Dodaj do ulubionych

Propozycja nazwy dla galerii na Nowym Rynku ;-))

06.02.07, 09:33
Zainspirowany otwarciem nowego centrum handlowego w Warszawie proponuję, żeby
galeria na Nowym Rynku, jeśli powstanie, bo mam nadzieję, że uda się tego
naszemu miastu uniknąć, nazywała się "Złote Sedesy".
Taka nazwa ma tę zaletę, że będzie chociaż nawiązywać będzie do nazwy
warszawskiego centrum, to jednak będzie nasza własna. Z aluzją doskonale
zrozumiałą dla większości płocczan. ;-)))
Obserwuj wątek
    • konrad_wp Re: Propozycja nazwy dla galerii na Nowym Rynku ; 06.02.07, 09:37
      Roman chyba powinieneś wyluzować już z tą Podkową. Tramwajem też. Bo z zewnątrz
      wygląda to na początki lekkiej obesji na tym punkcie. Pozdrawiam życząc nieco
      więcej pozytywnego myślenia :-)
      • Gość: .. Re: Propozycja nazwy dla galerii na Nowym Rynku ; IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 12:45
        A ja proponuję: "Piękny Roman"
      • roman_j Re: Propozycja nazwy dla galerii na Nowym Rynku ; 06.02.07, 20:13
        Mam prośbę. Jeśli w przyszłości będziesz miał mi tylko tyle do przekazania,
        to... oszczędź sobie fatygi. :-))
    • Gość: lala Re: Propozycja nazwy dla galerii na Nowym Rynku ; IP: *.orange.pl 06.02.07, 09:50
      Nazwa mi się podoba ale... . Proponuję: Le Calafior.
    • Gość: r. Re: Propozycja nazwy dla galerii na Nowym Rynku ; IP: *.c154.petrotel.pl 06.02.07, 10:03
      "Złote sedesy" to strzał w dziesiątkę!:o))) Na pewno się przyjmie!.
      • Gość: Zenon Dylewski Re: Propozycja nazwy dla galerii na Nowym Rynku ; IP: *.plock.mm.pl 06.02.07, 11:37
        Zostawcie Rynek w spokoju. nazwę robi ten co płaci . Nie dzielcie owcy za zycia.

List to prowokacja.
        • Gość: krasnal Re: Propozycja nazwy dla galerii na Nowym Rynku ; IP: *.c152.petrotel.pl 06.02.07, 12:16
          Galeria im. Zenona Kurdupla
        • Gość: r. Re: Propozycja nazwy dla galerii na Nowym Rynku ; IP: *.c154.petrotel.pl 06.02.07, 12:32
          Odpowiadasz na :
          Gość portalu: Zenon Dylewski napisał(a):

> Zostawcie Rynek w spokoju. nazwę robi ten co płaci . Nie dzielcie owcy za
          zycia
          > .
          Mówi się chyba: nie dzielcie skóry na niedźwiedziu?:)
          No i- nazwę "nadaje", a nie "robi"?
          Mam rację?

• Gość: Zenon Dylewski Re: Propozycja nazwy dla galerii na Nowym Rynku ; IP: *.plock.mm.pl 06.02.07, 12:44
            masz.Owca tez dobra zniszczenie Rynku NIE.
          • teufel7 Re: Propozycja nazwy dla galerii na Nowym Rynku ; 06.02.07, 12:45
            Może "Galeria Metka"? Tak mi się jakoś skojarzyło...:)) Kiełbasy tam kiedyś
            przedawano w podkowie, nieprawdaż?:))
            Ogólnie - "sedesy" są OK, ale zwykle funkcjonują nazwy, które się przyjmują w
            sposób wymykający się wszelkim próbom racjonalnego wytłumaczenia.Skąd się
            wzięła, skądinąd popularna w całej Polsce, nazwa "Manhattan" na określenie
            quasi- azjatyckiego bazaru? Who nows?
            • teufel7 Re: Propozycja nazwy dla galerii na Nowym Rynku ; 06.02.07, 12:48
              PS Who "knows" oszszszywiśśście...:)
            • roman_j Re: Propozycja nazwy dla galerii na Nowym Rynku ; 06.02.07, 13:23
              teufel7 napisał:

> Może "Galeria Metka"? Tak mi się jakoś skojarzyło...:))

Swego czasu proponowałem "Zemsta Metki" i bynajmniej nie kiełbasę miałem na
              myśli. :-))

> Ogólnie - "sedesy" są OK, ale zwykle funkcjonują nazwy, które się przyjmują w
              > sposób wymykający się wszelkim próbom racjonalnego wytłumaczenia. Skąd się
              > wzięła, skądinąd popularna w całej Polsce, nazwa "Manhattan" na określenie
              > quasi- azjatyckiego bazaru? Who nows?

Jak to skąd? Biznes naszej gawiedzi się skojarzył z Manhattanem.
              A propos Manhattanu i sedesów to kto by pomyślał, że te dwa pojęcia rzeczy coś
              łączy? A jednak. We Wrocławiu przy ulicy, której nazwy nie pomnę, ale wiem, że
              biegnie między mostem Grunwaldzkim, a placem o tej samej nazwie stoi rząd
              wieżowców. Do niedawna znałem je pod nazwą "Manhattan", ale moja bratowa
              niedawno oświeciła mnie, że wrocławianie nazywają je także "sedesowcami" ze
              względu na ich specyficzne elewacje. Może to dobra wskazówka, w jakim kierunku
              powinien pójść projektant architektury płockich "Złotych Sedesów"? ;-))
              • teufel7 Re: Propozycja nazwy dla galerii na Nowym Rynku ; 06.02.07, 14:34
                Wierząc głęboko, że tego naszego nieszczęśliwego grodu nie spotka jednak
                totalna katastrofa w postaci następnej kadencji MM-a, wyrażam jednocześnie
                nadzieję, że jego następcę stać będzie na taki "wiekopomny, murowany komentarz"
                do osiągnięć poprzednika. Ja bym wręcz nalegał, by MM-a tak "uczcić".
                Galeria "Złote Sedesy"...No, rozmarzyłem się po prostu...:)) Bo na "Złote
                Pisuary" chyba jednak nie mamy szans...:(( Ale to blisko!:) Tak, czy inaczej -
                MM ŻADNEJ galerii nie zbuduje, więc wszystko przed następcą!
                • roman_j Re: Propozycja nazwy dla galerii na Nowym Rynku ; 06.02.07, 15:54
                  teufel7 napisał:

> Galeria "Złote Sedesy"...No, rozmarzyłem się po prostu...:)) Bo na "Złote
                  > Pisuary" chyba jednak nie mamy szans...:(( Ale to blisko!:)

"Złote Sedesy" są lepsze od "Złotych Pisuarów" o tyle, że i brzmią podobnie do
                  "Złotych Tarasów" i kojarzą się z tym konkretnie jednym płocczaninem, który miał
                  zaszczyt Złoty Sedes dołączyć do listy swoich trofeów. Jest w tym też nutka
                  nadziei, że swoją kolekcję złotych sedesów w tej kadencji powiększy. Ja bym mu
                  sam podarował jeden sedes za ten korek na Wyszogrodzkiej, drugi za wciąż
                  działające światła na Starym Mieście, trzeci za zrobienie nowej Tumskiej przed
                  kinem i Hortexem. :-))
                  • g.dziwota Forum Romanum 06.02.07, 16:03

Może to byłoby lekką "profanacją" ale możnaby jakąś galerię (niekoniecznie na
                    Nowym Rynku) nazwać FORUM ROMANUM ??
                  • Gość: tomploc Re: Propozycja nazwy dla galerii na Nowym Rynku ; IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 16:13
                    no co Ty Roman...ubikacji w Borowiczkach nie starczy na tyle zlotych sedesow
                    w "daczy".....;))))

No i po co zloto?PLATYNA to jest to czego powinna dotykac szlachetna dupcia MM.
    • Gość: tomploc Re: Propozycja nazwy dla galerii na Nowym Rynku ; IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 16:08
      Akurat tu nie upatrywalbym sie jakiejkolwiek obsesji-poprostu to jest zart z
      posuniec obecnych "wladcow" Ciudad de la Plock....Taka ironia-inna sprawa ze
      Roman wszechkrytykuje MM-nie raz na wyrost a nie raz slusznie.W kazdym
      razie,czys z prawa czy z lewa czy z centrum-mozna sie posmiac...bp pewne
      posuniecia wladz do tego prowadza.Czasem tylko smiech nam pozostaje,gorzej jak
      i jego zabraknie..
      Dlaczego posmiac??Poniewaz w tym miescie jest wiele pilniejszych projektow do
      realizacji natychmiastowej lub w nieodleglej przyszlosci,niz Galerie.Potrzeba
      miejsc pracy z godziwa placa to sie znajda klienci na kupowanie w tych nie
      tanich sklepach..
      A co do placu przed teatrem gdzie ma powstac Galeria grupy Polimeni...uwazam ze
      nie ejst to miejsce na ta galerie,niech ta przestrzen pozostanie ale
      odpowiednio zagospodarowana wraz z zmodernizowana Antypodkowa.
      Galeria na placu po Mostach-moze byc ,choc tez mam watpliwosci.
      najlepsze miejsca na Galerie to obok Auchan(Galeria Wisla) i obok Citibank
      Handlowy vis-a vis pawilonow i "marynarza'-czyli miejsce po Manhattanie z lat
      90-tych.Ponadto jak juz ktos zauwazyl mamy niezagospodarowany i od lat
      niszczejacy mlyn ktory jest w tym stanie w jakim sie znajduje
      szczytem "obciachu" przy jedenj z glownych ulic w bylo niebylo centrum
      miasta...mamy tez plac po mleczarni...Niestety w UM mysla nie tak jak
      trzeba,ale czego wymagac od Milusia z krainy BOROstworow????
      Moja propozyzycja nazwy dla Galerii Polimeni-"NIEDOCZEKAJKA" ;)
      • teufel7 Re: Propozycja nazwy dla galerii na Nowym Rynku ; 07.02.07, 11:43
        Ponieważ jestem uparty jak diabli a jednocześnie nastawiony koncyliacyjnie
        (takie modne ostatnio słówko), proponuję nazwę "Złote Łazienki". Wszak w
        łazience znajdzie się miejsce i na sedes i na pisuar...A poza tym połechce tych
        płocczan, którzy w Warszawce rozmiłowani są. Nieprawdaż?:)
        Najbardziej jednak mam ochotę zaproponować MM-owi, żeby go przestał w snach
        męczyć ten plac przed teatrem i żeby se odpuścił. Powietrza niech trochę będzie
        w mieście i przestrzeni.O! Niech lepiej wysupła kasę na oświetlenie dworca
        autobusowego, o którym, przerażony wręcz nocną wizytą tamże, pisałem na
        tych "łamach". Poza tym - na wołowej skórze by nie spisał innych, ważniejszych
        potrzeb miasta, które czekają na załatwienie.
        Wulgarny będę przez chwilę - KIBLE! Kible publiczne w mieście pobudować, żeby
        te tysiące turystów miały się gdzie wysikać po 18-tej. Przed też.
        • Gość: rashid Re: Propozycja nazwy dla galerii na Nowym Rynku ; IP: *.c244.petrotel.pl 07.02.07, 18:46
          Po co te wywody jak i tak żadnego Centrum Handlowego ani kina nie będzie.Nie
          łudźcie się!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka