renepoznan 08.09.09, 22:40 Trwają prace przy posadowieniu Pomnika Cegielskiego. No, ciekaw jestem jak to będzie wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: 007 Re: Pomnik Cegielskiego IP: *.icpnet.pl 08.09.09, 22:54 makieta jest pod tym adresem: www.pomnik-hipolita-cegielskiego.pl/go.live.php/PL-H19/fundatorzy-indywidualni.html Jak na mój gust trochę bardziej wyglancowany Marych. Takie czasy, jak żywi siedzą na ławeczkach, stoją, ptaszyska fruwają, podziemne piwniczki za szkłem udają >podziemie< i co tam jeszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Pomnik Cegielskiego 08.09.09, 23:02 Makietę widziałem. Ciekaw jednak jestem jak to zagra w plenerze. Osobiście nie lubie takich prostych postumentów - np fatalnie posadowiony Marcinkowski - ale dużo zależy od miejsca. Np Marcinkowski mógł być posadowiony na bardziej wyrafinowanym postumencie. I niżej - tak w zasadzie ginie w przestrzeni Alei i mało kto na niego zwraca uwagę. A miejsce jest świetne i sama postać nie najgorsza - choć wiem, że są tacy co ja krytykują. Ja tam nie krytykuję. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Pomnik Cegielskiego 08.09.09, 23:11 Był kiedyś w Poznaniu pomnik Cegielskiego- POTĘŻNA I PRZĘZNA FABRYKA. z fabryki zostały zgliszcza. i co i stawiamy kamienny pomnik? I tylko idei Cegielskiego ludzi żal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 007 Re: Pomnik Cegielskiego IP: *.icpnet.pl 08.09.09, 23:21 myślisz o czasach, gdy kierował zakładem sam Hipolit, czy o czasach ZISPO, gdy produkowali silniki do statkow na eksport do ZSRR? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Pomnik Cegielskiego 08.09.09, 23:23 po Zispo było jeszcze kilka napawdę dobrych lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 007 Re: Pomnik Cegielskiego IP: *.icpnet.pl 08.09.09, 23:28 czy to było jeszcze w czasach, gdy przewodniczący Solidarności jeździł mercedesem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bua Re: Pomnik Cegielskiego IP: 142.94.86.* 09.09.09, 21:12 PAN NIKT ma rację. PRAWDZIWY pomnik Cegielskiego to fabryka. Odpowiedz Link Zgłoś