Dodaj do ulubionych

Mercedesów sześć, ale jak do niech wejść?

25.04.06, 22:23
Nóż mi się w kieszeni otwiera, kiedy po raz kolejny czytam tłumaczenie, że coś
będzie nie tak, jakbyśmy chcieli, bo decyduje cena, a wybrana opcja była
najtańsza. Czy to naprawdę tak trudno zrozumieć, że poza ceną jest jeszcze coś
takiego, jak Specyfikacja Istotnych Warunków Zamówienia? I do tej własnie
Specyfikacji można wpisać, że np. autobusy muszą być przystosowane do przewozu
osób niepełnosprawnych. W ten sposób wybrane obecnie mercedesy od razu
odpadają z rywalizacji i można wybrać ofertę najtańszą, ale spośród
pozostałych. Zastanawiam się, czy takie wpadki to zwykła głupota, czy
działanie z premedytacją? I mam prośbę do redaktorów Gazety: nie piszcie, że
coś zostało spieprzone, ale winę ponoszą za to przepisy dotyczące przetargów.
Winę ponosi konkretny człowiek (lub ludzie), któremu (lub którym) zabrakło
wyobraźni lub uczciwości. I nie wiem, która z tych wad osobowości jest
bardziej szkodliwa. Chyba jednak głupota. :-))
Obserwuj wątek
    • Gość: pasazer Re: Mercedesów sześć, ale jak do niech wejść? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 23:05
      Szkoda Nowe zmarnowane przez ekipe milewskiego pieniadze Ktos kto to wybieral
      powinien byc zgloszony do prokuraturyAle pewnie to zwiazkowcy ktorzy bezkarnie
      tucza sie z naszych pieniedzy
      • Gość: afa Re: Mercedesów sześć, ale jak do niech wejść? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 23:08
        ooooo łoman znów :-) pozdro ziomuś,będzie dobrze,kiedyś znajdziesz dziewuchę i
        przestaniesz mieć czas na lepperowanie :-)
    • Gość: - Re: Mercedesów sześć, ale jak do niech wejść? IP: *.c155.petrotel.pl 25.04.06, 23:11
      Mi sie smiac z tego wszystkiego chce....
      Co z tego ze w rozkladzie jest ze o godzinie ab:cd ma jechac noskopodlogowy,
      przystosowany dla niepelnosprawnych, skoro nie jedzie.
      A o kierowcach juz nic nie wspomne...dzis jak jechalam to kierowca tak
      zachamowal, ze starsza pani spadla z siedzenia na podloge.
      Innym razem - jeszcze nie wszyscy wysiedli a kierowca juz drzwi zamyka i zaczal
      jechac...
      • Gość: Grom do niepodpisanego młota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 05:28
        Tak zachamował powiadasz? I już widać kto pisze.
        A jak mu ktoś wyskoczył pod autobus to miał go puknąć? Tyle jeżdżę i nic
        takiego nie widziałem. Starsza pani spadła z siedzenia a ci stojący stali
        nadal? Jak zmyślasz to się lepiej wysil.
    • Gość: zbulwersowana Re: Mercedesów sześć, ale jak do niech wejść? IP: *.wirba.net / 88.220.32.* 26.04.06, 06:46
      No tak, jakby ktos z kierownictwa KM albo jakas szycha z biura pana prezydenta
      mial w domu osobe niepelnosprawna, np mlodego mezczyzne powiedzmy przed 30,
      ważącego, powiedzmy 60-70 kilo, pragnacego zyc jak kazdy inny czlowiek, i
      musialby go dzwigac kilka razy dziennie do i z autobusu to by sie zastanowil
      piecdziesiac razy zanim zdecydowalby sie na zakup takich autobusow. A Ci sie
      jeszcz szczyca ze tak tanio je kupili. kazde cywilizowane panstwo i miasto
      pozbywa sie takiego sprzetu, a naiwni Polacy je kupuja, bo przeciez TANIEJ. Oj,
      zeby nie musieli kiedys sprawdzac na wlasnej skorze, lub wlasnej rodzinie, jak
      to jest.
    • Gość: Wózkarz Re: Mercedesów sześć, ale jak do niech wejść? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 07:13
      A niepełnosprawni niech śmigają z Podola i Boro na wózkach, bo autobusy nie dla
      nich. Panie Prezesie KM, obudź się Pan i pomyśl chociaż trochę!
      • Gość: xxx Re: Mercedesów sześć, ale jak do niech wejść? IP: *.crowley.pl 26.04.06, 08:09
        Skoro decyduje cena to może IKARUSIKI????
        • Gość: pasażer upchany Re: Mercedesów sześć, ale jak do niech wejść? IP: *.plock.mm.pl 26.04.06, 08:37
          przyznajecie ludziom z Zarządu komunikacji zbyt wiele pozytywów. Oni są
          bezmyślni. Kilka lat temu zaproponowałem tym ludziom żeby zrobili nalepkiz e
          znakiem kasownika na suficie autobusu, żeby wsiadający nie rozpychali się
          szukając kasownika. niestety to przekracza ich możliwości. Bezmyślnie puszczaja
          na jednej trasie autobusy w tej samej godzinie. Teraz chwalą się że kupili
          stare autobusy i jeszcze pojeżdżą 5 lat. To jest sukces.
          • Gość: zx Re: Mercedesów sześć, ale jak do niech wejść? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 16:28
            Z tych wypowiedzi wynika, że w Płocku zdecydowana większość pasażerów to
            niepełnosprawni i inwalidzi. A w konsekwencji może to doprowadzić do kiepskiej
            kondycji finansowej f-my, gdyż ta grupa pasażerów jeździ za darmo.
            • mika_p Re: Mercedesów sześć, ale jak do niech wejść? 26.04.06, 19:54
              Wystarczy byc matką z dzieckiem w wózku, zeby potrzebowac niskopodłogowca,
              przeciętne dziecko jeździ w wózku około 2,5 roku. Jakos nieczęsto zdarzaja się
              chętni do pomocy przy wniesieniu wózka do autobusu, wyniesienia go na
              przystanek. A "sredniopodłogowy"...
    • Gość: ewa Re: Mercedesów sześć, ale jak do niech wejść? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 18:04
      wsiadłem...., kierowca zamiast ruszyć to tak szarpnął ze stojący byli bezradni,
    • Gość: arek Re: Mercedesów sześć, ale jak do niech wejść? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 20:03
      Jak by było więcej pieniędzy to może by kupywali autobusy nikopodłogowe,ale
      ich nie ma w kasie miejskiej na to więc nie dziwcie się że tak jest ja też
      tego nie popieram ale tak bedzie narazie....Trzeba mieć nadzieje tylko że
      będzie lepiej w przyszłości...
      • Gość: Producent Re: Mercedesów sześć, ale jak do niech wejść? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 20:25
        Przeglądałem specyfikacje istotnych warunków zamówienia poprzedniich przetargów
        związanych z zakupem autobusów i w zasadzie starano sie działać w miarę
        obiektywnie chociaż czasami nieudolnie.
        Pamiętajcie, że "tak krawiec kraje jak mu materi staje".
        • Gość: z. Re: Mercedesów sześć, ale jak do niech wejść? IP: *.wirba.net / 88.220.32.* 26.04.06, 20:34
          PRODUCENT- nie zgadzam sie z Toba, czyz nie mozna bylo kupic piec autobusow
          niskopokladowych(skoro byly drozsze) zamiast szesciu srdnio...?
      • mika_p Re: Mercedesów sześć, ale jak do niech wejść? 28.04.06, 01:51
        Jak by kupowali niskopodlogowe, to by było więcej pieniędzy.
        Zazwyczaj wolę dofinansowac taksowkarza, i nie tylko ja, bo 2-3 złote to
        roznica niewielka w cenie, a w komforcie ogromna.

5 złotych kosztuje przejazd matki z dzieckiem w wieku szkolnym i drugim w
        wózku. Płock jest jednym z nielicznych maist w Poslce, ktore pobiera opłatę za
        wózek dziecięcy.
    • Gość: matematyk Re: Mercedesów sześć, ale jak do niech wejść? IP: *.c157.petrotel.pl 27.04.06, 15:42
      "Dzięki pomocy WFOŚ do Płocka trafiło już wcześniej 18 autobusów (dziesięć MAN-
      ów, sześć solarisów i trzy kapeny)."

10+6+3=19 głąbie dziennikarski
      • putys Re: Mercedesów sześć, ale jak do niech wejść? 27.04.06, 20:24
        Bo MANów jest 9, a nie 10.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka