mille666 30.03.10, 20:41 BRAWOOOOOOOOO! ... tylko nie wiadomo, czy chłop zrozumie.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iulius Rozbrat. Instrukcja obsługi 30.03.10, 20:54 A czemu sami anarchiści nie zrzucą się na zakup działki? Dlatego, że będąc legalnymi właścicielami terenu nie mieliby przeciw czemu protestować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korekta Re: Rozbrat. Instrukcja obsługi IP: *.izacom.pl 30.03.10, 21:05 A po co się mają zrzucać, skoro podatnicy im to sfinansują, zachęceni płomiennymi artykułami w GW? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: Rozbrat. Instrukcja obsługi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.10, 09:13 Podatnik do tego nie dokłada złotówki. Przestanmy myśleć o mieście jak o wielkim przedsiebiorstwie, które musi przynosić tylko zyski. Miasto to społeczność o różnym statusie, różnych potrzebach, różnych możliwościach, wielu różnych inicjatywach. To tygiel w któym musi wrzec. Wizja miasta prezentowana przez prezydenta, miasta dla bogatych, mnie sie calkowicie nie podoba. Dziennikarzom gratuluje odwagi. Mam nadzieje , że wspólnie cos zmienimy w tym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
micnow Re: Rozbrat. Instrukcja obsługi 31.03.10, 10:49 Gość portalu: kinga napisał(a): > Podatnik do tego nie dokłada złotówki. Przestanmy myśleć o mieście > jak o wielkim przedsiebiorstwie, które musi przynosić tylko zyski. > Miasto to społeczność o różnym statusie, różnych potrzebach, różnych > możliwościach, wielu różnych inicjatywach. To tygiel w któym musi > wrzec. Wizja miasta prezentowana przez prezydenta, miasta dla > bogatych, mnie sie calkowicie nie podoba. Dziennikarzom gratuluje > odwagi. Mam nadzieje , że wspólnie cos zmienimy w tym mieście. jak widać nie warto pić od rana. przemyśl to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voka Re: Rozbrat. Instrukcja obsługi IP: *.icpnet.pl 31.03.10, 10:57 micnow. co masz na mysli ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voka Re: Rozbrat. Instrukcja obsługi IP: *.icpnet.pl 31.03.10, 09:50 korekta. ty czytasz to co pisza, wyciagasz wnioski, czy traktujesz forum jako miejsce do opowiadaia o swoim swiecie? w tekscie napisane ze anarchisci niczego nie chca od podatnikow. rozumiem ze to nie jest na twoja reke, ale uszanuj fakty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: botk Re: Rozbrat. Instrukcja obsługi IP: *.icpnet.pl 31.03.10, 14:52 nie chca? no to kto zaplaci za powiedzmy ten lokal ktory hipotetycznie by zajeli gdyby dzialka wrwaz z budynkiem przeszla w czyjes rece? oni sami? jak tak to w czym problem? niech sie przeniosa na inny legalny lokal i po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Rozbrat. Instrukcja obsługi IP: *.icpnet.pl 01.04.10, 21:57 a w dodatku właściciel terenu to też podatnik. Czyli czegoś chcą od podatników! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nerwik3 Re: Rozbrat. Instrukcja obsługi IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.10, 22:38 Jesteś jełop. Ja chcę kupić od miasta Własne mieszkanie i wiesz co mi odpowiedział prezydent? że to niemożliwe bo budynek stoi na placu Spiskim. Rozbrat otrzyma taką samą odpowiedz nie można tego kupić bo to jest Sołacz! Deweloperzy dawno dali mu w łapę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek A Ty na pewno wiesz o czym piszesz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.10, 23:04 1. Rozbrat może kupić swój teren w każdej chwili. Mogę Ci zaręczyć. 2. Właścicielem terenu jest bank a nie prezydent. Teraz się zastanów kim Ty jesteś, w kontekście pierwszego zdania swojego postu. Daj znać jaka jest konkluzja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~hiena Re: A Ty na pewno wiesz o czym piszesz? IP: *.awakom.net 31.03.10, 00:26 Ale po co kupować, skoro można wydębić, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voka Re: A Ty na pewno wiesz o czym piszesz? IP: *.icpnet.pl 31.03.10, 09:57 hiena. nie wiem o czym piszesz, ale jesli o kulczyku, niklu czy vokelu to masz racje. wydebili od miasta (od nas) niezle rarytasy. gorzej maja ci z marcelina, rataj czy solacza. zacznij widziec nie tylko patrzec - to kazdy potrafi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~hiena Re: A Ty na pewno wiesz o czym piszesz? IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.10, 10:26 Kude, ale przecież to, że Kulczyk czy inni tak zrobili, nie oznacza, że trzeba dać Rozbratowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voka Re: A Ty na pewno wiesz o czym piszesz? IP: *.icpnet.pl 31.03.10, 10:45 hiena. nasz racje. tylko pic polega na tym ze rozbrat nie chce tego o czym mowisz. znaczy z tego co obserwuje ta sprawe. oni raczej probuja walczyc ze zlym miejscowym planem dla solacza, razem z mieszkancami tej dzielnicy. tam misato chce przeznaczyc teren na zabudowe willowa. tak tez tu chodzi o plany nie zas o - dawanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PanMarcepan Re: A Ty na pewno wiesz o czym piszesz? IP: 212.241.39.* 31.03.10, 12:24 Lol... czyli co? Ma nie byc zabudowy willowej... lepiej niech stoja jakies stare smieci i mieszkaja sobie w nic anarchisci... Czlowieku, czys Ty ocipial? Ja rozumiem, ze moze wizja miasta dla bogatych sie nie podoba co niektorym... zwlaszcza, gdy sa jelopami i sami do niczego dojsc nie potrafia, jednak, ja zdecydowanie wolalbym dzielnice willowa, niz sklot, na ktorym kombinuja, jak tu sprzeciwic sie wiekszosci mieszkancow... wkoncu to oni sa tacy alternatywni, a wszystko inne to zlo. Marudzicie o Kulczyku i Niklu, czy innych developerach... a nie widzicie o ile dzieki temu lepiej sie w miescie zyje. Bo dzialke sprzedali pare mln za tanio? No i co? Nie zwrocilo sie? Dzieki temu poznan wypromowany zostal na swiecie wiecej niz za te pare mln. A najglosniej krzycza, Ci, ktorzy w nosie zupelnie maja prawo wlasnosci... czyz to nie hipokryzja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voka Re: A Ty na pewno wiesz o czym piszesz? IP: *.icpnet.pl 31.03.10, 12:42 panie marcepan. rozumiem ze pan jestes ten "wiekszosc mieszkancow". milo mi poznac. ja jakos, jako mieszkaniec tego miasta nie utozsamiam sie z pana "wiekszoscia mieszkancow" i nic nie wskazuje ze robia to moi sasiedzi, pracownicy czy tez znajomi. wiec nie wiem o kim pan mowi. czy lepiej sie nam zyje dzieki owym pana kolegom? w ktorym miejscu, niech pan nas oswieci? promocja? jakies wolne zarty. po co mi biednemu mieszkancowi promocja za moje miliony skoro nie mam gdzie tanio mieszkac. te miliony topione sa w inwestycje potrezbne (jak domniemam panu podobnym) poszerzanie drog, stadion czy tez kampanie know how. zastanow sie pan, nad tym co piszesz. rozwoj miasta nie moze byc kierowany tylko dla inwestorow swoich kumpli. rozwoj miasta powinien byc dla mieszkancow. dla mnie to jest hipokryzja. bo to towarzystwo nie krzyczy tylko bzyka sie na bankietach i rozdaje intratne kontrakty, jednoczesnie zabrania (wycisza) jak ktos krzyczy - bo to psuje interesy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PanMarcepan Re: A Ty na pewno wiesz o czym piszesz? IP: 212.241.39.* 31.03.10, 14:09 Drogi Panie Voka Zawsze w swiecie istnial podzial na rownych i rowniejszych. Jesli antylopa zaczela by biadolic, ze nie ma takich klow jak lew, zamiast trenowac swoja szybkosc, to juz dawno zostala by pozarta. Niestety jako "cywilizowani" ludzie, roznimy sie od zwierzat tym, ze jednak nie zjadamy antylop, a wrecz odwrotnie pomagamy im. O co mi chodzi. Gdyby nie rozwoj biznesu w Poznaniu to nie dostalbym dobrej pracy i nie kupil sobie mieszkania, tak samo jak wielu moich znajomych. Zatem przyciaganie nowych inwestorow wplywa znaczaco na poziom ludzi. Wiadomo, ze nie wszystkich, ale im wiecej inwestorow, tym bogatsze spoleczenstwo bedzie. Zaden inwestor nie zainwestuje w zupelnie obce miejsce. Promocja jest wazna, nawet jak to ma byc 'kumplowska' promocja bzykajac sie na bankietach. Nikt nie mowi, ze to jest idealne, ba, sam musialem wyemigrowac obecnie z Poznania by zarobic na urzadzenie tego mieszkania. Zatem zamiast biadolic, lepiej niech pan nauczy sie szybko biegac, bo lwem nie bedzie. Ja sie nauczylem i jakos wychodzi mi to na dobre. Warto tez spojrzec na problem z szerszej perspektywy niz wlasnego nosa. Ja wiem, ze niektore inwestycje nie sa trafione, wkurzaja mnie wypowiedzi Pana Grobelnego dyskryminujace rowerzystow i komunikacji publiczna, jednak tez wiem, ze nie zyjemy w idealnym swiecie i nigdy nie bedziemy. A badz co badz Grobelny ma jednak ta wizje biznesowego Poznania. Zatem zdecydowanie wole z tego know-how kozystac jak najbardziej sie da, jak i Ci biedniejsi napewno tez w pewien sposob skorzystaja .Wkoncu im wiecej pieniedzy w Poznaniu tym i im sie wiecej dostanie, choc znajac zycie to i nie porowno - ale czyz nie jest to wiele lepsze niz gdyby zupelnie nic sie nie dzialo i na nic nie bylo pieniedzy, a wkolo panowala zupelna anarchia i samowola? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voka Re: A Ty na pewno wiesz o czym piszesz? IP: *.icpnet.pl 01.04.10, 15:19 kto decyduje o tym kim mam byc? antylopa czy lwem? ta retoryka jest wygodna dla konusow. dla tych ktorzy za prl byli w parti pzpr, a teraz sa w po. zawsze mysla tak jak im karza. po co sie przeciwstawiac skoro mozna nakarmic sie okruchami. to utrzymuje owy system wartosci, gdzie wiekszosc ma byc antylopami, by se lew mogl upolowac co chce(a wlasciwie nie lew, bo ten jest od bzykania, a od roboty sa lwice). powiem wiecej ten panie marcepan system jest o tyle chory że swa propaganda opowiada nam ze kazdy moze byc lwem - kazda antylopa. rozpaczam jak czytam jak te antylopy o tym dywaguja utozsamiajac sie z lwem. biedny ten lew, musi podejmowac takie decyzje... to ze tak jest, swiadczy pana post. kupil sobie pan mieszkanie (na kredyt?) by zarobic na meble trzeba bylo wyjechac za granice;-) elegancko. wazne by nie narzekac bo sie wyjdzie na slabiaka wsrod antylop, a wtedy najprawdopodobniej zakabluja lwu, ktory nie daj boze na nas bedzie polowal. nikt nie mowi o ideale. ale to co pan przedstawiasz to koniunkturalizm w czystej postaci. daj pan innym, porozmawiac o tym jak poprawic to co jest. pan nie jestes do tego zdolny, bo tkwisz mentalnie w tym i nie chcesz widzec czegos "lepszego". bez zakwestionowania tego co jest, nie bedzie nic nowego - trywialna prawda. czy miasto biznesu to idea, czy fasada, dla tworzenia z ludzi antylop? mi sie to nie podoba. nic mi nie skapnelo z tego. dla mnie obserwowanie biedych ludzi grzebiacych w smietniku (czyekajacych na lepsze czasy) jest upokazajace mnie jako czlowieka, wspolobywatela. dla pana jest to - normalne w ekosystemie. tfu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: A Ty na pewno wiesz o czym piszesz? IP: *.icpnet.pl 01.04.10, 22:06 skoro to lepsze polega na negowaniu tego gorszego i wymaganiu od tego gorszego podstaw życia (dom), to co będzie jak nadejdzie wasze lepsze i zniknie gorsze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~hiena Re: A Ty na pewno wiesz o czym piszesz? IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.10, 12:20 a widziałaś ten plan w ogóle? ja widziałem. przewiduje on uporządkowanie terenu i wille. jestem jak najbardziej ZA uchwaleniem tego planu. Park wg tego planu przecież pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peter Re: A Ty na pewno wiesz o czym piszesz? IP: *.biz.inotel.pl 02.04.10, 11:59 Po pierwsze zabudowa willowa na terenie "skansenu" Rozbrat jest jak najbardziej akceptowana przez mieezkańsców Sołacza. Protesty do Planu dotyczą terenu przy ulicy Litewskiej -istotnie mógłby tam powstać park zamiast zabudowy willowej. Problem zabudowy przy ulicy Litweskiej jest tylko sprytnie wykorzystywany przez Rozbrat, aby wciągnąc mieszkańców Sołacza do oprotestowania całego Planu. Tereny wokół rozbratu prędzej czy później zostaną zabudowane (bez względu czy Plan zostanie zatwierdzony, czy nie), a wówczas Rozbrat będzie enklawą rozwalających się, ospreyowanych baraków w gęstwinie chaszczy i być może zostanie atrakcją turystyczną pod nazwa "anarchistyczny skansen". Ciekawe, czy wszyscy namiętni obrońcy Rozbratu chcieliby mieć taki twór za płotem własnej działki. Jak zwykle punkt widzenie zależy od punktu siedzenia czyli w tym przypadku miejsca zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
harce Re: A Ty na pewno wiesz o czym piszesz? 31.03.10, 01:39 Zenku a kim ty jesteś? Bo ani skłotersi "w każdej chwili" kupić skłotu nie mogą, ani nie możesz za to poręczyć, ani właścicielem nie jest bank, ani nawet prezydent, czego nikt nie mówi. Tak więc na trzy zdania 4 błędy, jeśli nie insynuować tu złej woli... Bank jest wierzycielem, teren (którego 1/3 zajmuje Rozbrat, ale nie w kawałkach) jest wystawiany na licytację w ściśle określonych warunkach (najbliższa za rok czy dwa), cena wywoławcza to prawie 4 mln zł a nabywca będzie wierzycielem, a nie właścicielem. Miasto, gdyby chciało, może charakter miejsca zachować wprowadzając drobne zmiany w planie zagospodarowania przestrzennego, może zaproponować alternatywę, niczego nie musi, jedno czego domagają się skłotersi to słowność - jeśli pada obietnica to jej dotrzymać. -- harce.wordpress.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: A Ty na pewno wiesz o czym piszesz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 10:38 "A kim ty jesteś" - a co to za pytanie? Kim jestem żebym mógł się wypowiadać w temacie? Tak to mam rozumieć? "Bo ani skłotersi "w każdej chwili" kupić skłotu nie mogą, ani nie możesz za to poręczyć, ani właścicielem nie jest bank, ani nawet prezydent, czego nikt nie mówi. Tak więc na trzy zdania 4 błędy, jeśli nie insynuować tu złej woli.." 1. Kupić mogą. Jeśli zwrócili by się do komornika / banku z propozycją. W każdej chwili. 2. Mogę za to ręczyć. 3. Bank przejął ten teren jako zabezpieczenie niespłaconego kredytu. Chociaż prawnie sytuacja jest bardziej skomplikowana, to on jest faktycznym właścicielem (komornik jedynie realizuje postanowienia sądu ale nie on jest właścicielem). 4. O osobie prezydenta pisała osoba, której odpowiadałem, więc tu też pudło - chyba że masz monopol na to co powiedziano a czego nie. Nie zarzucam Ci złej woli, ale raczej sprytną manipulację faktami i moimi słowami. Wasza optyka jest bardzo ciekawa, ale czasami bardzo odbiega od rzeczywistości i zaciemnia obraz. A Wy odbierajcie pocztę, a nie udajecie strusia jak przychodzi jakieś pismo z pieczątkami. Pisanie o słowności jak się samemu uniemożliwia dotrzymanie komuś słowa - to dziecinada. Dla mnie EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voka Re: A Ty na pewno wiesz o czym piszesz? IP: *.icpnet.pl 31.03.10, 09:54 zenek. czy ty tak samo jak korekta nie czytzasz tego co komentujesz? wlascicielem terenu nie jest bank, ani prezydent. to jest teren bez wlasciciela, ktory ma byc sprzedamy przez komornika, by oddac pieniadze bankowi. nie powielaj chaosu informacyjnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~hiena Re: A Ty na pewno wiesz o czym piszesz? IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.10, 10:27 Teren nie może nie mieć właściciela. Właściciel jest daleko, ale jest zapewne hipoteka na rzecz banku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voka Re: A Ty na pewno wiesz o czym piszesz? IP: *.icpnet.pl 31.03.10, 10:52 "teren nie ma wlasciciela". moze tak powinienem to napisac. bo to blizsze hiena prawdzie niz brednie zenka - ze wlascicielem jest bank. no niestety. jesli wlasciciel prze 16 lat sie nie odzywal znaczy ze go nie ma. to bank chce pieniadze ktore wlasciciel pozyczyl od niego. i bank sie ubiega o sprzedanie nieruchomosci za pomoca komornika. hiena. wiec jak to jest, sa prawdy i polprawdy? ;-) to co prezentuje zenek to jest zwykle oszczekiwanie, a nie analiza i dyskusja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~hiena Re: A Ty na pewno wiesz o czym piszesz? IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.10, 12:22 co ty fiksujesz? nie ma znaczenia, że właściciel się 16 lat nie odzywa. a może jutro się pojawi? czy wtedy anarchiści sie wyniosą z jego terenu? śmiem wątpić. a bank ma pełne prawo do odzyskania pieniędzy z hipoteki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: A Ty na pewno wiesz o czym piszesz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 10:27 Właścicielem terenu jest bank. Nawet jeśli de jure ta sytuacja jest bardziej skomplikowana, powyższe zdanie najprościej ujmuje obecną sytuację. I na pewno jest to dużo bliższe prawdzie niż życzeniowe "to jest teren bez wlasciciela" - to już jest niezłe przegięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korekta Re: Rozbrat. Instrukcja obsługi IP: *.izacom.pl 30.03.10, 21:04 Chyba się panu capslock zaciął, panie "dziennikarzu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Rozbrat. Instrukcja obsługi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.10, 21:10 Ciesz się że nie napisali tego po młodzieżowemu, P=OkEmON=eM, takie z nich równe chłopaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korekta Re: Rozbrat. Instrukcja obsługi IP: *.izacom.pl 31.03.10, 00:29 Fakt. Mogli też to napisać sprayem na ścianie, wzorem swoich idoli. Na szczęście mieli dobry humor i wrzucili swoje cenne przemyślenia tylko na stronę internetową :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziennikarz Re: Rozbrat. Instrukcja obsługi IP: *.icpnet.pl 31.03.10, 10:02 Pan Korekta to chyba dziś bardzo merytoryczny w dyskusji jest, wszytko mu przeszkadza, nawet duze litery, co swiadczy o tym że dla niego problemme jest samo pojawienie sie textu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belferka Re: Rozbrat. Instrukcja obsługi IP: *.lexell.com.pl 30.03.10, 22:01 to ty nie rozumiesz tego, ze mamy do czynienia z proba uwlaszczenia sie na nieswoim mieniu? Boze, czy kazdy idiotyzm pisany przez dziennikarzyny z GW czytany jest tak bezkrytycznie? Czy tobie ktos cos dal? Czy zasiedzenie i pseudodzialalnosc "kulturalna" to powod do obdarowywania czyims mieniem? Zarob-kup. To proste Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voka Re: Rozbrat. Instrukcja obsługi IP: *.icpnet.pl 31.03.10, 10:09 belferka co ty opowiadasz za dyrdymaly. po tym co napisalas faktycznie widac ze nie rozumiesz o co biega. jestes kolejna osoba ktorej nie pasuja fakty wiec starasz sie wcisnac ze to gazeta nie rozumie i ludzie sa bezkrytyczni. kurcze. czytasz ty cokolwiek>? analizujesz to, czy po prostu "swoje wiesz". jak tak to nie wypowiadaj sie na forum bo szkoda miejsca. ci z rozbratu nic jak widac nie chca w przeciwienstwie do wielkich tego miasta ktorzy caly czas dostaja prezenty. takie sa fakty. ja tak jak i ty ciezko pracuje i mi nic nie chca dac, nawet mieszkania komunalnego, bo wola wybudowac stadion za te pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
kolodziejo Rozbrat. Instrukcja obsługi 30.03.10, 22:24 "Tego celu - jak widać - nie udało im się osiągnąć." - i bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
szallotka Rozbrat. Instrukcja obsługi 30.03.10, 22:37 Solidna dziennikarska robota nie ma co, szacuneczek że aż we dwóch musieli te parę zdań sklecić. I nawet nie przeczytali tego przed wrzuceniem na stronę sądząc po treści. Odpowiedz Link Zgłoś
rycerskipiotr Rozbrat. Instrukcja obsługi 30.03.10, 23:05 Panie Prezydencie Grobelny! Mam prośbę do Pana. Nie może Pan ani na centymetr ustąpić anarchistom z Rozbratu i anarchistom z "Gazety Wyborczej". "Gazetę Wyborczą" odrzucił Lech Poznań, pozostaje jej Marek Piekarski i jego anarchiści. Mam prośbę do Pana. Niech Pan idzie własną drogą, nie przejmując się w najmniejszym stopniu opiniami poznańskiego dodatku "GW". Rozbrat, Marek Piekarski i "GW" nie nadają rytmu naszemu miastu. To wszystko. Poznaniak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h. Re: Rozbrat. Instrukcja obsługi IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.10, 23:13 wreszcie ktoś sensownie odpowiedział na te brednie grobelnego! gratulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja taaak IP: *.chello.pl 30.03.10, 23:31 Nie rozumiecie, co to kultura /poza "oficjalną" / - wszystko dla was jest zyskiem, pieniądzem... współczuję waszym dzieciom. Zajmijcie się z równą energią innym inwestycjom w Poznaniu, z równą dociekliwością śledźcie przekręty; wasz Niepokalany Prezydent też chyba ma jakieś problemy z prawem, lecz to wam nie przeszkadza. Problem nie jest prawny, lecz ideologiczny: gdyby to kibole, narodowcy mieszkali w Rozbracie nie byłoby gadki... zresztą i tak nie ma - przepaść mentalna jest zbyt wielka. Gdyby tylko takie głosy płynęły z Poznania byłoby źle, na szczęście nie wszystkim mózgi zlasowano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korekta Re: taaak IP: *.izacom.pl 31.03.10, 00:28 Synku, moim dzieciom akurat nie musisz współczuć. Mają ojca, który nie wyciąga łapy po cudze, tylko sam na wszystko zapracował. Sam zapracował na mieszkanie, na zabawki, ubrania i jedzenie dla dzieciaków. Pewnie, łatwiej byłoby mi powiedzieć, że brzydzę się zyskiem i pieniądzem, i kazać dzieciom żreć tynk ze ściany. Niemniej jednak (w przeciwieństwie do ciebie) nie mam kilkunastu lat i wiem, co to takiego odpowiedzialność. Za siebie, i za swoją rodzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: taaak IP: *.chello.pl 31.03.10, 09:01 Nie jestem twoim synkiem i być może nawet starszy od ciebie, ty jesteś za to ograniczony jak muł: można i pracować i cenić kulturę, jednak w twoim kierunku to puste słowa. Każdy inaczej rozumie odpowiedzialność: tacy jak ty nie pojmą, że poza materialnymi są i inne dobra: jeśli nic nie zrozumiałeś, a nie zrozumiałeś, to jednak współczuję twoim dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Litość. Re: taaak IP: *.icpnet.pl 31.03.10, 15:00 Żal mi twoich dzieci. Mają tatę karierowicza, który ceni tylko kasę. Na ile wyceniasz swoją rodzinę? Mylisz odpowiedzialność ze zwykłą ignorancją. Współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Drodzy Obrońcy Rozbratu kiedy moge sie wprowadzić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.10, 10:17 do Waszych mieszkań?? Rozumiem ze zgodnie z głoszonymi przez Was poglądami nie będzie to Wam przeszkadzało a nawet sami się wyprowadzicie!! najlepiej na squat hahaha Cudzym fajnie się zarządza co?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WKS Re: Rozbrat. Instrukcja obsługi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.10, 23:33 Lech Poznań? Ta zorganizowana grupa przestępcza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voka Re: Rozbrat. Instrukcja obsługi IP: *.icpnet.pl 31.03.10, 10:22 rycerskipiotr. masz pan jako rycerz zakuty łeb. wszystko co nie po pana mysli jest anarchistyczne. jakas straszna wizja swiata. "rytm" w tym miescie dadaje zapewne kiic lecha poznan, wszyscy drza na to haslo. panie rycerz. widzisz pan co sie dzieje w tym miescie? masz pan swojego lecha, ktory sie wyborczej nie klania, bo np. bedzie mial pieky stadion. ale czyim kosztem? kosztem mieszkan komunalnych i innych inwestycji socjalnych w tym miescie. to nie sa sumki w tysiacach to sa sumy w setkach milionow. ja rozumiem ze latwiej "kibicowac", tym bardziej prezydentowi i lechowi poznan, ale pomysl pan czasem, czy nie ulegasz pan jakiejs prostackiej fobi. to tak jak przed wojna goniono zyda, teraz pan chcesz gonic anarchistow. ja bede stawal po ich stronie choc dalecy mi ideowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inny poznaniak Re: Rozbrat. Instrukcja obsługi IP: *.swidnica.mm.pl 31.03.10, 13:13 Panie Prezydencie, Mam prośbę do Pana. Niech Pan z większą uwagą wsłuchuje się w głosy różnych poznańskich środowisk i bardziej stara się, by większa grupa poznaniaków mogła uznać, że w mieście żyje się lepiej, zaś władza realizuje postulaty różnych grup społecznych, a nie tylko żądania wpływowych grup nacisku. Mam prośbę do Pana. Niech Pan idzie drogą zrównoważonej realizacji własnych deklaracji i różnorodnych potrzeb mieszkańców miasta - także tych podzielających poglądy "Gazety Wyborczej" czy Rozbratu. Rozbrat, Marek Piekarski i "GW" to oczywiście nie wszyscy, którzy nadają rytm naszemu miastu i chcieliby pomóc w uczynieniu go lepszym i bliższym ludziom - różnym ludziom o jednakowych prawach. Rytm miastu powinni też nadawać - z Pana pomocą i bardziej życzliwym zainteresowaniem - ignorowani radni opozycji, nieruchawi urzędnicy miejscy, aktywni działacze rad osiedlowych, zatroskani problemami miasta członkowie Stowarzyszenia "My Poznaniacy", ignorowani rowerzyści i piesi... To nie wszyscy. Inny Poznaniak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonk autorzy chyba się naćpali IP: *.icpnet.pl 31.03.10, 01:04 Wybełkotali totalnie dziwny tekst, o którym można powiedzieć tylko tyle, że nie wiadomo, o co chodzi autorom (!!!) TAK! Autorom!!! Bo aż dwóch popełniło to "coś". W moim przekonaniu jest to nawoływanie do anarchii - co skądinąd jakoś nie jest dziwne, skoro mamy do czynienia z anarchistami. Trzeba sobie jednak jasno powiedzieć - grupy tego typu to lewackie ekstrema, które jawnie zagrażają porządkowi publicznemu, prawnemu i miejskiemu. Nie może być przyzwolenia - czy to cichego, czy głośnego - na działania wbrew prawu lub sprzeczne z ideami i zasadami współżycia społecznego. Ta grupa anarchistyczna wyraźnie chce dorobić się na nie swojej własności - nic nie tłumaczy tego, że "na bezczelnego" zajęli nieruchomość, urządzili tam swoisty lewacki klubik, a teraz mydlą wszystkim dookoła oczy swoją rzekomo kulturalno-społeczną działalnością, co ma niby usprawiedliwiać ich nielegalne przesiadywanie na nie swojej nieruchomości. A lewackie dziennikarzyny z Wyborczej, ujarane anarchistyczną trawką, łykają te komunały bez popitki, i chcą nam wszystkim wmówić, że w anarchii jest przyszłość. O tak, trawka dla każdego, upalmy się wszyscy na wesoło i zamieńmy miasto w różowego słonia unoszącego się nad Cętróm Kóltóry Rozbrat. Dodatkowo wysprejujemy mury naszymi postępowymi hasełkami i stworzymy tu krainę wiecznej szczęśliwości i darmowego ziela. Gazetkę wam Wyborczą na drogę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: for zysk dla Grobelnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 06:23 hehehe - z powodu Rozbratu - paru drobnomieszczańskich poznańskich palantów zagłosuje na Grobelnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: autorzy chyba się naćpali IP: *.chello.pl 31.03.10, 09:04 a cóż wy potraficie zrozumieć... cały dzień do pracy, później plebejska rozrywka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roni-moroni Re: autorzy chyba się naćpali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 10:22 nie no, jasne - nie to co wy - wiecznie na barykadach, wiecznie walka z faszystowską machiną zła :) Faktycznie - moja praca i plebejskie rozrywki przy waszych to małe miki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voka Re: autorzy chyba się naćpali IP: *.icpnet.pl 31.03.10, 10:32 zonk. dlaczego nie czytasz i nie analizujesz tego co sie w tej mitycznej "przestrzeni publicznej" mowi i pisze. jestes kolejny tłuk, ktory opisuje fakty, zupelnie na opak. kwestia wlasnosci tego tam rozbratu zostala zdaje sie opisana wielokrotnie, ale nonstop u pana kolegow czytam ze to wlasnosc banku, albo ze ci z rozbratu chca by miasto kupilo im prezent. tak nie jest... poczytaj pan sobie lektury zanim bedziesz pan pisal elaboraty. i jeszcze apropo lewactwa. czy anarchisci to lewacy? chyba nie, choc zalezy jak to definiowac - lewactwo. bo jak zaczniemy kombinowac (jak to panrobisz) to wyjdzie nam ze najwiekszymi lewakami sa w tym miescie kulcyk , vokel etc... przeciez to oni wyciagaja caly czas forse garsciami (milionam) z naszej wspolnej kasy. rozumiem ze jak chodza do kosciola to juz pan im przebacza, a anarchisci sa be - bo nie chodza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bandi Re: autorzy chyba się naćpali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 19:03 Tylko, że działalność Kulczyka i innych osób, o których mówisz przynosi miastu wymierne korzyści. Oczywiście niektóre decyzje Urzędu Miasta związanych z działalnością niektórych biznesmenów budzą wiele kontrowersji ale w ogólnym rozrachunku miasto bardzo zyskuje na ich inwestycjach. A co robi rozbrat? "upiększa" miasto barwnymi sloganami na murach (często świeżo odmalowanych za NASZE pieniądze). Wasza działalność nie przynosi miastu i jego mieszkańcom ŻADNEJ korzyści! Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Prawdziwe są tylko informacje zdementowane 31.03.10, 08:08 Po tym komentarzu dość oczywiste jest, że obaj Panowie Redaktorzy są ofocjalnymi lub nieoficjalnymi rzecznikami prasowymi Rozbratu a lokalna GW jest lub staje się tuba propagandową tej grupki anarchistów. Więc ten komentarz musimy traktować jako oficjalne stanowisko anarchistów wobec twierdzeń Grobelnego. Powszechnie przyjętą i akceptowalna prawdą jest to, ze w polityce i takich rozgrywkach jak ten zamach rozbratowców na cudza własność (swoja drogą jak niedaleko odeszliśmy od bolszewizmu) jedynie zdementowanie informacje zasługują na wiarę. Więc zdementowanie tej informacji Grobelnego jest jej najlepszym potwierdzeniem. Swoja drogą. Puszczenie takiego tekstu nawet w prowincjonalnym dodatku bez zastanowienia się nad jego logiką i absurdalnością dowodzi, że już nikt nie panuje czy nie stara się panować nad jakimś tam poziomem publikowanych tekstów. Anarchia zapanowała w GW czy może Red. Nacz. jest już na wylocie i mu jest wszystko jedno? Przeczytajcie jeszcze raz to co napisaliście - bardzo proszę. Przepraszam za złośliwostki ale "zapał" obu Panów Redaktorów w obronie Rozbratu zaczyna trącać o śmieszność a styl w jakim to robią trąca (albo już nie trąca) o brak profesjonalizmu. Nie wystawia to najlepszego świadectwa Gazecie - nawet jeśli to tylko prowincjonalny dodatek. Jednak to Poznań a nie Pcim Dolny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Prawdziwe są tylko informacje zdementowane IP: *.chello.pl 31.03.10, 09:12 Skoro prezydent jest rzecznikiem bogatych, ktoś powinien również zająć się innymi: panie logiczny: odwracanie kota ogonem to bolszewicka taktyka i właśnie przeciwko niej jest komentowany tekst, jednak trafia w próżnię o czym świadczy komentowany przez mnie komentarz Czy wy macie bielmo na oczach, czy dziury w mózgach? Rozbrat nie chce niczego na własność, poza miejscem, gdzie może działać i pomagać innym, a gdy w takim mieście jak Poznań pozostaną jedynie multipleksy skończycie w McKulturze. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Prawdziwe są tylko informacje zdementowane 31.03.10, 09:38 "Rozbrat nie chce niczego na własność, poza miejscem, gdzie może działać ..." Właśnie o to chodzi. Chcą dostać za darmo miejsce do działania. Tylko dlaczego tego sie wypieraja - jak chocby w tym sławetnym komentarzu? Wiele organizacji znacznie wartościowszych od Rozbratu tez by chciało mies takie miejsce w centrum miasta a nie ma. Co prawda nie maja takiego tupetu jak ci anarchiści i popierający ich dziennikarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty JA Re: Prawdziwe są tylko informacje zdementowane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.10, 10:25 Naprawdę nie chcę Twojego mieszkania na własnośc "Ja" byle bym mógł tylko w nim z Toba zamieszkac a najlepiej jak byś się wyprowadził, wtedy rozpoczne taka działalnośc kulturalną, że codziennie będe oglądal Teratr Telewizji.... Odpowiedz Link Zgłoś
micnow Anarchiści to bandyci 31.03.10, 10:45 Panie prezydencie, zagłosuje na Pana jesienią jeśli obieca pan zero ustępstw dla anarchistów. A tymi pajacami z GW nie ma się co przejmować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voka Re: Anarchiści to bandyci IP: *.icpnet.pl 31.03.10, 10:55 micnow. ja powiem wiecej. panie prezydencie, do paki z tymi anarchistami bandytami, a wyborcza niech pan zamknie a dziennikarzy wygna z miasta. wtedy nie bede juz musial chcodzic na wybory bo bedzie pan ktolem, znaczy wice krolem, a ja bede pana popieral w kandydowaniu na krola polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Virtus Re: Anarchiści to bandyci IP: *.icpnet.pl 31.03.10, 11:14 :) Grobelny monarchą! A królową przewodniczący POpaprańców! Odpowiedz Link Zgłoś
micnow Lech zerwał umowę z GW 31.03.10, 11:20 Lech zerwał umowę z GW na patronat medialny, więc gazeta objęła patronatem rozbrat. coś robić trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykibol To co tu jeszcze robisz kmiocie? IP: *.icpnet.pl 31.03.10, 13:16 Spierdalaj na swoje zasrane faszystowskie forum dziadów i przestępców z WL. Twój jebany stadion skurwysynu kosztuje mnie więcej niż jakakolwiek działalność anarchistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roni-moroni Re: To co tu jeszcze robisz kmiocie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 13:22 mojaż ty krynico kultury... Odpowiedz Link Zgłoś
wszechpastor Rozbrat zostaje!!! 31.03.10, 11:48 Rysiu! Coś mi się wydaje, że kariera w PO nie układa się najlepiej. Czyżby władza wymykała się z rąk? Kulczyk będzie sobie musiał znaleźć nowego kolegę, który mu sprzeda POznań za parę groszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roni-moroni Re: Rozbrat zostaje!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 12:38 pytanie na jak długo? Odpowiedz Link Zgłoś
kontakt_operacyjny precz z Grobelnym! precz z Grobelnym!!! 31.03.10, 12:30 precz z Grobelnym!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nanabun Panowie dziennikarze - dno 31.03.10, 16:28 O jakim "partnerze" do rozmów mówicie? Przecież "anarchiści" zajmują ten teren nielegalnie. Wiec nie ma żadnych dyskusji. Właściciel działki może z nią zrobić co uzna za stosowne (zgodnie z planem zagospodarowania). Ciekawe czy też byście byli tak naiwnie zachwyceni, gdyby jakaś grupa zajęła prywatny teren któregoś z was - pewnie byście wrzeszczeli o bezprawiu. Jest w Poznaniu sporo różnych organizacji. które rzetelnie płacą czynsz za wynajmowane pomieszczenia. Dlaczego jedna grupa ma być uprzywilejowana? Słusznie powiedział prezydent, że możecie kupić tę działkę i podarować. To jedyna droga, aby zajmowali ten teren legalnie. Stały czytelnik od 1989. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kzb Re: Panowie dziennikarze - dno IP: *.85-237-171.tkchopin.pl 31.03.10, 22:55 Solidarność też strajkowała nielegalnie i też przy okazji znajdowali się tacy jak ty, którzy odmawiali jej prawa do głosu. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
len-mar Kto mówi o wykupieniu skłotu Rozbrat? 31.03.10, 17:31 Za Grobelnym nie przepadam, ale ma rację... jesteście tak stronniczy, że aż się w głowie nie mieści! pana Danielewskiego nie widziałam na demonstracji, ale pana Wybieralskiego i owszem, z żoną i znajomymi - w bardzo dobrej komitywie z anarchistami. A ilekroć Viola Szostak pisała o Marszu Równości nigdy nie bratała się z uczestnikami - to jest dziennikarz. A nie pan Wybieralski, co to ma obsesję na punkcie Grobelnego, i tylko na tym swoim rowerku by pedałował i nawoływał do budowania ścieżek, zwalczania grobelizmu i wyrozumienia dla Rozbratu. brrrrrrrrrrrrr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fenix Re: Kto mówi o wykupieniu skłotu Rozbrat? IP: *.icpnet.pl 01.04.10, 00:04 To kup se pan rower i tez jeździj a nie w tych korkach stoj. Ja to sie nie dziwie że GW ma obsesje na punkcie Grobelnego, sama go stworzyła, wiec teraz koryguje jedynie. Komitywy z anarchistami nie musi robić, ani tez z kibicami Lecha Poznan. Uf... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inny poznaniak Re: Kto mówi o wykupieniu skłotu Rozbrat? IP: *.swidnica.mm.pl 01.04.10, 00:10 Nie dość, że sam pedałuje, to jeszcze nawołuje do budowania ścieżek - rzeczywiście najgorsze dno dziennikarskie i społeczne. I jeszcze ta "obsesja" zainteresowania sprawami zwykłych ludzi - rzeczywiście coś sprzecznego z grobelizmem. Niektórym trudno zrozumieć, jak w ogóle można mieć krytyczną opinię o władzy i zdrowe podejście do życia, jak można żyć w zgodzie z własnymi pogladami, manifestować je (z rodziną!) na ulicy i głosić je publicznie na łamach gazety. Aż dziw, że tacy ludzie wytrzymują na forach publikujących też odmienne opinie. Może jestem naiwny co do intencji dziennikarzy, ale dawno straciłem złudzenia co do intencji wszystkich ludzi Pana Prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peter Re: Kto mówi o wykupieniu skłotu Rozbrat? IP: *.biz.inotel.pl 02.04.10, 12:19 jak najbardziej słuszne idee-ruch, świeze powietrze, wolność ciała i ducha, tyle ,że nie na temat. Głośne koncerty, "plenery sprayowskie", kontenery piwa nie maja z tym nic wspólnego, a w dodatku na nie swoim trenie. Odpowiedz Link Zgłoś
brantdwa gazeta wybirócza 01.04.10, 00:35 ile razy gazeta informowała w tonie skandalu o tym, że: - ktoś nielegalnie coś posiada np. ukradł rower, zawłaszczył sobie grunt, kupił coś nielegalnie, wziął łapówkę. - zgadzam się. trzeba piętnować objawy łamania prawa - ktoś kogoś pobił, ktoś komuś coś zniszczył i policja nie złapała sprawcy, ktoś kogoś zastraszył - zgadzam się. trzeba mówić o takich rzeczach Dlaczego gazeta zachowuje się w związku z tym w kwestii Rozbratu tak nieuczciwie. Przecież: - Rozbrat znajduje się na terenie nie należącym do żadnego z jego mieszkańców - anarchiści wysmarowali miasto swoimi tępymi ideami przy pomocy sprayów i zniszczyli publiczną i prywatną własność - narazili na straty budżet miasta, mieszkańców, właścicieli pomalowanych obiektów - doprowadzili do demonstracji, na której anarchiści obsmarowali urząd miasta w obecności policjantów. Dlaczego Wybieralski z Danielewskim stosują różne interpretacje prawa i sprawiedliwości. Dlaczego nie napisali, że źle się stało, że anarchiści obsmarowali nasze miasto swoimi hasłami typu: Rozbrat zostaje, Miasto to nie firma. Dlaczego red. nacz. tej "szanownej" gazety nie zwrócił swoim kolegom uwagi, że prawo to prawo i trzeba go przestrzegać. Nie ma tutaj wyjątków. Jak koleś wdarł się na lotnisko i pomalował samolot sprayem to nikt w wyborczej nie robił z niego bohatera. Nikt nie milczał w kwestii nieudolności ochrony Ławicy. To co jeden koleś ze sprayem jest większym bandytą niż cały Rozbrat? Nie wydaje mi się. Odnosząc się do innego postu w którym ktoś napisał, że solidarność też pisała po murach. Pewnie że pisała, tylko różnica polega na tym, że wtedy to był totalitaryzm a teraz jest demokracja. Wtedy mieliśmy do czynienia z państwem bezprawia a teraz mamy do czynienia z państwem prawa. Jestem ciekaw czy gdyby zrobić w Poznaniu referendum i mieszkańcy Poznania powiedzieli by w nim, że nie chcą Rozbratu w mieście to czy Rozbrat by się wyniósł? Nigdy w życiu, bo anarchia nie uznaje żadnych systemów i ma gdzieś to o co walczyła Solidarność i to o co walczyli protoplaści Gazety Wyborczej. Dziwię się zatem, że Gazeta w jakikolwiek sposób się z nimi łączy. A jeżeli Gazecie naprawdę jest tak blisko do anarchistów, łączy ich taka przyjaźń i wspólne idee. I jeżeli naprawdę Gazeta walczy o lepsze życie dla mieszkańców Poznania, to ja mam propozycję. Zaproście ich do swojej siedziby na rok. Spróbujcie. No przecież macie świetne warunki lokalowe. Niech u was mieszkają, robią koncerty, organizują manifestację i rozdają posiłki wegetariańskie. no przecież nie zniszczą wam pomieszczeń... chyba? Jeżeli jednak nie chcecie ich zapraszać do siebie tak jak ja do siebie to skończcie z tą farsą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: gazeta wybirócza IP: *.icpnet.pl 01.04.10, 22:30 dzięki, że to napisałeś - ja już nie będę musiał Odpowiedz Link Zgłoś