Dodaj do ulubionych

Seniorom potrzebne są znaki

06.06.11, 12:23
Ręka do góry, kto zwraca uwagę na znaki ostrzegawcze i z ich powodów zdejmuję nogę z gazu. Poziomu bezpieczeństwa i komfortu pieszych nie podniesie się stawiając kolejne tabliczki. Na to są inne sposoby, dające rzeczywiste efekty. Po pierwsze należy lepiej oświetlić przejścia dla pieszych latarniami niżej ustawionymi niż te standardowe, a także budować wysepki i tworzyć przewężenia czy śluzy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rycerska Lepsze te znaki niż nowa sygnalizacja IP: 217.153.4.* 06.06.11, 13:33
      Ja zwracam uwagę i naprawdę reaguję. Widziałem już zbyt wiele tragedii na drodze i nie chce więcej ich oglądać. Z doświadczenia wiem, że znaki zakazu zawsze będą lekceważone gdyż są narzucane bez naszego udziału. Jednak znaki ostrzegawcze typu "osiedle", "dzieci" itp. są ustawiane przez lokalnych mieszkańców i sa P-R-A-W-DZ-I-W-E. Nie służą do nabijania kasy fotoradrowcom, nie służą do wybielania błędów drogowców (mosty do 5t?!), nie służą do uspokojenia sumień GDDKiA (podwójna ciągła przez 5km). Służą temu po co je wymyslono - by chronić mnie i tego beidnego dziadka, który nie zobaczy i nie usłyszy samochodu jadącego 100kmh po Grunwaldzkiej. I naprawe lepiej ustawić taki znak "Uwaga Staruszkowie", niż obejrzeć kolejne spowalniające światła na skrzyżowaniach. Kto nie wierzy niech pojedzie na Grochowską/Rycerską. Właśnie zamontowano tu pełnoprawna sygnalizację uliczną tylko dlatego, że emeryci nie mogli przejść spokojnie do Żabki naprzeciwko.
    • aisling_26 Seniorom potrzebne są znaki 06.06.11, 15:20
      Emerytom zamiast znaków potrzebny jest rozum. Wielokrotnie byłam świadkiem (będąc pieszym) jak śpieszące się dziadki "przebiegały" na czerwonym świetle lub przez ulicę w miejscu do tego nie przeznaczonym chociaż przejście dla pieszych znajdowało się 10 metrów dalej.
      Zapraszam policjantów z drogówki na pętle na Ogrodach - przystanki autobusowe przy ul. Szpitalnej - może jak wlepią kilka mandatów to ukrócą te praktyki.
      • Gość: Jahu Re: Seniorom potrzebne są znaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.11, 15:24
        Święta prawda! co pisze aisling_26 Ledwo chodzi ale na czerwonym albo 20 metrów od przejścia potrafi się władować na jezdnie! Karać mandatami bez względu na wiek, a od razu będzie bezpieczniej!
      • Gość: m Re: Seniorom potrzebne są znaki IP: *.icpnet.pl 06.06.11, 16:41
        apropos Ogrodów - tam masz 50 albo 92 bodajże - czemu na przeciwnych stronach ulicy i czemu nigdy nie wiadomo co przyjedzie?

moi rodzice są seniorami i jakoś potrafią poruszać się po ulicach (ale to Warszawiacy jak i ja)
    • xplict Seniorom potrzebne są znaki 06.06.11, 18:26
      proponuję jeszcze "uwaga zezowaci", "uwaga zakochani", "uwaga matki karmiące" a przed biurem pana senatora obowiązkowo znak "uwaga kretyni"
    • bimota Re: Seniorom potrzebne są znaki 06.06.11, 21:50
      Tobie sie chyba za bardzo te sluzy przewezily..
    • Gość: Prawo Re: Seniorom potrzebne są znaki IP: *.man.poznan.pl 07.06.11, 08:46
      Bo policja gó... robi i zamiast wlepiać mandaty dla staruchów włażących na czerwonym prosto pod koła, poza przejściami dla pieszych, olewających przejścia podziemne, daje jakieś pouczenia albo udaje, że nie widzi. Dno nie policja, wielokrotnie widziałem, jak stojąc obok przejść dla pieszych nie interweniowali pomimo łamania przepisów przez idiotów! Inna sprawa, że niektóre skrzyżowania są tak zaprojektowane, że trzeba wykazać obywatelskie nieposłuszeństwo albo czekać 5min. na zmianę światła.
      • bimota Re: Seniorom potrzebne są znaki 07.06.11, 12:01
        No wlasnie... a oni sie do mnie przypieprzaja, ze rowerem jade na czerwonym... :P

Samochodami wyprzedzajacymi na przejsciu tez by sie mogli zajac...
        • Gość: Do bimka Re: Seniorom potrzebne są znaki IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.11, 15:41
          Bimek ! Nic prostszego,startuj w jesiennych wyborach z partii Osmolonegokota i majac immunitet POselski bedziesz im mogl sie odszczekac: Odpie...ie sie szlifierze tretuarowi ! Nic Ci nie zrobia bo bedziesz mial glejta z Wiejskiej.Hihi :-))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka