Dodaj do ulubionych

Co się dzieje w kamienicy na Garbarach

25.10.11, 21:41
Co się robi ze zwykłymi ludźmi w oligarchicznej III-ciej RP? Ona jest gorsza niż komuna...
Obserwuj wątek
    • mbcjjc Co za tendencyjna szmira!!! 25.10.11, 22:31
      Mieszkańcy nie wiedzą jakie mają prawa?? To może się dowiedzą!!!

Kto ma ich o tym informować??

Jeżeli Pana Redaktora tak to wzrusza to może ufunduje lokatorom poradę prawną, która kosztuje nawet w najlepszych poznańskich kancelariach 100-200 zł. To koszt porady, a nie prowadzenia sprawy. Ale za tą kwotę można uzyskać pełną informację - co nam wolno, czego nie, co może nowy właściciel a czego nie itd.
      Dlaczego Ci ludzie nie pójdą do prawnika??

Pisze Pan Redaktor, że mieszka tam około 100 osób. Po ile trzeba by się zrzucić na poradę prawną??

Lament i wrzask przed kamerami, to jedyna metoda - a redaktorzy łykają to jak barany...

trochę obiektywizmu!!!

Dlaczego nie pociągnął Pan Redaktor wątku sprzedaży budynku przez Fawor?? Pan Prezes Spółdzielni sprzedał budynek i umył rączki. Dlaczego nie zaproponował sprzedaży budynku/mieszkań dotychczasowym lokatorom?? Czy były rozmowy w tym kierunku??

A może propozycja sprzedaży dotychczasowym lokatorom była ale nie było z ich strony zainteresowania??
      Dlaczego o tym ani słowa????
      Cytuje Pan jedną z lokatorek, która mówi o klitach dwupokojowych za 1600,-zł.
      Tylko, że takie ceny obowiązują w mieście i tyle płacą najemcy na wolnym rynku.

A może można wziąść kredyt i spłacać mieszkanie tak jak tysiące, dziesiątki tysięcy młodych ludzi????
      Jak to jest, że w Poznaniu biadoli się ciągle i załamuje ręce nad postawami na zasadzie - mi się należy!!! ja mam mieszkać i płacić tyle ile dotychczas!!!, bo tak!!!
      • mbcjjc Pani Redaktor 25.10.11, 22:37
        Przepraszam. Nie Pan a Pani Redaktor.
        • Gość: w Re: Pani Redaktor IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.10.11, 22:45
          1. wziąć a nie wziąśc
          2. Mieszkańcy chcieli ale odpowiadano im że nie jest uregulowana sprawa gruntu, a tu nagle hop..
          3. Co do wątku Fawora - popieram, dodałbym jeszcze wątek WBS (Neobank), kwestia kupna, oraz kredytowania. Normalny Kowalski ma problem z drobnym kredytem.
          Wydaje się że jest Pani/Pan młodym człowiekiem i na wiele spraw patrzy inaczej, no ale to Wasze prawo, życie bywa różne, a internet i telefony komórkowe nie byly od zawsze
          • mbcjjc Re: Pani Redaktor 25.10.11, 23:02
            ad. 1 internet ma swoje prawa... między innymi szybkość pisania... można by się Pana czepić również, co do składni, gramatyki.... ale po co.... do meritum...

ad. 2 czy jest ten wątek wyjaśniony w "artykule"??
            jaka sprawa gruntu??
            co konkretnie??

zamiast konkretów sieczka informacyjna.

Rozumiem, że dziennikarze często nie znają się na niczym, a w szczególności na tym o czym piszą....

I co z tego, że może wyjaśni Pan to na forum, skoro to należało napisać w artykule!!!!
            Zamiast tego papka.

Ad 3. O co chodzi z internetem i telefonem komórkowym?? Co to ma do rzeczy?? Ale jeśli ma - w Pana ocenie - to czy mieszkańcy nie mają dzieci, wnuków, znajomych, kolegów??
            Sto osób - nie wie nic i biernie czeka!!!!! Dla mnie to bierna i roszczeniowa postawa!!!!!
      • borluuk Re: Co za tendencyjna szmira!!! 26.10.11, 00:50
        Taaak... bo to działa tak, że jak prawnik napisze pismo, to wszystkie zbiry uciekają do lasu... oczywiście... 200 zł i po sprawie... jakie to proste!
    • Gość: gosc Re: Co się dzieje w kamienicy na Garbarach IP: *.icpnet.pl 25.10.11, 22:52
      co za ch...e!
    • Gość: em Re: Co się dzieje w kamienicy na Garbarach IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 25.10.11, 23:00
      > Dostaliśmy listę mieszkań: dwupokojowe klitki za 1600 zł plus opłaty.
      Cóż, to są normalne ceny wynajmu mieszkań w Poznaniu. Pamiętam, jak wiele lat temu za pokoik 9m2 płaciłem ponad 400 zł miesięcznie... ale jakoś nie mówiłem, że to klitka.
    • borluuk To już było! Działają tak od dawna 26.10.11, 00:46
      W artykule zdjęcie tego śruby:
      poznan.naszemiasto.pl/artykul/641020,ul-strusia-kamienica-przechodzi-z-rak-do-rak-a-ludzie,id,t.html
    • mbcjjc ... 26.10.11, 01:18
      Bez zrozumienia....

jakie pismo za 200,-zł.??

jakie zbiry??

o czym Pan pisze??

konkrety proszę. Konkretne rozwiązania??
      Pan udzieli porady?? Poprowadzi sprawę?? Za darmo??
      Proszę zatem udostępnić numer telefonu.

Jestem tylko ciekaw jak z lokatorów uczyni Pan właścicieli??
      Czy z faktu że ktoś "mieszka tu od zawsze" coś wynika??
      jeśli ktoś jeździ od zawsze "jedynką" to staje się po latach właścicielem tramwaju??

Właściciel jest właścicielem a lokator lokatorem!!!!!
      • Gość: roman Re: ... IP: 95.108.107.* 26.10.11, 01:51
        Lokatorem ale nie dłużnikiem! I do k... nędzy nie jesteśmy w dzikiej Rosji, żeby napakowane zbiry ze złotymi łańcuchami łamały bezczelnie prawo. Jesteś pełnomocnikiem, administratorem, wlaścicielem zachowuj się zgodnie z prawem, o to walczą ci ludzie. Daj wypowiedzenia zgodnie z prawem na piśmie. Obowiązuje 3 mies. okres wypowiedzenia. Nie urządzaj demolki i peneriady, bo do granicy Federacji Rosyjskiej jest kilkaset kilometrów.
        • borluuk Re: ... 26.10.11, 11:57
          nic dodać, nic ująć
    • Gość: raro Kogo tym razem zleje policja? IP: *.171.32.2.static.crowley.pl 26.10.11, 09:56
      Wczoraj policja pobiła obrońców konającej, eksmitowanej kobiety. Czy i tym razem Śruba i Łańcuch dostaną wsparcie Zmotoryzowanych Odwodów Mi(Po)licji Oligarchicznej?
      • Gość: w Re: Kogo tym razem zleje policja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.11, 11:41
        Moze teraz instytucje miejskie i panstwowe stana na wysokosci zadania, i doprowadza do konca wyjasnienie i zlatwienie tej sprawy poczawszy od mieszkancow tej kamienicy do prawdobodobnych winnych calej tej afery (Fawor? Neobank? Miasto?)
        • Gość: W Re: Kogo tym razem zleje policja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.11, 16:28
          Czy Pan Prezes WBS (Neobanku) znalazł czas na wyjasnienie sprawy. Opina publiczna czeka
    • Gość: FMIZ Re: Co się dzieje w kamienicy na Garbarach IP: *.icpnet.pl 08.11.11, 09:18
      Oficjalne stanowisko Firmy Fabryka Mieszkań i Ziemi Sp. z o.o. w sprawie Poznań ul. Piaskowa 2/3

W związku z pojawiającymi się w prasie i telewizji oszczerczymi i zniesławiającym naszą firmę artykułami prasowymi i produkcjami telewizyjnymi , niniejszym pragniemy oświadczyć:

1/ Dnia 15.10.2011 r. nasza Spółka podpisała Umowę Przedwstępną Sprzedaży na zakup nieruchomości położonej Poznaniu ul. Piaskowa 2/3. Stosowny wpis do KW został złożony do
      Sądu Rejonowego w Poznaniu dnia 28.10.2011r.

2/W dniu podpisania w/w umowy obiekt został nam przekazany protokołem zdawczo-.odbiorczym.

3/Została przekazana nam szczątkowa dokumentacja księgowa i umowy najmu. Zaś Firma Fawor nie przekazała ŻADNEJ dokumentacji technicznej w/w budynku .Istnieje realne podejrzenie, że takowa dokumentacja w ogóle nie istnieje.

4/Jako nowy administrator budynku wobec braku dokumentów o aktualnych odbiorach technicznych podjąłem decyzję o natychmiastowej kontroli stanu technicznego budynku (co też nastąpiło w tygodniu poprzedzającym Zaduszki).Jako że stan obiektu okazał się fatalny zleciłem sporządzenie odpowiednich ekspertyz stanu technicznego kamienicy.
      O wynikach tej kontroli natychmiast powiadomiłem Prokuraturę Okręgowa w Poznaniu pismem z dnia 25.10.2011r. gdyż uznałem że stan kamienicy stwarza realne zagrożenie dla życia i zdrowia lokatorów tam przebywających.
      Kamienicy moim zdaniem potrzebny jest niezwłocznie generalny remont.

5/W dniu 02.11.2011r wraz z Inspektorami PINB ustaliliśmy termin kontroli w/w budynku na 17.11.2011r.

6/ Obecnie trwa bieżąca konserwacja obiektu przed okresem zimowym( naprawa drzwi wejściowych na klatki schodowe , naprawa zapadających się fragmentów podwórza, naprawa powybijanych okienek na klatkach schodowych.)

7/Zarząd naszej firmy spotkał się 17.11.2011r. z przedstawicielem firmy EchoStar dostarczyciela sygnału telewizji kablowej do lokali i ustalił wstępne warunki przepięcia całej instalacji z zewnątrz do wewnątrz budynku. Firma Echo Star zobligował się do usunięcia niezwłocznie starej instalacji na swój koszt.

8/W związku z poinstruowaniem naszej firmy zarówno przez PINB jak i Policję o ciążącym na niej obowiązku informowania lokatorów o wystąpieniu wszelkich możliwych utrudnień związanych z przygotowaniem obiektu do zimy zobligowaliśmy się do wywieszania na bieżąco INFORMACJI dla Lokatorów.
      W związku z tym informacja o planowanych pracach pojawiła się w dniu 02.11.2011r. na budynku i w konsekwencji o możliwych utrudnieniach. Mogą one wystąpić aczkolwiek nie muszą. Jeżeli wystąpią postaramy jak najlepiej zabezpieczyć interes lokatorów kamienicy.

9/W chwili przejęcia obiektu zgłosiło się do naszej firmy kilka rodzin które same chcą zmienić mieszkanie na mniejsze lub zgłaszają chęć wyprowadzki z budynku przy Piaskowej. Trzy przeprowadzki już są w toku.
      Firma Fabryka Mieszkań i Ziemi służy pomocą w kwestii znalezienia nowego mieszkania, partycypuje w kosztach wpłaty za najemcę kaucji za nowe mieszkanie, pokrywa koszty przeprowadzki.
      Pokrywa koszty ewentualnego pośrednictwa agencji nieruchomości. W miarę naszych możliwości pomagamy także rodzinom w zakupie potrzebnych materiałów budowlanych na remont nowego lokum.

10/Firma Fabryka Mieszkań i Ziemi Sp. z o.o. zawsze działa i działać będzie zgodnie z literą i w granicach prawa.
      Wypowiedzenia stawek czynszu też będą zgodne z obowiązującym prawem. Lecz nastąpi to dopiero po przeprowadzeniu dokładnej analizy obowiązujących umów najmu.

11/Wobec mojej osoby jak i wobec naszych pracowników od początku kierowane były groźby karalne zarówno poprzez wpisy internetowe na portalach jak i w bezpośrednim kontakcie od lokatorów. Sprawę skierowałem do prokuratury pismem z dnia 25.10.2011r. i oczekuje ścigania przestępców z urzędu.
      Jesteśmy głęboko rozczarowani nierzetelną pracą dziennikarzy zarówno ze stacji telewizyjnych jak i gazet, którzy dla chwilowej sensacji tworzą jednostronny obraz sytuacji twierdząc, że takie materiały najlepiej się sprzedają.

12/Firma Fabryka mieszkań i Ziemi Sp. z o.o. na każdej ze swoich inwestycji ma bieżący kontakt zarówno z pracownikami służb tj. Policja, Straż Miejska jak i pracownikami urzędów kontrolnych
      np. PINB stosując się ściśle do ich wytycznych.

13/ Wobec wszystkich osób, stacji telewizyjnych i redakcji gazet które dopuściły się łamania prawa wobec mojej osoby (używanie bez mojej zgody moich danych osobowych) z dniem dzisiejszy występuję na drogę sadową.

14/Wszystkich lokatorów zapraszam do korzystania z telefonu alarmowego nr (061)2238556 i zgłaszanie tu swoich bieżących problemów i wniosków w sprawach ewentualnego przeniesienia.
      Z każda rodzina spotkamy się osobiście .

Pozdrawiam
      Piotr Śruba
      Fabryka Mieszkań i Ziemi Sp. z o.o.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka