Dodaj do ulubionych

Gdzie będą cięcia? Prezydent Grobelny: Wszędzie!

14.07.11, 19:08
Po pierwsze: wiem, "socjologiczne czary-mary", ale jak 131 osób może być uznane za reprezentatywne dla grubo ponadpółmilionowej społeczności? To ściema. Druga sprawa, że takie "fachowe badania", jeśli już musi być, że "socjologia", to powinny co roku przeprowadzać wszystkie wydziały miejskie, najlepiej na większych próbach z uwzględnieniem dystrybucji w przestrzeni/umiejscowienia respondentów - wtedy np. dowiedzielibyśmy się, że 98% mieszkańców Naramowic chce inwestowania w drogi i transport publiczny, nie mówiąc o dalszych peryferiach Miasta.
Nie chce mi się komentować wszystkiego, tym bardziej, że nie uważam tego za badanie naukowe, tylko zabawę (podobnie jak prez. Grobelny. który będzie się tym podpierał kiedy uzna za stosowne, a gdy uzna inaczej to się będzie tym podcierał). Mam wskazówkę jak zaoszczędzić na kulturze - zupełnie zbędny na stanowisku zastępcy ds. m.in. kultury jest niejaki p. Hinc, który pewnie kosztuje Miasto ze 200 tys. rocznie. Z jego funkcji i tak nic nie wynika, co sam zainteresowany rozumie i dlatego nic kompetentnego nie robi.
Niech jego funkcję przejmie któryś z bardziej szanowanych kolegów zastępców prezydenta - w sumie obojętnie który, każdy będzie lepszy. W ten sposób będzie można tez wykazać cięcia w administracji...
Obserwuj wątek
    • good_vibrations Gdzie będą cięcia? Prezydent Grobelny: Wszędzie! 14.07.11, 19:10
      Mam wrażenie, że to tylko zagrywka pod publiczkę i tak naprawdę prezydent zadecyduje w wąskim gronie "specjalistów" o wszystkich cięciach.

Może się nie znam, ale chcą oszczędzić 100 mln, a na samo wykończenie stadionu potrzeba 30 milionów. Jakby miasto obcięło administrację o 10% powiedzmy, zwykły obywatel nawet by tego nie zauważył, ale już wskaźniki bezrobocia nie wyglądałyby tak różowo.

Ogólnie duży minus za zarządzanie budżetem dla władz miasta.
      • Gość: antygrobalista Re: Gdzie będą cięcia? Prezydent Grobelny: Wszędz IP: *.173.22.16.tesatnet.pl 14.07.11, 20:47
        pierwsze ciecia na szyji prezia proponuje. nad kolejnymi zastanowimy sie po ponownych wyborach na prezia.
      • Gość: mkrs Re: Gdzie będą cięcia? Prezydent Grobelny: Wszędz IP: *.adsl.inetia.pl 14.07.11, 20:57
        Mało tego! Rychu ogłosił ankietę i zebrał odpowiedzi, teraz zrobi wszystko po swojemu, a na koniec powie, że miasto się stacza, ale... tak chcieli obywatele, których przecież zapytał o opinię!

Ta menda nie ma skrupułów i złapie się wszystkiego, byle tylko wytrwać przy korycie. Nie zdziwi mnie absolutnie żadne zagranie tego żałosnego politykiera.
        • Gość: J.J-P. Re: Gdzie będą cięcia? Prezydent Grobelny: Wszędz IP: *.icpnet.pl 15.07.11, 10:41
          Jedno jest pewne, że to urzędnicze bizancjum zbańczy, prędzej czy później.
          I to napawa optymizmem, a konieczność cięć zapowiada rychły koniec.
          Oczywiście na bankrucie też można zarobić, przejąć masę upadłościową (grunty, stadiony) na atrakcyjnych warunkach, (w III-IV przetargu za śmieszne pieniądze), (np. wytwórnia płyt na Ratajach).
          Przykro, że to my mieszkańcy będziemy za to płacić, ale to kara za milczące przyzwolenie.
          Za oddanie miasta w ręce urzędników i politykierów. Za poddanie się emocjom, a nie racjonalne ekonomicznie uzasadnione decyzje, (stadion). Za powszechną zgodę na niekompetencję, za dopuszczenie do ucieczki urzędników od kontroli rady, czyli do spółek miejskich, za przyzwolenie na działania zakulisowe.
          Za kompromisy dla zleceń z urzędów i dostaw do urzędów, dla etetów. Za poddanie się dyktatowi deweloperów i pseudobiznesmenów, (tzw. kultura, sport, nauka).
          Sami wynieśliśmy urzędników na piedestał, nadmuchaliśmy te balony,
          a to przecież ciągle usługodawcy marnej jakości, pozoranci.
          Może wzorem Włoch cięcia płac rzędu 50%, cięcia kosztów funkcjonowania urzędów 30%, opodatkowanie siedzib i urzędów, rozliczenia kosztów ich funkcjonowania po cenach rynkowych i kurtyna w górę, ręce i karty na stół.
          =====
          Jak przekazać pieniądze z funduszy infrastruktury do telewizji lokalnej (czy tak finansuje się przychylnośc mediów?) ?
          Zamówić tramwaje i filmy reklamowe. Miasto płaci, a ludzie telewizji kasują.
          Niby nic takiego, tylko po co takie mącenie (prawno-finansowe wygibasy) i dlaczego moją kasę, bez mojej zgody, a nawet bez pytania, przekazano do tv.
          Urzędnik Pan i Władca?
          Czy radni wiedzą co się faktycznie dzieje z miejską kasą?
          ======
          Operator stadionu ma płacić wg oferty na 3,1 - 6 mln zł rocznie. Ile wynosi podatek gruntowy od tych terenów, ile podatek od nieruchomości, ile odsetki od kredytu na budowę stadionu?
          To po stronie właściciela. Czy te kwoty się chociaż zerują?
          Może któryś radny to zestawi. Może któryś to potrafi i zachowa się racjonalnie, przyzwoicie?
          Czy widzicie tę zależność :
          im kasa na promocje miasta rośnie, tym liczba mieszkańców maleje. :-))
          =====
          To nie tylko problem "Rycha", to problem dużo szerszy, to problem tzw. elit miasta.
          Nie dorosły do wolności, do odpowiedzialności, a z mentalnością dozorców niewolników, lub urzędników dworskich (poddanych feudalnych) prowadzą miasto do upadku, jak ślepcy.
          ======
          Kochajmy się jak bracia, a liczmy jak żydzi ! (brakuje nam mądrych sąsiadów?)
    • onwlkp Gdzie będą cięcia? Prezydent Grobelny: Wszędzie! 14.07.11, 19:35
      Rysiu, leb sobie swoj obetnij lepiej... Bylo trzeba nie stawiac tego takiej katastrofy budowlanej jak stadionik za setki milionow pln, a juz wiecej pieniedzy byloby w budzecie miasta, a nie teraz placzesz ze kasy nie ma palancie. Dla mnie jestes zwyklym oszustem i nierobem.
      • Gość: obserwator Re: Gdzie będą cięcia? Prezydent Grobelny: Wszędz IP: *.cable.net-inotel.pl 14.07.11, 20:08
        Będą cięcia? Przed Euro ? Czy to znaczy że zwolni się co 10 urzędnika, wstrzyma część pozostałych inwestycji i nie da kasy policji na dodatkowe patrole ? Pewno też obetnie się ZDMowi, straży miejskiej i MPK... Przed Euro ? Toż to coś nienormalnego ??? Aż strach się bać.
        • Gość: J.J-P. Re: Gdzie będą cięcia? Prezydent Grobelny: Wszędz IP: *.icpnet.pl 15.07.11, 11:05
          Po co patrole? Czego się boisz? Chcesz państwa policyjnego?
          Dosyć mamy policjantów i strażników miejskich (przynajmniej za biurkami).
          A do tego cała armia ochroniarzy. Niech UEFA ich sobie wynajmie (zapłaci).
          Dlaczego mamy wspierać finansowo prywatną firma jaką jest UEFA w jej evencie finansowych jakim są ME 2012? Czy ktoś widział, przyjął, zatwierdził biznes-plan tej imprezy?
          Może chociaż część dotycząca Poznania?
          =========
          Z przecieków ; UEFA będzie do przodu od 1-2,5 mld euro", (ma już prawnie potwierdzone zwolnienia podatkowe), a Polska jak Bóg da, a szczęście pozwoli, wyzeruje sie po 10 latach.
          A Poznań ?
          ======
          Już najwyższy czas przestać finansować to bizancjum.
          Jeśli stojący krawężnik dostaje 2 koła brutto, za nic, to ile zapłacić zasuwającemu w robocie pracownikowi tzw. rynkowemu ? Jeśli przyjąć zasadę od wkładu pracy i jej społecznej użyteczności to z matematycznej proporcji wyjdzie coś jak nieskończoność! :-)))

• Gość: BezwolnyFundator Re: Gdzie będą cięcia? Prezydent Grobelny: Wszędz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.07.11, 19:52
      ale farsa!!! 100 mln oszczędności - będą cięcia wszędzie, mówi osk. Ryszard G., a jeszcze kilka dni temu żądał 30 mln dodatkowo na stadion! To są "cięcia wszędzie"?????!!!!!!
    • l.george.l Nie chcę Was straszyć, albe będzie katastrofa 14.07.11, 20:19
      Euro nie będzie żadnym sukcesem, a gigantyczna porażką. Przelewająca się przez Europę fala kryzysu nie będzie sprzyjać zabawie. Kibice, którzy przyjadą do Polski, wyjadą stąd rozczarowani, gdyż zastaną prowizoryczne dworce w trakcie przebudowy, autostrady prowadzące donikąd, kulejącą komunikację miejską, ulice jak po działaniach wojennych. Co zostawią po sobie poza górą śmieci, trudno przewidzieć. Stadion będzie nieustannie generować koszty. A to trawa zgnije, a to debile zdemolują widownię, a to któryś z kolesi ukradnie coś dla siebie, a to w końcu dziurawy dach będzie grozić zawaleniem. Od samego początku apelowałem: nie budować stadionu, wstrzymać jego budowę, postulowałem nawet jego rozbiórkę. I tak w końcu wyjdzie na moje, tylko szkoda tego miliarda.
      • Gość: poznaniak Re: Nie chcę Was straszyć, albe będzie katastrofa IP: *.173.22.16.tesatnet.pl 14.07.11, 20:48
        AMEN. Swiete slowa.
        • lukask73 Re: Nie chcę Was straszyć, albe będzie katastrofa 15.07.11, 08:46
          Gość portalu: poznaniak napisał:
          > AMEN. Swiete slowa.

No, w tym przypadku to akurat nie było najlepsze słowo. ;-)
      • Gość: geordi Re: Nie chcę Was straszyć, albe będzie katastrofa IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.07.11, 21:07
        między dwa a ponad trzech miliardów szkoda...
        100-150 baniek rocznie do 2027 - 2037
        plus koszt rozbiórki
    • pyrazgzikiem Gdzie będą cięcia? Prezydent Grobelny: Wszędzie! 14.07.11, 20:32
      A może tak pomyśleć też o pozyskaniu żródeł przychodu? Doją nas i tyle.
      • Gość: geordi Re: Gdzie będą cięcia? Prezydent Grobelny: Wszędz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.07.11, 21:14
        ale przecież Ryszard I obwieścił, ze Poznań ma maksymalne przychody.
        A skoro ma maksymalne, to poszukać większych niedasię. Koniec dyskusji.
        W związku z tym, porywającym dusze i umysły Poznaniaków, skupionych na już-wkrótce-skończonym STADIONie, pomysłem prezydenta jest podniesienie opłat leżących w gestii samorządu.

Jakie to pole dla publicity!
        "Dziś miały zostać podniesione opłaty za wode. Ze względu na dobro społeczene zostały podniesione ceny biletów MPK"
    • czarnyhs Gdzie będą cięcia? Prezydent Grobelny: Wszędzie! 14.07.11, 21:46
      rysiu - przede wszystkim sobie zrób "cięcie" - najlepiej baaaaaaaaaardzo głębokie i duże!!!!
    • dwabe Taniej się nie da? 14.07.11, 22:25
      Parę dni temu widziałem w tv program o stadionie zbudowanym w jakimś amerykańskim mieście, na 70 tys, z wysuwaną murawą (!!!), wyglądającym tak, jak bogaty wujek naszego. Koszt budowy: 150 mln dolarów.
      • kuka9 Re: Taniej się nie da? 14.07.11, 22:41
        niestety, ale to całe Euro i stadiony są nam tak potrzebne jak ....
        Tyle kasy w błoto - i to dosłownie, biorąc pod uwagę murawę.
        Ukraina i Polska po Euro będą utopione....
        Poza stadionami do utrzymania zostaną nam niedokończone drogi i bieda....
      • alfalfa Re: dolicz VAT 14.07.11, 22:43
        W USA nie ma VAT. Jeśli potównujesz z Polską, dolicz VAT - 33mln przy stawce 22%. Na dzień dobry drożej.
        A.
      • Gość: mkrs Re: Taniej się nie da? IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.11, 06:12
        Mnie najbardziej zastanawia co innego: jakim cudem u nich taki obiekt nie tylko można wybudować taniej, ale też najczęściej bez wsparcia publicznego. Mało tego - na tym obiekcie później przez cały czas się zarabia! To jest dopiero fenomen - ale tak to już jest, jak się inwestuje swoje pieniądze, a nie publiczne, czyli "niczyje"...
        • Gość: J.J-P. Re: Taniej się nie da? IP: *.icpnet.pl 15.07.11, 17:26
          To nie żaden fenomen, po prostu mają dużo niższe podatki i dużo niższe koszty działania służb państwowych, po prostu tam dzień wolności podatkowej mają w marcu ( na początku), a my w czerwcu, lipcu zależy od roku, a tak uwzględniając parapodatki to we wrześniu, październiku.
          U nas człowiek jeszcze dobrze nie wystartuje, a już jest skubany (ZUS wg deklaracji przy stratach na rozruchu, zaliczka listopadowa na PIT-a). U nas mamy struktury i podejście feudalne, musisz się pytać o pozwolenie, żeby żyć , żeby coś zrobić?
          Jak nie, to i tak sąsiedzi cię zagryzą, a wszystko zgodnie z prawem. ;-))
          W USA , Kanadzie się tak nie grodzą, bo szkoda siana, u nas rudera, ale z kutym płotem.
          Obłęd. Takie odmóżdżenie.
    • Gość: załoga z Polnej Re: Gdzie będą cięcia? Na Polnej!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.11, 22:44
      Się da - się zrobi! Ale uszykujcie dużo "dutków", bo na NFZ nie będziemy robić!
      Nie macie siana - to sie męczcie, durne baby bez znieczulenia i bez "cięcia"!
      I co nam zrobicie? Poskarżycie się rzecznikowi praw obywatelskich? ble, ble,ble...
      Jesteśmy NIETYKALNI!!!
    • spinaker206 Ile setek tysięcy kosztowało to badanie? 15.07.11, 01:25
      Ile setek tysięcy kosztowało to badanie?

Wyniki nic nowego nie wniosły, w porównaniu do tego co podnoszą organizacje pozarządowe non profit.
      Zmarnowane nasze pieniądze.
    • dr.europa Gdzie będą cięcia? Prezydent Grobelny: Wszędzie! 15.07.11, 03:09
      Co za typ z tego Grobelnego? Zrujmowal i zadluzyl miasto a teraz wyglasza jakies pierdoly o oszczedzaniu. Gdyby mial odrobine honoru odszedl by ze stanowiska. Co za porazka.
      • Gość: rev Re: Gdzie będą cięcia? Prezydent Grobelny: Wszędz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.11, 05:56
        daliście Rysiowi wolną rękę - wybraliście na prezydenta- a teraz kąsacie?
        a feee- macie na co zasłużyliście
        • Gość: mkrs Re: Gdzie będą cięcia? Prezydent Grobelny: Wszędz IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.11, 06:10
          Nie obarczaj mnie odpowiedzialnością za decyzję innych osób!
    • amirez Gdzie przytnie Rycho? 15.07.11, 09:37
      Oczywiście będą cięcia - wszędzie. No, prawie wszędzie. Bo prezio i jego kompania dadzą sobie sowite podwyżki. W końcu za darmochę nie siędą i nie będą myśleć komu uciąć ;)
      =====================================================
      Jaki prezydent, takie cięcia ;)
      • Gość: pagania Im ten miś (stadion) droższy, tym... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.11, 10:38
        Rysiu, Wam się nie opłacało taniej zbudować Bubel Areny.
        • Gość: matt nie marek Re: Im ten miś (stadion) droższy, tym... IP: *.ip.netia.com.pl 15.07.11, 11:02
          zacytuje klasyka:
          "Wiesz co robi ten miś? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. To jest miś na skalę naszych możliwości. Ty wiesz, co my robimy tym misiem? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo i nikt nie ma prawa się przyczepić, bo to jest miś społeczny, w oparciu o sześć instytucji, który sobie zgnije, do jesieni na świeżym powietrzu i co się wtedy zrobi?
          Protokół zniszczenia...
          "
    • imanust zaprzeczaja sami sobie w tym badaniu 15.07.11, 15:29
      wg badania 58% osób jest za zmniejszeniem tempa budowy drog rowerowych, a taka sama liczba jest za poprawą stanu drog, 41% za poprawa bezpieczenstwa.
      drogi rowerowe sa elementem infrastruktury drogowej, a rowerzysci jako uzytkownicy drog podlegaja takiej samej ochronie jak samochodziarze czy piesi.
      zatem ich bezpieczenstwo powinno byc tez poprawiane, biorac pod uwage to, ze bezpieczenstwo drogowe jest skaldnikiem bepzieczenstwa w ogole
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka