wlodzimierz_nowak knajpy nie dla Polaków 27.01.11, 11:03 forum.gazeta.pl/forum/w,67,121425532,121425532,knajpy_nie_dla_Polakow_rasizm_w_Poznaniu.html Odpowiedz Link Zgłoś
paulina_michael Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 11:11 Dwa razy w życiu byłam świadkiem kradzieży na ulicy i w obu przypadkach złodziejami byli niestety romowie. Żebrzące kobiety z dziećmi w tramwajach które widuje regularnie są pochodzenia romskiego ( nie wspomnę o tym, że jak chcesz dać im jedzenie to nim w Ciebie np rzucają, albo oplują bo przyjmują tylko kasę). Raz widziałam ich w knajpie: darli się, potrącali ludzi którzy siedzieli obok nich i mówiąc szczerze, psuli klimat. Współczuje tym z nich, którzy wyłamali się i robią coś sensownego w swoim życiu, bo obrywa im się za całość, ale niestety ja mam same złe doświadczenia z romami i zgadzam się z restauratorami. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrajca1 Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 11:11 I dlatego w USA istnieją getta norodowościowe. W Rumunii Policja po zadymie zawinęłaby ich na 48 h. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan romowie sami doprowadzili do takiej sytuacji IP: *.legnica.vectranet.pl 27.01.11, 11:13 ich zachowanie jest ... jakie jest . może na siebie by popatrzyli , dlaczego ich tak traktują. . Odpowiedz Link Zgłoś
bamber0 Znam dobrze cyganów... 27.01.11, 11:23 Są różni. Potrafią pomóc w potrzebie, ale i nasr... sąsiadowi pod wycieraczkę, gdy ten zwrócił uwagę cygańskiemu dziecku. Coraz więcej jest takich, co po prostu chcą się zasymilować. Odpowiedz Link Zgłoś
fast_fashion Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 11:23 "Rozmawiają, sącząc drinki. Nie pije tylko Adam, który choruje na nerki, niedługo ma mieć przeszczep." haha co za treść. Co to ma do rzeczy? zabawne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolo Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: *.icpnet.pl 27.01.11, 11:25 I bardzo dobrze. Wszystkim obrońcom uciśnionych polecam poobserwować zachowanie romskich grup w pierwszym lepszym lokalu gastronomicznym w jakimś centrum handlowym. Póki nie zrozumieją, że stoliki w knajpie to nie cygański tabor niech ich wypraszają. Odpowiedz Link Zgłoś
kovala Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 11:29 no i dobrze! najpierw muszą poprawić swój wizerunek na ulicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xy Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: *.icpnet.pl 27.01.11, 11:50 Co zrobić? odpowiedz jest prosta: bojkotować dresiarskie Cuba Libre i nowobogackko obciachowy, pretensjonalny Piano Bar! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccccc Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: *.karpia.maverick.com.pl 29.01.11, 17:15 pajac.... nie było cie stać żeby wejść czy nie dałeś rady zejść po schodach bo byłeś już przetrącony tanim winem z żabki... pajac . Odpowiedz Link Zgłoś
stab_0 Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 11:55 Sprawa jest prosta. Albo dostosowujesz sie do spoleczenstwa ktore cie gosci i daje korzystac ze swoich zasobow albo wyjazd do siebie... aha tak, zapomnialem - "u siebie" tez ich nie chca z jakiegos niewyjasnionego powodu... coz za zbieg okolicznosci... Jak tu w ogole mowic o przystosowaniu kultury ktorej filozofia zyciowa opiera sie na nie pracowaniu i odmawianiu edukacji. Podpisuje sie obiema rekami pod wysiedleniem - pyk, szybka umowa z Rosja i wio na Syberie, niech sobie tam swoje osiedla i kluby buduja... tyle ze pewnie nie wiedza jak nieuki. Odpowiedz Link Zgłoś
bartos860 Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 12:20 Pracowałem w Prywatnym Szpitalu, teraz pracuję w Starym Browarze i wiem jedno mam obowiązek obsługiwać tych ludzi. Wszyscy wiedzą że jak przychodzą jest zadyma. Są głośni, robia bałagan, są wulgarni, obrażają innych. Kiedy coś im się nie podoba rzucają różnymi rzeczami. Odstraszają kulturalnych klientów. Z góry mogę powiedzieć jedno, to nie rasizm to zrobienie porządku i tyle. Jeśli ktoś nie przestrzega zasad panujących na prywatnym terenie nie musi być obsłużony na straty naraża się właściciel i wara instytucjom od tego dlaczego to robi. Odpowiedz Link Zgłoś
pomaranczko_w_koszyku Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 12:28 Ja się nie dziwię że nie chcą ich wpuszczać. W King Crossie ostatnio jest zatrzęsienie od Cyganów. Ich zachowanie jest dla mnie szokujące. Mężczyźni siedzą lub stoją dwa metry do siebie, a rozmawiając krzyczą jakby dzieliło ich co najmniej 100 metrów. Kobiety to samo choć nie są aż tak donośne jak faceci. Najgorsze są ich dzieciaki, które nie tylko głośno się zachowują, ale biegają po sklepach wszystkiego dotykając, przestawiając, szturchając i oczywiście potrącając innych (potrącając to mało powiedziane, one wpadają na idących z naprzeciwka ludzi jakby w ogóle ich nie widzieli). Ostatnio widziałam jak cygańska dzieciernia wpadła do zoologicznego w King Crossie. Zrobili masakrę przy akwarium dla królików, popłoch w klatce dla kotów i generalnie przerażenie wśród przebywających tam zwierząt. Jedna ze sprzedawczyń zwróciła im uwagę ze nie wolno zwierząt wyciągać z klatek, to starsza dziewczyna (siostra albo matka?) która z tymi dziećmi tam była zrobiła straszną awanturę na cały sklep, że jej dzieci są prześladowane i oczywiście skończyło się nie tylko wezwaniem ochrony, ale i natychmiastową ewakuacją wszystkich klientów ze sklepu. Raz w restauracji w St. Browadze miałam wątpliwą przyjemność sąsiadowania ze stolikiem, który zajęła romska młodzież. Dużo osób w komentarzach porównuje ich tutaj do bydła. Drodzy internauci, wy chyba nie widzieliście nigdy jedzącego bydła. A ja widziałam. I powiem wam że wolelibyście przy tym bydle jeść - serio. Przy tamtym stoliku to nie był chlew, to było coś gorszego. Jedzenie porozwalane i porozsypywane nie tylko na stoliku, ale i wkoło niego. Picie porozlewane. Mieli tam pełno jedzenia które tylko nadgryzali i zamawiali kolejne dania... Jedli i oczywiście głośno rozmawiali, a z ich ust to jedzenie spadało na stolik i podłogę. Chyba nie muszę mówić że szybko większosć klientów się z tamtąd ulotniła i zostali tylko sami Romowie. Generalnie będę zadowolona jeśli kiedyś siedząc przy stoliku w restauracji jakiś Rom będzie chciał tam usiąść, a właściciele czy ochrona go wyproszą. I odetchnę z ulgą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: 150.254.192.* 27.01.11, 12:35 Uważam siebie za osobę tolerancyjną nigdy nie oceniałam ludzi po wyglądzie. Niestety jednak pracując w jednym z centrów handlowych w Poznaniu, miałam okazję osobiście doświadczyć wulgarnego zachowania Romów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawiak Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 27.01.11, 13:00 dziś prawdziwych Cyganów już nie ma... :-D Odpowiedz Link Zgłoś
wymiatator1 Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 13:31 Ha! Studentka polibudy! (sądząc po IP). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: *.246.210.91.neter.pl 27.01.11, 16:54 Ha! Debil! Sądząc po jakości wypowiedzi i podpisie. Odpowiedz Link Zgłoś
rudi_0 Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 12:45 K.... dokad wszystkich beda terroryzowac przerozne HFPC ,czytaj praw gnid ,bandziorow etc... Gdy normalny homo- sapiens ma zle - h...to kogokolwiek obchodzi , prawda komuszki , sierotki po Brezniewie ? POZDRO DLA POLSKICH BEZROBOTNYCH OD 20 LAT, MOZE WY TEZ SIE ZALAPIECIE NA ZAINTERESOWANIE HFPC...HE...HE... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zGorczyna Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.11, 13:14 Może niech Wyborcza zrobi taka akcje - listę tych knajp gdzie Cygaństwa się nie wpuszcza. Chętnie bym się dowiedział gdzie się stołować i gdzie warto zostawiać pieniądze. Brawo dla tych poznańskich restauratorów za odwagę i nazwanie rzeczy po imieniu! Miłośnikom multi-kulti polecam wizytę centrum Panorama na Górczynie. Co tam wyrabiają hordy Cyganów to przechodzi ludzkie pojęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_szabelka Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 13:29 Popieram właścicieli lokalu - to jest ich pub / dyskoteka / restauracja - niech kalkują. Nawet, jeżeli część nazwie ich rasistami i zbojkotuje, inni przyjdą, bo będą pewni że nie zastaną tam burd z udziałem Romów. Wolny rynek pokaże, po czyjej stronie jest racja i zysk. Odpowiedz Link Zgłoś
forumowiecgwna Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 13:30 Wystarczy pojsc do Panoramy i posiedziec w barze przy jednym z wejsc. Jak pojawiaja sie tam Romowie - klienci po prostu uciekaja. Ja nie pojde tam juz nigdy bo to koszmar jesc tam przy towarzystwie zlozonym z tych dzikusow. Teraz wiem ze Panorama to byl tylko wstep - w innych poznanskich centrach potrafi byc jeszcze gorzej. Ci ludzie siedza tam calymi dniami, to chyba styl ich zycia... Ostatnio przydarzylo mi sie inne zdarzenie - bylem w domu w porannych godzinach, w ktorych 99% mieszkancow pracuje i nagle uslyszalem stado cyganow/romow doslownie penetrujacych klatke schodowa!!!!! Kazde mieszkanie bylo obdzwanianie - jak ktos otwieral to natychmiast pojawial sie koncert matek zebrajacych o cokolwiek do jedzenia i o kase na zycie, a jak nikt nie otwieral to dzieci "sprawdzaly" czy drzwi sa zamkniete.... Ot tak dla bezpieczenstwa - przeciez wiadomo ze dziecko mozna zawsze "sie pomylic".... Nigdy tego w zyciu nie widzialem - to bylo stado hien, grzebali nawet w doniczkach z kwiatami na polpietrach! Po 30minutach nikogo juz nie bylo na klatce - od tego czasu wiem juz ze "babcine" opowiesci o cyganach sa dalej aktualne. Chetnie pojde do lokalu ktory ma takie zasady - nie dla buractwa i chamstwa, nie dla papierochow. A jak ktos chce do takich lokali isc, to na pewno takowe sobie znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: *.bg.am.poznan.pl 27.01.11, 13:31 Czytam i oczom nie wierzę. Nie sądziłam, że można w europejskim kraju tak jawnie i bezczelnie dopuszczać się segregacji rasowej. Toż to już wszystko było... Restauracje "nie dla czarnych", sklepy "nie dla Żydów"... Gościa czy klienta, który zachowuje się niestosownie, zakłóca spokój innym, robi burdę itp. obsługa lub ochrona powinna upomnieć lub wyprosić - niezależnie od tego, jakiej narodowości jest ten gość czy klient. I tyle. Co to za stosowanie odpowiedzialności zbiorowej? Mam nadzieję, że te praktyki zostaną ukrócone. W Cuba Libre niegdy nie byłam. Do Piano Baru więcej nie pójdę. Odpowiedz Link Zgłoś
mig1anc Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 13:51 Gratuluję samozaparcia. Życie uczy, że lepiej zapobiegać niż leczyć. I ja wierzę w zapobiegliwość restauratorów - to nie rasizm a rezultat braku asymilacji i akceptacji dla podstawowych norm społecznych (edukacja, wychowanie, szacunek). Romowie sami sobie pracują na swój wizerunek. My z resztą też (patrz jak nas widzą Niemcy, Brytyjczycy,...). Ale jak się umyjemy, ubierzemy, nauczmy języka i etykiety, to na każdy salon wpuszczą. I nie mamy wówczas żadnych problemów. Wiem coś o tym. Gość portalu: Ania napisał(a): > Czytam i oczom nie wierzę. > Nie sądziłam, że można w europejskim kraju tak jawnie i bezczelnie dopuszczać s > ię segregacji rasowej. > Toż to już wszystko było... Restauracje "nie dla czarnych", sklepy "nie dla Żyd > ów"... > > Gościa czy klienta, który zachowuje się niestosownie, zakłóca spokój innym, rob > i burdę itp. obsługa lub ochrona powinna upomnieć lub wyprosić - niezależnie od > tego, jakiej narodowości jest ten gość czy klient. I tyle. > Co to za stosowanie odpowiedzialności zbiorowej? > Mam nadzieję, że te praktyki zostaną ukrócone. > > W Cuba Libre niegdy nie byłam. > Do Piano Baru więcej nie pójdę. Odpowiedz Link Zgłoś
wymiatator1 Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 13:55 Z Francji (również europejskie państwo) by ich po prostu wywieźli. Od rasizmu i faszyzmu razem wziętych gorsza jest głupota i lewackie poglądy. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 14:29 wymiatator1 napisał: Od rasizmu i > faszyzmu razem wziętych gorsza jest głupota i lewackie poglądy. Czy ja wiem czy gorsze? Przecież to to samo... A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccccc Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: *.karpia.maverick.com.pl 29.01.11, 17:26 > W Cuba Libre niegdy nie byłam. > Do Piano Baru więcej nie pójdę. Całe szczęście! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zGorczyna Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.11, 13:31 To może zróbmy tak: poznańscy Cygani zamiast być "prześladowani" niech gremialnie przychodzą do kawiarni Gazeta Cafe, ul. 27 Grudnia 3. Zapraszamy tutaj wszystkich Cyganów, tutaj obsługa jest otwarta na mniejszości i nie będzie żadnych fochów ;) Jeszcze raz adres: Gazeta Cafe ulica 27 Grudnia 3. Odpowiedz Link Zgłoś
dziodu Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 13:35 Dobre :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 14:09 rewelacja, popieram :) Odpowiedz Link Zgłoś
gall.anonim.pn Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 14:11 Właśnie sobie coś przypomniałem i dobrze że mi przypomniałeś. Co się dzieje z niedoszłą (???) restauracją cygańską "Czardasz", która ma się mieścić w byłej Bibliotece Brytyjskiej na Ratajczaka? W sierpniu z hukiem zapowiedziano otwarcie, a jak ostatnio przechodziłem, to szyby były tak zalasiałe, że nietrudno się domyśleć, że tam się nic nie robi. Czy ktoś wie co dalej z tym projektem? Odpowiedz Link Zgłoś
a.lojewska Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 18:10 nie tylko to. Ta sama grupa miała i prowadzic szkołę muzyczną współpracując z XI LO (zostały prywatne, niejasne działania ze środków Unii szefów tej fundacji), przedszkole wspólne dla dzieci polskich i romskich, itd., itp. Dobrym pomysłem byłoby umieszczenie regulaminu "Gościa Restauracji/Klubu/Pubu, który czarno na białym określa, co można, a czego nie. To akurat link i "bliźniaczego" forum, gdzie też ten temat wałkuje się (przepraszam za kolokwializm). forum.gazeta.pl/forum/w,67,121425532,,knajpy_nie_dla_Polakow_rasizm_w_Poznaniu.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
gall.anonim.pn Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 28.01.11, 23:33 Dziękuję za naświetlenie sprawy. Swoją drogą te wszystkie przykłady jakie Pani podała są papierkami lakmusowymi chęci asymilacji środowiska cygańskiego w społeczeństwie polskim. I nie wygląda to dobrze, oględnie rzecz ujmując. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FILM JAK KRADNĄ Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: *.play-internet.pl 16.02.11, 18:47 www.youtube.com/watch?v=FMlAZNX62to Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 13:33 Gorzej niz za komuny... Przyjdzie zlodziej i mam obowiazek go obslugiwac ? Nie wolno mi wyprosic z wlasnego lokalu ?? A co z wolnoscia, wlasnoscia, naruszeniem "miru domowego"... ? Chcecie "rownouprawnienia" i ochrony "ucisnionych" - prosze bardzo, ale finansujcie to z wlasnych pieniedzy, nie czyichs... Odpowiedz Link Zgłoś
mig1anc Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 13:45 No i ok. Bez hipokryzji. Lokale są prywatne. Ciekawe, dlaczego jak tylko zagości się w takim miejscu grupa Romów, to inni uciekają? Forumowicze (pewnie klienci lokali i właściciele) już wszystko powiedzieli - ale i ja dodam: hałas, syf, często bójki - no nie odpowiada mi to, jak to widzę, nie wchodzę, choćbym miał na kawę/ciastko ochotę. No słaby PR, nie tworzy atmosfery do akceptacji. Odpowiedz Link Zgłoś
a.lojewska Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 13:55 Byłam sympatyczką Romów, i innych prześladowanych społeczności, dopóki nie przeszli na stronę "prześladowanych". Romowie poznańscy- temat rzeka, sam p. Miklosz Deki Czureja też. Moje podstawowe pytanie- dlaczego nikt nie ma odwagi zrobic ewaluacji programów pomocowych adresowanych do Romów? Moi znajomi- prowadzący projektu EFS adresowane do poznańskich Romów podkreślają ich rozczeniowoś, np. jeden z Romów przyjechawszy na szkolenie w ramach EU, poświęcone "Temu i owemu" (to ogólna bolączka, nie tylko Romów) zrobił prowadzącemu awanturę, bo nie mógł zaparkowc swego jaguara na swoim ulubionym miejscu (centrum miasta) Po drugie- oczekują szacunku- proszę bardzo- niech przestrzegają elementarnych praw kraju, którego są obywatelami!!!!!!!!!Mam na myśli podstawowe- przestrzeganie zasad współżycia od określonego wieku- w przeciwnym wypadku więzienie, tak, jak i w stosunku do innych obywateli tego kraju robi się, obowiązek szkolny- bez uników i sztucznych tworów, typu uczenie dzieci w domu, etc. Zdaję sobie doskonale sprawę, że trudno jest wyrwac się z getta romskiego, a organizacje romskie nie są zainteresowane w reintegracji z resztą społeczeństwa (znów Poznań i jedna z fundacji romskich), ale skoro domagają się praw dla siebie, niech i przestrzegają pozostałe!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RK Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy IP: *.ip.netia.com.pl 27.01.11, 14:10 A ja się pytam autora - człowieku jaki rasizm ? Załóż własną restaurację albo chociaż sklep czy lombard i zacznij prowadzić obserwację. Wśród klientów tej nacji na palcach jednej ręki można policzyć tych, którzy zachowują się normalnie i nie odbiegają od normy - a właściwie pardon - są ewenementem wśród Romów. Reszta - nagminnie zapomina zapłacić, kradnie, zaczepia i straszy klientów, zachowuje się gorzej niż na stadionie, żebrze itp. katalog wykroczeń jest długi. Nie chcę takiego klienta nawet gdyby płacił potrójnie i nie ma to nic wspólnego z jego narodowością, kolorem skóry, poglądami politycznymi czy orientacją seksualną bo mam to za przeproszeniem w dolnym odcinku jelita grubego, nalewając klientowi wódkę czy podając do stołu nie pytam go o to. Interesuje mnie natomiast to, czy firma będzie funkcjonować a to oznacza - muszą być klienci, zadowoleni klienci. Jeśli ktoś przyjdzie i zamiast zjeść dobrze i w miłej atmosferze zderzy się z bydłem to więcej nie wróci i nie jestem go w stanie zachęcić ani ceną ani nawet najlepszą jakością. Odpowiedz Link Zgłoś
pg77 Re: Poznańscy restauratorzy: Romów nie wpuszczamy 27.01.11, 14:14 czy mi sie wydaje, czy nie wyswietlaja sie juz komentarze na stronie artykulu??? Odpowiedz Link Zgłoś
dulok_wita_was Dobrze ci sie wydaje 27.01.11, 14:19 Cenzura w GW znowu szaleje - komentarze mają być tylko "po linii" i "na bazie" - a jak nie daj bosze jest inaczej, to usuwamy. Prawda w oczy kole? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tsuranni albo plan mój albo ch.j IP: *.man.poznan.pl 27.01.11, 14:21 takie hasło przyświeca redaktorom GW w ich zbożnym dziele cenzury... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grubinska Re: albo plan mój albo ch.j IP: *.ip.netia.com.pl 27.01.11, 15:35 Usunięcie komentarzy pod tekstem dowodzi wyjątkowej ciasnoty umysłowej redakcji. Smutne. Zresztą - co się dziwić - tekst pisała m.in. wicenaczelna poznańskiej GW. To już święto samo w sobie. Tyle, że artykuł jest jednostronny, niedopracowany, z tezą. Dlatego tyle pod nim komentarzy, w gorszy (przeważnie!) sposób uzupełniających braki tekstu. Gdyby był on obiektywny i pogłębiony, forum by tak nie wrzało. A tak - trzeba było włączyć cenzurę. Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Grubinskiej Re: albo plan mój albo ch.j IP: *.versanet.de 27.01.11, 16:54 Mozna to POrownac do przygody jaka mial "namiestnik" w lesie.Zachcialo mu sie lac,wiec wyciagnal fujare i leje.Skonczywszy to uwielbienie otrzepal fajfusa o deba. Bardzo sie zdziwil,ze sie dab przewrocil !? Wiec moral jest taki : dab ch.jowy albo ch.j debowy ! Soory za dosadnosc ! Hihi :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
bombay.saphire tylu rasistow w Poznaniu! 27.01.11, 14:25 Poznan jest niestety miastem ksenofobow & rasistow. Jestem poznanianka i wstydze sie tego, wstydze sie Waszych prymitywnych komkentarzy ponizej. Mozna nie wpuscic kogos do lokalu, ale nie ze wzgledu na NARODOWOSC. Jest to niedopuszczalne. romowie wspomniani w artykule sa kulturalni, wyksztalceni, prowadza szkoly dla dzieci i doroslych, organizuja wystawy. Manager dyskryminuje, choc sam nie jest z pochodzenia Polakiem, tylko Arabem. Czy to nie przewrotne? NIE RASIZMOWI! Wezmy przyklad z warszawiakow. Odpowiedz Link Zgłoś
dulok_wita_was Re: tylu rasistow w Poznaniu! 27.01.11, 14:32 >Wezmy przyklad z warszawiakow.. Wyborne. Odpowiedz Link Zgłoś
dziodu Re: tylu rasistow w Poznaniu! 27.01.11, 14:33 Właśnie sobie odpowiedziałaś. Oni nie są wpuszczani ze względu na kolor skóry tylko ze względu na zachowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
a.lojewska Re: tylu rasistow w Poznaniu! 27.01.11, 15:32 Znam owe "szkoły romskie" i ich twórców, oraz nauczycieli". Dokładnie do nich odnosiłam się w swoim poście-roszczeniowości na wszelkich znanych mi polach również ich dotyczy! Kiedyś, w poprzednim systemie politycznym było fajne hasło: "Żądasz czystości- zachowaj ją sam!". Skoro Cyganom poznańskim (owym organizatorom szkół, wystaw, etc.) zależy aby byc postrzeganymi pozytywnie-niech pracują nad swoimi ludźmi- ich edukacją, reintegracją ze społeczeństwem. Bo narazie jest tam tak, że roszczeniowośc liderów, ich frustracja, nieprzystosowanie schodzi w dół, w lud:). A propos' proszę wsłuchac się, jak są wyzyskiwani przez nich inni członkowie tej grupy- służę telefonami Autorkom reportażu również. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: tylu rasistow w Poznaniu! 27.01.11, 17:18 bombay.saphire napisała: > Poznan jest niestety miastem ksenofobow & rasistow. Serio? Ja widzę tu kilkunastu dyżurnych. I to mniej więcej odpowiada towarzystwu które kwestionowało Marsz Równości itd. Dużo silniejsze są tego rodzaju środowiska w Krakowie, Wrocławiu, Gdańsku, czy Twoim Toruniu. >Jestem poznanianka i wstydz > e sie tego, wstydze sie Waszych prymitywnych komkentarzy ponizej. Musisz się mocno wstydzić, gdyż bardzo rzadko wchodzisz na to forum. Zazwyczaj przy okazji takich historii. > Manager dyskryminuje, choc sam nie jest z pochodzenia Polakiem, tylko Arabem. C > zy to nie przewrotne? > NIE RASIZMOWI! Wezmy przyklad z warszawiakow. Poznań od zawsze był miastem pragmatyzmu, jaki cechuje mieszczańskie, kupieckie społeczności. Nie bardzo wiem jakiego przykładu w tym akurat względzie (a są inne kwestie, które należy tam podpatrywać) chcesz szukać w Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś