Dodaj do ulubionych

Autobus bez kierowcy? Solaris potrafi go zrobić

26.02.11, 08:17
Wygląda nieziemsko. Nie mam wątpliwości, że do tego typu pojazdów będziemy wsiadali przy kolejnej wymianie taboru.
Obserwuj wątek
    • miroo Solaris/autobus a nie elektroniczny kierowca.. 26.02.11, 08:49
      solaris zbudował autobus...
      ale elektroniczny kierowca, który nim kieruje nie jest jego dziełem...
      więc się nie podniecajcie...
      takiego elektronicznego kierowcę można zamontować w starym jelczu nawet...
      • Gość: ja Re: Solaris/autobus a nie elektroniczny kierowca. IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.11, 09:29
        Zamontuj takie coś w Jelczu, pochwal się, może ktoś będzie zainteresowany:)))
        A najlepiej idź odrabiać lekcje;)
        • Gość: gruba Ale po co? IP: *.lublin.hypnet.pl 26.02.11, 10:30
          Po co bez kierowcy bo nie rozumiem.
          • Gość: bella96 Re: Ale po co? IP: *.bmj.net.pl 26.02.11, 10:54
            Jak to po co?
            Żabojady podobnie jak kraje Beneluxu mają jeden i ten sam problem - brak rąk do prac "brudnych".
            Rodzimym francuzom nie w głowie siedzieć za kółkiem 6h/dzień, a imigranci jakoś też nie palą się do pracy, bo przecież przyjechali tam po socjal, a nie po to, żeby harować ;-).

Ot i cała odpowiedź - zawody ciężkie i uznawane za "niskopoziomowe" zastępuje się automatyką.

Pozdrawiam,

P.
        • miroo nieuku goopi... 26.02.11, 11:51
          Jak się ktoś chwali, że zbudował autobus bez organicznego kierowcy (czyli człowieka) to trzeba sobie zadać pytanie: kto zbudował elektronikę która nim kieruje? I to nie jest firma solaris...
          Więc puknij się w głowę i zobacz: autobus mógł zbudować każdy... mógł to być autosan.. to jedna sprawa...
          a tym czym można się chwalić w tym przypadku to ten elektroniczny kierowca durniu...

chwalić to się może firma która zbudowała system który potrafi autobusem bez udziału człowieka kierować a nie solaris, który dał do tego autobus...
          • emissarius Re: nieuku goopi... 26.02.11, 16:11
            miroo napisał:

> Jak się ktoś chwali, że zbudował autobus bez organicznego kierowcy (czyli człow
            > ieka) to trzeba sobie zadać pytanie: kto zbudował elektronikę która nim kieruje
            > ? I to nie jest firma solaris...

Ojej... Nie Solaris? Jakie to smutne...

Jako ekspert z pewnością wiesz, że czasy manufaktur już dawno minęły, i dziś niemal każdy pojazd składa się z komponentów produkowanych w wielu różnych firmach na świecie. Czasem są to podzespoły dedykowane dla konkretnego producenta i sygnowane jego marką, a czasem producenci wykorzystują doświadczenie innych, renomowanych firm od których kupują podzespoły, i na ich bazie budują pojazdy, samoloty, satelity, statki, rowery, artykuły AGD. Specjalizacja sięgnęła tak daleko, że w przypadku niektórych podzespołów istnieje zaledwie kilku producentów na całym świecie, od których kupują wszyscy inni.

> Więc puknij się w głowę i zobacz: autobus mógł zbudować każdy... mógł to być au
            > tosan.. to jedna sprawa...

Każdy... No tak. Jednak nie każdy potrafi skonstruować dobry autobus, czy tramwaj. Właśnie dlatego marka Solaris znana jest w kilkunastu krajach, które kupiły nasze autobusy.

> a tym czym można się chwalić w tym przypadku to ten elektroniczny kierowca durn
            > iu...

Jednak układ ten zastosowała firma Solaris, a nie żadna inna. Sam układ zaś jest całkowicie bezużyteczny, jeśli nie połączyć go funkcjonalnie z autobusem.

> chwalić to się może firma która zbudowała system który potrafi autobusem bez ud
            > ziału człowieka kierować a nie solaris, który dał do tego autobus...

Jednak firma ta - z pewnością fantastyczna, nie potrafi zbudować kompletnego autobusu z własnym układem.

W Mercedesie podziwiamy piękno i doskonałość konstrukcji, oraz jej zaawansowanie techniczne. Nie rozczulamy się nad każdym elektronicznym układem opracowanym i skonstruowanym przez zgoła inną firmę.
            • bimota Re: nieuku goopi... 26.02.11, 19:03
              Nawet w tym artykule napisali, ze autobusy innych firm tez to maja od dawna...
    • emissarius Autobus bez kierowcy? Solaris potrafi go zrobić 26.02.11, 09:19
      Jestem pełen uznania dla ludzi z Solarisa, za to że osiągnęli już taki poziom rozwoju, pozwalający na zaprojektowanie i wykonanie takiej maszyny.

Jestem dumny z tego, że taka firma ma swoją siedzibę opodal mojego miasta.

• Gość: mio Re: Autobus bez kierowcy? Solaris potrafi go zrob IP: *.acn.waw.pl 26.02.11, 09:43
        i super!!! trzymam kciuki niech polska firma pokazuje co potrafi!!!!!
        • Gość: gural Re: Autobus bez kierowcy? Solaris potrafi go zrob IP: *.beskidmedia.pl 26.02.11, 10:26
          jak widac potrafimy. ale styropianowcy woleli wyprzedac wszystko za bezcen bo ponoc polskie jest be
      • Gość: smok Re: Autobus bez kierowcy? Solaris potrafi go zrob IP: *.komster.pl 26.02.11, 10:17
        nie nadymaj sie tak bo zate autobusy ktore sa tak podziwiane pracownicy produkcyjni zarabiaja duzo mniej niz srednia krajowa
        • Gość: mlx Re: Autobus bez kierowcy? Solaris potrafi go zrob IP: *.icpnet.pl 26.02.11, 10:46
          I co w związku z tym?
    • nople Autobus bez kierowcy? Solaris potrafi go zrobić 26.02.11, 10:05
      Wygląd równiez świetny.
      • Gość: guścik Re: Autobus bez kierowcy? Solaris potrafi go zrob IP: 150.254.120.* 26.02.11, 10:42
        Zdaje się, że wraz z Tramino zawitał do Solarisa nowy firmowy look (design)
        • Gość: edek Hehe, co to za anomalia na forum?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 11:22
          Spodziewałem się zjeb... Miałem napisać, że każdy inny naród by się chwalił, a Polacy jak zwykle na nie, a tu taka niespodzianka. No chyba, że chwalę dzień przed zachodem? :)
        • Gość: KT4D Re: Autobus bez kierowcy? Solaris potrafi go zrob IP: *.sqy-bng-011.adsl.virginmedia.net 26.02.11, 14:15
          Tez jestem ciekaw, jak bedzie wygladala IV generacja - odslona bodaj pod koniec roku OIDP...
    • piotrns Do Polski lepiej go nie wprowadzać 26.02.11, 11:22
      Nawet jeśli jest kierowca w autobusie, nie zawsze uchroni go przed wandalami. A bez kierowcy - jeden wieczorny kurs i można autobus oddać na złom.
      • Gość: KT4D Re: Do Polski lepiej go nie wprowadzać IP: *.sqy-bng-011.adsl.virginmedia.net 26.02.11, 14:16
        Autobus odczytuje trase z bialych pasow namalowanych na jezdni. Spadnie snieg i d... blada.
    • sharam Autobus bez kierowcy? Solaris potrafi go zrobić 26.02.11, 12:30
      A może tak wpisywaliby tutaj swoje uwagi faktyczni użytkownicy tych autobusów. Może wtedy do tych, którzy nimi nie jeżdżą dotrze, że są one bardzo niewygodne, duszne zimą i parzące zimą (nagrzewnice). Siedzenia są tak wygodne, jak te na starym stadionie lecha. Klima latem w zasadzie nie istnieje - zamiast niej jest włączana sauna. Czy kiedyś nastaną czasy, kiedy o wyborze autobusu będą mieli coś do powiedzenia mieszkańcy. To my chcemy decydować czym jeżdzić. Wierzę, że wówczas nie jedna osoba zgodzi się nawet na podwyżkę biletów, aby tylko miasto wyposażone były w autobusy dobrej jakości, a nie takie tam solarisy.
      • leszekes Re: Autobus bez kierowcy? Solaris potrafi go zrob 26.02.11, 13:12
        Mądry to ty za bardzo nie jesteś... "takie tam Solarisy"... człowieku, to produkt taki sam jak inny... w twoich słowach jest zwyczajne lekceważenie... pogarda dla polskiego producenta. Skąd się to u ciebie wzięło?
        • Gość: KT4D Re: Autobus bez kierowcy? Solaris potrafi go zrob IP: *.sqy-bng-011.adsl.virginmedia.net 26.02.11, 14:14
          Oho, to Ty jestes z tych Wielkich Polskich Patryjotow, ktorzy wola kupowac chlam, byle mialo orzelka na opakowaniu?
          • emissarius Re: Autobus bez kierowcy? Solaris potrafi go zrob 26.02.11, 15:48
            Gość portalu: KT4D napisał(a):

> Oho, to Ty jestes z tych Wielkich Polskich Patryjotow, ktorzy wola kupowac chla
            > m, byle mialo orzelka na opakowaniu?

Ty z kolei z całą pewnością nie widzisz związku między kupowaniem rodzimych, skąd inąd dobrej jakości prodkuktów, a zagranicznego "chłamu" na którym zarabiają wszyscy, tylko nie my. W niejednym cywilizowanym kraju pewne produkty są przegrane już na starcie - tylko dlatego, bo wyprodukowano je za granicą. Ale oni z pewnością nie mają tej wiedzy, jaką posiadasz Ty.

O takim taborze jaki mamy w Poznaniu, mimo iż nie jest idealny - marzą władze niejednego miasta w Polsce. Zdziwiłbyś się gdybyś zobaczył, czym jeżdżą w niektórych miastach.
            • Gość: KT4D Re: Autobus bez kierowcy? Solaris potrafi go zrob IP: *.sqy-bng-011.adsl.virginmedia.net 27.02.11, 21:12
              Taki schemat myslenia dobitnie pokazuje, jakie spustoszenie w mozgach zrobilo pol wieku komuny.

Jakbys zapomnial, autobus, tramwaj czy inny pojazd ma przede wszystkim sluzyc uzytkownikowi, a nie robolom, ktorzy go wyprodukowali. Idac takim tokiem myslenia do dzis powinnismy jezdzic wylacznie poldkami, zrec produkty czekoladopodobne i chlac wylacznie Palikotowke, bo to produkty czysto Polskie (blad ort. celowy).

I wez nie osmieszaj sie nazywajac Francji (bo rozumiem ze pijesz do nich i do ogloszenia Danone firma strategiczna) krajem cywilizowanym...

Nie uwazam bynajmniej, ze Solaris produkuje chlam (i nigdzie tego nie sugerowalem), ale nie cierpie ludzi oceniajacych produkty (i innych ludzi) wylacznie za ich pochodzenie...
              • emissarius Re: Autobus bez kierowcy? Solaris potrafi go zrob 27.02.11, 22:06
                > Taki schemat myslenia dobitnie pokazuje, jakie spustoszenie w mozgach zrobilo p
                > ol wieku komuny.

Zdecydowanie nie masz racji, To uwarunkowania mikro i makroekonomiczne właściwe dla gospodarki wolnorynkowej. Właśnie w gospodarce centralnie sterowanej nie ma znaczenia, co i gdzie kupujesz.

> Jakbys zapomnial, autobus, tramwaj czy inny pojazd ma przede wszystkim sluzyc u
                > zytkownikowi, a nie robolom, ktorzy go wyprodukowali. Idac takim tokiem mysleni
                > a do dzis powinnismy jezdzic wylacznie poldkami, zrec produkty czekoladopodobne
                > i chlac wylacznie Palikotowke, bo to produkty czysto Polskie (blad ort. celowy
                > ).

Hmm... To nie tak... Gospodarka to bardzo delikatny system naczyń połączonych, o niezwykle złożonych uwarunkowaniach. Dokonując zakupu w sklepie polskich produktów - przy pomocy swoich pieniędzy uruchamiasz cały system zależności, dzięki którym armia ludzi nie tylko ma pracę, ale na dodatek otrzyma za nią wynagrodzenie. Zapłacą też podatki, dokonają zakupów, wpłacą składki na ubezpieczenie społeczne.
                Nie śmiałbym namawiać nikogo do kupowania produktów tylko w oparciu o kraj czy region ich pochodzenia. Ale zawsze, ilekroć mam wybór między produktami podobnej ceny i jakości - wybieram produkty polskie. W dalszej perspektywie opłaci się to także i mnie.

Jedną z głównych przyczyn, dla których udało nam się wyjść z kryzysu obronną ręką - był fakt, że przez cały ten okres nie spadł popyt, ludzie ciągle chodzili na zakupy. I dokonywali rozsądnych wyborów - wbrew pozorom to naprawdę bardzo ważne.

W odniesieniu do społeczeństwa - dwudziestu bezrobotnych potrafi doprowadzić do upadłości osiedlowy sklepik [ograniczają zakupy]. Pięć upadłych sklepików to kilku dostawców, piekarnia i hurtownia, które stają na krawędzi upadłości. Wszystko to oznacza redukcje zatrudnienia i koło się nakręca. Bezrobotni stają się problemem - ale nie dlatego, bo trzeba wypłacać im zasiłki. To nieduży koszt na który sami zapracowali. Szkopuł w tym, że oni nie kupują, a bez popytu cała podaż i produkcja traci sens.

Dlatego podkreślam, że proste wybory jakich dokonujemy w sklepie, zakupując dżem, serek czy autobus - przekładają się na wielkie znaczenie w gospodarce. I nie chodzi tu wcale o patriotyzm, tylko o zwykłą ekonomię.
      • Gość: wq... Re: Autobus bez kierowcy? Solaris potrafi go zrob IP: *.icpnet.pl 17.03.11, 16:21
        Pierdolisz gościu 3 po 3 !!!
        Pewnie jesteć przedstawicielem Autosana / SolBus'a
        ZAZDROŚCISZ ?
        Nikt nie zabrania tobie wyprowadzić się na Białoruś i jezdzić ZIS'ami ew. poczciwymi ikarusami.
        A najlepiej to przemieszczaj się z buta ...ekologicznie
    • Gość: KT4D Re: Autobus bez kierowcy? Solaris potrafi go zrob IP: *.sqy-bng-011.adsl.virginmedia.net 26.02.11, 12:39
      Zobaczmy. Autor artykulu: Lech Bojarski. No to wszystko jasne... Belkot i totalny brak sprawdzania tego, czym nakarmia go przedstawiciele...

Czy masz moze pojecie jak ten system dziala? Bo ja tak. W wypustku nad przednia szyba znajduje sie kamera. Kamera ta widzi - uwaga - BIALE pasy namalowane na ulicy i wedlug nich koryguje tor ruchu. Podobne systemy zamontowano m.in. w Rouen i bodaj w Hiszpanii - miasta nie wspomne. W obu miastach nadal wymagany jest kierowca, zas system po prostu pomaga im podjezdzac bardzo dokladnie na przystanek.

I mam nadzieje widzisz oczywisty bezsens takiego rozwiazania w Polsce? U nas lubi sobie popadac snieg, ktory sprawia, ze taki system mowiac obrazowo ch... strzelil.

A autobus? Prosze cie... Zwykly Solaris U18 z dobudowana futurystyczna mordka i paroma atrapami. Wez sobie Golfa, doklej mu zderzaki i spojlera i tez bedzie wielkie wow :)
      • emissarius Re: Autobus bez kierowcy? Solaris potrafi go zrob 26.02.11, 15:54

> I mam nadzieje widzisz oczywisty bezsens takiego rozwiazania w Polsce? U nas lu
        > bi sobie popadac snieg, ktory sprawia, ze taki system mowiac obrazowo ch... str
        > zelil.

Specjalnie dla Ciebie przeczytałem artykuł dwa razy. Gdzieś Ty wyczytał, że ten autobus będzie jeździł w Polsce?

> A autobus? Prosze cie... Zwykly Solaris U18 z dobudowana futurystyczna mordka i
        > paroma atrapami. Wez sobie Golfa, doklej mu zderzaki i spojlera i tez bedzie w
        > ielkie wow :)

Z przyjemnością zobaczę i pochwalę, jeśli zrobisz lepszy. Oczywiście rozumiem, że dla Ciebie główną i zarazem dyskwalifikującą cechą tego autobusu jest jego pochodzenie.
        • Gość: KT4D Re: Autobus bez kierowcy? Solaris potrafi go zrob IP: *.sqy-bng-011.adsl.virginmedia.net 27.02.11, 21:07
          > Specjalnie dla Ciebie przeczytałem artykuł dwa razy. Gdzieś Ty wyczytał, że ten
          > autobus będzie jeździł w Polsce?

Kolega leszekes mial taki ciekawy pomysl...

> Z przyjemnością zobaczę i pochwalę, jeśli zrobisz lepszy.
          Ja tylko porownalem autobus do stuningowanego samochodu. Chyba sie ze mna zgodzisz, ze to trafne porownanie?

Oczywiście rozumiem,
          > że dla Ciebie główną i zarazem dyskwalifikującą cechą tego autobusu jest jego p
          > ochodzenie.
          Tak, jasne. Nienawidze solarisa...
          • emissarius Re: Autobus bez kierowcy? Solaris potrafi go zrob 27.02.11, 22:19

> Tak, jasne. Nienawidze solarisa...

Ja widzę to tak:

Nieduża, stosunkowo młoda firma z Polski była w stanie skonstruować taką maszynę, zastosować w niej szereg nowatorskich zastosowań, i wystawić do rywalizacji w wielkiej Francji, w której odbiera się Polskę podobnie, jak u nas Rumunię [nie bez racji].

Bez względu na wszystko - zasłużyli na mój szacunek.

Wcale się nie łudzę, że Solaris nie jest prekursorem takich rozwiązań, a ich zastosowanie w Polsce to abstrakcja. Zresztą w Polsce kierowców póki co nie brakuje. Jednak najważniejsze jest dla mnie to, ze Solaris był w stanie podołać temu technologicznie, co jak sądzę - dobrze o nich świadczy.
            • bimota Re: Autobus bez kierowcy? Solaris potrafi go zrob 28.02.11, 00:54
              Jakich nowatorskich rozwiazan ?? Nauczysz sie w koncu czytac ? Jest napisane, ze dopiero "bedzie mogl", czyli zapewne jakas inna firma go przerobi.
              • Gość: KT4D Re: Autobus bez kierowcy? Solaris potrafi go zrob IP: *.sqy-bng-011.adsl.virginmedia.net 28.02.11, 08:38
                Radzilbym Ci, zebys przestal wreszcie udawac, ze sie znasz na komunikacji. W tej chwili po prostu nie pozwalaja na to przepisy o ruchu drogowym.
                • Gość: Bimota Re: Autobus bez kierowcy? Solaris potrafi go zrob IP: *.icpnet.pl 28.02.11, 11:08
                  A gdzie ja napisalem, ze sie znam na komunikacji ? Ja tylko czytam co napisane. Przepisy odbieraja mozliwosc "zdalnego kierowania przez komputer" ?? Ciekawe co to za przepisy... Ciekawe, ze samochod naszpikowany elektronika przez jedna z wloskich firm przejechal bez kierowcy do Chin - 1300 km...
                  • Gość: Bimota Re: Autobus bez kierowcy? Solaris potrafi go zrob IP: *.icpnet.pl 28.02.11, 15:40
                    Pomylilem sie o 0. Oczywiscie 13000 km... Firma nazywa sie VisLab.
            • Gość: KT4D Re: Autobus bez kierowcy? Solaris potrafi go zrob IP: *.sqy-bng-011.adsl.virginmedia.net 28.02.11, 08:37
              Ale przeciez akurat paryski RATP kupuje tabor od wlasciwie wszystkich liczacych sie producentow i dobrze wie, gdzie kto produkuje autobusy. Zreszta - z wiekszych producentow europejskich tylko Mercedes i Irisbus nie maja fabryki w Polsce - pozostali dawno juz przeniesli wiekszosc swojej produkcji tutaj (MAN - Sady k/Poznania, Volvo -Wroclaw, Scania - Slupsk).

I wcale nie chodzi tu o kwestie technologii. Patent na to rozwiazanie trzyma OIDP Irisbus - chodzilo o to, by zlozyc system do kupy, wsadzic w pudlo autobusowe, ktore ma kilka ladnych dodatkowych dupereli i stanac w przetargu. Tez sie ciesze, ze im sie chce, ale nie porownywalbym tego z wyslaniem czlowieka na ksiezyc... Zas sam rynek takich rozwiazan nie jest wcale ani nader lukratywny (marze) ani duzy.
    • kosztorysik A kiedyś kupiliśmy licencję na Berliety... 26.02.11, 16:55
      I pomyśleć, że kiedyś kupiliśmy licencję na Berliety... a teraz się odwróciło.
    • bimota Autobus bez kierowcy? Solaris potrafi go zrobić 26.02.11, 19:11
      "bezkolizyjnych pasach ruchu, po których pojazdy jadą z prędkością ok. 30-50 km/godz."

Czyli sie nie zatrzymuja... Takie cos to nawet ja bym zrobil... :)
      • Gość: stefciu Re: Autobus bez kierowcy? Solaris potrafi go zrob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 19:48
        Każdy ogarnięty człowiek zauważy, że pod tekstem brakuje adnotacji "artykuł sponsorowany przez firmę Solaris"
    • anders76 Autobus bez kierowcy? Solaris potrafi go zrobić 26.02.11, 21:08
      Hello Solaris !
      Radze pogadac ze Stambulem, wlasnie sie rozgladaja za automatyzacja jazdy w swoich metrobusach, przegubowcach jezdzacych oplotowana, bezkolizyjna trasa, zasadniczo "tam i z powrotem". To prawie juz metro tyle, ze na powierzcni i z gumowymi kolami na asfalcie.
    • talsen Autobus bez kierowcy? Solaris potrafi go zrobić 27.02.11, 02:19
      Jestem pod wrażeniem. Piękny wygląd i mam nadzieję także sprawnośc techniczna. Kiedyś kupowaliśmy od Francuzuw berety (czyli Berliety) a teraz my możemy im zaoferować taką nowoczesną konstrukcję. Brawa dla Solarisa . Okazuje się ,że nawet w zacofanym Poznaniu, można robić supernowoczesne rzeczy. Impotentne władze naszego miasta, powinny się uczyć energii, daterminacji i wizjonerstwa od firmy Solaris.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka