arnoold 07.03.07, 23:24 Gosiewskiego zaprosić. On załatwi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kwisniewski Re: Pogrzeb płockiej kolei 07.03.07, 23:42 I jak ma się Płock rozwijać, skoro najbliższe miasto na linii kolejowej tp Poznań Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Pogrzeb płockiej kolei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 04:31 a dlaczego pan marszałek przed wyborami samorządowymi nie powiedział nam prawdy, a tylko obiecywał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rashid Re: Pogrzeb płockiej kolei IP: *.c243.petrotel.pl 08.03.07, 07:02 Tak to jest z politykami...głosujcie na mnie a ja wam dam gruszki na wierzbie,ten naród zawsze da się zrobić w balona.A wracając do tematu to miały być szynobusy ale też widocznie się gdzieś zapodziały.Czas zwinąć tory a specjalnie dla Orlenu by nie woził "syfu" przez środek miasta tankowce na Wisłę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Płocka Zobaczcie rano ile jeździ osób do Poznania IP: 80.55.10.* 08.03.07, 07:38 Ranny pociąg do Poznania (jedzie przez Kutno) wiezie kilka osób. I jak zwykle durna kolej przesunęła jego odjazd na kilka minut przed siódmą. Idealnie, żeby spóźnić się do pracy na 7.00., bo nie wiem dlaczego przejazd w Płocku na Piłsudskiego jest zamknięty ok. 6 minut, kiedy można maksymalnie chociażby 1,5 min. {Przecież ten pociąg nie pędzi przez nasze miasto, nie zatrzymując się, tylko wytacza się spokojnie z dworca. Nie można tego szlabanu zamykać na krócej, bo ten problem nie dotyczy tylko mnie. I dlaczego ktoś mydli głowę, że pociągami do Kutna jeżdzą ludzie, jak te pociągi jeżdziły puste. Mimo, że miały brudne szyby to było widać, że nikt tam nie jechał. Odpowiedz Link Zgłoś
maciek.zwany.jajem Pogrzeb płockiej kolei 08.03.07, 08:20 Słuszna decyzja. Często widywałem jak w pociągu siedziała garstka osób. Nie było sensu dla samego samopoczucia "mamy połączenie" utrzymywać tej linii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: Pogrzeb płockiej kolei IP: *.toya.net.pl 08.03.07, 21:13 Samopoczucie to ja mam kiepskie jak muszę się przedostać co drugą niedzielę z Płocka do Łodzi.Wiem,że niektórzy mieszkańcy miasta Płocka narzekają na 5 minut przed szlabanem,siedząc w cieplutkich samochodach i słuchając radia.Ich to połączenie nie interesuje ale ja np. nie mam samochodu i muszę znosić 3 godzinną przyjemność jazdy z Płocka do Łodzi,a prędkość jazdy autobusu nie różni się znacznie od tej która była w latach 70-tych.Wiele mieszkańców miast pozbawionych kolei marzy o kolei a my ją chcemy pogrzebać.Rzeczywiście dziwaczne to miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.M. Re: Pogrzeb płockiej kolei IP: *.ip.skylogicnet.com 08.03.07, 10:04 I polaczenie Płock-Sierpc tez bylo nierentowne ?? A Sierpc-Nasielsk to jest rentowne ? Tlumaczenie, ze jest 46 autobusow PKS do Kutna to jest argument ? A ile stoja w korkach na most ? Tym tokiem myslenia to nalezalo by zlikwidowac polaczenia kolejowe Warszawa-Bydgoszcz bo przeciez jezdza autobusy. Najlepiej wszystko zlikwidowac (czyt.sprzedac za grosze) a potem przyjdzie nasz zachodni sasiad i jemu sie bedzie oplacalo tak ? Oczywiscie polaczenie Plock-Kutno jest nieoplacalne i pewnie zawsze bedzie ale czy tak jak kiedys Lodz-Gdynia przez Plock to tez deficytowe bylo ? Komu tak zalezy aby odcinek Plock-Sierpc nie mial transportu chocby szynobusem. Czemu Koleje Mazowieckie tego fragmentu linii nie przejma ? Plock-Kutno to zle bo idzie przez granice wojewodztw, Sierpc-Torun tak samo. Ale Plock-Sierpc jest tylko na Mazowszu, jest sporo ludzi dojezdzajacych do pracy wiec linia by nie przynosila strat. Jedyna zaleta, ze dzieki PKN kolej w Plocku nie zginie bo jest zbyt wazna dla koncernu wiec pogrzebu na razie nie bedzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kononowicz Re: Pogrzeb płockiej kolei IP: *.c152.petrotel.pl 08.03.07, 10:10 .....nie bedzie niczego...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WYBORCA Re: Pogrzeb płockiej kolei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 11:10 TO JEST POTWIERDZENIE I KOLEJNY PRZYKŁAD SPROWADZANIA PŁOCKA DO ROLI....DUŻEJ WIOCHY. PAN MARSZAŁEK STRUZIK OKAZUJE SIĘ GRABAŻEM PŁOCKIEJ KOLEI I.. PŁOCCZAN. ALE CÓŻ TAK BYWA, GDY WŁADZĘ ZA DARMOCHĘ PRZEWOZI SAMOCHÓD SŁUŻBOWY. Po co to bajerować ludzi przed wyborami? W latach komuny na studia do W-wy dojeżdżałem pociągiem ...z Płocka o nazwie POLONEZ. A gdyby tak odtworzyć tę linię /pociąg był pośpieszny/ i do Warszawy dojeżdżać mogła by orlenowska "warszawka" o czym informował Minister Skarbu Jasiński na sobotnim spotkaniu w Klubie Prawnika. Powiedział, że te 300 urzędników z tzw. II Dyrekcji ORLENU w Warszawie to jakby jakieś darmozjady siedzące tam ...niepotrzebnie i trzeba przerzucić ich do Płocka. Ale jak będą dojeżdżać samochodami to dodatkowo 100 pojazdów więcej na drodze do Płocka /zakładając, że po 3-4 będzie w jednym/. Ile razy politycy przed wyborami mogą palić głupa? Ciekawe, że Struzik zawsze pływa na szczytach - to przy kolejnych wyborach należy wziąć pod uwagę i ...wreszcie tych wiecznych..."słusznych" działaczy raz na zawsze odsunąć np. za 600 zł na emeryturę co proponuje PiS dla tzw. ubekistanu. Oni przez te lata już są ustawieni.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anda Re: Pogrzeb płockiej kolei IP: *.c154.petrotel.pl 09.03.07, 15:51 Swojego czasu wieśc gminna niosła, że linia Płock-Sierpc stała się nierentowna, bo opłaty za przejazd trafiały głównie do...kieszeni konduktorów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin logistyk Re: Pogrzeb płockiej kolei IP: 194.181.237.* 08.03.07, 10:53 apel!!! drodzy płocczanie, mam propozycję. wyrzućmy na tory wywrotkę gruzu. skoro nie możemy korzystać z połączeń osobowych a tory nie mogą zostać wyremontowane przez PKP, które czerpie krocie z ładunków Orlenu, to po co nam ten kwiatek? Zadaję publicznie pytanie licząc na obszerną dyskusję: dlaczego zatem musimy znosić codzienne przestoje na Otolińskiej, Piłsudskiego, Wyszogrodzkiej i Grabówce? Dlaczego mieszkańcy domów przy Wyszogrodzkiej, osiedla Międzytorze i Dworcowa muszą co kilka chwil wysłuchiwać łoskotu przewalających się składów towarowych, zastanawiając się przy tym jakie toksyczne dziadostwo jeździ w tych cysternach? Może to tylko benzyna, ON a może także tlenek etylenu, fenol, aceton itp? Myślę, że jako społeczność lokalna powinniśmy również zabrać głos w tej sprawie. Nawet jeśli nie mieszkasz na wymienionych osiedlach, nawet jeśli jesteś "tylko" ofiarą szlabanów na wspomnianych ulicach, nawet jeśli nie dotyczą Cię żadne z wyżej wymienionych zabierz głos w tej dyskusji. Myślę, że wywołanie tego tematu mogłoby się odbić szerszym echem. Jako logistyk wiem, że frachty kolejowe są dla Orlenu bardzo istotne. Jako mieszkaniec Płocka nie chciałbym absolutnie szkodzić Orlenowi, moim marzeniem byłoby nakłonienie koncernu do położenia delikatnie mówiąc nacisku na PKP w sprawie wyremontowania szlaku do Kutna oraz uruchomienie szynobusów lub w przypadku niechęci PKP do tej propozycji zaaplikować im aternatywę w postaci wyprowadzenia szlaku towarowego poza granice miasta. Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: real_yoe Pogrzeb płockiej kolei IP: 195.205.192.* 08.03.07, 11:34 Zgadzam sie z Tobą, Marcin. Nikomu nie zależy na dopłacaniu do nierentownej linii Za to przewóz chemikaliów i paliw jest b. opłacalny Gdyby Orlen wyremontował linię (chociaż w części), to Struzik z gminą i miastem mogliby pomyśleć o szynobusach Ale tego raczej bym sie nie spodziewał I tak.. "Ciemno wszędzie, głucho wszędzie(...)" Reszte sobie dospiewajcie sami... PS. piętrówki jeżdżące do Sierpca były w sumie ciekawe ;).. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znowu ja przewijam Re: Pogrzeb płockiej kolei IP: 194.181.237.* 08.03.07, 12:43 real, jedna uwaga: z jakiej racji orlen ma remontować własność PKP? Przecież to ich tory i oni biorą pieniądze za frachty po nich. Tak jak mówiłem - trzeba byłoby nakłonić Orlen do spojrzenia na to wszystko oczami lokalnej społeczności a nie przez okno gabinetu dyrekcji w warszawie. Nie wiem tylko czy ci ludzie są do tego zdolni. Wiem zaś na pewno, że gdyby zablokować im kilka razy tory (chociaż na godzinę) to z logistycznego punktu widzenia dostaliby zarówno oni jak i PKP niezłego pstryczka w nos.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariawita Re: Pogrzeb płockiej kolei IP: *.c241.petrotel.pl 08.03.07, 21:08 Gorąco popieram. Forsa z rafinerii do stolicy a syf dla Płocka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin To niech Orlen KolTrans zrobi przewozy pasażerskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 21:17 Niech wożą Orlenowców z/do W-wy,Kutna,Sierpca,a przy okazji ludność. Niech kupią szynonusy itp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.M. Re: Pogrzeb płockiej kolei IP: *.ip.skylogicnet.com 09.03.07, 10:19 Byly i pewnie sa pomysly aby zbudowac most i linie bezposrednio do Orlenu doprowadzic. Wtedy to juz o pociagach osobowych mozna by bylo zapomniec. Ale to sa OLBRZYMIE koszty, dyrektorstwo w PKN raczej nie zdecyduje sie na wydanie setek milionow zl jak teraz moge tez jezdzic. Los mieszkancow jest drugorzedny. Co znajduje sie w tych transportach to wiekszosc zainteresowanych wie. Nalezy sie cieszyc, ze projektujac linie nie przechodzi ona "na wprost" bo bysmy teraz w samym centrum mieli torowisko i przejazdow pewnie z paredziesiat. Watpie aby urzedniki warszawskie jezdzili PKP do Plocka. Ja juz wole nie myslec jaki jest stan torow i calej infrastruktury na tej linii. Wazne aby czerpac z niej zyski. Z tym remontem tez sa sprzeczne informacje bo jakis czas temu twierdzili, ze remont ma byc juz. Orlen bez trudu by wymusil remont jakby chcial. Woli raczej inwestowac w siebie i wozi coraz wiecej swoim taborem (bialo-czerwone lokomotywy, czasami niebieskie TEM2, oczywiscie SPALINOWE bo jak inaczej-czy przy mozliwej trakcji elektrycznej jest sens ekonomiczny stosowac lokomotywy spalinowe???). Oczywiscie linia w strone Sierpca jest (byla niedawno) przejezdna i tamtedy tez towary moga (sa) wywozone. Moze w nia zainwestowac, przywrocic polaczenia osobowe. Na wszelkie remonty potrzebne sa duze pieniadze ale sa do przeskoczenia. Czy naprawde nie ma zadnych funduszy unijnych na ten cel ? Tylko Plock to nie Warszawa wiec po co prowincji kolej i bezpieczenstwo. A niby czemu mamy byc poblazliwi dla Orlenu ? A co takiego zrobil ostatnio dla miasta ? Ilu pracownikow mniej zatrudnia ? Ilu mlodych pracownikow pracuje w spolkach-corkach za marny grosz ? Obnizyl choc ceny paliwa ? Co do bezpieczenstwa to juz lepiej nie wspominac. A co robia wladze miasta ? Ich to nie interesuje. Polaczenie Sierpc-Torun przywrocono bo ktos sie o nie upomnial. O Plock to ktos sie upominal ??? Czy ktos z wladz pojechal do stolicy i sie tam o nie upomnial ? Czy ten jeden szynobus to taki duzy wydatek dla Mazowsza ? Jakos do Nasielska bylo ich na niego stac i polaczenie sie utrzymalo. Sierpc-Plock-Kutno lepie wykorzystac na transport towarowy. Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze. Powodzenia w walce. PS.A moze niech wybuduja polaczenie Plock-Modlin (byly plany) to byloby oplacalne dla Orlenu i dojezdzajacych do Stolicy a koszty pewnie rownie olbrzymie jak te ominiecie Plocka trzecim mostem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin logistyk Re: Pogrzeb płockiej kolei IP: *.plock.mm.pl 09.03.07, 11:09 masz we wszystkim rację. poza jednym, jak ktoś sam jest producentem paliwa to mu się bardziej opłacają lokomotywy spalinowe niż elektryczne.. tak poza tym to nie można oczekiwać od orlenu żeby się w to zaangażował finansowo. nie jego bizz. chodzi o to, że mógłby coś istotnego dla lokalnej społeczności uczynić i jako jeden z wiodących klientów (pośrednio czy bezpośrednio) spółek PKP Cargo czy PKP Infrastruktura poszerzyć negocjacje handlowe o sprecyzowanie techniczne pojęcia "udostępniania infrastruktura". wystarczy że wyremontują szlak, uruchomią szynobusy, postawią ekrany dźwiękowe w mieście, miasto zbuduje wiadukt nad nimi i gra gitara. ale się rozpędziłem.. do takich rzeczy to trzeba mieć na stołkach ludzi a nie taborety.. ludzi myślących racjonalnie a nie politycznie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.M. Re: Pogrzeb płockiej kolei IP: *.ip.skylogicnet.com 09.03.07, 12:21 Staralem sie fakt cen paliwa dla samych siebie przemilczec :) ciekawe jak jest z akcyza dla samego siebie tzn spolki KolTrans... Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Pogrzeb płockiej kolei 10.03.07, 08:51 Gość portalu: marcin logistyk napisał(a): > masz we wszystkim rację. poza jednym, jak ktoś sam jest producentem paliwa to > mu się bardziej opłacają lokomotywy spalinowe niż elektryczne.. Dziwny tok myślenia. Przynajmniej jak dla mnie. Jak ktoś produkuje paliwo, to może je sprzedać i mieć przychód. Albo może je zużyć i mieć koszta, bo żeby wyprodukować paliwo musiał kupić ropę, a potem jeszcze ponieść koszty jej rafinacji. I jeśli koszt zużycia paliwa jest wyższy od kosztu zakupu prądu potrzebnego do wykonania tej samej pracy, a nie wykluczone, że tak właśnie jest, to bardziej opłaca się jeździć na cudzym prądzie niż na własnej produkcji paliwie. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cosm Re: Pogrzeb płockiej kolei IP: *.tvk.torun.pl 09.03.07, 11:30 Nie wiem skąd masz wiedzę na temat połączenia Sierpc-Toruń. Zostało definitywnie zlikwidowane w lutym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.M. Re: Pogrzeb płockiej kolei IP: *.ip.skylogicnet.com 09.03.07, 12:19 "Definitywnie" to nic nie mozna zlikwidowac. Wraca, przeczytaj np. tu www.nowosci.com.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrArticle=59316&NrIssue=441&NrSection=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cosm Re: Pogrzeb płockiej kolei IP: *.tvk.torun.pl 09.03.07, 17:27 O, jak miło, że się myliłem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.M. Re: Pogrzeb płockiej kolei IP: *.gprspla.plusgsm.pl 10.03.07, 18:06 Rozklad jazdy podaje juz w poniedzialek takie polaczenie wiec ta informacja jest prawdziwa. I kolejny dowod "ze mozna". Tylko musi ktos o to powalczyc, zadbac. A pamietajmy, ze ta linia jest niezelektryfikowana. Naprawde sa miejsca w Polsce gdzie na trasy wracaja pociagi. Pozdrawiam i oby bylo wiecej takich milych pomylek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariawita Pogrzeb płockiej kolei IP: *.c241.petrotel.pl 08.03.07, 13:53 Struzika można lubić lub nie lubić ale przypisywanie mu odpowiedzialności za PKP to lekka bezczelność !!! Orlen. Miasta na trasie. Zgoda ! A Struzik musi dawać na świątynię opatrności bożej a nie na PKP. i tylko za to mozna Go oceniać. DBAJCIE O WOLNOSC -KłAMCIE W SONDAżACH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Pogrzeb płockiej kolei IP: *.c157.petrotel.pl 08.03.07, 20:55 do wloszczowej to kasa leci ze chej KOMUNA WRACA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rolly Re: Pogrzeb płockiej kolei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 23:24 I jak tu lubić to miasto, gdy z dnia na dzień prawie przeistaczamy się z miasta w wiochę. Dlaczego nie ma dyskusji na temat kolei? W dobie rosnących cen benzyny wydaję się że za likwidacją kolei stoi sam koncern. Po co jeżdzić koleją zasilaną prądem zamiast samochodem tankowanym w "Bliskiej". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ PPKS Kutno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 00:31 Mam nadzieję, że PPKS Kutno uruchomi teraz jeszcze więcej Autobusów do Płocka :-) pksKUTNO @ WP.PL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyborca Re: PPKS Kutno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 21:22 Ten menda i s....... dla Płocka, mimo, że w nim mieszka- nic nie zrobi. To są polityczni złodzieje - razem ze Starostą B. /3 kadencja - tego gulego jaja/coś niby dają ale nigdy ze swojej kieszeni. Te zatwardziałe skorupy zachowują się jak spróchniałe pnie. Przyjdzie czas, że może Ziobro ich pozamyka. Oby jak najszybciej.. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Pogrzeb płockiej kolei 11.03.07, 12:12 Nie łudźmy się. Płock to nie Włoszczowa, a Jasiński to nie Gosiewski, chociaż PKP jest w 100% firmą państwową. Ale nie martwmy się. Na otarcie łez władze zbudują nam kolejkę na skarpie i do tego jeszcze tramwaj. Dzięki tym inwestycjom Płock będzie rósł w siłę, a ludziom będzie się żyło dostatniej. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.M. Re: Pogrzeb płockiej kolei IP: *.ip.skylogicnet.com 12.03.07, 09:58 Jesteśmy na pogrzebie a tu sie niektorych forumowiczow zarty trzymaja... Kolejka na skarpie i ten tramwaj nie wyprowadza Plocka z prowincji do miasta. Drog nie ma, pociagow nie ma, lotnisko moze bedzie w Modlinie, statki tez po Wisle juz dawno regularnie nie kursuja... Pozostaja zaprzegi aby po tych dziurach na wjezdzie do miasta przejechac. Niedlugo to do MOJEGO (naszego) MIASTA bede musial isc pieszo chyba. Ilosc osob ktorych ta dyskusja interesuje wskazuje na male szanse aby zrobilo sie normalnie jak w miescie. Wazne by miec tramwaj, tylko ile bedzie linii ? Jedna ? Moze jakas odnoga czyli moze dwie... To bedzie jak z tym metrem w Warszawie, stolica musi miec metro, co z tego, ze jedna linie i to 20 lat buduja ale ma. Proponuje porownac takie miasta jak Nowy Jork czy Moskwe z ich siecia metra do naszej stolicy a potem ten tramwaj plocki do sieci tramwajowych we Wroclawiu czy Warszawie. Prawie jak metro, prawie jak tramwaj. Prawie robi wielka roznice........ Jakos nie moge sobie uzmyslowic, ze da sie uruchomic wiecej linii, niby dokad ? Na Winiary ? Na Radziwie ? Ile bedzie to kosztowalo ? Moze kolejny most ? Moze lepiej ten wiadukt kolejowy na Pilsudskiego wybudowac i kilka dobrych drog. Tramwaj to droga zabawka na tak mala skale. To moze od razu metro, od razu do rangi stolicy przeskoczymy z prowincji. Powodzenia. Ja tramwajem jechalem i kompleksow nie mam, ze w Plocku ich nie ma a nawet sie ciesze... Przepraszam, ze troche od tematu odszedlem. Moze ktos jeszcze do dyskusji dolaczy. Choc widac, ze szanse na ratowanie kolei osobowych w Plocku znikome jak i odzew w tym temacie. Szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Pogrzeb płockiej kolei 13.03.07, 07:00 Gość portalu: K.M. napisał(a): > Jesteśmy na pogrzebie a tu sie niektorych forumowiczow zarty trzymaja... Cóż nam pozostało. Tylko wisielczy humor... > Kolejka na skarpie i ten tramwaj nie wyprowadza Plocka z prowincji do miasta. Oczywiście. Ale ta prosta prawda nie potrafi znaleźć drogi do głów płocczan, a zwłaszcza do głowy rządzącego naszym miastem człowieka. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś