Dodaj do ulubionych

Akademickie liceum w PWSZ

IP: 217.98.66.* 29.09.06, 20:58
ja sie moze nie znam na szkolnictwie - ale czemu klasy z wysokim poziomem to
taki zly poziom? zaplecze dobrych (oczywiscie niektorych tylko ale zawsze)
nauczycieli akademickich jest wiec w czym problem? czemu najzdolniejsi maja
sie nie rozwijac? dziwia mnie szczerze glosy dyrektorow M. i J.
Obserwuj wątek
    • Gość: watpiacy Akademickie liceum w PWSZ IP: *.zory.msk.pl 29.09.06, 21:32
      Jeżeli w LO przy PWSZ będzie równie wysoki poziom co w PWSZ, to życzę
      szczęścia. Na razie PWSZ to nie UMK w Toruniu...A do akademickości daleka
      droga...
      • Gość: ja Re: Akademickie liceum w PWSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 22:29
        Może niech PWSZ zainteresuje się lepiej podniesieniem jakości kształcenia studentów.
        • Gość: olo Re: Akademickie liceum w PWSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 00:25
          Faktycznie,PWSZ ma szalenie wysoki poziom :-).Jak otworza liceum,to najwyżej
          straci na tym CKU...........
    • Gość: J.Krawczyk Akademickie liceum w PWSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 00:44
      Istniejące dziś w Płocku licea są można powiedzieć niereformowalne, zbyt dużo
      naleciałości i układów wewnętrznych i zalezności zewnętrznych , w tym
      zależności politycznych, uniemozliwia im zmiane podejścia do ucznia i roli
      rodziców - ich reprezentacji w szkole. Najlepiej jak pozostanie po staremu.
      Szkoła PWSZ da impuls do konkurencji, jasno mówi co chce osiągnąć i jest to
      to , czego oczekujemy my , mieszkańcy Płocka. A że to niepodoba się szkołom
      istniejacym, no cóż, niech sie biorą do roboty.Powodzenia wszystkim.
      • Gość: GOG Re: Akademickie liceum w PWSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 03:20
        Niech sie licea zajmą licealistami, a szkoły wyższe studentami.
      • Gość: Grzegorz Re: Akademickie liceum w PWSZ IP: *.c151.petrotel.pl 30.09.06, 07:30
        z tą niezależnością polityczną uczelni wyższych to chyba nie do końca jest tak -
        chociażby przykład kanclerza Siemiątkowskiego z PWSZ, którego poglądy i
        przynależność partyjna zmianiają się zgodnie z aktualnymi sondażami preferencji
        wyborczych.
      • Gość: psychiatra Re: Akademickie liceum w PWSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 13:00
        tu spisek, tam układ a obok korupcja.... pewnie jak otwierasz lodówkę to z niej
        Ziobro wyskakuje
        • Gość: J_Karol Jeśli wieprzowe... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.06, 11:34
          to wszystko w porządku.
    • Gość: Barbarka Re: Akademickie liceum w PWSZ IP: *.250-7-195.ippool.ndo.com 30.09.06, 07:33
      No coz. NIektorym zasciankowosc weszla widocznie w krew.
      • Gość: wert Re: Akademickie liceum w PWSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 11:03
        plockie licea w ciagu ostatnich lat podupadaja. przyklad Pani Kwiatkowskiej z LO
        Jagielly. babka uczyla mnie historii kilkanascie lat temu i pozal sie Boze, zero
        merytoryki,a ona uwaza sie za nie wiadomo kogo. i wlasnie tak slabi nauczyciele
        ucza...
    • Gość: hukl Akademickie liceum w PWSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 11:08
      wcale sie nie dziwie, ze wywoluje burze. Plock to taki zascianek, tu ludzie
      rzekomo oswiecenia boja sie wszystkiego co nowe... zawsze trzeba klody
      podkladac. ktos przyjdzie, cos zabierze. dziwie sie poejsciu dyrektorow
      Jagiellonki i Malachowianki , bo skoro to tak prestizowe licea to powinni sie
      cieszyc,ze bedzie konkurencja,a co za tym idzie, podniesienie i wlasnych
      kwalifikacji. moze boja sie ze najlepsi nauczyciele z plockich liceow przesli by
      to nowego, tam mieli by szanse rozwoju pod okiem profesorow. a nie jak teraz
      jedna praca na 35 lat. studia skonczone w latach 70 i wielce magistrowie...
      • Gość: rejmund Re: Akademickie liceum w PWSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 11:14
        Lieca boja sie konkurencji, idzie niz demograficzny, juz teraz maja klopoty.wiec
        beda krzyczec,ze nie...to jest prawo kalego- jak by mieli im cos dac to ... bede
        dopingowal PWSZ ,chociaz moje dzieci za jeszcze zbyt male:)
    • Gość: Weronika Re: Akademickie liceum w PWSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 14:26
      o której zaczynaja sie zajecia w poniedzialek [finanse i rach.] ???? na stronie
      nie raczli podać tak istotnej informacji ;/
      • Gość: Bukoszczak Re: Akademickie liceum w PWSZ IP: *.c153.petrotel.pl 30.09.06, 15:37
        Rozwój Płocka jako jednego z głównych kierunków miasta wymaga wsparcia PWSZ !
        • Gość: dorota Re: Akademickie liceum w PWSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 21:25
          gratuluje pomyslu. tymbardziej,ze ma byc to instytucja non profit i chce
          zabiegac o fundusze z unii. dlaczego tak innych boli, ze ktos jest operatywny i
          rzeczywiscie chce zrobic cos dla Plocka???
          • Gość: ff Re: Akademickie liceum w PWSZ IP: *.c151.petrotel.pl 01.10.06, 08:28
            dziś liceum, za rok gimnazjum
            czekam na przedszkole
    • Gość: J_Karol Sam pomysł niezły... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.06, 11:32
      Moim zdaniem oświata powinna rozwijać się przez małe, różnorodne szkoły a nie
      molochy. W małej szkole wszyscy się znają, dyrektor zna wszystkich po imieniu a
      więc mniej miejsca na narkotyki, przemoc i inne patologie.
      Co do poziomu. Może być różnie, bo poziom zależy nie tylko od nauczycieli albo
      tytułów naukowych nauczycieli ale także od uczniów, ich zdolności i chęci.
      Oburza to inne szkoły, bo zabiera uczniów. No ale i tak uczniów ubywa z powodu
      demografii.
      Forsowany pomysł rozbudowy Jagiellonki to echa gigantyzmu rodem z minionej
      epoki. Jagiellonka i pozostałe płockie renomowane licea powinny być elitarne.
      Maksymalnie cztery, pięć równoległych oddziałów z powodów wyżej wymienionych.
    • Gość: tadeusz Re: Akademickie liceum w PWSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 11:40
      Drodzy Dyrektorzy Liceow. nie wolno bazowac tylko na pieknej historii waszych
      szkol. 100 lecie Jagiellonki czy 1180 rok powstania Malachowianki. to sa dwie
      zaszczytne szkoly i nalezy im sie szacunek, ale liczy sie jeszcze terazniejszosc
      i ludzie z pomyslami , ktorych w Plocku mamy jak na lekarstwo. wiec jestem za
      pomyslem PWSZ. moja siostra chodzi o Malachowianki i roznie z tym poziomem. ja
      konczylem prawie 9 lat temu i byl o niebo lepiej.
      • Gość: J23 Re: Akademickie liceum w PWSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 20:13
        Obawiam się, że 9 lat temu rzeczywiście poziom był wyższy. Czyżby wynik reformy
        edukacji ("syndrom postgimnazjalny")?
    • Gość: monia Akademickie liceum w PWSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 19:03
      Dyrektor Jagiellonki mówi cyt."Miałem już do czynienia z programami nauczania
      opracowanymi przez specjalistów z wyższych uczelni i realizowanymi w szkołach
      średnich. Były nierealne, z nadmiarem wiedzy. Przecież młodzież musi mieć też
      czas dla siebie".
      Jeżeli Pan naprawdę tak uważa proponuję przyjrzeć się własnej kadrze! Rozumiem,
      że nauczyciel musi być wymagający, żeby czegoś nauczyć ale wymagania p.
      Mroczkowskiego co do uczniów wykraczają daleko poza program! Zadawanie
      streszczenia artykułu (oczywiście autora "mocno" prawicowego)dziecku po
      gimnazjum, gdzie używane słownictwo jest w niektórych momentach dla mnie samej
      niezrozumiałe (jestem absolwentką Jagiellonki, z dwoma fakultetami)- nazwę je
      jak Pan- nierealne z nadmiarem wiedzy. Dlatego uważam, że jeśli mają powstawać
      licea na akademickim poziomie z równie akademickim programem to niech powstają.
      A licea ogólnokształcące niech uczą tego co mają w programie, pozwalając takim
      profesorom jak p. Mroczkowski przejść do szkół gdzie mogą się
      wpełni "rozwinąć".
      I tak jak Pan Dyrektor powiedział: młodzież musi mieć też czas dla siebie
    • Gość: matka Re: Akademickie liceum w PWSZ IP: *.class147.petrotel.pl 02.10.06, 09:34
      Wydaje mi się, że to dobry pomysł. Klasy w liceach są zbyt duże. Nie ma
      indywidualizacji nauczania i zdolne dzieci marnują swoje talenty. Jeżeli rodzice
      nie wyłożą pieniędzy na dodatkową naukę swoich pociech, to z ich dzieci wyrosną
      zwykłe przeciętniaki. Będę trzymać kciuki za tę szkołę, która może być szansą
      dla wielu zdolnych młodych ludzi.
    • enaka Re: Akademickie liceum w PWSZ 02.10.06, 18:45
      "Miałem już do czynienia z programami nauczania opracowanymi przez specjalistów
      z wyższych uczelni i realizowanymi w szkołach średnich. Były nierealne, z
      nadmiarem wiedzy. Przecież młodzież musi mieć też czas dla siebie."

Ja natomiast przez cztery lata mialam do czynienia z programem nauczania
      Jagiellonki. Czy moze byc cos bardziej nierealnego?

To chyba oczywiste, ze dyrektorzy Jagiellonki i Malachowianki sa przeciw.
      Przeciez to jest dla nich konkurencja! I to jeszcze teraz, w dobie zblizajacego
      sie nizu demograficznego.

-----------
      Nie głosując wspierasz koalicję. Tę koalicję.
      akcjaobywatelska.wordpress.com/
    • Gość: ksena Re: Akademickie liceum w PWSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 15:12
      Myślę że to zły pomysł , bo już jest tyle szkół średnich. W niektórych
      miastach istnieją takie ośrodki ale faktycznie takich szkół jest niwiele.
      Dlaczego? W dobrym liceum statystycznie fenomenalny uczeń tafia się 1 na 300
      osób a dziesięć osób jest może wybitnych. Toruńskie liceum gromadzi geniuszy z
      3 województw i myślę że nie ma sensu tworzyć w Płocku szkoły dla 10 uczniów.
      Nie należy zapominnać że uczeń zdolny np.14,15,16 to nadal dziecko i nie należy
      go izolować. Jednocześnie liceów nie powinno się pozbawiać dobrych uczniów.
      • Gość: obserwator Re: Akademickie liceum w PWSZ IP: *.class147.petrotel.pl 02.02.07, 13:20
        A jakież to liceum może stworzyć marna szkoła wyższa - lepiej niech się skupią
        na swej watpliwej akademickości. Jak za 3 lata okaze się, że wyniki matur są
        marne, to wszyscy przejrzą na oczy, a tak w ogóle to po co tyle ogólniaków w
        nienajwiekszym w końcu mieście, czy nie lepiej skupić się nad podniesieniem
        jakosci pracy tych, które już funkcjonują? Będę zdziwiony, jeśli rodzice
        podejmą ryzyko, łapiac się na chwyt akademickości PWSZ - najlichszej w Płocku
        uczelni!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka