enita2 13.04.11, 06:37 Dość mam badziewiastej,mało przyprawionej białej kiełbasy sprzedawanej w sklepach.Decyzja zapadła, zrobię sama.Mam pytanie-gdzie w Poznaniu można kupić jelita wieprzowe?Już możecie mi życzyć smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiks4 Re: Biała kiełbasa 13.04.11, 08:00 Gratuluje decyzji. To nie jest wielka sztuka, oprócz surowców i jelit potrzebna jest tylko maszynka do mięsa z lejkiem do napełniania jelit. Ale uwaga: 1. warto mieć sitko z dużymi otworami, żeby nie zemleć zawartości na miazgę 2. do napełniania ja używam starej ręcznej maszynki na korbkę. Maszynka elektryczna nie ma regulacji obrotów, przy napełnianiu operator ma obie ręce zajęte i trzeba mieć wprawę rzeźnika, żeby sobie poradzić. Ja tej wprawy nie mam, więc ze spokojem, kręcąc korbką i przytrzymując flaka drugą ręką reguluję stopień napełnienia. Jelita kupuje żona bez problemów, myślę, że w dobrych sklepach rzeźnickich jelita są. Żona zazwyczaj robi zakupy w sklepach firmy Bystry więc pewnie tam też kupuje jelita. Odpowiedz Link Zgłoś
enita2 Re: Biała kiełbasa 13.04.11, 09:38 Dzięki dobry człowieku.Całe oprzyżądowanie mam a i Bystry blisko więć zobaczę czy mają. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Biała kiełbasa 16.04.11, 11:03 Napisz - zacna kobieto-jak ci poszło i podziel się z nami swoimi doświadczeniami. Dobrymi czy złymi :-) Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
enita2 Re: Biała kiełbasa 21.04.11, 09:15 Zacna kobieta odpisuje.Zrobiłam,spróbowałam i stwierdziłam że super.Jedno co poprawię na przyszłość to, będę mielić z sitkiem które ma większe oczka.Trochę mi się rozdrobniła,ale nic to na wystawę nie idzie a smakowo nie ma co porównywać do sklepowych.Kiks dzięki za zachętę . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do zacnej kobiety Re: Biała kiełbasa IP: *.versanet.de 21.04.11, 12:39 To ,ze Ci sie udalo zrobic zacna kobieto biala kielbase z czarnej swini i czerwonego miesa zasluguje juz na samym starcie na nagrode Nobla.Jezeli jeszcze POwiesz,ze swinia byla 4 m dluga i miala 3 pary nozek jak Wachocku to jestem w stanie w to uwierzyc ! POzdrawiam karminadlowo Hihi :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
enita2 Re: Biała kiełbasa 21.04.11, 13:08 Świni nie widziałam.Koloru nie sprawdzałam,nie mierzyłam i nóżek (raciczek) nie liczyłam.Co do Nobla to,nie widzę przeciwskazań.Cytując klasyka"jestem za a nawet przeciw".Kiełbasa pychotka ,a co polansuję się wędliniarsko.Pozdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do enity Re: Biała kiełbasa czy salami ? IP: *.versanet.de 21.04.11, 19:47 No i blad w sztuce krecenia kiszki zacna wedliniarko ! Najpierw nalezy sprawdzic,czy padlina byla bez wlosnicy i czym futrowana.Jezeli na zoledziach to smiem POdejrzewac ze wyszlo swinsko oslano samali ,wiec bym sie tak nie POdniecal i patrzyl konca co z tego wyniknie.Z przyznaniem nagrody Jobla to sie wstrzymam,choc robie to w "bulu i nadzieji" ze cusik z tygo bydzie,bo biale jest biale a czarne jest czarne,choc bym nie chcial ale musze ! Czyli jestem za a nawet przeciw ! No to co - zdrowego i obzartego Hasego ! Kic kic :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antydrug Re: Biała kiełbasa czy salami ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.11, 21:03 Czyli jestem za a nawet przeciw ! No to co - zdrowego i obzartego Hasego ! Kic kic :-)))) A Ty co - Gabriel Janowski na dopalaczach? ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do anty co ? Re: Biała kiełbasa czy salami ? IP: *.versanet.de 21.04.11, 21:12 Pewnie Cie nie stac na to co ?! Zaluj,fajna odlotowa sprawa ! Hihi :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
enita2 Re: Biała kiełbasa czy salami ? 22.04.11, 09:58 Jak padlina była z włośnicą tzn że "zostałam zdradzona o świcie".Wesołego świętowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do enity Re: Biała kiełbasa czy salami ? IP: *.versanet.de 22.04.11, 11:26 Spokojnie kochaniutka spokojnie ! Jak by cusik,to mom namiory na Kupaczowa,"ktura"wsyckich POskloda do kupy i wykikuje piorunico ! Nowet jej mglisko ni bydzie störtowala ! Zycze samych strusiowych PISanek w koszyku OFE! Hihi :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen dopóki krew obraca w piersi twoją ciemną gwiazdę 22.04.11, 12:39 enita2 napisała: > Jak padlina była z włośnicą tzn że "zostałam zdradzona o świcie"... :))))))))) Kobieto, już Cię lubię!!! Wesołych świąt! Pociechy ze spozytej kiełbasy i bogatego hazaja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do dziolch Re: dopóki krew obraca w piersi twoją ciemną gwia IP: *.versanet.de 22.04.11, 17:01 Lobie mata dziolchy Wünsche bogatygo Hazaja lod bidnego Hadziaja ! Hihi :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Re: dopóki krew obraca w piersi twoją ciemną gwia 22.04.11, 19:17 Dziś Karfreitag to pewno masz wolne. Ich wünsche Dir auch das Allerbeste zu diesem schönen Osternfeste! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Lili Re: dopóki krew obraca w piersi twoją ciemną gwia IP: *.versanet.de 22.04.11, 19:40 Merci beaucoup Lili ! Wolne mam juz od paru lat i szukam tego co robote stworzyl aby mu "POdziekowac" i POwiedziec pataszonowi co o nim mysle ! Hihi :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
enita2 Re: dopóki krew obraca w piersi twoją ciemną gwia 22.04.11, 21:15 Nie samą "białą" człowiek żyje więc ostatnie godziny enita spędziła w garach i na miotle.Czekałam tylko kiedy ślubny zapyta "Pani zamiata czy odlatuje?" Po jakiemu godocie,bo ja pyrlandka z krwi i kości ,kumam piąte przez dziesiąte. "Nie wywalcie się z kuszką"no i roboty życzę.Radości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do enity Re: dopóki krew obraca w piersi twoją ciemną gwia IP: *.web.vodafone.de 22.04.11, 21:36 Dlatygo jo se do kuszki ciulnal wieka co by se dwo mendle joj nie POgubil jak byda jechal do Kircha na kropionygo ! Hihi :-)) Robota ni Hase ni lodfrunie na Besenie ! Odpowiedz Link Zgłoś
enita2 Re: dopóki krew obraca w piersi twoją ciemną gwia 22.04.11, 22:44 Spróbuję przetłumaczyć.=Dlatego ja do koszyka włożyłem słoiki? żeby mi se dwa mendele jaj(mendel 60sz?t) nie pobiły(potłukły)jak będę jechał don Krzycha na imprezkę?Reszty nie kumam.A teraz będzie errata,co skopałam i po jakiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 tuzin, mendel, kopa 23.04.11, 11:58 enita2 napisała: ....mendel 60sz?t... Boże, czego to teraz w szkołach uczą a raczej nie uczą! Komputery lubieja i umia obsługiwać a nie wiedzą, że tuzin to 12, mendel 15 a kopa- 60. Dlatego chłopu życzono: kopę lat! Żeby za długo nie brynczoł, brabenda jedna! PS I jeszcze mi autokorekta podkreśla na czerwono słowo: kopę, że niby nie ma takiego słowa. Koniec świata! Wesołych Świąt mimo wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Re: tuzin, mendel, kopa 23.04.11, 12:16 A o kupowaniu pyrów na metry słyszałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: tuzin, mendel, kopa 23.04.11, 13:27 A lebere na funty. Pół funta lebery- to był standardowy zakup śniadaniowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Lili Re: tuzin, mendel, kopa IP: *.versanet.de 23.04.11, 15:32 "Zielony" kiks tego nie wie,POniewaz kupuje pyry na siatki,wiec dla niego jest to czarna magia ! Kaszubskie Remusy nabywali pyry na metry,bo dwa Saki PO 50 kg.to jeden metr Lili ! Hihi :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: tuzin, mendel, kopa 23.04.11, 19:37 lili_marleen napisała: > A o kupowaniu pyrów na metry słyszałeś? Oczywiście słyszałem. I słyszałem też o zbożu mierzonym w cetnarach lub burakach w kwintalach. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: tuzin, mendel, kopa 23.04.11, 19:40 W czasach, gdy męskie ubrania szył krawiec, tkanine kupowało się w kuponach. Ale co co był kupon- dalipan nie wiem :-( Może ilość potrzebna na garnitur z kamizelką- o ile pamiętam- to 3,20 m Odpowiedz Link Zgłoś
enita2 Re: tuzin, mendel, kopa 23.04.11, 19:53 (mendel 60 szt?)-To nie terazniejsze szkoły tylko skleroza.Enita dawno temu kończyła szkoły i już nie wszystko styka.Dlatego było ze znakiem zapytania.Musicie wybaczyć starszej,zacnej osobie której coś się pozajączkowało.A tak ogólnie to nie brynczcie i nie bądzcie brawyndami. Świeta idą i czas życzliwości dla enity głupot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Nestorki Re: tuzin, mendel, kopa IP: *.versanet.de 23.04.11, 20:22 Teraz juz kumam dlaczego Nestorka ma zaleglosci POjemnosciowo-objetosciowe ! Zdecydowanie stawiam na biala kiszke wlasnej produkcji,POniewaz nie zmielilas Kochaniutka utrwalaczy z konserwantami i efekt murowany ! No coz,jeden ratunek,nalezy zrobic 3 x dziennie Klistiera i bedzie POnownie wszystko funkcjonowalo ! Ale zaznaczam,tylko PO Swietach !Hihi :-)))) POzdrawiam zyczliwie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do enity Re: dopóki krew obraca w piersi twoją ciemną gwia IP: *.web.vodafone.de 22.04.11, 23:08 Juz lete z Antwortem (odpowiedzia) : Do koszyka dorobilem przykrywke,laby mi jaja nie POwypadaly jak bede jechal do kosciola je swiecic.Sa dwa mendle-zwykly to 15 szt. chlopski to 16 szt. I ostatnie zdanie : robota nie zajac i na miotle nie odleci ! POzdrawia Jagusia Babinska Hihi :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do enity Re: dopóki krew obraca w piersi twoją ciemną gwia IP: *.web.vodafone.de 22.04.11, 23:20 Wybaczcie Gozdzikowo,trzeba znac troszke niemieckich slow,ktore sa w tym przypadku spolszczone i dziwnie brzmia.Milej nocy zycze :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Biała kiełbasa IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.04.11, 11:33 zobacz tutaj, może sprzedają detalicznie www.panepol.pl/go.live.php albo tutaj www.lanius.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Biała kiełbasa 30.10.14, 17:59 Maszynka do mięsa musi być ręczna- na korbkę. Elektryczną trudno sterować. Do tego lejek i bardzo rzadkie sito- z paroma otworami, bo przez normalne sitko mięso będzie zmielone jak na kotlet. Powodzenia i smacznego. Nie opanowałem metody dzielenia nabijanego jelita na kiełbaski- kiedyś widziałem, że rzeźnik robił jakieś czary- mary przy pomocy krótkich patyczków. Ja po prostu mam przygotowaną mocną nić pocięta na kawałki i przewiązuję na końcu kiełbaski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pani Twardowska Pedza,gonia,deptaja,korbka kreca... IP: *.178.008.pools.vodafone-ip.de 30.10.14, 19:25 Jedza,pija lulki pala...Tance,hulanki,swawola - ledwie czworaka nie rozwala..Cha cha,chi chi,hejze hola....:):) PS Sredniowiecze ma sie dobrze - tradycja nie zaginie - az do grobu... Odpowiedz Link Zgłoś