kwisniewski 27.07.08, 19:59 gdyby nie braki personalne, na pewno na Winiarach znieczulenia zewnątrzoponowe byłyby przeprowadzane To jeszcze nie wrócili z Irlandii jak obiecywał Premier? Może minister zdrowia do wymiany? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: do kwiśniewski Re: Kobieta wybierać nie będzie. Poród ma boleć IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.08, 20:10 Gdyby poprzedni rząd zadbał o lekarzy ,nie musieliby wyjeżdżać . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mali Re: Kobieta wybierać nie będzie. Poród ma boleć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 20:28 tyle było poprzednich rządów a tylko na tym spoczywał ten obowiazek ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Etaunia Re: Kobieta wybierać nie będzie. Poród ma boleć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 21:18 To sytuacja skomplikowana ale jednak do pojecia. Jako Państwo - uważam - źle rozegraliśmy wejście do Uni i nieprzygotowaliśmy się do tego kroku zabezpieczając prawnie nasze - Polaków zostających w Kraju,INTERESY. Nasi Obywatele,wykształceni na naszych Uczelniach,za nasze - budżetowe pieniądze postanowili wyjechać na Zachód w poszukiwaniu intratniejszego zajęcia.Skorzystali w realizacji swoich planów ze zdobytego wykształcenia i stażu którego nie otrzymuje się za darmo. Rynek Pracy w Panstwie powinien być chroniony w interesie Obywateli. Jakby to było gdyby wiekszość kierowców wyjechała a nasze miejskie autobusy stanęły? Jakby to było gdybyśmy się nagle znaleźli w Polsce pozbawionej policjantów,dentystów,śmieciarzy,mechaników samochodowych? A więc wszystkich,którzy na codzień nawzajem się "OBSŁUGUJĄ" i dzieki którym wszyscy jakoś żyjemy? Zabrakło w szpitalach anastezjologów? Co to za skandal?Kogo tutaj trzeba powiesić za jaja? Kto za to odpowiada? I nie krzańcie mi,że ONI muszą mieć pensje jak "w EUROPIE"! A ja? Ja to nie muszę? A cała reszta Polaków? Też ma mieć takie pensje? Bo posłowie już mają. I ceny też mamy mieć takie? Tak? Jak w Europie? No to powodzenia! Bez znieczulenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eriel Re: Kobieta wybierać nie będzie. Poród ma boleć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 16:59 > Gdyby poprzedni rząd zadbał o lekarzy ,nie musieliby wyjeżdżać . No tak. Ten zadbał tak, że się boją wrócić ?! Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Kobieta wybierać nie będzie. Poród ma boleć 27.07.08, 20:48 kwisniewski napisał: > To jeszcze nie wrócili z Irlandii jak obiecywał Premier? Może > minister zdrowia do wymiany? Nie wrócili i prędko nie wrócą, bo Twój prezydent, Leszek, nie chce ich powrotu. Już zapowiedział, że zawetuje ustawy, dzięki którym mogliby lepiej zarabiać. Pozostaną nam tylko znachorzy. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalalala Re: Kobieta wybierać nie będzie. Poród ma boleć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 20:55 jak ta komuna w ludziach głęboko siedzi dla demokraty po wyborach to już jest nasz Prezydent, dla komucha wiadomo,eeech te zniewolone umysły,Mojżesz 40 lat czekał, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polozna Re: Kobieta wybierać nie będzie. Poród ma boleć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 22:16 Najbardziej sie cieszę ze nic nie wskazuje na to ,ze kwisniewski jest w ciazy ,ale jak zajdzie ,osobiscie zadbam aby mial poród w pelnym znieczuleniu.Sama za to zapłacę. Ojca dziecka przyjmiemy do zabiegu jako obserwatora gratis w ramach porodu rodzinnego.Panie Krzysztofie niech pan sie nie boi.Nie bedzie bolało.Do dzieła odtwarzania nowego pokolenia Polaków o czym z taką swadą mówił na spotkaniu w chemiku bezdzietny Prezes. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Kobieta wybierać nie będzie. Poród ma boleć 28.07.08, 11:28 Gość portalu: lalalala napisał(a): > jak ta komuna w ludziach głęboko siedzi > dla demokraty po wyborach to już jest nasz Prezydent, Z tego wnioskuję, że rozumiem, że Aleksander Kwaśniewski był także Twoim prezydentem? A na poziomie lokalnym do Jakubowskiego i Hetkowskiego też się przyznajecie? Świetnie. To prawdziwy przełom w Waszym myśleniu, drodzy "demokraci" spod znaku PiS. ;-)) A Leszek moim prezydentem być nie chce i wcale się z tym nie kryje, więc ja się też nie będę do niego przyznawać. Jestem pewien, że nie będzie mi miał tego za złe. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Płocka poziom na tym forum to żenada IP: *.plock.mm.pl 27.07.08, 23:17 z ciekawości zerknąłem na komentarze do artykułu o porodach. Jakby nie patrzeć to temat do szerokiej dyskusji dla KOBIET. jednakże co widzimy? Ano kilku frustratów politycznych, oczywiście z głównym antypisem RP - romkiem, "debatują" nad znieczuleniem podczas porodu. To pokazuje jak zaściankowy jest niestety Płock. Zamiast wymiany pogladów i doświadczeń pomiędzy Kobietami mamy polityczne opluwanie. Jakaś paranoja ... Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: poziom na tym forum to żenada 28.07.08, 11:31 Przyganiał kocioł garnkowi. Swoim wpisem dołączyłeś do grona politycznych frustratów nie piszących nic na temat. Witamy serdecznie w naszym gronie. ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: poziom na tym forum to żenada IP: *.076.c90.petrotel.pl 28.07.08, 12:21 Z tobą romuś????Wątpliwa przyjemność!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gazelka74 Re: Kobieta wybierać nie będzie. Poród ma boleć 27.07.08, 23:32 A co mnie obchodzą braki personalne w szpitalu? Ja chcę i mogę (wg NFZ) i za to płacę! A braki personalne to wynik nieudaczności dyrektorów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanie Re: Kobieta wybierać nie będzie. Poród ma boleć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.08, 23:54 "w bolu rodzic będziesz" w jakiej śmiesznej książeczce jest to napisane ? to twoje mzimu, czego sie czepiasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
ptr0 Nóż się w kieszeni otwiera! 28.07.08, 01:20 Jak się coś takiego czyta! To na pewno kobiety będą tam chciały rodzić :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyprl Komuna poprzewracała w łbach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 07:35 Przed wojną porody były w domu, a teraz naturalna czynność to już jak choroba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anisia [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.08, 09:05 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karamija Re: Komuna poprzewracała w łbach IP: *.chello.pl 28.07.08, 10:05 Trochę kultury. W poprzedniej wypowiedzi jest wiele prawdy. Nic tylko roszczeniówka i roszczeniówka. Rodziłam dwa razy, wprawdzie w Warszawie, a nie w Płocku, ale się za to napatrzyłam na różne sytuacje, to często rodzące robią dym i już na wejściu ustawiają personel do pionu, a przynajmniej próbują, zakłócając innym spokój. One są te biedne i chore, a inni oczywiście chcą je tylko skrzywdzić, nie interesują się ich stanem, nie współczują, nie pomagają. Najlepiej by było, jakby lekarz widział tylko tę jedną jedyną biedną trusię i nic poza. Od takich rzeczy to są prywatne placówki. Państwowy szpital to nie hotel, ciąża to nie choroba, a poród to nie operacja. Nieraz lekarz lub położna muszą tupnąć nogą, a przydałoby się niejednej rodzącej dać solidnego klapsa, bo to, co się nieraz dzieje przerasta rozum i rozsądek normalnego człowieka. Co to znaczy, że rodząca decyduje, czy ma mieć znieczulenie, czy nie, czy ma urodzić przez cc, czy normalnie? Skoro już znalazła się w szpitalu, powinna słuchać zaleceń, a nie histeryzować, a prasa kolorowa jeszcze podsyca odgórną niechęć do personelu porodówek. Jak ktoś chce decydować, niech rodzi w domu. Ja leżałam w szpitalu dwa razy po cc, nie był to mój wybór, jedynie konieczność, choć te rodzące, które 2 godziny po porodzie drepatały już po korytarzu, zazdrościły mi, czego, kalectwa? Na 24 godziny pobytu na sali pooperacyjnej nie wezwałam nikogo z personelu ani razu. Potem sama zajmowałam się dzieckiem, ale widziałam, jak niektóre panie traktowały pielęgniarki - jak służące - "przynieś, podaj pozamiataj". Niektórym wydaje się, że jak są w ciąży, a potem łaskawie urodzą, to mogą sobie rościć prawo do traktowania innych na zasadzie podnóżka. I oczywiście każdy w tym kraju jest lekarzem, a rodząca to już w ogóle położną, anestezjologiem, chirurgiem i ginekologiem. Trochę pokory! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Komuna poprzewracała w łbach IP: *.4web.pl 28.07.08, 10:23 Wiesz czego ci zazdrosciły? A chociazby tego, z e nie rodziałaś 24 godziny bez znacznego postepu akcji porodowej, z oksytocyną wkłuta w zyłe, co nsilało skurcze jak cholera, ale nie dawało zadnego efektu. Trochekultury przydałoby się neijednemu lekarzowi i połoznej, bo mozna wciąz usłyszeć teksty w stylu - jak rozkładałaś nogi, to nei wrzeszczałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karamija Re: Komuna poprzewracała w łbach IP: *.chello.pl 28.07.08, 11:21 Niech cię "pocieszy", że po ustaniu efektu znieczulenia następuje tzw. przyspieszony efekt bólowy - to moje własne określenie na to, co dzieje się, kiedy już nie działa ZZO. Przez 3 dni miałam bóle, które rodzące naturalnie kobiety przechodzą przez kilkanaście godzin. Puszcza znieczulenie i napier.. tak, że psychika siada w 10 minut. Wtedy nawet oddychanie boli. Nie wiem, jak jest po cc z narkozą, ale wiedz, że w przyrodzie nie ma długów i coś, co ominie cię wcześniej, prędzej czy później da o sobie znać ze wzmożonym efektem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Komuna poprzewracała w łbach IP: *.4web.pl 28.07.08, 15:03 Puszcza znieczulenie i napier.. tak, że psychika siada w 10 > minut. Super i cudownie, natomaist te rodzące naturalnie pewne miejsca , jak to nazywasz napieralaja jeszcze przez 3 tygodnie tak, z e nie siadają na dupie . Zadowolona? Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Komuna poprzewracała w łbach 28.07.08, 13:08 To zart czy tak naprawde myslisz? A czego rodzaca ma sie spodziewac od lekarza i pielegniarki jak nie opieki i wspolczucia? Po to oni tam sa, rodzaca placi skladki po to, zeby miec opieke w szpitalu, lacznie ze znieczuleniem. Nie rodzilas naturalnie, nie wiesz jaki to bol, wiec przestan pouczac innych. Poza tym prawa pacjenta gwarantuja wolnosc podejmowania decyzji pacjentkom. To pacjentki beda znosily powiklania poporodowe, wiec one powinny podejmowac decyzje. Po porodzie naturalnym 40% kobiet nie trzyma moczu, a 10% nie trzyma kalu (oczywiscie, te powiklania nie pojawiaja sie od razu, czasem dopiero po latach). Ty do nich nie bedziesz nalezec, bo mialas cesarke. Juz wiesz, czego ci zazdroszcza? Poza tym piszesz 'porod to nie operacja' - a twoj porod (cesarka) to co to bylo? Najzwyklejsza operacja, pod narkoza, a potem znieczulenie. Poza tym szpital to nie wiezienie, jesli ktos chce, moze sie nawet wypisac - oczywiscie nikt tego nie robi, bo trudno wyjacej z bolu kobiecie wyczolgac sie ze szpitala. Ty dostawalas znieczulenie - czemu tak trudno to zaakceptowac dla innych w bolu? To jest po prostu brak szacunku do drugiego czlowieka, w katolickiej Polsce ludzie maja chorych czy cierpiacych (czy innych slabszych) w glebokim powazaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dupajasiu Re: Komuna poprzewracała we łbach IP: *.chello.pl 28.07.08, 13:44 To ty chyba nie masz pojęcia o porodach. A u nas w Polsce to tylko postawa roszczeniowa pod hasłem: "mnie sie należy". Widziałam już babę, co wolała się 20 godzin męczyć niż pozwolić na cesarkę, a potem jej matka z mordą na lekarzy, że jej córunię skrzywdzili. Jak lekarze zaczną pozwalać babom na wybór, to liczba zgonów noworodków znacznie wzrośnie, a pretensjom i procesom o błąd w sztuce nie będzie końca. Jak chcą, niech rodzą w domach, teraz to nawet modne. Nic nie wiesz o tym, jak to funkcjonuje, kiedy kolejka się do porodu robi, bo jedna baba wywołuje więcej zamieszania niż pułk wojska na przepustce. Chodzi o zdrowie i często uratowane życie matki i dziecka, a nie "cukrzenie" ciężarnej i latanie koło zdrowej kobiety, jak koło śmierdzącego jajka, bo nie może ruszyć tyłka i pomóc sobie, i innym. Trochę więcej pokory i zaufania do personelu, to nie hipermarket. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Komuna poprzewracała we łbach IP: 195.250.37.* 28.07.08, 14:03 zaufania po tym co przeczytałam???! w zyciu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -m Re: Komuna poprzewracała we łbach IP: *.de.ibm.com 28.07.08, 15:00 rodzącej kobiecie się nalezy, bo odwala najwazniejszą robote na świecie. A tobie, D-jasiu, razem z karamiją, życzymy 48-godzinnego porodu w XIX-wiecznych warunkach, które "naturalnie" zapewniały częstą śmierc w połogu. Żeby pisać coś takiego, trzeba strasznie nienawidzić kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Komuna poprzewracała we łbach 28.07.08, 15:34 No coz, jesli dziewczyna miala do czynienia z takim lekarzem jak ty, to nie dziwie sie, ze wolala postawic na swoim. Nikt normalny nie ufa chamom. Pacjentka ma prawo do informacji, udzielonej stosownie do jej poziomu wiedzy. Wystarczy kilka minut rozmowy na ten temat, nie potrzeba wykladu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Komuna poprzewracała we łbach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 17:07 Gość portalu: Dupajasiu napisał(a): > To ty chyba nie masz pojęcia o porodach. A u nas w Polsce to tylko > postawa roszczeniowa pod hasłem: "mnie sie należy". Widziałam już > babę, co wolała się 20 godzin męczyć niż pozwolić na cesarkę, a > potem jej matka z mordą na lekarzy, że jej córunię skrzywdzili. Jak > lekarze zaczną pozwalać babom na wybór, to liczba zgonów noworodków > znacznie wzrośnie, a pretensjom i procesom o błąd w sztuce nie > będzie końca. Jak chcą, niech rodzą w domach, teraz to nawet modne. > Nic nie wiesz o tym, jak to funkcjonuje, kiedy kolejka się do porodu > robi, bo jedna baba wywołuje więcej zamieszania niż pułk wojska na > przepustce. Chodzi o zdrowie i często uratowane życie matki i > dziecka, a nie "cukrzenie" ciężarnej i latanie koło zdrowej kobiety, > jak koło śmierdzącego jajka, bo nie może ruszyć tyłka i pomóc sobie, > i innym. Trochę więcej pokory i zaufania do personelu, to nie > hipermarket Z jednej strony chcesz ratować życie, a z drugiej strony jesteś pełna pogardy dla tego życia. Oczywiście są kobiety , które rodzą kilkoro dzieci a są takie co umierają ze strachu przy pierwszym dziecku. Proszę podać szpital w którym personel ma się cieszyć takim zaufaniem . Postaram się go ominąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciezarna Re: Komuna poprzewracała we łbach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 23:59 jak to wszytsko czytam to mnie krew zalewa czy ktos sobie wyobraza ze porod to jest pestka? a to ze tak to jest juz zrobione i boli to znaczy ze nie mozna sobie pomoc przez znieczulenie? to mozee zastosujmy ta metode dla wszytskich przypadkow - jak masz raka to nie probuj sie leczyc bo tak chciala natura i trzeba to uszanowac... boli cie zab - zakaz brania prochow bo tak musi byc to czysto fizjologiczna reakcja na stan zapalny... a poza tym jakim prawem odmawiacie rodzacej prawa wyboru?? to juz nie jest rozumny czlowiek ze sie za nia podejmuje decyzje?> czy uwazacie ze noszac przez 9 miesiacy malego czlowieczkka nie kochamy go i tylko o sobie myslimy?? jakby tak bylo to na co nam te dzieci? dla zabawy? ciaza to tez nie jest caly czas cudowny stan przyjemnosc z tegotez prawie zadna... i jakby na to nie patrzec CIEZARNA to nadal ten sam czlowiek i tez ma swoje potrzeby i uczucia a nie tylko chodzacy inkubator ktoremu trzeba mowic co wolno a czego nie! mamy swoj rozum i czesciej niz wszyscy wokolo zastanawiamy sie czy cos nie zaszkodzi dziecku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Komuna poprzewracała we łbach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 00:00 bo wlasnie mnie sie nalezy! place podatki to wymagam Odpowiedz Link Zgłoś
lost_island Ja nie zmaierzam wogóle miec dzieci. 29.07.08, 15:31 Nie chce przechodzić przez piekło porodu i cierpieć przez jego skutki do końca życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Komuna poprzewracała w łbach IP: 195.250.37.* 28.07.08, 13:51 jak to czytam to odechciewa mi sie dziecka i tego całego rodzenia po ludzku, a ty to sie lecz bo nie normalna/y jestes nie zyjemy w sredniowieczu zeby kobiety tak cierpiały! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: Komuna poprzewracała w łbach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 13:58 Ja też dwa razy rodziłam. Pierwszy raz z zzo, drugi bez. Bez dlatego, że nie udało się w porę ściągnąć anestezjologa, bo ja oczywiście upierałam się przy znieczuleniu. Bo święcie wierzyłam, że jest mi niezbędne. I wiecie, co powiem: nie odczułam większej różnicy. Mimo oksytocyny i pękniętego krocza. Stres przy porodzie jest tak duży, że paradoksalnie ból nie jest na pierwszym miejscu. A znieczulenie ma też wady. Każda osoba ma inną tolerancję na ból i znieczulenie na zamówienie powinno być dostępne, ale nie reklamowane. Wciskanie kobietom kitu, że nie urodzą bez zzo, jest mocno nie fair. A tak jednym głosem robi cała tzw. kolorowa prasa kobieca. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Komuna poprzewracała w łbach 28.07.08, 15:11 To jest TWOJE doswiadczenie. Dlatego kobiety powinny miec wybor - chca czy nie chca znieczulenia. Wiele kobiet najpierw nie chce (mysla, ze wytrzymaja), ale potem zmieniaja zdanie. Nie ma w tym nic zlego. Po operacjach przeciez tez znieczulenie daje sie na zawolanie, czestotliwosc znieczulenia nie jest narzucana z gory, znieczula sie na tyle, zeby zniesc bol. U kazdego jest inna tolerancja na bol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: Komuna poprzewracała w łbach IP: *.078.c64.petrotel.pl 16.08.08, 23:59 W pełni się zgadzam z Pani wypowiedzią. Trudno się dziwić położnym i lekarzom. Każda pacjentka różnie reaguje na ból, ale wiele kobiet panikuje i przesadza. Niektórym sie wydaje, że cesarskie cięcie to taka przyjemność, bo oszczędza ból. Bzdura, to normalna operacja, bo której długo dochodzi się do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mloda mama Re: Komuna poprzewracała w łbach IP: 80.51.246.* 28.07.08, 09:17 Co TY czlowieku wiesz o rodzeniu???????????????????????Co ty wiesz o calym stresie?nerwach?bolu?myslach:o tym co sie dzieje z kobieta jak nie wie czy moze liczyc na pomoc czy nie?Znieczulica pelna!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Re: Komuna poprzewracała w łbach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.08, 10:22 Dlatego tez dawniej kobiety często umierały przy porodzie. Pewnie jesteś facetem, dlatego możesz się bezpiecznie mądrzyć, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bil Ko Re: Komuna poprzewracała w łbach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 12:53 To Ty kobieto nie masz pojęcia co to jest kop w jaja!To jest prawdziwy ból! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Komuna poprzewracała w łbach IP: *.4web.pl 28.07.08, 15:07 Spróbuj urodzić odbytem futbolówkę to pogadamy wtedy o bólu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Komuna poprzewracała w łbach IP: *.103.c70.petrotel.pl 28.07.08, 13:36 Przed wojną nie było samochodów, telewizorów a teraz czemu masz? Żyj jak ludzie przed wojną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia172 Re: Komuna poprzewracała w łbach IP: *.chello.pl 28.07.08, 13:37 Ekstra, ze porody były w domu. Niemała była także śmiertelnośc zarówno położnic jak i noworodków. Zresztą, zapalenie płuc i gruźlicę także leczono w warunkach domowych, bo do szpitala trafiało się głównie do chirurgow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akinimod Na szczęscie bede rodze we Francji IP: *.fbx.proxad.net 28.07.08, 09:14 Na szczescie rodze we Francji, gdzie od poczatku ciazy mam stala opieke i moge zaprojektowac swoj porod nie placac za to z wlasnej kieszeni. To co czytam o polskich szpitalach jest szokujace, wspolczuje wszystkim przyszlym mamom. A tak glosno mowi sie o tym, ze panstwo pod opieka kosciola jest prorodzinne;) Bzdura! System jest taki: obyscie zaszly w ciaze i urdzily a potem radzcie sobie same! Tutaj, gdzie mieszkam w dzieci inwestuje sie ciagle, na kazdym skwerku jest plac zabaw, dorastajaca pocieche mozna zapisac na dowolne kolko zaintersowan itp. Nie - nie odwazylabym sie urodzic w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Kobieta wybierać nie będzie. Poród ma boleć IP: *.103.c70.petrotel.pl 28.07.08, 09:17 Jednak Płock jest bardzo zaściankowy. W wielu miastach możliwość wyboru porodu ze znieczuleniem albo bez jest całkiem naturalne a u nas... Zastanawia mnie za co Prezes Makówka odbierał nagrodę Firmy Roku jak nawet nie myśli o porodach ze znieczuleniem. Rozumiem, że są wady i zalety tego rozwiązania (o czym pacjentki wiedzą), ale uważam, że powinna każda kobieta mieć wybór i myślę, że gdyby opłata wynosiła nawet 700,00 złotych to szpital mógłby nieźle zarobić, bo chętnych by nie brakowało! Odpowiedz Link Zgłoś
grazka63 [...] 28.07.08, 09:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ciffan Re: Kobieta wybierać nie będzie. Poród ma boleć 28.07.08, 10:07 Szkoda, że ciebie nie mogą dotknąć bóle stawu rzuchwowego, przegród nosowych tudzież opuchlizna kończyn wywołana zmianami urazowymi. Może wtedy do tego tępego łba dotarłoby, że w dzisiejszej zafajdanej świętoszkowatością i dewocją Polsce brak jest jakiejkolwiek edukacji seksualnej. Biedne, głupie dzieciaki idą się gzić na lewo i prawo, bo skąd mają wiedzieć jak się zabezpieczyć, o ile w ogóle. Czasami lektura Bravo Girl ani koleżanka nie powie wszystkiego. Nie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bop [...] IP: *.214.c81.petrotel.pl 28.07.08, 10:49 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Re: Kobieta wybierać nie będzie. Poród ma boleć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.08, 10:27 grazka63 napisała: >Ten bol to szkola zycia.Nie predko sie "pusci" gdy bedzie rodzic w >bolach trwajacych od kilku do 36 godzin Trafiłaś w sedno. Tylko że zamiast 'niepuszczania się' można zastosować zabezpieczenie. Kobiety w ten sposób uczone życia na własnym bądź cudzym przykładzie niechętnie decydują się rodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luiza [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 10:47 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anestezjolog znieczulenie porodu IP: 89.107.243.* 28.07.08, 12:45 szkoda ze w tak waznej kwesti wypowiadaja sie ludzie ktorzy nie maja na ten temat stosownej wiedzy. o ile moge zrozumiec ze pan Makowka opowiada bajki zeby usprawiedliwic brak powszechnie uznanej na swiecie procedury w kierowanym przez siebie zakladzie ( cyt:"Ale więcej jest argumentów na nie, niż na tak") o tyle nie moge pojac w jakim celu pani Anna Otffinowska osoba ktora wydawac by sie moglo, powinna stac po stronie kobiet, mowi polprawdy a czasami wrecz zupelna nieprawde. Szanownej pani proponuje uzupelnic wiedze bo ta ktora dysponuje od kilu lat jest juz nie aktualna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Kobieta wybierać nie będzie. Poród ma boleć IP: 195.250.37.* 28.07.08, 14:06 i kto zarobi na twoją emerytujer grazka63???napewno nie moje dzieci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Kobieta wybierać nie będzie. Poród ma boleć 28.07.08, 13:18 Ja proponuje, zeby w ogole wycofac z aptek srodki przeciwbolowe. Jesli kobiety maja rodzic w bolu i to wytrzymywac, to w takich razie wszyscy inni powinni bez problemu zniesc bol glowy czy zeba. No i oczywiscie operowac tez trzeba bez znieczulenia, tak jak to robiono 200 lat temu - butelka wodki wystarczy zamiast anestezjologa. A jak tanio bedzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -m Re: Kobieta wybierać nie będzie. Poród ma boleć IP: *.de.ibm.com 28.07.08, 14:53 jasne. a jak się nie pusci, to sie ją sflekuje, że nie chce rodzic mięsa fabrycznego dla panów prezesów. Grażce63 zyczymy bolesnego porodu razem z rozerwaniem krocza w strzępy. Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki jednego nie rozumiem 28.07.08, 12:46 Skad Kolega Panek wzial takie cos: "A podczas porodu ze znieczuleniem taki lekarz musi być obecny. I to przez cały czas. Nie może jednocześnie asystować przy jakimś innym zabiegu." Nonsens. Chyba Polska jest ostatnik krajem na swiecie, w ktorym jest taki wymog, o ile w ogole jest i nie jest to wymysl kolegi ordynatora. Znieczulenia do porodu to spora czesc mojej praktyki i gdybym mial siedziec przy kazdym porodzie od poczatku do konca znieczulenia, to rownie dobrze moge zamieszkac na oddziale polozniczym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ogier Re: jednego nie rozumiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 13:05 O rany Ona rodzi i śmie Ją coś boleć. Wielkie księżniczki potrzebujące służby. Najpierw poprany ślub ma być jak z bajki, oczywiście za półdarmo, a później poród. Najlepiej jakby nie wiedziały o niczym. Zdrowa kobieta jest stworzona do naturalnego porodu. Wszelkie ingierencje farmagologiczne owocują słabej jakości potomstwem, które nonostop przebywa u lekarza i bierze jakieś prochy. Dla zdrowia kobiety też nie jest to najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: jednego nie rozumiem 28.07.08, 13:15 Znakomicie, tak jak wiekszosc mezczyzn, ktorzy nigdy nie rodzili i nigdy nie urodza, i nie beda mieli z tego powodu zadnych powiklan - znasz sie znakomicie na porodach. Moze doczytaj troche, a dowiesz sie, ze bez opieki medycznej porod bylby wyrokiem smierci dla 50% kobiet. Tylko 47% kobiet przechodzi porod bez komplikacji. A smiertelnosc dzieci byla ogromna jeszcze 100 lat temu. Zapytaj babcie, dziadka, czy prababcie - ile dzieci umieralo w tamtych czasach. W kazdej rodzinie umieraly dzieci i to nikogo nie dziwilo. Wtedy nie bylo antybiotykow - co za blogoslawione czasy, prawda? Tyle ze wtedy umarlbys na byle zapalenie pluc czy angine, o gruzlicy nie wspominajac. Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: jednego nie rozumiem 28.07.08, 13:23 > bylby wyrokiem smierci dla 50% kobiet. Tylko 47% kobiet przechodzi porod bez komplikacji Powiedz mi, gdzie to wyczytalas? Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: jednego nie rozumiem 28.07.08, 15:05 The Guardian, kotku. W Polsce takich statystyk sie nie publikuje, ale w zagranicznej prasie problemy kobiet nie sa na ostatnim miejscu, jak w Polsce. Zreszta mozesz rzucic okiem na statystyki WHO dotyczace Afganistanu - to jest dobry przyklad na to, jak rzeczy odbywaja sie naturalnie, bo tam kobiety nie maja dostepu do lekarza. Czesc forumowiczow chyba sobie po prostu nie wyobraza, ze porod moze sie zakonczyc smiercia kobiety i dziecka, nawet w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: jednego nie rozumiem 28.07.08, 16:22 rikol napisała: > The Guardian, kotku. Aha, no tak, bardzo miarodajne zrodlo. Tylko ze trzeba znac angielski. Chyba Ci nie wyszlo, skoro twierdzisz, ze "bez opieki medycznej porod bylby wyrokiem smierci dla 50% kobiet". Wystarczy arytmetyka na poziomie drugiej klasy, by policzyc, ze gdyby 50% kobiet bez pomocy medycznej umieralo przy porodzie, to nie rozmawialibysmy teraz, bo gatunek ludzki wymarlby juz dawno. W Polsce takich statystyk sie nie publikuje, ale w > zagranicznej prasie problemy kobiet nie sa na ostatnim miejscu, jak w Polsce. > Zreszta mozesz rzucic okiem na statystyki WHO dotyczace Afganistanu Nie, WHO, ale rzucam: www.medscape.com/viewarticle/507501_3 Zmarlo 28 matek na ponad 15000 porodow. A ONZ moze byc? www.unfpa.org/news/news.cfm?ID=822 6500 zgonow matek na 100000 porodow- to bedzie 6,5%. Machnelas sie o rzad wielkosci, czyli dziesieciokrotnie. > Czesc forumowiczow chyba sobie po prostu nie wyobraza, > ze porod moze sie zakonczyc smiercia kobiety i dziecka, nawet w Polsce. Zawsze moze. Shit happens. A co bedzie, jesli zgon matki bedzie 'niepozadanym) wynikiem dzialania anestezjologa? To tez sie zdarza. Nie umrzesz z bolu. Ale mozesz umrzec od leczenia bolu. Kotku. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: jednego nie rozumiem 28.07.08, 17:16 The Guardian jest jednym z najbardziej szanowanych dziennikow na swiecie i jednym z najczesciej cytowanych, takze w Polsce. To co piszesz, nie zaprzecza specjalnie tym danym, ktore ja podalam. Czy uwazasz, ze brytyjska sluzba zdrowia falszuje statystyki, zeby kogos przestraszyc? To, ze tylko 47% procent kobiet rodzi bez problemow, oznacza, ze reszta wymaga pomocy, dostepnej na szczescie w XXI wieku. Bez tej pomocy umarlyby. Poza tym ty podajesz smierc na ilosc porodow, a nie jaki procent kobiet w ogole umiera z powodow zwiazanych z ciaza i porodem. A w Afganistanie kazda kobieta ma duzo dzieci. Moze nie umrzec przy pierwszym porodzie, ale umrze przy siodmym (bo tamtejsza srednia to 6,75 na kobiete) - czyli z luznych obliczen wychodzi jakies 45% kobiet umierajacych z powodu ciazy czy porodu. Z twojego artykulu: Co 27 minut umiera tam kobieta z powodu powiklan w ciazy czy pologu. Tylko 3% kobiet rodzi w szpitalach. Kobieta ponizej 15 roku zycia ma 5-krotnie wieksza 'szanse' na smierc przy porodzie niz 20-latka. Zreszta jest tam tez napisane, ze w tym regionie ryzyko smierci kobiety przy porodzie jest 600 razy wyzsze niz kobiety z Ameryki Polnocnej. Czy to wedlug ciebie oznacza, ze porod w Afganistanie jest bezpieczny? Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: jednego nie rozumiem 28.07.08, 18:41 > The Guardian jest jednym z najbardziej szanowanych dziennikow na swiecie i > jednym z najczesciej cytowanych, takze w Polsce. Dobrze, ale nie jest wydawnictwem medycznym, jakkolwiek by nie patrzyc. Jest wydawnictwem dla laikow, wiec z koniecznosci upraszcza. Ty tez upraszczasz ponad wszelka miare. > Czy uwazasz, ze brytyjska sluzba zdrowia > falszuje statystyki, zeby kogos przestraszyc? Nie widze zwiazku z tematem. O co ci chodzi? > To, ze tylko 47% procent kobiet > rodzi bez problemow ...zalezy WYLACZNIE od definicji "problemu", nie rozumiesz tego? Nie kazdy problem jest problemem zagrazajacym zyciu, rozumiesz? Czy to wedlug ciebie oznacza, ze porod w Afganistanie jest > bezpieczny? Czy ja cos takiego stwierdzilem? Porod W OGOLE nie jest bezpieczny dla kobiety. Ani w Afganistanie, ani w Europie. Tak to jest. Tylko ze to nie ma juz wielkiego zwiazku z tematem, tj z dostepnoscia zzo w Plocku. Kobiety w Plocku rodza bezpiecznie i duzo bezpieczniej niz mialyby w Afganistanie, a ze i tu, i tam bez zzo, to inna sprawa. i drugi post: "Na podstawie przytoczonego przez ciebie artykulu wynika, ze przecietna afganska kobieta ma 43,875% szansy, ze jej smierc bedzie miala zwiazek z ciaza czy porodem. Jesli przecietna kobieta ma 6,75 dzieci, przy kazdym porodzie prawdopodobienstwo smierci wynosi 6,5%. Mnozy sie 6,75 razy 6,5 i wychodzi 43,875%. Czyli prawie polowa kobiet w Afganistanie umiera z powodu powiklan zwiazanych z ciaza i porodem. Dzieki za artykul, dokladnych danych nie pamietalam, strzeliles sobie samoboja w tej polemice." Oj, rikol, w tej polemice to wykazalas, ze jeszcze dlugo musisz chodzic do szkoly. Dzieciaku, jesli juz chcesz stosowac to tego taka prosta statystyke, to: 6,5% smiertelnosci przy porodzie to znaczy, ze 93,5% porod przezywa. Poniewaz po to, zeby miec te statystyczne 6,75 dziecka, kobieta musi przezyc za kazdym razem (mniej wiecej), tak? Wobec tego mnozy sie prawdopodobienstwo przezycia przez siebie, jesli juz, czyli konkretnie 0,935 do potegi 6,75. Wychodzi 0,635 (w przyblizeniu) albo 63,5%- to jest prawdopodobienstwo, ze przezyje te statystyczne 6,75 porodow. Zatem ryzyko, ze ktoregos z nich nie przezyje, wynosi 36,5%. To duzo, a taka "statystyka" jest do bolu uproszczona i trzeba przy takim liczeniu poczynic cale mnostwo zalozen, ktorych tu nie wymienilem. Jasne, ze specjalista w dziedzinie podwazy moj wywod, ale on ma sie do rzeczywistosci troche lepiej niz Twoje "bierze sie i mnozy sie". Pomysl, przeciez jesli polowa matek umiera przy pierwszym porodzie, to tylko co czwarta dozywa trzeciego... W najlepszym przypadku. Podsumowujac: to ostatni moj post w tym watku, bo Twoje zacietrzewienie pogarsza tylko bledy poczynione z powodu nieznajomosci tematu i nieumiejetnosci wypowiadania sie nan. Z jakiego powodu przenosisz dyskusje z Plocka do Afganistanu przy okazji zmieniajac temat z zzo do porodu na opieke nad rodzacymi w ogole jakby to bylo jedno i to samo, nie wiem. O ile dostepnosc skutecznej metody walki z bolem porodowym, jakim jest zzo jest celem wartym osiagniecia, jest to jednak tez (zzo znaczy) pewien luksus, ktory kosztuje. Kobieta moze rownie dobrze urodzic bez zzo, a opieka, jaka przy tym jest otoczona, moze spokojnie zapewnic, ze i ona, i jej dziecko przezyja w dobrej formie. Zzo jest tylko drobnym fragmentem opieki polozniczej, nie najistotniejszym i nie niezbednym, cos jak klimatyzacja w samochodzie. Bez niej tez dojedziesz na miejsce, ale fakt, ze sie spoczisz i bardziej zmeczysz. Zegnam. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: jednego nie rozumiem 28.07.08, 19:19 Jak bylo napisane w przytoczonym przez ciebie artykule, PRZECIETNA kobieta ma tam 6,75 dzieci, PRZECIETNIE 6,5% porodow konczy sie zgonem. Czyli PRZECIETNIE 43% kobiet umiera w wyniku powiklan ciazy czy porodu. To jest rachunek prawdopodobienstwa. Jesli kobieta rodzi tam 1 dziecko, prawdopodobienstwo smierci wynosi 6,5%. Przy kazdym porodzie prawdopodobienstwo smierci wynosi 6,5%. Jesli ma 10 dzieci, prawdopodobienstwo smierci wynosi 65%. Im wiecej porodow, tym wyzsze prawdopodobienstwo smierci z powodu porodu. To jest po prostu matematyka. Poza tym 3% rodzi w szpitalach, czyli te 3% ma dostep do opieki medycznej. Jesli jest problem przy porodzie, to przy obecnym poziomie medycyny mozna go rozwiazac. 100 lat temu ten sam problem spowodowalby smierc u kobiety. Jesli znieczulenie przy porodzie to luksus, proponuje, zebys u dentysty robil leczenie kanalowe bez znieczulenia. Wyrwac zeba tez mozna bez znieczulenia, w koncu od tego sie nie umiera. Zreszta w ogole po co chodzic do dentysty? Kiedys chodzili do kowala i tez bylo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: jednego nie rozumiem 28.07.08, 19:40 Wedlug UNICEF i afganskiego ministerstwa zdrowia 48% przypadkow smierci kobiet w wieku reprodukcyjnym jest spowodowanych ciaza lub porodem (od 16% w Kabulu do 64% w Badakshan). W Badakshan najwidoczniej nie maja dostepu do opieki medycznej i tam jest 'naturalnie'. Raport podaje tez 6,5% prawdopodobienstwa smierci w Badakshan, czyli to samo, co w przytoczonym przez ciebie artykule. W Badakshan jest najwieksza smiertelnosc okoloporodowa na swiecie, czyli tam jest najbardziej 'naturalnie'. Troche glupio, ze ja nie jestem lekarzem, a lepiej znam te dane niz ty, co? Ponizej cytaty z raportu: 1. Using findings from this study, we estimate that the maternal mortality ratio (MMR: maternal deaths per 100,000 live births) in Afghanistan is 1600 per 100,000 live births (95% confidence interval [CI] = 1100-2000.) This is one of the highest levels of maternal mortality reported globally. However, important differences exist between urban and rural areas in our study: in Kabul, the MMR was 400 (95% CI 200-600); Laghman was 800 (400 -1100); Kandahar was 2200 (1150 -3000); Badakshan was 6500 (5000-8000). The MMR in Badakshan is the highest ever reported globally, highlighting not only the importance of this health issue in Afghanistan, but also that great variation in health exists within Afghanistan. 2. Furthermore, we estimate that among women of childbearing age who die in Afghanistan, almost half (48%; 95% CI= 39-58 %) will die from complications of pregnancy or childbirth. These figures also differ greatly by region: the proportion of women who died of maternal causes ranged from 16 per cent in Kabul, where at least one maternity hospital was functional, to 64 per cent in Badakshan, where health care access was profoundly limited. This proportion for Badakshan is the also highest proportion of deaths due to maternal mortality reported in the world. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: jednego nie rozumiem 28.07.08, 17:35 Na podstawie przytoczonego przez ciebie artykulu wynika, ze przecietna afganska kobieta ma 43,875% szansy, ze jej smierc bedzie miala zwiazek z ciaza czy porodem. Jesli przecietna kobieta ma 6,75 dzieci, przy kazdym porodzie prawdopodobienstwo smierci wynosi 6,5%. Mnozy sie 6,75 razy 6,5 i wychodzi 43,875%. Czyli prawie polowa kobiet w Afganistanie umiera z powodu powiklan zwiazanych z ciaza i porodem. Dzieki za artykul, dokladnych danych nie pamietalam, strzeliles sobie samoboja w tej polemice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -m Re: jednego nie rozumiem IP: *.de.ibm.com 28.07.08, 15:05 to sie czyta w książkach do biologii. Ale ty miałeś dwójke z czytania, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: jednego nie rozumiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 14:17 Co to ma do znieczulenia? Odpowiedz Link Zgłoś
cooer Re: jednego nie rozumiem 28.07.08, 13:18 Powiem Ci jak kolega koledze. Nie wiem jak to jest, ale wrażenie czegoś rozrywającego twoje wnętrzności musi boleć. Wcale się nie dziwie, że kobiety masowo uzależniają się od jakis ketonali czy refastinów. Zresztą wyobraź sobie, że do tego raz w miesiącu... Trochę zrozumienia stary :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Godzilla Re: jednego nie rozumiem IP: *.chello.pl 28.07.08, 13:48 A mnie na wieść o opłacie 700 PLN od razu przyspieszyłoby bóle porodowe, z tego artykułu wynika, że na ten luksus i tak będzie stać tylko kobiety z zasobnym portfelem, a reszta po cichu urodzi normalnie, bo się jeszcze trzeba będzie wstydzić, że człowieka nie stać na takie fanaberie. Odpowiedz Link Zgłoś
ognistalady Re: jednego nie rozumiem 28.07.08, 13:56 To jest zalosne ze tak jest nie sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Polska to drogi kraj 28.07.08, 14:19 700 zl to faktycznie cena, ze pozazdroscic kolegom anestezjologom w Polsce... U nas podstawowe honorarium za znieczulenie do porodu to 180 euro. Do tego mozliwe sa dodatki, jesli zakladasz znieczulenie w nocy albo w weekend/swieto. No i jeszcze dochodza jakies oplaty za leki, sprzet, ale nie ma tego wiele. Tylko co to rodzaca obchodzi, skoro kasa chorych pokrywa honorarium anestezjologa w calosci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek28 Minnesota Re: Polska to drogi kraj IP: *.mpls.qwest.net 29.07.08, 00:56 700 zł to nie wynagrodzenie anestezjologa, lecz opłata za całość propwadzonego porodu.Może i te 180 euro u was pokrywa kasa,ale jest odpowiednia wysokość ubezpieczenia.Sama suma jet niezbyt wogórowana,w końcu zdrowie i życie to najwyższy biznes. Jeśli pod marketami nie ma gdzie zaparkować to ta opłata nie jest znów astronomiczna. istnieje inny problem,gdy zabieg dokonuje się tylko od święta to brak wprawy i zagrożenie powikłaniami. W USA całość porodu kosztuje 18 tysięcy dolarów, oczywiście niepowikłanego i wyjście do 48 godzin.Cięcie cesarskie tylko wg istotnych medycznych wskazań (jest póltora raza droższe) Normalny poród jest prowadzony w znieczuleniu podoponowym i ze srodkami naskurczowymi.Pacjentka dostaje do domu rachunek za pobyt i wszyskie zabiegi łącznie z pielęgniarskimi. Gdy jest ubazpieczona (oczywiście rozsądna stawka ubezpieczenia) to rachunek jest zwracany. Te osoby,które znam wracały do pracy po 6 tygodniach łącznie ze swoim urlopem. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Polska to drogi kraj 12.08.08, 18:36 Update: moja cesarka kosztowala c.a. $9000 za szpital i $4000 za opieke lekarska.Wrocilam do pracy po 6 tyogodniach. czekam na dalesze rachunki. Koszt szpitala pokrylo ubezpieczenie Blue Cross Blue Shield, moja czesc to 100 dolcow.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ogier Re: jednego nie rozumiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 14:19 Natura sama stara się regulować np: ilość ludzi. Dlatego parę lat do tyłu ludzie byli bardziej twardzi, a nie dwudziestolatek ma bóle kręgosłupa i nie może pracować. Wątła kobieta co pół swojego dzięcięcego życia spędziła u lekarza nie może urodzić naturalnie. Nie słyszałem też,że podczas porodu kobiecie rozrywa wnętrzności. Ten wyżej dokształć się. Rozrywa jej się coś podczas innego aktu wcześniejszego. Wtedy nie potrzeba znieczulenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -m Re: jednego nie rozumiem IP: *.de.ibm.com 28.07.08, 15:07 ty masz chłopcze mózg znieczulony ale zyczymy rozwiązania tego problemu przez naturę :) Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: jednego nie rozumiem 28.07.08, 15:07 To nie chodz do lekarza, jesli nie chcesz, nikt nie zmusza do leczenia sie. Umrzesz szybko, bedzie wiecej miejsca dla innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: jednego nie rozumiem IP: *.4web.pl 28.07.08, 15:16 Drogie dziecko tytułujące sie Ogier. Weż no chłopcze jakaś ksiazkę medyczną napisaną do czasu wyodrębnienia penicyliny i przeczytaj ją sobie. Wyczytasz w niej , ze podstawową przyczyna smierci tego niesamowicie zrowego, hardego społeczeństwa w wieku 20-40 lat do XX wieku były: 1) kobiety - gorączka połogowa i krwotok w trakcie porodu 2) mężczyżni - grużlica i syfilis I to tyle o zdrowym społeczństwie XIX - sto wiecznym . bo malo chyba literatury XIX sto wiecznej czytałeś, jak tam co krok, to jakaś 20- 30-stka rodzi i kopie w kalendarz. Tak umarla zresztą zachartowana i naturalna królowa Jadwiga w XV wieku, a wtedy to dopiero byli hardzi i zahartowani Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miro Re: jednego nie rozumiem IP: *.broadband.pl 28.07.08, 15:54 ogier- myslę że jak dostaniesz zapalenia wyrostka robaczkowego to zgodnie ze swoją filozofią życiową i na wzór społeczeństa XIX wiecznego nie udasz się do szpitala tylko poczekasz aż dojdzie do perforacji i umrzesz. Do dentysty tez nie będziesz chodził jak zęby ci zgniją i wypadną i jak dostaniesz zapalenia okostnej to nie skorzystasz z antybiotykow tylko poczekasz aż pojawi się zakarzenie i umrzesz. w ten sposób świat może bedzie lepszy. Bo zmiejszy się ilość nietolerancyjnych fanatyków. kobietom należy się znieczulenie. wspołcześnie większośc ludzi korzysta ze znieczuleń przy zabiegach dentystycznych, opatrywaniu i zszywaniu ran i wielu innych zabiegach. Dlaczego poród zszywanie krocza jest z tego wyłączone. Kobiety powinny mieć wybór i morzliwość skorzystania ze znieczulenia w ramach NFZ. Skoro NFZ płaci za znieczulenie złamanego w bójce nosa czy złamanej nogi na naratch powinien płacić za znieczulenie przy porodzie. nikt nie kazał połamańcowi bić się ani jeździć na nartach. Kiedy ten kraj zacznie traktować obywateli -kobiety sprawiedliwie i na równi z kretynami od zalamanych nosów i nóg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -m Re: jednego nie rozumiem IP: *.de.ibm.com 28.07.08, 15:04 ogierowi życzymy kopa w jaja, a następnie porodu bez znieczulenia. pewnie, jak prawdziwy ogier, ryja drze jak stąd do księzyca jak mu drzazga wejdzie w palec. do kompletu zatem zycze drzazgi w jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
dnatree Re: jednego nie rozumiem 28.07.08, 15:17 Jezykiem trafiajacym do mężczyzn: Wyobraz sobie cos bardzo cie w dzien boli. Bardzo boli. Tak cie boli codziennei przez to musisz kupowac antybolowe leki. Wydajesz po 15 zl dziennie (refundacje na keton al cofnęli). I co? Rozumiesz dziure w budzecie? A rozumiesz teraz jaki to musi być bol skoro kobieta decyduje sie wydawac codzienie takie sumy albo placic 700 zl za znieczulenie przy porodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Kobieta wybierać nie będzie. Poród ma boleć 28.07.08, 15:27 po tezach w artykule oraz komentarzach wyraźnie widać, że wszyscy w ty kraju maja kobiety w du...pie. Także niektóre kobiety zgadzają się z wyznaczonym im miejscem i godzą się na rolę przydizeloną. A te, które się nie godzą i domagaja swoich praw, szacunku itd. nazywane są osobami roszczeniowymi itp. Poród to nie jest najprzyjemniejsza sprawa na świecie i niestety ale BOLI. Cesarka a właściwe po cesarce TEŻ BOLI ale nie znaczy to, że kobieta ma sobie ze wszystkim sama poradzić bo "dawniej kobiety w domu rodziły". Dawniej nie było mikroskopów i nie robiono bada n krwi, cyz i teraz mamy wrócić do diagnostyki z XVII wieku???? CHyba jednak nie. Jedno jest prawdą w ty m artykule - kobieta w wielu szpitalach nie ma wyboru ani co do znieczulenia ani co do wlewania w nia oksytocyny czy jej się to podoba czy też nie. Nawet przy ułożeniu pośladkowym i wskazaniach do cesarki też wlewa się oksytocynę bo "może jednak urodzi naturalnie"?? Nazywa sie to "próba oksytocynowa" i teoretycznie ma podobno wybadań sprawnośc skurczową maiccy. Jednak lekarze jakoś nie przejmują się, że w czasie tej "próby" kobieta moze zacząć rodzić ułożone posladkowo dziecko. A co im tam, w końcu to ONA rodzi no nie?? Odpowiedz Link Zgłoś
palpaczko Re: Kobieta wybierać nie będzie. Poród ma boleć 28.07.08, 15:58 Przep. co ma na celu ta dyskusja? Przekonać facetów? Czy może przekonać kobiety? Tylko do czego? Kogo bardziej lub mniej coś boli? A może to zależy od przypadku? Hmm? Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Kobieta wybierać nie będzie. Poród ma boleć 28.07.08, 16:11 Bo w Polsce dla mezczyzn pieniadze sie zawsze znajda, np. na refundacje viagry (mimo ze od braku seksu sie nie umiera) czy limuzyny dla kazdego dostojnika od wojta wzwyz. W Polsce jest 50 tysiecy limuzyn sluzbowych oplacanych przez podatnikow! W Szwecji nawet ministrowie nie maja ochrony i poruszaja sie po miescie autobusami. Natomiast dla kobiet zawsze nie ma pieniedzy na potrzebne rzeczy, czy to na przedszkola czy na znieczulenie, czy wreszcie na antykoncepcje. Moze gdyby przestac znieczulac panow przy leczeniu zebow (chocby), to pojawilaby sie u nich empatia? Potrzeba tez wiecej kobiet w parlamencie. Jak to jest, ze wiekszosc spoleczenstwa nie ma swojej reprezentacji w parlamencie? Jest partia rolnikow (PSL), jest partia przedsiebiorcow (Po), jest partia katolikow (PiS). Czemu nie ma partii kobiet? Odpowiedz Link Zgłoś
envi Re: Kobieta wybierać nie będzie. Poród ma boleć 28.07.08, 18:41 Ja pierdziele, ja widzialam zdjecia z porodu kolezanki i w zyciu nie chce rodzic, jakies pekniete krocza, matko...to jakies sredniowiecze, najlepiej jakby ktos urodzil dla mnie dziecko, bo ja od tego umywam rece. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ogier Re: Kobieta wybierać nie będzie. Poród ma boleć IP: *.cable.casema.nl 28.07.08, 23:55 Panienki chcą mieć super obsługę, a pracować nie ma komu. Daj mi to daj mi tamto. Ból jest oznaką tego, że coś w organiźmie jest nie tak. Jeżeli jest tłumiony to właśnie wtedy nie wiadomo czy dziecko rodzi się prawidłowo. Lepiej leczyć przyczynę, a nie skutki. Znieczulona królewna nie wie czy rodzi prawidłowo, bo nie czuje. Niech pół szpitala obok niej lata, bo ją coś zabolało. Nagle po paru latach okazuje się, że cesarka też nie jest w porządku i bez znaczenia na zdrowie. A wcześniej tylko cesarka, bo to dobre. Rodząca pacjętka nie jest specjalistką w dziedzinie medycyna aby dyktować lekarzowi co ma robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Kobieta wybierać nie będzie. Poród ma boleć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 00:02 Gość portalu: Ogier napisał(a): > Panienki chcą mieć super obsługę, a pracować nie ma komu. Daj mi to daj mi > tamto. Ból jest oznaką tego, że coś w organiźmie jest nie tak. Jeżeli jest > tłumiony to właśnie wtedy nie wiadomo czy dziecko rodzi się prawidłowo. Lepiej > leczyć przyczynę, a nie skutki. Znieczulona królewna nie wie czy rodzi > prawidłowo, bo nie czuje. Niech pół szpitala obok niej lata, bo ją coś zabolało > . > Nagle po paru latach okazuje się, że cesarka też nie jest w porządku i bez > znaczenia na zdrowie. A wcześniej tylko cesarka, bo to dobre. Rodząca pacjętka > nie jest specjalistką w dziedzinie medycyna aby dyktować lekarzowi co ma robić. Lekarz medycyny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delfina Porod wywolywany IP: 83.220.192.* 28.07.08, 23:46 "Nie bez znaczenia jest też oksytocyna, hormon, który ma przyśpieszyć poród. - W Polsce wlewa się ją w kobiety hektolitrami - mówi Anna Otffinowska. - Podaje się ją co drugiej kobiecie. Skurcze są wtedy tak silne, że niepodanie znieczulenia jest wtedy po prostu nieetyczne. I wtedy trzeba brnąc dalej w medykamenty. Jeśli nie dajemy znieczulenia, nie dawajmy też przyspieszaczy." No wlasnie ja przezylam taki indukowany porod w Polsce, bez znieczulenia, wspominam to jako koszmarny bol, ktory wreszcie skonczyl sie po 8 godzinach. Nie pomoze wtedy ani oddychanie, ani zmiana pozycji, ani pilka, ani joga - bol jest nie do opanowania. Oczywiscie ordynatorem byl mezczyzna wiec co go to obchodzi... Teraz bede rodzic drugie dziecko, w Irlandii - tu znieczulenie jest bezplatne i ogolnodostepne. Nie wiem, czy z niego skorzystam, ale dobrze miec swiadomosc, ze moge - no i prawdopodobnie nie wywoluje sie porodow na taka skale jak u nas wiec moze bedzie latwiej przez to przejsc i bez znieczulenia. Czas pokaze:) Odpowiedz Link Zgłoś
ebob Kobieta wybierać nie będzie. Poród ma boleć 29.07.08, 09:08 Właśnie przez takie nieludzkie traktowanie rodzącej raz na zawsze pozbawiono mnie ochoty na kolejne porody.Ból był straszny i to wszystko co ze mną wyprawiano.Przez takie rozumowanie mam tylko jedno dziecko bardzo żałuję , że byłam słaba i nie podjęłam innej decyzji.Po prostu bałam się.Dzisiaj jestem babcią ale tego bólu nie da się zapomnieć.Pomagajcie rodzącym i nie traktujcie ich jak przedmioty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotusia Kobieta wybierać nie będzie. Poród ma boleć IP: 79.97.116.* 29.07.08, 10:48 Coz, ja mialam te przyjemnosc porodu ze znieczuleniem zewnatrzoponowym i nie wyobrazam sobie, ze moglabym go nie dostac! bo ktos ma inna opinie niz ja. Moje dziecko wazylo 4120 g. Pierwszy porod. Bol nie do opisania i nie do zrozumienia przez zadnego faceta!(a oni sie najwiecej znaja i wypowiadaja). 6 godz. porodu trwalo w miare spokojnie, skonczylo sie na vacuum ale tylko dlatego, ze nie mialam juz sily przec(2 godz.)Nastepnym razem, rowniez skorzystam. A dodam jeszcze, ze rodzilam w Dublinie i nie musialam za NIC placic. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eleonora.wadliwa zalecenia światowej organizacji zdrowia IP: *.oetker-dekor.pl 29.07.08, 11:41 www.rodzicpoludzku.pl/polozna_n/artykul_na_swiecie.php?polozna_na_swiecie_id=4 20. W trakcie porodu powinno unikać się podawania środków analgetycznych i anastetycznych, jeśli nie są one zalecane dla przeciwdziałania lub zapobiegania komplikacjom. encyklopedia.pwn.pl/lista.php?co=anestetyczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosiak Kobieta wybierać nie będzie. Poród ma boleć IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.08, 14:58 Rikol twoja matematyka jest załamująca... prawdopodobieńswo to jest poziom liceum => wstyd W Polsce zawsze tak jest , że wszyscy zamiast szukać rozwiązań problemu lubują sie w obrzucaniu siebie wzajemnie błotem, aby udowodnić że mają rację... Tylko pytanie co to zmieni? Może lepiej zaproponować rozwiązanie problemu... np. jakaś refundacja znieczulania, w ramach polityki prorodzinnej Albo darmowa szkoła rodzenia, uczenie technik porodowych odpowiednie oddychanie itp. Aby zmniejszyć ból... Ukrócenie cesarek na życzenie (tam tez potrzebny jest anestezjolog) BTW cesarka to nie operacja, tylko zabieg bo śmiertelnośc jest za mała... To, że kogoś kroją nie znaczy, że jest to operacja Tylko, że nasi politycy wolą się kłócić, niż ułatwiać nam życie... Jesteśmy na jak najlepszej drodze do tzw. biedaemerytur Dziwi mnie strasznie krótkowzrocznośc naszego rządu, oni tylko lubią wprowadzać zmiany tzw. od razu odczuwalne, żeby było wiadomo, że to ich zasługa... Czy oni nie rozumieją, że na zwiększeniu przyrostu skorzystają wszyscy? Chyba są za starzy na to bo... zdechną do tego czasu (tzn za 25-30 lat) Odpowiedz Link Zgłoś
aniucha333 Kobieta wybierać nie będzie. Poród ma boleć 06.08.08, 22:48 nie moge wierzyc ze w Polsce to taki jeszcze ciemnogrod. I jak bezszczelnie sie manipuluje na ludzkiej niewiedzy. Rodzilam zagranica, cesarka na zyczenie zaplacona 100% przez moja ubezpieczalnie. Lekarz mnie raz zapytal dlaczego chce na zyczenie sie ciac i koniec. Zrobil jak prosilam. I nikogo to nie powinno interesowac - moje cialo i moja decyzja. Wszelkie powiklania przy porodach - czy 100% natutalnych, czy ze znieczuleniem, czy cesarkach - moga ale nie zawsze musza tez wystapic. Poloznictwo to jest jeden z naciezszych zawodow niosacy ryzyko. Tak samo porod. I dlaczego ma bolec??? To czemu dentysta daje juz teraz stadardowo znieczulenie - czemu to ma nie bolec??? Rozumiem ze brak anestozjologow ale z drugiej strony gdzie te nasze ZUS-owskie pienieadze ida??? Przeciez my kobiety placimy takie same podatki jak faceci, ZUS-y i musimy miec mozliwosc wyboru tak samo jak mezczyzni maja przy robieniu plomby... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Kobieta wybierać nie będzie. Poród ma boleć IP: 80.48.4.* 13.08.08, 00:32 co miesiąc z mojego wynagrodzenia jest zabierane (!!!) mnóstwo pieniedzy. Również na na opiekę zdrowotną. A obraz polskich szpitali jest taki: łaskawie wielka pani pielęgniarka przyjdzie jak jej chory potrzebuje. Od czego ona jest? Żeby brać tylko kasę??? Którejś nocy po zjedzeniu tony ibupromów plus ketonali nie wyrobiłam już z bólem zęba i poszłam na pogotowie dentysyczne (mam blisko). Wielce obrażona Pani stomatolog bo ją wyrwałam ze snu - na dyzuże!!!) z łaską raczyła się wyczłapać z pakamery. Poprosiłam o znieczulenie. Podano mi je tak jakby wbijano w ścianę młotem. Po 20 minutach gdy nie działało (patrz wyżej- najadłam się tony prochow) poprosiłam żeby może troche jeszcze odczekać i że pójdę do domu i jak zacznie działać to przyjdę) Pani z oburzeniem że ona od 7 rano jest i jest zmęczona. Ja się pytam - czy ona za darmo ten dyzur ma??? Nie!!! specjalnie biorą bo mają z tego dodatkową kasę, ale żeby broń Boże ktoś przyszedł i im zawracał głowę jakimiś zębami. Ona się musi wyspać przecież!!!! Jesli płacę w podatkach na opiekę zdrowotną to mam prawo żądać (!!!) godziwego traktowania. BO ZA TO PŁACĘ!!! A jesli ktoś aktualnie nie pracuje a pracował kiedyś to też za to płacił i też ma prawo tego żądać. Mam prawo wybrać czy chcę naturalnie czy ze znieczuleniem. Pewnie że spróbuję bez ale co jeśli nie dam rady? Wolę mieć alternatywę. Wszystkim mężczyznom podziękujemy za wypowiedzi - oni znają się najlepiej. A jeśli zobaczę komentarz - o, ta się zna a nie rodziła - to odpowiadam teraz - nie rodziłam ale bedę, a ty jeden z drugim napewno nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarz Re: Kobieta wybierać nie będzie. Poród ma boleć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.08, 12:33 Cesarka na życzenie, przecież to kryminał!!!! Cięcie cesarskie niesie 16- krotnie większe ryzyko zarówno dla matki jak dla płodu w porównaniu do porodu siłami natury. To że w USA można się skrobać i ciąż na życzenie świadczy tylko o danym narodzie. Znieczulenia powinny być i tyle ale c.cesarskie na życzenie NIE. Odpowiedz Link Zgłoś