Dodaj do ulubionych

znów o poznaniu

IP: *.datastar.pl 27.02.02, 15:26
ludzie, przeglądam od czasu do czasu to forum i nie mogę zrozumieć dlaczego
ludzie z warszawy czy z wrocławia usiłują nam wmówić że mamy jakieś
kompleksy,albo że stajemy na paluszkach żeby dosięgnąć warszawy.
broń boże , ja za nic w świecie nie chciałbym żeby poznań był taki jak warszawa.
no czy chcielibyście mieć u nas tych przesiedleńców zza buga, z ich brudem,
nieporządkiem, wrodzonym lenistwem
już moja prababcia mawiała że w warszawie samo chadziajstwo
Obserwuj wątek
    • Gość: XDS Re: znów o poznaniu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.02.02, 17:41
      Gość portalu: XX napisał(a):

> ludzie, przeglądam od czasu do czasu to forum i nie mogę zrozumieć dlaczego
      > ludzie z warszawy czy z wrocławia usiłują nam wmówić że mamy jakieś
      > kompleksy,albo że stajemy na paluszkach żeby dosięgnąć warszawy.
      > broń boże , ja za nic w świecie nie chciałbym żeby poznań był taki jak warszawa
      > .
      > no czy chcielibyście mieć u nas tych przesiedleńców zza buga, z ich brudem,
      > nieporządkiem, wrodzonym lenistwem
      > już moja prababcia mawiała że w warszawie samo chadziajstwo

O przepraszam, ja jestem student z Leszna studiujący aktualnie we Wrocławiu (stąd
      ten adres). Małe pytanko: dlaczego Warszawa i Wrocław piszesz małymi literami ?
      Masz jakiś kompleks ? :)
      • student# Re: znów o poznaniu 27.02.02, 18:25
        Nie ma za co przepraszać.
        A swoją drogą to nie masz się czego przyczepić ? Przecież Poznań też jest z
        małej litery więc o co Ci chodzi ?
        • Gość: RAdost Re: znów o poznaniu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 27.02.02, 20:23
          student# napisał(a):

> Nie ma za co przepraszać.
          > A swoją drogą to nie masz się czego przyczepić ? Przecież Poznań też jest z
          > małej litery więc o co Ci chodzi ?

moze monitory we Wrocławiu odczytuja Poznan zawsze z duzej litery?? jakis
          kompleks doliny krzemowej??
          usmiechniety Radost
          • Gość: XDS Re: znów o poznaniu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.03.02, 02:05
            Gość portalu: RAdost napisał(a):

> student# napisał(a):
            >
            > > Nie ma za co przepraszać.
            > > A swoją drogą to nie masz się czego przyczepić ? Przecież Poznań też jest
            > z
            > > małej litery więc o co Ci chodzi ?
            >
            > moze monitory we Wrocławiu odczytuja Poznan zawsze z duzej litery?? jakis
            > kompleks doliny krzemowej??
            > usmiechniety Radost

Radost Ty chyba masz problemy ze wzrokiem albo percepcją. Przecież już pisałem,
            że we Wrocku tylko studiuję a urodziłem się i mieszkam w Lesznie.
            • Gość: Misiek Re: znów o poznaniu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.03.02, 16:11
              Radost musisz się wreszcie przyzwyczaic, że Poznań wraca to swojej pierwotnej
              roli czyli łącznika między Gdańskiem a Wrocławiem.Każda era się kończy.
      • anka9009 Re: znów o poznaniu 01.03.02, 21:55
        Gość portalu: XDS napisał(a):

> Gość portalu: XX napisał(a):
        >
        > > ludzie, przeglądam od czasu do czasu to forum i nie mogę zrozumieć dlaczeg
        > o
        > > ludzie z warszawy czy z wrocławia usiłują nam wmówić że mamy jakieś
        > > kompleksy,albo że stajemy na paluszkach żeby dosięgnąć warszawy.
        > > broń boże , ja za nic w świecie nie chciałbym żeby poznań był taki jak war
        > szawa
        > > .
        > > no czy chcielibyście mieć u nas tych przesiedleńców zza buga, z ich brudem
        > ,
        > > nieporządkiem, wrodzonym lenistwem
        > > już moja prababcia mawiała że w warszawie samo chadziajstwo
        >
        >
        > O przepraszam, ja jestem student z Leszna studiujący aktualnie we Wrocławiu (st
        > ąd
        > ten adres). Małe pytanko: dlaczego Warszawa i Wrocław piszesz małymi literami ?
        >
        > Masz jakiś kompleks ? :)

nie wiem czy zauważyłeś, ale poznań też napisał małą literą
        mało kto bawi sie tutaj w pisownie małą i wielka literą
    • Gość: yy Re: znów o poznaniu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.03.02, 16:15
      Gość portalu: XX napisał(a):

> ludzie, przeglądam od czasu do czasu to forum i nie mogę zrozumieć dlaczego
      > ludzie z warszawy czy z wrocławia usiłują nam wmówić że mamy jakieś
      > kompleksy,albo że stajemy na paluszkach żeby dosięgnąć warszawy.
      > broń boże , ja za nic w świecie nie chciałbym żeby poznań był taki jak warszawa
      > .
      > no czy chcielibyście mieć u nas tych przesiedleńców zza buga, z ich brudem,
      > nieporządkiem, wrodzonym lenistwem
      > już moja prababcia mawiała że w warszawie samo chadziajstwo

ty chyba nie wiesz gdzie mieszkasz pruski pomiocie.
      • Gość: moler Re: znów o poznaniu IP: *.de.deuba.com 04.03.02, 11:03
        Kochani, chciałbym zauważyć, że przesiedleńcy zza Buga nie trafili do Warszawy tylko na polskie ziemie
        zachodnie - głównie Wielkopolska (ale nie wszyscy Poznaniacy jak widać do szkoły chodzili). Ci wszyscy
        aktualni "warszawscy buce" pochodzą z Poznania, Wrocławia, Krakowa, Gdańska itd (pozdrawiam przy okazji
        mieszkańców tych miast).
        Kolejną rzeczą jest to, że źle świadczy to o "szacownym" Poznaniaku, który z taką pogardą mówi o
        mieszkańcach kresów, o ludziach, którzy sporo przeszli i dużo wycierpieli. Burakiem jesteś poznański
        człowieczku!!!
        Kochani poznaniacy, czytam tak sobie te wszystkie fora na tym portalu, "wędruję" z miasta na miasto i tyle
        nienawiści, ksenofobii i megalomanii jeszcze nie spotkałem jak u Was. Nie wypierajcie się swoich kompleksów, bo
        tak w nich ugrzęźliście, że ich już zupełnie nie dostrzegacie!!!
        Bez przerwy mówicie o swojej wielkopolskiej gospodarności, która już chyba tylko legendą pozostała, bo w
        Polsce częściej się mówi o Waszym skąpstwie, a nie godpodarności.
        Większośc Poznaniaków to porządni ludzie i nie sądzę, żeby ich specjalnie te słowa zabolały, bo mam nadzieje,
        że rozsądek weźmie górę.
        Każdy ma jakieś kompleksy, a Polacy są narodem zakompleksionym w szczególności. Tylko Ci, którzy mają z tym
        największe problemy nie potrafią sobie tego uzmysłowić. Poznań (wiem, że nie należy generalizować, ale
        czasami pomaga to uwypukleniu problemu) ma wielki kompleks niższości, co bardzo wyraźnie widać na tym
        forum....często jest to kompleks niższości... wobec Warszawy. Z jednej strony nikt nie che, aby jego miasto było
        takie jak Warszawa, a z drugiej garną się tutaj ludziska za chlebem i przepraszają się z Warszawką. To świadczy
        tylko o hipokryzji. Po co zresztą poruszany jest ten temat? Ja niechciałbym, aby Warszawa była taka jak Moskwa,
        ale nie zgania mi to snu z powiek, bo nie mam (jako Warszawiak) kompleksu Moskwy...za to zapewne mam
        komplekst takiego Paryża, gdyż uważam to za maksymalmnie snobistyczne miasteczko...chociaż nigdy tam nie
        byłem.
        To samo dzieje się z Poznaniem....małomiasteczkowe, prowincjonalne komleksy Poznaniaków...czym wcześniej
        uświadomimy sobie, że jesteśmy zaledwie zaściankiem tym lepiej dla naszego zdrowia psychicznego.

Pozdrowienia z bucowatej Warszawy od bucowatego Warszawiaka
    • obcasy Re: znów o poznaniu 08.03.02, 15:20
      No właśnie.
      Dostałam awans do Poznania lub Warszawy i wybrałam to pierwsze.
      • Gość: moler Re: znów o poznaniu IP: 193.150.166.* 08.03.02, 17:37
        obcasy napisał(a):

> No właśnie.
        > Dostałam awans do Poznania lub Warszawy i wybrałam to pierwsze.

gratuluję, będziesz miał nieco spokojniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka