Dodaj do ulubionych

Zobacz, ja wygląda nowy odcinek A2 do Świecka

15.07.10, 20:35
Dwieście PLN??? Chyba kogoś pogięło...
Obserwuj wątek
    • rockville Zobacz, ja wygląda nowy odcinek A2 do Świecka 15.07.10, 20:36
      To asiagniecie na skale swiatowa. Niemcy budowali podobne autostrady
      prawie sto lat temu, a wiec nadrabiamy...
    • Gość: is Re: Zobacz, ja wygląda nowy odcinek A2 do Świecka IP: *.lanet.net.pl 15.07.10, 20:46
      można koleją albo samolotem, nie ma też nakazu jazdy autostradą
      • wedrow-niczek Re: Zobacz, ja wygląda nowy odcinek A2 do Świecka 15.07.10, 21:01
        Gość portalu: is napisał(a):

> można koleją albo samolotem, nie ma też nakazu jazdy autostradą

"Niby" masz rację, ale czy nie chodzi o to, żeby taki "luksus" jak autostrada
        był w końcu bardziej dostępny dla zwykłych ludzi?
      • rockville Re: Zobacz, ja wygląda nowy odcinek A2 do Świecka 15.07.10, 21:12
        Gość portalu: is napisał(a):

> można koleją albo samolotem, nie ma też nakazu jazdy autostradą
        ------------------------------------------------------------------------
        nie ma nakazu, i miedzynarodowy transport bedzie omijal Polske .Pan
        Kulczyk zarobi miliony, Polska straci miliardy.....
        • emissarius Re: Zobacz, ja wygląda nowy odcinek A2 do Świecka 15.07.10, 22:02
          Przypadkiem ta autostrada nie jest budowana z pieniędzy publicznych, tylko z prywatnych funduszy [kredytów], zaciągniętych przez konsorcjum Autostrada Wielkopolska, którego pan Jan K. jest tylko udziałowcem.

Zbuduj własną autostradę za komercyjne kredyty zachodnich banków, a potem ustal rozsądną cenę przejazdu odpowiednią dla kieszeni przeciętnego obywatela RP, którą zaakceptują banki, a zyskasz moje uznanie i światową sławę.
          • Gość: światowy Zła wiadomość dla WN i kilku innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.10, 22:06
            Podobno na tym odcinku wstrętny Kulczyk chce wprowadzić zakaz ruchu
            dla rowerów!!! Co za arogancja i niezrozumienie współczesnych
            tendencji!
            • Gość: krawiec podoba mi się Twój humor IP: *.217-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 15.07.10, 23:35

Rowerzystów nie widziałem jeszcze na żadnych autostradach świata...
            • wlodzimierz_nowak Re: Zła wiadomość dla WN i kilku innych 16.07.10, 00:12
              Chyba nie zauważyłeś, że właśnie ogłosiłem dziś wielki samochodowy sukces Poznania!

forum.gazeta.pl/forum/w,67,114210338,114210338,Sukces_Poznania_Jestesm_lepsi_od_Berlina_Hamburga.html
          • Gość: inżynier żenujące wypociny ;/ IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.07.10, 23:24
            > Przypadkiem ta autostrada nie jest budowana z pieniędzy publicznych,
            > tylko z prywatnych funduszy [kredytów],zaciągniętych przez konsorcjum

Widać na odległość smród pracownika Kulczykstrady..
            Tak się składa gościu, że przypadkiem te kredyty są gwarantowane przez państwo.
            I to również Państwo płaci te chore ceny za km autostrady w spokojnym, płaskim
            terenie zachodniej Wielkopolski i Ziemi Lubuskiej. A tak się składa, że jechałem
            ostatnio przez całe Włochy na południe. Autostrada na dużej części półwyspu
            Apenińskiego składa się tylko z tuneli, gigantycznych wiaduktów i wyciętych w
            zboczu skalnych półek. I ta autostrada jest niewiele droższa niż to, co buduje
            ten Kulczyk!!! To chore!

> Zbuduj własną autostradę za komercyjne kredyty zachodnich banków,
            > a potem ustal rozsądną cenę przejazdu odpowiednią dla kieszeni
            > przeciętnego obywatela RP,

Gościu, nie ośmieszaj się!
            Twój pracodawca, mister Kulczyk wycenił przejazd przez 150 km swojej
            kulczykstrady za 36 zł. Robi się to w godzinę i kwadrans.
            Tymczasem jadąc do Włoch przejeżdżałem przez Austrię i zapłaciłem 7,5 euro (30
            zł) za możliwość TYGODNIOWEJ jazdy po austriackich autostradach! Więc się facet
            nie kompromituj bezdennie żenującą próbą odwracania kota ogonem! U nas ceny
            autostrad są CHORE! A2 władana przez Kulczyka jest tego najlepszym przykładem...
            • wlodzimierz_nowak Re: żenujące wypociny ;/ 16.07.10, 00:02
              Gość portalu: inżynier napisał(a):
              > ostatnio przez całe Włochy na południe. Autostrada na dużej części półwyspu
              > Apenińskiego składa się tylko z tuneli, gigantycznych wiaduktów i wyciętych w
              > zboczu skalnych półek. I ta autostrada jest niewiele droższa niż to, co buduje
              > ten Kulczyk!!! To chore!

Złe porównanie. We Włoszech te autostrady zbudowano w latach 60/70-tych gdzy
              ludzie tam zarabiali mniej niż dzisiaj w Polsce. Zgadzam się że koszty w Polsce
              są przedrożone. Ale one są takie na autostradach prywatnych jak i w przetargach
              GDDKiA. To ogólniejszy problem, którego chyba nikt nie rozwiązał w żadnym
              ministerstwie.

> Gościu, nie ośmieszaj się!
              > Twój pracodawca, mister Kulczyk wycenił przejazd przez 150 km swojej
              > kulczykstrady za 36 zł. Robi się to w godzinę i kwadrans.
              > Tymczasem jadąc do Włoch przejeżdżałem przez Austrię i zapłaciłem

Myślę, że teraz Ty się ośmieszasz, o czym pisałem niżej. To polska opinia
              publiczna gromko zawyła, gdy w końcu Pol po doświadczeniach z systemu
              koncesyjnego wpadł na pomysł wprowadzenia wzorem Czechów winiet na drogi
              ekspresowe i główne także i u nas. A PO zamiast skorygować jego
              zbiurokratyzowany system jako opozycja gładko wszystko storpedowała. Byłeś wtedy
              za czy przeciw? Cen winietowych i płatnych za przejazd porównać nie można.
            • emissarius Re: żenujące wypociny ;/ 16.07.10, 14:57
              Hmm... Jak na "inżyniera" posługujesz się dość dziwaczną argumentacją. Że nie wspomnę o wycieczkach personalnych. A już ten argument, że jakoby niejaki Jan K. "wycenił przejazd" - wyjątkowo pokraczny, fuj.

Jak tu się dziwić, że ludzie kiepsko się w tym orientują, skoro nawet "inżynierowie" plotą takie głupoty.

Przejazd jest oczywiście bardzo drogi, ale pokombinuj z czego to wynika. Dowiedz się przy okazji, jakie warunki muszą być spełnione, by móc obniżyć cenę przejazdu choćby o dwa złote.
            • simonh Re: żenujące wypociny ;/ 16.07.10, 17:48
              zapomniales tylko synku, ze to autostrada betonowa, a nie asfaltowa
              jak wloskie. To calkiem inny koszt.
          • Gość: szczurwa Re: Zobacz, ja wygląda nowy odcinek A2 do Świecka IP: 178.73.63.* 18.07.10, 00:08
            > Przypadkiem ta autostrada nie jest budowana z pieniędzy
            publicznych, tylko z pr
            > ywatnych funduszy [kredytów], zaciągniętych przez konsorcjum
            Autostrada Wielkop
            > olska, którego pan Jan K. jest tylko udziałowcem.

Gwarantowanych przez Skarb Państwa, zapomniałeś dopisać.

> Zbuduj własną autostradę za komercyjne kredyty zachodnich banków,
            a potem ustal
            > rozsądną cenę przejazdu odpowiednią dla kieszeni przeciętnego
            obywatela RP, kt
            > órą zaakceptują banki, a zyskasz moje uznanie i światową sławę.

Zbuduję, o ile otrzymam takie same gwarancje finansowe jak Kulczyk.
            • emissarius Re: Zobacz, ja wygląda nowy odcinek A2 do Świecka 18.07.10, 11:03
              Gość portalu: szczurwa napisał(a):

> Gwarantowanych przez Skarb Państwa, zapomniałeś dopisać.

Masz absolutną rację. Jesteś już kolejną osobą, która zwraca mi na to uwagę. Ja jednak nie rozumiem, dlaczego ten fakt jest aż tak szczególnie istotny. Kredyty te mają gwarancję Skarbu Państwa, w przeciwnym razie koncesjonariusz nie miałby szans na ich uzyskanie.

> Zbuduję, o ile otrzymam takie same gwarancje finansowe jak Kulczyk.

W takim razie - jestem dla Ciebie pełen niekłamanego podziwu. Weź proszę pod uwagę jednak, że:

* poręczenie to co innego niż sam kredyt.
              * W Polsce nie ma żadnego banku na tyle silnego, by mógł udzielić Tobie tego rodzaju kredytu
              * kredyt jaki uzyskała AW nie pochodzi z konkretnego banku, tylko z konsorcjum zagranicznych banków
              * kredyt ten uzyskano nie tylko w oparciu o w/w poręczenie, wymagany był też szczegółowy biznes plan, zawierający również cenę przejazdu, oraz wkład własny.
              * w okresie użytkowania przez koncesjonariusza inwestycja musi się w całości zwrócić, zanim przejmie ją państwo.

Autostrada Wlkp to spółka akcyjna, której pan Jan K. nie jest nawet prezesem. Jest "tylko" prezesem rady nadzorczej. Właścicielem spółki są akcjonariusze - w tym Kulczyk Holding S.A. (24,1% akcji).
    • ragnah Ko(s)miczne ceny 15.07.10, 21:15
      200 zł opłaty autostradowej + paliwo za ok. 500 zł (1200 km tam i z
      powrotem) = 700 zł. Bilety na banę do Berlina można kupić za ok. 360
      złociszy i jedzie się, w zależności od pociągu, od 5 do 7 godzin. W
      dodatku jeszcze w tym roku pociąg ma jechać o ok. kwadransa
      szybciej. Przejazd autem robi się opłacalny, gdy: 1) podróżują co
      najmniej 3 osoby, 2) auto do diesel, 3) prędkość podróżna to 120
      km/h (powyżej tej prędkości nawet diesel pali powyżej 10 litrów/100
      km), 4) nie jedziemy do centrum Berlina i mamy możliwość darmowego
      parkowania, 5) nie wracamy tego samego dnia (zmęczenie). Jakby nie
      patrzeć - podróż samochodem z Warszawy do Berlina to włajaż dla
      desperatów...
      • wlodzimierz_nowak w żadnym wypadku! 15.07.10, 21:35
        Przyznam, że się z tą logiką zupełnie nie zgadzam. Faktem jest - jedziesz do
        miasta to wybieraj kolej. To zupełnie normalne na zachodzie także. Co więcej, od
        czasu gdy pociągi klasy TGV we Francji, Niemczech, czy Włoszech kosztują tyle
        kiedyś ekspresy podróże z miasta do miasta samochodami stały się raczej
        wyjątkiem od reguły i nikt normalnie jadąc z Berlina do Hamburga, czy Paryża do
        Lyonu w typowym celu wizytowym w mieście, a nie na obrzeżach nie wybiera
        samochodu - dłużej, drożej, kłopotliwe.
        Na marginesie - skończcie bujanie w obłokach o samochodowym świecie. Tak to się
        zmienia na Zachodzie. Im szybciej zaczniecie, tym mniej boleśnie spadniecie.
        Mówi Wam to pasjonat motoryzacji świadom ewolucji naszej cywilizacji ;-)

Natomiast koszty przejazdu są i tak niższe niż we Włoszech, czy szczególnie
        Francji. A że zarobki niższe? A jakie to ma znaczenie dla kosztów gdzie
        robocizna to naście procent? Polska miała okazję 7 lat temu przejść na system
        winietowy (wzorem Czech z pierwszej połowy lat 90-tych), ale pomysł głownie pod
        naciskiem populistycznej PO upadł, zamiast zostać przy współpracy opozycji
        sensownie zmodyfikowanym.

Po trzecie zaś w takim liczeniu kosztów nie uwzględniasz:
        - znacznie szybszego przejazdu, jakby Twój czas się w ogóle nie liczył.
        - jeśli Twój czas jest dla Ciebie wart 0 (słownie: ZERO), to w takim razie jedź
        po autostradzie taką prędkością jaką jechałbyś po szosie. Przeciętny samochód
        jadący szosą krajową z Warszawy tempem 120 km/h osiąga średnią prędkość 70 km/h.
        I zakładam, że Poznań ominie bezpłatnymi autostradowymi obwodnicami, więc
        średnia prędkość nie spadnie na przejazd przez miasto.
        Czyli policz ile będzie Ciebie kosztowała jazda najoszczędniejszą z możliwych
        prędkości w większości samochodów, czyli 70 km/h na najwyższym biegu. I wtedy
        porównaj koszt spalania. Na szosie 120 z manewrami wyprzedzania, zatrzymaniami w
        miejscowościach itd, a na autostradzie płynnie 70 km/h.
        - zupełnie nie liczysz drastycznie niższego zużycia samochodu, wszystkich jego
        organów oraz opon na takim jednostajnym przebiegu po autostradzie.
        - nie liczysz również czynników trudno policzalnych jak bezpieczeństwa,
        mniejszego ryzyka strat materialnych w wypadku spowodowanym przez Ciebie i
        konsekwencji, nie liczysz drastycznie większego bezpieczeństwa, nie liczysz
        wreszcie większego komfortu w podróży, mniejszego zmęczenia itd.
    • wuzeka Zobacz, ja wygląda nowy odcinek A2 do Świecka 15.07.10, 21:27
      tylko żeby nie było jak z pierwszym odcinkiem, 100km i tylko trzy wjazdy i
      cały ewentualny boom inwestycyjny szlag trafił, i biznes poszedł pod Łódź a
      biedne podpoznańskie gminy (tak biedne też są) zostały z palcem w d...

Autostrada może sobie pięknie wyglądać ale o jej przydatności decydują
      połączenia z lokalnym ruchem
      • Gość: J.J-P. Re: Zobacz, ja wygląda nowy odcinek A2 do Świecka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.10, 23:00
        Zapomniałeś o remontach, spękaniach i odwodnieniach. Przecież AW to
        Nowy Tomyśl - Konin to ciągła budowa (prace remontowe).
        Jeden pas i 60 .
        • whitenabuchodonozor Re: Zobacz, ja wygląda nowy odcinek A2 do Świecka 16.07.10, 08:23
          hihi, autostradę to ty chyba oglądasz jedynie z okna swojej chaty
    • hektor_wektor Re: Zobacz, ja wygląda nowy odcinek A2 do Świecka 16.07.10, 00:52
      Czyli wychodzi nam prosta kalkulacja. Niby w Polsce zarabia się ok 3 koła na rękę (przemilczmy tę statystykę). Wychodzi, że podróż (bez paliwa) to 1/15 pensji czyli niecałe 7%. W Berlinie biedny człowiek zarabia 1500€ (coś się zmieniło w tym temacie?). Czyli {hipoteza} za podróż z Berlina do Hamburga taki jegomość 2 razy w-te i na-zad zapłaciłby jakieś 100€. O ile dobrze pamiętam, to nawet przy dość nie-tanich autostradach we Francji wychodzi nieco taniej za 1200 km.
      • wlodzimierz_nowak Re: Zobacz, ja wygląda nowy odcinek A2 do Świecka 16.07.10, 01:33
        Twierdzenie matematycznie prawidłowe, ekonomicznie bez sensu ;-)
      • Gość: gość Re: Zobacz, ja wygląda nowy odcinek A2 do Świecka IP: 78.133.225.* 16.07.10, 08:28
        Ynteligentom polecam myślenie. Wszędzie na świecie i w Polsce również w
        oficjalnych statystykach, porównaniach itp. operuje się pensjami brutto. Na tym
        zakończę swój wywód, bo i do końca nie czytałem widząc błąd już na wstępie.
    • dobrusia_to_ja Poprawka. 16.07.10, 12:40
      To nie autostrada, ale droga szybkiego ruchu. Od kiedy za coś takiego trzeba
      płacić??
      • Gość: zenek Re: Poprawka. IP: 95.108.45.* 16.07.10, 13:54
        A po czym to kochaniutka odróżniasz?
        Może podać kryteria jakimi się kierujesz przy swojej kategorycznej ocenie?
        • dobrusia_to_ja Re: Poprawka. 16.07.10, 18:40
          Np. po tym:
          "Autostrady charakteryzują się wyższą jakością nawierzchni"
          Gdy AW budowało odcinek w kierunku do Warszawy, p. Kulczyk dostał pozwolenie na
          położenie płytszego dywanika, niż wymagany. Długo nie wytrzymał.
      • emissarius Re: Poprawka. 16.07.10, 15:12
        Chyba nie ma to znaczenia, jak nazwiemy taką drogę. Może to być nawet droga leśna, albo trakt dla rowerów. Ważne jest natomiast to, że nie jest to droga publiczna [państwowa], tylko wybudowana z kasy prywatnej koncesjonariusza, którym jest konsorcjum Autostrada Wlkp. I za taką drogę trzeba płacić.

A że przejazd jest bardzo drogi... Pośrednio wynika to także z gigantycznych kredytów, które na to zaciągnięto.
    • simonh 200 zl ? a kto to i jak to wyliczyl ? Wprawdzie 16.07.10, 17:46
      prywatny odcinek moze kosztowac 20 zl za 100 km, ale w sumie od
      Konina do granicy to jakies 250 km (bez darmowej obwodnicy Poznania)
      czyli 50 zl. Zostaje jeszcze jakies 180 km odcinka panstwowego,gdzie
      stawka będzie na pewno mniejsza, tak czy inaczej w obie strony do
      200zl bedzie jednak wyraznie brakowac :), mysle ze min 50 zl. Trzeba
      jednak miec na uwadze, ze to ok. 900 km.
      • Gość: POZ_ytywny Re: 200 zl ? a kto to i jak to wyliczyl ? Wprawdz IP: *.icpnet.pl 17.07.10, 09:09
        A kto ci powiedział że będzie niższa? Jak żulą na obwodnice dużych miast, to co
        ty sobie myślisz? Masz do Wawki 450 kilosów po 22 za 100, to w sam raz 99 zł w
        jedną stronę. W obie 200 bez dwóch... Ale zgadzam się, że we Francji, Hiszpanii
        jest mocno drożej.
    • Gość: mapo Uczciwa cena IP: *.icpnet.pl 16.07.10, 19:09
      Uczciwa cena w Polsce za przejazd samochodu osobowego to 5 zł za 100 km, a nie jak pobiera Kulczyk 25 zł. Cholerni zdziercy z AW SA!!! Inna sprawa, że transeuropejska trasa A2 powinna od początku być budowana jako 3-pasmowa.
      • Gość: POZ_ytywny Re: Uczciwa cena IP: *.icpnet.pl 17.07.10, 09:11
        Gość portalu: mapo napisał(a):

> Uczciwa cena w Polsce za przejazd samochodu osobowego to 5 zł za 100 km, a nie
        > jak pobiera Kulczyk 25 zł.

Pobiera 22. A jak wyliczyłeś to 5? We Francji by ci policzyli tak koło 40.

> Cholerni zdziercy z AW SA!!!

To se zachwaj dla siebie.

> Inna sprawa, że transeu
        > ropejska trasa A2 powinna od początku być budowana jako 3-pasmowa.

A po kiego grzyba? Może między Łodzią i Wawką tak. Ale u nas tylko jako
        obwodnica no i w pięć lat ma być poszerzona.
        • Gość: mapo Re: Uczciwa cena IP: *.icpnet.pl 17.07.10, 14:55
          > Pobiera 22. A jak wyliczyłeś to 5? We Francji by ci policzyli tak koło 40.

Kolego masz nieaktualne dane. AWSA zdziera za jeden odcinek 12 a nie 11 zł. Poznań-Konin odcinek płatny to 87 km. Wychodzi więc 27,5 zł za 100 km. Tyle zdzierają ci złodzieje.
          Tak wyliczyłem 5 zł, że w Niemczech zapłaciłbyś 0, w Austrii 7,7 EUR za 10 dni bez limitu, w USA 1 USD za 100km. W Polsce, gdzie zarobki są 4 razy niższe, niższe koszty produkcji i siły roboczej, 5 zł to i tak daje im duży zysk.

> > Inna sprawa, że transeu
          > > ropejska trasa A2 powinna od początku być budowana jako 3-pasmowa.
          >
          > A po kiego grzyba? Może między Łodzią i Wawką tak. Ale u nas tylko jako
          > obwodnica no i w pięć lat ma być poszerzona.
          Skoro używasz A2 tylko jako obwodnica, to się nie wypowiadaj. Już teraz panuje tam ogromny ruch, tiry wpierdzielają się co chwila na lewy pas, a jak dobudują odcinki do Niemiec i Wawy, to mega wzrośnie natężenie ruchu.
    • drogiedrogi Zobacz, jak wygląda nowy odcinek A2 do Świecka 17.07.10, 18:58
      W Polsce w przedziwny sposób wprowadzono najdroższy system opłat za autostrady
      , gdy go wprowadzano nie było autostrad , teraz gdy realnie przybliża się
      termin oddania kilku odcinków i horrendalnych opłat trzeba zrewidować przepisy
      i nie brnąć dalej w nierealnym kierunku.Proponuję powrót do winiet i
      ogólnopolskiej akcji internetowej i nie tylko która wymusi na politykach
      zajęcie się ta sprawa.
    • r1111111 Re: Zobacz, ja wygląda nowy odcinek A2 do Świecka 17.07.10, 18:59
      wedrow-niczek napisał:
      > Dwieście PLN??? Chyba kogoś pogięło...

Dlaczego "pogięło"? Prywatna firma jest PO to, żeby zarabiać.
      By żyło się lepiej...
      • Gość: kibol Re: Zobacz, ja wygląda nowy odcinek A2 do Świecka IP: *.dip.t-dialin.net 17.07.10, 20:40
        a co z infrakstruktura zadnych parkingow ani kibli srac moza za
        samochodem ,np A4 od granicy w kierunku Katowic wysrac mozna sie
        gdzies w oddalonym pare km lesie ,,,oto polska nowoczesnosc a
        kulczykowi to zyczwe stalej sraczki.
        • kosztorysik Re: Zobacz, ja wygląda nowy odcinek A2 do Świecka 18.07.10, 16:31
          To chyba tam dawno nie jechałeś. Bo piszesz nieprawdę! Przecież są stacje paliw
          i pełne MOPY. Bodajże 4 szt na każdym kierunku.
    • krzysiozboj Re: Zobacz, ja wygląda nowy odcinek A2 do Świecka 17.07.10, 20:38
      Pisałem w podobnym temacie, tu krócej - autostrady robią też na Czechach i
      Słowacji. Chyba idzie im to szybciej niż nam, nie mają kłopotów z jakością i
      mimo ze kilka razy w roku tam jestem to kupuję winietkę na cały rok - ok 15o zł
      na Słowacji, ok 200 zł na Czechach.
      Tu Kulczyk i siedzący mu w kieszeni politycy robią ostry drenaż kieszeni kierowców.
      Ciekawostkę podam może ze Słowacji - odcinek Povaska Bystrzyca - Żilina, stara
      droga idąca przez wszystkie miejscowości bardzo dobrze utrzymana, częściowy
      zakaz ruchu ciężarówek, budowana ok 20-30 lat temu, zaraz obok tej starej druga,
      omija większosć miejscowości, dobra nawierzchnia, szerokie pobocza i brak
      zakazów dla ruchu, teraz oddana tam autostrada. Trzy dobrze utrzymane drogi
      biegnące równolegle i to jest tam praktykowane. U nas bedzie praktycznie
      przymusowa jazda cholernie drogimi autostradami i ... co jakis czas ogłaszania
      ile mld zł Kulczyk ma na koncie.
    • satyron przyklad oplat we Francji 17.07.10, 23:07
      wlasnie otrzymalem fakture opiewajaca na kwote 73 euro za przejazd
      910 km czyli srednio wychodzi 0.08 E za km co daje okolo 0.35 PLN
      • kosztorysik Re: przyklad oplat we Francji 18.07.10, 16:38
        ...czyli więcej niż w Polsce.
        W Chorwacji za przejazd od węgierskiej granicy do Splitu (452 km) zapłaciłem 103
        zł więc podobnie jak u nas.
    • Gość: szczurwa Re: Zobacz, ja wygląda nowy odcinek A2 do Świecka IP: 178.73.63.* 18.07.10, 00:11
      Robol tyrający za mimimalną będzie zasuwał dwa tygodnie, żeby się
      przejechac wte i wewte po "kulczykówce". Polska, XXI wiek.
      Chcieliście Irlandii to macie, skumbrie w tomacie...Głosujta dalej,
      jak głosowaliśta ostatnio.
      • Gość: trolll Re: Zobacz, ja wygląda nowy odcinek A2 do Świecka IP: *.chello.pl 18.07.10, 09:11
        Nie... głosujmy inaczej. Będzie tak jak było: autostrad się nie
        buduje, bo to może być przekręt (chociaż nie, przecież Najjaśniejszy
        Premier otwierał A2 drugiego dnia po objęciu urzędu: w nocy
        zbudował); mostów w stolicy nie budujmy, bo to przekręt (jak to było
        za prezydenta Warszawy, bohatera poległego w Smoleńsku); stawiajmy
        na kolej (peron kolejnego poległego bohatera) i róbmy dalej nasze
        małe piekiełko: kto z kim po której stronie stał, czyj dziadek
        służył po czyjej stronie no i hit ostatnich dni: jak to prezydencki
        dziadek ukradł nazwisko. Żenada.
        A tak poza tym, to jazda autostradą nie jest obowiązkiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka