Gość: joanna IP: *.wszplock.pl / *.c152.petrotel.pl 11.05.06, 10:34 Szkoda tylko, że nik w Redakcji nie zwrócił uwagi na to, że wykład odbywa się w godzinach pracy. A więc dla kogo???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marco polo Nowości o historii fary IP: 193.59.95.* 11.05.06, 10:41 "Natomiast podczas wizytacji w 1736 r. napisano: "Kościół wieżami miastu patronuje" - wspomina proboszcz ks. Janusz Cegłowski." Moim zdaniem należałoby tego dwustusiedemdziesięcioletniego proboszcza wypytać jeszcze o inne ciekawostki z tamtych czasów. Na pewno będzie miał coś ciekawego do przekazania - szczególnie Gazecie. Należałoby też zastanowić się nad zorganizowaniem hucznego jubileuszu proboszcza - 270 lat to nie w kij dmuchał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Farowianin Re: Nowości o historii fary IP: *.plock.mm.pl 11.05.06, 15:54 ogladałem książke o Farze. Chaos i wybiórczość. Ale nie jest źle. Jest 1 zdjęcie ks. Wyczałkowskiego i 1 Ks. Dybińskiego. Ciężka nieprawdziwa cegła. Więcej boję się pisać a Prawda mnie wyzwoli jak będę milczał. Strach, strach. Jak nieprawdziwa książka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 30 Re: Nowości o historii fary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 11:43 Wzklad dla nielicznych, zaproszonych? wśród nich biskup płocki, księża z Fary i katedry, sióstr zakonnych oraz dla zaproszonych pracowników kultury. Co dla mieszkańców miasta? Warto podobne wykłady zrobić w miejscach bardziej dostepnych dla mieszkańców, Płocczanie nie tylko chcą kaszanki i dzikiej rozrywki z piwem na pierwsyzm miejscu, ale chetnie wysluchaliby wartosciowych informacji przez uznanych profesow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał do Farowianina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 11:48 Na litość - o co Ci chodzi?!!! Jestem po przeczytaniu książki i moim zdaniem jest piękna i prawdziwa. I z cegłą i jej ciężarem niewiele ma wspólnego. Boisz się pisać, bo nie masz nic do powiedzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwwww BRAWO RAFAŁ Farowianin do kitu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 17:17 Widocznie nie ma podstaw znajomości dotyczących albumów wydanych prze p. Płucienników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Farowianin Re: do Farowianina IP: *.plock.mm.pl 12.05.06, 17:52 na początku jest widoczny zamiar napisania dziejów Fary. Potem tej myśli zabrakło. Podoczepiano coś dla wypełnienia stron. Kto jest z Płocka, to wie, kim był ks. Wyczałkowski. To był człowiek z charyzmą. Po nim nastał Ks.R. Dybiński. Był szczególnie wyjątkową postacią. W książce obu olano. Trudno pisać na kościelne temty. To temat Tabu. Jakiekolwiek słowo i nieszczęście gotowe. Strach ich tykać. I tak puci puci. Książka jest fałszywa i nie wymagaj odemnie dociekań, bo się boję. Nadskakiwanie panującemu władcy na bieżąco nie zostało wymyślone teraz. Szkoda, że nie może powstać książka godna.Żal ludzi którzy życie Farze poświęcili i ich olano. Brzydkie słowo nie pasujące do kościoła. Żal, że muszę milczeć a wtedy mogę żyć . Rafał pewnie młody niewiele wie. i nie potrafi ocenić, że dwie osobistości FARY zniknęły. Może Forumowicze napiszą swoją książkę o Farze? Odpowiedz Link Zgłoś