Dodaj do ulubionych

Czy można gdzieś w Płocku oddać zużyte baterie?

IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.02, 12:08
No, właśnie. Miałem w życiu okazję pomieszkać trochę w Niemczech i od tamtego
czasu stopniowo wzrasta moja świadomość ekologiczna. Zacząłem od segregowania
śmieci w domu, a teraz przyszło mi na myśl, że warto pozbywać się starych
baterii w sposób niezagrażający środowisku. No i mam problem, bo nie wiem,
gdzie można w Płocku takie baterie oddać. Pamiętam, że jeszcze za tzw. "komuny"
można było takie baterie znosić do sklepu RTV "Jaś i Małgosia" na ulicy
Sienkiewicza. Niestety, do obecnych czasów nie przetrwał ani sklep (teraz jest
tam chyba pralnia i sklep z techniką grzewczą), ani pomysł zbierania zużytych
baterii. Czy ktoś może mi pomóc? A może trzeba skłonić władze miasta do
rozwiązania tego problemu. Według mnie w mieście wielkosci Płocka zużywa się
sporo baterii, więc chyba warto zadbać o to, żeby nie zanieczyszczały
środowiska.
Obserwuj wątek
    • hiubi Re: Czy można gdzieś w Płocku oddać zużyte baterie? 14.01.02, 13:35
      Faktycznie interesujące.
      Wiem, że bywają stacje benzynowe, na których można wyrzucać do specjalnych
      pojemników zużyte akumulatory (to pewnie i baterie również).
      No a skoro mieszkamy w ORLENowym mieście, to może by tak się Koncern
      zainteresował tym i w ramach tak modnej ostatnio (w Orlenie też dużo się o tym
      MÓWI) ekologii instalował na swoich stacjach pojemniki na zużyte akumulatory i
      baterie. Tylko co się z nimi robi później??? Podejrzewam, że dla ORLENu byłby
      to niezły chwyt reklamowy... halo ORLEN marketing!!!!
      • drops1 Re: Czy można gdzieś w Płocku oddać zużyte baterie? 16.01.02, 11:52
        Orlen i baterie? Chyba żartujesz. Zapomnij, że ktoś się tym zainteresuje. A to
        rzeczywiście ciekawa spawa, nie powinny lądować hurtem w śmietniczkach.Ale co
        zrobić?
        • hiubi Re: Czy można gdzieś w Płocku oddać zużyte baterie? 16.01.02, 14:00
          > Orlen i baterie? Chyba żartujesz.
          WHY???
          To really można przeciez później użyć w reklamach. I jakby ORLEN dbał o
          środowisko wtedy ;-))
          --
          Hiubi - optymista
          • Gość: mosquito Hiubi marzyciel IP: 192.168.3.* 17.01.02, 09:29
            Celem Orlenu jest przynoszenie zysku akcjonariuszom a nie zbieranie śmieci. W
            Płocku (130 000 tys. mieszkańców) podejrzewam, że w ciągu roku ludzie wyrzucają
            około 300 - 400 tysięcy baterii. Koszt ich utylizacji jest olbrzymi (przecież
            nie chodzi o to, żeby Orlen wyrzucił je na śmietnik). Dodatkowo trzeba doliczyć
            koszty informacji i promocji takiego sposobu utylizacji - ludzie przecież nie
            zaczną nagle zbierać baterii, żeby je wyrzucić na stacji benzynowej do
            specjalnego kosza. Tak się składa, że wcześniej, czy później (lepiej wcześniej)
            trzeba będzie zacząć dbać o środowisko i nie ma się co oszukiwać, że koszty
            będą musieli ponieść konsumenci, ale za wykonanie utylizacji powinni być
            odpowiedzialni producenci (obowiązkowe kosze przed sklepami).
            • drops1 Re: Hiubi marzyciel 17.01.02, 10:12
              Dlatego ten problem poważnie nigdy nie zainteresuje Orlenu
              • hiubi Re: Hiubi marzyciel 17.01.02, 16:03
                Ale pomarzyć zawsze można ;-))
                Faktycznie chyba macie rację :-((
                No to do kogo mamy się zwrócić??? producenci... eee też chyba odpada...
                • drops1 Re: Hiubi marzyciel 17.01.02, 19:01
                  Ciekawe, czy Unia nie będzie miła jakichś wymagań w tym temacie.
    • Gość: Roman J. Co ma Orlen do baterii? IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.02, 12:20
      Baterie powinni zbierać producenci a nie Orlen, bo jest najbliżej. Spróbuję
      złapać w Internecie kontakt z nimi i zapytać, czy przyjmują zużyte baterie.
      • drops1 Re: Co ma Orlen do baterii? 17.01.02, 12:28
        I mam zawieźć np. 4 sztuki do Warszawy?
        • Gość: Roman J. Re: Co ma Orlen do baterii? IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.02, 23:48
          Nie chcę nic obiecywać, bo może ten pomysł mi przejdzie, ale chciałbym
          przeprowadzić zbiórkę baterii w sposób zorganizowany, tak jak teraz zbiera się
          szkło, makulaturę, itp. Wiem, że jestem marzycielem skoro wierzę w powodzenie
          takiego zamierzenia i proszę mi nie pisać, jakie mogą wystąpić trudności. To
          wiem. Narzekać tez potrafię i nie trzeba mnie zniechęcać. :-))) Ale jeżeli ktoś
          chce mnie wspomóc w jakiś sposób lub ma jakiś dobry pomysł, to zapraszam,
          chętnie o tym przeczytam. A co do wożenia 4 baterii do Warszawy, to coś takiego
          oczywiście nie ma sensu, ale np. po 4 tysiące baterii taka firma mogłaby się do
          Płocka pofatygować. Grunt to zorganizowanie ich zbiórki lub wystawienie
          odpowiednich pojemników w mieście.
          • drops1 Re: Co ma Orlen do baterii? 18.01.02, 12:06
            Chyba są jakieś szanse, bo przecież baterie są małe, poręczne w noszeniu,
            zbieraniu,transporcie. No, może w większej liczbie są ciężkie, ale przecież nie
            będzie nikt tachał ich pieszo.Tylko jak to zrobić? Rozstawiać pojemniki? Dzicz
            rozwali, wywróci.
            • Gość: Roman J. Re: Co ma Orlen do baterii? IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.02, 12:47
              Słusznie prawisz. Sprawa zorganizowania zbiorów jest do późniejszego
              przemyślenia. Na razie muszę zorientować się w możliwościach ekologicznego
              pozbycia się zebranych baterii. Napisałem do Varty i Philipsa listele z
              zapytaniem, czy prowadzą (lub zamierzają prowadzić) utylizację zużytych
              baterii. Dopóki nie otrzymam jakiejś odpowiedzi, sprawę odwieszam "na kołek".
              Dam znać, jak się coś zmieni. :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka