Dodaj do ulubionych

okiem jednodniowego turysty

07.05.06, 14:13
Przyjechałam do Płocka na jednodniową wycieczkę.Następnym razem przyjadę nie
wcześniej niż za 30 lat.Dlaczego?
1. Wstrząsający jest dworzec autobusowy i jego okolice w samym centrum
miasta. Przede wszystkim szokuje brak toalety!
2. Personel najbliższego hotelu (Płockiego)broni dostępu do toalety jak
niepodległości, zapominając, że bez turystów - nawet jednodniowych - żaden
hotel nie ma racji bytu.
3. Najbardziej reprezantacyjna ulica miasta, Tumska, jest zaniedbana i rozkopana.
4. Po południu w sobotę miasto stopniowo opanowywane jest przez przez grupki
niebezpiecznie wyglądających młodych ludzi z psami ras bojowych.Znikają z ulic
ludzie wygladający normalnie.A policji i straży miejskiej nie widziałam w
ciągu całego dnia ani razu ( sobota 6 maja).
5.Cieszyłam się, że wyjeżdżam tego samego dnia, co przyjechałam, bo po
zwiedzeniu Muzeum Mazowieckiego, Diecezjalnego i Katedry oraz spacerze nad
Wisłą turysta nie ma już co robić.
6.W żadnej księgarni nie można było dostać ani folderów, ani przewodników po
tym mieście; plan miasta, który kupiłam, pokazuje wszystkie nowe osiedla,
zapominając o tym, że warto powiększyć i dokładniej zaprezentować Stare Miasto
oraz zaznaczyć ciekawe miejsca.
Jestem rozczarowana, bo z dawnych lat zapamiętałam Płock jako miasto
sympatyczne, schludne i bezpieczne. Turystka - Mazowszanka
Obserwuj wątek
    • Gość: oskar Re: okiem jednodniowego turysty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 23:40
      Ocena wynikająca z jedniodniowej obserwacji jest tak trafna że aż bolesna. Na
      tle innych miast a nawet miasteczek /Sierpc/ jesteśmy grajdołem i tak
      pozostanie do czasu aż ci co decydują co i jak dzieje się w mieście nie
      zrozumieją że dostają wypłatę bo my mamy pracę w tym regionie /mieście/ i
      płacimy podatki/+policja+straż miejska a w szczególności dzienicowi/.To co
      można zaobserwować jaka jest organizacja ruchu kołowego w mieście /oznakowanie
      poziome i pionowe/świadczy o tym, że zarządza tym tematem zupełny bezmuzgowiec.
      • michalek324 Re: okiem jednodniowego turysty 17.08.06, 21:21
        W Płocku jestem bardzo cześto gdyż jestem mieszkańcem Sierpca (40km o d Płocka)
        i wydaje mi sie że płock to Ciekawe miasto pod kazdym wzgedem.Policja jest
        prawie wszedzie gdzi enei spojżysz tam same ps, a ci młodzi ludzie w dresach z
        psami tylko tak groźnie wygladają. Są mocni tylko w grupie i nic Ci nei zrobią
        w publicznym miejscu, chyba że zasłużysz. Przewodnik to żaden problem skoro
        zalisz sie na forum internetowym można było sprawdzić wcześniej "płock" w necie.
        Tumska jest rozkopana, ale jej cześć jest już skończona, pozatym przebudowie
        ulega kino i teatr. W trakcie budowy jest równiez amfiteatr. Można zajżeć w
        wiele miejsc. Płock to świetne mniejsce dla rowerzystów, można śmigać
        praktycznie wszędzie. Jest juz troche ścieżek rowerowych ale nic nie sprawia
        takiej frajdy jak jazda slalomem miedzy ludzmi i samochodami stojacymi w
        korkach.
        Z.A.P.R.A.S.Z.A.M_D.O_P.Ł.O.C.K.A
    • Gość: pchełka Re: okiem jednodniowego turysty IP: *.plock.msk.pl / 80.48.4.* 08.05.06, 20:18
      Co do dworca to zgadzam się z tobą w 100%, natomiast sprawy pozostałe.
      Rzeczywiście jeden dzień to trochę za mało żeby poznać to miasto i jego ciekawe
      zakątki: muzeum, katedra, pomniki.. ZOO. Nasza reprezentatywna ulica Tuska (jak
      i amfiteatr) jest obecnie w remoncie, aby przyciągnąć większą rzeszę turystów w
      przyszłości. Stare Miasto i biegnąca w jego stronę ulica Grodzka w każdy
      weekend tętni życiem, w większości jest to młodzież, ale bierz się to z faktu
      ilości pubów przy tej ulicy. Nie różni się ona natomiast od np Piotrkowskiej w
      Łodzi. Co do braku Policji to chyba padło ci na wzrok, bo oni są tam prawie
      cały czas, a gdzy ich nie ma - no cóż, po coś w końcu mamy ten monitoring, ale
      tego pewnie też nie zauważyłaś bo zbyt mało czasu było. Przewodnik po Płocku
      można kupić np w Empiku - ul. Grodzka. Proponuję ci spacer po tumach i
      podziwianie przepięknego widoku. Może się mylę ale wydaje mi się że brakuje ci
      odrobiny romantyzmu. Każde miasto jest na swój sposób piękne i obleśne, trzeba
      tylko umieć dostrzec te lepsze strony. Ty tego nie potrafisz niestety. Wydaje
      mi się że byłaś od początku nastawiona na nie, a szkoda.
      • Gość: Misia Re: okiem jednodniowego turysty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.06, 13:26
        Byłam już kilkanaście razy w Płocku na przestrzeni 4 lat,ostatni raz byłam
        wczoraj.
        Nie mam zastrzeżeń,
        bardzo lubię starówkę i chętnie tam przyjeżdzam ze znajomymi ze stolicy,nie
        wspomnę o mega taniej pizzy jak dla nas , mieszkańców wielkiego miasta.
        A mapy i przewodniki można kupić wcześniej,w każdej księgarni w Polsce, więc
        ja nie widzę problemu, przecież wiedziałaś wcześniej gdzie jedziesz, odrobina
        planowania nie zaszkodzi.
    • Gość: gośka Re: okiem jednodniowego turysty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 21:48
      Byłam w Płocku kilka razy, raczej służbowo. Dworzec okropny to prawda, ale
      niewiele miasta ma naprawdę ładne dworce.. Starówka bardzo mi się podobała,
      zrobiłam sobie spacer, plany dostałam w informacji turystycznej. Była na
      stadionie w dniu dziecka, chciałam jechać 13 na koncerty, nie wyszło bardzo
      żałuję, ale zazdroszczę Płocczanom. U Was coś się dzieje. pozdrawiam
      • asdf401 Re: okiem jednodniowego turysty 17.01.07, 14:57
        Byłem jeden dzień w Płocku, właściwie kilka godzin. Moje wrażenia: wymarłe
        kulturowe miasto, gdzie można tylko robić zakupy aby wrócić do domu przed
        telewizory chyba.
        • asdf401 Re: okiem jednodniowego turysty 17.01.07, 15:02
          Acha! Co do tych dresiarzy! "zasłużyć" (jak to ktoś pisze), to sobie można mając
          za długie włosy albo złą czapkę. ...Małomiasteczkowa skrajna prawica snuje się
          po ulicach szukająć ofiary do napadu - takie miałem wrażenia i spojrzenia.
        • Gość: ......... Re: okiem jednodniowego turysty IP: *.chello.pl 28.05.07, 18:07
          TO MIASTO JEST ZACOFANA DZIURA!!KONIEC I KROPKA!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka