Dodaj do ulubionych

Pestka kończy 15 lat! Wspomnijmy jej początki

24.01.12, 10:11
Boskie są te wezwania GW aby coś przysłać. A może jszcze gazetę za was zredagujemy. Dziennikarze, jeśli macie jakieś materiały i jakieś pomysły na gazetę, to ją róbcie.
Obserwuj wątek
    • Gość: zenek Z pestką może być za jakiś czas problem IP: 95.108.113.* 24.01.12, 10:22
      Jestem daleki od programowego pesymizmu i malkontenctwa, ale czy pestka jako obiekt budowany w dużej mierze za komuny i już ponad ćwierć wieku temu, nie powinna stać się obiektem zainteresowań służb technicznych miasta i wzięta pod uwagę przy planowaniu budżetów miasta na kolejne dekady?
      Tak żeby nie wyszło jak z trasą warszawską.
      • Gość: zenek Re: Z pestką może być za jakiś czas problem IP: 95.108.113.* 24.01.12, 10:26
        Tfu, tfu, katowicką.
        • juniorpublic Re: Z pestką może być za jakiś czas problem 24.01.12, 11:39
          Od roku na estakadzie (nad bogdanką) obowiązuje ograniczenie do 50km/h. Już gdy budowali, to mój znajomy mówił, że jakiś błąd popełnili (nie pamiętam o co dokładnie chodziło, chyba coś z filarami). Ograniczenie prędkość zdaje się to potwierdzać.
          Niestety znając naszych nierobów, to 2 lata po zamknięciu rozpiszą przetarg na studium wykonalności, później 2 lata urzędnicy będą szukać pieniędzy i po 5 latach od zamknięcia może znowu przywrócą ruch.
      • kanalizatorio Z technologicznego punktu widzenia PESTKA ma 24.01.12, 11:09
        Z technologicznego punktu widzenia PESTKA ma jeszcze [komentarz usunięty zgodnie z zapisami konwencji ACTA]
        • Gość: zenek Re: Z technologicznego punktu widzenia PESTKA ma IP: 95.108.113.* 24.01.12, 11:21
          Bla, bla. bla.
          Masz jakąś fobię?
          Może krowy się przestaną nieść a kury dawać mleko?
          • Gość: misiaczek Re: Z technologicznego punktu widzenia PESTKA ma IP: *.171.32.2.static.crowley.pl 24.01.12, 11:38
            Zenuś. Odpuść sobie z tymi kurami. Przy byle okazji o nich piszesz... Coś nowego wymyśl.
            • Gość: zenek Re: Z technologicznego punktu widzenia PESTKA ma IP: 95.108.113.* 24.01.12, 11:57
              Proszę pana, ja jestem umysł ścisły.
              Mnie się podobają komentarze, które już raz pisałem. Po prostu.
              No... To... Poprzez... No reminiscencję.
              No jakże może podobać mi się komentarz, którą pierwszy raz piszę?
    • Gość: raro Pestka = Międzyrzecki Rejon Umocniony IP: *.171.32.2.static.crowley.pl 24.01.12, 10:41
      Miłośnicy architektury militarnej (i nie tylko) czują się na przystankach Pestki tak, jakby zwiedzali opuszczone kazamaty Linii Maginota. I tak od 15 lat. Nie ma co wspominać o licznych obietnicach władz miasta, dotyczących doprowadzenia przystanków PST do stanu powojennego...
      • Gość: fortyfikator Re: Pestka = Międzyrzecki Rejon Umocniony IP: 217.153.71.* 24.01.12, 11:03
        To że często obiekty są niewykończone albo wykończone prowizorycznie i „na szybko” oczywiście nie jest powodem do chwały, ale fakt, że niektóre przystanki są kompletnie zanieczyszczone przez ptasie odchody i przy wilgotnej pogodzie jest spore ryzyko poślizgnięcia się na rozpuszczonej mazi, to wielka PORUTA! Czy naprawdę nie da się wynająć jakiejś firmy, która pod rygorem braku wynagrodzenia zlikwiduje ten wstydliwy problem?
    • echterposener Pestka kończy 15 lat! Wspomnijmy jej początki 24.01.12, 11:10
      Przystanki PST przypominają stacje kolejowe w dzielnicach slumsów w Bombaju lub Kalkucie. Zresztą to miasto zamienia się powoli w jeden wielki slums. Nie ma się czym chwalić.
      • Gość: yan Re: Pestka kończy 15 lat! Wspomnijmy jej początki IP: *.icpnet.pl 24.01.12, 11:21
        może z okazji 15 urodzin PST zacznie normalnie kursować, wczoraj o 10 ledwo się do tramwaju wbiłam, o 8 rano za to tramwaje nie jeździły a MPK nie potrafiło udzielić odpowiedzi kiedy pojadą.
        Nie wiem, czy jest się czym chwalić - syf i brud.
    • tomekdp Re: Pestka kończy 15 lat! Wspomnijmy jej początki 24.01.12, 11:21
      quinc napisał:

> Boskie są te wezwania GW aby coś przysłać. A może jszcze gazetę za was zredaguj
      > emy. Dziennikarze, jeśli macie jakieś materiały i jakieś pomysły na gazetę, to
      > ją róbcie.

Pomysł jest - wysępić za friko zdjęcia od czytelników i umieścić je na stronie w postaci zestawu slajdów do klikania. Od dawna zastanawiam się - za kogo oni nas mają???
      • Gość: . Re: Pestka kończy 15 lat! Wspomnijmy jej początki IP: *.ip.netia.com.pl 24.01.12, 12:32
        To może do ciebie będziemy wysyłać zdjęcia? O co ci chodzi marudo?
        • tomekdp Re: Pestka kończy 15 lat! Wspomnijmy jej początki 24.01.12, 13:03
          Gość portalu: . napisał(a):

> To może do ciebie będziemy wysyłać zdjęcia? O co ci chodzi marudo?

Hehe - nerwy puszczają? Mi te zdjęcia niepotrzebne - a GW po to ma fotoreporterów i archiwum, żeby z tego korzystać. Ale jak widać, na razie bardziej są zainteresowani umieszczaniem nie swoich zdjęć (czy autorzy mogą liczyć na jakieś honoraria?), oczywiście w formie 'slide-showu', który daje im większą klikalność i ogladalność portalu (co w tej chwili dla GW wydaje się ważniejsze, niż tworzenie profesjonalnego, rzetelnego przekazu).
        • Gość: RobuR Re: Pestka kończy 15 lat! Wspomnijmy jej początki IP: *.171.13.50.static.crowley.pl 24.01.12, 13:08
          Pamietam jak przed uruchomieniem PST jeździło się do centrum nawalonym starym Ikarusem na linii 87. Kursowanie co 10 minut w szczycie, co 20 - poza szczytem. Dojazd zajmował około 30 minut licząc od os. Chrobrego do Solnej (przy więzieniu). Ta linia dowoziła do Okrąglaka, na Stary Rynek, na Pl. Wolności.
          Była jeszcze pospieszna A, którą można było dojechać do Kaponiery i na os. Kopernika. Luksusy w postaci żółtego DAFa. Jeździło się też 88, również do Solnej, lecz przez Dojazd, Szpital MSW i Wojska Polskiego. Tu autobusy kursowały rzadziej, co około 50 minut.

Zdjęć żadnych niestety nie mam, miałem ledwie kilkanaście lat i nie fotografowałem.. a wykop i budowę PST widziałem z okna.
    • seroo1 nie można wspomnieć początku Pestki 24.01.12, 13:40
      Bo Pestka początku nie ma. Jej początek miał być na dworcu PKP (a nawet dalej w Luboniu(, skąd użyczonym terenem po torowisku PKP miał "mknąć" bezkolizyjnie na estakadę. I co ??? Minęło 15 lat od jej mocno opóźnionego uruchomienia a pierwotnie planowanego początku nadal nie ma.
      Nie ma też końca (i znając poznańskie dziadostwo mieć już nie będzie). 25 lat temu miała być zakończona budowa kampusu uniwersyteckiego na Morasku, do którego brać studencka miała dojeżdżać szybkim tramwajem. I co ??? Ani Pestki ani możliwości skończenia budowy kampusu według pierwotnych założeń, bo teren pod miasteczko akademickie rozparcelowały naukowe i samorządowe drobne cwaniaczki.
      Czym Wy się w tej prowincjonalnej gazetce podniecacie ???
      • Gość: pit Re: nie można wspomnieć początku Pestki IP: *.wtvk.pl 24.01.12, 15:15
        Tramwaj do Lubonia??? Co to za koncepcja w ogóle? W Poznaniu brakuje linii tramwajowych a oni planowali taki kawał za miasto pestkę? I oczywiście Poznań miałby związane z tym koszty utrzymania?
    • mmmmmm000 Chciałbym się w końcu w Poznaniu przejechać METREM 24.01.12, 14:46
      PESTKA była budowana 16 lat. No to może zacząć powoli 3 kilometrową linię z Rataj w kierunku Bukowskiej? Wyszłoby po 200 metrów rocznie ;) Na tyle chyba Poznań byłoby stać :)
      • Gość: KT4D Re: Chciałbym się w końcu w Poznaniu przejechać M IP: 217.156.210.* 24.01.12, 18:39
        Pokaz mi miasta wielkosci Poznania, gdzie metro zostalo wybudowane i jest wykorzystywane na SENSOWNYM poziomie, tzn. takim, ktory wykluczalby zastapienie go przez inny srodek transportu ze wzgledu na niedostateczna pojemnosc/duzo dluzszy czas przejazdu.
    • bimota Pestka kończy 15 lat! Wspomnijmy jej początki 24.01.12, 15:09
      A mogla byc zamiast tego druga niestachowska, a pewnie i na trzecia by zostalo kasy..
      • Gość: kontemplator 07 Re: Pestka kończy 15 lat! Wspomnijmy jej początki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.12, 15:33
        Każda Niestachowska ("druga" trzecia" czy "czwarta") zakończy się na czymś, co z grubsza przypomina Rondo Śródkę.
        • Gość: Bimota Re: Pestka kończy 15 lat! Wspomnijmy jej początki IP: *.icpnet.pl 24.01.12, 16:15
          A pestka sie konczy Kaponiera...
    • Gość: przypadkowy gosc Galeria zdjec IP: *.icpnet.pl 24.01.12, 19:51
      Galerie zdjec przygotowana na 10-lecie PCT (w postaci pliku PDF) mozna znalezc na:
      www.infotransport.pl/czasopismo.php?numer_id=270&podstrona=8&mcid=2007&vS
      (numer 2007/01 - plik ze zdjeciami mozna pobrac)
    • Gość: t Re: Pestka kończy 15 lat! Wspomnijmy jej początki IP: *.xdsl.centertel.pl 24.01.12, 20:27
      SP3NU... jak zrobi rozkład jazdy na ZX Spectrum to powie jak "działał" w latach 80. na niwie łączności amatorskiej...
    • wisarionowicz Pestka kończy 15 lat! Wspomnijmy jej początki 29.01.12, 12:18
      Gazeta znowu szuka jeleni, ktorzy oddadza za free foty, a nagroda zapewne bedzie bezcenny uscisk dloni prezesa - brawo!
      To, ze robicie gazete za pol darmo, to widac po wydaniach pelnych bledow. Przoduje w tym wydanie internetowe warszawki!
      Przy okazji mam pytanie: czy moze oddajac za darmo zdjecia, zrobic tez material dziennikarski, oczywiscie za free? Po co macie placic swoim stazystom lub studentom...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka