Dodaj do ulubionych

znani Poznaniacy, wizytówki naszego miasta...

21.04.10, 14:16
Witam, postanowiłem rodowitych Poznaniaków zapytać i poprosić o pomoc. Mam
przygotować na zajęcia prezentację o 10 wybitnych, cenionych, zasłużonych
mieszkańcach naszego miasta. Takich, którzy swoim nazwiskiem poniekąd
rozsławili Poznań. Wydawać by się mogło, że nie będzie z tym większego
problemu, aczkolwiek dobór odpowiednich postaci nie jest taki łatwy.
Przedstawię listę osób z grona których muszę wybrać 10, być może ktoś z Was
podsunie mi jeszcze jakąś inną postać.

Oto moja lista:
Filip Bajon - scenarzysta, reżyser
Stanisław Barańczak - poeta, krytyk literacki
Zenon Laskowik - kabareciarz, twórca kabaretu "Tey"
Stefan Stuligrosz - dyrygent
Zbigniew Górny - dyrygent, kompozytor
Piotr Reiss - piłkarz
Wojciech Fibak - tenisista
Szymon Ziółkowski - lekkoatleta
Jola Załecka - projektantka mody
Juliusz Kubel - poznański pisarz regionalny
Katarzyna Bujakiewicz - aktorka
Małgorzata Ostrowska - piosenkarka
Małgorzata Musierowicz - pisarka
Lech Trzeciakowski - profesor Nauk Historycznych
ojciec Jan Góra - dominikanin

czy jednak kogoś kto nie urodził się w Poznaniu a jest z nim związany od
bardzo długich lat, można uznać za Poznaniaka?(Zenon Laskowik, Małgorzata
Ostrowska) Bo jeśli tak, to do tego grona można by chyba również zaliczyć np
Omenę Mensah...

Dodam, że muszą to być postacie żyjące, jedynym wyjątkiem jest tu Pan Maciej
Frankiewicz, zmarły przed rokiem, którego zasługi nie tylko "poznańskie" nie
podlegają dyskusji

Proszę Was zatem o pomoc, być może kogoś pominąłem, być może jest jeszcze ktoś
kto zdecydowanie kwalifikował by się do tej "10"

PS. Osoby Pana prezydenta Grobelnego i Pana Kulczyka są mi znane, proszę więc
o ich nie wymienianie.
Obserwuj wątek
    • Gość: infor Jan Węglarz, profesor PP, czlonek PAN IP: *.rev.numericable.fr 21.04.10, 14:18
      Trudno przecenic zaslugi prof. Węglarza dla informatyzacji RP
      • Gość: Włodek z Grunwaldu na szybko bez ładu i składu IP: *.icpnet.pl 21.04.10, 14:35
        Szkoda, że tylko postacie żyjące, gdyż wiele wybitnych odeszło całkiem niedawno.
        Dlatego bym z nich nie rezygnował. Ja bym tam oboje państwa Kulczyków
        pozostawił, a z prezydentem Frankiewiczem się nie zgodził. Ale to nie moje
        zestawienie...

Rzucam
        prof. Skubiszewski
        prof. Topolski
        prof. Leszek Nowak
        prof. Winnicki
        prof. Ziembiński
        założyciele teatru Ósmego Dnia
        założyciele teatru Biuro Podróży
        Ewa Wycichowska
        Jan A.P. Kaczmarek
        Ewa Duczmal
        Michał Boni
        premier Suchocka
        • gburiprostak Re: na szybko bez ładu i składu 21.04.10, 14:58
          zgadza się, nie ma to być Twoje zestawienie, ale opinii chciałbym zasięgnąć od
          większego grona. Prof. Leszek Nowak już nie żyje niestety, Pani Hanna
          Suchocka?... Poza studiami nic ją nie łączyło z Poznaniem, nigdy się z nim jakoś
          specjalnie nie utożsamiała. Czy Michał Boni z kolei jest wybitnym Poznaniakiem?
          Dla mnie to On nawet politykiem wybitnym nie jest. Oczywiście to też tylko moje
          zdanie. A co do Pana Frankiewicza to myślę, że większość się zgodzi, był nie
          tylko wielkim patriotą (również lokalnym!), walczył z komuną w trudnych czasach,
          za co był zresztą internowany, sam zgłaszając się do internowania! Był również
          wspaniałym człowiekiem pomagającym potrzebującym, dla każdego miał zawsze czas!
          Zgodzę się za to z kandydaturą Jana Kaczmarka, nie wiem właściwie jak mógł mi
          umknąć?!
          A co do Państwa Kulczyków... długo można by rozprawiać na ich temat, nie chcę
          ujmować ich jakichkolwiek zasług, ale powiem tylko, że mając takie pieniądze i
          możliwości jakimi Oni dysponują, można zdziałać o wiele, wiele więcej dla miasta
          (nie tylko dla siebie).
          • Gość: gosciu panstwo Kulczykowie IP: *.rev.numericable.fr 21.04.10, 15:19
            owszem, mozna zdzialac o wiele wiecej dla Poznania, ale:
            - posiadanie pieniedzy do tego nie zobowiazuje
            - mogli wydac mniej na miasto
            - mogli sie oboje wyprowadzic, a Stary Browar zbudowac w Warszawie albo Krakowie

dlatego zgodze sie, ze BARDZO duzo nie zrobili, ale to co zrobili wystarczy zeby
            zaliczyc ich do ludzi zasluzonych

ja bym sie raczej zapytal co zrobili inni zamozni poznaniacy z listy
            najbogatszych : Pan Kruk, Pan Wisniewski? halo?
            • gburiprostak Re: panstwo Kulczykowie 21.04.10, 15:54
              Gość portalu: gosciu napisał(a):

> - mogli sie oboje wyprowadzic, a Stary Browar zbudowac w Warszawie albo Krakowi
              > e

tak? przypominam że do dziś sprawa zakupu gruntów pod budowę starego browaru jest w sądzie II instancji i pozostaje niewyjaśnioną. Poprzedni wyrok usłyszał Pan Grobelny za niegospodarność przy sprzedaży tych gruntów i narażenie miasta na stratę ponad 7mln zł

Nie sądzę więc, żeby "gdzie indziej", w Krakowie, czy W-wie, pozwolono na coś takiego. Nie od dziś Grobelnego uważa się za "człowieka" Kulczyka...
              • Gość: dsaads Re: panstwo Kulczykowie IP: *.rev.numericable.fr 21.04.10, 17:23
                jesli sprawa jest niewyjasniona, to poczekajmy na wyjasnienie.

poki co trzymam sie faktow, a te sa takie, ze wsrod zamoznych mieszkancow
                Poznania niewiele kto robi cos poza Grazyna Kulczyk

i daleki jestem od gloryfikowania ich, ale nie mozna karac ludzi za to, ze robia
                cos dla miasta - na tle swoich kolegow wyrozniaja sie pozytywnie i moim zdaniem
                nalezy to docenic
        • Gość: mm Re: na szybko bez ładu i składu IP: *.adsl.inetia.pl 21.04.10, 23:49
          Ewa Duczmal?
    • l.george.l Re: znani Poznaniacy, wizytówki naszego miasta... 21.04.10, 15:21
      Biorąc pod uwagę liczbę wyników w google najbardziej znanymi poznaniakami są
      Juliusz Paetz, Wojciech Krolopp, Lechosław Gapik.
      • Gość: hh Re: znani Poznaniacy, wizytówki naszego miasta... IP: *.rev.numericable.fr 21.04.10, 16:10
        biorac pod uwage googla doda jest najbardziej znana polka
      • Gość: m Re: znani Poznaniacy, wizytówki naszego miasta... IP: *.chello.pl 21.04.10, 16:58
        Zapomniales dodac Jakuba T. oraz Gulczasa:)
        • gburiprostak Re: znani Poznaniacy, wizytówki naszego miasta... 21.04.10, 17:09
          Jakuba T. ?
          • Gość: Do prostaka Re: znani Poznaniacy, wizytówki naszego miasta... IP: *.versanet.de 21.04.10, 17:26
            Tak,dokladnie jego i tego wynalazce co wynalazl drut aluminiowy w Pyrkowie,oraz
            internaute IP WOWGIN za cmokowate wypociny.
            • Gość: roni-moroni Re: znani Poznaniacy, wizytówki naszego miasta... IP: *.icpnet.pl 21.04.10, 19:43
              nazwiska z Sokoła szparagu :)
      • tor-tilla Re: znani Poznaniacy, wizytówki naszego miasta... 21.04.10, 23:44
        Biorąc pod uwagę ostatnie uroczystości wawelskie - Juliusz Paetz okazał się
        wyjątkowo niefortunną i zaskakującą "wizytówką" Poznania - rozsławił po raz
        kolejny nasze miasto, z którym będzie zawsze kojarzony.
    • der-rauber Re: znani Poznaniacy, wizytówki naszego miasta... 21.04.10, 19:51
      Ewa Minge - projektantka mody
      Grzegorz Kupczyk jeden z założycieli zespołu Turbo, pierwszego zespołu który w
      PRL nagrał profesjonalną płytę

inni później
      • Gość: eva minge eva minge poznanianka??! IP: *.rev.numericable.fr 21.04.10, 23:52
        pierwsze slysze zeby eva minge byla poznanianka? ktos ma wiecej informacji na
        ten temat?

szczerze mowiac to nie podobaja mi sie ani jej kreacje, ani tego co zrobila
        sobie z twarza po 20 operacjach, ale to tylko moja opinia
        • tor-tilla Re: eva minge poznanianka??! 22.04.10, 00:10
          Swego czasu miała jedynie coś wspólnego ze Swarzędzem (dom mody?). Poznanianką
          nie jest.
      • Gość: le ming Re: "Ewa Minge w bikini" IP: *.icpnet.pl 07.04.13, 17:49
        poznan.gazeta.pl/poznan/56,36001,13686682,Ewa_Minge_w_BIKINI__Jakie_ona_ma_CIALO__Uwierzycie_.html
        Uwierzymy.
        I zarazem podziwiamy ten piękny umysł , który zrobił z tego pierda jedną z głównych (poznańskich!) wiadomości weekendu
    • kazek100 Re: znani Poznaniacy, wizytówki naszego miasta... 07.04.13, 18:26
      Z Twojego postu w końcu nie zrozumiałem - Maciej Frankiewicz miałby być kandydatem, czy jednak nie? Mam nadzieję, że nie, bo byłby to ponury żart.

W ogóle lista specyficzna. ojciec Jan Góra, Małgorzata Ostrowska? Z całym szacunkiem, ale to są postacie formatu niewymienionej Ewy Wycichowskiej (urodzona w Poznaniu) czy Agnieszki Duczmal (urodzonej niedaleko)???

No i oczywiście pojawia się trudny problem - Poznań ma kilku wybitnych artystów w niektórych dziedzinach, tyle że są to dziedziny niszowe. Mamy w Poznaniu kilku wybitnych muzyków i tancerzy, ale zapewne popularnością nie dorównują oni Piotrowi Reissowi (osiągnięcia tegoż w skali pozapoznańskiej są jednak mocno skromne).

Nie chcę się czepiać, ale wybór kolegi wydaje się lekko nietrafiony.
      • Gość: mam sygnet bo z PO Bronisław Komorowski Łowczy Sygnet IP: 95.108.56.* 08.04.13, 00:46
    • Gość: Absurdelis A Nowak i Bejm? IP: *.icpnet.pl 07.04.13, 23:07
      Jakże to? Szeroko w Świecie znany, znawca europejskich traktów pieszo-rowerowych, nie jest tutaj wymieniony? A drugi taki Prof. M. Bejm? Skandal.
      • Gość: minorum gentium Jerzy Pertek i Wanda Błeńska IP: 95.108.56.* 08.04.13, 00:50
        • Gość: 2 nitka jamalskieg Rodzina lily za silne pietno od 1939 roku IP: 95.108.56.* 08.04.13, 00:54
          groby,kradzieze i mordy...jakie macie skojarzenia z Niemcami w Poznaniu od 1939 roku?
    • Gość: Rami Re: znani Poznaniacy, wizytówki naszego miasta... IP: *.zone2.bethere.co.uk 21.08.13, 15:45
      Ryszard "Peja" Andrzejewski. Kontrowersyjny, ale jednak w pewnym sensie zasłużony. Niektóre dzieciaki/młodzież jedyne, co wiedzą o Poznaniu, to że stamtąd pochodzi Peja. A jest on idolem w prawie każdej szkole specjalnej, poprawczaku, domu dziecka i wśród różnych ludzi wcześniejszych pokoleń. To jeden z najbardziej znanych, słuchanych, rozpoznawanych i najlepszych raperów,Wspiera różne fundacje bez rozgłosu. Jego trasy koncertowe obejmują nie tylko Polskę. W tekstach zawsze akcentuje, że pochodzi z Poznania, to miasto go wychowało i tu jest jego miejsce.
      Większość wymienonych ludzi związana jest z kulturą wysoką, która dotyczy/interesuje KILKA PROCENT całego społeczeństwa. Jak myślicie: czy więcej osób wie, kto to Stuligrosz, czy kto to Peja?
      Więc może by tak ktoś, kto popularyzuje Poznań wśród zwykłych ludzi? :D
    • marek10587 Re: znani Poznaniacy, wizytówki naszego miasta... 30.09.17, 23:08
      Hello gburiprostak , wprawdzie minęło już dużo czasu od postawienia tego pytania to muszę wszystkim czytającym napisać, że pisze się "poznaniak" a nie "Poznaniak"
      Dzięki za uwagę!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka