Gość: natie Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: *.cable.ubr04.gray.blueyonder.co.uk 18.02.09, 23:41 właśnie zbierzmy sie i wybierzmy sie do biskupa Libery.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: racjonalny Re: Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: *.dip.t-dialin.net 19.02.09, 03:48 ty tam zajmij się zmywaniem garów w Anglii ;) a nie pikieta hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyzej Re: Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: *.092.c87.petrotel.pl 21.02.09, 13:23 co Wy wszyscy tak uparcie dażycie do spotkania z Liberą? wyżej proponuje.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: *.cable.ubr04.gray.blueyonder.co.uk 18.02.09, 23:45 A wy drodzy wikariusze to znacie przykazanie 8?- nie mów fałszywego świadectwa przeciw blizniemu swemu....chyba raczej nie i za to powinniście ostro odpokutować...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: `grzesznik Re: Nie no mimi nie znali by ...... IP: 80.48.4.* 18.02.09, 23:56 dekalogu bez przesady tylko go nie wypełniają - chodzi ci o 8 przykazanie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Nie no mimi nie znali by ...... IP: *.cable.ubr04.gray.blueyonder.co.uk 19.02.09, 00:16 tak chodzi mi o 8 przykazanie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: IP: *.cable.ubr04.gray.blueyonder.co.uk 19.02.09, 00:17 tak chodzi mi o 8 przykazanie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: *.cable.ubr04.gray.blueyonder.co.uk 19.02.09, 00:20 Tak chodzi mi o 8 przkazanie ....raczej chyba nie znają....i zastanawiam sie czemu ci wikariusze sa tak podli? ale jest takie przyslowie masz bardzo dobrze to chcesz jeszcze lepiej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: 194.181.237.* 19.02.09, 09:18 1. W Kościele nie ma demokracji - całe szczęście 2. ks. Zembrzuski ma swojego zwierzchnika i musi się podporządkować jego decyzji 3. Żadna ze świeckich osób NIE ZNA PRAWDIWYCH POWODÓW takiej decyzji więc skończcie te chore spekulacje 4. Kuria i biskup nie mają obowiązku tłumaczyć się ze swoich decyzji 5. Pisanie, że wikariusze czytają kazania z kartki jest bzdurą!!! Dokładnie - 1 czyta, 2 zawsze mowi z pamięci a 3 różnie. Ale żeby to wiedzieć trzeba chodzi na Msze regularnie... 6. Gdyby wszyscy mówili z pamięci, to napisalibyscie, że olewają i się nie przygotowują... 7. "Wikariusze chodzą do Auchana i galerii" - no rzeczywiście przestepstwo.... ;-) 8. " Nie dam grosza na tacę", "Nie zaakceptuję nowego proboszcza" etc. świadczą o łamaniu I przykazania. Czyzby ks. Zembrzuski stał się dla niektórych Bogiem??? 9. Dzięki tej sytuacji widać jakie niestety jest Wasze nasyawienie do Kościoła i Wasza wiara - księża mają panienki, dzieci, kradną.... Najłatwiej oczernić (najczęściej niesłusznie!!!) innych, to samemu zawsze się lepiej wypada, nie?! 10. Zamiast podbijać statystki na forum i mnożyć niedorzeczne posty pomodlcie się za nich wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz_Pilarski Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: *.toya.net.pl 19.02.09, 11:45 Odnosząc się do poprzedniej wypowiedzi, nie zgadzam się, że kuria i biskup nie mają obowiązku tłumaczyć się ze swojej decyzji - teoretycznie nie mają, a POWINNY. Tak było za komuny, że władza wsadzała kogo chciała na 48 bez podania powodu czy podejmowała decyzje za plecami społeczeństwa. Mamy w końcu demokrację, i tak naprawdę od dobrej woli duchownych zależy podanie decyzji. Gdy tego podania powodów nie będzie, oznaczać to będzie automatycznie brak dobrej woli i też częściową utratę legitymizacji władzy duchownej przez społeczeństwa - biskup po prostu stanie się niechciany w Płocku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: 194.181.237.* 19.02.09, 14:30 No dobrze, tylko że pojawia się kwestia zaufania do władz kościelnych. Kleryk, który decyduje się na przyjęcie święceń kapłańskich, zobowiązuje się również do posłuszeństwa wobec władzy zwierzchniej. Zapewne biskup podał ks. Zembrzuskiemu powody jego odwołania a nie wręczył papierek i powiedział „Żegnaj”. Świeckich zżera ciekawość o co tak naprawdę chodzi, część osób jest nawet oburzona „jak to biskup tak może”, ale to że MY NIE ZNAMY powodów, NIE ZNACZY, że ich NIE MA! Pomińmy na chwilę osobę ks. Zembrzuskiego, żeby nie rzucać oszczerstw i oskarżeń ad-hoc i wyobraźmy sobie hipotetyczną sytuację, że proboszcz X swoim postępowaniem dał biskupowi powody do usunięcia go z parafii – np. trwały związek z kobietą, nadużywanie alkoholu, matactwa finansowe etc. Czy ten sam proboszcz chciałby, że świecka część kościoła znała te fakty z jego życia?! Być może zmiana parafii oznacza dla niego szansę na zmianę swojego postępowania a podanie tych faktów opinii publicznej wyciskałoby piętno na nim do końca jego kapłaństwa. Poza tym, czy nam ludziom świeckim ktoś zagląda do domów i życia prywatnego i robi z tego publiczne debaty - dlaczego się rozwodzimy, przeprowadzamy, kłamiemy ?! NIE. Od ludzi żądamy: „Wara od naszej prywatności”, ale w życiorysach innych chętnie byśmy grzebali… Ponadto, jeśli decyzje władzy kościelnej uważane są przed jednostkę za krzywdzące, polityczne i niesprawiedliwe, zawsze dany kapłan może nie przyjąć decyzji i wytoczyć proces kanoniczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renio [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 17:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lodżik-medżik Re: Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.09, 21:26 Twój wywód wygląda logicznie, ale tylko z pozoru... gdyby ks. biskup przedstawił ks. Zembrzuskiemu jeden z zarzutów, o których piszesz, dyskwalifikowałoby to tego księdza do objęcia funkcji proboszcza gdziekolwiek. A skoro mianował go proboszczem w Ligowie to znaczy że ma do niego zaufanie jako kapłana, który poradzi sobie z poprowadzeniem wcale niełatwej parafii. Wygląda na to, że główny powód zmiany to chęć usunięcia ks. Andrzeja z Podolszyc, ponieważ wikariusze nadawali w kółko i na okrągło, więc biskup usunął proboszcza, żeby mieć spokój. W lato polecą wikariusze, bo ks. Zdunkiewicz (na marginesie bardzo porządny człowiek i świątobliwy kapłan) jako faworyt dostanie takich jakich sobie zażyczy - będzie więc kwitła miłość i zgoda. Niemal jak w PO, a od niedawna w też w PIS :))) Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc 20.02.09, 19:40 Gość portalu: Tomasz_Pilarski napisał(a): > Odnosząc się do poprzedniej wypowiedzi, nie zgadzam się, że kuria > i biskup nie mają obowiązku tłumaczyć się ze swojej decyzji - > teoretycznie nie mają, a POWINNY. To w końcu mają, czy nie mają? > Tak było za komuny, że władza wsadzała kogo chciała na 48 bez > podania powodu czy podejmowała decyzje za plecami społeczeństwa. Jak było za komuny, to wiesz tylko z książek, bo jesteś ode mnie sporo młodszy, a ja miałem 13 lat, kiedy ona się skończyła. Poza tym porównywanie aresztowań z czasów PRL-u z polityką personalną KK jest jak zestawianie słonia z pawiem. :-)) Poza tym, o ile wiem policja nadal może zatrzymywać na 48 godzin. > Mamy w końcu demokrację, i tak naprawdę od dobrej woli duchownych > zależy podanie decyzji. Demokracja to ustrój polityczny PAŃSTWA. I tylko państwa. W demokratycznym państwie funkcjonuje mnóstwo instytucji, które zorganizowane są na zasadach bardzo od demokracji odległych. Na przykład: wojsko, policja, ale także szkoły. Kościół również nie jest instytucją demokratyczną. :-)) > Gdy tego podania powodów nie będzie, oznaczać to będzie > automatycznie brak dobrej woli i też częściową utratę > legitymizacji władzy duchownej przez społeczeństwa Znowu pomieszanie pojęć. Władza duchowa jest legitymowana, według swojej własnej doktryny, przez boga. O legitymację społeczną ta władzy nie zabiega i zabiegać nie będzie, bo oznaczałoby to utratę kontroli. W dalszej perspektywie groziłoby to utratą kontroli nawet nad doktryną, a to byłby początek szybkiego końca KK. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz_Pilarski Re: Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.09, 12:00 Biskup nie ma obowiązku podawać powodu przeniesienia takiego czy innego księdza, ale zwłaszcza w przypadku charyzmatycznych księży, cieszących się wieloletnią nieskazitelną opinią, takie decyzje zawsze będą budzić kontrowersje. Biskup Libera, jak osoba wykształcona i kulturalna, powinien z własnej woli podać te powody. Jeżeli ich nie podał, zachował się w sposób chamski, tak jak SB czy inne służby komunistyczne, którzy bez podania powodu zatrzymywali czasem niewinnych ludzi na 48godzin. Rozumiem, że to porównanie może kogoś zaboleć, ale jest to niestety prawda. Chociaż właściwie bardziej pasuej to porównanie z "nieprawomyślnymi" poglądami, za które zwalniano z pracy. Co do legitymizacji społecznej to jako taka w stosunku do kurii faktycznie nie funkcjonuje, ale nie oznacza to oczywiście, że ta instytucja kościelna ma szkodzić społeczeństwu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIBERA....... Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: *.eranet.pl 19.02.09, 15:45 i jak z wyprawa do bp. libery?? czy pasowalo by wam siewiem w sobote o 10.00 u niego piszcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgodny do Libera... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 16:10 Lepiej wieczore, bo pojedzie biskup na polowanie, koniki, albo jogging i nici. Umowienie się na forum raczej nie odniesie skutku, lepiej drogą smsowa! Tylko ustalić dzień i godzinę. A może niedziela? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JULIA Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: *.plock.mm.pl 19.02.09, 20:42 Dostalo sie ks.wikariuszom -chodze do tego kosciola i uwazam ze nie zasluguja na taka ocene-sa normalni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normal Re: Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.09, 21:27 zależy co dla kogo jest normą Juleczko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 23:32 tym dupkom się dopiero dostanie!!! "najlepsze" jeszcze przed nimi!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: *.cable.ubr04.gray.blueyonder.co.uk 20.02.09, 00:42 to oki mozemy sie umowic ale nalezaloby powiedziec tez innym ludziom z parafii np.starszym babciom ktore nie siedzą na forum.... a jesli chodzi o wikariuszy to powinno im sie dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: *.cable.ubr04.gray.blueyonder.co.uk 20.02.09, 00:50 Ja wiem z dobrych żródeł ze to wikariuszy sprawka....tak bardzo narzekali na proboszcza tylko zastanawia mnie jedno tylu w tej parafi było już wikariuszy i wszystko im pasowało dogadywali sie z proboszczem a nawet zal bylo im odchodzić na inna plebanie i nie chodzili do biskupa na skargi a tym raptem sie coś nie podoba!!!!no chyba jedno co im sie moze podobać to nic nie robienie i palenie g....pa po auchan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antysekciarz [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.09, 19:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc do Ligowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.09, 10:35 tu to była bajka, zobaczymy jak tam sobie poradzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzech Re: Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc do Ligowa IP: *.092.c87.petrotel.pl 21.02.09, 12:23 www.sfora.pl/Ksieza-gwalcili-zakonnice-ale-one-tez-nie-byly-swiete-a3021 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aktywny Re: Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc do Ligowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.09, 22:07 emerycie! jesteś zbyt młody i jeszcze wiele lat brakuje ci do emerytury i brak ci doświadczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: `parafianka irka Ks. ks Roman dzisiaj........ IP: 80.48.4.* 22.02.09, 11:29 troche już mniej czytał z kartki homilie na mszy o 9.30 ale też niezbedna była mu ściagawka. Zaś ks Darek nie zna imienia nowego proboszcza czyż nastapiła zmiana i przychodzi proboszcz o imieniu Andrzej bo takowa była wzmianka podczas modlitwy w intencji nowego proboszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do parafianki Irki Re: Ks. ks Roman dzisiaj........ IP: *.019.c77.petrotel.pl 22.02.09, 12:44 Kobieto, czy ty wszystko potrafisz? chyba tylko krytykowac! no i co z tego czy czytał, czy w inny sposób przekazywał słowa? wazne by trafiły tam gdzie nalezy!!!!z kościoła wraca i grzeszy...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ks. ks Roman dzisiaj........ IP: *.005.c94.petrotel.pl 22.02.09, 13:00 Tu nie chodzi o samo mówienie czy czytanie. Romek (po tym co zrobił, nie nazwę go Księdzem, bo na to trzeba sobie zasłużyć) ma w dupie Parafię, tak samo jak i wiernych. Za nic ma sobie takie wartości, jak prawda, zaufanie, miłość bliźniego. Razem z tą bandą rozwala nam parafię już od dłuższego czasu. Jakby miał godność i jaja, to razem z tymi dupkami przyznaliby się co było prawdziwą przyczyną zwolnienia ks. Andrzeja i ośmieszenie go w Diecezji Płockiej. Jeżeli ktoś był na Mszy na na 8 i 9:30, to widział co się działo podczas ogłoszeń. Należy także dodać, że frajerstwo wszędzie trzeba tępić, nawet w środowisku księży, także należy się dobrać do skór frajerów, którzy mieszkają w Domu Bożym przy ul. Kutrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: Ks. ks Roman dzisiaj........ IP: *.gprs.plus.pl 22.02.09, 17:47 nędzna prowokacja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do gosc Re: Ks. ks Roman dzisiaj........ IP: *.019.c77.petrotel.pl 22.02.09, 18:05 zeby tak móić nalezy miec jakies dowody!co wy tak oskarzacie wikariuszy? kazdy sam za siebie odpowiada! a tak naprawde ktos zna prawde?????no własnie!!!!!ale pisać głupoty to potraficie! dajcie spokuj, zajmijcie sie swoimi sprawami, nie oczerniajcie ludzi jak nie wiecie o co chodzi!!! na msze chodzi sie dla innego celu nie dla ksiezy!a ich postepowanie nie nalezy do waszych osadow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 14:08 "Wszystko mi wolno, ale nie wszystko pożyteczne. Wszystko mi wolno, ale ja się niczemu pod władzę nie poddam" (1Kor 6, 12) „Ty bowiem, mój BOŻĘ, jesteś moją nadzieją...!!! „(Ps 71,5) "Weź udział w trudach i przeciwnościach jako dobry żołnierz Chrystusa Jezusa" (2 Tm 2,3) "...,a kto nie ma miecza, niech sprzeda suknię swoją i kupi."(EW.Św.Łuk.22,36) "Nikt nie ma większej miłości od tej, gdy ktoś życie swoje oddaje za przyjaciół swoich"" (Ew. wg. św. Jana 15,13) "Jeżeli ktoś zniszczy świątynię Boga, tego zniszczy Bóg.” (Kor 3,17) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbych Re: Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: 80.48.4.* 22.02.09, 14:13 Romek, weź se odpuść i nie próbuj cytatmi z ewangelii zamydlać nam oczu, a Libera?! kiepskich ma donosicieli. Szanowny księże Andrzeju, dzięki za te lata posługi i dobroci, a tych ujadających wokół Ciebie burków po prostu lekceważ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: `IK Re: Ks.ięża wikariusze, a szczególnie ks roman.... IP: 80.48.4.* 22.02.09, 18:44 po którym na tych mszach niedzielnych nie było widać niezadowolenia i żałości, ze odchodzi ks.kan.Andrzej wprost przeciwnie. Bądźmy dobrej myśli i czas osądzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ks.ięża wikariusze, a szczególnie ks roman... IP: *.005.c94.petrotel.pl 22.02.09, 19:22 Do "do gość": Człowieku, wróć lepiej do podstawówki i naucz się poprawnie pisać, bo przed monitorem to każdy się może napinać. Nie wiesz, to się nie udzielaj. Najgorsze jest właśnie to, że zdecydowana większość parafian nie wie w czym tkwi cały problem, kto go stworzył i doprowadził do końca. To jest smutne, bo żyjecie niestety w niewiedzy. Cały problem zapoczątkowali wikariusze i odkąd decyzja o odwołaniu ks. Proboszcza została zatwierdzona, można zauważyć, że po Parafii chodzą dumni jak pawie. Dopięli swego i teraz mogą świętować zwycięstwo. Nie będę wtajemniczał, bo to nie jest miejsce do tego. Do "'IK": Wikariusze wcale nie czują niezadowolenia, bo to oni to zapoczątkowali. Wymyślili śmieszne zarzuty, które nie mają nic wspólnego z prawdą, a nasz Biskup we wszystko uwierzył, bo, jak widać, nie przejmuje się zdaniem wiernych, którzy uczęszczają co niedzielę do naszej kaplicy, tylko ważniejsze są słowa takich prostaków. Tak wygląda obecnie Nasz Kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: res Re: Ks.ięża wikariusze, a szczególnie ks roman... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 20:47 Biskup bazuje na fałszywych zeznania i dochodzi do kuriozalnych wniosków. Dobrze byłoby, aby przemyślał swoje działania w czasie wielkiego postu.Wikariusze czują się pewnie, bo biskup jest po ich stronie. Źle się dzieje!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adnotacja Re: Ks.ięża wikariusze, a szczególnie ks roman... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 21:43 Czy ktoś wie dlaczego ks. Andrzej musial odejść? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ks.ięża wikariusze, a szczególnie ks roman... IP: *.005.c94.petrotel.pl 22.02.09, 21:47 Oficjalnie: nieposłuszeństwo wobec Biskupa. Interpretacje mogą być różne, ale prawda jest jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adnotacja Re: Ks.ięża wikariusze, a szczególnie ks roman... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 21:50 jaka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ks.ięża wikariusze, a szczególnie ks roman... IP: *.005.c94.petrotel.pl 22.02.09, 22:03 Jeżeli Ksiądz Proboszcz nie powiedział tego podczas ogłoszeń, to ja również nie chcę o tym mówić. Szczęśliwcami są ci, którzy pojawili się na Mszy o 8, bo tylko wtedy Ksiądz przedstawił swoją wersję. Na następnych skończyło się na tym, że "zostałem mianowany do Ligowa. Więcej szczegółów nie mogę przedstawiać". Po Mszy o 8 Ksiądz dostał zakaz od Libery na wszelkie tłumaczenia. Ksiądz Proboszcz nie miał możliwości na obronę przed swoimi parafianami. Resztę pytań należy kierować do wikariuszy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adnotacja Re: Ks.ięża wikariusze, a szczególnie ks roman... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 22:06 bylam na 11, wiec co mowil o 8? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ks.ięża wikariusze, a szczególnie ks roman... IP: *.005.c94.petrotel.pl 22.02.09, 22:14 Też nie byłem, ale wiem, że na tej jednej Mszy Ksiądz Andrzej przedstawił swoją wersję przygotowaną na piśmie. Musiałbyś się spytać ludzi, którzy byli na 8, ja Ci nie potrafię dokładnie przytoczyć. Mówił na pewno, że On ma czyste sumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Parti Re: Ks.ięża wikariusze, a szczególnie ks roman... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 22:20 Ciekawe,kto po 8.oo powiadomił liberę, że ten zabronił przekazywania tych informacji na innych mszach. Wydaje mi się, że to sprawka wikariuszy, którzy mają wyjątkowo dobre układy ze swoim szefem. Niech biskup nie myśli,że ma do czynienia z ciemną masą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ks.ięża wikariusze, a szczególnie ks roman... IP: *.005.c94.petrotel.pl 22.02.09, 22:29 Naturalnie, że to te dupki powiadomiły Biskupa o zaistniałej sytuacji. Biskup lubi takich - młodych donosicieli na dorobku. Już nie raz to pokazał. Na następnych Mszach po ogłoszeniach we trójkę wychodzili z zakrystii i modlili się z parafianami jak gdyby nigdy nic m.in. o "normalność TEJ parafii" czy o "proboszcza i jego... uczciwość". Kto tu gra nie fair? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaniepokojony metody libery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 23:14 Powinni modlić się o normalność dla siebie i niech nie udają cwaniaków. Kto im dał i w jakim celu telefon komórkowy do libery. Biskup daje swój numer telefonu każdemu donosicielowi. Skandal i prymitywny sposób kierowania LUDEM BOZYM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Ks.ięża wikariusze, a szczególnie ks roman... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 21:55 Czyżby znawca prawdy? Jesteś pewniaczkiem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adnotacja Re: Ks.ięża wikariusze, a szczególnie ks roman... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 22:01 Tak naprawdę nikt nie wie jaka jest prawda..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: `zawiedzony Jak czytam te posty to rozjaśnia mi .... IP: 80.48.4.* 23.02.09, 09:57 wszystkie moje watpliwości. Miałem jakiś cień nadziei że to nie sprawka wikariuszy ale teraz po czytaniu tych postów i będąc uczestnikiem na mszy św. nie mam żadnych wątpliwości dla tych GOŚCI-wiakriuszy z podola jak ONI mogą patrzeć ludziom i parafianom w oczy niech sami się modlą a nie wymuszają to na wiernych . Godziny ich sa policzone w tej parafii ja napewno nie pójde do spowiedzi do nich bo jaka ma pewność że nie doniosą realicji do moich najblizszych czekając na zapłate judaszową!!! Nie chce też takiego biskupa który przyjmuje donosicieli a prawdy ludowi nie przedstawił - kablowanie ma krótkie nogi i dwa końce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Jak czytam te posty to rozjaśnia mi .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.09, 10:44 Niestety wszystko to sprawka wikarych parafii. Księże Andrzeju - prawda i ludzie z Tobą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??????????????? Re: Jak czytam te posty to rozjaśnia mi .... IP: *.144.c85.petrotel.pl 23.02.09, 18:24 jak to czytam to sie krew burzy.... ludzie jakim prawem oskarzacie wikariuszy????to kazdy sam odpowiada za swoje postepowanie.Jesteście dwulicowi, dlatego poniewaz jeszcze nie tak dawno były głosy żeby ten proboszcz odszedł, a tu prosze nagle taki świety sie zrobił? to tak jak z człowiekiem po smierci, za zycia zły, a po smierci : jaki to on był dobry! Dajcie spokuj, nic nie jest wieczne i proboszcz tez nie na zawsze jest proboszczem.Poczekamy i niedługo bedzie ten to jest dobry , a tamten to był zły...zdecydujcie i nie mąccie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: `do gościa Re: Gościu co ty bredzisz i mącisz przecież .... IP: 80.48.4.* 23.02.09, 18:43 Proboszcz żyje i parafianie w postach nic mu nie zarzucają wprost przeciwnie chcą aby pozostał i budował świątynie świętokrzyską. Nie siej zametu a może ty jesteś własnie tym wikarym co go coś wewnętrznie boli, że nie wokonywałeś poleceń proboszcza bo wolałeś łazić po AUCHAN lub puszczać TOTKA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: `misio yeti Niech ktoś napisze prawde a może był na 8 w niedz. IP: 80.48.4.* 23.02.09, 11:31 i słyszał to co mówił nasz ks Proboszcz. Ja byłam na 11 i niestety tylko było o przeniesieniu i zwolnieniu z duszpasterza służb - degradacja naszej parafii świętokrzyskiej gdzie zawsze wszystkie służby sie zbierały i służyły pomocą SWOJEMU PASTERZOWI. Biskup niszczy także i duszpasterstwo służb co tak bardzo jest potrzebne po czasach komunizmu - niestety wkracza liberalizm !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Niech ktoś napisze prawde a może był na 8 w n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.09, 12:27 Ja byłem o godz. 8.00. Ks. Proboszcz dziękował parafianom za wspólne tworzenie parafii, za dokonania materialne i za rozpoczęcie budowy kościoła. Mówił o wymaganiach wobec wikariuszy io tym, że plebania była i będzie otwarta dla wszystkich ludzi. Wspominał, że w przyszłą niedzielę będzie pożegnanie. Nie wiem dlaczego tych ogłoszeń nie było o godz.11.oo. Może ktoś mu zabronił. Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: głos w dyskusji życzenie - prośba ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.09, 13:38 z całego serca prosiłabym wszystkich wierzących w proboszcza o podążenie za waszym pasterzem - okażcie lojaność - wybierajcie się całymi rodzinami do ligowa co niedzielę. a Ci którzy wierzą w Boga, co tydzień wyznają, że wierzą w Święty, Apostolski i powszechny Kościół niech zostaną, niech zostanąpomogą Bogu ducha winnemu ks Zdunkiewiczowi budować nowy kościół-wspólnotę, ale nie kościół nienawiści i kłamst jaki istnieje w tej chwili - o czym niestety drodzy parafianie dajecie tutaj świadectwo - po 14 latach pracy ks.Zembrzuskiego. niech to będzie odnowiona wspólnota, oczyszczona z ludzi, którzy taką nienawiść, bunt, złość okazują tuż po wyjściu z Mszy Św. i którzy bez poznania przyczyn oceniają, oczerniają. ludzi, którzy decydują kogo można nazywać jeszcze księdzem a kogo nie. poprośmy Ks. Biskupa o zjawienie się na Mszy o 12.30 w tą niedzielę albo przynajmniej przysłanie przedstawiciela i o wyjaśnienie przyczyn tej decyzji. Dlaczego pokrzywdzony Ks. Zembrzuski do tej pory się o to nie zwrócił, skoro nie ma winy i ma czyste sumienie? moi dordzy prawda jest tylko jedna i wydaje mi się, że wciąż obawiacie się ją poznać, zamiast w niej stanąć. szukajcie wyjaśnień u źródła tej decyzji nie na forach internetowych. i pamiętajcie, że wciąz mamy na plebanii czterech wyświęconych Księży, którzy wciąż odprawiają dla Was Msze Św., wciąż głoszą Słowo, wciąż nauczają w szkołach, prowadzą grupy parafialne i udzielają Wam sakramentów i którym wciąż nalezy się SZACUNEK. kochani, patrzcie sobie na ręce, czy Wy macie czyste sumienie i czy odpowiecie za całe zło jakie wyrządzacie parafii i księżon na tym forum? bo nie Ks. Biskup Libera się tu wypowiada, nie Ks. Proboszcz i nie Wikariusze, ale my parafianie, i to my sami siejąc nieufność do zwierzchników kościoła, nienawiśc do księży, niszczymy tą parafię. mowa jest srebrem, milczenie złotem, a modlitwa o wolę Pana Boga jest bezcenna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: `życzliwy Re: życzenie - prośba kim ty jesteś że tak... IP: 80.48.4.* 23.02.09, 18:37 się upominasz za biskupem i wikariuszami. Dlaczego po tylu komentarzach internautów i parafian brak jest wyjaśnienia biskupa - przecież nie jest to średniowiecze ale kościół XXI w - który tworza wierni a przewodniczy biskup a w parafii PROBOSZCZ a wikariusze pomagają mu w tym. Wierni niecierpliwie czekaja na wyjaśnienie do okólnika - jakie zarzuty miał wobec ks kan Andrzeja Zembrzuskiego - kapelana służb mundurowych. Czym tak się przysłużył biskupowi Liberze? Po postach widać że parafianie nie mają nic mu do zarzucenia - czyli wczym tkwi sedno sprawy a może tylko widzimisie i posądzenie. Ktoś wczesniej napisał że biskup bydzie głosił homilie w Warszawie a ty go oczekujesz że przyjedzie do parafii Św Krzyża - Jego diecezja Płocka nie obchodzi jak z tego wynika - wg mnie w takiej sytuacji powinien własnie być na tej Mszy Św pożegnalnej i dać świadectwo PRAWDZIE > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: życzenie - prośba kim ty jesteś że tak... IP: *.005.c94.petrotel.pl 23.02.09, 19:29 To jest pewnie - jeden z tych frajerków, którzy grzeją dupę w naszej parafii. Nie wierzcie mu, bo wiem, że wikariusze czytają to forum i śledzą to na bieżąco. Piszesz: "a Ci którzy wierzą w Boga, co tydzień wyznają, że wierzą w Święty, Apostolski i powszechny Kościół niech zostaną, niech zostanąpomogą Bogu ducha winnemu ks Zdunkiewiczowi budować nowy kościół-wspólnotę, ale nie kościół nienawiści i kłamst jaki istnieje w tej chwili" - myślę, że żaden racjonalnie myślący parafianin po takiej aferze nie pójdzie do NASZEGO DRUGIEGO DOMU, KTÓRY RAZEM BUDOWALIŚMY PRZEZ 14 LAT. Wraz z odejściem w takiej atmosferze Księdza Proboszcza, w którego nie jesteśmy zapatrzeni, jak piszesz, tylko widzimy w nim dobrego Księdza, przyjaciela oraz otwartego i życzliwego człowieka, w przeciwieństwie do Was, wikariuszy, którzy sami nazywacie się Księżmi, a tak naprawdę jesteście zwykłymi dupkami. Nie proście nas o zaufanie, bo go nie otrzymacie. Jesteście nikim, nie potrafiliście wewnątrz rozwiązać konfliktu i doprowadziliście do tego, co możemy zauważyć od dłuższego czasu - z Księdza Andrzeja, który był zawsze pogodny i uśmiechnięty, stał się wrak człowieka - smutny, pogrążony, bezradny. Jesteście dumni? Musicie być - wygraliście. Wygraliście kłamiąc. Wygraliście dzięki układom. Dalej: "niech to będzie odnowiona wspólnota, oczyszczona z ludzi, którzy taką nienawiść, bunt, złość okazują tuż po wyjściu z Mszy Św. i którzy bez poznania przyczyn oceniają, oczerniają. ludzi, którzy decydują kogo można nazywać jeszcze księdzem a kogo nie." - dajesz aluzję, że Ks. Andrzej był całym złem i nasza Parafia została teraz oczyszczona ze złych ludzi? A może to my jesteśmy winni? W moim przypadku Msza pożegnalna za tydzień będzie ostatnią Mszą w tym kościele. Chcę godnie pożegnać Wielkiego Człowieka, za jakiego uważam Księdza Zembrzuskiego. Mam nadzieję, że ludzie, którzy znają prawdę, też tak postąpią. I mylisz się! Grupa ludzi zna prawdziwą przyczynę, a reszta będzie ją sukcesywnie poznawała. I dalej: "poprośmy Ks. Biskupa o zjawienie się na Mszy o 12.30 w tą niedzielę albo przynajmniej przysłanie przedstawiciela i o wyjaśnienie przyczyn tej decyzji. Dlaczego pokrzywdzony Ks. Zembrzuski do tej pory się o to nie zwrócił, skoro nie ma winy i ma czyste sumienie? moi dordzy prawda jest tylko jedna i wydaje mi się, że wciąż obawiacie się ją poznać, zamiast w niej stanąć. szukajcie wyjaśnień u źródła tej decyzji nie na forach internetowych." - znowu Libera ma się przedstawicielami bronić? Wiesz ilu ludzi zaniosło listy do Biskupa, prosiło o spotkanie? Ludzie trafiali albo do kanclerza, albo do notariusza. Większość listów nie trafiła do Libery. A Ksiądz Proboszcz chciał powiedzieć prawdę i powiedział ją na Mszy o 8. Na następnych miał ZABRONIONE OD LIBERY jakiekolwiek tłumaczenie. Kto za tym stoi? Sami sobie odpowiedzmy. Uwierz mi, ludzie chcą POZNAĆ PRAWDĘ. I CHCĄ JĄ USŁYSZEĆ OD ŹRÓDŁA. Źródłem są wikariusze. "pamiętajcie, że wciąz mamy na plebanii czterech wyświęconych Księży, którzy wciąż odprawiają dla Was Msze Św., wciąż głoszą Słowo, wciąż nauczają w szkołach, prowadzą grupy parafialne i udzielają Wam sakramentów i którym wciąż nalezy się SZACUNEK." - nazywasz ich Księżmi? Nie zasługują na to. Ich posługa w naszej Parafii to fikcja. Ślepy by to zauważył. Swoją drogą wikariusze nie raz mówili, że 'w tej parafii nie ma ludzi, nie ma młodzieży'. Na oazę, odkąd prowadzi ją Romek, chodzą dwie osoby.. To o czymś świadczy. Kilka lat temu ludzie sami biegli na takie spotkania, a teraz... wikariusze szukają w nich problemu. Niech spojrzą najpierw na siebie i swoją "rzetelną" pracę. LENIE! NA SZACUNEK TRZEBA SOBIE ZASŁUŻYĆ! I na koniec: "kochani, patrzcie sobie na ręce, czy Wy macie czyste sumienie i czy odpowiecie za całe zło jakie wyrządzacie parafii i księżon na tym forum? bo nie Ks. Biskup Libera się tu wypowiada, nie Ks. Proboszcz i nie Wikariusze, ale my parafianie, i to my sami siejąc nieufność do zwierzchników kościoła, nienawiśc do księży, niszczymy tą parafię." - no i to nam się zarzuca, że nie mamy sumienia. Odpowiadamy za całe zło Parafii? Parafia św. Krzyża wzorowo funkcjonował, jednak po przyjściu Zdunkiewicza (Jerzego, nie wiem czy go pamiętacie, był przez rok, a potem pojechał do Ciechanowa, gdzie czekała na niego ciepła posadka dyrektorka w Radiu załatwiona oczywiście przez takiego jednego L. - sami sprawdźcie) wszystko się spieprzyło i dalej się pieprzy. Zdunkiewicz zbuntował młodych wikariuszy, a ci poszli za nim, nie patrząc, gdzie jest dobro, prawda. I tak na koniec. Śmiem wątpić, czy tego nie napisał jeden z ludzi Libery, albo sami nasi wikariusze. Pozdrawiam serdecznie, weźcie sobie to do serca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: życzenie - prośba kim ty jesteś że tak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.09, 19:51 Piękne, mądre i wyważone słowa. Słowa prawdziwe. Cieszy zjednoczenie parafian. Od kilku dni płaczę w związku z odejściem Wielkiego Człowieka - Księdza Proboszcza Andrzeja Zembrzuskiego. Bogu niech będą dzięki, że 14 lat mieliśmy takiego Ojca i Przewodnika! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: życzenie - prośba kim ty jesteś że tak... IP: *.plock.mm.pl 23.02.09, 22:26 "z Księdza Andrzeja, który był zawsze pogodny i uśmiechnięty, stał się wrak człowieka - smutny, pogrążony, bezradny." - masz rację kłamstwo, jątrzenie i buntowanie zawsze wyniszczają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parafianin Re: życzenie - prośba kim ty jesteś że tak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.09, 22:29 Chłopczyku, żeby nie Ks. Andrzej to by była taka zadyma, żeby matka szpachelką cię ze sciany zdrapywała. Bierz jasieczka i do łóżeczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: życzenie - prośba kim ty jesteś że tak... IP: *.plock.mm.pl 23.02.09, 22:28 "Wiesz ilu ludzi zaniosło listy do Biskupa, prosiło o spotkanie? Ludzie trafiali albo do kanclerza, albo do notariusza. Większość listów nie trafiła do Libery" - a Ty skąd wiesz? Stałaś dwa tygodnie pod oknem biskupa i prowadziłaś statystyki ?????!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: życzenie - prośba kim ty jesteś że tak... IP: *.002.c65.petrotel.pl 23.02.09, 22:35 Wiesz co? Mało wiesz i to jest Twój i większości parafian największy problem, niestety. Wiem na pewno więcej od Ciebie i wiem ilu ludzi z Parafii wysyłało listy i nie dostało żadnej odpowiedzi. Wszelkie próby spotkania z Biskupem także kończyły się negatywną odpowiedzią. To jest ten "Wasz Biskup Piotr" za jakiego się w ogłoszeniach parafialnych podaje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: par. Re: życzenie - prośba kim ty jesteś że tak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.09, 08:16 Ja wiem, że libera lekceważy diececjan, nie chce ich przyjmować, nie chce z nami rozmawiać! Słucha tylko tych, których chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: życzenie - prośba kim ty jesteś że tak... IP: *.005.c68.petrotel.pl 24.02.09, 16:02 ... w tym przypadku swoich wikariuszy-przydupasów. Tak dalej Księże Biskupie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: życzenie - prośba kim ty jesteś że tak... IP: *.plock.mm.pl 23.02.09, 22:32 " Na oazę, odkąd prowadzi ją Romek, chodzą dwie osoby.. To o czymś świadczy. Kilka lat temu ludzie sami biegli na takie spotkania" - Jak już coś mówisz to podawaj FAKTY. Ks. Marek i ks. Jacek, którzy wcześniej prowadzili oazę mieli sporo młodzieży, bo za uczestnictwo w grupie parafialnej były zwolnienia z egzaminu do bierzmowania. KSIĄDZ Romek nie stosuje takiej zachęty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: życzenie - prośba kim ty jesteś że tak... IP: *.002.c65.petrotel.pl 23.02.09, 22:42 Ksiądz sam w sobie powinien być zachętą, a nie szukać jej w zwolnieniach z egzaminu. Swoim postępowaniem powinien dawać przykład i nauczać, by dążyć ścieżkami Jezusa. Wikariusze naszej Parafii mają za nic sobie takie działania, stąd też liczba uczestników takiej oazy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ks.t Re: życzenie - prośba kim ty jesteś że tak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.09, 22:58 To prawda,ten zdunkiewicz to psychol. Wszedzie rozpowiadał,że jak poszedł do tej parafii ,to dopiero podniósł sie poziom kaznodziejski,ze dopiero teraz parafianie zaczęli chodzic do kościoła. Udaje wielkiego panicza,ma maniery arystokratyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: życzenie - prośba kim ty jesteś że tak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.09, 23:03 Tę całą rozrubę rozpoczął Ks. biskup i on za to odpowiada,powinien załagodzic sytuację.W taki sposób nie odwołuje sie proboszcza ,ani w takich okolicznościach. Biskup sobie kpi z kaplanów,a każe się modlic o powołania i zbierac na seminarium.Koszty utrzymania seminarium rosną a kleryków coraz mniej.W nastepnym roku bedzie jeszcze mniej.Libera me Domine.Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sem. Re: życzenie - prośba kim ty jesteś że tak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.09, 23:05 Biskup otoczył sie samymi psycholami.Każdy dobiera sobie pracowników na swoja miare.Po otoczeniu dworu widac wielkośc Pana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejny głos Re: życzenie - prośba kim ty jesteś że tak... IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.02.09, 20:52 Świadectwo prawdzie to może dać tylko i wyłącznie sam ks. Zembrzuski. Ale On niestety woli tylko oskarżać i namawiać do buntu, na szczęście, z tego co wynika z rozmów, nie tak znowu liczną grupę swych wielbicieli. Ks. Biskup swym milczeniem daje Mu tylko szansę na powrót do Źródła. Oby z tej szansy skorzystał, a my parafianie świętokrzyscy obyśmy tylko Boga nie zagublili. Szczęść Boże wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: życzenie - prośba kim ty jesteś że tak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.09, 21:07 Takie brednie to mogą rzucać tylko wikariusze, zaślepieni nienawiścią. Bo Ks. Zembrzuski nie namawia nikogo do buntu. A do oskarżeń nie ma szans, bo wikariusze krzyczą głośniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfa001 Re: życzenie - prośba kim ty jesteś że tak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.09, 17:30 Przeciez do donosicielstwa zachęcił wikariuszy sam ks. biskup.Oni tylko wypełniają jego wolę chcąc się przypodobać.Jesli mają jakieś pretensje do swojego proboszcza(zwykle błahe) to szybko mogą człowieka zmieszać z błotem.Ale powinni pamiętać,że każdy kij ma dwa końce i sami też kiedyś będą proboszczami.I taki to mamy kościół płocki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: życzenie - prośba kim ty jesteś że tak... IP: *.002.c65.petrotel.pl 23.02.09, 21:41 Kto namawia do buntu? Ksiądz chce wyciszenia sprawy i godnego pożegnania. On już nie ma sił, jest z góry skazany na porażkę, ma przeciwko sobie trzech wikariuszy + nieudolnego i nieuczciwego Biskupa. Ludzie nie znają prawdy, dlatego też się nie za nim nie wstawią. Czy podczas tej sprawy słyszałeś kiedykolwiek oskarżenia pod czyimś adresem z ust Księdza Andrzeja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: `garu Re: czy ks Andrzej namawia do buntu-NIE... IP: 80.48.4.* 23.02.09, 21:52 jak smiesz tak pisać bo ja nie słyszałem tego nigdy wprost przeciwnie nie chce nagłasniać tego problemu - to wierni i parafianie chcą prawdy i to oni nagłasniaja tą sprawe, a ty smiesz rzucać takowe podejrzenia na ks Andrzeja . Wszyscy już wiedzą kim ty jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: życzenie - prośba kim ty jesteś że tak... IP: *.plock.mm.pl 23.02.09, 22:35 "Po postach widać że parafianie nie mają nic mu do zarzucenia" - po jakich postach ?! Praktykujących parafian jest kilka tysięcy a postów 200 z czego 70% pochodzi o tego samego wąskiego grona osób !!! Sporo jest głosów broniących biskupa i wikariuszy więc przestań kreować rzeczywistość!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: życzenie - prośba kim ty jesteś że tak... IP: *.002.c65.petrotel.pl 24.02.09, 07:05 Sporo parafian nie udziela się na tym forum, jednak zdecydowanie nie jest za tym, żeby Ksiądz Proboszcz po tylu latach i w takim momencie odszedł z Parafii. Wikariuszy i biskupa nie należy bronić. To oni są całym złem w tej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: życzenie - prośba kim ty jesteś że tak... IP: *.002.c65.petrotel.pl 24.02.09, 07:11 Przepraszam, miało być nie "nie odchodził z Parafii". Godzina i zmęczenie robią swoje.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczona Re: życzenie - prośba kim ty jesteś że tak... IP: *.gprs.plus.pl 24.02.09, 11:18 To się właśnie nazywa manipulacja faktami. Kiedy pojawiają się nowe posty broniące ks. proboszcza, to można dostrzec tę ogromną mnogość osób piszących w jego obronie. Jeśli pojawi się post osoby nie zapatrzonej fanatycznie w ks. Zembrzuskiego, następuje natychmiastowa reakcja: wiemy kim jesteś! :)))) Śmieszne to i tragiczne. Ustawia wszystko w pozycji: jeden oszołom próbuje się czasami przebić i bronić wikariuszy, ale my "lud Boży" go stłamsimy. Swoją drogą piękny duchowy Kościół zbudował sobie ks. proboszcz: ziejący nienawiścią, plujący jadem, nie szanujący drugiego człowieka, jeśli nie podziela jego poglądów. Wystawiacie sami temu księdzu najgorsze świadectwo. Współczuję ale jednocześnie dziękuję, bo chyba za mało do tej pory doceniałam moją parafię. Obejmuję Was modlitwą, drodzy świętokrzyscy parafianie, szczególnie tę małą grupkę, która próbuje tu stworzyć pozór swojej wielkości i potęgi. Zabieg mało udany, bo wszystko widać po stylu wypowiedzi, pisowni, wielkich i małych literach, oraz powtarzającym się wciąż kopaniu, biciu, gryzieniu przy braku konkretnych argumentów :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala Re: życzenie - prośba kim ty jesteś że tak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.09, 11:40 lala twój post nie jest pierwszy. Zdradza cię forma i treść wypowiezi.Przeczytaj to co napisałaś i pomyśl ile w tym jest prawdy. Sympatyczka libery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczona Re: życzenie - prośba kim ty jesteś że tak... IP: *.gprs.plus.pl 24.02.09, 12:14 Domyślam się, że ten post powyżej to do mnie:)Z radością odpowiadam. Po pierwsze: odpowiedź w tym samym tonie co zwykle, nic nowego.Proponuję to jakoś urozmaicić w stylu: znajdziemy cię ;) Po drugie: "ile prawdy"? Jakiej prawdy? Piszę o tym, co widzę na ekranie. Nie znam sprawy bliżej, nie znam proboszcza ani wikariuszy, oceniam tylko formy wypowiedzi i dokładam własne spostrzeżenia. Poza tym, zawsze przed wysłaniem czytam to, co napisałam :) 2 razy. Nie lubię błędów:) A ta forma i treść to z czym mnie zdradzają? Socjologia jest moją pasją. Uwielbiam "takie" przypadki :) Fanatycy szukający w każdym zdaniu jakiejś teorii spiskowej :))) Niedługo zaczniecie się bać własnego cienia :) Po trzecie: bp. Libera nie jest moim biskupem, inna diecezja, ale wydaje mi się porządnym człowiekiem, skoro nie ugina się pod presją rozkrzyczanego "ludu". Wielki szacunek. Poza tym, będąc w Kościele obowiązuje mnie tak samo jak i Pana/Panią, że nie wspomnę o księżach, zasada posłuszeństwa, m.in. biskupowi. Jeżeli lud wypowiada się z taką pogardą o swoim biskupie, to należy mieć poważne wątpliwości, co do faktu, czy to jest lud "Boży". I jeśli z ust tego "ludu" sformułowanie "sympatyczka Libery" jest obelgą, to choć człowiek nie jest mi zbyt dobrze znany, chyba stanę się rzeczywiście jego sympatyczką :))) Proponuję nieco ochłonąć. "Na zimno" lepiej widać pewne sprawy. Niezmiennie pozdrawiam i uprzedzam, że nie będę więcej odpowiadać, ponieważ mam swoje sprawy i wirtualnymi nie zamierzam się zajmować. Otwartości życzę i potrzebnych darów Ducha Świętego. Chyba się Wam gdzieś zagubił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z ludu Bożego Re: życzenie - prośba kim ty jesteś że tak... IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.02.09, 14:55 Czoło chylę,popieram w każdym zdaniu i gorąco pozdrawiam patrząc z nadzieją w przyszłość na odrodzenie się naszego Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: życzenie - prośba kim ty jesteś że tak... IP: *.005.c68.petrotel.pl 24.02.09, 15:45 Do "zniesmaczonej": Piszesz "Nie znam sprawy bliżej, nie znam proboszcza ani wikariuszy". Nie rozumiem w takim razie po co się udzielasz. Jest to sprawa naszej Parafii, a Ty tym bardziej, że do nie niej nie należysz, to nie znasz całej sytuacji. Po drugie Biskup Libera nie jest dobrym człowiekiem. Nie dopuścił do głosu i obrony swojej osoby Księdza Proboszcza, a tak nie robi człowiek "porządny" jak go nazwałaś. Co więcej zabronił przedstawić sytuacji spragnionym parafianom, tym bardziej, że w mowie przygotowanej przez Proboszcza nie było nic, co nie powinno ujrzeć światła dziennego. Dalej piszesz, że "wydaje mi się porządnym człowiekiem, skoro nie ugina się pod presją rozkrzyczanego "ludu". Wielki szacunek." Sama oznajmiłaś, że nie jesteś w tej diecezji, więc pewnie nie jesteś na bieżąco z "wyczynami" Libery. Ja ci to mówię: on nie jest porządnym człowiekiem. Jest zwykłym dupkiem, takim jak nasi wikariusze. Wg Ciebie lepiej słuchać bredni wikariuszy, aniżeli czystej prawdy wiernych parafian? Gratuluję w takim razie. Mam inne zdanie na temat ludzi "porządnych". On skupia władzę tylko i wyłącznie wokół własnej osoby, stawia wyżej prawa jednostki niż znaczenie wspólnoty, a wiesz jak to się nazywa? LIBERALIZM - jak ulał pasujące do Biskupa. Nie liczy się z niczyim zdaniem, nie odpowiada na listy, nie chce spotkań z ludźmi. To jest człowiek porządny.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brat Re: życzenie - prośba kim ty jesteś że tak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.09, 19:30 Chylę czoło i popieram w KAŻDYM ZDANIU............................. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: `josef z blokowisk Re: prośba kim ty jesteś że tak... IP: 80.48.4.* 24.02.09, 22:05 nie znasz naszej diecezji i naszych spraw więc nie zajmuj głosu rozpaczona i nawiedzona bądź dalej lojalna wobec biskupa . My tez szanujemy duszpasterza który szanuje diecezje i swoich diecezjan a nie rozwala diecezje i parafie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: `dyro Re: kim ty jesteś że tak obsatjesz za biskupem ... IP: 80.48.4.* 24.02.09, 22:00 podaj sie do dymisji...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: `ZEGLARZ Re: życzenie - prośba kim ty jesteś zniesmaczona.. IP: 80.48.4.* 24.02.09, 21:56 chyba nawiedzona bo tak piszesz że nie wiadomo o co ci chodzi tylko chyba o twój post i nic wiecej . Napisz dokładnie o co ci biega? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: `wierny i parafian Drodzy parafianie jutro jest środa popielcowa .... IP: 80.48.4.* 24.02.09, 22:08 czyli posypanie głów popiołem na znak pokuty - tak . A kto nam ma posypywac nasze głowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Drodzy parafianie jutro jest środa popielcowa IP: *.005.c68.petrotel.pl 24.02.09, 22:41 W naszej Parafii mamy już teraz tylko jednego Księdza i jest nim obecny jeszcze z nami Ksiądz Andrzej. Jeżeli chodzi o mnie, to nie wyobrażam sobie, żeby te zdradzieckie dupki w tej Mszy uczestniczyły i posypywały głowę popiołem. Do żadnego z nich na pewno nie pójdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: `do gościa!!!!!! Re: Drodzy parafianie jutro jest środa popielcowa IP: 80.48.4.* 25.02.09, 11:09 oni i tak wychodzą z podniesiona głową . Nawet czytaja kazanie z kartki gdyż nie umieją nauczyć się tego kazania na pamięć jawnie ks Darek czytał dzisiejsze kazanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczona 2 Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: *.enterpol.pl 24.02.09, 23:01 Witam wszystkich, jak najbardziej popieram to co napisala "zniesmaczona", czytając niektóre pozostałe posty zastanawiam się jakim proboszczem musiał być ksiadz Andrzej, ze posługujecie się jezykiem takiej nienawiści i obrzucania innych błotem...???Może warto wziąść pod uwagę fakt iż Biskup ma dostęp do pewnych informacji, do których my jako parafianie nie mamy. Proboszcz został pozbawiony swoich funkcji jako kapelan (po 18 latach!!!)a także wysłany na jakąś wieś ( bez obrazy dla wsi! :), ale to jednak nie to samo co płock). Biskup Libera MUSIAŁ!!!! mieć powody do podjęcia takich a nie innych decyzji. Swioją droga ktoś musiał zrobić porządek po Biskupie Wielgusie..., prawda jest taka że nasz kochany Ksiądz Andrzej nie miał juz "pleców" ktore by go kryły.. Tak żeby sprawa była jasna - ja tez uważałam Ks. Proboszcza za dobrego Pasterza, doceniam to, ze chciał budowac kościół itd, decyzja o jego przeniesieniu była dla mnie trudna. ALE!!! moim zdaniem, jak się nad tym zastanowić, nic nie dzieje się bez przyczyny, i on też cos "na sumieniu" musiał mieć, nie ma innej opcji, a historyjki o donoszeniu są po prostu z a ł o s n e, aż sie dziwie ze ktoś w ogóle o tym pomyślał(...) W pełni jestem za naszymi wikariuszami, i chciałabym JEDNOŚCI naszej parafii, nie podzialów (do czego nota bene zmierzał chyba Ks. Proboszcz w swoim przemowieniu na Mszy św o godz 8 w niedziele, gdzie elegancko umył rączki i zrzucił wine na innych, po prostu zal!!! I jeszcze prośba - modlmy się za nasza parafię, o jednośc własnie, o to aby Ks. proboszcz godnie! odszedł i nie dzielił, bo to tylko świadczy o nim. Pozdrawiam wszystkich <>< !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: *.005.c68.petrotel.pl 24.02.09, 23:33 Tu nie chodzi o Księdza Andrzeja, tylko o wikariuszy, którzy zaślepieni chęcią wyeliminowania zbędnego dla nich ciężaru, jakim był Ks. Proboszcz, we współpracy z Biskupem wyeliminowali go z Parafii. Skąd obecnie mamy mieć pewność, że Biskup ma jakiekolwiek dowody na Ks. Andrzeja, skoro ani razu nie pojawił się na chociażby zwykłej niedzielnej Mszy Świętej w naszej kaplicy? Nie był również na wizytacji, nie rozmawiał z Proboszczem, bo nie dopuścił go do głosu i chciał słuchać jego prób obrony. Biskup działa zza swojego biurka. Niesprawiedliwa i nieuczciwa decyzja o zwolnieniu Ks. Andrzeja z probostwa i kapelaństwa jest sukcesem wikariuszy i samego Biskupa. Libera nie MUSIAŁ tylko CHCIAŁ mieć powody i je znalazł. Ks. Zembrzuskiego, podobnie jak i byłego proboszcza Fary traktował jako zagrożenie, ponieważ o nich było ostatnio głośno w mediach (chociażby w Gazecie były artykuły o tym, jak Ksiądz Andrzej budował piękną świątynię z ogromną wieżą widokową, na którą ostatecznie nie wyraził zgody Libera, zaś Ksiądz Cegłowski zorganizował ogromną procesję ulicami miasta). Obaj byli także cenionymi i szanowanymi Księżmi, jednak przez błahe i wymyślone powody zostali maksymalnie zdegradowani. I historyjki o donoszeniu NIE SĄ ŻAŁOSNE. Są czystą prawdą, której wikariusze się już dawno wyparli. Ksiądz Andrzej nie dążył do żadnych podziałów, nie podburzał ludu, tylko chciał wyjaśnić całą sytuację, na co, za pomocą jednego telefonu wikariuszy, nie pozwolił mu Biskup. To jest ta jedność w Kościele? Co więcej, Ksiądz Andrzej nie odejdzie! On zawsze zostanie w naszych sercach. Prędzej wy, wikariusze, zostaniecie wykopani na zbity pysk przez samych parafian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: `do niesmacznej Re: zniesmaczona 2 czy jesteś bez winy? IP: 80.48.4.* 25.02.09, 11:14 że rzucasz na ks Andrzeja jakie domniemania masz ku temu powód to napisz jawnie czego sie boisz - chyba nieprawdy . O ile byłby tak winny jak go inni foromowicze pomawiaja to biskup by podjął napewno inne kroki . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goś Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: *.centertel.pl 24.02.09, 23:10 Na wstępie napiszę, że nie należę do parafii Świętokrzyskiej (a raczej nie mieszkam w jej obrębie ). Nie jestem też ślepo zapatrzony w Kler i widzę jego ułomności. Wierzę jednak w Pana Boga i lubię z nim porozmawiac sam na sam. Często słchając kazań podczs mszy św. mam wrażenie, że jest to potok słów, bez przesłania, a z osobą duchowną nie można rozmawiac tylko należy jej słuchac. Dlatego mam ogromny szacunek dla tych niewielu księży z powołaniem, których spotkałem w życiu - miałem wielkie szcęście. To byli duchowni, którzy kochali ludzi i potrafili BYC Z LUDŹMI, słuchac ,rozmawiac, dyskutowac . Jedną z takich osób jest ksiądz Proboszcz Zembrzuski.To właśnie On obudził ludzi świeckich, zorganizował zajęcia dla dzieci i młodzieży, stworzył wspólnotę parafialną a nie kościół jako obiekt budowlany. Dzięki wyjątkowemu klimatowi jaki panował podczas uroczystości kościelnych (służby mundurowe, oryginalne pomysły na dekoracje kościelne) we mszach św. uczestniczyli wierni z innych Parafii ( tacy jak ja). Dzisiaj, kiedy coraz mniej młodzieży garnie się do Kościoła, tacy duchowni jak ks. Proboszcz,dzięki ciężkiej pracy wsród świeckich, potrafią zinteresowac wiarą i zapełnic ludźmi kościół oraz salki katechetyczne. Mamy XXI wiek i sam nakaz modlitwy i szcunku dla Kleru nie wystarczą.Jak ktoś wcześniej napisał na szacunek trzeba sobie zasłużyc (tego się z przydziału nie dostaje). Ja mam ogromny SZACUNEK za pracę właśnie dla ks. Poboszcza. Dziś jest mi ogromnie żal, że niedzielna msza będzie pożegnalną. Zbliża się Wielkanoc - trudno mi sobie wyobrazic jak będzie wyglądał Grób Pański czy Rezurekcja ( parafianie wiedzą o czym piszę ). Księdzu Proboszczowi życzę żeby ostatnie wypadki nie zniechęciły GO do takiego stylu współpracy ze świeckimi jak dotychczas i żeby uśmiech zagościł ponownie na twarzy a sylwetka wyprostowała się jak w chwili, gdy Ksiądz Kapelan miał na sobie mundur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczona 2 Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: *.enterpol.pl 24.02.09, 23:54 snujecie jaką teorię spiskową,"oni donosili, a Biskup rozstrzygał wszystko zza biurka" ehh, tak może i działał Kosciół, ale w średniowieczu. swoją droga bardzo wygodne wyjaśnienie tego dlaczego musi odejść... No tak, bo skoro "on zawsze taki dobry i pobożny, wszędzie się udzielał, budował kościół, o naszej parafii było głośno", to przecież musi być uczciwym czlowiekiem i nie ma opcji, zeby np prowadzil podwojne życie lub po prostu żle zarządzał parafią (budowa kosciola po 15 latach to jednak nie jt wyczyn), on jest w porządku, bez grzecju i przezroczysty ,a reszta to "podli ludzie są"... Ja jednak ufam Biskupowi i wierzę ze podjął dobrą decyzję Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: *.005.c68.petrotel.pl 25.02.09, 08:06 Żalem to jest akcja, pomijając już całe zamieszanie, wikariuszy, którzy chociażby na Mszy o 9:30 nie pozwolili Ks. Proboszczowi powiedzieć swojej wersji, przedstawić ją wiernym. To jest żal, brak jedności i szacunku. Teraz sobie gdybasz, jak każdy inny prosty człowiek i plotkujesz. A może prowadził podwójne życie, może źle zarządzał Parafią. Znam Ks. Andrzeja i wiem, że tak nie było. Mogę o tym zapewnić. Więc przestań gdybać i pomódl się lepiej za wikariuszy, żeby przestali w końcu ukrywać prawdę i mieli w końcu godność powiedzieć w takim razie co było nie tak, skoro im tak nie pasuje w naszej Parafii. Ks. Andrzej jest uczciwym i dobrym człowiekiem. Gdzie ludzie lgnęli jak umarł Papież? Ludzie ze Stanisławówki, św. Jana, a więc parafii bardziej znanych od naszej. Wszystkie akcje katolickie organizowane przez Księdza są robione z czystego, otwartego serca. Ciekawy jestem, czy jak ty byś miał budować kościół, to tak prędko by Ci poszło. To nie jest sklejanie budy dla psa, tylko wielkiego, nowoczesnego Kościoła. To dla Ks. Andrzeja drzwi wszystkich firm były otwarte i gotowe do negocjacji. Myślę, że nie masz pojęcia, jakie jest to trudne przedsięwzięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obeznany Re: Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 09:53 Zniesmaczona2 : przejrzyj na oczy i nie broń wikarych bo to ich robota to zmieszanie z błotem ks. proboszcza Andrzeja, każdy to wie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: `do gościa Re: popieram wypowiedź Gościa taka jest prawda.... IP: 80.48.4.* 25.02.09, 11:38 dlaczego właśnie na 9.30 już nie było do końca wypowiedzi ks.kan. Andrzeja tylko wielce zasłużeni dla tej parafii wikariusze z usmiechem na twarzy (ks Romek) prosili o modlitwe dla tej parafii . To właśnie wszystkie nabożeństwa z udziałem wiernych i Służb mundurowych były z inicjatywy ks Andrzeja - cały Płock zazdrościł tych nabożenstw i budowy tak wspaniałej światyni. Piękna droga krzyżowa ulicami osiedla, czuwania wielkanocne do 24 a nie do 21-22 jak po innych kościołach itd . Dziękujemy ks kan. Andrzejowi za to zaangażowanie i inicjatywy i pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ``seweryn Rezniesmaczona naprawde bredzisz po jakich 15lat.. IP: 80.48.4.* 25.02.09, 11:25 budowa światyni zaczęła się od dwoóch(2) lat panie zniesmaczona widać że jesteś mocno obeznana chyba od BISKUPA udzielił ci takowych informacyji bo rzeczywistość jest inna. My parafianie nie wyobrażamy sobie Grobu Pańskiego bez ks Andrzeja czy Mszy rezurekcyjnej . Gdzie podzieją się Służby Mundurowe może u Biskupa bo mu było w niesmak że takie piękne nabożenstwa z udziałem Służb Mudurowych nie tylko Płocka ale i powiatu płockiego. Ks kan i kapelanie nie załamuj sie głowa do góry nie daj się poniżać tak jak wcześniej służby i parafianie będą z Tobą . Niech Ci Bóg błogosławi w posłudze kapłanskiej!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Rezniesmaczona naprawde bredzisz po jakich 15 IP: *.005.c68.petrotel.pl 25.02.09, 15:21 Może "zniesmaczona" i "zniesmaczona2" to wysłannicy wikariuszy lub sami oni? Bo przecież wiadomo, że czytają to forum i jak zauważyli zagrożenie ze strony parafian, to postanowili znowu wziąć sprawy w swoje ręce. Nie wydaje Wam się to podejrzane? Nawet na forum chcą zmieszać Ks. Andrzeja z błotem, a na żywo nie potrafią powiedzieć nic racjonalnego, tylko stroją te swoje uśmieszki. To nie jest zachowanie godne Księdza! Honoru trochę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczona powrót zniesmaczonej :PPP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.09, 15:59 :) czyli wszystko w normie. Wysłannicy wikariuszy :) hahaha Zniesmaczona jestem coraz bardziej i choć miałam się więcej nie odzywać to moja ciekawość znów wzięła górę. Utwierdzam się w przekonaniu, że zachowujecie się drodzy "święci i porządni" parafianie jak stado szympansów. W kupie siła. Zgnębić każdego, kto myśli inaczej. Z tego co czytam, to potraficie tylko rzucać oszczerstwa: ten jest kuzynem tamtego, ci załatwili swoje sprawy, tamci donoszą a inni tylko za karierą się rozglądają. Żal! Serio! Tylko biedny ksiądz proboszcz jest niewinny i skrzywdzony. Poza tym nie pochlebiajcie sobie. Jakim niby zagrożeniem jesteście dla kogokolwiek? Komu mogą zagrażać te bzdury, które tu wypisujecie? Zero faktów, dowodów, obiektywizmu. I to co lubię najbardziej: kiepska manipulacja w ostatnim poście zdradza poziom intelektualny rozmówców. Sama nie wiem, dlaczego postanowiłam się do niego zniżyć :DDD Schemat: rzucenie oszczerstwa, w pierwszym zdaniu niby podejrzenie, a w ostanim juz pewność. Brawo!!! Cóż za wspaniały objaw wysoko rozwiniętego myślenia dedukcyjnego! :DDDD Chętnie dorzucę ten post do mojej kolekcji najbardziej idiotycznych postów forumowych. Pozdrawiam niezmiennie i w ramach praktyk pokutnych obiecuję modlitwę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: `bądź poważna Re: powrót zniesmaczonej :PPP IP: 80.48.4.* 25.02.09, 16:12 Modlitwa jest kazdemu potrzebna ale tak jak napisał poprzednik who is who - kolega czy wikariusz. Mocno naciskasz na proboszcza i to wiele mówi za tym że jestes tym kim napisał poprzednik a moze wysłannik biskupa . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczona Re: powrót zniesmaczonej :PPP IP: *.gprs.plus.pl 25.02.09, 16:57 rozumiem, że w parafii W S Z Y S C Y popierają proboszcza - to po pierwsze. W zasadzie drugiego już być nie musi, bo powyższy sposób argumentacji wyklucza rzeczową rozmowę. Poza tym jeśli ktoś stosuje takie uogólnienia, znaczy że rzeczywiście nie ma argumentów. Znów tylko oszczerstwa i pomówienia i wiedza tajemna "who is who" :)) Ponieważ jednak lubię konkrety to będzie i po drugie: co nazywasz mocnym naciskaniem na proboszcza? Stwierdziłam tylko, jak sprawa jest ustawiona: tzn. biedny, niewinny proboszcz i banda opluwających go złoczyńców. Czyż nie? A o modlitwie zapewniam :) Pozdrawiam i życzę trzeźwości umysłów i otwartości serc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: powrót zniesmaczonej :PPP IP: *.plock.mm.pl 25.02.09, 17:51 Zniesmaczona - aż miło czytać Twoje posty :-). Podoba mi się nie tylko to co piszesz, ale również jak! Pozazdrościć dystansu i poczucia humoru :-). U mnie niestety emocje biorą górę, bo znam wikariuszy - porządnych, sympatycznych ludzi, którzy przez wąską grupę popleczników ks.AZ są tak opluwani i niesłusznie oskarżani i mimo, że również wielokrotnie obiecywałam sobie nie zaglądać do tego śmietnika chęć przedstawiania prawdy bierze górę. Zapewne również lada moment przeczytam, że jestem "kundelkiem Libery", wysłannikiem "dupków wikariuszy" albo jakimś innym godnym potępienia tworem, ale co tam ;-). Fakty jakie są każdy widzi, nawet Ci, którzy tak pięknie kreują rzeczywistość o "Wszystkich parafianach", którzy rzekomo nie mają nic do zarzucenia biednemu proboszczowi i tych "paskudnych, leniwych kapusiach" co kiedyś tam dostali święcenia, ale przecież nie powinno nazywać się ich księżmi... Żałosne. Miejmy nadzieję, że niedługo ta farsa się skończy a okres Wielkiego Postu pozwoli ks. Zembrzuskiemu stanąć w prawdzie przed sobą a jego gwardia przyboczna również zajmie się powrotem do Pana Jezusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zal Re: powrót zniesmaczonej :PPP IP: *.plock.mm.pl 25.02.09, 20:44 zal mi was wszystkich ktorzy popieraja wikariuszy !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczona 2 Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: *.enterpol.pl 25.02.09, 21:16 przyłaczam sie do głosu "ktosia",100% racji, wlasnie o to chodzi zeby nikogo nie obrazac, a Prawdę o tym jak było pewnie poznamy, ale juz nie na ziemi. Przyjmijmy dobrze nowego proboszcza, jestem tego zdanai ze dla proboszcza ( czy dla wikariuszy) nie chodze do koscioła, tylko dla Pana Boga, jeśli bedziemy prosić, On to jakoś wyprostuje inaprawi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: *.189.c75.petrotel.pl 25.02.09, 22:09 Ja tylko Was wszystkich krytykujących zapraszam na Mszę pożegnalną w niedzielę o 12:30, która będzie wyrazem naszego podziękowania i pełnego zaufania Księdzu Proboszczowi. Może postawa parafian w tym dniu przekona Was do tego, że zdecydowana większość z nich w pełni solidaryzuje się z Ks. Andrzejem i stoi za nim murem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierna byłam dziś w katedrze to co zrobił biskup to szok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.09, 23:54 na kazaniu pastwił się nad ks. Andrzejem niby bez nazwiska ale wiadomo było o co chodzi pytał czy Pan Bóg chce takiego księdza. Jestem zszokowana!!!! Nie wiem czy Pan Bóg chce takiego księdza ale wiem że nie chce takiego biskupa !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: *.enterpol.pl 25.02.09, 22:25 swoją drogą trzeba być niesłychanie skromnym, żeby na koniec swojej POSŁUGI!z własnej inicjatywy wystawić księge z podziękowaniami, na własną cześć...(< Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 23:26 Jakbyś był w niedzielę na Mszy to być wiedzieł o co chodzi.Dla wyjaśnienia żebyś się nie zastanawiał to inicjatywa komitetów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierząca byłam dziś w katedrze i co zrobił biskup to szok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.09, 23:58 na kazaniu pastwił się nad ks. Andrzejem niby bez nazwiska ale wiadomo było o kogo chodzi pytał czy Pan Bóg chce "takiego księdza". Jestem zszokowana!!!! Nie wiem czy Pan Bógchce takiego księdza ale wiem że nie chce takiego biskupa !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: byłam dziś w katedrze i co zrobił biskup to s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 19:42 Biskup robi tzw. czystke tylko nie tam gdzie trzeba, ilu jest proboszczów na terenie diecezji co nic nie robią, tylką wyciagaja pieniadze od biednych ludzi by usupełnic swoje lokalty. Zenada. Ksiadz Andzrej to bardzo dobry i zyczliwy człowiek, był moim nauczycielem , gdy przybył do parafii Dobrzyków po święceniach kapłańskich. Człowiek o wielkim sercu. Księże Andrzeju zapraszamy do Dobrzykowa tam przyjmiemy Ksiedza z otwartym sercemm tak dużo trzeba tu zreobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość1 Re: byłam dziś w katedrze i co zrobił biskup to s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 22:37 w zupełności zgadzam się z opinią gościa w sprawie odejścia księdza Andrzeja. W Dobrzykowie naprawdę potrzeba prawdziwego gospodarza. Wstyd żeby Plebania, dom w którym kiedyś mieszkał ks Andrzej jako wikariusz był jedną wielką ogrodzoną i bezużyteczną ruiną. Tak jest księże Andrzeju zapraszamy do Dobrzykowa. Ta parafia umiera śmiercią naturalną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowa Re: byłam dziś w katedrze i co zrobił biskup to s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.09, 10:50 Przeczytałam wszystkie posty.... Byłam ciekawa jaki jest ks. kan. A. Zembrzuski... Ma być naszym proboszczem. I co ciekawego? Cieszę się, że będzie u nas taki proboszcz. Nikt zapewne nie pomyślał, z piszących na tym Forum, że my, z parafii Ligowskiej potrzebujemy dobrego gospodarza? Może kościół znów zapełni się wiernymi... Ostatnio coś jakby zmalała ich liczba :(. Mamy za to wspaniałego ks. wikariusza. Na pewno do Dobrzykowa trafi jeszcze dobry człowiek, serdecznie tego Wam życzę. Wiernych z parafii Św. Krzyża serdecznie zapraszamy na nasze " ZADUPIE". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: *.046.c74.petrotel.pl 26.02.09, 15:37 Zastanów się co piszesz, skoro nie wiesz. Tak jak już ktoś napisał, jest to inicjatywa grup parafialnych i komitetu budowlanego. Księgi są otwarte do niedzieli dla wszystkich, którzy mają chęć wpisać kilka słów od siebie dla Księdza Proboszcza. Tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sponsor Biskup dno, koniec kasy dla kosciola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.09, 09:05 W zaistniałej sytuacji jedyną słuszną decyzją jest - zero kasy dla kościoła odemnie i mojej rodziny. Tak mi dopomóż Bóg wytrwać w tym postanowieniu do chwili zobaczenia biskupa chodzącego na kolanach dookoła katedry i proszącego nas - wiernych o wybaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: *.enterpol.pl 26.02.09, 21:26 Mogę się jedynie poważnie zastanowić nad tym, co napiszę w tej księdze (od siedmiu boleści)... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: *.037.c77.petrotel.pl 26.02.09, 21:42 Napisz to, co Ci leży na sercu i uszanuj inicjatywę innych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: `antoś Re: popieram Gościa napisz od serca .... IP: 80.48.4.* 26.02.09, 21:50 i to co ci mówi sumienie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscioo Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: *.enterpol.pl 26.02.09, 23:36 jakie macie prawo zeby nazywac kogos psycholami? tylko dlatego ze czyjas decyzja wam sie niepodoba?? gdyby nie mial przeslanek, to by proboszcza "nie tykał", wpatrzeni jestescie w niego jak w święty obrazek, wszystko co złe to nie on, a Biskup to "taki i owaki", eh, brednie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oja Ks. Zembrzuski odchodzi z Podolszyc IP: *.enterpol.pl 26.02.09, 23:41 " po otoczeniu dworu widać wielkośc Pana" - no widać wielkość, a raczej małość wiary w naszej parafii, a jak to świadczy o proboszczu..? ps. tylko nie piszcze ze jtem "wysłannikiem Libery", (...) albo inne epitety, wolny człowiek, parafianin chce sie wypowiedziec na forum i mam do tego prawo. i nie ma tu zadnej teorii spiskowej jak juz ktos wczesniej wspominał.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obrzydzenie mammo mia, tyle piany o jakiegos kleche IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.09, 00:05 ksieza na ksiezyc a pedofile do gazu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haju Re: mammo mia, tyle piany o jakiegos kleche IP: *.191.c89.petrotel.pl 27.02.09, 08:25 Kastracja po swieceniach i skoncza sie podobne problemy klechow. Odpowiedz Link Zgłoś