj1 Re: Antypodkowa przeciw Podkowie 14.04.06, 10:08
                    Jestem zdecydowanie przeciw budowie Podkowy.
                    To przedsięwzięcie miałoby sens tylko wtedy gdyby rozebrano obecną "antypodkowę".
                    Jesli obok nowego budynku pozostanie nie pasująca do niego obecna ohydna budowla
                    to będzie to szpetota niesłychana. Wtedy lepiej pozostawić plac w spokoju, niech
                    w centrum będzie kawałek przestrzeni, którą można ładnie urządzić.
      • roman_j Re: Antypodkowa przeciw Podkowie 14.04.06, 00:14
        Gość portalu: leszek napisał(a):

> A ta cała walka przeciw potrzebnej (chyba wg. większości Płocczan) inwestycji
        > jest żenująca i śmieszna.

Nie spotkałem jeszcze płocczanina, który by uważał, ze ta inwestycja jest
        potrzebna (poza głosami na forum) i to do tego właśnie w tym miejscu. Spotkałem
        się za to z bardzo wieloma głosami sprzeciwu. Z tak wieloma i z tak różnych
        środowisk, że sam nie mogę się nadziwić, ile różnych osób jest przeciwko. :-))
    • ernest_pinch Re: Antypodkowa przeciw Podkowie 13.04.06, 22:36
      roman_j napisał:

> To pierwsza bardzo dobra wiadomość z tej sprawie od dłuższego czasu.

Roman, sprostuj ze zartowales :))
      Jak moze byc dobra wiadomoscia: "...czymś obłożymy, dodamy kopułę, urządzimy
      jakąś kawiarenkę..." Zwyczajna partyzantka: cos, gdzies, jakos... a najpewniej
      wcale.
      • konrad_wp Re: Antypodkowa przeciw Podkowie 13.04.06, 22:49
        > Roman, sprostuj ze zartowales :))

Roman traci w moich oczach cały swój autorytet jaki wypracował przez dziesiątki
        mądrych postów na przestrzeni tych paru lat. Roman - opamiętaj się, proszę :) Ja
        rozumiem, że krytykujesz Milewskiego (bo to tu przecież chodzi prawda?) ale nie
        wmawiaj nam i przede wszystkim sobie że zainwestowanie gigantycznej kwoty 200
        tys. zł w to badziewie sprawi że przestanie być architektonicznym i
        urbanistycznym koszmarem. TAK NIE BĘDZIE.
      • Gość: marcin Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 22:53
        Tam nie jest potrzebny lifting tylko gruntowan przebudowa, a jak nie macie na to kasy to dajcie komuś to zrobić. Jeszcze niech ktoś się weżmie za burdel na Bielskiej tzw Manchatan, taki teren a taki śmietnik tam jest :D
        • Gość: olo [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 23:09
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • Gość: Funiasty Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.c243.petrotel.pl 13.04.06, 23:13
            a ty olo jak się ubierasz?
            • Gość: olo Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 09:05
              Gość portalu: Funiasty napisał(a):

> a ty olo jak się ubierasz?
              z tego co czytam to inaczej niż roman,boo robie zakupy w innym
              miejscu.Niestety musze jeździć do innch miast do co oferuja kupcy w Płocku,to
              sami widzicie...
              • Gość: Funiasty Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.c240.petrotel.pl 14.04.06, 18:11
                Gość portalu: olo napisał(a):

> z tego co czytam to inaczej niż roman,boo robie zakupy w innym
                > miejscu.Niestety musze jeździć do innch miast do co oferuja kupcy w Płocku,to
                > sami widzicie...

No dobra, wymień gdzie jeździsz i co kupujesz. Wezmę przykład, bo równy kolo z
                Ciebie, olo.
      • roman_j Re: Antypodkowa przeciw Podkowie 14.04.06, 00:18
        Nie ma czego prostować. To bardzo dobra wiadomość. Rozwinę to stwierdzenie w
        oddzielnym wpisie, jak doczytam do końca wszystkie opinie. :-))
        • Gość: do romana Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 00:30
          przypominam Ci romanie, że jako jedyne w Płocku przeciwstawiające się
          zdecydowanie zabudowie rynku jest Stowarzyszenie Nasze Miasto Płock. Proponuję
          Ci, abyś się tam udał i nawiązał kontakt. Na pewno CIe wysłuchają i razem coś
          ciekawego zrobicie wtej sprawie. A tymczasem możesz sobie o galerii poczytac na
          stronach stowarzyszenia i wziąć jutro gazetę z PSS lub pOlo market
          (www.nmp.plocman.pl)
      • Gość: z tego miasta Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.06, 13:50
        zupelnie sie zgadzam. podejrzewam, ze z tych <<jakis>> zmian w antypodkowie nie
        zostanie nic zrealizowane. jakos do tej pory nie mogli sie za to wziac aby ten
        potworek budowlany troche unowoczesnic. bedzie nadal straszyc.
    • Gość: bridge Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 23:57
      Pawlak - macie rację, postąpiliście jak najbardziej biznesowo- wykorzystajcie
      tylko tę szansę jaką otwiera wam sąsiad - o ile powstanie, co moze nie byc
      takie pewne. Roman- nie jestes sam- orkiestron cie popiera.
      • melqiades Re: Antypodkowa przeciw Podkowie 14.04.06, 00:17
        Trochę przykra sprawa. Była spora szansa by przeforsować tą decyzję
        na walnym, a wyszło tradycyjnie, po płocku - zwyciężyła małostkowość paru
        osób, wyimaginowane fobie... i działanie silnego lobby przeciw Polimeni.
        Nie wierzę, by spółdzielnia znalazła inwestora i/lub środki na "lifting"
        antypodkowy. Nie sądzę by sam lifting był w stanie utrzymać atrakcyjność
        tego miejsca i zapewnić kupcom obrót pozwalający na przetrwanie.
        Z całej tej sytuacji wyłania się coraz bardziej jasny obraz - Galeria
        Polimeni i tak powstanie (choć jej oddanie do użytku może się nieco odsunąć
        w czasie), dzisiejsze wydarzenia będą pretekstem do podniesienia czynszów
        kupcom w antypodkowie, co przy braku inwestycji najpóźniej po roku od
        uruchomienia Galerii kupcy z antypodkowy staną przed widmem bankructwa,
        a to da możliwość jednemu z lokalnych "byznesmenów" na wystąpienie w roli
        męża opatrznościowego, który wykupi teren, wyburzy straszydło i zainwestuje
        w nowy gmach korzystając z doskonałej lokalizacji oraz sąsiedztwa galerii.
        A wszystko w imię obrony... tylko nie wiem czego??? płockiej racji stanu???
        • nmarco Re: Antypodkowa przeciw Podkowie 14.04.06, 08:13
          Czytając wypowiedzi na forum zaczynam dochodzić do wniosku część mieszkańców
          Płocka chce aby to masto było prowincjonalną dziurą i najlepiej jeszcze żeby
          odgrodzić je murem wiekszym od ,, chińskiego ''. Po co nam nowe inwestycje .
          Przecież mamy w centrum ,,piękną'' Antypodkowę , wspaniałe centra handlowe
          Tyger , rynki przy Bielskiej i Rembielińskiego . Po co nam następne .
          Ciekawy jestem czy Roman i jemu podobni byli chociaż raz w galerii z
          prawdziwego zdarzenia i jeżeli tak to czy zauważyli różnice między nimi , a tym
          co jest w Płocku . Jeżeli tych różnic nie dostrzegaja to może czas to może czas
          zająć się czymś innym np. ogrudkiem przy domu lub spaceram po Tumach .
          • Gość: kiki Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: 213.25.91.* 19.04.06, 09:50
          • Gość: kiki Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: 213.25.91.* 19.04.06, 09:57
            To miiasto jest prowincjonalną dziurą i ta inwestycja tego nie zmieni,natomiast
            zastanawiam się gdzie będą parkowały samochody,najpierw trzeba wybudowac jakiś
            parking zastępczy a potem brać się za taką inwestycję.No ale milesia to nie
            obchodzi on ma gdzie parkować.
    • roman_j Czytam te opinie i nie mogę sie nadziwić ... :-)) 14.04.06, 00:45
      Dziwny jest ten świat, zaprawdę. Kiedy jakiś czas temu kiełkował pomysł
      zabudowania Nowego Rynku blaszaną stodołą, którą umownie nazywam "Zemstą Metki",
      na forum podniosły się głosy zadowolonych płocczan, któe ukladały się w dwa
      główne nurty. Pierwszy z nich głosił pochwałę konkurencji. Cieszono się, że oto
      powstanie przybytek, który będzie realną konkurencją dla naszego
      przaśno-siermiężnego handlu i który spowoduje, że wreszcie handel ten osiągnie
      poziom warszawski, a może nawet europejski (cokolwiek miałoby to znaczyć). Drugi
      nurt zadowolonych forumowiczów cieszył się, że nowa budowla zasłoni lub wręcz
      zastąpi budynek Antypodkowy, który dla wielu płocczan jest szczytem
      architektonicznego bezguścia i brzydoty. Takie to opinie można było przeczytać
      na forum pisane przez zwolenników tej inwestycji.
      I cóż się stało teraz. Oto Gazeta opublikowała informacje, które powinny oba te
      stronnictwa jeszcze bardziej ucieszyć.
      Po pierwsze zwolennicy konkurencji powinni się ucieszyć z informacji, że Grupa
      Pomyleni będzie miała konkurencję. Że nie wchłonie jednego z potencjalnych
      konkurentów, co dałoby jej dużo większą pozycję na rynku. No i co czytam?
      Okazuje się, że nagle wszyscy Ci zwolennicy konkurencji zgrzytają zębami?
      Dlaczego? Czy dlatego, że konkurencja jest dobra, jesli się ją robi naszym
      lokalnym handlowcom i rzemieślnikom, a zła jeśli to ten lokalny handel i usługi
      chce stanąć w szranki, było nie było, dla dobra nas, klientów. Pytam więc, gdzie
      jesteście zwolennicy konkurencji? Tak nagle Wam się odwidziało?
      Po drugie, zwolennicy ładu architektonicznego. Pojawiła się szansa, że ohydna
      Antypodkowa zniknie z płockiego krajobrazu, a być może zastąpi ją Antypodkowa po
      liftingu. Wyremontowana, może ciekawsza architektonicznie. Może nie tylko
      służąca handlowi i usługom, ale też gastronomii. I co? Znów Ci dotychczasowi
      zwolennicy gustownej (cokolwiek to znaczy) architektury, zapowietrzają się na
      forum, prawie widać, jak się robią czerwoni ze złości i znów nie rozumiem,
      dlaczego skoro i oni zostali mile połechtani informacją, że zniknie brzydka
      Antypodkowa szpecąca Nowy Rynek, a pojawi się być może nowa, piękniejsza, jak
      motyl z brzydkiej gąsienicy.
      Wydawałoby sie, że każdy zdrowo myślący człowiek ucieszy się albo czytając, że
      nie grozi nam dominacja jednego podmiotu, albo że kolejny budynek w Płocku
      wypięknieje. A tu tylko kipiąca złość i jakieś zabawne zarzuty i apele pod moim
      adresem. Walki z "Zemstą Metki" nie mogę zaprzestać, bo jeszcze jej na dobre nie
      zacząłem. Dopiero się do niej przygotowuję. Stracę szacunek niektórych z Was? A
      cóż jest wart ten Wasz szacunek, skoro odmawiacie mi go po dwóch zdaniach, pod
      którymi na dodatek powinniście się wszyscy jednomyślnie podpisać, gdybyście byli
      konsekwentni w głoszonych przez siebie na forum poglądach, co dobitnie powyżej
      udowodniłem. Prowincja z Was wyłazi, drogie kołtuny, słoma z butów. "Zemsta
      Metki" jest cacy, bo "hamerykańska", Nowa Antypodkowa jest be, bo nasza,
      swojska, płocka. Gdyby Wam Grupa Pomyleni drewniany wychodek na środku Starego
      Rynku postawiła, to byście tam chodzili sr.. nawet za duże pieniądze, zamiast
      korzystać z darmowych miejskich toalet. I to jest właśnie ta prowincja, która
      przejawia się w stanie umysłu co niektórych "yntelygentów" płockich. Broniewski
      by Was podsumował. Szkoda, że nie żyje. :-))
      • Gość: kubek wody Re: Czytam te opinie i nie mogę sie nadziwić ... IP: *.ists.pl / *.ists.pl 14.04.06, 01:32
        W którymś z lutowych Wprostów Pan Maciej Rybiński powoływał się na dość ciekawe
        badania z zakresu psychologii. Otóż idioci po pierwsze nie zauważają swoich
        błedów, a jeżeli nawet wytłumaczy się gdzie się pomylili to i tak dalej
        twierdzą, że mają rację.

Czytam twoje posty i nawet już miałem ochotę zdanie po zdaniu wyśmiać co
        napiałeś, ale ograniczę się do dówch kwestii.

Po pierwsze- podkowa jest brzydka i nic jej nie pomoże. Odpicowac na wysoki
        połysk to sobie możesz łazienkę na święta po tym jak jej rok nie sprzątasz.

Po drugie- Polimeni zarżnie kupców z Podkowy. Bydynek będzie stał i niszczał.

Jak zrozumiesz te dwie sprawy to daj znać. Szkoda mi teraz czasu wolę iść spac.

Mam ochotę napisać co myślę o twoim poziomie intelektualnym i trosce jaką
        należy otoczyć twoich studentów.

nie pozdrawiam
        • roman_j Re: Czytam te opinie i nie mogę sie nadziwić ... 14.04.06, 02:06
          Gość portalu: kubek wody napisał(a):

> W którymś z lutowych Wprostów Pan Maciej Rybiński powoływał się na dość
          > ciekawe badania z zakresu psychologii. Otóż idioci po pierwsze nie zauważają
          > swoich błedów, a jeżeli nawet wytłumaczy się gdzie się pomylili to i tak
          > dalej twierdzą, że mają rację.

Po pierwsze nazwy "Wprost" nie odmienia się w sposób podany powyżej. Po drugie
          jakoś trudno mi sobie wyobrazić, żeby psychologowie zajmowali się badaniami nad
          idiotami, (przynajmniej w tym sensie tego określenia, jakiego Ty używasz), co
          prowadzi wprost ;-)) do stwierdzenia, że po trzecie nie rozumiesz, czym różni
          się felieton od artykułu naukowego. :-))

> Czytam twoje posty i nawet już miałem ochotę zdanie po zdaniu wyśmiać co
          > napiałeś, ale ograniczę się do dówch kwestii.

Następnym razem nie krępuj się. Mnie na pewno tym nie dotkniesz, a sobie
          sprawisz radośc. :-))

> Po pierwsze- podkowa jest brzydka i nic jej nie pomoże.

Zgadzam się całkowicie. Podkowa jest brzydka i nic jej nie pomoże. Jedyna
          pociecha w tym, że jeszcze jej nam nie zbudowali. ;-)))

> Odpicowac na wysoki połysk to sobie możesz łazienkę na święta po tym jak jej
          > rok nie sprzątasz.

Bardzo plastyczne porównanie. Rozumiem, że masz w tej materii duże
          doświadczenie. Pewnie właśnie odpicowujesz swoją łazienkę po tym, jak ją
          zapuściłeś od poprzedniej Wielkanocy. ;-))

> Po drugie- Polimeni zarżnie kupców z Podkowy. Bydynek będzie stał i niszczał.

Może tak, może nie. Rozumiem, że takie jest Twoje życzenie, ale jak będzie, tego
          nie wie żaden z nas. A jeśli Ty uważasz, że wiesz, to śmiało możesz się zaliczyć
          do grona tych idiotów, o których wspominałeś powyżej. ;-))

> Jak zrozumiesz te dwie sprawy to daj znać. Szkoda mi teraz czasu wolę iść
          > spac.

Rozumiem, że mam dać znać, kiedy bezkrytycznie przyjmę Twój punkt widzenia, bo
          Ty po prostu masz rację i już? No to pewnie długo się nie będę opierał biorąc
          pod uwagę druzgocącą siłę Twoich argumentów. Po prostu nie sposób ich podważyć.
          Wyłożyłeś swoje racje wyczerpująco i dobitnie. Te kilka zdań obróciło w perzynę
          cały mój wywód. Celnie wypunktowałeś wszystkie słabe punkty mojego rozumowania.
          Po prostu brak mi słów. Chylę głowę przed wielki oratorem i myślicielem. ;-))))

> Mam ochotę napisać co myślę o twoim poziomie intelektualnym i trosce jaką
          > należy otoczyć twoich studentów.

Ależ proszę. Nie krępuj się. Wyrzuć to z siebie. Jak to śpiewał Stuhr, chociaż w
          innym kontekście: "(...) Czasami człowiek musi, inaczej się udusi." :-))

> nie pozdrawiam

A jednak właśnie to zrobiłeś, choć przyznaję, że w dość nietypowy sposób. ;-))
          • stuntman Re: Czytam te opinie i nie mogę sie nadziwić ... 14.04.06, 08:04
            Przykro to stwierdzić Romanie, ale poziom twoich wypowiedzi pasuje mi raczej do
            partii Andrzeja Leppera, niż wykształconego człowieka. Czepianie się słówek i
            demagogia w najczystszej postaci - that's all :(
            • konrad_wp Re: Czytam te opinie i nie mogę sie nadziwić ... 14.04.06, 15:50
              Niestety zgadzam się. Co się stało z Romanem? :(
              • zekexxx Re: Czytam te opinie i nie mogę sie nadziwić ... 14.04.06, 16:49
                Bryluje w innych tematach, gdzie nie musi udzielac rzeczowych odpowiedzi.
          • Gość: kubek wody Re: Czytam te opinie i nie mogę sie nadziwić ... IP: *.ists.pl / *.ists.pl 14.04.06, 10:16
            tak w kwestii formalnej przeczytałem Twoją odpowiedź na moj post i dalej
            twierdzę, że:

1: nic nie rozumiesz
            2: nie rokujesz szans na poprawę
            3: wszystkie inoformacje negatywne choć bez wyraźnego adresata przyjmujesz do
            siebie- Romanie masz kompleksy i tyle.
            4: i bardzo proszę - nie wierz w to, że ja Ciebie pozdrowiłe. W tej materii
            naprawdę się mylisz.

Szkoda mi czasu na Ciebie. Ech co za ludzie....:(
      • Gość: olo Re: Czytam te opinie i nie mogę sie nadziwić ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 09:08
        Rany,co za kompleksy,co wpis to 'zemsta metki",czy "hamerykańskie"!!!Osobiste
        urazy weź załatwiaj w innym miejscu,a do Ameryki(rozumiem ,że chodzi ci o USA)
        radziłbym ci pojechac.Zobaczysz inny świat,nie tylko ten płocki grajdołek...
        • Gość: troll USA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 10:04
          Smród bród i tępota.
        • Gość: internauta Re: Czytam te opinie i nie mogę sie nadziwić ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 17:18
          "...a do Ameryki(rozumiem ,że chodzi ci o USA)
          radziłbym ci pojechac.Zobaczysz inny świat,nie tylko ten płocki grajdołek..."

Jeszcze bys sie zdziwil, jakie tam sa grajdolki. Inny swiat :D Za duzo filmow z
          Holywood oglagasz.
      • Gość: dada Re: Czytam te opinie i nie mogę sie nadziwić ... IP: 83.143.45.* 14.04.06, 22:43
        Drogi romanie_j głupoty piszesz. Czy według Ciebie każda inwestycja obcego
        kapitału oznacza zdominowanie rynku lokalnego, czy zawsze musi oznaczać że
        będzie gorzej. Powiedz mi jaką konkurencją jest dla kogokolwiek teraz
        Antypodkowa? czy wierzysz że zostanie przebudowana!? - za co? i kto to zrobi
        jak spółdzielcy teraz dogadać ze sobą się nie mogą. Ktoś wcześniej dobrze
        napisał że to prędzej czy później padnie i wtedy jeden "biznesmen" z
        Królewieckiej ich przejmie. Ponadto myślisz że płoccy kupcy podniosą standard
        handlu nie mając konkurencji? że przestaną handlować ciuchami z Tuszyna, Ptaka?
        że chodząc po Tygerze lub po Tumskiej nie będziesz widział tych samych rzeczy w
        sklepach?
        Pomyśl trochę "moherowy" romanie_j
      • Gość: kubek wody Re: Czytam te opinie i nie mogę sie nadziwić ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 14:44
        Roamnie tyś począł te słowa:

Okazuje się, że nagle wszyscy Ci zwolennicy konkurencji zgrzytają zębami?
        Dlaczego? Czy dlatego, że konkurencja jest dobra, jesli się ją robi naszym
        lokalnym handlowcom i rzemieślnikom, a zła jeśli to ten lokalny handel i usługi
        chce stanąć w szranki, było nie było, dla dobra nas, klientów. Pytam więc, gdzie
        jesteście zwolennicy konkurencji? Tak nagle Wam się odwidziało?

zapytuję:

czy konkurencją nazywasz postawienie wygódki drewnianej czy plastikowego toy
        toya obok elaganckiej łazienki? niby konkurencja, ale zastanów się czy ktoś
        prócz ciebie tego chce.
      • Gość: M&M Re: Czytam te opinie i nie mogę sie nadziwić ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 19:32
        Bardzo słabiutka próba obrony swoich argumentów. Antypodkowa jest szkaradą,
        którą trzeba zlikwdować. Podkowa pewnie też nie będzie cudem architektury, ale
        przynajmniej jej powstanie wniesie powiew świeżości do naszego miasta. No i
        niech zlikwidują w końcu postój taksówek bagażowych, wytną topole i posadzą
        trochę wesołych kwiatów.
    • roman_j Jeszcze kilka cyfr ... 14.04.06, 01:14
      Grupa Pomyleni chciała dać za Antypodkowę razem z gruntem 7 mln złotych.
      Szacuję, że już za 1 mln można by Antypodkowę wyszykować na wysoki połysk, skoro
      na gruntowną przebudowę i nadbudowę internatu Jagiellonki wystaraczą 2 mln, a
      zakres prac jest nieporównywalnie większy. Potrzebną kwotę kupcy i rzemieślnicy
      z Antypodkowy mogą zodbyć biorąc choćby kredyt hipoteczny pod zastaw ziemii i
      budynku. Skoro kupiec dawał za nią 7 mln, to chyba nada się na zastaw pod kredyt
      7-krotnie niższy. 1 mln złotych podzielony na 45 lokali daję nieco ponad 22.000
      zł zadłużenia. Jeśli udałoby się wynegocjować dłuższy okres spłaty (np. 15 lat,
      co przecież w przypadku kredytów hipotecznych nie jest jakimś szczególnie długim
      okresem), wtedy miesięczna rata kapitałowa kredytu na jeden lokal wyniosłaby
      średnio około 120 zł. Do tego odsetki, ale nawet łącznie z nimi nie byłaby to
      jakaś astronomiczna kwota do spłaty.
      Jak widać, renowacja Antypodkowy jest pomysłem jak najbardziej realnym i będę za
      ten pomysł trzymał kciuki. Bez względu na to, co o tym myślicie, moi drodzy
      sympatycy, bo Nowy Rynek jest w Płocku jeden, Antypodkowa też. I to nasza
      płocka. A takich "hamerykańskich" centrów handlowych w rodzaju "Zemsty Metki"
      nastawiali i nastawiają nam w Polsce jeszcze wiele, niczym komuniści "pałaców
      kultury" w dawnym ZSRR. I tak jak PKiN w Warszawie szpeci krajobraz w samym
      sercu miasta, tak i nam będzie ta budowla centrum zeszpeci. Choć nie zabraknie
      jej entuzjastów tak, jak nie brakowało entuzjastów daru towarzysza Stalina dla
      stolicy. Inny jest dziś darczyńca i inny charakter "prezentu", tylko ludzie nic
      nie zmądrzeli przez pół wieku. :-))
      • Gość: duduś Re: Jeszcze kilka cyfr ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 04:17
        trafnie to Romanie ujełeś
        • Gość: moralista Re: Jeszcze kilka cyfr ... IP: *.dip.t-dialin.net 14.04.06, 06:39
          ramaniej.Staram się być na forum w miarę grzeczny i nikomu nie ubliżać ale
          śmiem twierdzić że lata chodzenia przez Ciebie do szkoły były
          zmarnowane.Zachowujesz się jak typowy pies ogrodnika co to sam nie zje i
          drugiemu nie da.Można a nawet trzeba bronić racji ale przy okazji trzeba też
          trzeżwo myśleć.Żeby tę Antypodkowę obsypali złotem i brylantami to jest to
          szpetota,która nic sobą nie reprezętuje.O konkurencyjności nie mówiąc.Galeria
          wciągnie ich jedną dziurką od nosa.Niech się kupcy zadłużą a Ty im pomożesz ten
          dług spłacać.
      • Gość: Grzeczny Re: Jeszcze kilka cyfr ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.06, 08:19
        romuś weź w garść kilka srebrników od kupców i udaj się do Lolity bo nabuzowany
        jesteś coniemiara a twoje posty po pierwszej w nocy tylko świadcza o braku
        przyjemniejszych rzeczy w noc robionych (no chyba że już nie możesz) W druga
        też garść weź srebrniki i udaj sie do dobrego psychoanalityka i opowiedz mu o
        tym co tu wypisujesz, na pewno znajdzie dla ciebie miejsce w jakimś zakładzie
        dla obłąkanych
      • melqiades Re: Jeszcze kilka cyfr ... 14.04.06, 09:17
        Nie o to chodzi, że są możliwości na jakąkolwiek "renowację" anty-podkowy,
        a o to, że obecnym jej użytkownikom przez ostatnie lata jakoś to, że
        świadczą usługi w obskurnym, obdartym i architektonicznie szpetnym, odbiegającym
        nawet od nieciekawego otoczenia gmaszysku, snu z oczu nie spędzało.
        A i działania podjęte na ostatnim walnym też wskazują, że oprócz szumnych
        zapowiedzi walki o konkurencyjność, nie widać woli podjęcia jakiś konstruktywnych
        decyzji. A czas nagli i nawet obstrukcja Spódzielni przy procesie inwestycyjnym
        polimeni nie odsunie powstania Podkowy na tyle by móc dekadami zastanawiać się
        skąd wziąć pieniądze na inwestycje.
        Co do konsekwencji - albo mało uważnie Romanie czytasz posty niektórych
        forumowiczów albo nie chcesz zauważać rzeczowych argumentów, albo wrzucasz
        wszystkich do jednego oszołomowego worka (mam wręcz wrażenie, że potępiając
        wszystkich w czambuł, sam nieźle się "ubabrałeś").
        Propozycja Polimeni odnośnie antypodkowy pojawiła się stosunkowo niedawno,
        stąd nie mogła być rozpatrywana na początku dyskusji o Nowym Rynku.
        Zgadzam się z Tobą w jednym - lepiej zasłonić antypodkowę niż nie. Tyle, że
        jej się nie da tak łatwo zasłonić ;)
      • Gość: Jan50 Re: Jeszcze kilka cyfr ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 20:13
        I przy jakim temacie będziemy teraz przeżywali orgazm ?
    • yolo.szwarc Re: Antypodkowa przeciw Podkowie 14.04.06, 08:16
      Romek, powiedz mi gdzie ty do jasnej robisz zakupy?
      ja calymi dniami prcauje i _domagam sie_ rozsadnego miejsca w plocku. mam juz dosc jezdzenia co kilka weekendow do lodzi albo warszawy, bo tam jest wybor, a nie jakies plockie zrzuty. ja _chce_ robic zakupy w naszym miescie i wydawac tutaj zarobione _tutaj_ pieniadze, ale nie moge.
      • Gość: urbanista Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.c243.petrotel.pl 14.04.06, 08:57
        Uważam, że decyzja Wielobranżowej jest dobra. Plac Nowy Rynek powinien pozistać
        otwartym elementem przestrzeni miejskiej. Należy za wszelką cene nie dopuścic
        do bubowy Galerii Handlowej w centrum miasta. Jasnym jest, ze jest to poważna
        konkurencja dla płockich kupców, ale także obsłuyga komunikacyjna tego obiektu
        spowoduje totalny paraliż komunikacyjny centrum Płocka.
        Nikt rozsądny nie powie, że Galeria w Płocku jest niepotrzebna, tylko
        lokalizacja jej na placu Nowy Rynek jest zła. Nie tak dawno Milewski sam
        zapowidał, że powstanie tego typu obiekt ale w zupełnie innym miejscu. W jaki
        sposób Polimeni przekonało go do tej lokalizacji to tylko należy sie domyslać.
        Niech Polimeni buduje, ale gdzie indziej. Spóldzielcy postapili super dobrze a
        teraz mogą tą inwestycje zablokować na wiele lat. Protesty na etapie decyzji o
        warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu włącznie z Naczelnym sądem
        Adminiostracyjnym, Protesty na etapie wydawania ewentualnego pozwolenia na
        budowe to kolejne parę lat, gdy sparawa dotrze do również do NSA.
        Może w koncu ktoś pójdzie po rozum do głowy ( czytaj Milewski) i przeniesie
        wskazanie lokalizacyjne w inne miejsce np. za AUCHAN, albo OBI. Dobra
        lokalizacją jest też teren po byłej jednostce wojskowej.
        Może w koncu coś i ktoś (czytaj spóldzielcy z Wielobranżowej Spóółdzielni)
        powstrzyma Milewskiego w jego dziwnych pomysłach.
        • Gość: baba Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 11:49
          Zgadzam się z Urbanistą. Nikt nie zaprzecza, że Centrum Handlowe nie powinno
          być zbudowane, ale na boga NIE W TYM MIEJSCU.
    • Gość: rashid Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 08:44
      Dzieło prymitywizmu jaką jest obecna Antypodkowa powinien zniknąć z powieszchni
      ziemi bo straszy!!! właściciele łudzą się,że gdy powstanie Centrum Handlow to
      spadną im obroty tylko jakie i czego napewno nie towarów
    • Gość: 777 Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 08:47
      Dobrze idzie!
      Roman ma rację!
      Nowy Rynek to nie miejsce na taką Galerię
      Jestem przeciw galerii na Nowym Rynku a jestem za Galerią w ROZSĄDNYM MIEJSCU.
      Zasada dobrze wybrał!
      Na Podolszycach można budować! Tylko Z GŁOWĄ!!!
      To co proponują na Nowym Rynku to kocepcje nierozważne!
      • Gość: olo Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 09:13
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=66&w=25505744&a=25519527
    • Gość: plock4you Po co komu to szkaradztwo??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 09:42
      Kto wogóle tam zagląda? Powinni już dawno to ochydztwo zburzyć. Panowie i
      panie, chcecie zmienić oblicze za 200 tyś zł? Przecież to wystarczy na ładne
      schody i kilka donic z kwiatkami - hehehe. Kto wam tak mąci w głowie? Bujalski?
      Jemu galeria nie zagraża bo w galerii nikt nie handluje Tuszynowym badziewiem.
      Drodzy spóldzielcy, przecież chodzi o podbicie stawki a potem pieniążki i do
      ciepłych krajów. Pomyślcie o co tak naprawdę chodzi.
      • Gość: GG Re: Po co komu to szkaradztwo??? IP: *.c157.petrotel.pl 14.04.06, 09:52
        ANTYPODKOWA DAJE MIEJSCA PRACY!!!TO NIKOGO NIE INTERESUJE!!!
        • yolo.szwarc Re: Po co komu to szkaradztwo??? 14.04.06, 09:59
          antypodkowa blokujac galerie blokuje nowe miejsca, i nawet po likwidacji antypodkowy bylibysmy na plusie. slaby argument, zreszta strasznie populistyczny.
          btw wiesz moze ile osob pracuje w antypodkowie? pytam z czystej ciekawosci.
          • Gość: moralista Re: Po co komu to szkaradztwo??? IP: *.dip.t-dialin.net 14.04.06, 10:12
            Do urbanisty...To nie Milewski chce galerii tylko mieszkańcy.To wstyd,żeby 130-
            tys.miasto miało w centrum miasta manhatan a nie galerię z prawdziwego
            zdarzenia.Nie upieram się przy N.Rynku ale w centrum.Jeżeli chcemy zachować
            plac to ma być on wizytówką miasta.Antypodkawa szpeci to miejsce wyjątkowo a i
            parking w obecnej postaci splendoru nie dodaje.
        • zekexxx Re: Po co komu to szkaradztwo??? 14.04.06, 10:04
          A nowa Galeria da ich jeszcze więcej. I co z tego.

Cała sytuacja wygląda po prostu smutnie. Grupka ludzi szumnie wzywająca do walki
          z gigantem. Wkrótce wypłyną teksty o polskości i patriotyźmie. By może grupka
          się nawet zorganizuje, by może weźmie kredyty, by może zadłuży się na
          kilkanaście lat - by pomalowac ten barak w centrum miasta, da kopułkę (szkoda,
          że nie kolumnadę i łuki, dużo łuków) doda kawiarnię i będzie walczyc. Czy dzięki
          temu przyciągnie klientów - moim zdaniem nie, ale co tam bierzcie kredyty i
          walczcie o polskośc i płockośc Płocka.

Kiedy pojawią się komornicy - byc może pojawi sie pomocna dłoń od właściciela
          Taygera, lub "kupieckich" rodzin z Tumskiej - którzy zaproponują odkupienie
          zadłuzonych udziałów - oczywiście dużo poniżej owych 7mln - ale nie można dac
          więcej przecież będą zadłużeni.

A więc do boju!!! Z kawiarenką i kopułką nie lękajcie się brac kredytów. Jestem
          z wami!!!
          • Gość: czas Re: Po co komu to szkaradztwo??? IP: *.plock.mm.pl 14.04.06, 10:47
            czytam wasze wypowiedzi beznamiętnie. Zostawcie N.Rynek wspokoju, Idzcie di
            małpiego gaju, do jedn. wojskowej Nowi w Płocku nie sprawdzili sie.
          • darth_stalin Re: Po co komu to szkaradztwo??? 14.04.06, 11:12
            Problem z lokowaniem czegokolwiek dużego handlowego w tym miejscu jest jeden,
            za to decydujący: dojazd. Wystarczy nieporównywalnie mniejszy Tayger i
            Królewiecka jest zapchana do oporu. Fakt, Jachowicza jest ździebko szersza...
            ale obsługuje jeszcze tramnzyt przez miasto. A jak teraz zwalą się tłumy jak
            do "Oszołoma"... to dopiero będzie jazda... Nie będzie trzeba budować dróg do
            nowego mostu, bo i tak nic tam przez miasto nie dojedzie... :-)))
            Jeżeli taka galeria ma mieć sens, to powinna być położona w miejscu, gdzie nie
            ma problemu (bądź istniejące możnaby łatwo rozwiązać) z dojazdem i parkowaniem.
            Ptrzecież pomysł wyko0rzystania terenu za Obi nie jest wcale nowy... i co?
            dlaczego tego nie zreazlizują?Miejsca w bród, galeria mogłaby stanąć nawet jak
            warszawska Arkadia, zaparkować byłoby gdzie i na zewnątrz i pod ziemią, i
            możnaby tam wsadzić multikinbo, sklepy, bary, restauracje, co kto chce. A w
            środku miasta, któe już i tak dusi się w korkach?
            Spoko, Antypodkowę można i rozebrać, możnay też i "zliftingować" (jak im się
            uda, to szczęść Boże - w końcu mają zamiar to robić na własny koszt), ale ten
            plac przed nią to w sumie jedyny porządny parking w naszym kochanym miasteczku!
            Nie widać? Żeby pomieścić pojazdy przyjeżdżających nie tylko do nowej Podkowy,
            ale takze i do istniejących punktów handlowych (no, chyba, ze znikną...) to
            parking pod P. powinien mieć ze 4 piętra pod ziemią... a w górę też co najmniej
            ze 4 kolejne, zeby się wszystko zmieściło. No i wyskoczy w środku miasta
            taki "handlowy wieżowiec", któy wszystko przytłoczy... Bo sens robienie takiej
            galeriii miałoby tylko wtedy, gdyby zagospodarować pod nią cały teren między
            Króelwiecką a Jachowicza, łacznie z deptakiem i Antypodkową, i zabudować. Wtedy
            owszem. Ale podobno deptak ma zostać... czyli połowa placu pusta...
            Chyba, ze Polimeni dorzuci kasę na porządną obwodnicę wokół miasta, zeby cały
            ruch, któy ma iść nowym mostem, mógł omijać centrum szerokim łukiem, do tego
            jeszcze z obu stron Wisły. To wtedy OK.
            Albo niech miasto wybuduje parę porządnych parkingów z dala od centrum, za to
            uruchomi kilka-kilkanaście porządnych linii autobusowych - wtedy nie będzie
            problemów z korkami w środku miasta. Bo na razie to łatwiej jest wszędzie dojść
            niż przebijać się na własnych 4 kółkach...
    • maciek.zwany.jajem nic w tym mieście nie zrobicie 14.04.06, 11:01
      Nie macie szans na nic.
      Kłótnie, prowincjonalne przepychanki.
      I sporo brudasów nie chcących sprzątać po psach
      • Gość: moarlista Re: nic w tym mieście nie zrobicie IP: *.dip.t-dialin.net 14.04.06, 11:09
        Jak to na wsi(bez urazu).Zalesić to potomni będą mieli gdzie polować.
        • Gość: gibbon Re: nic w tym mieście nie zrobicie IP: *.c158.petrotel.pl 14.04.06, 11:30
          Ja jestem przekonany, że tę anty podkowę galeria "zgasi". Po prostu nie
          wytrzyma konkurencji. I wtedy co? Kto będzie chcaił wydac swoej pieniądz an
          ten obiekt. Wiele Sp-nia straci.
    • Gość: z płocka do przeczytania IP: *.localdomain / 80.51.234.* 14.04.06, 12:44
      zauważcie, że lokale ma 45 osób a członków spółdzielni jest ponad setka. gdy
      pojawiła sie tylko mozliwośc inwestycji i ewentualność dostawania lokali w
      zamian za tą ruderę to poprzyjmowali drugie tyle. teraz ci kramikarze za dychę
      chca dalej żeby królowała chałtura i rzeczy ze stadionu 10-lecia. gdy się teraz
      dla przykładu nie zrobi z tym porządku dalej bedziemy mieli zaścianek a rządzić
      nami bedzie setka awanturników ze spółdzielni wielobranzowa.
      • darth_stalin Re: do przeczytania 14.04.06, 13:32
        Jakby nie patrzeć, jest ti ICH majątek - własny, prywatny...
        Za to jeśli miasto rzeczywiście chciało zrobić nową Podkowę - to powinno było
        już dawno wszcząć procedurę wywłaszczeniową - na cele publiczne (przeznaczenie
        pod inwestycje ważne dla celów publicznych - rozwoju miasta etc.) a kwotę
        przeznaczoną na odszkodowanie za wywłaszczenie doliczyć do rachunku inwestora.
        I wtedy mogliby zrobić coś duzego, a jednocześnie niespecjalnie ohydnego, na
        całyj placu.
        A BTW: w jakim mieście lokuje się obiekty typu Auchan, Geant czy Arkadia w
        samym centrum? Bo to u nas prawie tak wychodzi, jakby np. w Łodzi postawić
        Auchana na Placu Wolności, albo w Warszawie na końcu Traktu Królewskiego (no
        fakt, oni mają te marcPole pod Pałacem Kultury... to moze z nich przykład
        bierzemy).
        Już nie było innych lokalizacji? A nawet rejon Przemysłowej to pies?
        • zekexxx Re: do przeczytania 14.04.06, 13:41
          Auchan i Geant to nie galerie handlowe tylko supermarkety. Nie należy mylic tych
          pojęc.

Czy w Warszawie są galerie handlowe obecne w samym centrum?

Tak - Galeria Centrum, Smyk, Dom Braci Jabłkowskich czyli Traffic. Planowane są
          kolejne inwestycje.

Ja nie wiem co dlaczego symbolem Płocka ma by zdezelowana ruina z dziurawym
          betonowym placem w centrum. Nikomu to nie służy. Jakoś nie widzę tam parkujących
          setek aut, czy tętniącego handlu.
          • Gość: wkurzony Re: do przeczytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 17:23
            "Auchan i Geant to nie galerie handlowe tylko supermarkety. Nie należy mylic tych
            pojęc."
            Nie super, a hiper. Nie nalezy mylic tych pojec :P
        • stuntman Re: do przeczytania 14.04.06, 14:14
          Obiekty typu Auchan i Geant, a obiekty typu Arkadia to zupełnie dwie różne
          kwestie. Pytasz się gdzie lokuje się galerie handlowe w centrum - już ci piszę:
          - Galeria Dominikańska - Wrocław
          - Stary Browar - Poznań
          - Galeria Łódzka i Manufaktura - Łódź
          - Złote Tarasy - Warszawa
          - Zielone Tarasy - Elbląg
          - Sfera - Bielsko-Biała
          - Centrum City - Włocławek
          Pewnie są i inne, ale o tych konkretnych mi wiadomo.
          • Gość: kubek wodu Re: do przeczytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 12:36
            galeria Kazimierz- 15 minut piechotą od Rynku w Krakowie
          • Gość: Elblazanin Re: do przeczytania IP: *.elblag.dialog.net.pl 07.07.06, 11:26
            Zielone Tarasy to bym sobie podarował, bo to nie jest duża galeria. Duzym
            plusem jest to ze znajduje sie Multikino. A jezeli chodzi o galerie handlowo to
            polecam Centrum Ogrody przy hipermakecie Carrefour w Elblągu. Tam jest więcej
            sklepów i ciekawszych niż w Zielonych Tarasach.
        • Gość: trollek Re: do przeczytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 10:19
          A ty maly manipulatorku - cele publiczne to nie interes jakiegoś polimeni
          • darth_stalin Re: do przeczytania 19.04.06, 16:36
            > A ty maly manipulatorku - cele publiczne to nie interes jakiegoś polimeni <

Jakby zabrali się do całej sprawy od normalnej strony i od początku, to by nie
            było problemu:
            1. Plan Zagospodarowania Przestrzennego tego rejonu miasta
            2. odpowiednia koncepcja urbanistyczna zmiany zabudowy => mająca na celu
            ożywienie kulturalne i handlowe tego terenu, do tego moze z rekultywacją
            obszaru zielonego... Teatr - to kultura; "zastąppienie" Antypodkowy - to
            handel; oczywiście z uwzględnieniem istniejącej sieci komunikacyjnej i ew.
            możliwościami (bądź ich brakiem) rozwinięcia tej sieci => nie da się ukryć, ze
            jest to punkt najsłabszy, ale można próbować.
            3. w związku z powyższym - skoro dla tak zdefiniowanych celów publicznych
            potrzebne jest wywłąszczenie - to wtedy rozpoczynamy całą proceurą, z
            odpowiednimi odszkodowaniami dla Spółdzielni będącej właścicielem Antypodkowy.
            4. dopiero wtedy, jak Miasto ma już w swojej dyspozycji cały teren, moze
            ogłaszać przetarg na zagospodarowanie tego terenu, zgodnie z koncepcją
            urbanistyczną i PZP.
            5. i dopiero wtedy może wejść Polimeni (albo ktokolwiek inny) ze swoim
            projektem, jeśliby wygrał ów przetarg (czy konkurs).

Przy takiej kolejności załatwiania spraw nie byłoby w ogóle problemu... ale to
            trzeba było o tym pomyśleć tak ze dwa-trzy lata temu, i ieć już opracowane i
            przygotowane pomysły. Bo tak to rzeczywiście może skończyć się tym, ze stanie
            jakaś "pół-galeria", za jakiś czas Antypodkowa padnie, trza ją będzie
            wykupić/zlicytować, wyburzyć - i co, dobudować coś do już stojącej "galerii"?
            Jak to się będzie ze sobą komponowało? A reszta placu?

Tak jeszcze BTW "manhattanu" przy Bielskiej i nie tylko: to juz kwestia miasta,
            jak wykorzystuje te tereny. NIe wiem, co chcą z tym zrobić, ale jak widać na to
            pomysłu nie ma.
            Z dawnego "pierwszego manhattanu" na 1 Maja został się jeno parking... a do
            tego ani słychu o realizacji pomysłu przebicia d. ulicy Bieruta aż do
            Jachowicza (obok Jagiellonki i osiedla Piłsudskiego) - coś w końcu ruszyło z
            tym? Bo najpierw to się ładnych parę lat wozili z właścicielami domu przy 3
            Maja, co stoi akurat na osi proponowanej ulicy... Do tego jeszcze na rogu stoi
            kamienica, którą też wypadałoby wyburzyć... bo jak Chemik postawił teraz swój
            blok to miejsca na ulicę trochę mało zostanie...
    • ciffan Re: Antypodkowa przeciw Podkowie 14.04.06, 15:04
      roman_j napisał:
      > To pierwsza bardzo dobra wiadomość z tej sprawie od dłuższego czasu. I do tego
      > jeszcze tuż przed Świętami. :-))

To jest bardzo niedobra wiadomość, Roman, i ubolewam nad twoim zaślepieniem w
      tej sprawie. Gdybyś przeanalizował sytuację, jaka jest obecnie w tym temacie, to
      wiedziałbyś, że od budowy centrum nie ma odwołania. A jeśli tak, to czyrak na
      zdrowej tkance tego terenu, czyli antypodkowa ( :] ) powinna być wycięta,
      zburzona, zaorana! A na jej miejscu mogłoby powstać coś innego - co? Nie wiem,
      ale na pewno było to dużo lepsze od tego obdrapanego, kolorowego od
      nieprofesjonalnych małomiasteczkowych reklam, pomnika brzydoty.
    • Gość: Pawlak Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.c153.petrotel.pl 14.04.06, 15:16
      Widzę że dużo gnojków chciało by zbużyć antypodkowe która nie jest ich
      własnościom, amoże by zbużyć orlen żeby nie śmierdział i ludzi nie truł
      i wasze bloki z wielkiej płyty żeby niezagrażały zdrowiu-azbest i
      życiu-koroduiące elemęty połączeń spawanych acha iżeby nieszpeciły płocka.
      • Gość: nono Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.c243.petrotel.pl 14.04.06, 15:39
        Zburzyć antypodkowe i odnowić kamienice na nowym rynku!! Jak powstanie galeria
        to wkońcu nasze centrum handlowe bedzie wyglądać godnie!!!!
      • Gość: menel Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 16:18
        gość Pawlak to nie Sylwester Pawlak; znam człowieka bardzo długo i wiem że
        pisać, i nie tylko, potrafi.
        • Gość: menel Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 17:11
          Gość ciffan napisał:
          >czyrak na zdrowej tkance tego terenu, czyli antypodkowa ( :] ) powinna być
          >wycięta, zburzona, zaorana! A na jej miejscu mogłoby powstać coś innego - co?
          >Nie wiem, ale na pewno było to dużo lepsze od tego obdrapanego, kolorowego od
          >nieprofesjonalnych małomiasteczkowych reklam, pomnika brzydoty.

Zgadzam się z tą oceną antypodkowy całkowicie, ale mam pytania.
          1. Jak usunąć antypodkowę w obecnym stanie własnościowym i prawnym?
          2. Jak zaproponowana realizacja wpisywać się będzie w istniejące otocznie?
          3. Czy następnym krokiem nie będzie powszechne żądanie(już się pojawiają takie
          głosy na forum) zburzenia, zaorania większości obiektów z tego otoczenia?
          4. Jak wtedy postępować w obecnym stanie własnościowym i prawnym?
          5. Czy trafnie oszacowano i rozwiązano problem ruchu i parkowania pojazdów w
          rejonie N.Rynku i sąsiednich ulic.
          6. Czy była jakaś fachowa i bezstronna analiza urbanistyczna i ocena projektu?

Gość Rafał napisał: >Też się zastanawiam, kto liczy zwolenników i przeciwników<

Nie liczba za lub przeciw powinna się liczyć, ale argumenty!
          Million idiotów musi mieć rację?

• ciffan Re: Antypodkowa przeciw Podkowie 16.04.06, 08:56
            Gość portalu: menel napisał(a):

> 1. Jak usunąć antypodkowę w obecnym stanie własnościowym i prawnym?

Nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi się, że skoro pojawiła się propozycja ze
            strony Polimeni, to brali taką ewentualność pod uwagę i (chyba) wiedczieli, jak
            się za to zabrać.
            CHYBA ŻE było to nic więcej jeno mydlenie oczu i sama grupa nie miała zamiaru
            orać i burzyć, tylko również "odnowić". Niestety, nie dowiemy się już, jaka jest
            prawda.

> 2. Jak zaproponowana realizacja wpisywać się będzie w istniejące otocznie?

A czort wie!
            A czy aktualny projekt centrum handlowego się wpisuje? Ha...
            Chodzi o to, że jednolite dziadostwo wygląda według mnie lepiej, niż różnorodne
            dziadostwo, gdy stałyby obok siebie i Podkowa, i Antypodkowa... Pasowałyby jak
            pięść do nosa...

> 3. Czy następnym krokiem nie będzie powszechne żądanie(już się pojawiają takie
            > głosy na forum) zburzenia, zaorania większości obiektów z tego otoczenia?

Żądania na forum, a żądania inwestora to dwie różne sprawy, które ciężko połączyć...

> 5. Czy trafnie oszacowano i rozwiązano problem ruchu i parkowania pojazdów w
            > rejonie N.Rynku i sąsiednich ulic.

Podejrzewam, że nie.

> 6. Czy była jakaś fachowa i bezstronna analiza urbanistyczna i ocena projektu?

Yhm, jjjasne! :|
      • stuntman Re: Antypodkowa przeciw Podkowie 14.04.06, 16:40
        Jeśli zburzy się Orlen jednocześnie budując obiekt dający kilkanaście razy
        więcej miejsc pracy i kilkanaście razy nowocześniejszy (to samo tyczyć się może
        bloków z twojego przykładu) to będzie to czynność jak najbardziej służąca
        interesom miasta i jego mieszkańców. Tak właśnie należy interpretować twoje
        porównanie względem sytuacji na Nowym Rynku - inaczej będzie to populizm.
      • Gość: Lol Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 11:46
        A może byś słownik ortograficzny zakupił tępaku?
    • Gość: gosc Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 17:38
      Ty Roman to jakis inny jestes, z innej planety normalnie, albo... mieszkasz
      sobie na wsi, do miasta przyjezdzasz co tydzien do Auchana i to Ci wystarczy.
      ZENADA NORMALNIE NOZ SIE W KIESZENI OTWIERA! ZEBY W PLOCKU NIE BYLO GALERII Z
      PRAWDZIWEGO ZDARZENIA - DZIEKUJMY TAKIM ludziom JAK ROMAN!
      • Gość: Funiasty Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.c240.petrotel.pl 14.04.06, 18:09
        Nazwij co nazywasz galerią z prawdziwego zdarzenia.
    • Gość: maruda Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 18:57
      Przecież można pogodzić zwolenników wyburzenia antypodkowy i nie budowania
      podkowy...
      Wystarczy na CAŁYM placu - od Królewieckiej do Alej PARK MIEJSKI urządzić -
      będzie i ładnie, i starych i nowych koszmarków architektonicznych nie będzie...
      • Gość: night Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.c243.petrotel.pl 14.04.06, 19:45
        > Przecież można pogodzić zwolenników wyburzenia antypodkowy i nie budowania
        > podkowy...
        > Wystarczy na CAŁYM placu - od Królewieckiej do Alej PARK MIEJSKI urządzić -
        > będzie i ładnie, i starych i nowych koszmarków architektonicznych nie
        będzie...

Jasne lepiej posadzić drzewka niż mieć porządną galerie z kupe kasy. Wszyscy na
        tym skorzystaja przecież to jest logiczne i proste. Park to można zrobić ale na
        podolach czy skarpie a nie w centrum miasta. Śródmieście to wizytówka miasta
        tak samo jak i starówka z tą różnicą że śródmieście powinno wyglądać na centum
        handlowe gdzie miieszkańcy z dzielnic położonych na obrzeżach miasta
        przyjeżdżają na zakupy , zabawę, chwilą reklaksu. Niw idzicie jak Płock może
        sie zmienić za kilka lat(oczywiście na dobre). Powsaja amfiteatr,robiona jest
        uluca tumska,teatr no i do tego powsanie galeria w miejscu wrącz idealnym. Więc
        nie starajcie sie tego spieprz...
        • sandowal Re: Antypodkowa przeciw Podkowie 15.04.06, 13:24
          Nową "podkowę" - zwolenniku taniutkiej amerykańszczyzny można np, na
          obecnym "manchatanie" przy Bielskiej wybudować... A Park Miejski z prawdziwego
          zdarzenia jest na prawdziwym Manchttanie, i to właśnie przy Central Parku są
          najroższe mieszkania w N.Y. Moze warto było by dodać właśnie do nowego
          amfiteatru i "nowej" ul. Tumskiej taki "akcencik", jak Park Miejski. Takich oaz
          zieleni w środku miasta nie ma wiele miast i tyż było by się czym pochwalić.
    • Gość: red Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 20:57
      zastanawiam sie od pewnego czasu czy mozna sie zrzec obywatelstwa nie chce zyc
      w takim kraju przykro mi jest tak pisac ale mam dosc tego zasra... kraju
      sa przyslowia polska goscinnosc itp. im dluzej zyje tym mniej sa one dla mnie
      warte
      i od kogo ma sie uczyc nasza mlodziez co ona widzi korupcja, zawisc, zero
      poszanowania przykazan. Zamisat pomagac sobie wykonczymy sie
      chyba potrzebna jest nam kolejna wojna do zjednoczenia sie
      "Ludzie ludziom zgotowali ten los" ;((
      • Gość: ja Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.68.68.65.kutno68.tnp.pl 14.04.06, 21:03
        Odpowiadasz na :
        Gość portalu: night napisał(a):

> > Przecież można pogodzić zwolenników wyburzenia antypodkowy i nie budowani
        > a
        > > podkowy...
        > > Wystarczy na CAŁYM placu - od Królewieckiej do Alej PARK MIEJSKI urządzić
        > -
        > > będzie i ładnie, i starych i nowych koszmarków architektonicznych nie
        > będzie...
        >
        >
        > Jasne lepiej posadzić drzewka niż mieć porządną galerie z kupe kasy. Wszyscy
        na
        >
        > tym skorzystaja przecież to jest logiczne i proste. Park to można zrobić ale
        na
        >
        > podolach czy skarpie a nie w centrum miasta. Śródmieście to wizytówka miasta
        > tak samo jak i starówka z tą różnicą że śródmieście powinno wyglądać na
        centum
        > handlowe gdzie miieszkańcy z dzielnic położonych na obrzeżach miasta
        > przyjeżdżają na zakupy , zabawę, chwilą reklaksu. Niw idzicie jak Płock może
        > sie zmienić za kilka lat(oczywiście na dobre). Powsaja amfiteatr,robiona jest
        > uluca tumska,teatr no i do tego powsanie galeria w miejscu wrącz idealnym.
        Więc
        >
        > nie starajcie sie tego spieprz...

--------------------------------------------------------------------------------

Copyright © Agora SA˙•˙O nas˙•˙Reklama˙•˙Ochrona prywatności˙•˙Mapa
        serwisuPoleć stronę znajomym | Zgłoś problem lub błąd

--------------------------------------------------------------------------------
        Ile wypiłeś?
      • maciek.zwany.jajem Re: Antypodkowa przeciw Podkowie 14.04.06, 21:09
        Gość portalu: red napisał(a):

> zastanawiam sie od pewnego czasu czy mozna sie zrzec obywatelstwa nie chce
        zyc w takim kraju przykro mi jest tak pisac ale mam dosc tego zasra... kraju

Śmieszny jesteś. Dobrze wiesz że tego nie zrobisz, bo nie poradzisz sobie.
        Jedyne co to pomarudzisz myśląc że kogoś "nastraszysz".
    • Gość: lokator Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.c243.petrotel.pl 14.04.06, 21:28
      jak się pojawił ktoś chcacy zainwestować to takie konające dziadostwo w
      centrum zwietrzyło swoją szansę by wyrwać kasę. Zostawić to aż samo padnie a
      galerię wybudować na podolszycach a tam urządzić park.
      • Gość: olo Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 21:51
        A co takiego rewelacyjnego,niezastąpionego jest w "antypodkowie",że romcio i
        kilku innych bronią tego jak źrenicy oka?? A może pilnują czyjegoś interesu?? :)
        Proszę o jakiś przykład co takiego wyjątkowego jest w tej ruinie
        (architektura,jakiś ważny dla miasta sklep,czy zakład usługowy),bo nie
        rozumiem..Zegarmistrz,krawiec,sklep z rybkami czy parasolkami tak fascynuje
        romcia,że chłopiec nie może przeboleć,że tego dziadostwa nie będzie w centrum
        miasta.Czy na pewno romcio tam chodzi na zakupy,czy podziwiać tą budowlę
        tylko...:)
        • Gość: otco Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 21:53
          kasa, tylko kasa, inaczej juz by było po problemie
          ale SLD pilnie potrzebuje kasy, otco,
          • Gość: olo Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 22:00
            Gość portalu: otco napisał(a):

> kasa, tylko kasa, inaczej juz by było po problemie
            > ale SLD pilnie potrzebuje kasy, otco,

Upssssss.Próba rozmycia wątku.....A ja nadal czekam na odpowiedź zakochanych w
            parasolkach i sklepie w wędkami(oczywiście to tylko przykłady) z "antypodkowy"
            • Gość: Funiasty Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.c155.petrotel.pl 14.04.06, 22:50
              olo, ja też czekam

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=66&w=40266090&a=40308258
              • Gość: olo Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 23:28
                Ok,nie pozwolę ci dłużej czekać..Do galerii muszę jeździć do Wawy
                (arkadia,mokotów).Teraz ty mi opowiedz,co takiego niesamowitego widzisz
                w '"antypodkowie"? :)
                • Gość: Funiasty Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.c155.petrotel.pl 14.04.06, 23:31
                  Nic nie widzę w antypodkowie! Odpowiedzią trochę rozczarowałeś, bo liczyłem na
                  jakiś opis co nosisz, firmy itd...
                  • Gość: olo Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 10:45
                    :)
                    • ciach_spaw_benz Re: Antypodkowa przeciw Podkowie 15.04.06, 11:05
                      buehehehehhe
                      akurat jeździ do Galerii Mokotów! Nawet nie wie jak tam dojechać, a mowa żeby
                      coś kupił. Gość coś usłyszał i napina się, buehehehehhehe
                  • Gość: z miasta Re: manipulacja -Podkowa to rozebrany zabytek IP: *.plock.mm.pl 15.04.06, 11:29
                    czy obecni posiadacze Atypokowy mieli jakiś udział w rozbiórce zabytkowej
                    POdkowydla siebie?
                    W tamtych czasach tylko Specjalni ludzie mogli dostać Złoto w centrum.
                    Jakie jest nazwisko rozbieracza?
    • Gość: Doda Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 12:50
      Po przeczytaniu tego forum zrobiło mi się niedobrze.Skąd tyle jadu w narodzie?
      Pewnie 3/4 forumowiczów paliło znicze po śmierci papieża, a połowa chodzi
      co niedziela do kościoła.
      • Gość: antyroman Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 14:15
        uffff doczytałem do końca i musze powiedzieć że roman_j mimo tego że ma wysoki
        tytuł naukowy to mysli jak dziecko z podstawówki,,,, widać że kończył jakąś
        szkołe zaoczną -
        • Gość: menel Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 17:05
          antyroman napisał: >troche ekonomiii kolego< i pare wierszy dalej
          >po za ttm zlikidować manhatan z ulicy ostatniej - towar tam czasami jest
          droższy niż w taygerze np spodnie .... szok sami popatrzcie ,,,<
          Wynika z tego, że nadal będziesz kupował tam gdzie taniej, wiekszość innych
          zresztą też, i to jest myślenie ekonomiczne - wniosek: ciemno widzę
          ekonomię "full wypas podkowy".
          Bolszewicki zapał zawarty w zdaniu >,,, a tych " kupców" z antypodkowy
          wywłaszczyć i na zieloną trawke z nimi,,,,< raził ludzi cywilizowanych zawsze,
          nawet w czasach rewolucji bolszewickiej. W obecnym stanie prawnym nie widzę
          takiej możliwości. Antypodkowę może zburzyć tylko jej właściciel. A ja i
          wszyscy, którym się ona nie podoba nie możemy, miasto też nie może.
    • Gość: XXL Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.plock.msk.pl / 80.48.4.* 15.04.06, 18:01
      W sporze nie chodzi wogóle o Podkowę i Antypodkowę.
      To jest spór o funkjonowanie "Starego Miasta" do którego należy zaliczyć też
      Nowy Rynek.
      Inwestycje w na "Starym Mieście" w KAŻDYM mieście muszą być przemyślsne a nie
      prowadzone " NA WARIATA ". Na zasadzie ja mam władzę i mam... POMYSŁ.
      Często ten pomysł okazuje się do ....
      Powinien być wię opracowany i ZATWIERDZONY uchwałą Rady Miasta Miejscowy Plan
      Zagospodarowania Przestrzennego, a potem można przystąpić do jego realizacji.
      Plan taki powstaje w ZESPOŁACH SPECJALISTÓW /różnych/, którzy dokonują analizy
      potrzeb danego rejonu i możliwości lokowania tu określonych inwestycji.
      Wątpię żeby ten teren został przez nich przewidziany pod taką Galerię, którą
      wygrano "przetarg"
      Autorzy POMYSŁU , "Komisja Przetargowa" i zwycięzca już są przekonani, że
      najlepsza oferta konkursowa nie może zostać zralizowana, gdyż nie pasuje do
      miejsca.
      Zwycięzca ma jednak teraz prawo do placu i wszycy CI w/w prą na każdy możliwy
      sposób do realizacji POMYSŁU nie patrząc na skutki tego POMYSŁU dla "Starego
      Miasta"
      Skutki to:

• Gość: menel Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 18:35
        Moralista napisał: >To nie Milewski chce galerii tylko mieszkańcy<
        Czy była taka inicjatywa obywatelska? Kiedy to było? Wiesz coś o apelu i ilości
        mieszkańców, które go poparły? A może było referendum w tej sprawie?
        Obawiam się, że odpowiedź na wszystkie te pytania jest NEGATYWNA.
        A zatem twoja przytoczona tu teza nie musi być prawdziwa; ale na pewno jest
        manipulacją, podobnie jak prymitywną grą pod publiczkę jest to co robi w tej
        sprawie Milewski.
        W tej dyskusji pada wiele pełnych tęsknot i emocji ale dyletanckich głosów za.
        Są tu też racjonalnie argumentowane i fachowe głosy przeciw - ale nikt nie chce
        rzeczowo, na argumenty podyskutować i zmierzyć się z tymi argumentami na nie.
      • Gość: moralista Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.dip.t-dialin.net 15.04.06, 18:36
        Prawdę mówiąc to już nie wiem o czym my dyskutujemy.
        Czy o tym,że:
        1.Nie chcemy galerii w N.Rynku
        2.Chcemy ją w innym miejscu
        3.Czy nie chcemy jej wcale
        4.Chcemy,żeby centrum miasta przypominało zapadłą wieś z pomnikiem pod
        nazwą Antypodkowa
        a może o tym żeby pogadać dla samego pogadania a przy okazji komuś dopiec.
      • Gość: moralista Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.dip.t-dialin.net 15.04.06, 18:58
        Prawdę mówiąc to już nie bardzo wiem o czy my dyskutujemy.
        Czy o tym,że:
        1.Nie chcemy galerii na N.Rynku
        2.Chcemy ale w innym miejscu
        3.Nie chcemy jej wcale skazując miasta na zaściankowość z pomnikiem w centrum
        pod nazwą Antypodkowa
        czy gadamy dla samego gadania a przy okazji żeby komuś dopiec.
        • ciffan Re: Antypodkowa przeciw Podkowie 16.04.06, 09:01
          Gość portalu: moralista napisał(a):

> Prawdę mówiąc to już nie bardzo wiem o czy my dyskutujemy.

> czy gadamy dla samego gadania a przy okazji żeby komuś dopiec.

Tu jest Płock.
          Tu się pieni.
      • stuntman Re: Antypodkowa przeciw Podkowie 15.04.06, 22:33
        > To jest spór o funkjonowanie "Starego Miasta" do którego należy zaliczyć też
        > Nowy Rynek.

Znowu! Nowy Rynek to już nie Stare Miasto! To tzw. "Nowe Miasto" czyli nowe
        centrum Płocka, które ukształtowało się w latach 1963-74, a więc po gwałtownym
        rozwoju miasta na skutek budowy Petrochemii. Jest to typowo komunistyczny twór,
        który przetrwał do lat dzisiejszych właściwie w niezmienionym kształcie
        (polecam "Płock - urbanistyka i architektura", Z. Sokołowski, M. Sołtysiak,
        Warszawa 1975). Ówczesną nowoczesność należy w końcu zastąpić nowoczesnością na
        miarę XXI wieku. Obecnie Stare Miasto zaczyna się dopiero od ul. Królewieckiej
        i tam rewolucji już robić nie należy.
        • Gość: jas Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 08:43
          przeważnie byłem przeciwny opinii jakie na forum wygłaszał Roman, ale tym razem
          jestem z nim, i trzeba zrobić wszystko by przeszkodzić szalonym urbanistycznym
          zamiarom. Roman jestem z Tobą i z XXL i będzie nas więcej.
    • Gość: XXL Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.plock.msk.pl / 80.48.4.* 15.04.06, 18:47
      W sporze nie chodzi wogóle o Podkowę i Antypodkowę.
      To jest spór o funkjonowanie "Starego Miasta" do którego należy zaliczyć też
      Nowy Rynek.
      Inwestycje w na "Starym Mieście" w KAŻDYM mieście muszą być przemyślsne a nie
      prowadzone " NA WARIATA ". Na zasadzie ja mam władzę i mam... POMYSŁ.
      Często ten pomysł okazuje się do ....
      Powinien być wię opracowany i ZATWIERDZONY uchwałą Rady Miasta Miejscowy Plan
      Zagospodarowania Przestrzennego, a potem można przystąpić do jego realizacji.
      Plan taki powstaje w ZESPOŁACH SPECJALISTÓW /różnych/, którzy dokonują analizy
      potrzeb danego rejonu i możliwości lokowania tu określonych inwestycji.
      Wątpię żeby ten teren został przez nich przewidziany pod taką Galerię, którą
      wygrano "przetarg"
      Autorzy POMYSŁU , "Komisja Przetargowa" i zwycięzca już są przekonani, że TA
      najlepsza oferta konkursowa nie może zostać zralizowana, gdyż nie pasuje do
      miejsca.
      Zwycięzca ma jednak teraz prawo do placu i wszycy CI w/w prą na każdy możliwy
      sposób do realizacji POMYSŁU nie patrząc na skutki tego POMYSŁU dla "Starego
      Miasta"
      Skutki POMYSŁU to:

PARALIŻ KOMUNIKACYJNY w "Starym Mieście"

NEGATYWNE ODDZIAŁYWANIE NA HANEL I USŁUGI zloalizowane w ISTNIEJĄCYCH
      już nieruchomościach "Starego Miasta" co bezpośrednio wpłynie na możliwość
      utrzymania tych nieruchomości w należytym /przynajmniej/ stanie przez
      właścicieli.
      A więc POMYSŁ jest przeciwko... PLANOM rewitalizacji starówki i PLANOM
      robienia z Tumskiej "Salonu Miasta"

Nikt rozważny kto popierał /i nadal popiera/ przyjęte wcześniej PLANY, nie może
      teraz popierać też POMYSŁU!

Dziś /no może przez pół roku/ akceptacja utrzymania istnienia Antypodkowy jest
      LEPSZA niż budowa na Nowym Rynku Podkowy.

ABY WYTRZYMAĆ CHOCIAŻ Z PÓŁ ROKU, żeby nie ruszyła ta budowa Podkowy, a potem
      może coś będą mieli do powiedzenia ci co zaczynają od opracowywania Miejscowych
      Planów Zagospodarowania Przestrzennego, a nie Ci, którzy chcą na siłę
      realizować swój POMYSŁ /chybiony !/

Trzymam więc z Antypodkową! Jestem przeciw Podkowie!

Dla budowy Galerii: TAK !!!,...Ale... trzeba jej znależć odpowiednie miejsce!

I chyba o to /W SKRÓCIE/ wszystkim chodzi co trzymają z Romanem J i jemu
      podobnymi!

• Gość: menel Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 19:08
        Moje tezy to twoje zmodyfikowane następująco:
        1.Chcemy,żeby centrum miasta nie było zapyziałym miasteczkem z pretensjonalnym,
        ekstrawaganckim w tym otoczeniu pomnikiem pod nazwą galeria "podkowa"
        2.Chcemy ją, ale w innym miejscu

Uzasadnienie pkt 1 znajdziesz w moim wcześniejszym wpisie w formie pytań oraz
        wykładzie urbanisty a także XXL.
        • Gość: moralista Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.dip.t-dialin.net 15.04.06, 20:16
          No to zostawcie ten pomnik potomnym i ten plac.Przynajmiej bezdomni będą mogli
          leżeć na rozlatujących się murkach. Brudny parking z jednym wyjazdem,, gdzie
          każdy parkuje jak mu się podaba, pięknie będzie pasował do wyremontowanego
          teatru.W tym szklanym paśniku dla żyraf samochody będą oglądały swoje oblicza.
          • Gość: moralista Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.dip.t-dialin.net 17.04.06, 15:30
            Czekam na szczerą odpowiedż.Czy N.Rynek w obecmym kształcie naprawdę Wam się
            podoba czy protestujecie przeciw galerii dla zasady.
    • Gość: XXL dla moralisty Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.plock.msk.pl / 80.48.4.* 17.04.06, 17:19
      Nowy Rynek mnie nie podoba się.
      Też widzę konieczność zmiany jego wizerunku.
      Zmiana wizerunku nie może zaczynać się tak jak u menela, który zaczyna od
      założenia kapelusza i lakierków.
      Kolejność powinna być taka:

1 Strzyżenie i kąpiel

2 ślipki
      3 Pdkoszlek
      4 Koszla
      5 Spodnie
      1td
      Wyobraż sobie menela kóry dla zmiany wizerunku, w kapeluszu i lakierkach,
      nieostrzyżony, wchodzi pod prysznić lub nawet nie umyty zakłada dalej slipki,
      koszulę itd.
      Pożal się Boże!
      Podobnie próbójemy z Nowym Rynkiem!

Dalej świętuję. Czekam na innych zdanie.

Do jutra!
      • stuntman Re: Antypodkowa przeciw Podkowie 17.04.06, 21:32
        A przekładając to na praktykę? Jakieś konkrety? Oczywiście w oparciu o płockie
        realia, a nie gdybanie i marzenia. Bo marzeń o Płocku to ja też mam sporo :)
    • Gość: XXL dla Stuntmana Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.plock.msk.pl / 80.48.4.* 18.04.06, 07:30
      Widzę, ze nie czytałeś mojego wcześniejszego wpisu. Przeczytaj!
      Przekładając na płockie realia to:

POWINNO BYĆ TAK:

1 Urząd Miasta zleca do ZESPOŁU URBANISTÓW I PLANISTÓW opracowanie Miejscowego
      Planu Zagospodarowania Przestrzennego
      2 Rada Miasta zatwierdza MPZP /oczywiście po całej procedurze wyłożenia Planu,
      konsultacjach, zebraniu opinii, poprawkach/
      3 Porządkowane są sprawy władania gruntem
      4 Urząd Miasta ogłasza konkurs na koncepcję planistyczną i architektoniczną
      zabudowy Nowego Rynku na podstawie warunków określonych w MPZP
      5 Przystępuje się następnie do relizacji wybranej w konkursie koncepcji
      /poszukuje żródel finansowania realizacji/

Tak jak wcześniej pisałem, nie wierzę, żeby jakikolwiek planista czy urbanista
      po dokonaniu analiz, doszedłby do wniosku, że najlepszym rozwiązaniem dla
      Nowego Rynku jest wybudowanie takiej galerii, którą "wygrano przetarg'

PO "PŁOCKIEMU" JEST TAK:

1 Ktoś ma POMYSŁ, żeby na Nowym Rynku wybudować galerię
      2 Rada Miasta nie zgadza się na wybudowanie galerii
      3 Prezydent przekazuje teren, którym włada i nie włada, do gminnej spółki
      4 Gminna spółka ogłasza przetarg na wyłonienie inwestora i najlepszej wizji
      architektonicznej galerii /na którą Rada Miasta nie zgadzała się!/
      5 Podpisuje się umowę na dzierżawę placu ze zwycięzcą przetargu a prezydent
      ogłasza, że płocczanie zakupy na gwiazdkę 2006, będą robić w Podkowie
      6 Protestują; marszałek, Antypodkowa, kupcy, kierowcy -inni są: "za" i "przeciw"
      7 Wszyscy - nawet Ci co wybrali najlepszego inwestora i najlepszą wizję
      architektoniczną galerii zauważają, że nie może ona zostać zrealizowana.
      8 Różne ekipy myślą co na Nowym Rynku można wybudowć /jaką Podkowę/, a inni jak
      w tym przeszkodzić

CO BĘDZIE DALEJ:

Antypodkowa oprotestuje wydane dla Polimeni warunki zabudowy. Sprawa w Sądzie
      będzie rozstrzygana gdzieś w okolicach czwartego kwartału 2006. Wówczas już
      będzie nowy prezydent, nowi radni, nowy marszałek.
      W tym temacie wypowie się już Ciechanów.
      Nawet jeśli sprawa pójdzie po myśli prezydenta to Antypodkowa zaskarży
      pozwolenie na budowę.
      Jeżeli kiedykolwiek galeria powstanie to i tak Polimeni wystąpi o odszkodowania
      lub zmniejszenie czynszu dzierżawnego, gdyż nie wybuduje takiej Podkowy jaką
      wygrało przetarg,

Płocczanie zakupy na gwiazdkę 2006 będą robić tak jak dotychczas, a na Nowym
      Rynku będą mogli kupić choinkę,
      Ciekawy jestem jakie będą życzenia i marzenia.

Ja marzę, żeby w tym okresie władza realizowała PLANY a nie własne POMYSŁY !

• Gość: do XXL Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 07:41
        Zapomniałeś dodać, że jeśli nie wiadomo o co chodzi to pewnie chodzi o pieniądze
        (sprawa wyboru inwestora). I jeszcze jedno - nawet jesli podkowanianie przegrają
        oprotestowane pozwolenie na budowę do będą dalej protestować w wojewódzkim
        sądzie administracyjnym. A kiedy tam przegrają to w naczelnym sądzie
        adminiostracyjnym. Oczywiscie jeśli przegrają. A to oznacza, ż esprawa nie
        zakońćzy się w tym roku. Czyli że nie będzie galerii w nowym rynku. Nie
        wyobrażacie sobie chyba, ze milewski zostanie na drugą kadencję. Gdyby tak się
        stało, to wszem i wobec mówiłbym, że płocczanie sa niespełna rozumu
        • Gość: moralista Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.dip.t-dialin.net 18.04.06, 07:55
          Ciekawe co to będzie jak po złym panie jeszcze gorszy nastanie.Do kogo wtedy
          będziecie mieli pretensje.Przy obecnym układzie sił w R.M. żaden kandydat nie
          będzie w stanie dobrze zarządzać miastem.Współczuję następnemu kimkolwiek by
          on nie był.
        • stuntman Re: Antypodkowa przeciw Podkowie 18.04.06, 16:32
          Wiem jedno - Nowy Rynek na dzień dzisiejszy to syf, kiła i mogiła, ciężko jest
          się nie wstydzić tego miejsca. Pewnie można było tę sprawę załatwić inaczej,
          ale wbrew różnym opiniom m.in. galeria handlowa jest w Płocku potrzebna jak
          woda na pustyni. Była szansa na nieco fajnej, komercyjnej architektury -
          niestety, płoccy krzykacze zawsze idą pod prąd. Ale nic się nie dzieje bez
          przyczyny - trzeba krzyczeć głośniej, to może więcej młodych ludzi stąd
          ucieknie i gdzie indziej będzie się mogło realizować i czerpać z możliwości
          jakie daje wolny rynek.
          • Gość: olo Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 17:54
            Taaaaaaaa,przeciez "antypodkowa" jest taka piekna i wszyscy robia tam
            zakupy...Tak naprawdę wygrał tylko właściciel Tigera.............
            • ciach_spaw_benz Re: Antypodkowa przeciw Podkowie 19.04.06, 20:47
              Gość portalu: olo napisał(a):

> Taaaaaaaa,przeciez "antypodkowa" jest taka piekna i wszyscy robia tam
              > zakupy...Tak naprawdę wygrał tylko właściciel Tigera.............

Ja tam zakupy w Galerii Mokotow? buehehehhehehehhehhe
              Znalazles na mapie?
          • Gość: trollek Re: Antypodkowa przeciw Podkowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 10:31
            A ty jeszcze bredzisz o wolnym rynku? Może jeszcze "niewidzialnej ręce rynku".

Czegoś takiego nie było, nie ma i nie będzie.

Teraz masz wolny rynek taki, że nawet rolnik nie może wyprodukować mleka tyle
            ile chce i może, albo kury czy kaczki i ich sprzedać chcącemu je kupić.
            • stuntman Re: Antypodkowa przeciw Podkowie 19.04.06, 14:31
              Płockie ceny i oferta mówią same za siebie. Są w Polsce równi i równiejsi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka