max7760 17.05.02, 17:13 Scan, Obiecales jakis czas temu przepis na zeberka. Nadochodzi weekend, podaj please !!!! Pozdr, Max Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
quba Re: DO SCANA - ZEBERKA ?! 17.05.02, 17:36 max7760 napisał(a): > Scan, > > Obiecales jakis czas temu przepis na zeberka. Nadochodzi weekend, podaj > please !!!! > > Pozdr, > > Max a ja mogę odpowiedzieć? zeberka (paski) pokroić na części a by w każdej byly 2-3 kości,obsypać przyprawami, odstawić na godzinke wstawic do piekarnika lub piec na grillu - obracając niam pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzena Re: DO SCANA - ZEBERKA ?! IP: *.toya.net.pl / 10.0.227.* 17.05.02, 19:52 Tez Ci moge podpowiedziec:) Zeberka kroisz w kawalki,nacierasz sola,pieprzem,majerankiem i ukladasz w misce razem z pokrojona cebula i kilkoma zabkami czosnku.Stoi to sobie przez noc w lodowce,a nastepnego dnia mieso obsmazasz na zloto,i pieczesz w piekarniku polane ketchupem(nie zapomnij wlozyc do miesa cebule i czosnek!)Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: DO SCANA - ZEBERKA ?! IP: *.we.client2.attbi.com 17.05.02, 20:11 max7760 napisał(a): > Scan, > > Obiecales jakis czas temu przepis na zeberka. Nadochodzi weekend, podaj > please !!!! > > Pozdr, > > Max A chcesz poczytac jak ja zeberka robie ? Jesli tak, to czytaj: wolowe najpierw obgotowuje w goracej wodzie z dodatkiem przypraw i podstawowych jarzyn. Bez tego sa na ogol twarde z gryla i z piekarnika . Wole wieprzowe i to z piekarnika lub tylko podgrzane na grylu. Umyte zeberka nacieram sola, pieprzem, papryka , ziolami, wszystko to razem rozmasuje z "italian dressing" czyli oliwka z octem + przyprawy. Po kilku godzinach ( najlepiej przez cala noc) takiej marynaty , na dno pojemnika do pieczenia klade na pol pokrojone czerwone cebulki, selery lodygowe , papryka, marchew - na to " loze z jarzyn" - zeberka !!! Nastepnie robie polewe i tu jest klopot : nie mam przepisu, jest to " na oko" ale mniej wiecej wyglada tak : troche Italian dressing + smoke liquid( 1/2 kropelki, odrobine keczapu, troche chinskiej przyprawy "chili garlic sauce" + "hoisin sauce" LUB drzem z moreli , w zaleznosci od upodobania mozna dodac soy sauce. Zeberka na ogol pieke pod przykryciem otoczone suszonymi sliwkami( niezbyt duzo , 4-5) gdy miesko jest juz PRAWIE dobre, pedzluje sosem po obu stronach i koncze pieczenie ( ta ostatnia faze mozna zrobic na grylu). Czesc sosu zostawiam " do maczania " dla tych , co lubia "duzo sosu". Na ogol zeberka robione w ten sposob wychodza WSPANIALE !!!!! do tego salatka ziemniaczana i kukurydza w kolbie ( gotowana z cukrem oczywiscie )Smacznego !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max7760 Re: DO SCANA - ZEBERKA ?! IP: *.CHCGILGM.covad.net 17.05.02, 20:55 Kluba1 dzieki super przepis napewno sprobuje. Skad piszesz, jesli mozna zapytac? Sadzac po Twoim IP adresie to Stany (AT&T Broadband). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max7760 Re: DO SCANA - ZEBERKA ?! IP: *.CHCGILGM.covad.net 17.05.02, 21:01 Gość portalu: max7760 napisał(a): > Kluba1 dzieki super przepis napewno sprobuje. Skad piszesz, jesli mozna > zapytac? Sadzac po Twoim IP adresie to Stany (AT&T Broadband). Aaaa. i po skladnikach ktorych uzywasz tez to mozna wywnioskowac hehehe (ja jestem z Chicago) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: DO MAXA - ZEBERKA z LA IP: *.we.client2.attbi.com 17.05.02, 22:35 Gość portalu: max7760 napisał(a): > Kluba1 dzieki super przepis napewno sprobuje. Skad piszesz, jesli mozna > zapytac? Sadzac po Twoim IP adresie to Stany (AT&T Broadband). Z Los Angeles. Chicago troche znam, mieszkalam poprzednio przez 3 lata ale ...: za zimno, za goraco,za....... !!! Tutaj dla odmiany trzesie !!!! Przeczytaj przepis SCANA - owszem ,owszem !! Powodzenia !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scan Re: DO MAXA - ZEBERKA SA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.05.02, 21:53 Czolem Max. Istotnie, gadalismy kiedys o zeberkach na grill - moje niedopatrzenie, wielkie sor. Wez: pieprzu cayenne, czosnku zmiazdzonego, soli nieco, papryki sproszkowanej slodkiej i odrobine ostrej, imbiru sproszkowanego i nieco galki muszkatolowej. Wymieszaj to z sosem sojowym i oliwa z oliwek. DO wina ( moze byc vin de table) dorzuc pare lyzek miodu i troche cukru - podgrzej, dodaj to z 1go zdania - wymieszaj. Wkladaj w to zeberka, przykryj i do lodowki na 24 godziny pod przykryciem. Nie podaje ilosci skladnikow, bo im wiecej zalewy, tym bardziej bedziesz mogl polewac nia zeberka w trakcie grillowania a i wylac na wegle (dla aromatycznego dymu) - nie zaszkodzi. Podawaj z sosem czosnkowo-ziolowym. Papryka czerwona do przegryzania. Valpolicella jako wino, "Boogie'On" Ten Years After jako muzyka. Pogody zycze i pozdrawiam S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max7760 Re: DO MAXA - ZEBERKA SA IP: *.CHCGILGM.covad.net 17.05.02, 23:20 No, Scan, dzieki, sprobuje. Do Kluby: Ja w 1994 mieszkalem 3 mies w Santa Monica, chcialem sie tam przeniesc z NY, ale z praca mi nie wypalilo i trafilem do Chicago. Pozdr, Max Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: DO MAXA - ZEBERKA SA IP: *.we.client2.attbi.com 18.05.02, 00:13 Gość portalu: max7760 napisał(a): > No, Scan, dzieki, sprobuje. > > Do Kluby: > > Ja w 1994 mieszkalem 3 mies w Santa Monica, chcialem sie tam przeniesc z NY, > ale z praca mi nie wypalilo i trafilem do Chicago. > > Pozdr, > > Max O rany! Byles w Santa Monica w 1994 ? Dawno po trzesieniu ??? Nic dziwnego, ze wyjechales !!! Trafiles w najgorszy czas !!! Ale faaaaaaaajnie tu jest, co ? Zeby tylko nie trzeslo !!!! Zobaczymy, jak koza wyjdzie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max7760 Re: DO MAXA - ZEBERKA SA IP: *.chcg3.il.corecomm.net 18.05.02, 04:10 Gość portalu: kluba1 napisał(a): > Gość portalu: max7760 napisał(a): > > > No, Scan, dzieki, sprobuje. > > > > Do Kluby: > > > > Ja w 1994 mieszkalem 3 mies w Santa Monica, chcialem sie tam przeniesc z N > Y, > > ale z praca mi nie wypalilo i trafilem do Chicago. > > > > Pozdr, > > > > Max > O rany! Byles w Santa Monica w 1994 ? Dawno po trzesieniu ??? Nic dziwnego, > ze > wyjechales !!! Trafiles w najgorszy czas !!! Ale faaaaaaaajnie tu jest, co ? > > Zeby tylko nie trzeslo !!!! Zobaczymy, jak koza wyjdzie !!! > Bylem wrezsien-pazdziernik-listopad '94, a trzesienie bylo chyba w styczniu czy w lutym o ile dobrze pamietam. Ale pamietam, ze Santa Monica Freeway byla nieprzejezdna i trzeba bylo objezdzac. Potem bywalem w LA jeszcze wielokrotnie (w Tarzanie mam przyjaciela, Polaka, z ktorym razem chodzilismy do NYU). Pozdr, Max Odpowiedz Link Zgłoś