Dodaj do ulubionych

Pociągi jeżdżą wolno? Pojadą jeszcze wolniej!

09.12.10, 20:27
A wnoszenie do pociągu żółwi, ślimaków i innych powolnych zwierząt, będzie traktowane jako prowokacja i karane z całą surowością!
Tym sposobem, pociągi będą wyprzedzane przez rowerzystów... Czy na pewno żyjemy w Europie, w XXI wieku?
Obserwuj wątek
    • Gość: aaa Re: Pociągi jeżdżą wolno? Pojadą jeszcze wolniej! IP: *.icpnet.pl 09.12.10, 20:38
      My tak, PKP nie i nie zanosi się na zmianę sytuacji.
    • adam.de Współczuję studentom 09.12.10, 20:40
      Sam jeździłem pociągiem w czasie studiów (Kołobrzeg-Poznań), więc pamiętam, jakie to jest uciążliwe.
      • Gość: Wąski Re: Współczuję studentom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.10, 08:41
        a "normalni" ludzie co jada do pracy to maja lepiej? ja dojezdzałem 4 lata do pracy 40km i w końcu nie wytrzymałem i sie przeprowadziłem. Studenci maja chociaż zniżki (nie wiem w sumie za co-tańsze pociągi,tramwaje,studia dzienne finansowane z moich podatków..)
        • Gość: Studentka Re: Współczuję studentom IP: 95.108.100.* 14.12.10, 21:22
          Za to, że w większości przypadków studia dzienne uniemożliwiają podjęcie regularnej pracy, więc skąd mają mieć na to pieniądze? A stypendia (każdego rodzaju) to grosze. Natomiast po zakończeniu studiów pójdą pracować na studia dla Twoich dzieci/wnuków.

Nie widzę natomiast powodów, dla których zniżki, a raczej całkowity brak opłat za bilet dotyczą posłów i senatorów zarabiających w porównaniu do większości mieszkańców - krocie.
    • urodzona8wrzesnia Pociągi jeżdżą wolno? Pojadą jeszcze wolniej! 09.12.10, 21:19
      Z Poznania do Obornik w godzinę? To ma być żart??? mało śmieszny- nikt przy zdrowych zmysłach się na to nie zdecyduje- przecież to jakieś 30km!!!! Wstyd. Zamiast remontować ogranicza się prędkość - może lepiej od razu zamknąć ten interes (a niedawno czytalismy, jak to z Obornik do Poznania ma jeździć więcej pociągów, by ograniczyć liczbę aut w Poznaniu i ułatwić ludziom dojazd do METROPOLII :P :P ) DEBILIZM
      • juniorpublic Re: Pociągi jeżdżą wolno? Pojadą jeszcze wolniej! 09.12.10, 22:22
        W godzinach szczytu jest to i tak szybciej niż autobusem/samochodem (zakorkowana Obornicka)... zresztą z Poznania do Obornik pociąg jedzie 'tylko' 42 minuty (1 tor został częściowo wyremontowany), co już nie jest tak tragiczną prędkością. Gorzej jest z dojazdem z Czerwonaka/Murowanej Gośliny/Wągrowca. Rano kilkukilometrowe korki na Gdyńskiej. Szynobus mimo fatalnych torów dużo szybciej niż samochód/autobus, jednak kursuje zbyt rzadko, aby stanowił poważną konkurencję.
    • distefano5 Pociągi jeżdżą wolno? Pojadą jeszcze wolniej! 09.12.10, 21:50
      Ostatnio pokazano chiński pociąg jadący z szybkością 460 km / godz. Ja w to nie wierzę , to jest niemozliwe , to jest chińska propaganda. To niemozliwe aby pociąg mógł jechać z taką szybkością. Może redaktorowi pomyliła się ta szybkość z szybkością samolotu?
    • Gość: ziom Kolej Szybkich Predkosci... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.10, 22:11
      Juz nic nie mowie, ale ostatnio trabili o tym jak to buduja na odcinku Poznan-Wroclaw jedna z odnog KOLEI SZYBKICH PREDKOSCI i ze ma byc ona gotowa do 2020 roku... SMIECHU WARTE!! Jak oni chca tam jakkolwiek szybko puscic jak tam 30letnie torowisko lezy. Wszystko co robi jakakolwiek panstwowa spolka to partactwo!!!! A glownie dlatego, ze na wysokich stanowiskach siedza niekompetentni, leniwi i chciwi decydenci!!!
      • jatopier Re: Kolej Szybkich Predkosci... 09.12.10, 22:18
        Amen!
        Zrozumcie, o patrioci, że to wszystko lipa!!! Blichtr i "pic na wodę!"
        Im prędzej się z tym pogodzimy, tym łatwiej dziś zaśniemy....

Alleluja i ... do przodu!!!

Tadzio
    • talsen Pociągi jeżdżą wolno? Pojadą jeszcze wolniej! 09.12.10, 22:57
      Ludzie! Przecież żyjemy podobno w XXI wieku. O czym my w ogóle mówimy? Pociągi pojadą jeszcze wolniej, bo ktoś odpowiedzialny za remont torów sp.....ł sprawę a my musimy się na to godzić? Głupota,ignorancja i niekompetencja i bieda różnych firm odpowiedzialnych za infrastrukturę, jest żenująca. Czy Wam szef odpuści w pracy jakieś zaniedbanie? Oni mogą "olać sprawę" bez żadnych konsekwencji. Przecież komunikacja to jest "układ nerwowy" każdej aglomeracji! Co za kraj ,co za miasto! Jak nie potrafią zapewnić sprawnego ruchu kolejowego niech zmienią branżę np. na skup złomu. To jest mniej odpowiedzialna dziedzina gospodarki.To jest sabotaż wobec własnych obywateli, którzy muszą jeździć pociągami.
    • talsen Pociągi jeżdżą wolno? Pojadą jeszcze wolniej! 09.12.10, 23:11
      Azjaci (Chińczycy) testują pociąg, który rozwija prędkość 480 km/h a my nie możemy utrzymać torów w takim stanie, by pociągi jeździły z prędkością 80 km/h. "Gdzie my som" jak mawiał mój sąsiad. Gdzie rzekoma poznańska gospodarność? Zwyczajnie ręce opadają ,jak się czyta takie sensacje z regionu. Kompletne dziadostwo. Komu to zawdzięczamy? Kto rządzi w Poznaniu 4 kadencję? Jak takie rzeczy słyszę, to wstydzę się ,że jestem Poznaniakiem od urodzenia. Wstyd mi za dyletantów, którzy rządzą tym regionem. Kompletni amatorzy i nieudacznicy.
      • canisparvus Kto rządzi koejami, o ile w ogóle 10.12.10, 09:10
        Kochanieńki, to nie poznaniacy rządzą torami. Rządzą PLK z siedzibą w Warszawie. I mają zupełnie inną filozofię niż Ty. Czym tu się chwalić? że pociąg na lokalnej linii rozwija szybkość 60 km/h? A nawet 90 km/h? Linia szybkich prędkości, to jest to! Europa na to czeka. Polska nie może być zawalidrogą Europy! Jak Europejczyk będzie miał taki feblik, że zechce się przejechać z Lizbony do Moskwy, do Berlina czy Frankfurtu/O pojedzie sobie 250-300 km/h, to przecież nie może od Frankfurtu/O do Brześcia jechać 120 km/h. Albo jak pan premier zechce skorzystać z kolei zamiast z Tu-154M, nie może jechać do Gdańska albo Sopotu głupie 100 km/h - musi co najmniej 200! Pan premier nie jeździ z Poznania do Obornik, a tym bardziej z Obornik do Poznania. Zresztą poznaniacy jakoś sobie dadzą radę, po co ich dofinansowywać, przecież i tak głosują na PO. A jak nie dadzą sobie rady, to warszawka się od tego nie zawali.

A jeśli chodzi o stan kolei, to tragedia zaczęła się we wrześniu 1939. Od tego czasu głównie łatano najkonieczniejsze dziury. Za komuny zbudowano co prawda Centralną Magistralę i szerokie tory z Ukrainy do Huty Katowice, zelektryfikowano znaczną część ważnych linii kolejowych, ale zaniedbano całą resztę. Najdotkliwiej odczuł to dawny zabór pruski, bo tu sieć kolejowa była kilka razy gęstsza nię w pozostałych częściach kraju. Komuna infrastruktury nie lubiła: rozłożono zupełnie żeglugę śródlądową, a kolej szczególnie mocno odczuła wszystkie kryzysy.Osobna tragedia to telekomunikacja, ale to nieco inny wątek.

Po upadku komuny kolej nie była przygotowana do gospodarki rynkowej. A właściciel = Państwo (= kolejne ekipy rządzące) starał się tak ustawić prawo i finanse, żeby wydać na system kolejowy jak najmniej. Przecież rząd jeździ samochodami, a jak mu się spieszy, ryzykuje Tu-154M lub Jaka-40, ewentualnie helikopter. Co więcej, najwyraźniej na rząd ma przemożny wpływ grupa importująca paliwa i/lub budująca drogi. Jeżeli rząd wydaje coś na infrastrukturę, to są to autostrady w permanentnej budowie.

A poza tym mam wątpliwości, czy słuszne było dzielenie PKP, może chodziło o stworzenie nowych atrakcyjnych miejsc pracy nie dla wszystkich. Teraz każde przedsiębiorstwo potomne ciągnie w swoją stronę i bral koordynacji między PLK i przewoźnikami.

Najważniesze to to, że rząd się wyży... tj. chciałem powiedzieć - się wyjeździ.
    • ramolzezdymbca Dziwny sposób ilustrowania 09.12.10, 23:36
      No właśnie - artykuł o coraz wolniej jeżdżących pociągach został zilustrowany fotografią jednego z najszybszych polskich pociągów - Berlin-Warszawa-Express. Gdy jechałem nim 11 listopada, pociąg na trasie z Berlina do Frankfurtu nad Odrą 'zarobił' 25 min. opóźnienia, by do Poznania dojechać już tylko 5 min. poza rozkładem. To wskazuje, że tego dnia między Rzepinem a Poznaniem jechał z prędkością podróżną rzędu 160-180 km/h (ciągniony przez Husarza).

• Gość: podróżnik Tylko jedna linia działa - Poznań-Warszawa IP: *.171.32.2.static.crowley.pl 10.12.10, 09:02
        Tak naprawdę jazda pociągiem może być uważana za w miarę przyjemną* tylko na trasie Poznań - Warszawa. I to tylko pociągami typu IC czy EC. I tylko płacąc minimum stówę za tę przyjemność (za klasę 1 trzeba zapłacić ok. 150 zł).

* jak nie działa ogrzewanie (już raz zaliczyłem taką atrakcję) lub klimatyzacja (zdarza się), to podróż jest męką... tylko na osłodę trwającą ok 2,5 h
    • zdzichu_bhp Pociągi jeżdżą wolno? Pojadą jeszcze wolniej! 10.12.10, 00:47
      No nic będzie się trzeba przesiąść na hulajnogę albo wrotki. Będzie szybciej i bardziej ekologicznie :)
    • agni79 Pociągi jeżdżą wolno? Pojadą jeszcze wolniej! 10.12.10, 09:17
      Nowy rozkład pociągów jeszcze nie wszedł w życie i teoretycznie nie wycofano jeszcze żadnych połączeń, ale dziś w godz. 6:30-8:00 na trasie Leszno-Poznań odwołano zupełnie 3 pociągi i do pracy i tak jechałam autobusem. Na co mi więc bilet miesięczny, skoro i tak nie mogę z niego korzystać? I po co nam pełne hipokryzji ubolewanie nad wprowadzeniem niedogodnych dla podróżnych zmian, skoro już teraz sytuacja woła o pomstę do nieba?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka