Dodaj do ulubionych

STARY RYNEK

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 08:09
już taki nie będzie - Tak wyglądała podkowa = Kto zna historię tego cudu
architektury?
www.plock24.pl/cpg/cpg/displayimage.php?album=56&pos=43
www.plock24.pl
Obserwuj wątek
    • beerek Re: STARY RYNEK 19.05.06, 08:24
      Jak zostanie rozstrzygnięty konkurs na temat historii podkowy, należałoby zadać pytanie o knajpkę "pod bacikiem" ;))
      pozdr.
    • Gość: 56 Re: STARY RYNEK IP: *.plock.mm.pl 19.05.06, 08:42
      Sprawił mi pan ogromna radość. Chodziłem tam na zakupy. Pamiętam czarny olej
      rzepakowy, kóry miał niesamowity zapach przy smażeniu placków . Na zdjęciu
      widzimy tez cadilaki dzisiejszych mieszkańców miasta. Przy całkowitej zatracie
      swoich korzeni mozna udawać mieszczanina ale to niełatwe. Wstd z pochodzenia
      jest również przeszkodą w utrzymaniu dorobku kultury materialnej naszych
      przodków. Bez polemiki. Młody pisze, ze to było dobre w XIX wieku. Jakoś tak
      się składa, ze cała cywilizacja śródziemnomorska posiada jeszcze dużo takich
      budowli i nie zamierzają je rozbierać. Ba robią na tym niemałe pieniądze. U nas
      na wschodzie, co stare trzeba rozebrać. Taki kompleks dzikusa i wykształconego
      wiesniaka.
      Cały niepotrzebny Płock żył w wielkiej synbiozie z Podkową. Chłopskie furmanki
      były potrzebne w obie strony. Żywili się nawzajem. To było naturalne życie
      człowiecze. Dzisiaj oprzybysze wstydzą sie tego. Zupełnie niepotrzenie ale jest
      to zrozumiałe z ludzkiego puntu widzenia do momentu kiedy potomstwo wstdzącego
      się dorośnie, wykształci i pójdzie na Urzędy. Wtedy RZEŹ przeszłości gotowa.
      Tak tez uczyniono i w Płocku. Wszystko pod berłem Parrii a było kapitalistyczne
      musiało być zburzone. Tak rozebrano Podkowę, Folwark Kuncmana, zlikwidowano
      kapitalistyczne Ogródki Jordanowskie. Zniszczono pięknie utrzymany Ogródek przy
      Jagiellonce.
      To co lubicie; podać nazwiska tych , którzy wydali polecenie zburzenia ww.
      Jak wiecie wszystko się ciągnie do 4 pokolenia. jest więc co wspominać.
      Przedstawiona na zdjęciu Podkowa powinna zostać odbudowana. Wokół powinien być
      założony to co lubią przybysze, PARK MIEJSKI.
      Szklane domy Żydów z Ameryki niech stoją w stu innych miejscach. Nikt nie
      pragnie zachamować rozwój miasta ale nie powinniśmy go rozbierać na kawałki.
      • Gość: Krzysztof Re: Stary - dziś to NOWY RYNEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 09:32
        www.plock24.pl/cpg/cpg/displayimage.php?album=56&pos=94 antypodkowa z
        innej strony

Kto napisze historię tego budynku? Jakie sklepiki tam się mieściły? Byłem tylko
        w jednym lub dwóch sklepikach
        Gdzieś chyba stał słup z zawieszonym głosnikiem skąd wydobywała się audycja
        Polskiego Radia 1.
        pamietam głosnik,ale czy to było w tym miejscu?

www.plock24.pl
        • Gość: krzysztof Re: Stary - dziś to NOWY RYNEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 09:37
          www.plock24.pl/cpg/cpg/displayimage.php?album=56&pos=191
        • Gość: ale fajne Re: Stary - dziś to NOWY RYNEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 18:55
          Odpowiadasz na :
          Gość portalu: Krzysztof napisał(a):

> www.plock24.pl/cpg/cpg/displayimage.php?album=56&pos=94
          antypodkowa z
          > innej strony
          >
          > Kto napisze historię tego budynku? Jakie sklepiki tam się mieściły? Byłem
          tylko
          >
          > w jednym lub dwóch sklepikach
          > Gdzieś chyba stał słup z zawieszonym głosnikiem skąd wydobywała się audycja
          > Polskiego Radia 1.
          > pamietam głosnik,ale czy to było w tym miejscu?
          >

Nie wiedziałem, że to było takie fajne.Odbudować podkowę w takim kształcie i
          współczesnym standardzie to by było coś! Galerie w Poznaniu i Łodzi dają temu
          przykład. A wieśniaki Płockie muszą miec szkło i aluminium.Szkoda gadać, słoma
          z butów się ulewa.
          • Gość: za Re: Stary - dziś to NOWY RYNEK IP: *.68.68.65.kutno68.tnp.pl 19.05.06, 20:24
            j.w.
            • Gość: 56 Re: Stary - dziś to NOWY RYNEK IP: *.plock.mm.pl 19.05.06, 21:00
              tak jest. ale nikt nie wysłucha.
              • Gość: j.e. Re: Stary - dziś to NOWY RYNEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 15:18
                j.w.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka