Dodaj do ulubionych

Zmiana projektu Podkowy!!

13.05.07, 14:20
Na stronie Polimeni pojawiła się broszura, w której umieszczono nowe zdjęcia
Galerii Podkowa. Jeśli to jest finalna wersja projektu to stanowczo biję na
alarm!! Wprawdzie doszło jedno piętro, ale architektura została zubożona z
dotychczasowych wykuszy i detali oraz półokrągłego, przeszklonego narożnika,
przez co całość wizualnie zbliżyła się do mało ciekawego klocka!!
W tej postaci projekt Podkowy nie powinien być realizowany!
www.polimeni.pl/main/poland/pdf/plockbro.pdf
Obserwuj wątek
    • igal4 Re: Zmiana projektu Podkowy!! 13.05.07, 14:40
      stuntman, co z tego że zmieniają, skoro i tak nie wiadomo nic o ewentualnym
      rozpoczęciu inwestycji. Generalnie popsuli ten projekt, lecz cały czas
      rozmawiamy o domniemanej inwestycji a nie planowanej.
      • stuntman Re: Zmiana projektu Podkowy!! 13.05.07, 16:33
        Skoro jednak cały czas nad nim pracują, modyfikują go, wydają broszury i chwalą
        się tematem, to znaczy że sprawa jest wciąż aktualna i firma jest bardzo
        zdeterminowana aby postawić na swoim. U nas tymczasem trwa spór, a inwestor po
        cichu tnie koszty i psuje wcześniej dopracowany projekt, czego pewnie nikt
        nawet później nie zauważy.
    • czytelnik.prasy Nie ma architekta miasta-myszy harcują ;) 13.05.07, 14:43
      Projekcik zubażają,obtaniają,tunele - hahaha - będą ale na starych planach.
      Cichaczem zubożyć projekt na korzyść inwestora,ludek i tak nie pamięta jak to
      miało wyglądać - zacznie się budowa i prezydent ogłosi sukces - nikt nie
      zauważy że wygląd gaelrii różni się od tego pokazanego w książce "Płock 2011".
      Jeszcze jak zaczną to budować to przynajmniej mogli by być sensowni najemcy a
      nie 15-te CC czy 3-cie EuroRTV lub N-te wirtualne multikino ;)
    • konrad_wp Re: Zmiana projektu Podkowy!! 13.05.07, 19:32
      No fakt, mało ciekawie to wygląda...tną koszty jak widać bo trochę już kasy w
      ten projekt umoczyli ... ja jednak uważam że ta galeria nie powstanie wcale...
      • gzeju Re: Zmiana projektu Podkowy!! 14.05.07, 19:27
        tez mysle ze nie powstanie.
        Ale zgadzam sie rzecz jasna, ze takim ksztalcie nie ma sensu zeby ten zubozony projekt stanął w tak reprezentacyjnym miejscu.
        • stuntman Re: Zmiana projektu Podkowy!! 14.05.07, 22:32
          Tak właśnie sobie teraz pomyślałem - może ta zmiana projektu była główną
          przyczyną konfliktu z Iwoną Wierzbicką? Jeśli pani architekt zablokowała
          inwestycję właśnie ze względu na obniżenie walorów wizualnych, to taka sytuacja
          nadałaby zupełnie nowy wydźwięk sprawie Podkowy. No i wpłynęła na radykalną
          zmianę mojej ocenę postępowania p. Wierzbickiej.
    • enaka Re: Zmiana projektu Podkowy!! 14.05.07, 20:06
      Dzisiaj bylam w Antypodkowie. Wyobrazcie sobie, ze zostala czesciowo
      wyremontowana wewnetrzna strona budynku. Poza tym widac, ze wlasciciele
      poszczegolnych pawilonow tez inwestuja w swoje lokale. A na srodku swietlika sa
      ustawione lawki i krzewy w doniczkach.

Skoro wiec nie ma szans na Podkowe, to moze jest szansa na przywrocenie jako
      takiego wygladu Antypodkowy? Gdyby tak nad swietlikiem zbudowac przezroczysty
      dach (jak w muzeum na Tumskiej) i odnowic calosc budynku, to moze, moze...

podobno jesli sie nie moze kogos pokonac, nalezy do niego dolaczyc;-)
      • konrad_wp Re: Zmiana projektu Podkowy!! 14.05.07, 20:40
        Z jednej strony dobrze że właściciele tego budynku starają się coś w nim
        działać. Z drugiej jednak - pewnych rzeczy się nie przeskoczy i ten budynek jako
        taki - jest brzydki, niefunkcjonalny, a bardzo kiepskiej architekturze (zwykły
        kloc) w dodatku bardzo zaniedbany tak jak i całe jego otoczenie. Nawet zubożona
        Podkowa robiłaby lepsze wrażenie niż odpicowana Antypodkowa. No ale jeśli nie
        będzie już absolutnie innego wyjścia to zawsze można spróbować doprowadzić ją do
        porządku. Pomysł ze świetlikiem bardzo fajny, ja bym dobudował ze dwie
        kondygnacje. Jednopiętrowy budynek w centrum to zwyczajne marnotrawstwo
        miejsca... do tego wyrównałbym poziom między chodnikiem przed Antypodkową a
        Nowym Rynkiem.
      • ciffan Re: Zmiana projektu Podkowy!! 14.05.07, 23:55
        enaka napisała:
        > Dzisiaj bylam w Antypodkowie. Wyobrazcie sobie, ze zostala czesciowo
        > wyremontowana wewnetrzna strona budynku. Poza tym widac, ze wlasciciele
        > poszczegolnych pawilonow tez inwestuja w swoje lokale. A na srodku swietlika sa
        > ustawione lawki i krzewy w doniczkach.

Nie wygląda to źle, sam to widziałem.
        Ale... po co tam chodzić i siadać??? W całym "kompleksie", jeśli mogę użyć tego
        słowa, jedynym lokalem, który mnie interesuje, jest zegarmistrz a i to raz na
        ruski rok. Tam nie ma sklepów, które by przyciągały. A może się mylę?
        • manros Tyle sklepow w dziurze.... 15.05.07, 00:05
          Ludzie , czy nie widzicie ze Plocczanin to szarak a jak chce cos kupic to jedzie
          do Arkadii albo ZT??? W Plocku nie przetrwa az tyle marketow:-) Wisla, Podkowa,
          Mosty....a dwupasmowki do Warszawy jak nie bylo tak nie ma....
          zalosne miasto.
          Pozdrawiam ;-)
          • gzeju Re: Tyle sklepow w dziurze.... 15.05.07, 00:45
            coz, przy okazji postaram sie zobaczyc co oni tam zrobili (zwykle po prostu omijam, wiadomo).
            ogolnie niech robia, świetlik byłby ok, elewacje tez moga odświeżyc. Zresztą chyba się wreszcie zorientowali, że na dobre im wyjdzie jesli teraz zadbaja o to, by podniesc swoja konkurencyjnosc rowniez w taki sposob.

Co do wspomnianego podwyższenia, to może i byłoby to rozsądniejsze z ekonomicznego punktu widzenia, ale myślę że (przy założeniu że z jednej strony nadal będzie parking a z drugiej ten kawałek zieleni) byłoby to zupełnie bez sensu, bo jeszcze bardziej pogłębiłoby podział tej przestrzeni i na obecnym planie bryła budynku nabrałaby jeszcze bardziej antymiejskiego charakteru.

Tyle. A o dwupasmówce w każdym temacie gadać mi się nie chce :)
          • czytelnik.prasy Nie róbmy nic a po wszystko 2-pasmówką do W-wy:) 15.05.07, 06:33
            Marnujmy czas,pieniądze na paliwo - po to by kupić cokolwiek w W-wie - szybko
            dojedziemy tam 2 pasmówką - przewrotna teoria. 2 pasmówka - ciekawe czy coś
            Struzik zdziała z nią na Euro 2012?
          • konrad_wp Re: Tyle sklepow w dziurze.... 15.05.07, 06:45
            Twój post nie został usunięty tylko dlatego, że po Tobie wpisali się już inni i
            głupio by potem wyglądały ich posty. Krytyka jest tu jak najbardziej na miejscu,
            zresztą - ostatnio jest jej tu najwięcej, ale musi ona trzymać pewien poziom. Ty
            tego poziomu nie trzymasz, zwłaszcza w przedostatnim zdaniu. Idź stąd...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka