mko 20.01.10, 21:14 szkoda że nie ma takiej akcji dla bloków. Pewnie byłaby droższa, ale pewnie przyniosłaby lepsze skutki w przeliczeniu na wydaną kasę. Czy ktoś się może orientuje, ile kosztuje zdjęcie termowizyjne bloku 10 piętrowego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: buraczana lejdi Re: Poznaniak nie lubi, gdy ciepło ucieka z domu IP: 95.108.16.* 20.01.10, 21:53 wolalalbym, zeby te pieniadze poszly na biedne dzieci, watpie, zeby to dzialanie przynioslo jakis efekt dla srodowiska; ludzie dla hecy pewnie sie zapisali, bo czemu nie; jak darmowe to brac; a co z tym zrobia ze im cieplo ucieka? pewnie w wiekszosci przypadkow nic, bo i tak o tym wiedzieli do tej pory; a kasy pewnie na remont jak nie mieli tak miec nie beda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: Poznaniak nie lubi, gdy ciepło ucieka z domu IP: *.icpnet.pl 20.01.10, 22:14 jak bedziesz miala swoj dom i sama bedziesz placic rachunki za ogrzewanie, to mysle ze zmienisz zdanie i tez bedziesz wszystkimi silami starac sie zaoszczedzic :) po takim badaniu widać chociażby gdzie dokladnie uszczelnic okno, by nie ciągnelo po nerach.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkrs Re: Poznaniak nie lubi, gdy ciepło ucieka z domu IP: 195.2.222.* 20.01.10, 23:15 Czekałem na jakiś marudny komentarz i się nie zawiodłem :D Ludzie w tym kraju chyba odczuwają jakiś chroniczny niedobór cierpienia :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Chciałbym jednakowoż zauważyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.10, 23:32 wewnętrzną sprzeczność w tym co napisałaś. Jeśli wyda się te pieniądze na biedne dzieci, te dzieci nie będą już biedne. Czyli co, z moich podatków ma iść na bogate dzieci?! W życiu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ach.. Re: Chciałbym jednakowoż zauważyć IP: *.icpnet.pl 20.01.10, 23:44 a w mojej kamienicy ciepło ucieka ale i tak nic nie można zrobić bo pani Strzałko się nie zgadza na ocieplenie :D tak to jest mieszkać w strefie zabytkowej - masakra, a sama ma ciepło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maski Re: Chciałbym jednakowoż zauważyć IP: *.man.poznan.pl 21.01.10, 08:57 Jak ja napisałem prośbę o możliwość wymiany okien w mieszkaniu, w kamienicy też nie dostałem zgody. I co to za spektakularna akcja?! Szkoda pisać cokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
apodemus Re: Poznaniak nie lubi, gdy ciepło ucieka z domu 21.01.10, 12:50 Gość portalu: buraczana lejdi napisał(a): > wolalalbym, zeby te pieniadze poszly na biedne dzieci Na biedne dzieci można przeznaczyć pieniądze zaoszczędzone na ogrzewaniu ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek To może być drogie badanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.10, 23:41 Kamery termowizyjne mają bardzo małą rozdzielczość, porównywalną do pierwszych aparatów w komórkach. To po pierwsze. Po drugie, najlepiej jak zdjęcie jest robione w miarę prostopadle do powierzchni elewacji. Trzecie, badania trzeba robić przy temperaturze powietrza poniżej +10 st, wczesnym rankiem albo późnym wieczorem - chodzi o to, żeby zniwelować efekt nagrzewania się powierzchni od słońca. Jeśli więc chciałbyś uzyskać taką dokładność jak przy badaniach domków jednorodzinnych, bez 30 metrowego podnośnika koszowego by się nie obyło. Do objechania są 4 elewacje... hmmm, dzień a w zasadzie pewnie 1 lub 2 wieczory pracy. Dwóch fachowców od termowizji, dźwigu i operatora. Opracowanie wyników wraz z lokalizacją "wycieków" ciepła na poziomie poszczególnych lokali, pewnie ze 3 bite dni. Myślę że cztery zera za całą akcje byłyby jak złoto (nomen omen). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krispo Re: To może być drogie badanie IP: *.adsl.inetia.pl 21.01.10, 00:51 raczej drogo nie jest,widziałem już większe ceny www.allegro.pl/item888779759_badania_termowizyjne_termowizja_wlkp_promocja.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: To może być drogie badanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.10, 10:48 Tylko nie doczytałeś 2 rzeczy: 1. Pytanie dotyczyło budynku 10-cio kondygnacyjnego 2. W podanym linku jest: "Badanie w promocyjnej cenie już za 300 zł !! W zależności od skomplikowania budynku i wymagań klienta koszt usługi może ulec zmianie." Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichu_bhp Poznaniak nie lubi, gdy ciepło ucieka z domu 21.01.10, 10:15 Akcja całkiem fajna. Popieram! Zawsze warto wydać trochę kasy na ocieplenie domu, aby później wydawać mniej przez następne lata na opał czy ogrzewanie. Takie porządniejsze badanie kosztuje w granicach 300-500PLN więc względnie nie dużo. A takie darmowe badanie nawet jakby można było tylko zobaczyć gdzie ucieka ciepło mniej więcej zawsze jest pomocne bo wiadomo wtedy, że coś jest nie tak i gdzie uciekają pieniądze które inwestuje się w opał. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel2501111 Poznaniak nie lubi, gdy ciepło ucieka z domu 21.01.10, 10:53 Mam dwa pytania : 1.Kto o tej akcji wiedział ?Był jakiś anons praowy ,internetowy ? 2.Gdzie można było zgłosić akces ? 3.Jak można zrobić to teraz ( o ile będzie 2 akcja) Bo coś mi się wydaje,że było to finansowanie z miejskiej kasy dla "krewnych i znajomych królika "!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Najlepiej niedoczytać a potem napluć na kogo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.10, 11:41 popadnie. 1. O akcji mówiła lokalna telewizja, mówili w radio, pisała GW, były ze dwie notki w dziale Poznań "O akcji Urzędu Miasta pisaliśmy już w ubiegłym tygodniu.". www.google.pl/search?q=trzymaj+ciep%C5%82o 2. Akces można było zgłosić na stronie, był do tego formularz. "Aby wziąć udział w takim bezpłatnym badaniu, wystarczyło zarejestrować się na stronie internetowej programu "Trzymaj ciepło" i czekać na telefon od organizatorów." 3. Teraz tego nie można zrobić, na stronie formularz jest nieczynny. Druga edycja ma być w listopadzie "Miasto _obiecuje_ powtórkę akcji w listopadzie. Wydział ochrony środowiska złożył już wniosek o dotację do Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska." Co do twoich oskarżeń. 1. Akcja nie jest finansowana z miejskiej kasy. Z tego co mi wiadomo, sponsorem jest Dalkia. 2. Każdy mógł się zapisać, ja mieszkam w budynku nie objętym programem pilotażowym, ale na stronie byłem gdy formularz był czynny dla wszystkich. Jaj już sobie poplułeś na innych, to teraz grzecznie przeproś. A następnym razem przeczytaj, poszukaj, a nie pisz bzdury co ci ślina na język przyniesie. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel2501111 Re: Najlepiej niedoczytać a potem napluć na kogo 21.01.10, 13:23 Do Zenka. Na nikogo nie plułem. Zapytałem bo nie wiedziałem ( a czytam regularnie i GW,i Polska GW i naszemiasto.pl, WTK niestety nie mam)Widocznie umknęło uwadze. Wierzę ,że tak było i nie mam powodów żeby nie przeprosić co niniejszym czynię.Dziękuję za zwrócenie uwagi i wyjaśnienia. Ale połajanki w tym tonie Kolego to zachoiwaj dla kogo innego.Anonimowość forum też do tego nie upoważnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Najlepiej niedoczytać a potem napluć na kogo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.10, 14:07 > Na nikogo nie plułem Nie, wcale. "Bo coś mi się wydaje,że było to finansowanie z miejskiej kasy dla "krewnych i znajomych królika "!!" Tu jest postawiona bardzo wyraźna teza z bardzo wyraźnym adresatem. Ale też Cię przepraszam, poniosło mnie trochę, bo nie lubię polackiego podejścia do każdej sprawy. A moje anonimowość nie różni się niczym od Twojej :) Tak czy tak, zakopmy wojenny topór. Uśmieszek na zgodę :) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel2501111 Re: Najlepiej niedoczytać a potem napluć na kogo 21.01.10, 14:56 Nawet :):) Anonimowość rozumiałem ogólnie a nie personalizowaną.:):) Miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel2501111 Re: Najlepiej niedoczytać a potem napluć na kogo 21.01.10, 15:01 Jasne. Nawet :):). Anonimowość rozumiałem ogólnie a nie personizowaną. Miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: Poznaniak nie lubi, gdy ciepło ucieka z domu IP: *.icpnet.pl 21.01.10, 12:58 były informacje w miejskich serwisach informacyjnych (WTK-puls dnia, Teleskop-tvp) i na osiedlach a jak sie dobrze zaczytasz dowiesz sie że miejsca zapełniły sie w 24h, czyli zaraz po emisji na antenie, wiec nie było sensu pewnie dalej akcji reklamować...; a krewni i znajomi królika na pewno mieszkaja akurat na wyznaczonych osiedlach... taaa... Odpowiedz Link Zgłoś
wycena-szkody.pl Poznaniak nie lubi, gdy ciepło ucieka z domu 21.01.10, 13:03 oglądałem ich przykłady raportu na stronie. Są absolutnie błędnę. Facet, który je robi nie ma o tym zielonego pojęcia. Są niezgodne z metodologią i normą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekspert Re: Poznaniak nie lubi, gdy ciepło ucieka z domu IP: 81.219.106.* 21.01.10, 13:42 Tak się składa, że to chyba Ty nie masz o tej sprawie zielonego pojęcia, skoro piszesz takie oskarżenia. Raporty z ich strony nie mogą być błędne, ponieważ w jaki sposób zdjęcie stanu istniejącego ma być błędne ?? Termowizja pokazuje sprawy takimi jakie są :) Ja sam zajmuje się zawodowo termowizją budynków i po przeglądnięciu raportu ze strony stwierdzam, że nie odbiega on od tego, co my termografiści robimy. I wreszcie odpowiedź na 3 pytanie-raporty z tej strony są zgodne z normą i metodologią, bo gdybyś się orientował w tych sprawach, wiedziałbyś ze norma opisuje 2 typy kontroli termowizyjnej-skrócony i rozszerzony. Ten ze strony to właśnie raport skrócony wykonany zgodnie z normą :) Tak więc bez prowokacji proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
wycena-szkody.pl Re: Poznaniak nie lubi, gdy ciepło ucieka z domu 22.01.10, 19:45 Znawco termowizji od kiedy badania na zewnątrz budynków wykonuje się przy niezachmurzonym niebie. Na stronie wykonawcy jest raport domu jednorodzinnego, wstyd pokazywać takie raporty w internecie - jest to podstawowy błąd !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: termowizja Re: Poznaniak nie lubi, gdy ciepło ucieka z domu IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.10, 16:21 Ze zdjęć nie wywnioskujesz, czy niebo było bezchmurne czy nie. Na Twoich zdjęciach w internecie też tego nie widać :) Więc odpusc tą bezsensowną dyskusje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Poznaniak nie lubi, gdy ciepło ucieka z domu IP: 81.219.106.* 21.01.10, 14:38 cyt.: "Norma ma zastosowanie do określania miejsc niejednorodności cieplnych i dróg wypływu powietrza przez obudowę." (PN-EN 13187) Widziałem raporty ze strony tej firmy, ponadto dostałem też inne na maila, uważam że swoją robotę robią prawidłowo i jak najbardziej zgodnie z normą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McWatt Re: Poznaniak nie lubi, gdy ciepło ucieka z domu IP: *.range86-176.btcentralplus.com 21.01.10, 15:33 @wycena.szkody.pl : Twój post to gruba bezczelność: można się reklamować, ale nie tak bezczelnie oczerniając konkurencyjną firmę. A jak sie okazuje, drogi forumowicz wycena.szkody prowadzi firmę przeprowadzającą badania termowizyjne. I tak Cie bardzo boli, misiu, że inni prowadzą te badania dla miasta bezpłatnie? Żenada, bracie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek A to delikt z ustawy nieuczciwej konkurencji(?) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.10, 15:59 Prowadzisz taką samą działalność i rzucasz takie grube oskarżenia, to podaj argumenty i podpisz się swoją firmą. Inaczej będzie to czyn zabroniony z ustawy o nieuczciwej konkurencji. A tak swoją drogą, myślisz że nagonisz sobie tak klientów? Myślisz że nikt nie zorientuje się że twój nick prowadzi do firmy, która sama prowadzi działania termowizyjne pod tym samym adresem, pod tym samym numerem telefonu komórkowego co wycena szkody? Odpowiedz Link Zgłoś
termogramy Może ja się wypowiem 21.01.10, 14:08 Jestem wykładowcą akademickim, m.in właśnie w sprawach termowizji. Sam korzystałem z ich usług i wiem że tematy wymiany ciepła i termoizolacji nie są im obce :) Więc bez takich wypowiedzi, bo widać tutaj bardzo nieładne podkopywanie dołków pod konkurencją...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Może ja się wypowiem IP: 77.222.246.* 22.01.10, 18:38 Popieram przedmówców. Kamera posiadana przez kolegę wycena.szkody.pl posiada bardzo niską rozdzielczość 180x180 pikseli. Raporty bazujące na zdjęciach robionych tego typu sprzętem są obarczone błędem gdyż mogą być niedokładne. Firmy które naprawdę profesjonalnie zajmują się termowizją i nie chcą wprowadzać klientów w błąd biorąc za to pieniądze posiadają sprzęt znaczniej lepszej klasy. M Odpowiedz Link Zgłoś
termoenergia Poznaniak nie lubi, gdy ciepło ucieka z domu 23.01.10, 02:02 Witam, interesująca dyskusja etycznie i merytorycznie. Bardzo zazdroszczę kontraktu Panom z Poznania. Doceniam bo sam prowadzę pracownie badań i analiz termograficznych i sam walcze o każdego klienta. Chętnie dowiem się jak to zrobili. Może u mnie też można uruchomić taki przegląd. Zastanawia amnie jednak, jak oni to obrobią /nie wiem ilu ich jest jaki maja sprzęt/. Wykonuje pomiary termowizyjne budynków chyba najlepszą obecnie na świecie kamerą Flir o rozdzielczości 640x480, dysponuje kamerą Flir o rozdzielczości 320x240 i 180x180. Faktycznie do pomiarów budynków nie używam kamery 180x180, ale dlatego, ze cenie swój czas oraz, że mnie stać na wiekszą rozdzielczość. Mniejsza rozdzielczość kamery przekłada się na wykonanie większej ilości termogramów przy utrzymaniu odpowiedniej dokładności ale też duża trudność obsługi niektórych przypadków np. wyższych budynków. Jeżeli są jakieś inne argumenty przeciwko zastosowaniu 180x180 to bardzo proszę o wyjasnienie konkretne. Z mojego kilkuletniego doświadczenia wynika, ze aby zbadać dom, tak aby wyrobic sobie opinię, potrzebuje około 2 godziny spędzone na samych badaniach i potem herbatka z włascicielem lokalu i rozmowa podsumowująca samo badanie. Dochodzi do tego minimum 4 godziny bitej analizy w pracowni. Mam najnowsze oprogramowanie dostepne obecnie na świecie dla analityków budowlanych a dodając do tego kamerę 640x480 skutecznie przyspieszam czas badań i analizy. Jakie to ma znaczenie dla klienta? oczywiście krócej mu siedzę na karku i ma szybciej wyniki. Z drugiej strony, co dla mnie i prawdziwosci wyników ma duże znaczenie ,to większe prawdopodobieństwo stabilnosci warunków badania. Razem więc na obiekt przeznaczam dzień pracy /dojazd, badanie, rozmowa, raport/. 200 obiektów to około 100 wieczorów lub przedświtów pomiarowych /takich kiedy warunki atmosferyczne pozwalaja na prowadzenie pomiarów/ dla jednej osoby. Takim wieczorem nie jest wieczór bezchmurny i o temperaturze powietrza ok 10 st.C /jest więcej warunków przeciw/. Bezchmurny wieczór nie jest dobry tak samo jak słoneczny dzień. To elementarz opisany np. w Polskiej normie, jak i literaturze np. Pomiary termowizyjne w praktyce. Badanie przeprowadzane w bezchmurne niebo, przy temperaturze nawet 10 st.C nie dają wiarygodnych wyników. Bardzo prosze o podanie źródeł, gdzie dopuszcza się pomiary budynków w bezchmurne niebo i przy 10 st.C. Gratuluje Państwu z firmy, bo logistycznie to bardzo trudne zadanie. Średnio w tygodniu mamy około czterech dni pomiarowych /ale to i tak nierealne/. Moja pracownia mogłaby więc realizwać około 8 pomiarów na tydzień na jedna kamerę, czyli 200 obiektów:2 pomiary dziennie:4 dni pomiarowe w tygodniu = 25 tygodni = około 5 miesięcy pracy non stop. Jeszcze raz zazdroszę ale wolę jednak spokojnie prowadzić dokładne pomiary, mieć czas na spokojne przygotowanie raportu w pracowni i miec czas na rozmowę z inwestorem. Niedalej jak wczoraj spędziłem dwie godziny z klientem nad herbatą i wysnuliśmy parę scenariuszy zaoszczedzenia kosztów. Czy taka obsługę dostali Państwo z Poznania? Wyglada mi to na zbyt intensywny program. Przeglad termowizyjny budynku to za kazdym razem nowe wyzwanie - inna technologia budowy, warunki użytkowania, warunki atmosferyczne i kieszeń i wiedza klienta. Reasumując 1. 200 obiektów w jeden sezon zimowy z raportem i wnioskami to bardzo dużo. 2. 180x180 można wykonać wiarygodne pomiary termowizyjne, choć dużym nakładem pracy i przy zwiększonym ryzyku oraz nie wszystkich obiektów www.badanietermowizyjne.com/dlaczego_my_files/rozdzielczosc-odleglosc.pdf 3. bezchmurne niebo oraz 10 stC wykluczają prowadzenie pomiarów Polska Norma literatura fachowców. Zapraszam www.badanietermowizyjne.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smochowice Re: Poznaniak nie lubi, gdy ciepło ucieka z domu IP: *.icpnet.pl 24.01.10, 15:40 trzeba dokładnie przeczytać na stronie akcji co zawiera sie w usłudze- czyli co oferuje nam sponsor akcji/ co sam wybrał aby było zrobione/ rękami owej firmy... panowie juz u mnie byli, wykonali rzetelną prace, ale wiem od znajomego, że jest to nieco inne badanie niż to, oferowane przez firmę normalnie- byli u niego i faktycznie bedanie trwało dużo dłużej i było o wiele dokładniejsze. na początek radze zapoznac się z warunkami akcji a potem porównywać. to co oferuje akcja to wymóg i oferta miasta i sponsora- nie firmy- trzeba o tym pamiętać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Poznaniak nie lubi, gdy ciepło ucieka z domu IP: *.icpnet.pl 24.01.10, 15:42 kiepska próba reklamy Odpowiedz Link Zgłoś
wycena-szkody.pl Poznaniak nie lubi, gdy ciepło ucieka z domu 24.01.10, 10:49 Widzę, wielu przeciwników mojego komentarza, dlatego poniżej wyjaśniam dlaczego tak uważam. Badania budynków na zewnątrz przy braku zachmurzenia pod kątami umożliwiającymi nałożenie zimnego promieniowania bezchmurnego nieba, mogą wykazać dużo niższą temp. niż rzeczywista mimo prawidłowo dobranego współczynnika emisyjności. Raport, który oglądałem jest wykonany przy otwartym niebie i zbyt wysokiej temp. zewnętrznej tak więc uzyskane wyniki nie są wiarygodne. Kamera o rozdzielczości 180x180 jest urządzeniem z średniej półki ale wystarczającym do przeprowadzenia rzetelnego i badania budynków jednorodzinnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: Poznaniak nie lubi, gdy ciepło ucieka z domu IP: *.icpnet.pl 24.01.10, 15:47 na raporcie widzę fragment nieba- niezachmurzony. skąd tak pewny wniosek że CAŁE niebo jest bezchmurne...?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: termografia Re: Poznaniak nie lubi, gdy ciepło ucieka z domu IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.10, 16:16 Do Pana wycena-szkody.pl- raport ze strony wyraźnie wykazuje, ze badania były robione przy temperaturze 0,8 st.C. Jestem fachowcem w dziedzinie termowizji i pierwsze slysze, zeby temperatura tego rzędu była zbyt wysoka. Przy temperaturze 20 st. w domu mamy prawie dwadziescia stopni róznicy miedzy pow. zew. i wew. Wpływ radiacji nieba oczywiście jest ważny, lecz nie wpływa on na rejestrowanie zmian temperatury pomiędzy poszczególnymi elementami, o co w tym badaniu głównie chodziło. Po drugie, nie możemy się wypowiadać o bezchmurnym niebie w dniu pomiaru, gdyż ze zdjęć tego nie wywnioskujemy. Mieszkam na os. Warszawskim, ekipa od pomiarów również już u mnie była, po krótkiej rozmowie z nimi stwierdzam również, że znają się na rzeczy i nie sieją partactwa. Nadmienie też, że projekt "trzymaj ciepło" to akcja zdjęć termowizyjnych domów, a nie pełnych audytów termowizyjnych, które niewątpliwie trwają dłużej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Poznaniak nie lubi, gdy ciepło ucieka z domu IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.10, 16:32 hehe widze ze z czasem trwania dyskusji brakuje ci argumentów... :) najpierw przyczepiłeś sie metodologi badań i normy, teraz probujesz cos z bezchmurnym niebem.... Zawsze w Polsce bylo tak, ze pewne grupy zawodowe trzymały sie razem- jak ktos atakował lekarza, to w jego obronie stawali inni lekarze. Jak ktos atakował strazaka, to w jego obronie stawali inni strazacy.... Myslalem ze tu bedzie podobnie i zdziwilo mnie ze jeden termograf atakuje drugiego ze niby cos z niebem jest nie tak... Uwazaj kolego zeby tak Ciebie nie zaczeli atakowac o jakis bubel, bo moze sie okazac ze zostaniesz sam... Odpowiedz Link Zgłoś