Dodaj do ulubionych

Spotkanie z Marcinem Lisem - sobota 6.11, godz. 15

05.11.10, 20:58
Jeśli ktoś tu jeszcze zagląda ;)
Zapraszamy na spotkanie z Marcinem Lisem - sobota 6 listopada, godzina 15.00, salka Przedszkola Montessori na naszym osiedlu (pod dentystą).

- czy bloki przy ul. Staniewskiego są wciąż realną perspektywą?
- czy zamiast nich uda się zachować tereny zielone?
- co z dojazdem na osiedle od strony wiaduktu?
- dlaczego warto zagłosować na Marcina LISA?
- dlaczego w końcu nadszedł CZAS NA ZMIANY?

POŚWIĘĆ NAM W SOBOTĘ 30 MINUT – NIE BĘDZIESZ ŻAŁOWAŁ NASTĘPNYCH 4 LAT!!!
Obserwuj wątek
    • gwiazdzisci Re: Spotkanie z Marcinem Lisem - sobota 6.11, god 12.11.10, 23:47
      Witajcie
      jakie są wnioski po tym spotkaniu, rozumiem, że Pan Lis powiedział tyle żeby dostać nasze poparcie?
      W kontekście wyników wyborów jakie to ma przełożenie na jego całkowity brak widoczności bilbordowej / plakatowej? Już nawet Marek "wash & go" Baumgart pojawił się na osiedlu a Lisa za przeproszeniem to w lesie prędzej znajdziesz...
      Trzeba się więc chyba zastanowić czy ktoś z dwójki Choryński - Tomicka będzie "bliżej" porozumienia lub też w kontekście dalszej walki będzie słabszym przeciwnikiem...
      Stawiam chyba jednak na AT - jak pamiętam układała się zawsze od lewa do prawa żeby tylko facjata była cała i można będzie kolejne 200m chodnika "odsłonić".
      Czekam na Wasze opinie.
      • tomekdp Re: Spotkanie z Marcinem Lisem - sobota 6.11, god 13.11.10, 01:06
        Nalezy ustalić rzecz podstawową. Wybór między Tomicką a Choryńskim to żaden wybór. Choryński w ogóle nie miał zamiaru kandydować, a został wręcz 'wypchnięty' - tak by z PO startował ktoś, byle nie Marcin Lis. Który, choć miał poparcie 'dołów', nie miał poparcia platformianej 'góry'. Z kolei poparcie pana przewodniczącego jest takie, że na ceremonii jego 'namaszczenia' nie było pani Antoniewicz (radnej powiatu z ramienia PO), która całym sercem popiera obecną panią burmistrz. Ta natomiast, w sprawach gospodarczo-inwestycyjnych zdaje się w całości na swego I zastępcę. Który od dawna ma jasno zdefiniowany pomysł na zagospodarowanie terenów zielonych przy Staniewskiego.
        Widać więc że jest to chory układ, oparty na wzajemnych powiązaniach towarzyskich, który z realnym wyborem nie ma wiele wspólnego.
        Zgadza się, że Lis daje ciała na odcinku plakatowym - jeśli przerżnie te wybory w I turze, to na własne życzenie (ciekawe, czy już jest tego świadom - pozostał mu tydzień). Ale moim skromnym zdaniem na razie poparcie mu się należy. Natomiast jeśli na osiedlu zainteresowanie tematami publicznymi w ciągu 1,5 roku spadło do zera (przypomnę, że w marcu '09 wystarczyło na forum jedno hasło 'bloki komunalne', by następnego dnia na placyku zgromadziło się 50+ osób), to proszę się nie zdziwić, jeśli w lutym-marcu wśród brzózek na Staniewskiego zaczną grasować buldożery, by 'zapewnić 60 nowych mieszkań dla najbardziej potrzebujących'.
        • gwiazdzisci Re: Spotkanie z Marcinem Lisem - sobota 6.11, god 14.11.10, 22:05
          Ok z tym, że jakoś cienko widzę Lisa i poparcie Jego osoby. Dziś dopiero na kładce nad A2 zauważyłem Jego banery - i nic więcej. Także pewnie facet się stara ile ma kasy i nic poza tym. Zaciekawiła mnie zawartość skrzynki pocztowej w sobotę - jakaś laska dopięła zszywaczem do swojej ulotki info, że poprze nas w walce przeciwko blokom na Staniewskiego. Ciekawe czy przykładowo na innej ulicy nie dopięła innej - że np. jestem za kanalizacją na ulicy xxxxxx.....
          Tak to sobie można zbijać kapitał a w praniu wyjdzie ile to puste frazesy a ile faktyczne zainteresowanie problemami mieszkańców?
          Zainteresowanie tematem bloków spadło, gdyż temat ucichł - wygrana w WSA - i normalnie ludzie żyją w przekonaniu, że sprawa załatwiona.
          Jak można wyczytać z postu Arka - tow. Trawiński idzie w zaparte i tak zmieniać będzie aż nie daj Boże dopnie swojego. Jaki macie pomysły na szerszą informację pośród mieszkańców niż tylko to forum?
          • keratiw Re: Spotkanie z Marcinem Lisem - sobota 6.11, god 15.11.10, 13:51
            Wracając do tematu wyborów i tego kto co obiecuje ... faktem jest, że M.Lis jako jedyny zechciał, będąc radnym, zainteresować się tym czego oczekujemy i poprzez niego dotarliśmy do innych równie normalnych radnych. Zechciał też przyjść na nasze osiedle i porozmawiać z nami o wyborach i przedstawić siebie jako kandydata - szkoda tylko, że frekwencja nie dopisała taka jak podczas pierwszych spotkań - tych "spontanicznych" .... ale może to znak czasów .
            Dla ciekawych i ciągle zainteresowanych polecam stronę BIP UMiG Swarzędz , gdzie wyłożono do publicznego wglądu plan zagospodarowania naszego lasku ... widać tam wyraźnie, że to już chyba ich prywatna wojna z nami - bo uparli się na bloki pomimo wszystko. Mamy teraz czas aby pisać o tym swoją opinię - ja to zrobię na pewno .... bo miejsc uchybień prawnych jest tyle, że wystarczy na dłuższą dezyderatę ;-)
            Przypomnę tylko, że nasze uwagi do studium "Nasza Ania" wyrzuciła do kosza - nie wiem jak poinformować p. Burmistrz, że 160 podpisów - to 160 opinii i próśb mieszkańców a nie jeden zbiorowy wniosek.
            Mam nadzieję, że potrafimy się zjednoczyć w interesującej nas sprawie i potraktujemy poważnie wybory .... Jeżeli ktoś potrafi mnie przekonać do innej kandydatury niż M.Lis to proszę - tu nie ma zamykania buzi - to nasze forum (ale też publiczne..;-) - obecnie nie widzę nikogo, kto mógłby nam tak sprzyjać jak M.Lis ....
            Wiem, ze może to zabrzmieć jak tuba propagandowa - ale wolę glosować na Lisa niż oglądać rosnące w górę bloki, wolę mieć na osiedlu drzewa niż kolejne "miejsce do mieszkania dla oczekujących mieszkańców" , wolę być świadomym wyborcą niż malkontentem, wolę Swarzędz jak Sołacz czy stary Grunwald niż Rataje lub Winogrady ...
            .... a tak nawiasem jak Wam się podobają bloki na środku pola w Zalasewie ?
            pozdr.
            i życzę trafnych wyborów ...
            Arek
            • maruszka27 Re: Spotkanie z Marcinem Lisem - sobota 6.11, god 17.11.10, 15:00
              Co do spotkania z panem Lisem, informacja o spotkaniu na naszym osiedlu ukazała się na drzwiach wejściowych do klatki schodowej chyba dopiero w dzień tego spotkania, osobiście zauważyłam ją w sobote przed południem kiedy wyjeźdzałam z całą rodziną na kilka godzin poza Swarzędz...informacja o tym spotkaniu była za późno! a nie ukrywam że chętnie bym się na nie wybrała, teraz wiem że na forum informacja była wcześniej, ale ostatnio rzadko zaglądam na naszą stronę... banery Pana Lisa pojawiły się zdecydowanie za późno, a gdzie plakaty wyborcze i ulotki??? Kolejna rzecz co do spotkania: wierzę, że pomimo słabej frekwencji na nim, promykowicze zagłosują właściwie, bo mam nadzieję pamietają co dla nas zrobił Pan Lis. Ja przynajmniej pamiętam i doceniam, co pokażę podczas głosowania.
          • magdalenarosada Re: Spotkanie z Marcinem Lisem - sobota 6.11, god 15.11.10, 22:30
            Ponieważ zostałam wywołana do tablicy, jako ta laska od ulotki, chciałabym dodać kilka słów.

1. Zadeklarowałam wsparcie Państwa działań, z następujących powodów:

- Doceniam fakt, iż osiedle Promykowe ma aktywną społeczność lokalną, która potrafi zgodnie podejmować działania dla dobra tej społeczności. Jestem współzałożycielem stowarzyszenia Aktywni Wielkopolanie, które co prawda działa na innym polu, ale pozwala mi to zrozumieć, jak wiele pracy włożyli Państwo aby osiągnąć obecny poziom organizacji.

- Tematy nieruchomości miejskich są mi bliskie, ponieważ zajmuję się zawodowo zarządzaniem zasobami komunalnymi Poznania od ponad dziesięciu lat. Obserwacje poczynione przy tej okazji, przekonują mnie, że lokalizacje tego typu inwestycji w centrum lub dzielnicach z nowym budownictwem, nie są trafnym pomysłem.

- Jako podatnika, z punktu widzenia interesu finansowego gminy interesuje pytanie o to jaki ma być standard lokali socjalnych, a dokładniej czy ma być wyższy niż minimalny.

2. Odpowiadając na wątpliwości, co do tego, jakie zindywidualizowane informacje dopięłam do ulotek.

Moim generalnym celem bycia w radzie, jeżeli uzyskam mandat, będą starania o właściwe zagospodarowanie gminy. Okręg, w którym kandyduję jest specyficzny, bardzo rozległy i niejednorodny. Duża jego część boryka się z problemem braku ładu architektonicznego, zaniedbania, nieporządku. Uważam, że Swarzędz może być interesującym i zadbanym miastem.

Państwa osiedle odróżnia się od zasadniczej części okręgu wyborczego, w zasadzie bliżej mu znacznie do Nowej Wsi. Zainteresowałam się, jakie problemy Państwa dotykają i z przyczyn które opisałam w punkcie pierwszym uznałam, że racja leży po Państwa stronie. Stąd moja deklaracja.

Aby rozwiać wątpliwości autora postu informuję też, że podobne zindywidualizowane hasła przedstawiłam także w rejonie ulicy Słowackiego – Cmentarnej – Cybińskiej, ponieważ znam dobrze problemy osób tam mieszkających.

Inne rejony nie zostały jakoś szczególnie w moich ulotkach wyróżnione, aczkolwiek nie widziałabym nic złego w tym, że kandydatka na radną interesuje się tym, co boli mieszkańców jej okręgu i jeśli uznałaby, że warto w ich rozwiązaniu pomóc, zadeklarowałaby to.

3. Proszę też zauważyć, iż w swoich ulotkach nie obiecuję, że sama rozwiążę np. Państwa problemy, ale deklaruję wsparcie. W przeciwieństwie do niektórych kandydatów, którzy zobowiązują się załatwić wszystko, o co poproszą wyborcy, doskonale zdaję sobie sprawę, że siła głosu jednego radnego jest mniejsza od pozostałych głosów razem wziętych, a nadto nie wszystkie decyzje są w ogóle domeną rady. Niemniej skoro uznałam, że warto opowiedzieć się po Państwa stronie, pomyślałam że warto o tym Państwa w mojej ulotce poinformować.

4. Jednocześnie informuję, iż wyraziłam chęć spotkania z Państwa Stowarzyszeniem, ale podjęli Państwo decyzję, że będą rozmawiać z przyszłymi radnymi, już po wyborach.

pozdrawiam

Magdalena Rosada

• tomekdp Do Pani Magdaleny 16.11.10, 15:35
              Pani Magdaleno,
              Mam tylko jedno pytanie. Kandyduje Pani z listy PO. Wyobraźmy sobie sytuację następującą:
              - burmistrzem zostaje p. Choryński
              - do Rady trafia m.in. Pani
              - nowy Burmistrz kontynuuje plany poprzedniej ekipy i aktywnie wspiera pomysł budowy bloków komunalnych przy Staniewskiego, posiłkując sie doświadczeniem m.in. p. Trawińskiego
              - czy w tym konkretnym układzie, bedąc członkiem Rady z takiego a nie innego nadania, wstanie Pani i powie publicznie "nie zgadzam się z tą koncepcją, jest ona błędna zarówno pod względem urbanistycznym, organizacyjnym, społecznym i prawnym, będe głosować przeciwko niej"?
              • magdalenarosada Re: Do Pani Magdaleny 17.11.10, 12:12
                Szanowny Panie

Mam wrażenie, że chyba nie do końca chodzi Państwu o to, aby radny przyjął postawę Rejtana, bo żadna to satysfakcja, jeśli przegrają Państwo głosowanie 20 do 1. Odpowiem Panu raczej, co można spróbować zrobić, aby osiągnęli Państwo zamierzony cel.

1. Po zakończeniu wyborów, kiedy będzie znany skład rady można spróbować szybko zorganizować spotkanie z radnymi PO i Państwa przedstawicielami, po to aby przekonać ewentualnych niezdecydowanych lub przeciwnych radnych, jeśli tacy będą, do Państwa stanowiska.

2. Możemy szukać także radnych spoza klubu PO, którzy będą Państwu przychylni, aby zachęcić ich do wspólnego poparcia Państwa postulatów.

3. Możemy spróbować zorganizować spotkanie, na które zaproszenie otrzymają władze miasta i radni, na którym być może uda się znaleźć rozwiązania satysfakcjonujące wszystkich.

4. Można w końcu odpowiednio informować Państwa przedstawicieli o planowanych działaniach rady lub komisji, związanych z Państwa sprawą, tak aby umożliwić Państwu udział w tych działaniach.

Mam wrażenie, że do Państwa spraw należy podejść w sposób pragmatyczny, a nie romantyczny. Co więcej przy Państwa aktywności społecznej nie spodziewam się aby radni PO chcieli narzucać sobie dyscyplinę w głosowaniu, skoro i w obecnej kadencji rady taka sytuacja nie nastąpiła. Mało tego w związku z Pana postem porozmawiałam z kilkoma obecnymi radnymi PO, którzy opowiadali się przeciwko proponowanej lokalizacji budynków komunalnych i którzy takie stanowisko nadal deklarują. Oczywiście nie wiadomo, kto będzie radnym w kolejnej kadencji, ale zapewne będzie szansa na zbudowanie silnej grupy poparcia.

pozdrawiam

Magdalena Rosada
                • tomekdp Re: Do Pani Magdaleny 17.11.10, 13:23
                  Dziękuję za szybką i interesującą odpowiedź. Pisze Pani:
                  "Mało tego w związku z Pana postem porozmawiałam z kilkoma obecnymi radnymi PO, którzy opowiadali się przeciwko proponowanej lokalizacji budynków komunalnych i którzy takie stanowisko nadal deklarują"
                  Jest to zastanawiające, ponieważ w przypływie dobrej woli jestem w stanie wymienić jedynie dwóch radnych z ramienia PO, którzy byli nam przychylni (przy czym jednego - Marcina Lisa - nie można chyba już nazywać radnym PO). Natomiast obserwując dotychczasową aktywność Rady w tej konkretnej sprawie, można było wnioskować, że dyscyplina jednak obowiązuje...
                  Co do ewentualnych spotkań i rozmów - okazja będzie już jutro, ponieważ w ratuszu, jak zapewne Pani doskonale wie, odbędzie się dyskusja nad projektem studium zagospodarowania Swarzędza (a w perspektywie planem zagospodarowania), które w miejscu terenu zielonego przy ul. Staniewskiego konsekwentnie przewiduje zabudowę mieszkaniową (docelowo - bloki komunalne).
                • keratiw Re: Do Pani Magdaleny 17.11.10, 13:33
                  Pani Magdo ...
                  Szanowni forumowicze ...

Nie chodzi o to aby się przepychać i licytować , kto komu więcej obiecuje, bo do tego jesteśmy już "mocno" przyzwyczajeni ... Pani uwagi są słuszne - ale nie "odkrywają Ameryki" ... może dlatego właśnie, że my o tym wiemy doskonale jesteśmy po prostu ostrożni w chęci udowadniania, że może być : ... i inaczej, .... i lepiej ,a zwłaszcza zgodnie z prawem , nie mówiąc już o zdrowym rozsądku.
                  Liczę na Pani aktywny udział w jutrzejszej dyskusji na temat PZP dla naszej okolicy - to będzie miarą Pani zaangażowania i prawdziwości poniższych słów ...
                  Liczymy na wsparcie wszystkich ze Swarzędza - niezależnie od ......... ( tu wpisać dowolne słowo ;-) ) w naszych dążeniach - miło nam, że jest to również w sferze Państwa uwagi ..

zapraszamy i będziemy wdzięczni za pomoc i wsparcie w naszych działaniach ...
                  pozdr.
                  Arek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka