Dodaj do ulubionych

1 wrzesnia Rocznica napaści Niemiec na Polske.

IP: *.plock.mm.pl 23.08.06, 07:15
Wiadomośc dla nowego pokolenia nie uczącego sie historii

1 wrzesnia 1939 roku Niemcy dokonały najazdu na Polskę. Spadły pierwsze bomby
na nasze miasto. Na ulice Wyszogrodzką, Słoneczną, na ulicę Padlewskiego,
gdzie stoi teraz taki duzy dom. Padły ofiary. 5 września bomby padły na
Katedrę. Dzień ten był zawsze DNIEM pamięci. Przyszły nowe czasy i
przypominanie o tym stało sie naganne. Ba, wręcz fałszuje sie historie na
bieżąco. Komuniści wprowadzili nawet zwyczaj bicia w dzwon TZW Pokoju na
cześć Japonii, która jako agresor, zamordowała miliony ludzi w czasie II
Wojny Światowej.
Sa nowe czasy i trudno przetrawić staremu człowiekowi, ze pisanie o ww jest
niegodne i obraża nowe pokolenia.

Zapominanie o tym zaskutkuje powrotem Niemców w nasze granice. Tylko z
gorszym skutkiem z racji wzrostu techniki wojennej i zniesienia humanizmu w
ludziach.
Obserwuj wątek
    • krzysiek_33 Re: 1 wrzesnia Rocznica napaści Niemiec na Polsk 23.08.06, 07:30
      NIe jest tak źle, Panie Zenonie, nie popadajmy w ten nastrój... Wszyscy pamiętają co było we wrześniu 1939r. Pam iętają o obietnicach Aliantów, o wejściu Ruskich... Tego się nie cofnie. Teraz trza żyć w Europie, być Polakiem i nie wstydzić się tego. Ja już wybaczyłem, moja Mama wybaczyła. A proszę mi wierzyć, było co wybaczać.

Krzysiek.
      • Gość: zd Re: 1 wrzesnia Rocznica napaści Niemiec na Polsk IP: *.plock.mm.pl 23.08.06, 07:49
        Po Pana wola. W skali Narodu nie godzi sie czynic tego, co zaplanowało tzw.
        Miasto. Za pieniądze z Zachodu ma nastapic relatywizacja pojęć. Niemcy wiedza,
        że teraz w Polsce liczy sie kasa. Liczą na to . Zanikło pojęcie przyzwoitości.
        Żeby mogło zaistnieć przebaczenie musza byc spełnione warunki; poznanie istoty
        grzechu , żal, pokuta i Przebaczenie. Niemcy wiele zrobiły w tym kierunku .
        Zrobiłem o tym film PAMIETAC Aby Żyć. Od razu pisze dla oponentów. Śłaby,
        niedobry, Miasto odmówiło pieniędzy na zapłatę muzyki, jako film odpad.
        W filmie pokazuje płockie miejsca pamieci równiez z okresu II Wojny Swiatowej.
        Przebaczenie NIE ZNACZY ZAPOMNIENIE. Jest to motto tego filmu.
        Jednak wyraźnie widać, że Niemcy sa wkurzone zyciem w Winie. Niestety , ciągni
        sie to całe pokolenia. A te nie chca czekac i daja wam pieniądze, i podpusczają.
        Przeciez Program TZW Kultury Europejskiej można było pogodzic z polską tradycja
        i Pamiecią. Ale bawcie sie, ja popatrzę z daleka. Zobaczymy te pamięć 17 i 18
        września. ... Ktoś tam wtedy celowo wymyśłił sprzątanie waszego świata.
        • krzysiek_33 Re: 1 wrzesnia Rocznica napaści Niemiec na Polsk 23.08.06, 08:04
          Szanuję Pana poglądy. Zapomnienie nie jest synonimem wybaczenia. Wybaczenie
          powstaje w sercu, zapomnienie w jakimś ośrodku mózgu odpowiadającym za głupotę.
          Ponieważ jednak mam 35 lat i cichą nadzieję pożyć jeszcze rochę, muszę Pana
          sposób myślenia odrzucić, bo alternatywą byłoby zgorzknienie i poczucie
          zagrożenia przemieszane z poczuciem beznadzejności, z których to powstają na
          koniec różne teorie spiskowe. A - jak to mówią - żyć trzeba.
          • Gość: zd Re: 1 wrzesnia Rocznica napaści Niemiec na Polsk IP: *.plock.mm.pl 23.08.06, 08:17
            Ja również szanuje Pana poglądy.Człowiek ma wolną wolę czynienia i dokonuje
            wyboru.
            Ale tradycja narodowa przetrwa mimo jej niszczenia przez komformistów.
            Natomiast postawa konsumpcyjna u decydenta majacego cos podpisać , często bywa
            groźna i może przynieść wiele złego na cale dziesięciolecia.
    • Gość: ??? Re: 1 wrzesnia Rocznica napaści Niemiec na Polsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 18:40
      jest jakaś poradnia zdrowia psychicznego ?
      • Gość: Krzysztof Re: 1 wrzesnia Rocznica napaści Niemiec na Polsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 19:50

krzysiek_33
        Teraz trza żyć w Europie, być Polakiem i nie wstydzić się
        tego. Ja już wybaczyłem, moja Mama wybaczyła. A proszę mi wierzyć, było co
        wybaczać.

Nie pisze się trza tylko trzeba – To jest szacunek do języka polskiego do
        Polski, Polaków, do Ojczyzny. W wieku 35 lat już dawno przestało się być
        młodzieżą - Jest pan już dorosły ale chyba tylko to widać w metryce urodzenia,
        psychicznie Pan jest młodzieżowcem . W tym wieku to nie pasuje Po za tym
        najpierw jest się Polakiem potem Europejczykiem. Jak się szanuje język
        ojczysty, tak się szanuje swych rodaków. Jeśli Polacy się nie szanują, jak może
        szanować zagraniczny pracodawca.
        Jeśli o manie chodzi ja ani nie wybaczam, ani nie zapominam. Należę więc do
        tych gorszych ludzi

krzysiek_33
        Szanuję Pana poglądy. Zapomnienie nie jest synonimem wybaczenia. Wybaczenie
        powstaje w sercu, zapomnienie w jakimś ośrodku mózgu odpowiadającym za głupotę.
        Ponieważ jednak mam 35 lat i cichą nadzieję pożyć jeszcze trochę, muszę Pana
        sposób myślenia odrzucić, bo alternatywą byłoby zgorzknienie i poczucie
        zagrożenia przemieszane z poczuciem beznadzejności, z których to powstają na
        koniec różne teorie spiskowe. A - jak to mówią - żyć trzeba.

To żyj dobrze i daj żyć innym. Ale jak się nic nie zmieni to pożyjesz jeszcze
        około 10 lat bo zwolnią z pracy bo będziesz za stary . Taka jest Polska w
        wydaniu Europejskim.

??? pisze
        jest jakaś poradnia zdrowia psychicznego ?

Na pewno jest ale nie wiem gdzie , proponuję zapytać w najbliższej przychodni
        • Gość: zd Re: 1 wrzesnia Rocznica napaści Niemiec na Polsk IP: *.plock.mm.pl 23.08.06, 20:11
          Panie Krzysztofie, sznuję Pana. Daje Pan lekcje pokory tym , którzy idą przez
          zycie rozpychając sie łokciami. Prosze zwrócic uwagę, że 1 września to nie
          tylko rocznica Napaści na Polskę ale też i okazanie postaw międzyludzkich,
          solidarnościowych. Rządy musiały sie opowiedziec po której sa stronie. Tysiące
          ludzi zgłosiło sie do walki z wrogiem. Budowano okopy, pilnowano domów. Wojna
          to straszna rzecz. jakos nie niknie na świecie. I dlatego te dni wrzesniowe nie
          powinne byc wykorzystywane w celach zamazywania histori. Jeszcze żyja ludzie
          walczący w tej wojnie. Żyją jeszcze Akowcy, którzy ze zdumieniem zobaczą, ze są
          niepotrzebni i musza odejść w cień. A młodym wszystko jedno, jeżeli maja pełne
          brzuchy. I zasadnicza sprawa. NIKT nie nakazuje zyc p0rzeszłością. To nasze
          życie jest najważniejsze. Trzeba tak wychowywac dzieci, zeby nie powtarzały
          tego co pewien najemnik; że jakas grupa narodu nie warta jest życia na ziemi.
          Nasze życie jest naważniejsze, my musimy znać pezszłość, zeby nasze dzieci nie
          żyły ze strachem o bezpiecznego sąsiada. Dlatego pragmatyzm wskazuje, że Niemcy
          nasi sąsiedzi, są dla nas najwążniejsi. Jeżeli stosunki rządowe są
          nienajlepsze, nie musza byc takie w kontaktach oddolnych. W naszych osobistych
          znajomościach i wymianie kulturowej. Jedno nie przeczy drugiemu. Niemcy zrobili
          ogromne wysiłki dla wyjścia z jako taka twarzą ze swojej złej historii. Musimy
          to poszanować. Jest czas na każde pozytywne działanie. Ale wszystko we
          właściwym czasie. Dla Juniora imienia powiem; jest ministerstwo pamieci z mocy
          Ustawy. Żyją ludzie, którzy pamietają a nie żdaja pomsty. Bo zemsta to nie nasz
          obyczaj. Tak dzieje sie na obrzeżach Afryki, gdzie krew leje sie na okrągło.
          Oddanie hołdu pamieci istnieje we wszystkich narodach na całym świecie. Widać
          nikt nie chce z tego zrezygnować dla zachowania dziedzictwa narodowego. a
          Pamięc historii, żyje w nas. Nikt nie musi klęczec. Wystaczy pomodlic sie i
          pójść na lokalną uroczystośc z potrzeby serca. A kiedy go niema , po prostu,
          nie przeszkadzać.
          • Gość: Krzysztof Re: 1 wrzesnia Rocznica napaści Niemiec na Polsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 20:44
            do wszystkich którzy mówią trza żyć

O przygotowaniu pozwu przeciw Polsce informuje strona internetowa Powiernictwa,
            prywatnej spółki, która w imieniu wypędzonych Niemców ma przed polskimi i
            europejskimi sądami dochodzić odszkodowań za majątek pozostawiony na ziemiach
            przyłączonych po wojnie do Polski. Nie podano jednak żadnych szczegółów. W
            przesłaniu do "akcjonariuszy i przyjaciół Powiernictwa" jest mowa jedynie o
            drobnych uzupełnieniach, które zostaną dokonane w pozwie przed jego złożeniem.
            Szczegółów pozwu nie chciał też zdradzić Aleksander von Waldow, członek rady
            nadzorczej Powiernictwa. Przyznał tylko, że "ta sprawa nie może być ciągle
            otwarta". - Jeśli się grupę ludności pozbawia bez odszkodowania majątku, to
            jest to grabież - mówi von Waldow.
            Nie wiadomo też, kto miałby reprezentować Powiernictwo przed Trybunałem. Do tej
            pory z pracy na rzecz spółki rezygnowali kolejni prawnicy, a z zapowiadanej od
            dwóch lat przez powiernictwo ofensywy sądowej przeciwko Polsce nic nie wyszło.
            Dlatego też z szefowania firmie zrezygnował jej współzałożyciel Rudi Pawelka.
            Więcej szczegółów pojawi się zapewne po 23 sierpnia. Wówczas rada nadzorcza
            uzupełni pozew i przekaże go do wglądu akcjonariuszom Powiernictwa

Jeśli Powiernictwo Pruskie złoży w Europejskim Trybunale Praw Człowieka pozew
            przeciwko Polsce, rząd kanclerz Angeli Merkel weźmie stronę Warszawy

Powiernictwo to prywatna spółka, która w imieniu Niemców ma przed polskimi i
            europejskimi sądami dochodzić odszkodowań za majątek pozostawiony na ziemiach
            przyłączonych po wojnie do Polski.
            - Stanowisko niemieckiego rządu w sprawie roszczeń wobec Polski nie uległo
            zmianie. Podtrzymujemy to, co w tej sprawie stwierdzili kanclerze Gerhard
            Schröder i Helmut Kohl - powiedziała "Gazecie" Jessica von Schrenck, jedna z
            rzeczniczek niemieckiego rządu.
            Sprawa odszkodowań od lat jest kością niezgody między Polską a Niemcami - mimo
            że roszczenia zgłaszały osoby prywatne. Kanclerz Kohl podczas swojego
            urzędowania odrzucał jakąkolwiek możliwość wystąpienia o odszkodowania.
            Dwa lata temu jego następca Gerhard Schröder podczas obchodów 60. rocznicy
            wybuchu Powstania Warszawskiego powiedział o tych roszczeniach: - Rząd
            federalny będzie się przeciwstawiał podobnym żądaniom i da temu wyraz przed
            każdym międzynarodowym sądem.
            Wobec działalności Powiernictwa zdystansował się nawet jego polityczny
            matecznik Związek Wypędzonych i jego szefowa Erika Steinbach. Renomowani
            berlińscy adwokaci rezygnowali z pracy, nie widząc szans na wygranie
            jakiegokolwiek procesu przeciwko Polsce.
            Mimo to rada nadzorcza Powiernictwa za trzy tygodnie ma przesłać pozew
            przeciwko Polsce do Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu. Do
            tego czasu treść dokumentu pozostaje niejawna. Nie wiadomo też, kto będzie
            reprezentował Powiernictwo przed Trybunałem.
            Berlin po raz pierwszy po zmianie rządu potwierdził, że będzie bronić Polski
            przed pozwami Powiernictwa. W jaki sposób to zrobi? W Berlinie nikt nie chciał
            jeszcze spekulować. Jako możliwą opcję wymieniano posłanie do Trybunału, w
            którym rząd Merkel sprzeciwi się roszczeniom.
            Zdaniem rozmówców "Gazety" Trybunał może się w ogóle nie zająć pozwem.
            Europejska Konwencja Praw Człowieka, która go ustanawia, weszła w życie w 1953
            r. Deportacje Niemców z terenów Polski miały zaś miejsce kilka lat wcześniej.
            Ale nawet jeśli Trybunał zgodzi się rozpoznać sprawę, to zdaniem ekspertów
            Powiernictwo nie ma szans na zwycięstwo.
            - Nigdy nie miałem wątpliwości, że Merkel zdystansuje się wobec roszczeń
            Powiernictwa. To wyraźny sygnał, że pani kanclerz bardziej ceni stosunki z
            Polską niż partykularne interesy wypędzonych. To kolejny pozytywny sygnał
            wysłany do Warszawy - twierdzi Kai Olaf Lang, analityk berlińskiej Fundacji
            Nauka i Polityka. - Pytanie, jak na to zareaguje nowy polski premier. Czy po
            swoim sejmowym exposé, w którym pominął Niemcy, i aferze o satyrę
            w "tageszeitung" pokaże, że potrafi rozdzielić partyjną propagandę od
            realpolitik? Czy zareaguje na to pozytywnie, czy będzie dalej drzeć szaty.
            - Niestety, na politykach, którym nie zależy na stosunkach polsko-niemieckich,
            żadne gesty Merkel nie zrobią wrażenia. Dla nich od stanowiska niemieckiego
            rządu bardziej ważne będzie to, że niemieckie Powiernictwo ma zamiar złożyć
            przeciwko Polsce pozew - uważa Piotr Buras, wspówspółpracownik warszawskiego
            Centrum Stosunków Międzynarodowych.

Co będzie jak zmienią ssię władzę Niemiec i Polski - Tylko Pamięć i tradycja
            oraz patriotyzm nie tylko ogólnopolski ale przede wszystkim patriotyzm lokalny
            da żyć i przeżyć inaczej będzie.....
        • marakujakuja Re: 1 wrzesnia Rocznica napaści Niemiec na Polsk 23.08.06, 21:14
          <krzysiek_33
          Teraz trza żyć w Europie, być Polakiem i nie wstydzić się
          tego. Ja już wybaczyłem, moja Mama wybaczyła. A proszę mi wierzyć, było co
          wybaczać.

Nie pisze się trza tylko trzeba – To jest szacunek do języka polskiego do
          Polski, Polaków, do Ojczyzny. W wieku 35 lat już dawno przestało się być
          młodzieżą - Jest pan już dorosły ale chyba tylko to widać w metryce urodzenia,
          psychicznie Pan jest młodzieżowcem . W tym wieku to nie pasuje Po za tym
          najpierw jest się Polakiem potem Europejczykiem. Jak się szanuje język
          ojczysty, tak się szanuje swych rodaków. Jeśli Polacy się nie szanują, jak może
          szanować zagraniczny pracodawca. >

Świetna riposta! I ta o szanowaniu ojczystego języka i to, że wiek nakazuje
          pewną dojrzałość. Ale adresatem tego wywodu powinien być frustrat podpisujący
          się z.d.
          • Gość: zd Re: 1 wrzesnia Rocznica napaści Niemiec na Polsk IP: *.plock.mm.pl 23.08.06, 21:24
            Panie 33 ukrył sie pan z nickiem. Czyli cos na sumieniu albo jego braku . Kąsać
            z ukrycia. to niedojrzałość psychiczna. Nie może byc pan partnerem do zadnej
            dyskucji. To tylko ble ble. Nie będę dalej pisał ale jak juz pan wie,
            przebadałem pana. Nic dobrego. Choroba wyjdzie w ciądu 3 miesiecy.
            • krzysiek_33 Re: 1 wrzesnia Rocznica napaści Niemiec na Polsk 24.08.06, 07:32
              Panie Zenonie,
              szkoda, że po tym wszystkim co do Pana napisałem, podejrzewa mnie Pan, że
              szkaluję Pana podszywając się pod jakieś nicki... No cóż. KOńczę mją obecność w
              tym topiku bo zaczyna on przybierać dziwny charakter.

Panie Krzysztofie,
              zanim zaczniesz Pan ludzi polskiego uczyć, polecam lekturę Słownika Języka
              Polskiego, choćby w wersji internetowej.

"trza daw. dziś żart. «trzeba, powinno się, należy»
              Chciał, nie chciał, trza to zrobić." (sjp.pwn.pl/haslo.php?id=63178)

Chyba, że uważa Pan, że napisali go Młodzieżwcy Wrogowie Narodu Polskiego?
              Jak to ktoś napisał "trza być w butach na weselu".

Jeśli prawdziwi Polacy jedyne co potrafią to poniżać innych za ich poglądy to
              ja takich Polaków w dupie mam.
          • Gość: Krzysztof Re: 1 wrzesnia Rocznica napaści Niemiec na Polsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 21:29
            Do marakujakuja
            Syrop Monin - MARAKUJA - 0,7l. 29,96zł
            Syropy Monin produkowane są wyłącznie z naturalnych i starannie
            selekcjonowanych produktów: owoców, orzechów, ziół, przypraw, wody i cukru. Nie
            zawierają tłuszczu ani cholesterolu, a w większości przypadków nie zawierają
            barwników syntetycznych ani substancji konserwujących. Sterylny proces
            technologiczny (sterylizacja i homogenizacja) pozwala na uzyskanie najwyższej
            jakości produktu o ponad dwuletnim terminie przydatności do spożycia.
            Syropy Monin można używać do aromatyzowania kaw i napojów kawowych, piwa, wód
            gazowanych, granity i drinków mrożonych, milkshake-ów, smoothies, koktajli
            alkoholowych i bezalkoholowych a także do przepisów kulinarnych jako składniki
            marynat, polew, zalew i sosów

SKŁAD I RECEPTURY:

Skład: ccukier, woda, skoncentrowane soki z marakuji i innych owoców, naturalne
            ekstrakty roślinne, aromaty,barwniknaturalny: karmel E150b i Ea102. Ogólna
            zawartość soków - 29%, soku marakuji nie mniej niż- 10%.
            Maradona Cream Cooler
            20 ml Monin Marakuja
            5 ml Monin Kokos
            5 ml Monin Lime Juice Mixer
            Dopełnić "pół na pół" mlekiem i wodą sodową
            Polynesian Cream Soda
            40 ml Rum
            20 ml Monin Marakuja
            10 ml Monin Lime Juice Mixer
            dopełnić "pół na pół" mlekiem i wodą sodową

poj. 0,7 l.
            taka to jest marakuja
            Doskonale komponuje się w drinkach ze wszystkimi sokami owocowymi Cyzbyś był
            pod wpływem alkoholu?
            • Gość: to ja Re: 1 wrzesnia Rocznica napaści Niemiec na Polsk IP: *.c240.petrotel.pl 23.08.06, 21:43
              Krzysztof - jest zmienny, o nierównym charakterze. Raz jest spokojny, raz nieznośny. Lubi podróże. Ma różne towarzystwa, przyjaciół. Jest mężczyzna o dużej inteligencji, błyskotliwym i często potrafi potrafi wybuchnąć, gdy słuchacz nie nadąrza. W życiu zawodowym popada raz w lenistwo, to znów w pracoholizm. Poza tym lubi imprezowe życie z dobrym trunkiem i jedzeniem.

Zenon - Imię Zenon jest pochodzenia greckiego, - znaczy - życie Zeusa. Osoba o tym imieniu jest niezwykle toważyską, ceniąca społeczeństwo, lubiąca ludziom wyświadczać przysługi. P osiada twórczy umysł, zdolny do wielkich wyczynów. Bywa też wielkiej miary dyplomatą, społecznikiem lub przywódcą ludu. Może przeżywać niepowodzenia, depresje, po czym przychodzą sukcesy. Jest mocnego charakteru, nie poddaje się zbyt szybko. Ułatwia mu to poczucie humoru oraz umiłowanie muzyki. Może w tej dziedzinie również zasłynąć jako dobry jej odtwórca. Jego życie prywatne owiane jest tajemnicami.

taki to jest krzysztof i zenek, dwa matplanetyczne znaki
              • Gość: zd Re: 1 wrzesnia Rocznica napaści Niemiec na Polsk IP: *.plock.mm.pl 23.08.06, 21:50
                Dziecino. My to mówimy o rocznicy wybuchu wojny i potrzebie pamieci narodowej.
                łaciny i greki nie uczysz sie dzieki braku takiego zapotrzebowanie wmasie
                populacji wiejskiej. Błedy robisz wieksze jak ja, więc dajsobie spokój. A zenon
                po grecku, znaczy mężny, odważny. Słoma, siano.
                • Gość: to ja Re: 1 wrzesnia Rocznica napaści Niemiec na Polsk IP: *.c240.petrotel.pl 23.08.06, 21:53
                  powiedz to koledze krzysztofowi, ktory podaje przepisy na drinki ty odwazny, mezny zenku
                  • Gość: Krzysztof Re: 1 wrzesnia Rocznica napaści Niemiec na Polsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 22:04
                    Znane są nazwiska dwóch pierwszych niemców którzy zginei w Płocku znany jest 1
                    dzień wojny w Płocku tylko nie jest to przekazywane a ksiązki o Płocku albo ich
                    brak, albo są za drogie.
                    • Gość: to ja Re: 1 wrzesnia Rocznica napaści Niemiec na Polsk IP: *.c240.petrotel.pl 23.08.06, 22:16
                      jest dosc ciekawa ksiazka Miroslawa Krajewskiego "Plock w czasie okupacji 1939-1945" polecam, jesli pan nie posiada panie krzysztofie to na pewno bedzie w ktorejs z plockich bibliotek.
                      • Gość: Krzysztof Re: 1 wrzesnia Rocznica napaści Niemiec na Polsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 22:37
                        nie mam dziękuję za info
                        • Gość: do zd Re: 1 wrzesnia Rocznica napaści Niemiec na Polsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 22:42
                          fajnie gadasz, Liga Polskich Rodzin Ciebie potrzebuje
            • marakujakuja Do Krzysztofa 23.08.06, 23:03
              > Do marakujakuja
              > Syrop Monin - MARAKUJA - 0,7l. 29,96zł
              > Syropy Monin produkowane są wyłącznie z naturalnych i starannie
              > selekcjonowanych produktów: owoców, orzechów, ziół, przypraw, wody i cukru. Nie
              >
              > zawierają tłuszczu ani cholesterolu, a w większości przypadków nie zawierają
              > barwników syntetycznych ani substancji konserwujących. Sterylny proces
              > technologiczny (sterylizacja i homogenizacja) pozwala na uzyskanie najwyższej
              > jakości produktu o ponad dwuletnim terminie przydatności do spożycia.
              > Syropy Monin można używać do aromatyzowania kaw i napojów kawowych, piwa, wód
              > gazowanych, granity i drinków mrożonych, milkshake-ów, smoothies, koktajli
              > alkoholowych i bezalkoholowych a także do przepisów kulinarnych jako składniki
              > marynat, polew, zalew i sosów

Dzięki! Jak widać marakuja, a także syrop z niej to bardzo szlachetny specyfik,
              a i cenę ma godną swojej wartości. Jak ty napijesz się drinka marakujowego, to
              wyjdzie ci tylko na zdrowie, a może i na rozjaśnienie jaźni! Jeszcze raz dzięki
              za uznanie.
        • Gość: Rafał do Krzysztofa IP: *.c154.petrotel.pl 23.08.06, 22:43
          Pana Dylewskiego też będziesz uczył pisać poprawnie po polsku?
          • Gość: zd Re: do Krzysztofa IP: *.plock.mm.pl 24.08.06, 06:13
            Nie. Mnie trzeba uczyć. Mnie interesują postawy programowe i podjęcie prac
            przez osoby fizyczne, instytucje, organizacje na rzecz ochrony dorobku
            poprzednich pokoleń. Zajmuję się tym 25 lat z dziesiątkami płocczan. To, że
            osoba X nauczyła się pisać poprawnie po polsku nic nie daje bezpośrednio. Błędy
            językowe, można poprawić przed wydaniem publikacji. Np. pewna nacja doskonale
            opanowała to rzemiosło, udowadniając nam, że ciągle nas uczą. Niezła w tym
            pouczaniu jest pewna nauczycielka grasująca na tym forum i ściągająca ploty od
            żony pewnego vipa. Cóż z tego, że mieszkający w mieście ładnie i poprawnie
            pisze, kiedy nie może zmienić swojej wsiowej natury . Inteligencja wywodzi się
            z ziemiaństwa i tak już pozostanie. A zwróćmy uwagę, że klasa ta mieszkała na
            wsi. Należy odróżniać synonim chłopstwa, zresztą dobrze opisany w literaturze.
            Pisał również o tym Staszic. Proszę zwrócić uwagę na zniszczenie przez system
            komunistyczny twórczości ludowej chłopów. Zamienionej na hasłowo stworzoną
            Cepelię. Lud polski tworzył piękną muzykę, pieśni, poezję wywodząca się z
            czystości duszy. Głód i chłód. Ciężka fizyczna praca zaowocowała pięknymi,
            tęsknymi melodiami z Kurpi i wzięciem udziału w powstaniach
            narodowych.Zaowocowała Dobrym słowem ludowych wierszy, Muzyką i muzykantami na
            weselach. To zawsze było czyste i godne. To byli po prostu ludzie żyjący z
            roli lub będący wyrobnikami, najczęściej bez ziemi.
            Tych ludzi zniszczono i obecnych czasach. Kiedy wyrażam obawę o szkodliwość
            osiadłego w ramach Industrializacji chłopstwa w mieście nie mam na myśli ww.
            opisanego ludu polskiego, lecz te odmianę, którą właśnie opisał S.Staszic i
            inni, jako ludzi butnych, siłowo rozwiązujących problemy, nie poddających się
            przemianom w kierunku postaw humanistycznych.
            Ta odmiana, kiedy tylko dostanie się na urzędy, gotowa jest zniszczyć i
            podpisać wszystko z braku zrozumienia całości.
            Żadnemu o dobrej naturze człowiekowi, nie przyszłoby do głowy rozbierać
            zabytki, sprzedawać groby, Kopce narodowe, dla uzyskiwania doraźnych korzyści
            materialnych.
            Dlatego nadal potrzebne są organizacje, instytucje ochrony Miejsc Pamięci
            Narodowej.
            Dążenia do prowadzeni normalnej gospodarki w mieście, nie musza kolidować z
            zachowaniem dorobku kultury materialnej naszych przodków. Należy szanować
            tradycję narodową i w dniach wrześniowych wypełnić swoją powinność wobec ofiar
            wojny.

• krzysiek_33 Pan Z.D. Pan Krzysztof 24.08.06, 07:36
              Panie Zenonie,
              szkoda, że po tym wszystkim co do Pana napisałem, podejrzewa mnie Pan, że
              szkaluję Pana podszywając się pod jakieś nicki... No cóż. KOńczę mją obecność w
              tym topiku bo zaczyna on przybierać dziwny charakter.

Panie Krzysztofie,
              zanim zaczniesz Pan ludzi polskiego uczyć, polecam lekturę Słownika Języka
              Polskiego, choćby w wersji internetowej.

"trza daw. dziś żart. «trzeba, powinno się, należy»
              Chciał, nie chciał, trza to zrobić." (sjp.pwn.pl/haslo.php?id=63178)

Chyba, że uważa Pan, że napisali go Młodzieżwcy Wrogowie Narodu Polskiego?
              Jak to ktoś napisał "trza być w butach na weselu".

• Gość: Krzysztof Do krzysiek-33 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 08:21
                Do krzysiek-33

Dziekuję za wyjaśnienie. Zgadzam się z Panem Polacy potrafią poniżać innych nie
                tylko za ich poglady ale także za to że obniżył się drastycznie wielu osobom
                ststus społeczny. A poniżają Ci co do tego doprowadzili. O tym doczyta się Pan
                w róznych komentarzach na forum GW i nie tylko. Obrażają Ci co nie mają
                argumentów, inni są rozżaleni. A kto z piszacych najczęściej na forum GW jest
                rozżalony najbardziej?

Prowokuje się sytuacje i prowokuje wypowiedzi tylko po to by zmienić temat
                rozmowy czy dyskusji na już zadany temat. Tematem tego watku był 1 wrzesień
                1939r. Czy to był powód do obrażania?
                • Gość: Krzysztof 1 wrzesień 1939 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 08:37
                  www.1939.pl/
                  • krzysiek_33 Re: 1 wrzesień 1939 24.08.06, 11:53
                    Oczywiście, że nie powód do obrażania. Powód do zadumy i powód do zdumienia.
                    Zdumienia, jak bardzo sytuacja sprzed 1939 przypomiana obecną. Nie w sensie
                    lokalnym, ale globalnie. Czasem mam poczucie nadciągania nieuchronnego
                    katalkizmu... Mam nadzieję, że to po prostu zaraźliwy fatalizm pana Z.D. tak na
                    mnie podziałał.
                    • Gość: Krzysztof Re: 1 wrzesień 1939 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 12:00
                      A może historia która jak mówi przysłowie lubi sie powtarzać. Inne okolicznosci
                      niż w roku 1939 inna Polska, Inna Europa, Inny świat, Inni ludzie - cel został
                      dokładnie ten sam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka