Dodaj do ulubionych

Cyfra ruszyła TVP

15.09.09, 14:59
We wtorek (15 września 2009 roku) ruszyła nowa, satelitarna
platforma telewizji cyfrowej stworzona przez Telewizję Polską
. Oferta wprowadza nową jakość na rynku - darmowy dostęp do
podstawowej oferty (z kanałem HD) oraz możliwość dokupienia
wybranych kanałów płatnych bez podpisywania umów.
Obserwuj wątek
    • Gość: a może Re: Cyfra ruszyła TVP IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.09, 19:02
      a może wiesz w jakim miejscu jest program nadawania cyfrowej telewizji
      naziemnej. Ponoć tez od września miała się rozpocząć stała emisja.
      • Gość: as Re: Cyfra ruszyła TVP IP: *.toya.net.pl 15.09.09, 22:08
        emisja jest już od dziś na transponderze 19,2
    • kiks4 Re: Cyfra ruszyła TVP 15.09.09, 19:48
      Akurat mieszkam w takim miejscu, wprawdzie blisko Poznania - gdzie nie dociera
      telewizja naziemna. To znaczy dociera ale sygnał jest tak nędznej jakości że
      jedynym rozwiązaniem jest telewizja satelitarna.
      Niestety w jej rozwoju górę wzięły interesy nadawców a nie odbiorców.
      Dla odbioru każdej z platform cyfrowych trzeba mieć oddzielny tuner satelitarny
      a przecież wystarczyłby zakup odpowiedniej karty i tunery z kilkoma slotami dla
      kart.
      Dobrze, że dostępne są konwertery z kilkoma wyjściami bo w przeciwnym przypadku
      trzeba by dla każdej platformy instalować oddzielny talerz.
      • gall.anonim.pn Re: Cyfra ruszyła TVP 16.09.09, 08:59
        A z ciekawości - jaki masz odbiór telewizji naziemnej DVB-T ze Śremu? Co prawda moc nadajnika jest pięciokrotnie niższy od analogu, ale sygnał cyfrowy jest zdecydowanie bardziej "nośny", tak więc zasięg powinien być zdecydowanie lepszy. A jakość jest wszędzie taka sama.

W każdym razie coś wreszcie zaczyna się dziać w telewizji cyfrowej, bo TP SA też zapowiedziała swoja własną platformę. Na początku będzie to pewnie sytuacja anormalna (czy jest jeszcze jakiś kraj z pięcioma platformami?), ale później to i owo się wyklaruje. Nie będę ukrywać, że czekam jeszcze na emisję radia w standardzie DAB+ i mam nadzieję, że nie będziemy wymyślać tu prochu jak w przypadku DVB-T, ale skopiujemy najlepszy (tu spoglądam w kierunku Norwegii i państwowego nadawcy NRK i chodzi mi nie tylko o formę ale też treść).
        • kiks4 Re: Cyfra ruszyła TVP 16.09.09, 10:09
          gall.anonim.pn napisał:

> A z ciekawości - jaki masz odbiór telewizji naziemnej DVB-T ze Śremu?
          ----

Zdumiewająco dobry. Pomimo mniejszej mocy nadajnika i sporej odległości- jakieś
          70 km- jakość nie odbiega od DVB-S. Powiem więcej- przy odborze z satelity
          zdarza się zerwanie łączności w przypadku gęstych chmur deszczowych lub
          śniegowych. sygnał DVB-T idzie pod chmurą i jemu to nie przeszkadza,
          W systemie cyfrowym albo jest dobry obraz albo nie ma go wcale.
          Jedyny problem to ten, że mam odbiornik przystosowany do MPEG-2 a TVP nadaje w
          standardzie MPEG-4. Odbieram jedynie Polsat nadający w MPEG-2 co akurat mnie
          urządza, bo Polsatu nie ma w platformie N.
          Ponoć istnieje możliwość zakupienia za 100 zł karty, wkładanej do slotu w
          odbiorniku, która konwertuje MPEG-4 do MPEG-2 i jest OK. Co skutkuje oczywiście
          brakiem HD na kanałach nadających w tym standardzie. Ale nie mam tej karty bo i
          po co, skoro resztę kanałów mam z satelity
          • gall.anonim.pn Re: Cyfra ruszyła TVP 16.09.09, 18:16
            Ach, chodzi o kartę transkodera neotion. Rzeczywiście, nie ma się co w nią pchać. Tak naprawdę to oddzielny tumer na karcie - czasem dość problematyczny i się grzejący (a jest ciasno zabudowany...). Lepiej zastosować jeden z dwóch wariantów - w momencie kupna następnego telewizora kupić taki z tunerem DVB-T i MPEGiem-4 lub poczekać trochę i kupić tuner hybrydowy satelitarno-naziemny z MPEGiem-4. Na razie to droga impreza, ale ceny szybko spadną. Jako ciekawostkę podam, że sygnał naziemny będzie zawsze bardziej stabilny od satelity. Po prostu niektóre chmury chłoną sygnał satelitarny jak gąbka wodę i dotyczy to nie tylko downlinku (czyli kierunku z satelity do nas) ale też uplinku (ze stacji nadawczej na satelitę - a wtedy leży cały kraj...). Tymczasem sygnał telewizji naziemnej mało że mniej jest wrażliwy na takie rzeczy, to na dodatek jak sam zauważyłeś nadajniki nadają "pod chmurami".
    • Gość: pikolo Re: Cyfra ruszyła TVP IP: *.toya.net.pl 15.09.09, 22:10
      www.tvp.pl/o-tvp/platforma-cyfrowa
    • Gość: cdr44 Re: Cyfra ruszyła TVP IP: *.toya.net.pl 16.09.09, 07:17
      o ale ok
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka