Dodaj do ulubionych

Fara jak wieżowiec

IP: *.plock.mm.pl 13.05.06, 09:19
dołączyć te ekspertyzy do Bramy Bielskiej, Też była?
Obserwuj wątek
    • Gość: kefirek Re: Fara jak wieżowiec IP: *.ists.pl / *.ists.pl 13.05.06, 09:37
      a gdzie mozna zobaczyć jakieś wizualizacje bramy bielskiej?? wiem, ze jest
      propozycja jej odbudowy...
      • Gość: z miasta Re: Fara jak wieżowiec IP: *.plock.mm.pl 13.05.06, 10:57
        zgłosił się kandydat na darmową knajpę w cennym miejscu, gdzie pretekstem jest
        odbudowa Bramy, której nikt na oczy nie widział ale nie ma to znaczenia, bo to
        jest tylko kamuflarz do ominiecia przepisów, żeby w zakazanym sektorze zrobić
        kase.
        • Gość: Rafał do z miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 09:41
          bramy bielskiej - tej historycznej, przebadanej archeologicznie i projektu
          Bramy Bielskiej (publikowanej na Inwestycjach Płockich niezrealizowanych) nie
          widział tylko ten, kto patrzeć nie chce. Szkoda mi ciebie
      • stuntman Re: Fara jak wieżowiec 15.05.06, 09:55
        Gość portalu: kefirek napisał(a):
        > a gdzie mozna zobaczyć jakieś wizualizacje bramy bielskiej??

Oto wizualizacje Bramy Bielskiej:
        inwestycje.e-plock.pl/content/bramabielska.html
    • Gość: Rafał do z Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 09:38
      Brama Bielska była. Są publikowane wyniki badań archeologicznych i jej
      rekonstrukcje - np. Gołębnika: Historia Płocka w ziemi zapisana
      • Gość: mieszkaniec Re: do z Płocka IP: *.plock.mm.pl 15.05.06, 11:07
        nie przeczę szczątkom ale wizja jest dowolna a cel odtworzenia , ominięcie
        prawa dla postawienia knajp, które inaczej nikt by na oczy nie widział. I to
        ten cel.Kasa.
        • Gość: Rafał do mieszkańca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 11:30
          Sorry, że się czepiam, ale chcę Cie zrozumieć. To prawda - współczesny projekt
          to tzw. rekonstrukcja krytyczna, nie mająca nic wspólnego z typową
          rekonstrukcją. Nic więc dziwnego, że projekt ten nie jest wiernym odtwoerzeniem
          gotyckiej bramy. I o jakim omijaniu prawa ty mówisz?
          Z tego co wiem, w Bramie Bielskiej miała być galeria sztuki, hotel i
          restauracja. Mam nadzieję, że ten, kto wreszcie w Bramę zainwestuje, zarobi.
          Zbudowałeś coś kiedyś? A jeżeli tak, to z jaką motywacją?
          • Gość: zły Re: do mieszkańca IP: *.plock.mm.pl 15.05.06, 11:49
            czy ty nie widzisz i nie wiesz że nie wszystko mozna kupić i sprzedać? że Płock
            podzielili na kwartały przydziału i sobie nie wtrącają sie w paradę? Ta Brama
            to nie powód dowspaniałej dumy tylko oszustwo do budowy zachwalanej przez
            ciebie budowli . Zabytek mozna odtworzyć. ale gdyby tam nic nie było -nie
            wolno, nie dadza zgody.Wię szukaja pretekstu, żeby opanować ziemię w drogim
            miejscu i nie chodzi o to, że ktoś wzbogacił się na sprzedazy przez miasto
            cennej ziemi, czy budowli i zarobił kasę zamiast miasta, lecz że chcą budować
            dla powiększenia zysku. To nie Budowniczowie, to cwaniacy.Nikt ich póxniej z
            tej Bramy nie wygoni.
            • Gość: Rafał Re: do złego mieszkańca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 12:47
              Teren pod Bramę Bielską ma ARS i od lat szuka współinwestora. Szukaj afer gdzie
              indziej
              • Gość: zły na podstepy Re: do złego mieszkańca IP: *.plock.mm.pl 15.05.06, 13:28
                A co to ma do rzeczy , czy to rozgrzesza? Nie chodzi o to. Gdybyś powiedział;
                jest ciekawy projekt, dużo restauracji, możliwości zarobku. postawiłbyś to w X
                miejscu nie historycznym , nie konfliktowym, to bym ciebie poparł. Jeszcze
                jeden interes.m Ale pchanie sie w szczególne miejsca wymyślając wzory kóre
                obaliły by z nóg jakiegoś przodka, to -wynocha.
                • stuntman Re: do złego mieszkańca 15.05.06, 16:01
                  Nie ma racji bytu rewitalizacja starówki bez wprowadzenia na nią aktywności
                  ekonomiczno-gospodarczej. No chyba, że stawiamy na martwy skansen - to wtedy
                  jak najbardziej!
                  • Gość: płocczanin Re: do złego mieszkańca IP: *.plock.mm.pl 15.05.06, 17:36
                    domów na Starówce pełno do remontu. Ludzi wyrzucić, knajpy założyć , więcej
                    piwa. A wy Inwestycje, jakość straciliście ze swoich widnokręgów. Rybaki, czyli
                    nasze Powiśle. TYle żeście narozbierali, że mozecie znowu poskładać jako
                    knajpy, oberże, noclegownie dla turystów. Oddajcie róże, krzewy, piękne
                    schody., parostatki.możecie wydać tam mnóstwo pieniędzy ale wy w ramach
                    propozycji dla poprawy Płocka nawet tego nie widzicie. Płock odwrócił się
                    plecami od Wisły, z której żył przez wieki.
                    • Gość: Ale jaja Re: do złego mieszkańca IP: *.c240.petrotel.pl 15.05.06, 17:47
                      Ciekawe, czy kiedyś ktoś będzie chciał zrekonstruować zaszczytną nagrodę jaką
                      jest złoty sracz. Kiedyś będzie można powiedzieć:"Przeciez był!"
                    • stuntman Re: do złego mieszkańca 15.05.06, 19:29
                      Bardzo lubię jak pan, panie Dylewski odpisuje w tonie odpowidzialności
                      zbiorowej :) Jak to miło mierzyć wszystkich jedną miarką, nawet ich nie znając.
                      • Gość: zd ostani raz Re: do złego mieszkańca IP: *.plock.mm.pl 15.05.06, 21:12
                        OPanie studencie, jest pan dobry w ukrywaniu się ja na ogół jestem bez szans za
                        mało wiem.A ja nie posprzedawałem KOpca, grobów, Kapliczki na parking, nie ja
                        rozebrałem folwark, wyciąłem stare drzewa, które nie były chore., nie
                        podzieliłem się JWojskową, zburzyłem Podkowę. Nie ja postawiłem na terenie
                        getta nowe domy nie stawiająć tablicy w podzięce.Nie przyczepiałe pepsi, żeby
                        niszczyć wizerunek miasta, nie ja obudowałem PTTTK i nie chciałem rozebrać
                        pomnik 13 Straconych, wyciąć krzyż u Padlewskiego. To wszystko zrobili dobrzy
                        ludzie bez odpowiedzialności właśnie zbiorowej.zmusza mnie pan do podpisania
                        swoim nazwiskiem a chcę z tym skończyć za dużo dobrych ludzi żyło przy mnie i
                        niwiele dali z siebie. trzeba ztym skoćzyć. dlatego pana proszę jest pan
                        zaradny postawcie pomnik Padlewskiemu bo następni dobrzy ludzie chcą go
                        wykołować.
                        • stuntman Re: do złego mieszkańca 15.05.06, 21:25
                          Co do pierwszej części postu - to tak się składa, że ja też nie.
                          A co do drugiej - to nie mam nic przeciwko temu pomnikowi. Ale to pana oczko w
                          głowie, ja mam sporo własnych. I to raczej dla żywych niż dla tych co odeszli.
                          --
                          In Urbanity I Trust...
                          inwestycje.e-plock.pl
                          • Gość: 56 Re: do 56 IP: *.plock.mm.pl 16.05.06, 08:41
                            ja pana rozumiem. Dlatego teżKONIECZNA jest instytucja pilnująca architektów,
                            planistów, inwestorów, żeby nie dopuścić do sprzedaży starodawnych miejsc,
                            sprzedaży grobów narodowych dla komercji. Jest to rozdźwięk jak woda z ogniem.
                            Dlatego nie dziwię się, że w planach geodezyjnych nie zaznaczeń Miejsc Pamięci
                            Narodowej. Odhumanizowanie techniki, to straszna rzecz. Albo jak kto woli niski
                            stopień rozwoju duchowego, czy też niski czakram, nie pozwoli patrzeć
                            przestrzennie dla Dobra całości. Nie wszystko można kupić i sprzedać a żywi to
                            nie takie aniołki. Dlatego nie tępiąc Pana, zostańmy przy swoim.
                      • Gość: Rafał do stuntmana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 08:54
                        Dzięki! A co ja się nazastanawiałem, dlaczego nic nie rozumiem. Wszystko jasne -
                        zły, mieszkaniec, itp. to Zenon Dylewski! Dobrze, że mnie nie oskarżył o to,
                        że jestem masonem, żydem i cyklistą
                        • Gość: 56 Re: do Rafała, IP: *.plock.mm.pl 16.05.06, 10:01
                          wie tylko kontroler Forum SB itd. Nie ma się co zastanawiać moje wymuszone logo
                          to Zenon56. Ale moja postać jest tak szkodliwa, że postanowiłem nie używać
                          mojego nazwiska, które doprowadza niektórych ludzi do białej gorączki. Trzeba
                          się dostosować do Forum. Jeżeli o coś oskarżam to tzw. Władze za niszczenie
                          polslości. A ludzie są dobrzy i źli. Czes są dodrzy. Tak już będzie. Mój
                          prawdziwy stosunek do ludzi wyraziłem w opublikowanej w Forum broszurze
                          Poszukiwanie Przyjaźni Poszukiwaniem Boga. Ci dobrzy ludzie znowu dostali
                          gorączki. Tak więc dokoła jestem niemiły. System filozofi indyjskich mówi,
                          jeżeli uczeń jest gotów przychodzi Mistrz. Widać tego jeszcze brak. System też
                          mówi, jjeżeli moje słowa nie trafiaja do słuchających, są 2 przyczyny 1 jw.
                          Druga , osobowość mówiącego jest nieczysta i głoszone przezeń Dobro nie trafi
                          do słuchającego z powodu zła wewnętrznego mówiącego. Jako nieczysty
                          postanowiłem zailknąć oficjalnie, żeby nie gubić np. DUDUSIA mojego sąsiada,
                          który pękł od mojej natarczywości. Wszystko w swoim czasie. Jak mówił politrykz
                          domu obok Padlewskiego - jak się dobrze poszuka, to się coś zawsze znajdzie...
                          Podawanie nazwiska działa na maluczkich jak płachta na byka, pisałem o tym w
                          odpowiedzi Dudusiowi. Mój stosunek do żydów jest jasny. Gineli, walczyli za
                          Płock, należy sie im nasz szacunek. Byli naszymi sąsiadami z własnej woli nie
                          zamierzali się polonizować. Zostawili domy, place. cmentarze. Jako inna nacja,
                          chorują na fobię prześladowań. Wszędzie widzą atak nawet tam, gdzie go niema.
                          Nie podjęli tematu wyrzucenia kości ich braci na Piłsudskiego. Nigdzie nie
                          spotkałem ich pism, które pozytywnie mówią o nas. Posłąłem do ich Organizacji
                          50 egz. Wiadomości z Ratusza, pisma MKOPWiM, gdzie był opis wspólnych
                          uroczystości po montazu macew na murze. Głęboka cisza...Nie będę ich zmieniał.
                          Nic to nie da.Trzeba żyć w zgodzie.Ale nie mogę przeżyć, że pewna gazeta płocka
                          nie puściła gotowego materiału o Powstańcach z Królewieckiej 22, gdzie Moskale
                          zabili 2 dzieci a wydali ich dwaj bracia Żydzi z domu obok. Redaktorka świezo
                          odkryła swoją rasę i nie wydrukowała tematu. To była nielojalność. Ale nie bęę
                          drążył tematu. Jak mówił nieodżałowanej pamięci dr. T.Chrostowski, musi myć
                          zgoda między narodami. Nawet nie współczuję Studmenowi za ingwilację mojej
                          osoby. Jeżeli czuje sie z tym lepiej. Nie mu tam. Niech tęż pamięta, że Groby
                          KOPIEC Bratnia MOgiła sprzedano pod hipermarkiety bez litości dla potrzeb
                          żywych.
                          • Gość: Rafał do Pana Dylewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 10:23
                            Pana wieści o Królewieckiej 22 to czysta manipulacja. Wie Pan doskonale, że
                            przekaz historyczny na ten temat jest bardzo wątpliwy. Mieli być powstańcy, a
                            okazało się, że to dzieci. Pewnie z denucjatorami to też prawie prawda, ale też
                            nie będę drążył tematu. A studmen nie musi Pana iwigilować, by poznać Pana
                            teksty. Są bardzo czytelne - tak poprzez styl, jak i jasność wypowiedzi
                            • Gość: 56 Re: do Pana Dylewskiego IP: *.plock.mm.pl 16.05.06, 10:48
                              To są braki wiedzy, nazywacie to logistyką. Płock to szczególnie niewdzięczne
                              miasto z racji ludności napływowej nie związanej z duchem miasta. Trzeba
                              dobrej woli, zeby poznać cokolwiek i nie atakować na oślep.
                              Akurat na Królewieckiej 22 sprawa była czytelna. Prosze zapoznać się z moją
                              broszurą KAPLICZKA POWSTAŃCZA. Znajduje się u p. Ewy Jaszczak w BDZ.

Bardzo podeszła w wieku kobieta złożyła swoją opowięść na ręce księdza w
                              czasach przedwojennych. Opwiedziała całą historię. To na ogrodzie jej Ojca
                              kozacy zabili 2 chłopców. Jak wykazały badania antropoliczne, proszę się
                              zapoznać, jeden miał około 16 lat, grugi okoł 9. Pewnie jeden poszedł do
                              powstania a młodszy za nim... Ojca, matkę napweno każdy z nas pamięta. To jej
                              ojciec na Urzędzie, "załatwił" pochówek tych dzieci na swoim ogrodzie,
                              wzruszony taką zbrodnią. Postawił Kapliczkę. Istnieje fo przedwojenne na
                              pękniej płycie szklanej i zdjęcia p.Jana Waćkowskiego. Doszczętnie Kapliczkę
                              rozebrano. Piszę o tym w broszurze z dokumentami. Reakcja tzw. Światłych ludzi
                              byłą okropna, pomine to miczeniem ale to wstyd było wypowiadać i pisać...
                              To, że wyczułem pana niechęć, rozumiem tak jak rozumiem te panią z gazety. Na
                              szczęście była Wyborcza Mazowsze, która wszystko opisał dokładnie i rzetelnie.
                              W ROPWiM, wymusiłem pogrzeb. Odbył sie. Jest zapis na DVD, bardzo przejmujący
                              do obejrzenia, jeżeli zorganizuje to UM. Pozostaje przykry fakt jak to w naszym
                              mieście.
                              Należałoby oznaczyć trwale Miejsce MOgiły Kapliczki. Jest na prywatnym gruncie.
                              Ale można by podnieść choćby cementem nalewkę pona poziom PARKINGU, jaki ti ma
                              postac z napisem . Trzeba by się dogadać z właścicielem. Może by się zgodził.
                              Ale trzeba rozmawiać z jak człowiek z człowiekiem. No cóż jeżeli Żydzi okazali
                              się zdrajcami,to może nie warto teraz się oburzać, tak było. Jeżeli Żydzi
                              zginęli w Obronie Płocka, to są nasi Obrońcy, Bohaterzy. To jest
                              ludzkie.Szkoda, że tylko 1 raz udało się zaprosić na 18 sierpnia naczelne
                              władze Związku REligijnego Wyznania Mojżeszowego na płockie obchody Obrony.
                              Jestem przecież Ojcem tego święta miasta...
                              TYlko 1 raz udało się zaprosić Podhalańczyków, którzych formacje wyzwoliły
                              Płock. Szkoda że tak mało nas chce czynić posługę Pamięci. Z UW 3 osoby. Z UM 1
                              osoba i ja. Trochę mało... a jeszcze wielu oczekuje, żebym zamilkł.
                              • Gość: Rafał Re: do Pana Dylewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 11:03
                                logistyka to nie braki wiedzy. A relację kobiety znam. I znam wyniki badań
                                historycznych. W czasie powstania posesja Królewiecka 22 była własnością
                                generała wojsk ruskich. Taka to prawie prawda
                                • Gość: 56 Re: do NIKąd IP: *.plock.mm.pl 16.05.06, 14:59
                                  powiem więcej jak bym chciał. Pewien dobrodziej powiedział, ze starej babie
                                  pokręciło się w głowie. A figurka zwyczajowa, normalnie. Koniec. Zapomniała
                                  biedna ojca i co ojciec czynił. Za to wiecie wy. Zwykła msciwość za Żydów
                                  zdrajców. Nie pisz więcej. Kto bronił tradycji narodowej, był z nami, nie obok.
                                  25 lat , to długi czas .
                                  • Gość: Rafał do Pana Dylewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 15:07
                                    podziwiam. Za dobre samopoczucie. Za wszechwiedzę. Za kto nie z nami, ten
                                    przeciwko nam i TRADYCJI NARODOWEJ
                                    Spoko - nie będę z "nami". Będę za prawdą historyczną. A wielkości Płocka nie
                                    trzeba bronić następnymi kłamstwami i półprawdami. Jest piękna i wielka. Ważne,
                                    by była prawdziwa. I będę z tymi, którzy to rozumieją
                                    • Gość: 56 Re: przyszli Nowi wiedzą lepiej IP: *.plock.mm.pl 16.05.06, 15:37
                                      bądź gdzie chcesz Polska dla lażdego. Ja tylko piszę ktocokolwiek robił przez
                                      ostatnie 25 dla Miejsć Pamięci. Za prace mam złoty medal Opieknuna Miejc
                                      Pamieci Narodowej.Kto mnie zna wie, ze nie dla niego pracowałem. Wiem co mówię,
                                      ponieważ Płock to niewielkie miasto. I kto cokolwiek robił dla MPN, to wiemy.
                                      Tu nie żadnych podstępów. Zbierali się ludzie, organizacje, szkoły, instytucje,
                                      rok za rokiem. Po co tyle słów.Od czasu ondowy Polski byłem zastępcą wojeody od
                                      ww Spraw. Przewodniczącym komitetu Pamięci. Zwykła robota. Znamy ludzi i nie ma
                                      tu kto przeciw. Tego u nas nie było. Nie było potrzeby. Ten wybuch to znana
                                      strona ciemna. Czy tak ci zależy żeby poniżać tych, którzy pracowali przez lata
                                      dla Polski?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka