Dodaj do ulubionych

Policjanci walczą o wykup swoich mieszkań

01.03.12, 09:59
Taka sama sytuacja jest na osiedlu przy zbiegu ulic ŁASKARZA, TOMICKIEGO, MAŁACHOWSKIEGO, gdzie również mieszkaja policjanci. Władze miasta od lat twierdzą, że chętnie sprzedadzą mieszkania, ale najpierw policja musi uregulować stan prawny (o co chodzi z tym "stanem prawnym", nie wyjaśniaja). A kolejni komendanci policji nic w tej sprawie nie robią, uwazajac ze wszystko jest o.k. i niczego nie muszą regulować, za to raz na rok pojawiaja się w prasie artykuły, że policja i miasto już niebawem się dogadają , i policjanci bedą wreszcie mogli wykupić mieszkania. I taka "zabawa" trwa od poczatku lat 90 - tych.
A może tak autor artykułu, uda się do źródeł (Komendant wojewódzki + Dyrektor ZKZL ) i wyjasni, co tak naprawdę przeszkadza w sprzedaży tych mieszkań, bo "szaraczkom" policjanto nikt i nic na ten temat nie chce powiedzieć ? Byłby ciekawy artykuł i prawda wyszłaby na jaw, kto tak naprawdę jest temu winien, że przez kilkanaście lat policjanci traktowani saą inaczej niż pozostałe grupy zawodowe.
Obserwuj wątek
    • single_malt Policjanci i wykup swoich??? mieszkań 01.03.12, 10:32
      No coz bylem w tamtych czasach po drugiej stronie barykady ... i ci panowie mnie raczej nie lubili. malo wpisow wiec dla mlodych urodzonych w latach 80-90 wyjasniam wiec o co chodzi ...
      Jako zwykly obywatel mieszkanie w bloku musialem sobie KUPIC, by nie czekac 15 lat.
      Mieszkanie M5 ok. 54m2 kosztowalo w tzw. spoldzielni Lokum od reki 500 tys starych zlotych co odpowiadalo ok 15-letnim zarobkom adiunkta po doktoracie na UAM.
      Jako tzw. spoldzielcze wlasnosciowe kosztowalo pierwsza wplate 120 tys. zl. i dawalo pewne prferencje w terminie przydziale (wymagane czlonkostwo w spoldzzielni ok 8 lat) oraz zdejmowalo limit metrazu ok 11m2 na osobe
      Polcjanci i inni funcjonariusze dostawali przydzial mieszkania (i taloniki na auta) bez oczekiwania - oni niigdy nie byli wlascicielami i za nic nie placili poza czynszem (nie placali spoldzelczego kredytu (doddatkowo ok 500 zl do czynszu ) . Nikt nie robil remontu za wlasne pieniadze. Tak wiec bajdurzenie typu "nasze" sa tylko bajka - tak jak moja jest dzis ulica Kochanowsiego.
      Przy milicyjnej emeryturze rzedu 3,4 tys PLN te marne 5 czy 8 zl to inic.
      • lexgm Re: Policjanci i wykup swoich??? mieszkań 01.03.12, 10:56
        w zasadzie szkoda czasu aby polemizować z takim wpisem jak single_malt. Gościu i tak nic nie zrozumie, tak jak nie rozumie, że te budynki to nie była np. własność spółdzielni mieszkaniowej (a wiec nie trzeba było się do niej zapisać, wpłacić wkład, i czekać 20 lat na mieszkanie), tylko wybudowała je policja (wówczas MO) za własna kasę z budżeti MSW.
        Aby dostać mieszkanie (a takich mieszkań zakładowych - policyjnych - było w Poznaniu kilkaset), trzeba było zarównio czekać, jak i wpłacić kasę (na talony mieszkń niestety nie dawano).
        Mieszkania służbowe (policyjne) w latach 1950 - 1985, dostało około 10% zatrudnionych w tych czasach. Później nic już nie budowano i nie kupowano, bo nie było kasy w MSW.
        Zgodnie z przepisami (wydanymi po 1989 roku przez nową władzę, również solidarnościową) umożliwiono wykup mieszkań służbowych (nie tylko policyjnych). Wobec powyższego ta grupa zawodowa ma prawo do równego traktowania z wojskowymi, strażakami, celnikami, leśnikami itp.
        Jak się to single_malt nie podoba, to niech skoczy przez płot w odwrotną niż Wałęsa stronę - może cofnie historę. No i niech urodzonym w latach 80 - 90 nie wciska ciemnoty.
        • Gość: gosc Re: Policjanci i wykup swoich??? mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.12, 11:04
          to milcja i MSW byly jak widac dobrze prosperujacymi firmami jesli mieli wlasna kase na budowanie mieszkan :-) - a z czego mieli ? Z budzetu na ktory placili wszycy.
          Nauczyciel nie mial takich przywilejow.
          Widac ze odezwal sie byly Wlascieciel Polski Ludowej.
          • lexgm Re: Policjanci i wykup swoich??? mieszkań 01.03.12, 11:34
            Właścicicielem PRL-u niestety nie byłem. I chyba jednak nie żałuję.
            Czy MSW w tamtych latach było dobrze prosperującą firmą - nie sądzę.
            Co do kasy MSW (na którą poprzez system podatków składali się pracujący Polacy), to czy sądzisz, że na dzisiejszą kasę odpowiednika dawnego MSW, pracują tylko policanci, ABW, CBA itp ? Jeśli tak uważasz, to niewiele rozumiesz , bowiem dalej wszyscy płacimy na ten resort, utrzymując go z naszych podatków. A nie są to małe pieniądze.
            Co do nauczycieli którym nie budowano mieszkań, to tylko częściowa prawda.
            Do dzisiaj bowiem obowiązują przepisy z PRL-u o obowiazku "dostarczenia" nauczycielowi (a także lekarzowi i stomatologowi) mieszkania na terenie wiejskim ("powiat" musiał zapewnić lokum, a nauczyciel nie musiał wpłacać wkładu budowlanego tak jak to musieli czynić np. spółdzielcy). A powiat skąd miał kasę - no z podatków właśnie - przeciez nie z MSW i nie z PZPR.
            Nie jest więc tak, jak to zgorzkniale opisujesz.

A' propos: w latach 50/60-tych ubiegłego wieku, mieszkania zakładowe budowały również np. wyższe uczelnie (UAM, Politechnika - np. w Poznaniu przy ul. Koronnej), Poczta Polska Telegraf i Telefon (w Poznaniu przy ul. Sokoła )itp.
            Zatem nie tylko resorty "siłowe" miały kasę na budowę lub wykup mieszkań dla swoich pracowników.
            A pozostałych nauczycieli (tych, co nie mieszkają w przydzielonych lokalach) jak zawsze, wszyscy olewali i dalej olewają.
            • ziutekliv21 Przed 1990 palowali Polakow 02.03.12, 01:34
              a teraz chca wykupic mieszkania za ulamek ich wartosc.
              Niech kupuja po cenie wolnorynkowej to nie bedzie problemu.
              • czarnyhs Re: Przed 1990 palowali Polakow 02.03.12, 12:45
                ziutekliv21 napisała:

> a teraz chca wykupic mieszkania za ulamek ich wartosc.
                > Niech kupuja po cenie wolnorynkowej to nie bedzie problemu.

po 1989 r. jak trzeba to też "pałują"!!!!!
          • czarnyhs Re: Policjanci i wykup swoich??? mieszkań 01.03.12, 11:47
            Gość portalu: gosc napisał(a):

> Nauczyciel nie mial takich przywilejow.
            > Widac ze odezwal sie byly Wlascieciel Polski Ludowej.

jak już - to współwłaściciel - bo wówczas było to mienie społeczne, a więc m.in. i twoje ćwoku!!!! A co do przywilejów nauczyciela - zajrzy do Karty Nauczyciela, jej historii, zobacz od kiedy obowiązuje i jakie były i sa przywileje.
        • czarnyhs Re: Policjanci i wykup swoich??? mieszkań 01.03.12, 11:44
          lexgm napisał:

>Mieszkania służbowe (policyjne) w latach 1950 - 1985, dostało około 10% zatrudn
          > ionych w tych czasach. Później nic już nie budowano i nie kupowano, bo nie było
          > kasy w MSW.
          > Zgodnie z przepisami (wydanymi po 1989 roku przez nową władzę, również solidarn
          > ościową) umożliwiono wykup mieszkań służbowych (nie tylko policyjnych). Wobec p
          > owyższego ta grupa zawodowa ma prawo do równego traktowania z wojskowymi, straż
          > akami, celnikami, leśnikami itp.
          > Jak się to single_malt nie podoba, to niech skoczy przez płot w odwrotną niż Wa
          > łęsa stronę - może cofnie historę. No i niech urodzonym w latach 80 - 90 nie wc
          > iska ciemnoty.

dokładnie masz rację!!!!!
      • czarnyhs Re: Policjanci i wykup swoich??? mieszkań 01.03.12, 11:42
        bajdurzysz Chopie! - mieszkanie służbowe ( oraz wprowadzone w III RP prawo do jego wykupu) przysługiwało nie tylko "milicjantom". Otrzymywali je poza innymi "służbami" również i pracownicy naukowi uczelni ( kwestii systemu ich przydzielania nie znam więc się nie wypowiadam ), pracownicy PGR-ów, kolei, budownictwa, itp. Zatem gadanie o "przywilejach milicyjnych" jest to delikatnie mówiąc idiotyzm. Nie mówiąc o tym, że w tych "mieszkaniach służbowych" były wyższe czynsze, niż dla tzw. przez Ciebie "zwykłego obywatela". Zatem - jak nie znacz prawdy - to nie rób innym prania mózgów.
    • Gość: Adam Moje = zakupione, a nie dzierżawione !!! IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.12, 11:26
      ....jak inne grupy zawodowe... czyli np. murarze, geodeci, drogowcy, kierowcy itd. Te grupy zawodowe nie dostawały od zakłaów pracy mieszkań.
      Jak można mówić o czymś czego się było użytkownikiem i dzierżawcą : moje ????
      To może ulica na której mieszkam też jest MOJA ?
      Dajcie sobie luz. Nie chcę aby za moje pieniądze (tak, za moje bo te bloki zbudowano z budżetowych pieniędzy) uwłaszczała się następna "grupa zawodowa".
      Kupcie sobie coś a potem mówcie o tym : moje.
      • Gość: Ezekiel 25 : 17 Re: Moje = zakupione, a nie dzierżawione !!! IP: *.washdc.fios.verizon.net 01.03.12, 11:33
        Sprawa nie zostanie szybko rozwiazana .Kiedy gowno uderzy w wentylator nie trzeba bedzie im dodawac prochow do kawy , aby bili i strzelali . Wystarczy powiedziec : ONI CHCA ODEBRAC WASZE EMERYTURY I MIESZKANIA !!!!
      • czarnyhs Re: Moje = zakupione, a nie dzierżawione !!! 01.03.12, 11:51
        Gość portalu: Adam napisał(a):

> ....jak inne grupy zawodowe... czyli np. murarze, geodeci, drogowcy, kierowcy i
        > td. Te grupy zawodowe nie dostawały od zakłaów pracy mieszkań.
        > Jak można mówić o czymś czego się było użytkownikiem i dzierżawcą : moje ????
        > To może ulica na której mieszkam też jest MOJA ?
        > Dajcie sobie luz. Nie chcę aby za moje pieniądze (tak, za moje bo te bloki zbud
        > owano z budżetowych pieniędzy) uwłaszczała się następna "grupa zawodowa".
        > Kupcie sobie coś a potem mówcie o tym : moje.

- tak - jest - i bezpieczeństwa własnej "d" pilnuj sobie sam, granic chroń sam, ucz dzieci - sam, kup sobie prywatną kolej ( ale wpierw wybuduj tory - pod które musisz kupić grunt), własną pocztę ( gońców, posłańców, albo gołębie pocztowe ). I sam - okop się w ziemiance - też swojej!!!!!
    • Gość: zenek Niech spłacą z własnej kieszeni koszty budowy IP: 95.108.113.* 01.03.12, 11:29
      Dość już uprzywilejowania policjantów i innych, którym "się należy".
      A gadka o remontowaniu mieszkań w nadziei wykupu, do jak bajka o żelaznym wilku.
      Każdy kto ma mieszkanie o dowolnym statusie remontuje je od środka żeby podnieść poziom swego życia lub zapobiec degradacji substancji mieszkaniowej.
      Z wywodów chcących wysępić za pół darmo mieszkania wynika, że jakby nie wizja wykupu, to by nie remontowali. To może od razu kontenery im się marzą?
      • czarnyhs Re: Niech spłacą z własnej kieszeni koszty budowy 01.03.12, 11:59
        Zazdrościsz ??? Trzeba było szukać takiej pracy, gdzie była szansa na mieszkanie służbowe ( nikt wówczas nawet nie myślał o ich wykupie) a nie tera pyszczyć. Niestety zawiść to jest nasza przywara narodowa, chyba już genetycznie zakodowana. Dlaczego nie pyszczysz że naukowcy, kolejarze, budowlańcy, urzędasy, rolnicy ( z PGR-ów), leśnicy itp. wykupowali i wykupują ?!?!?!? Do policji się czepiasz?? Bo tobie np. za jadę po pijaku zabrali prawo jazdy, czy za jakieś inne wykroczenie łupnęli mandat i punkty ???? A kto przez 24 godziny na dobę pilnuje m.in. twojej "d" i twojego majątku???? Kto nadstawia karku za ciebie???? Twoja postawa i mentalność kojarzy się od razu z takim starym kawałem :
        pytają się chłopa:
        - co wolisz, mieć jeszcze jedną krowę, czy aby sąsiadowi jego krowę szlag trafił?
        on na to:
        - lepiej niech jemu szlag trafi, a najlepiej wszystkie!!!!
        I to by było na tyle!!!!!
        • Gość: podatnik Re: Niech spłacą z własnej kieszeni koszty budowy IP: *.uznam.net.pl 02.03.12, 06:24
          Naukowcy, kolejarze czy inni leśnicy robili coś pożytecznego społeczenie. Policja niestety - nie. Nie potrafi oburącz własnego tyłka zlokalizować. Nie potrafi nas przed niczym ochronić. Jako taka jest zupełnie nieużyteczna więc nie jest rozsądne ponoszenie jakichkolwiek obciążeń na jej rzecz.

Dowodem twoje wpisy: "Bo tobie np. za jadę po pijaku zabrali prawo jazdy, czy za jakieś inne
          > wykroczenie łupnęli mandat i punkty ???? - no tak, to jedyne co robią, "łupią" mandaty.

"A kto przez 24 godziny na dobę pilnuj e m.in. twojej "d" i twojego majątku????" - z pewnością nie policja, jeszcze się nie zdarzyło aby cokolwiek upilnowali. Nigdy. Złodzieje biorą co chcą, policja nigdy nikogo nie znajduje. Efekt? Jej istnienie nia ma dla nikogo znaczenia.
    • czarnyhs Policjanci walczą o wykup swoich mieszkań 01.03.12, 11:34
      w niektórych blokach policja dawała zgody - ale też nie wszystkim, np. w bloku nr 2. Byli "równi" i "równiejsi". Podobnie sytuacja wygląda ze zwrotem kaucji za mieszkanie po jego wykupie. Kiedy się dostawało przydział trzeba było wpłacić kaucję równowartości kilku uposażeń. Teraz zwracają ... . niecałe 2 złote!!!!!!
    • Gość: janzi A reszta to która kategoria IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.12, 15:47
      Jeśli policjanci to druga kategoria to my zwykli zjadacze chleba to pewnie 5 llub 6. Aby mieć "swoje" mieszkanie musimy je sobie kupić, za wynajem musimy płacić 30zł/m2 a nie 5.
      Miasta najpierw rozdają mieszkania komunalne za 1zł a potem płaczą, że nie mają mieszkań dla najuboższych.
    • jogibaboo Policjanci walczą o wykup swoich mieszkań 01.03.12, 19:49
      W obecnej Polsce i starzy i młodzi policjanci są dymani na wszystkie strony.
    • pytagolas Policjanci walczą o wykup swoich mieszkań 01.03.12, 20:03
      boją się, że będą płacić 8zł za metr... przy 50 metrowym mieszkaniu to już całe 400zł!
      jak oni nie chcą, to ja chętnie wynajmę to mieszkanie, bo aktualnie płace 500zł za wynajem miejsca w pokoju 2-osobowym o pow. 18m2
      • Gość: ToJa Re: Policjanci walczą o wykup swoich mieszkań IP: *.dynamic.mnet-online.de 01.03.12, 22:23
        Nie zdają sobie również sprawy, że jak wykupią te mieszkania, to będą musieli założyć wspólnotę mieszkaniową i ponosić CAŁKOWITE koszty utrzymania owej nieruchomości (nie tylko malowanie ścian w mieszkaniu i nowe kafelki w łazience, ale remonty dachów, wymianę instalacji, remonty/przeglądy wind, przeglądy instalacji, malowanie klatek, ocieplanie budynku, utrzymanie terenów zielonych itp itd). Biorąc pod uwagę, że są to stare nieremontowane regularnie bloki to będzie to kosztowało DUŻO więcej niż 8 zł za m2. No ale przynajmniej mieszkanie będzie własnościowe !!!!
      • bdza312 Re: Policjanci walczą o wykup swoich mieszkań 02.03.12, 13:57
        czlowieku ty nawet nie wiesz o czym piszesz
    • wyrwana.z.kontekstu Policjanci walczą o wykup swoich mieszkań 01.03.12, 23:03
      Arogancja policjantów i ich pazernych rodzin rozwala.
      Jak rozumiem, tym ludziom wydaje się, że skoro korzystali z lokali za darmo przez całe lata, to teraz im się "w nagrodę" należą?
      • czarnyhs Re: Policjanci walczą o wykup swoich mieszkań 01.03.12, 23:40
        wyrwana.z.kontekstu napisała:

> Arogancja policjantów i ich pazernych rodzin rozwala.
        > Jak rozumiem, tym ludziom wydaje się, że skoro korzystali z lokali za darmo prz
        > ez całe lata, to teraz im się "w nagrodę" należą?

Wyrwana, ale nie z kontekstu a z realiów!!! Jeszcze nie słyszałem, aby gdziekolwiek oprócz leśniczówek i gajówek ktokolwiek korzystał z mieszkania "za darmo". Mój sąsiad - były policjant płacił prawie o 50% większy czynsz, bo ja byłem członkiem spółdzielni, a on miał tylko mieszkanie służbowe. Nawet na przydziale miał wypisane kto z jego rodziny może tylko zamieszkiwać - nie mógł tam zabrać do siebie nikogo ani ze swoich rodziców, ani teściów, bez meldunku nie mógł ( nie dosyć, że wykroczenie, to naruszenie zasad przydziału służbowego i mógł to mieszkanie utracić, bo wykorzystywał "niezgodnie z przeznaczeniem" ) - niejednokrotnie i od niego i od jego kolegów słyszałem utyskiwania ta tę paranoję. Jeden z jego kolegów miał b.chorą teściową ( rak ) - pisał raport o zgodę na zabranie jej do siebie i zameldowanie - zgody oczywiście nie dostał.
      • Gość: tbwawa Re: Policjanci walczą o wykup swoich mieszkań IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.12, 05:37
        Żadne "służby" nie mieszkają za darmo (z wyjątkiem ministrów i generałów), jeśli cokolwiek piszesz to sprawdzaj to.
        • Gość: Dżonny Re: Policjanci walczą o wykup swoich mieszkań IP: *.man.poznan.pl 02.03.12, 07:29
          5 zł za metr to jak za darmo. Ja płacę 25 zł i kiszę się w kawalerce, bo na większe mnie nie stać!
    • bdza312 Policjanci walczą o wykup swoich mieszkań 02.03.12, 13:12
      jak wynika z forum -totalna niewiedza tematu-założyłem ksiązczke miezkaniowa,imiałem cały wklad.czekałem 1o lat,a mieszkania nie otrzymałem.W 1982r policja dała mi mieszkanie służbowe-za które płaciłem i płacę czynsz remonty mieszkania robiłem we własnym zakresie kolejarze też dostali mieszkania służbowe i je wykupili to jak to jest jeden może drugi nie tylko dlatego że był policjantem wojsko też sprzedało mieszkania a spoldzielcy wykupili za grosze bo jak to inaczej nazwać 72m kwadratowe za 3500zl
      • Gość: jaja Re: Policjanci walczą o wykup swoich mieszkań IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.03.12, 14:00
        moja rodzina od 1919 roku mieszkała w kamienicy, od 1945 roku niby prywatnej , niby komunalnej,czynsz szedł do komunalki, remontowaliśmy i dbaliśmy o to mieszkanie jak o swoje, ale nie przyszłoby nam do głowy, ze ono nam się należy, a mieszkamy tu już prawie 100 lat ! Nie każdy chciał iść do pracy do milicji, nawet dostając w nagrodę mieszkanie. Z pewnością istnieją zapisy w umowach , czy mieszkacie na zasadzie najmu, lokatorskim prawie do mieszkania itp... I tego się trzymać. Darmocha rozleniwia.
        • czarnyhs Re: Policjanci walczą o wykup swoich mieszkań 02.03.12, 17:06
          I tak się przyzwyczaiłeś, ze za grosze masz mieszkanie komunalne w kamienicy. Znam człowieka który w kamienicy komunalnej płacił za mieszkanie 150 m kwadr. o połowę mniej niż ja za 48 m kwadr. w spółdzielni. A jak nie chciałeś iść do milicji, mogłeś iść do pracy naukowej - uczelnie też dawały mieszkania służbowe, do kolei, do leśnictwa, do budownictwa,wojska, itp. Możliwości był cały wachlarz. Ale wygodnie siedzieć w domku, za przeproszeniem pierdzieć w stołek i innym zazdrościć tylko dlatego, że " innym się chciało". Idź do wojska - nadal są w wojsku mieszkania służbowe - na cza służby, bądź ekwiwalent za brak mieszkania!!!!!! Ale do tego, że gdziekolwiek służyć to trzeba mieć po prostu "jaja"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: jaj Re: Policjanci walczą o wykup swoich mieszkań IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.03.12, 16:11
            nienawiść cie zaślepiła, źle przeczytałeś, nie mieszkałam w komunalnej kamienicy lecz prywatnej. Poza tym w komunalnych kamienicach czynsz jest wyższy , niż w spółdzielniach mieszkaniowych. I nie musiałam sobie wychodzić mieszkania, bo zakasałam rękawy i mam już, po wielu wyrzeczeniach, swój własny, BEZczynszowy domek.
            • czarnyhs Re: Policjanci walczą o wykup swoich mieszkań 03.03.12, 16:48
              Gość portalu: jaj napisał(a):

> nienawiść cie zaślepiła, źle przeczytałeś, nie mieszkałam w komunalnej kamienic
              > y lecz prywatnej.

ROZUMIEM, ŻE PRYWATNY KAMIENICZNIK BAWIŁ SIĘ W "CARITAS" I NIE TYLKO, ŻE NIE KASOWAŁ CZYNSZU, TO JESZCZE ZA CIEBIE PŁACIL PRĄD, WODĘ I GAZ ?!?!?!?!?!? Nb. w przeciwieństwie do ciebie patrzę i oceniam trzeźwo realia, a ty jesteś wręcz podręcznikowym przypadkiem choroby zwanej "zawiść", tak zupełnie czysta, bezinteresowna, genetycznie POLSKA zawiść!!!!
              • Gość: jaj Re: Policjanci walczą o wykup swoich mieszkań IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.03.12, 20:48
                facet, nie mam czego ci zazdrościć, bo jak już pisałam, w odróżnieniu od ciebie nie roszczę sobie praw do czegoś co nie jest moje, lecz mam własny , skromny ale bezczynszowy domek. Dziękuję za dyskusję, dobranoc.
    • angrusz1 Policjanci walczą o wykup swoich mieszkań 03.03.12, 06:42
      Pora skończyć z rozdawnictwem
      • czarnyhs Re: Policjanci walczą o wykup swoich mieszkań 03.03.12, 09:32
        angrusz1 napisał:

> Pora skończyć z rozdawnictwem

dokładnie masz rację - ale Twój wpis tutaj nie na temat. Skieruj go do do ekip przy korycie, które między sobą rozdają wszystko co się da!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka