Dodaj do ulubionych

Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu

29.08.11, 08:51
10 września organizujemy w Poznaniu pierwszy bazar produktów ekologicznych.
Będzie on odbywał się co tydzień w sobotę na Placu Bernardyńskim w godzinach od 9tej do 15tej.
Na Bazarze będą produkty wyłącznie wytwarzane ekologicznie (certyfikowanie) w dużej mierze, bezpośrednio od producentów.
Juz teraz wiemy, że będa warzywa, mięsa, świeże ryby.
Chcemy aby Bazarowi towarzyszyły wykłady o zdrowym żywieniu, szkoła jogi etc.
Mam pytanie: na jakich produktach szczególnie Wam zależy?

Pozdrawiam
Zespół Zielonego Bazaru
Obserwuj wątek
    • Gość: Hanke Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu IP: *.pools.arcor-ip.net 29.08.11, 08:58
      Jak to na jakich produktach !? Oczywiscie,pyry z gzikiem i karminadle od Hanysow nie !? :-))
    • lili_marleen Ekościeżka zdrowia z obciażeniem 29.08.11, 09:51
      zielonybazar napisała:

> 10 września organizujemy w Poznaniu [b]pierwszy bazar produktów ekologicznych[/
      > b].
      > Będzie on odbywał się co tydzień w sobotę na Placu Bernardyńskim w godzinach od
      > 9tej do 15tej.

Produkty o których piszesz siłą rzeczy przeznaczone są dla konsumentów świadomych, takich którzy są gotowi przejechać pół miasta by kupić coś dobrego, takich dla których cena marchewki ma mniejsze znaczenie - liczy się jej jakość. Taki klient to nie babcia z torbą na kółkach przyjeżdżająca tramwajem ani dziadek-piechociarz z siatką i laską. Wasz target to nabywcy zmotoryzowani, przywyczajeni do zakupów typu cash&carry. Oni nie chcą robić zakupów w miejscu gdzie najpierw trzeba szukać miejsca do zaparkowania, potem kawał drogi dojść do straganu a następnie z pełnymi torbami pełnymi zakupów pokonać drogę powrotną do zaparkowanego auta.

Ergo - może warto przemyśleć lokalizację? Plac Bernardyński nie obfituje w miejsca parkingowe, natomiast położony niedaleko Plac Wielkopolski ma ich dostatek. Jestem amatorką towarów jakie zamierzacie sprzedawać - jednak co mi z tej inicjatywy jeżeli nie będę miała gdzie postawić samochodu i nie chcę narażać się na kilometrowy spacer objuczona siatami?
      • Gość: xoni ******* Re: Ekościeżka zdrowia z obciażeniem IP: *.pools.arcor-ip.net 29.08.11, 10:18
        Lili,ja Ci nie Fremde,ale zycze,obys kupowala tam same towary z napisem "Bio" i pachnace POlska wsia ! Jak znam Twoich ziomkow,na wiekszosci zieleninie zostaniesz zroBIOna w nabial za duza kase ! :-))
      • bimota Re: Ekościeżka zdrowia z obciażeniem 29.08.11, 12:19
        Super rowerek znow sie zepsul ? :P
      • Gość: es Re: Ekościeżka zdrowia z obciażeniem IP: *.semajag.dyn.perspektivbredband.net 29.08.11, 13:46
        Klient ktory kupuje produkty eko jest "swiadomy" i na zakupy jezdzi rowerem!
        Poza tym: czy w Polsce mozliwy jest rynek zywnosci ekologicznej? Przy tych zanieczyszczeniach srodowiska? W latach 90-tych mialam na biurku ekspertyze dot. zanieczyszczen (metale ciezkie, PAH, zwiazki chemiczne itp). Eksperci uwazali iz nalezaloby sciagnac 60 cm warstwe ziemi na obszarze o srednicy ok 90km liczac Pn jako centrum. Po nawiezieniu nowej ziemi mozna bybylo myslec o rozpoczeciu upraw i hodowli. Nie sadze aby uplyw czasu cokolwiek poprawil.
        Tak ze sam projekt jest cokolwiek wydumany, moim skromnym zdaniem. A te wszystkie certyfikaty?? Papier zniesie duzo, i jeszcze wiecej.
        • bimota Re: Ekościeżka zdrowia z obciażeniem 29.08.11, 14:12
          Kto powiedzial, ze "ekologiczna" musi byc zdrowa ?
        • lili_marleen Re: Ekościeżka zdrowia z obciażeniem 29.08.11, 17:22
          Gość portalu: es napisał(a):

> Klient ktory kupuje produkty eko jest "swiadomy" i na zakupy jezdzi rowerem!

Nie wiem jak Ty ale ja zakupy robię raz w tygodniu. Polecam zatem targać 5 kg pyrów, kilka peczków włoszczyzny, kilka kg pomidorów, parę kilo owoców i do tego mleko, masło i z tuzin jaj rowerem - no chyba że z przyczepką

> Poza tym: czy w Polsce mozliwy jest rynek zywnosci ekologicznej? Przy tych zani
          > eczyszczeniach srodowiska?

Nie wiem co to zywnosć ekologiczna i nie chcę wiedzieć. Na rynku kupuję okreslone odmiany jabłek, ziemniaków i pomidorów. Wskaż mi sklep gdzie kupię pomidory "bawole serca", pyry "denary" czy jabłka "złota koksa". Interesuje mnie nie tylko odmiana ale i jakość owocu czy warzywa. Cena nie gra roli. Byc może w tesco dostanę pyry rasy niewiadomej za 50 gr, na pewno dostanę w 'oszołomie' najtańsze jajka od kury co nie widziała słońca i małe kwaśne brzoskwinie za 3 zł w Lidlu. Być może , ale oszczędzając na żarciu potem wiekszośc z tego wyrzucę bo nikomu nie będzie to smakowało. Na rynku mam swoich dostawców, którym ufam i się jeszcze nie zawiodłam. Szukam też ciagle nowych - stąd inicjatywa z Rynku Bernardyńskiego mi się podoba, tylko czemu robia to w miejscu gdzie nie ma szans na parking ?
          • bimota Re: Ekościeżka zdrowia z obciażeniem 29.08.11, 21:37
            Te pyry to poznanskie krasnoludki ? Myslalem, ze niewolnictwo zniesiono...
          • mapo0 Re: Ekościeżka zdrowia z obciażeniem 29.08.11, 21:49
            Nie pękaj! Wokół jest dużo płatnych parkingów za 3 zł za godzinę, zarówno miejskich jak i prywatnych. W sam raz, żeby nakupić pyrów i zatargać do autka.
      • Gość: Zespół Zielonego B Darmowe parkingi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.11, 21:27
        Miło nam poinformować, że w sobotę nie działa Strefa Parkowania a więc będzie można do woli, za darmo parkować auta wokół całego Placu Bernardyńskiego. Gwarantuje co najmniej dwa razy więcej miejsc niż na Rynku Wielkopolskim. Zapraszamy od 10.09.2011
        ps. w razie czego pomożemy zanieść siatki (tytki) do auta:)
    • bimota Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu 29.08.11, 12:24
      "Ekologiczne w duzej mierze".... Tzn w ilu procentach ? :P

> Juz teraz wiemy, że będa warzywa, mięsa, świeże ryby.

U... to wybitnie szybko chloniecie wiedze... Swieze ryby, a miesa - jak rozumiem - niekoniecznie... :)

> Zespół Zielonego Bazaru

Dobrze, ze nie Downa...
      • Gość: xoni ******* Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu IP: *.pools.arcor-ip.net 29.08.11, 15:50
        Zaczynasz Bimek wychodzic na prosta z dobrymi POstami ! POwoli zyskujesz na wartosci i wylapujesz plusowe punkty u Germanca ! POzdrawiam Hihi :-))
        • lili_marleen Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu 29.08.11, 17:27
          Bimek zyskuje tak na wartości jak złotówka do franka w ostatnich miesiacach. Tzn wszyscy wierzą że zyska ale spadkom końca nie widać
      • Gość: Zespol Zielonego B Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.11, 21:29
        W ofercie Bazaru- ekologiczne, świeże mięso z trzech masarni w Polsce, które jako jedyne posiadają certyfikaty eko na swoje wyroby. Dodatkowo szeroki wybór ryb: świeżych i wędzonych. Wszystko najwyższej jakości. Przyjdź i sprawdź. Zapraszamy!
        • bimota Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu 29.08.11, 21:41
          Tzn z ktorych, konkretnie... ?
          • Gość: Krupniok Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu IP: *.pools.arcor-ip.net 29.08.11, 21:53
            ECKO- Heniu Stoklosa ! :-))
    • mapo0 Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu 29.08.11, 21:24
      Super inicjatywa!!! Popieram i wybiorę się 10 września.
      Ja bym chciał takie produkty:
      - sery
      - wędliny
      - szynki
      - mięso inne
      - ryby
      - jaja
      - mleko
      - kawa
      - warzywa
      - owoce
      - pierogi
      - piwa
      - wina
      • lina77 Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu 30.08.11, 14:57
        Popieram :) Zabieram koleżankę ! :)
        • Gość: Bimota Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.11, 00:31
          Komu ? :P
    • vonbingen Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu 30.08.11, 21:58
      Wiem, że to trochę z innej bajki, ale może byliby też Państwo w stanie z czasem oferować produkty z certyfikatami Fairtrade, a niewiedzącym przybliżyć zjawisko? W końcu, kawy i kakao, przy najszczerszych nawet chęciach, lokalnie w Wielkopolszcze nie wyprodukujemy :p
      • Gość: Zespół Zielonego B Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.11, 23:10
        Ciekawa opcja:) zaraz to namierzymy! bardzo dziękujemy za wskazówkę
      • mapo0 Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu 23.10.11, 13:49
        I co, pojawiły się kawy?
    • Gość: kris Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.11, 21:31
      Czy na Bazarze będzie też ekologiczne mięso? ale takie prawdziwe bez syfu w środku
      • bimota Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu 04.09.11, 23:52
        Nie tlko mieso, ale nawet miesa :P
    • linka-mj Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu 07.09.11, 13:18
      ja popieram takie akcje i pewnie wpadnę na bazar, z oszczędności czasu żywność eko kupuje przez internet poznan.wiemcojem.pl/
    • Gość: Krystyna Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu IP: *.certus.med.pl 09.09.11, 20:43
      Świetny pomysł!
      Warzywa, mięsa, świeże ryby - tak. Jaja też oczywiście. Miód.
      • mapo0 Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu 09.09.11, 21:50
        Czekam z niecierpliwością na jutrzejszy zielony bazar:) ciekawe co tam zaprezentują. A w niedzielę na Starym Rynku święto mięsa.
        • Gość: Hotel Włoski Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 21:58
          A w Hotelu Włoskim codziennie święto darmowego internetu, kawki i herbatki - gratis! (Choć bez śniadanka, niestety...).
          Widok z okien, zwłaszcza w sobotę rano - bezcenny! (I też "w cenie"!).
    • mapo0 Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu 10.09.11, 19:19
      Byłem, nabyłem: ser koryciński, jogurt kozi, chrzan, dżem,suszoną miętę i razowy makaron. Fajne, przyda się, żeby były jeszcze ryby a także więcej mięs i pieczywa. Niższe ceny poproszę :)
      • expressis_verbis Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu 10.09.11, 19:38
        Ja też byłem. Nabyłem dwa kawałki żółtego sera i wędzone kiełbaski. Ofertą pieczywa jestem mocno zawiedziony, chyba że "wszyscy" poekarze wylądowali na Starym Rynku...
        Ceny - faktycznie - "niech ich cholera", no ale usprawiedliwiam, bo chcę wierzyć, że to tyle warte (bo smaczne - i owszem!). Nota bene - oferta wędlin też ubożuchna...
      • Gość: ekolog Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 11.09.11, 00:00
        No to fajne zakupy zrobiłeś chyba za całą emeryturę.Niestety nie wróżę sukcesów tym
        produktom przy tych cenach. Kiełbasa wiejska 72zł/kg,ser podobno przyjechał aż z Mazur 100 zł/kg. Do widzenia. Nie dla mnie.
        • mapo0 Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu 11.09.11, 00:56
          Nie jestem emerytem. Ja kupiłem ser koryciński po 40 zł za kg, generalnie ceny były wysokie, ale jak się dokładniej przyjrzało, to można było znaleźć rzeczy w bardziej przystępnych cenach. Np. ekologiczny chrzan za 4 zł. Na te wszystkie rzeczy nie wydałem tak dużo kasy.
          • Gość: xoni ******* Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu IP: *.pools.arcor-ip.net 11.09.11, 01:10
            Mapcio,wiem zes nie glupi i prosze,nie daj sie wiecej robic w ekologiczny nabial nabijac kase wyzyskiwacza i trutnia ! Ostatnio zrobiono w Niemczech proby na zawartosc wszelkiego rodzaju "trucizn" w zywnosci i wyszedl szok ! 3/4 ekologicznego zarcia bylo wiecej skazonych niz POzostale.Wiec szkoda kasy i robienia z siebie idioty (sorki) ! POzdrawiam pijac darmowa kawe i herbate i uzywajac internetu za friko przez 24/h ! :-))
            • mapo0 Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu 11.09.11, 01:19
              Dziękuję, to co mam jeść, Beraterze Filipie?
              • Gość: xoni ******* Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu IP: *.pools.arcor-ip.net 11.09.11, 01:30
                Wszystko "czarne"(razowy chleb itp) i zielone sadzone zielonym do gory ! Pyry nie,bo nie zdrowe ! Zwlaszcza chipsy i POchodne ! O slodkim zapomnij !Browarek lub koniaczek dziennie moze byc a nawet wskazany ! Wtedy dozyjesz moich lat i pucka bedzie w pelni sprawna az do grobu,albo dluzej ! POzdrawiam :-))
      • lili_marleen Nihil novi sub sole 11.09.11, 08:07
        mapo0 napisał:

> Byłem, nabyłem: ser koryciński, jogurt kozi, chrzan, dżem,suszoną miętę i razow
        > y makaron.

Nie byłam - odstraszyły mnie korki o których głosno od tygodnia.
        Jednak, z tego co piszesz - nie wiele straciłam. Podobne stoiska są organizowane cykliczne w galeriach handlowych, stałe punkty sprzedaży są w King Crossie, Pestce i Prosiaku na Placu Sapiezyńskim. Wybór i ceny podobne i muszę nieco racji przyznać Sommerowi, że wiekszość tych produktów ekologiczna jest tylko z nazwy.
        Od czasu do czasu jednak coś takiego kupuję dla przełamania przyzwyczajeń smakowych, organizm potrzebuje zawsze jakiejś odmiany.
        • mapo0 Re: Nihil novi sub sole 11.09.11, 23:44
          Lili, boisz się braku miejsca do parkowania, boisz się korków. Tymczasem w sobotę nie wystąpiło ani jedno ani drugie. Zaparkowałem bez problemów przy Garbarach. Ruch w centrum jak to w sobotę - niewielki, żadnych korków.
          Co do samego Zielonego Bazaru - to jednak to nie jest to samo co podobne stoiska w King Crossie i Pestce. Tam byli autentyczni rolnicy, którzy przywieźli swoje produkty. Ale można było z nimi nawiązać kontakt, oferowali np. pobyty w swojej własnej agroturystyce połączone z oglądaniem wypieku chleba. Ceny i produkty według mnie były lepsze od takich galeriohandlowych pseudochłopskich stoisk. Polecam Ci wybrać się za tydzień. Strona to www.zielonybazar.com
    • bimota Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu 11.09.11, 23:47
      To ja sie za tydzien przebiore za chlopa (baby tez byly ? ) i bede sprzedawal miesa z Tesco :)
      • Gość: xoni ******* Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu IP: *.pools.arcor-ip.net 12.09.11, 01:37
        Bimek ! Ty sie juz lepiej nie przebieraj ! Ty nim juz jestes jako Rataj mieszkajacy na Ratajach.Trzym sie chlopie orczyka i nie daj sie okryc giezlem PO zjedzeniu ekologicznych berbeluch z Zielonego Bazaru ! :-))
        • Gość: gość Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.11, 20:30
          śmiać mi się chce z waszych nieprzychylnych wypowiedzi , dotyczących ekologicznych wiejskich produktów ! czy wiecie co to jest certyfikat ? i jakie są kary za stosowanie nawozów !!
          • lili_marleen Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu 25.10.11, 22:00
            Gość portalu: gość napisał(a):

> czy wiecie co to jest certyfikat ? i jakie są kary za
            > stosowanie nawozów !!

Poczekaj, niech zgadnę! Odcięcie toporem prawej dłoni?
            • Gość: G.Sommer Re: Zielony Bazar - ekologiczny rynek w Poznaniu IP: *.pools.arcor-ip.net 25.10.11, 22:55
              10/10 :-))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka