Dodaj do ulubionych

Romowie: Ich inność nie jest niebezpieczna

28.01.11, 09:09
Możecie sobie czekać na ten bojkot do końca świata. Ja chętnie pójdę do kanajpy, o której wiem że nie będzie w niej Cyganów.
Obserwuj wątek
    • goodwater Romowie: Ich inność nie jest niebezpieczna 28.01.11, 09:16
      Dobre, wczoraj postawiliście jakąś tezę, zostaliście zniszczeni na forum, teraz sięgacie po "autorytety" hehe Poznaniacy naprawdę nie są rasistami, może zacznijcie edukować Romów a nie poznaniaków?
      • kanalizatorio Re: Romowie: Ich inność nie jest niebezpieczna 28.01.11, 09:21
        Trafne spostrzeżenie.
        To Romowie mają lekcje do odrobienia - nie Poznaniacy!
      • Gość: Wiem Re: Romowie: Ich inność nie jest niebezpieczna IP: *.man.poznan.pl 28.01.11, 10:28
        Oczywiście 1 gwiazdka za to ścierwo a nie artykuł.. hahahah opinie są zróżnicowane hahahhaha dobre. Jak 5 mln ludzi jest przeciwko zabijaniu a 2 za faktycznie głosy zróżnicowane, tylko wyborcza mogła tak to zinterpretować.
        • Gość: wojtek 651 Re: Romowie: Ich inność nie jest niebezpieczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 14:34
          Romowie w zasadzie są kulturalni.Miałem sąsiadów.Poza wrzaskami od rana do wieczora,niepłaceniem czynszu za co po latach zostali usunięci ze spółdzielni,wyrzucaniem śmieci przez okno a poważniejszych do kartonu na balkonie(jak wiał wiatr to na swoim mogłeś znaleźc zużyte podpaski )i awanturami z pojawiającymi się pod ich drzwiami wierzycielami to spoko.
      • three-gun-max Re: Romowie: Ich inność nie jest niebezpieczna 28.01.11, 10:42
        Dodajmy jeszcze, że forum w końcu wyłączyli :))
        • Gość: PanMarcepan Re: Romowie: Ich inność nie jest niebezpieczna IP: *.adsl2.static.versatel.nl 28.01.11, 11:51
          Wylaczenie wczoraj forum, to CENZURA w najczystrzej formie. Takiej gazecie nie mozna juz wierzyc. Ciekawe czy dzis tez zablokuja nam mozliwosc komentowania.
          To ze swiat jest roznorodny nie znaczy, ze i my musimy byc. Bo do czego ta roznorodnosc prowadzi? Palace sie dzielnice w Paryzu, zamachy bombowe w Anglii czy Hiszpani. Czy tego tez chcemy w Polsce? Zaczyna sie to wlasnie od drobnych rzeczy - daniu gosciom palca, a wowczas urwaja nam cala reke.
          Osobiscie nie mam nic przeciwko integracji mniejszosciom... ale powtarzam - integracji. Jakby ktos ze znajomych przyszedl do mnie z romem / dwoma wspolnie sie pobawic, to nie mialbym nic przeciwko... ale jak grupa romow alienuje sie i chce bawic sie 'jak u siebie', ze szkoda dla pozostalych klientow, czyli nas... no to przykro mi, ja takich ludzi nie chce w swoim otoczeniu.

Dwojka romow siedzacych spokojnie w lokalu zostala z niego wyproszona. Ok, taka maja oponie. Co do dyskryminacji na zachodzie to ona tez JEST STANDARDEM. Sprobojcie wynajac mieszkanie np w takiej Holandii mowiac, ze jestescie polakami. Powodzenia. Latwe to nie bedzie. Godzie sie na to i walcze z tym ale nie bede robil jakiejs wielkiej afery, bo dobrze wiem, czym polacy zapracowali tu na taka a nie inna opinie. A co robi ta dwojka romow? Awanture! Bo im sie nalezy. A guzik im sie nalezy... niech wypracuja wpierw swoj dobry image, tak samo jak ja staram sie wypracowac go dla polakow na emigracji, a nie robia wielkie halo i po gazetach lataja!
    • kanalizatorio Z przyjemnością do Cuba Libre i Piano Baru 28.01.11, 09:18
      Popieram restauratorów, a mędrków z GW i tzw. specjalistów proszę o próbę zwrócenia uwagi Romom w czasie gdy zdarzy się im "przeginać". Mam nadzieję, że skończy się tylko na siniakach.
    • tsuranni Wyborcza się nie poddaje 28.01.11, 09:24
      i nadal szerzy propagandę sukcesu (swojego). Tylko szkoda, że niewiele ma to wspólnego z rzeczywistością i ktoś kto zada sobie trud poczytać komentarze pod tymi wszystkimi artykułami zaśmieje się głośno :) Pani Lopez - proszę nie dać sobie wmówić, że jest Pani be. Ma pani prawo wpuszczać i NIE WPUSZCZAĆ do WŁASNEGO lokalu kogo tylko pani zechce.
    • drmuras Jesteście rasistami i tyle w temacie 28.01.11, 09:35
      Jeżeli nie wpuszcza się do lokalu kogoś ze względu na narodowość to jest to RASIZM w czystej postaci taki jak w latach 60 na południu USA. Uogólnianie co do pochodzenia to ograniczenie umysłowe i wiąże się z nieobyciem i strachem przed obcymi ( takie nie z naszej wioski). Wiele osób argumentuje postawę restauratorów że mogą handlować z kim chcą i to jest wolnośc gospodarcza. NIe można jednak zapominac że nad wolnościa gospodarczą stoja prawa człowieka, zaprzeczanie temu to zrówanie się mentalne z handlarzami bronią, dragami czy ludźmi. I nie przysłonią tego modne ciuchy , dyplom czy zapach za 500 zł. To po prostu wiocha do kwadratu. Nadmienię jeszcze że każy z tych RASISTÓW chętnie sfotogrtafował by się z Ronem Woodem członikem zespołu The Rolling Stones i nie przeszkadzało by zapewne że jest z pochodzenia Cyganem. Zdziwieni ?
      • Gość: uue Re: Jesteście rasistami i tyle w temacie IP: *.ip.netia.com.pl 28.01.11, 09:55
        To dyskryminacja ze względu na chamstwo, a nie ze względu na narodowość. Poza tym, mimo krzywdzącej generalizacji w tym wypadku, nikt nie twierdzi, że wszyscy Cyganie są źli. Niektórzy potrafią dostosować się do panujących norm społecznych, niestety ja takich jeszcze nie miałem okazji spotkać. Nie wymagam od nich asymilacji, wręcz przeciwnie - lubię odmienność kulturową. Oni są po prostu męczący.
        • Gość: drMuras Re: Jesteście rasistami i tyle w temacie IP: *.icpnet.pl 28.01.11, 10:06
          Wiec niech wyrzucaja chamskich gości. Obojętnie jakich . Ale nie może być stosowanie odpowiedzialność zbiorowej ze względu na pochodzenia etniczne. To jest RASIZM. Widze po wpisach na forum że bliżej mentalnie wiekszości do mieszkańców ALBAMY......
          Jednak wcale mnie to nie dziwi wszak to też ziemniaczany stan
          PS MAm nadzieje że reatauratorzy wybulą kosmiczne odszkodowania za dyskryminację ze wzgledu na narodowość a ręczę że wiele kancelarii podejmnie się wyciśnieciu z nich kasy za odpowiednią prowizję.
          • Gość: mkrs Re: Jesteście rasistami i tyle w temacie IP: 195.2.222.* 28.01.11, 10:20
            A kto zwróci restauratorowi straty związane z tym, że ze względu na rozróbę paru klientów wyszło, a potem opowiedziało znajomym, co ich spotkało w tej czy innej knajpie?

Nie pojmuję tego, jakim prawem ktokolwiek próbuje narzucić komukolwiek zachowanie w PRYWATNYM LOKALU!
          • gorcu Re: Jesteście rasistami i tyle w temacie 28.01.11, 10:23
            Zastanów się co jest gorsze. Odpowiedzialność zbiorowa czy przerzucanie problemu na innych. W tym wypadku restauratorów. Pewnie stwierdzisz że odpowiedzialność zbiorowa. Pewnie dlatego że to nie twoja restauracja, nie twój biznes. Tak łatwiej zrzucać problem na innych.
            • rejestr1 Re: Jesteście rasistami i tyle w temacie 28.01.11, 10:41
              Znaczy się, że jeśli w innych krajach, ze względu na występy złodziejskie niektórych naszych krajan, wszyscy Polacy dostaną zakaz wchodzenia do danych sklepów, spotka się to z Twoją pełną aprobatą?
              • Gość: mkrs Re: Jesteście rasistami i tyle w temacie IP: 195.2.222.* 28.01.11, 10:49
                Jeżeli będę doskonale wiedział, że w takim kraju mnie nie chcą, to po prostu nie będę tam jechał. A nawet jeśli pojadę, to będę się starał zachowywać jak człowiek cywilizowany i będę próbował dostosować się najlepiej jak umiem do kultury danego kraju, a przynajmniej postaram się nie wadzić innym.
              • Gość: Life Re: Jesteście rasistami i tyle w temacie IP: *.man.poznan.pl 28.01.11, 10:52
                A 90% Polaków kradnie? Na łeb upadłeś? W więzieniach siedzi z 50tys ludzi czyli drobny ułamek procenta.

Jak na 1000 cyganów jeden tylko coś zwinie, a reszta będzie przeciwko niemu zeznawać to zacznę ich lubić. Ale teraz fakty są takie, że to banda przestępców, co udowaniają na każdym kroku!
                • rejestr1 Re: Jesteście rasistami i tyle w temacie 28.01.11, 11:12
                  90% Cyganów kradnie? Ciekawe skąś takową statystykę wyciągnął?
                  • three-gun-max Re: Jesteście rasistami i tyle w temacie 28.01.11, 11:15
                    No tak, są jeszcze tacy co żebrają.
                    • boolander Re: Jesteście rasistami i tyle w temacie 28.01.11, 16:01
                      Nigdy nie słyszałem o takich co żebrają, ale na pewno są tacy co żebrzą i to pod każdą szerokością geograficzną,każdego wyznania,narodowości i koloru skóry.Podobnie jest zresztą z głupotą,uprzedzeniami,rasizmem,ksenofobią i zwykłym strachem przed innością i z obawą o własne dupsko..
                  • Gość: Realista Re: Jesteście rasistami i tyle w temacie IP: *.man.poznan.pl 28.01.11, 11:21
                    No, jak liczysz tylko kradnące dziecko, a nie tego, co stoi na czatach, tych co robią sztuczny tłum, całej rodziny paserów, siatki piorącej brudne pieniądze to może ci mniej wyjdzie, faktycznie..
              • gorcu Re: Jesteście rasistami i tyle w temacie 28.01.11, 10:59
                Aprobatą nie, zrozumieniem tak. Niestety jak byś nie zauważył nie wszystkie sklepy internetowe obsługują klientów z Polski. Nikt z tego nie robi afery, a raczej staramy sie zmienić obraz polaków. Ale to my sami musimy zmienić nasz obraz w oczach innych.
                • rejestr1 Re: Jesteście rasistami i tyle w temacie 28.01.11, 11:18
                  Pamiętam z jakim wielkim oburzeniem komentowano, jak to w jakis sklepach niemieckich były wywieszone informacje o konsekwencjach kradzieży w języku polskim. że to przejawjawnej dyskryminacji.
                  Tutaj mamy do czynienia z zakazem wstępu ze względu na przynależność etniczną, i jakoś spotyka się to z aprobatą wielu. Oczywiście, to nie jest rasizm, tylk zwykła prewencja (sic!). Swoją droga pod podobnymi hasłami powstawały getta zydowskie, bo ci, jak wiadomo, roznosili tyfus.
                  • alfalfa Re: Jesteście rasistami i tyle w temacie 28.01.11, 11:24
                    Oczywiście, to nie jest rasizm, tylk z
                    > wykła prewencja (sic!).

Uczy się ludzi, że "lepiej zapobiegać niż leczyć" więc skąd zdziwienie?
                    A.
                    • rejestr1 Re: Jesteście rasistami i tyle w temacie 28.01.11, 11:36
                      Rozumiem, że w ramach "prewencji" nie miałbyś nic przeciw wyeliminowania Cyganów z całej przestrzeni publicznej, np. jakieś obozy koncentracyjne? Potem natomiast poparłbyś hasło "ostatecznego rozwiązania kwestii cygańskiej"....
                      • alfalfa Re: Jesteście rasistami i tyle w temacie 28.01.11, 11:37
                        okazało się, że niewiele rozumiesz...
                        A.
                      • gorcu Re: Jesteście rasistami i tyle w temacie 28.01.11, 12:59
                        Czasami odnoszę wrażenie że pier... tylko po to aby podgrzać atmosferę. Nie widzisz że źródła problemu należy szukać w innym miejscu. Że to postępowanie restauratorów jest reakcja na pewne zjawisko, i nie chodzi tutaj o przynależność tylko o brak asymilacji Romów i że w tym miejscu należy szukać rozwiązań a nie wieszać właścicieli restauracji.
                  • three-gun-max Re: Jesteście rasistami i tyle w temacie 28.01.11, 11:25
                    Mają bana w knajpach nie ze względu na przynależność etniczną tylko ze względu na złodziejstwo i brak ucywilizowania. A to, że cechy te w 90% posiada pewna nacja na literkę "C" to już nie wina restauratorów.
                    • Gość: drMuras Re: Jesteście rasistami i tyle w temacie IP: *.icpnet.pl 28.01.11, 11:44
                      Żydów zamykano w gettach bo roznosili tyfus. Ponadto okradali niemieckich obywateli przez złodziejskie marże. Lektura na dziś dla większości martyrology.bloog.pl/kat,285968,index.html?ticaid=5
                      • alfalfa Re: Jesteście rasistami i tyle w temacie 28.01.11, 11:51
                        nie przejmuj się, niektórym się wszystko z d.. kojarzy.
                        A.
                      • Gość: Prawo Re: Jesteście rasistami i tyle w temacie IP: *.man.poznan.pl 28.01.11, 12:46
                        No bo marże faktycznie mają złodziejskie. Tyle, że w cywilizowanych krajach te problemy rozwiązuje urząd ochrony konkurencji i konsumentów. I tak samo należy stwierdzić fakt, że cygaństwo to dzicz nie respektująca żadnych praw i zacząć wobec nich je stosować z całą stanowczością. Chcą respektowania praw, to niech sie przekonają, co naprawdę to życzenie oznacza!
          • gall.anonim.pn Re: Jesteście rasistami i tyle w temacie 28.01.11, 10:33
            Jeśli twoja znajomość innych tematów jest tak dobra jak rolnictwa Alabamy to proponuję abyś się przeniósł na "Forum Humorum". Ziemniaki są w Alabamie mniej więcej tak rozpowszechnione jak uprawa palm i bananów w Polsce www.encyclopediaofalabama.org/face/Article.jsp?id=h-1396
          • Gość: duny Re: Jesteście rasistami i tyle w temacie IP: *.ip.netia.com.pl 28.01.11, 11:07
            Skoro zabranianie wstępu Romom to dyskryminacja ze względu na narodowość. Czy w takim razie np. wpuszczanie ludzi tylko powyżej 21 roku życia jest dyskryminacją ze względu na wiek? na zakaz wejścia z powodu nieodpowiedniego ubioru też się znajdzie jakaś dyskryminacja na pewno. Tak naprawdę to wszystko sprowadza się do selekcji przed wejściem do klubu, ale to temat na inny artykuł. Niech na bramce pytają się cyganów o karty klubowe i tyle. Znam Cuba Libre i wiem, że pijanych nie wpuszczają, nieletnich podobnie, ogólnie dbają o porządek. I jakkolwiek drastycznie to zabrzmi, zaistniała sytuacja wpisuje się w ten trend.
      • Gość: tsuranni Re: Jesteście rasistami i tyle w temacie IP: *.man.poznan.pl 28.01.11, 09:57
        w tyłku mam fotografowanie się z Ronem Woodem. Jakbyś szukał dalej, to informuję, że wspólne zdjęcie z Dalaj Lamą, wnukiem Breżniewa i Miss Zanzibaru też mnie nie interesuje.
      • alfalfa Re: Jesteście rasistami i tyle w temacie 28.01.11, 11:08
        > Jeżeli nie wpuszcza się do lokalu kogoś ze względu na narodowość to jest to RAS
        > IZM

Oczywiście, że tak. Rzecz w tym, że Romowie nie są wpuszczani nie dlatego, że są Romami ale dlatego, że mają zwyczaj robić wokół siebie "zamieszanie" a restaratorzy na tym tracą pieniądze. I tyle. Czy prawa człowieka prowadzącego biznes pod tytułem knajpa są mniejsze niż gościa, który do knajpy przychodzi?
        A.
    • drmuras Jeszcze jedno 28.01.11, 09:39
      Proponuję byc konsekwentym i umieścić na lokalach naklejki w kilku językach że lokal nie obsługuje osób pochodzenia romskiego. Wzór jest tutaj wystarczy zamienić dwa słowa www.fusionplant.com/news/pic/2008_11_juden_verboten.gif
      • totuus Puknij się w czoło 28.01.11, 09:46
        Tylko się nie zdziw jak usłyszysz echo...
    • Gość: MM - Poznaniak Re: Romowie: Ich inność nie jest niebezpieczna IP: 91.198.118.* 28.01.11, 09:42
      Ja również popieram wyganianie Romów. Może przedstawię kilka zdarzeń jakich byłem świadkiem, lub doświadczyłem:
      1. Regularne zajmowanie miejsc dla inwalidów w Browarze.
      2. W Douglasie widziałem jak cygan wypsikał na siebie chyba cała butelke testera. Trwało to dobre kilkanaście minut, łacznie z psikaniem w gacie i skarpety!!!
      3. Siedzenie olbrzymimi grupami w restaruacjach z biegającymi dziciakami - nikt inny nie ma szans tam wejść, bo przeżyłby koszmar.
      4. Biganie w Plazie dziciaka cygańskiego otwierającego wszystkie drzwi od przymierzalni
      5. Kiedyś jak zwróciłem uwagę rodzinie cygańskiej, że zastawiają wózkami wejście do sklepu, że nie można przejść, to prawie doszło do bijatyki.
      Jeszcze by się pewnie coś znalazło.

Romom mówię stanowczo NIE. Mam ich serdecznie dosyć. I mam nadzieję, że nikt nie pomoże im sporządzać jakiś pozwów.
      • drmuras John z południowego Londynu pisze 28.01.11, 09:53

> Ja również popieram wyganianie Polaków . Może przedstawię kilka zdarzeń jakich był
        > em świadkiem, lub doświadczyłem:
        > 1. Regularne zajmowanie miejsc dla inwalidów w metrze
        > 2. W Asdzie widziałem jak Polak wypsikał na siebie chyba cała butelke tester
        > a. Trwało to dobre kilkanaście minut, łacznie z psikaniem w gacie i skarpety!!!
        > 3. Siedzenie olbrzymimi grupami w restaruacjach z biegającymi dziciakami - nikt
        > inny nie ma szans tam wejść, bo przeżyłby koszmar.
        > 4. Biganie w Primarku dziciaka polskiego otwierającego wszystkie drzwi od przym
        > ierzalni
        > 5. Kiedyś jak zwróciłem uwagę rodzinie polskiej , że zastawiają wózkami wejści
        > e do sklepu, że nie można przejść, to prawie doszło do bijatyki.
        > Jeszcze by się pewnie coś znalazło.
        >
        >Polakom mówię stanowczo NIE. Mam ich serdecznie dosyć. I mam nadzieję, że nikt ni
        > e pomoże im sporządzać jakiś pozwów.

Pozdrowienia z Londynu
        • pamejudd Pierniczysz, fafiolcu. 28.01.11, 13:48
          To ze do UK zjechala cala masa polskiego bydla, to fakt znany nie od dzis.

Mimo wszystko, polskie bydlo w porownaniu z tamtejszym kolorowym, to raczej stado owieczek. Podobnie w Polsce: nawet najwieksze prostactwo sciagajace do knajp nie dorownuje prostactwu ciawolskiemu: zarowno pod wzgledem natezenia, jak i czestosci prostackich zachowan.
    • totuus Re 28.01.11, 09:44
      "Czytał pan komentarze na forum?"

Na tym forum, które wybiórcza cenzura szybciutko usunęła spod wczorajszego artykułu?
      • Gość: mlx Re: Re IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.11, 10:26
        Hehe, dokładnie, trafne spostrzeżenie :) Strażnicy wolności słowa z GW ;)
      • Gość: Matematyk Re: Re IP: *.man.poznan.pl 28.01.11, 10:38
        dokładnie tak, wyczyścili na błysk, po prostu dno do kwadratu
        • Gość: inżynier jak trzeba byc prymitywnym, aby myśleć... IP: 95.108.69.* 29.01.11, 20:34
          że usuwanie postów przyznających rację restauratorom i krytykujących cyganów za chamskie i plugawe zachowanie zostanie nie zauważone przez forumowiczów?
          Trzeba być naprawdę kretynem, że próbować w ten sposób manipulować forum.

Obecne lewactwo w gazecie WYBIÓRCZEJ nie dorasta nawet w technikach manipulacji do starszych kolegów z SB ;)
    • gorcu Re: Romowie: Ich inność nie jest niebezpieczna 28.01.11, 09:48
      Poziom serii artykułów jest żenujący. Z tej rozmowy wyłania się obraz Roma spędzającego rodzinnie niedziele w restauracji z gromadką słodkich dzieciaków biegających wokół. Dlaczego nikt w artykułach nie zwróci uwagi że to nie jest tak sielsko. Że ten aniołek biegając wokół stolików w przypadku kolizji z innym przechodniem nie powie przepraszam tylko nawrzuca i jeszcze zagrozi nasłaniem swojej rodziny przeplatanym "już nie żyjesz" "i tak cie znajdziemy" i innymi słodkimi zwrotami. Dlaczego autorzy oczekują aby restauratorzy przejęli na siebie misję resocjalizacji tej grupy społecznej, a nie oczekują tego od środowiska romskiego. Czy aby to zrozumieć musimy dożyć dnia w którym jak na przedmieściach Paryża będą palone samochody tyle że w Poznaniu?

Dziennikarstwo polega na przedstawianiu faktów i argumentów wszystkich stron. Inaczej jest to zwykła propaganda.
      • Gość: zbychu Re: Romowie: Ich inność nie jest niebezpieczna IP: *.icpnet.pl 28.01.11, 12:02
        "Dialog jest dobrym rozwiązaniem. Karanie restauratorów - nie. Tym bardziej, że pewnie obecność Romów rzeczywiście wypłasza im część klientów." Autor sam przyznaje racje poznaniakom, nie ma sensu w ogole dyskutowac, artykuly pisane na sile...
    • gall.anonim.pn Niebezpieczna może nie, ale uciążliwa! 28.01.11, 09:49
      Ich inność może nie jest niebezpieczna ale jest za to cholernie uciążliwa. I trudno się dziwić, że w miejscu w którym przychodzi się w określonym celu powinny cechować określone zachowania.
      Ciekawe czy pan profesor akceptuje zachowania typu "grupa cygańska w kawiarni" na sali wykładowej, w więc porykiwania z dużej odległości czy wszędobylskie dzieci zaczepiających wszystkich wokół. W końcu ta inność nie jest niebezpieczna, więc powinna być zaakceptowana przez grono profesorskie na uczelniach. Gorąco zachęcam studentów do tego typu zachowań w obecności profesora Podemskiego, w razie drodzy studenci możecie podeprzeć się profesorskim autorytetem pokazując wycinek z "GW".
      Ja tymczasem będę chodzić do takich kawiarń i restauracji w których nikt nie przeszkadza innym przez swoje "niekonwencjonalne zachowania" i obojętne mi jest to czy będą to to Cyganie, skini czy grupy kibiców.
    • Gość: mkrs Re: Romowie: Ich inność nie jest niebezpieczna IP: 195.2.222.* 28.01.11, 09:54
      Świetnie - dobraliście sobie eksperta pod napisaną z góry tezę i teraz pewnie będzcie próbowali udowodnić, że zachowywanie się jak bydło w knajpie to "taki sposób imprezowania" i że to Polacy powinni się wynosić, kiedy Romowie krzyczą za głośno przy stole obok?

Jest taka prosta zasada, że gościa przyjmuje się słowami "czuj się jak u siebie w domu", a mimo to oczekuje się, że ten ktoś zachowa się w sposób grzeczny i społecznie akceptowalny. Romowie dostali takie zaproszenie do domu, ale zaraz po wejściu do salonu nasr*li na dywan, gdy tylko na moment spuszczono ich z oka...

To nie Polacy dyskryminują Romów, tylko Romowie sami na siebie wydali wyrok w tej sprawie. Tak to niestety wygląda i żaden znaleziony naprędce "ekspert" zgodny z linią GW tego nie zmieni.
    • trottel Romowie: Ich inność nie jest niebezpieczna 28.01.11, 09:59
      obserwowałem ich kiedyś w "panoramie" stoliki pełne szklanek po piwie, wokół ich samochody, kto nimi kieruje, ich żony?? też wolałbym, żeby nie było takich akcji typu "tych klientów nie obsługujemy" ale sam i na pewno pan socjolog i pani AI i państwo redaktorstwo z gw restauracje gdzie nie ma cyganów. nic wam nie wychodzi ludzie chodzą na stadion, nie chcą integrować się z romami itd itp ........
    • woland211 Romowie: Ich inność nie jest niebezpieczna 28.01.11, 10:06
      Pamiętam jak byłem w Zielonej Górze w centrum handlowym. Moja żona poszła do specjalnego pomieszczenia przewinąć dziecko. Gdy weszła do środka, zastała tam Cygana, który palił papierosa!!! jeszcze jej dmuchnął w twarz, gdy trzymała dziecko. Jak ich zatem nie lubić? może w takim razie każdy z dziennikarzy wyborczej weźmie sobie jednego Cygana do domu w ramach jakiejś akcji społecznej?
    • Gość: Obrońca Re: Romowie: Ich inność nie jest niebezpieczna IP: *.man.poznan.pl 28.01.11, 10:26
      co to za menda podemski, won z polski, wywalić go albo zamknąć w pudle z cyganerią
    • Gość: + Re: Romowie: Ich inność nie jest niebezpieczna IP: *.man.poznan.pl 28.01.11, 10:28
      Popieram, te lokale mają u mnie duży plus!
    • Gość: gość Re: Romowie: Ich inność nie jest niebezpieczna IP: *.ifw-dresden.de 28.01.11, 10:32
      Precz z brudasami i darmozjadami! Nie chcę płacić podatków na tą kupę leni! Wystarczy że płacę za koryto dla świń!
    • a.lojewska Romowie: Ich inność nie jest niebezpieczna 28.01.11, 10:45
      "nie integrują się z nami, nie posyłają dzieci do szkół." Panie Krzysztofie, bo znamy się, pie...przy Pan. Są Cyganie/ Romowie (bo obie wersje są poprawne) obywatelami Polski, czy też nie? Czy istnieje w naszym kraju obowiązek szkolny? Czy zakaz współżycia seksualnego poniżej pewnego progu wiekowego jest karany, czy też nie? Chętnie przedstawię Panu rodzinę romską mieszkającą w pobliżu Pana. I jeszcze jedno- ile osób z tej społeczności zna Pan, które wyrwały się z getta, skonczyły szkoły, studia, etc. Ja jedną!!!!!!!!!Podobno, o to należałoby zapytac Mariusza Szczygła, w Czechach jest nawet Stowarzyszenie Kobiet Romskich z Wyższym wykształceniem, a podobno jest tam wyższy wskaźnik romofobii, czy innej oobii:) . Podkreślam jeszcze raz- zawsze byłam sympatyczką różnych grup prześladowanych, o czym Pan doskonale wie, dopóki nie dali poznac się jako "prześladowani"- roszczeniowi, naginający prawa i słabośc jego przepisów. Do takiej refleksji skłoniły mnie działania jednej z fundacji romskich. Zawsze będę szanowac i pomagac osobom romskim, czy innych, które wyrwą się z tego getta, ale bezkarnie patrzec, jak łamą prawo już niekoniecznie
      A w końcu, to raczej pytanie do p. Komisarz ds. Romskich w UE, kiedy ukaże się audyt pomocy przeznaczonej w ramach środków UE dla Romów. Moi znajomi z EFS szepczą po kątach (bo oficjalnie jest to niemile widziane), że są to pieniądze wyrzucane w błoto i przejadane -dosłownie przez fundacje romskie, które dorwą się do nich...
      Więcej... poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,9016617,Romowie__Ich_innosc_nie_jest_niebezpieczna.html#ixzz1CJwVmUMN
    • three-gun-max Michniki wyłączajcie forum, prędko! 28.01.11, 10:46
      Znowu wam podopiecznych jadą zamiast się swięcie oburzać :D
    • zaczarowany-olowek-jest-moj To niech prof. Podemski wpuści do swojego ... 28.01.11, 11:00
      domu Romów. zobaczymy czy dalej będzie te teorie o równości i tak dalej nagłaśniał. Jak ktoś mi zrobi z domu chlew i wyniesie połowę rzeczy to nigdy więcej go nie zaproszę i ostrzegę znajomych przed nim. Romowie w Poznaniu upodobali sobie rodzinne zjazdy w "Panoramie". To co oni tam robią to przechodzi ludzkie pojęcie o zachowaniach w miejscach publiczny. Wrzaski, krzyki, gonitwa po schodach i korytarzach. Tragedia. Nie dziwię się, że restauratorzy i klubiści zdecydowali o tym aby Romów nie wpuszczać do swoich lokali. Czy ich obrońcy zapłacą za szkody i straty? Nie sądzę. Odpowiedzą, że należało się lepiej zabezpieczyć. I to jest odpowiedź, "prewencyjnie nie wpuszczam, bo nie chcę stracić".
      • Gość: Lol Re: To niech prof. Podemski wpuści do swojego ... IP: 217.10.24.* 28.01.11, 13:28
        No widać jakich wybitnych mamy profesorów haha.
        Nie wiem skąd sie biorą ci co ich bronią... albo są ślepi albo z domu nie wychodzą innej opcji nie widzę.
    • tylko1wpis Re: jak wam nie wstyd tak manipulować 28.01.11, 11:00
      informacją???
      nie wstyd ci GAZETO WYBORCZA??? chyba jednak "WYBIÓRCZA"???

zdajecie sobie sprawę że takie działanie przynosi odwrotny skutek???

zdeklarowanych ksenofobów nie przekonacie a wywołujecie jedynie niechęć u osób przeciwnych dyskryminacji.
      spłaszczanie sprawy do poziomu "bo polacy to ksenofoby" a romowie to taka "wesoła, kolorowa odmienność" jest obraźliwe głownie dla was.

jestem zdumiony stopniem waszej obłudy i zakłamania.
    • alfalfa Re: Romowie: Ich inność nie jest niebezpieczna 28.01.11, 11:02
      Taaa, posty były zróżnicowane, aha...

Ktoś wspomniał na działanie "dyskryminacyjne" restauratorów w wymieniym w art. "otwartym" Krakowie względem Brytyjczyków, którzy wybrali sobie to miasto jako cel alkoholowych wypraw i ekscesów. Tej analogii nie podjęto bo Pan Profesor zdaje się o tym nie słyszał i nie czytał. Pewnie GW o tym za mało lub wcale pisała...
      A.
    • kontemplator07 Romowie: Ich inność nie jest niebezpieczna 28.01.11, 11:06
      Profesor Podemski jak zwykle ma rację. Chciałbym jedynie zauważyć, że zachowanie wielu młodych ludzi po wypiciu piwa jest dużo bardziej żenujące, niż grupy romów, którzy może są głośni, ale rzadko chamscy i agresywni.
      • Gość: All Re: Romowie: Ich inność nie jest niebezpieczna IP: *.man.poznan.pl 28.01.11, 11:32
        haha wybiórczy klakierze, bajki to dzieciom opowiadaj, cygany samo sobie zapracowali na ten wizerunek
        • Gość: Do All Re: Romowie: Ich inność nie jest niebezpieczna IP: *.versanet.de 28.01.11, 11:49
          Widze,ze jestes cyganskim smierdzielem,bo ten Twoj POlski jezyk jakis taki ciulowaty ! POlska jezyk trudna jezyk ! Hihihi
          • Gość: All Re: Romowie: Ich inność nie jest niebezpieczna IP: *.man.poznan.pl 28.01.11, 12:49
            Takie świnie będziemy wywalać z lokali na zbity ryj tępaku.
      • Gość: Sasiad Re: Romowie: Ich inność nie jest niebezpieczna IP: *.orange.pl 28.01.11, 16:57
        Pytanie, ile mozna znosic hałas romskich np sasiadów? Mi sie udało pół roku, to był smutny czas. Z moich doswaidczen wynika, ze nie jest mozliwa intergracja z ludzmi, ktorzy tego nie chca.
        Tylko osobie szczegolnie nadwrazliwej moze przeszkac, ze w wynajmowanym obok mieszkaniu 2 pokojowym mieszka rotacyjnie 20 osob doroslych i wraz z dziecmi. Z uwagi na to ze nie musza pracowac, codziennie urzadzali imprezy, tacy byli rodzinni... Kochali tez muzykę, spiew na balkonie, a zwlaszcza dzwięki akordeonu. Tylko z powodu braku czasu smieci i butelki zostawiali na wspolnym korytarzu, bo mieli lepsze rzeczy do roboty. Stały nad przy 40 stopniowym upale po kilka dni. Aaaa interesy tez zalatwiali na kladce schodowej przy papierosach, gaszonych na drzwiach sasiadow i scianacy kladki schodowej. Jak raz zwrocilem uwage, to mialem cale dzrwi oplute, okopane i wymazane ekstrementami. No i kilka razy wyzwali mnie na klatce. Oczywiscie, nie czulem sie wraz z rodzina zagrozony.
        No ale z lektury artykulu wynika, ze to ja jestem ksenofobiczna sasiadem. Dla szeroko pojetej poprawnosci politycznej i wizji spoleczenstwa multikulturowego moge zyc w smieciach i z korkami w uszach.
        Pozdowienia Panie Profesorze! Tylko mam do Pana żal, bo w mojej sprawie nikt nie mediowal i zaden urzednik nie probowal rozwiazac problemu, z troska pochylajac sie nad moja odmiennoscia, bo chce zyc spokojnie i splacic kredyt na mieszkanie.
        Ps pewnego dnia sasiadzi znikli. Wlosi, bo za takich mial ich wlasciciel wynajmowanego lokalu znikneli niespodziewanie na dzien przed uregulowaniem rachunku za polroczny czynsz. Dopiero wtedy wlasciciel lokalu z naprzeciwka z pelnym zrozumieniem wysluchwal moich skarg pod adresem swoich lokaltorow...
    • boolander Polska dla Polaczków! 28.01.11, 11:09
      Widać po niektórych komentarzach jak bardzo nasiąknięte jest nasze społeczeństwo ksenofobią i rasizmem.Sam byłem świadkiem nagannego zachowania grupy pijanych Romów w jednym z poznańskich barów.Jednak nie zauważyłem dużych różnic pomiędzy ich zachowaniem,a zachowaniem grupy polskich,białych(sic!) wyrostków spotkanych tydzień wcześniej w tym samym miejscu.
      Krótko mówiąc trzeba oczywiście reagować kiedy łamane są normy społeczne,jednak nie można dyskryminować przedstawicieli danej rasy lub narodowości z powodu kilku złych doświadczeń.
      Swoją drogą,z tego co kojarzę Lopez nie jest polskim nazwiskiem..?!
      Ciekaw jestem czy wpuściliby mnie do Cuba Libre z psem,bo podobno tylko Romów nie wpuszczają..?To pytanie natury pseudofilozoficznej,gdyż wcale się tam nie wybieram..
      • three-gun-max Re: Polska dla Polaczków! 28.01.11, 11:14
        Rzecz ma się w proporcjach. Z 10 nawalonych Polaków może 1 narobi bydła w kanjpie. W przypadku Cyganów może 1 na 10 będzie zachowywał się porządnie.
    • a.lojewska Romowie: Ich inność nie jest niebezpieczna 28.01.11, 11:30
      I jeszcze jedno-jedna z poznańskich fundacji romskich pozyskała spore fundusze, pałac w Nieszawie, etc. na edukację członków swojej społeczności. Jakie są efekty, o ile w tym czasie podniósł się wskaźnik tzw. scholaryzacji dzieci romskich, ile osób skończyło kursy zawodowe i znalazło pracę, czy podniósł się wiek, jeżeli tak to o ile inicjacji seksualnej. Czy i ile wykryto aktów pedofilii w tej grupie? Ile osób zostało ukaranych. O to tylko szanowna redakcjo mamy pretensję. Modne w czasie komuny hasło: "Żądasz czystosci- zachowaj ją sam!" pan Podemski zna przecież. W sklepie, w centrum miasta widzę sprzedawczynię romską. Super dziewczyna!!!!!!!!!!Miła, serdeczna, pomocna. Ani mnie, ani innym klientom nie przeszkadza ani jej wygląd, ani akcent romski. A profesjonalizmu obsługi mogą uczyc się od niej inni.
      • Gość: h Re: Romowie: Ich inność nie jest niebezpieczna IP: 195.216.115.* 28.01.11, 12:14
        Pokazałaś, przepraszam za ty ale netykieta na to pozwala, mechanizm, który wskazuje, że gdy, nazwę to pewnie niezręcznie, "inni" chcą integrować się ze społeczeństwem z którym współmieszkają i nie starają się demonstracyjnie pokazywać swojej inności, to wtedy nikomu nie przeszkadza ich kolor skóry, religia, prywatne poglądy itp.
        Teza artykułu jest źle postawiona, bo tu nie powinno chodzić o tolerancję, problem przyczyn istnienia barier.
        Problem ze skutkami tolerowania przez lata inności mają obecnie: Holandia, Francja, Niemcy, W. Brytania dołączyła do nich teraz Norwegia i Szwecja
        Tam dzięki wieloletniej polityce władz powstały getta narodowe niezasymilowane w żaden sposób za rdzennymi mieszkańcami.
        Obecnie te grupy już nie są zainteresowane integracją społeczną z autochtonami.
        Teraz rządy tam próbują ograniczać to zjawisko, ale skutkiem jest bunt tych przybyszów.
        Gdyby od razu konsekwentnie prowadzono obowiązek integracji społecznej problem sam by się częściowo rozwiązał.
        Tacy jak ty są chlubnymi wyjątkami procesu integracji. Niestety tylko wyjątkami.
      • agare-76 Re: Romowie: Ich inność nie jest niebezpieczna 28.01.11, 12:17
        Wysokie obcasy - Cyganie w wielkim mieście
        To jest link, gdzie powiedzmy bardziej światli Romowie przyznają, że z wielowiekową tradycją wygrać jest bardzo trudno. Myślę, że jak na GW dość obiektywny materiał, wart przeczytania. Po lekturze tego materiału, wniosek nasuwa mi się jeden - Cyganie (Romowie), czas na zmiany!!! Bez tego dialog pomiędzy Poznaniakami, a Romami będzie niemożliwy.
        • Gość: drMuras Dobra wstawka IP: *.icpnet.pl 28.01.11, 12:29

Dzięki za wstawkę. Większośc nawet nie ma pojęcia że Cyganie są w Polsce od 600 lat i że mają wewnętrzny kodeks, który powoduje że nigdy nie będą tacy jakbysmy ich chcieli widzieć. Jednak zachowania RASISTWSKIE trzeba tępić zawsze.
          • three-gun-max Re: Dobra wstawka 28.01.11, 12:35
            No to skoro nie mają zamiaru się ucywilizować to niech stąd wypadają.
          • agare-76 Re: Dobra wstawka 28.01.11, 12:37
            Zgadzam się, ale zachowania chamskie, agresywne, napastliwe, a z takimi miałam tylko dotychczas do czynienia - również należy tępić!. Jak dla mnie oni mogą sobie śpiewać, głośno rozmawiać we wszystkich sobie znanych dialektach, ale chciałabym, żeby moja "strefa osobista" została nienaruszona - ja ich nie tykam.
          • zaczarowany-olowek-jest-moj Ja nie jestem rasistą,... 28.01.11, 14:17
            ale nie zaproszę ich do domu. Ponieważ ale nie będę chciał aby wyglądał jak pobojowisko bez połowy rzeczy (książek, płyt, itp.). Nie żądam ich wygnania, czy innych rzeczy, oczekuję tylko, aby uszanowali to że nie są świętymi krowami, a tak się zachowują. Wykorzystują tolerancję chęć pomocy do brudzenia i niszczenia. A jak coś nie jest po ich myśli to rzucają się i wyzywają od rasistów. Podobnie myślą ci co chronią swoje restauracje. Nie twierdzę, że wszyscy, ale większość których spotkałem, tak się zachowują wobec nas wszystkich. Porozumienie wymaga działaniu wszystkich stron, a tu mamy do czynienia z postawą roszczeniową. A to że mają taki kodeks, zasady, tak żyją od lat to wielu z nas mało to obchodzi. Są pewne reguły, które trzeba przestrzegać. Jeżeli wszyscy będziemy żyć wbrew zasadom to mamy do czynienia z anarchią.
    • marek.es Romowie: Ich inność nie jest niebezpieczna 28.01.11, 12:30
      "Na razie starszyzna romska i przedstawiciele restauratorów muszą zawrzeć jakiś kompromis."
      Wystarczy jak Romowie dostosują się do norm panujących w społeczeństwie i zaczną szanować obowiązujące prawo (np.obowiązek szkolny)
      • a.lojewska Re: Romowie: Ich inność nie jest niebezpieczna 28.01.11, 12:42
        marek.es napisał:

> "Na razie starszyzna romska i przedstawiciele restauratorów muszą zawrzeć jakiś
        > kompromis."
        > Wystarczy jak Romowie dostosują się do norm panujących w społeczeństwie i zaczn
        > ą szanować obowiązujące prawo (np.obowiązek szkolny)
        >
        I o to chodzi! Może bardziej GW zajęłaby się akcją edukacji romskiej i reintegracji społecznej, (są w końcu obywatelami Polski od kilkuset lat) a nie tylko wtopą restauracji, co nie jest głównym problemem relacji polsko-romskich, niestety.
        • tylko1wpis Re: ...no ale takie działanie jest trudniejsze i 28.01.11, 16:05
          wymaga dużo więcej zachodu - łatwiej napisać kilka chwytliwych artykułów które zwiększą klikalność i dobrze wpiszą się w modne "politycznie poprawne" myślenie.

...a tak poza tym to my w tej wyborczej tacy światli i postępowi jesteśmy, tak współczujemy tym poniżanym cyganom (a w gruncie rzeczy to traktujemy ich jak bandę niedorozwiniętych baranów którą muszą - siłą rzeczy - obowiązywać inne zasady współżycia społecznego co pozostałe grupy społeczne. tacy już ułomni są)

"boże, ochroń mnie od przyjaciół, bo z wrogami sam sobie poradzę" - chciałoby się rzec patrząc co gazeta wyrabia z tym tematem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka