Gość: Krzysztof IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 08:09 już taki nie będzie - Tak wyglądała podkowa = Kto zna historię tego cudu architektury? www.plock24.pl/cpg/cpg/displayimage.php?album=56&pos=43 www.plock24.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beerek Re: STARY RYNEK 19.05.06, 08:24 Jak zostanie rozstrzygnięty konkurs na temat historii podkowy, należałoby zadać pytanie o knajpkę "pod bacikiem" ;)) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 56 Re: STARY RYNEK IP: *.plock.mm.pl 19.05.06, 08:42 Sprawił mi pan ogromna radość. Chodziłem tam na zakupy. Pamiętam czarny olej rzepakowy, kóry miał niesamowity zapach przy smażeniu placków . Na zdjęciu widzimy tez cadilaki dzisiejszych mieszkańców miasta. Przy całkowitej zatracie swoich korzeni mozna udawać mieszczanina ale to niełatwe. Wstd z pochodzenia jest również przeszkodą w utrzymaniu dorobku kultury materialnej naszych przodków. Bez polemiki. Młody pisze, ze to było dobre w XIX wieku. Jakoś tak się składa, ze cała cywilizacja śródziemnomorska posiada jeszcze dużo takich budowli i nie zamierzają je rozbierać. Ba robią na tym niemałe pieniądze. U nas na wschodzie, co stare trzeba rozebrać. Taki kompleks dzikusa i wykształconego wiesniaka. Cały niepotrzebny Płock żył w wielkiej synbiozie z Podkową. Chłopskie furmanki były potrzebne w obie strony. Żywili się nawzajem. To było naturalne życie człowiecze. Dzisiaj oprzybysze wstydzą sie tego. Zupełnie niepotrzenie ale jest to zrozumiałe z ludzkiego puntu widzenia do momentu kiedy potomstwo wstdzącego się dorośnie, wykształci i pójdzie na Urzędy. Wtedy RZEŹ przeszłości gotowa. Tak tez uczyniono i w Płocku. Wszystko pod berłem Parrii a było kapitalistyczne musiało być zburzone. Tak rozebrano Podkowę, Folwark Kuncmana, zlikwidowano kapitalistyczne Ogródki Jordanowskie. Zniszczono pięknie utrzymany Ogródek przy Jagiellonce. To co lubicie; podać nazwiska tych , którzy wydali polecenie zburzenia ww. Jak wiecie wszystko się ciągnie do 4 pokolenia. jest więc co wspominać. Przedstawiona na zdjęciu Podkowa powinna zostać odbudowana. Wokół powinien być założony to co lubią przybysze, PARK MIEJSKI. Szklane domy Żydów z Ameryki niech stoją w stu innych miejscach. Nikt nie pragnie zachamować rozwój miasta ale nie powinniśmy go rozbierać na kawałki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Stary - dziś to NOWY RYNEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 09:32 www.plock24.pl/cpg/cpg/displayimage.php?album=56&pos=94 antypodkowa z innej strony Kto napisze historię tego budynku? Jakie sklepiki tam się mieściły? Byłem tylko w jednym lub dwóch sklepikach Gdzieś chyba stał słup z zawieszonym głosnikiem skąd wydobywała się audycja Polskiego Radia 1. pamietam głosnik,ale czy to było w tym miejscu? www.plock24.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof Re: Stary - dziś to NOWY RYNEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 09:37 www.plock24.pl/cpg/cpg/displayimage.php?album=56&pos=191 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale fajne Re: Stary - dziś to NOWY RYNEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 18:55 Odpowiadasz na : Gość portalu: Krzysztof napisał(a): > www.plock24.pl/cpg/cpg/displayimage.php?album=56&pos=94 antypodkowa z > innej strony > > Kto napisze historię tego budynku? Jakie sklepiki tam się mieściły? Byłem tylko > > w jednym lub dwóch sklepikach > Gdzieś chyba stał słup z zawieszonym głosnikiem skąd wydobywała się audycja > Polskiego Radia 1. > pamietam głosnik,ale czy to było w tym miejscu? > Nie wiedziałem, że to było takie fajne.Odbudować podkowę w takim kształcie i współczesnym standardzie to by było coś! Galerie w Poznaniu i Łodzi dają temu przykład. A wieśniaki Płockie muszą miec szkło i aluminium.Szkoda gadać, słoma z butów się ulewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: za Re: Stary - dziś to NOWY RYNEK IP: *.68.68.65.kutno68.tnp.pl 19.05.06, 20:24 j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 56 Re: Stary - dziś to NOWY RYNEK IP: *.plock.mm.pl 19.05.06, 21:00 tak jest. ale nikt nie wysłucha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.e. Re: Stary - dziś to NOWY RYNEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 15:18 j.w. Odpowiedz Link Zgłoś