wlomat1 25.10.11, 21:41 Co się robi ze zwykłymi ludźmi w oligarchicznej III-ciej RP? Ona jest gorsza niż komuna... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mbcjjc Co za tendencyjna szmira!!! 25.10.11, 22:31 Mieszkańcy nie wiedzą jakie mają prawa?? To może się dowiedzą!!! Kto ma ich o tym informować?? Jeżeli Pana Redaktora tak to wzrusza to może ufunduje lokatorom poradę prawną, która kosztuje nawet w najlepszych poznańskich kancelariach 100-200 zł. To koszt porady, a nie prowadzenia sprawy. Ale za tą kwotę można uzyskać pełną informację - co nam wolno, czego nie, co może nowy właściciel a czego nie itd. Dlaczego Ci ludzie nie pójdą do prawnika?? Pisze Pan Redaktor, że mieszka tam około 100 osób. Po ile trzeba by się zrzucić na poradę prawną?? Lament i wrzask przed kamerami, to jedyna metoda - a redaktorzy łykają to jak barany... trochę obiektywizmu!!! Dlaczego nie pociągnął Pan Redaktor wątku sprzedaży budynku przez Fawor?? Pan Prezes Spółdzielni sprzedał budynek i umył rączki. Dlaczego nie zaproponował sprzedaży budynku/mieszkań dotychczasowym lokatorom?? Czy były rozmowy w tym kierunku?? A może propozycja sprzedaży dotychczasowym lokatorom była ale nie było z ich strony zainteresowania?? Dlaczego o tym ani słowa???? Cytuje Pan jedną z lokatorek, która mówi o klitach dwupokojowych za 1600,-zł. Tylko, że takie ceny obowiązują w mieście i tyle płacą najemcy na wolnym rynku. A może można wziąść kredyt i spłacać mieszkanie tak jak tysiące, dziesiątki tysięcy młodych ludzi???? Jak to jest, że w Poznaniu biadoli się ciągle i załamuje ręce nad postawami na zasadzie - mi się należy!!! ja mam mieszkać i płacić tyle ile dotychczas!!!, bo tak!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Pani Redaktor IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.10.11, 22:45 1. wziąć a nie wziąśc 2. Mieszkańcy chcieli ale odpowiadano im że nie jest uregulowana sprawa gruntu, a tu nagle hop.. 3. Co do wątku Fawora - popieram, dodałbym jeszcze wątek WBS (Neobank), kwestia kupna, oraz kredytowania. Normalny Kowalski ma problem z drobnym kredytem. Wydaje się że jest Pani/Pan młodym człowiekiem i na wiele spraw patrzy inaczej, no ale to Wasze prawo, życie bywa różne, a internet i telefony komórkowe nie byly od zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
mbcjjc Re: Pani Redaktor 25.10.11, 23:02 ad. 1 internet ma swoje prawa... między innymi szybkość pisania... można by się Pana czepić również, co do składni, gramatyki.... ale po co.... do meritum... ad. 2 czy jest ten wątek wyjaśniony w "artykule"?? jaka sprawa gruntu?? co konkretnie?? zamiast konkretów sieczka informacyjna. Rozumiem, że dziennikarze często nie znają się na niczym, a w szczególności na tym o czym piszą.... I co z tego, że może wyjaśni Pan to na forum, skoro to należało napisać w artykule!!!! Zamiast tego papka. Ad 3. O co chodzi z internetem i telefonem komórkowym?? Co to ma do rzeczy?? Ale jeśli ma - w Pana ocenie - to czy mieszkańcy nie mają dzieci, wnuków, znajomych, kolegów?? Sto osób - nie wie nic i biernie czeka!!!!! Dla mnie to bierna i roszczeniowa postawa!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
borluuk Re: Co za tendencyjna szmira!!! 26.10.11, 00:50 Taaak... bo to działa tak, że jak prawnik napisze pismo, to wszystkie zbiry uciekają do lasu... oczywiście... 200 zł i po sprawie... jakie to proste! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Co się dzieje w kamienicy na Garbarach IP: *.icpnet.pl 25.10.11, 22:52 co za ch...e! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: Co się dzieje w kamienicy na Garbarach IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 25.10.11, 23:00 > Dostaliśmy listę mieszkań: dwupokojowe klitki za 1600 zł plus opłaty. Cóż, to są normalne ceny wynajmu mieszkań w Poznaniu. Pamiętam, jak wiele lat temu za pokoik 9m2 płaciłem ponad 400 zł miesięcznie... ale jakoś nie mówiłem, że to klitka. Odpowiedz Link Zgłoś
borluuk To już było! Działają tak od dawna 26.10.11, 00:46 W artykule zdjęcie tego śruby: poznan.naszemiasto.pl/artykul/641020,ul-strusia-kamienica-przechodzi-z-rak-do-rak-a-ludzie,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
mbcjjc ... 26.10.11, 01:18 Bez zrozumienia.... jakie pismo za 200,-zł.?? jakie zbiry?? o czym Pan pisze?? konkrety proszę. Konkretne rozwiązania?? Pan udzieli porady?? Poprowadzi sprawę?? Za darmo?? Proszę zatem udostępnić numer telefonu. Jestem tylko ciekaw jak z lokatorów uczyni Pan właścicieli?? Czy z faktu że ktoś "mieszka tu od zawsze" coś wynika?? jeśli ktoś jeździ od zawsze "jedynką" to staje się po latach właścicielem tramwaju?? Właściciel jest właścicielem a lokator lokatorem!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roman Re: ... IP: 95.108.107.* 26.10.11, 01:51 Lokatorem ale nie dłużnikiem! I do k... nędzy nie jesteśmy w dzikiej Rosji, żeby napakowane zbiry ze złotymi łańcuchami łamały bezczelnie prawo. Jesteś pełnomocnikiem, administratorem, wlaścicielem zachowuj się zgodnie z prawem, o to walczą ci ludzie. Daj wypowiedzenia zgodnie z prawem na piśmie. Obowiązuje 3 mies. okres wypowiedzenia. Nie urządzaj demolki i peneriady, bo do granicy Federacji Rosyjskiej jest kilkaset kilometrów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raro Kogo tym razem zleje policja? IP: *.171.32.2.static.crowley.pl 26.10.11, 09:56 Wczoraj policja pobiła obrońców konającej, eksmitowanej kobiety. Czy i tym razem Śruba i Łańcuch dostaną wsparcie Zmotoryzowanych Odwodów Mi(Po)licji Oligarchicznej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Kogo tym razem zleje policja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.11, 11:41 Moze teraz instytucje miejskie i panstwowe stana na wysokosci zadania, i doprowadza do konca wyjasnienie i zlatwienie tej sprawy poczawszy od mieszkancow tej kamienicy do prawdobodobnych winnych calej tej afery (Fawor? Neobank? Miasto?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Re: Kogo tym razem zleje policja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.11, 16:28 Czy Pan Prezes WBS (Neobanku) znalazł czas na wyjasnienie sprawy. Opina publiczna czeka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FMIZ Re: Co się dzieje w kamienicy na Garbarach IP: *.icpnet.pl 08.11.11, 09:18 Oficjalne stanowisko Firmy Fabryka Mieszkań i Ziemi Sp. z o.o. w sprawie Poznań ul. Piaskowa 2/3 W związku z pojawiającymi się w prasie i telewizji oszczerczymi i zniesławiającym naszą firmę artykułami prasowymi i produkcjami telewizyjnymi , niniejszym pragniemy oświadczyć: 1/ Dnia 15.10.2011 r. nasza Spółka podpisała Umowę Przedwstępną Sprzedaży na zakup nieruchomości położonej Poznaniu ul. Piaskowa 2/3. Stosowny wpis do KW został złożony do Sądu Rejonowego w Poznaniu dnia 28.10.2011r. 2/W dniu podpisania w/w umowy obiekt został nam przekazany protokołem zdawczo-.odbiorczym. 3/Została przekazana nam szczątkowa dokumentacja księgowa i umowy najmu. Zaś Firma Fawor nie przekazała ŻADNEJ dokumentacji technicznej w/w budynku .Istnieje realne podejrzenie, że takowa dokumentacja w ogóle nie istnieje. 4/Jako nowy administrator budynku wobec braku dokumentów o aktualnych odbiorach technicznych podjąłem decyzję o natychmiastowej kontroli stanu technicznego budynku (co też nastąpiło w tygodniu poprzedzającym Zaduszki).Jako że stan obiektu okazał się fatalny zleciłem sporządzenie odpowiednich ekspertyz stanu technicznego kamienicy. O wynikach tej kontroli natychmiast powiadomiłem Prokuraturę Okręgowa w Poznaniu pismem z dnia 25.10.2011r. gdyż uznałem że stan kamienicy stwarza realne zagrożenie dla życia i zdrowia lokatorów tam przebywających. Kamienicy moim zdaniem potrzebny jest niezwłocznie generalny remont. 5/W dniu 02.11.2011r wraz z Inspektorami PINB ustaliliśmy termin kontroli w/w budynku na 17.11.2011r. 6/ Obecnie trwa bieżąca konserwacja obiektu przed okresem zimowym( naprawa drzwi wejściowych na klatki schodowe , naprawa zapadających się fragmentów podwórza, naprawa powybijanych okienek na klatkach schodowych.) 7/Zarząd naszej firmy spotkał się 17.11.2011r. z przedstawicielem firmy EchoStar dostarczyciela sygnału telewizji kablowej do lokali i ustalił wstępne warunki przepięcia całej instalacji z zewnątrz do wewnątrz budynku. Firma Echo Star zobligował się do usunięcia niezwłocznie starej instalacji na swój koszt. 8/W związku z poinstruowaniem naszej firmy zarówno przez PINB jak i Policję o ciążącym na niej obowiązku informowania lokatorów o wystąpieniu wszelkich możliwych utrudnień związanych z przygotowaniem obiektu do zimy zobligowaliśmy się do wywieszania na bieżąco INFORMACJI dla Lokatorów. W związku z tym informacja o planowanych pracach pojawiła się w dniu 02.11.2011r. na budynku i w konsekwencji o możliwych utrudnieniach. Mogą one wystąpić aczkolwiek nie muszą. Jeżeli wystąpią postaramy jak najlepiej zabezpieczyć interes lokatorów kamienicy. 9/W chwili przejęcia obiektu zgłosiło się do naszej firmy kilka rodzin które same chcą zmienić mieszkanie na mniejsze lub zgłaszają chęć wyprowadzki z budynku przy Piaskowej. Trzy przeprowadzki już są w toku. Firma Fabryka Mieszkań i Ziemi służy pomocą w kwestii znalezienia nowego mieszkania, partycypuje w kosztach wpłaty za najemcę kaucji za nowe mieszkanie, pokrywa koszty przeprowadzki. Pokrywa koszty ewentualnego pośrednictwa agencji nieruchomości. W miarę naszych możliwości pomagamy także rodzinom w zakupie potrzebnych materiałów budowlanych na remont nowego lokum. 10/Firma Fabryka Mieszkań i Ziemi Sp. z o.o. zawsze działa i działać będzie zgodnie z literą i w granicach prawa. Wypowiedzenia stawek czynszu też będą zgodne z obowiązującym prawem. Lecz nastąpi to dopiero po przeprowadzeniu dokładnej analizy obowiązujących umów najmu. 11/Wobec mojej osoby jak i wobec naszych pracowników od początku kierowane były groźby karalne zarówno poprzez wpisy internetowe na portalach jak i w bezpośrednim kontakcie od lokatorów. Sprawę skierowałem do prokuratury pismem z dnia 25.10.2011r. i oczekuje ścigania przestępców z urzędu. Jesteśmy głęboko rozczarowani nierzetelną pracą dziennikarzy zarówno ze stacji telewizyjnych jak i gazet, którzy dla chwilowej sensacji tworzą jednostronny obraz sytuacji twierdząc, że takie materiały najlepiej się sprzedają. 12/Firma Fabryka mieszkań i Ziemi Sp. z o.o. na każdej ze swoich inwestycji ma bieżący kontakt zarówno z pracownikami służb tj. Policja, Straż Miejska jak i pracownikami urzędów kontrolnych np. PINB stosując się ściśle do ich wytycznych. 13/ Wobec wszystkich osób, stacji telewizyjnych i redakcji gazet które dopuściły się łamania prawa wobec mojej osoby (używanie bez mojej zgody moich danych osobowych) z dniem dzisiejszy występuję na drogę sadową. 14/Wszystkich lokatorów zapraszam do korzystania z telefonu alarmowego nr (061)2238556 i zgłaszanie tu swoich bieżących problemów i wniosków w sprawach ewentualnego przeniesienia. Z każda rodzina spotkamy się osobiście . Pozdrawiam Piotr Śruba Fabryka Mieszkań i Ziemi Sp. z o.o. Odpowiedz Link Zgłoś