Dodaj do ulubionych

DO SCANA - ZEBERKA ?!

17.05.02, 17:13
Scan,

Obiecales jakis czas temu przepis na zeberka. Nadochodzi weekend, podaj
please !!!!

Pozdr,

Max
Obserwuj wątek
    • quba Re: DO SCANA - ZEBERKA ?! 17.05.02, 17:36
      max7760 napisał(a):

> Scan,
      >
      > Obiecales jakis czas temu przepis na zeberka. Nadochodzi weekend, podaj
      > please !!!!
      >
      > Pozdr,
      >
      > Max

a ja mogę odpowiedzieć?
      zeberka (paski) pokroić na części a by w każdej byly 2-3 kości,obsypać
      przyprawami, odstawić na godzinke
      wstawic do piekarnika lub piec na grillu - obracając
      niam
      pozdr

• Gość: Marzena Re: DO SCANA - ZEBERKA ?! IP: *.toya.net.pl / 10.0.227.* 17.05.02, 19:52
      Tez Ci moge podpowiedziec:)
      Zeberka kroisz w kawalki,nacierasz sola,pieprzem,majerankiem i ukladasz w misce
      razem z pokrojona cebula i kilkoma zabkami czosnku.Stoi to sobie przez noc w
      lodowce,a nastepnego dnia mieso obsmazasz na zloto,i pieczesz w piekarniku
      polane ketchupem(nie zapomnij wlozyc do miesa cebule i czosnek!)Smacznego.
    • Gość: kluba1 Re: DO SCANA - ZEBERKA ?! IP: *.we.client2.attbi.com 17.05.02, 20:11
      max7760 napisał(a):

> Scan,
      >
      > Obiecales jakis czas temu przepis na zeberka. Nadochodzi weekend, podaj
      > please !!!!
      >
      > Pozdr,
      >
      > Max

A chcesz poczytac jak ja zeberka robie ? Jesli tak, to czytaj:
      wolowe najpierw obgotowuje w goracej wodzie z dodatkiem przypraw i podstawowych
      jarzyn. Bez tego sa na ogol twarde z gryla i z piekarnika . Wole wieprzowe i to
      z piekarnika lub tylko podgrzane na grylu. Umyte zeberka nacieram sola, pieprzem,
      papryka , ziolami, wszystko to razem rozmasuje z "italian dressing" czyli oliwka
      z octem + przyprawy. Po kilku godzinach ( najlepiej przez cala noc) takiej
      marynaty , na dno pojemnika do pieczenia klade na pol pokrojone czerwone cebulki,
      selery lodygowe , papryka, marchew - na to " loze z jarzyn" - zeberka !!!
      Nastepnie robie polewe i tu jest klopot : nie mam przepisu, jest to " na oko" ale
      mniej wiecej wyglada tak : troche Italian dressing + smoke liquid( 1/2 kropelki,
      odrobine keczapu, troche chinskiej przyprawy "chili garlic sauce" + "hoisin
      sauce" LUB drzem z moreli , w zaleznosci od upodobania mozna dodac soy sauce.
      Zeberka na ogol pieke pod przykryciem otoczone suszonymi sliwkami( niezbyt duzo ,
      4-5) gdy miesko jest juz PRAWIE dobre, pedzluje sosem po obu stronach i koncze
      pieczenie ( ta ostatnia faze mozna zrobic na grylu). Czesc sosu zostawiam " do
      maczania " dla tych , co lubia "duzo sosu". Na ogol zeberka robione w ten sposob
      wychodza WSPANIALE !!!!! do tego salatka ziemniaczana i kukurydza w kolbie (
      gotowana z cukrem oczywiscie )Smacznego !!!!
      • Gość: max7760 Re: DO SCANA - ZEBERKA ?! IP: *.CHCGILGM.covad.net 17.05.02, 20:55
        Kluba1 dzieki super przepis napewno sprobuje. Skad piszesz, jesli mozna
        zapytac? Sadzac po Twoim IP adresie to Stany (AT&T Broadband).
        • Gość: max7760 Re: DO SCANA - ZEBERKA ?! IP: *.CHCGILGM.covad.net 17.05.02, 21:01
          Gość portalu: max7760 napisał(a):

> Kluba1 dzieki super przepis napewno sprobuje. Skad piszesz, jesli mozna
          > zapytac? Sadzac po Twoim IP adresie to Stany (AT&T Broadband).

Aaaa. i po skladnikach ktorych uzywasz tez to mozna wywnioskowac hehehe (ja
          jestem z Chicago)
        • Gość: kluba1 Re: DO MAXA - ZEBERKA z LA IP: *.we.client2.attbi.com 17.05.02, 22:35

> Kluba1 dzieki super przepis napewno sprobuje. Skad piszesz, jesli mozna
          > zapytac? Sadzac po Twoim IP adresie to Stany (AT&T Broadband).

Z Los Angeles. Chicago troche znam, mieszkalam poprzednio przez 3 lata ale ...:
          za zimno, za goraco,za....... !!! Tutaj dla odmiany trzesie !!!!
          Przeczytaj przepis SCANA - owszem ,owszem !! Powodzenia !!!!
    • Gość: Scan Re: DO MAXA - ZEBERKA SA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.05.02, 21:53
      Czolem Max. Istotnie, gadalismy kiedys o zeberkach na grill - moje
      niedopatrzenie, wielkie sor.
      Wez: pieprzu cayenne, czosnku zmiazdzonego, soli nieco, papryki sproszkowanej
      slodkiej i odrobine ostrej, imbiru sproszkowanego i nieco galki muszkatolowej.
      Wymieszaj to z sosem sojowym i oliwa z oliwek.
      DO wina ( moze byc vin de table) dorzuc pare lyzek miodu i troche cukru -
      podgrzej, dodaj to z 1go zdania - wymieszaj. Wkladaj w to zeberka, przykryj i
      do lodowki na 24 godziny pod przykryciem. Nie podaje ilosci skladnikow, bo im
      wiecej zalewy, tym bardziej bedziesz mogl polewac nia zeberka w trakcie
      grillowania a i wylac na wegle (dla aromatycznego dymu) - nie zaszkodzi.
      Podawaj z sosem czosnkowo-ziolowym. Papryka czerwona do przegryzania.
      Valpolicella jako wino, "Boogie'On" Ten Years After jako muzyka.
      Pogody zycze i pozdrawiam
      S.
      • Gość: max7760 Re: DO MAXA - ZEBERKA SA IP: *.CHCGILGM.covad.net 17.05.02, 23:20
        No, Scan, dzieki, sprobuje.

Do Kluby:

Ja w 1994 mieszkalem 3 mies w Santa Monica, chcialem sie tam przeniesc z NY,
        ale z praca mi nie wypalilo i trafilem do Chicago.

Pozdr,

Max
        • Gość: kluba1 Re: DO MAXA - ZEBERKA SA IP: *.we.client2.attbi.com 18.05.02, 00:13

> No, Scan, dzieki, sprobuje.
          >
          > Do Kluby:
          >
          > Ja w 1994 mieszkalem 3 mies w Santa Monica, chcialem sie tam przeniesc z NY,
          > ale z praca mi nie wypalilo i trafilem do Chicago.
          >
          > Pozdr,
          >
          > Max
          O rany! Byles w Santa Monica w 1994 ? Dawno po trzesieniu ??? Nic dziwnego, ze
          wyjechales !!! Trafiles w najgorszy czas !!! Ale faaaaaaaajnie tu jest, co ?
          Zeby tylko nie trzeslo !!!! Zobaczymy, jak koza wyjdzie !!!

• Gość: max7760 Re: DO MAXA - ZEBERKA SA IP: *.chcg3.il.corecomm.net 18.05.02, 04:10
            Gość portalu: kluba1 napisał(a):

> Gość portalu: max7760 napisał(a):
            >
            > > No, Scan, dzieki, sprobuje.
            > >
            > > Do Kluby:
            > >
            > > Ja w 1994 mieszkalem 3 mies w Santa Monica, chcialem sie tam przeniesc z N
            > Y,
            > > ale z praca mi nie wypalilo i trafilem do Chicago.
            > >
            > > Pozdr,
            > >
            > > Max
            > O rany! Byles w Santa Monica w 1994 ? Dawno po trzesieniu ??? Nic dziwnego,
            > ze
            > wyjechales !!! Trafiles w najgorszy czas !!! Ale faaaaaaaajnie tu jest, co ?
            >
            > Zeby tylko nie trzeslo !!!! Zobaczymy, jak koza wyjdzie !!!
            >

Bylem wrezsien-pazdziernik-listopad '94, a trzesienie bylo chyba w styczniu czy w lutym o ile dobrze pamietam. Ale pamietam, ze Santa Monica Freeway byla nieprzejezdna i trzeba bylo objezdzac. Potem bywalem w LA jeszcze wielokrotnie (w Tarzanie mam przyjaciela, Polaka, z ktorym razem chodzilismy do NYU).

Pozdr,

Max
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka