Dodaj do ulubionych

Co powstanie na stadionie szyca? [wizualizacje]

18.05.12, 10:38
Może wieżowiec na Placy Wolności, albo na Starym Rynku. Miasto zostało wpędzone w długi, więc sprzedajmy wszystko co ma jakąkolwiek wartość, zrezygnujmy z długofalowych planów i nie martwmy się jakimiś tam zasadami planowania przestrzennego i urbanistyki, a już tym bardziej ludźmi.
Zamiast pozyskiwać atrakcyjne tereny (np. odkupić i zagospodarować nadwarciańskie tereny w okolicach Marii Panny, zagospodarować wyspę i zrobić tam Miasto z prawdziwego zdarzenia, zamiast fabryk i magazynów) to próbujemy popsuć dobre plany zrobione już wiele dekad temu. Miasto chce zabudować "developerką" okolice Bogdanki, Dolnej Wildy i pozbyć się problemu. Ale szczerze mówiąc nie mam wrażenia, że deweloperzy roziwązali za Miasto jakikolwiek problem, a wręcz przeciwnie. Gdy patrzę na Naramowice i inne "przedmieścia" to widzę, że gonią za zyskiem kosztem jakości.
Obserwuj wątek
    • Gość: big.titts.girl Re: Co powstanie na stadionie szyca? [wizualizacj IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.12, 10:53
      Smutne, ale prawdziwe.

RATUJMY KLINY ZIELENI!
    • tsuranni jezeli powstaną tam bloki 18.05.12, 11:10
      Grobelny powinien zostać wystrzelony w kosmos
      • von.g Re: jezeli powstaną tam bloki 18.05.12, 11:53
        Daj spokuj. Żal kosmosu. Zaraz by tam Venta jakieś bloki pobudował.
      • Gość: hooytasmanski Re: jezeli powstaną tam bloki IP: 46.227.241.* 18.05.12, 11:56
        Ja bym tam walnął kościół ze zjeżdzalnią do samego browaru.
    • mateo292 Nowa Arena? Nie !! Puszczalska !! 18.05.12, 12:29
      Nad czym tu sie zastanawiac??
      Trzeba wywalic hale sportowa z prawdziwego zdarzenia.
      Poznan takiej nie posiada bo tej oszczanej Areny nie licze.
      Ale jak znam zycie miasto stwierdzi ze jest kryzys i nie maja kasy na inwestycje
      i sprzedadza tereny pod kolejne bloki
      Lukomska-Puszczalska juz zaciera łapki.
      • Gość: radca Re: Nowa prywatna hala z odnową biologiczną IP: *.icpnet.pl 18.05.12, 21:53
        i rehabilitacją sportowców zawodowych.
        Hala sportowo widowiskowa z ogrodami ogólnie dostepnymi na dachu. Taki park w stylu koreańskim.
        Sport zawodowy to biznes jak każdy inny, więc niech biznesmeni sportowi np. Pani Łukomska do spółki ze sportowcami i działaczami sportowymi, oraz innymi biznesmenami sportowymi wybudują sobie hale sportową, tak jak inni budują sobie fabryki, pracownie, markety, drukarnie.
        ===
        Przez sport zawodowy do inwalidztwa !
    • darkerinside Co powstanie na stadionie szyca? [wizualizacje] 18.05.12, 12:56
      Jak można tak bezczelnie mydlić oczy poznaniakom? Oczywiste jest, ze na tym terenie powstanie osiedle, bo tak chce deweloper, który jest użytkownikiem wieczystym tego terenu, miasto jest obowiazane wydać mu decyzję WZ i koniec kropka, żadnego stadionu czy parku tam nie będzie. Żyjemy w państwie prawa i należy szanować czyjąś własność, a miasto powinno odpowiedzieć za swoją niegospodarność, a nie zwalać winę na dewelopera!
      Od dziesiątek już lat Poznań radzi sobie bez tego "klina zieleni" - bo najzwyczajniej w świecie nie jest on potrzebny w tym miejscu.
      Dlaczego gazeta nie pisze, że SARP krytykuje ewentualne inwestycje na stadionie Szyca, a równocześnie wspierając zawalanie terenów Malty blokami?
      • Gość: jesteśtylkozabawką Re: Co powstanie na stadionie szyca? [wizualizacj IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.12, 13:44
        Widać, że niewiele wiesz o historii tego miejsca. Ten klin zieleni na planach niemieckich jest terenem zalewowym w przypadku powodzi, więc żadnych bloków nie powinno tam być. W tym miejscu developer wykupił działkę, która jest przeznaczona na tereny sportowo-rekreacyjne i o zmianę tego toczy właśnie ten developer batalię.

Nie można się na to zgodzić i mam nadzieję, że Grobelny ma na tyle oleju w głowie, żeby tego nie zmieniać. Byłaby to podobna sprawa jak z kulczykparkiem - sprzedał park, ale zmienili plan na teren pod inwestycje.
        • darkerinside Re: Co powstanie na stadionie szyca? [wizualizacj 18.05.12, 14:05
          Od dwudziestu lat nic tam sie nie dzieje i dziać się nie będzie. Wiem wystarczająco dużo o tych terenach, żeby nie siać populizmy jak co nie którzy tutaj. Warunkiem wzetki nie jest przeznaczenie gruntu w umowie o użytkowanie wieczyste, w związku z tym co to ma do rzeczy...

Tereny zalewowe... prosze cie:-) Stadion nie zaleje, parku nie zaleje, a bloki nagle zaleje:-) do książek chłopcze:-)
          • Gość: całyczasinnynick Re: Co powstanie na stadionie szyca? [wizualizacj IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.12, 14:50
            Warta została wyregulowana, więc nie zaleje, ale park powinien zostać. Jak tak kochasz dokonania developerów w mieście, to zobacz co zbudowali na Saperskiej, albo Rolnej.

Hala sportowa w miejscu stadionu (a obok jest AWF!) albo park, pozostałe pomysły są tylko szkodliwe.
            • darkerinside Re: Co powstanie na stadionie szyca? [wizualizacj 18.05.12, 15:03
              No widzisz? nie zaleje, a przy twoim poprzednim komentarzu zalewało! Cud! Coś tam niby wiesz, ale mniej niż chciałbyś sprawiać wrazenie:-)

Kocham czy nie kocham ich dokonania, jakie ma to znaczenie? jestem realistą. Teren został sprzedany deweloperowi, który chce tam postawić mieszkaniówkę i ja prędzej czy później postawi. A takie za przeproszeniem p...lenie Grobelnego o jakimś referendum jest chore i bezsensowne - nikt nie zmusi właściciela, żeby zbudował tam park albo hale.

Każdy bardzo chętnie dysponuję cudzym, a sam w chacie pilota od telewizora nie chce oddać... Mentalnie komuna, szczęśliwie się składa, ze ludzie o takiej mentalności powoli wymierają:-)

Z reszta po co hala??? mamy już stadion, którego miasto nie będzie w stanie utrzymać, po co kolejny obiekt, ewentualnie wyburzyć arene i tam coś postawić, chociaz prawda jest taka, że nie mamy i nie będziemy mieć drużyny koszykówki, która by zapełniała taka halę, na piłkę ręczną, siatkówkę, czy piłkę halową też tam nikt nie przyjdzie, a że można koncerty organizować? no co ty? raz w tygodniu? albo chociaż w miesiącu?
              A jeszcze się okaże, że niejaki Janusz R. będzie tym bałaganem zarządzał... hehehe... Miasto know how:-D
              • plendz Re: Co powstanie na stadionie szyca? [wizualizacj 18.05.12, 15:13
                Jaki masz interes, żeby tam powstały bloki? Chcesz, żeby jeszcze trudniej było się przecisnąć przez korki? Chcesz, żeby ludzie z Wildy nie mieli gdzie na spacer pójść?
                Promujesz interesy deweloperów, którzy zrobili "deal" z poprzednim zarządem Warty ale umoczyli na lata kasę bo obowiązywał plan zagospodarowania, który nie zezwalał na zmianę funkcji miejsca. Teraz "kupują" realizację swojej wizji u radnych.
                Jest tyle innych miejsc w Poznaniu, gdzie można uprawiac deweloperkę, no ale na klinie zieleni ziemia była tania, więc trzeba teraz ją przekwalifikować. Znany numer.
                I nie rzucaj tu "komuną", bo dbanie o interesy Miasta jest apolityczne, a wręcz prospołeczne. Obrażanie oponentów nie jest najlepszą drogą, żeby kogokolwiek przekonać.
                • darkerinside Re: Co powstanie na stadionie szyca? [wizualizacj 18.05.12, 16:04
                  1. Mam interes w tym, żebym jako Poznaniak nie musiał patrzeć na ruinę im. Szyca i targowisko na ktorym można kupić kradzione oprogramowanie i stracić portfel. Jeżeli to oznacza mieszkaniówkę w tym miejscu to trudno.
                  2. Jak obywatel państwa prawa, mam interes w tym by mieć pewność, iż własność prywatna - czyjakolwiek - jest chroniona! Dzisiaj miasto próbuję ingerować we własność dewelopera - bo to sie sprzedaje, bo wystarczy poczytać komentarze na tym forum i zauważyć, że nikt nie podnosi kwestii własności terenu! Lud chce mieć park - ludu nie obchodzi, że to jest czyjeś! deweloper zapłacił za ten teren i koniec. Jeżeli nie uda się zmienić umowy u.w. to jego wtopa i jego problem bo i jego były pieniądze, w każdym przypadku nie Twoje.
                  3. Jako obywatel tego kraju i mieszkaniec tego miasta jestem zainteresowany tym, aby władze przestrzegały przepisów obowiązującego prawa nie ważne czy to jest mandat za złe parkowanie czy wydanie decyzji WZ. naprawdę chciałbyś mieszkać w kraju gdzie władza traktują prawo tak jak im pasuje? Dzisiaj się śmiejesz a jutro będziesz płakał bo komuś z góry będzie potrzebne Twoje mieszkanie - na "klin zieleni".
                  4. Niech ludzie z Wildy najpierw zaczną pilnować swoich psów, zeby nie srały gdzie popadnie i gó...arstwa żeby nie robiło syfów gdzie popadnie, a jak już się z tym uporają mogą się przejść chociażby na Łęgi Dębińskie albo nad Warte, bo na stadion Szyca od lat nie chodzą na spacery - nie bądź śmieszny, byłeś kiedyś tam pospacerować?
                  5. Czemu mam nie rzucać komuną? przecież tak należy określać "chęć dbania o miasto" kosztem cudzej własności. Ja nie obrażam - ja opisuję stan rzeczy.
                  • darkerinside Re: Co powstanie na stadionie szyca? [wizualizacj 18.05.12, 16:09
                    i na koniec - o miasto dba się m. in. 70% lub wyższą frekwencją podczas wyborów samorządowych! Wtedy jest czas, zeby ruszyć tyłek i coś zmienić, a nie siedzieć w niedzielę w chacie bo fajniej familiadę obejrzeć.
                    • Gość: znówinny Re: Co powstanie na stadionie szyca? [wizualizacj IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.12, 16:31
                      Teraz mam pewność, że masz wiele wspólnego z developerem. Pytanie którym? Czyżby tym od Izy "słodkie usta"? :)

A teren zalewowy a miejsce do którego dotrze woda to dwie różne sprawy. Poczytaj, to nie boli, dowiesz się jaka była pierwotna koncepcja Niemców.

Mam nadzieję, że Twoja koncepcja jednak nie zostanie zrealizowana, bo jest zwyczajnie szkodliwa i sprzeczna z interesem mieszkańców. Koniec z mojej strony.
                      • darkerinside Re: Co powstanie na stadionie szyca? [wizualizacj 18.05.12, 16:45
                        No i proszę brakuję argumentów?
                        Jak będzie powódź "milionlecia" to woda zaleje i Winogrady... nie myślisz - bronisz swej tezy - miło z Twej strony, ale bezmyślnie.

hmmmm... mówisz, że wyższa frekwencja na wyborach samorządowych jest działaniem pro deweloperskim?
                        Mówisz, że krytyka zasyfionej Wildy to działanie pro deweloperskie?
                        Mówisz, że przestrzeganie prawa do działania pro deweloperskie?

No więc nie wiele mówisz... :-) Może jak poczytasz to powiesz więcej.

Koncepcja pruska - a nie niemiecka - zakładała, że Poznań nie przekroczy 300 000 mieszkańców, stąd taki a nie inny układ chociażby ulic. w tym momencie mieszkańców mamy ok 500 000. To co chłopaczku? wysiedlamy nadwyżkę, żeby było "po niemiecku"?

Nawet nie zacząłeś:-)
                        • Gość: darkeroutside Re: Co powstanie na stadionie szyca? [wizualizacj IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.12, 16:59
                          Gdzie ja napisałem o powodzi? Pisałem o terenie zalewowym. Według koncepcji zaborców to właśnie jest takie miejsce - powiedz mi, co ratowano dwa lata temu, jak była powódź? Pamiętasz? I NIE - NIE STADION im. SZYCA :D

Działaniem pro-developerskim nazywam chęć zabudowania stadionu i jego okolic budynkami mieszkalnymi. To szkodliwe nie tylko dla mieszkańców Wildy ale i szeroko rozumianego interesu społecznego. Mylisz się w swoich ocenach strasznie, co zresztą będziesz miał okazję zaobserwować po wyniku konsultacji społecznych.

Pokój z Tobą :) Ja wracam na serio do pracy, bo mnie zły Niemiec wyleje.
                          • darkerinside Re: Co powstanie na stadionie szyca? [wizualizacj 18.05.12, 17:04
                            Tylko powiedz mi co te konsultację zmienią? nic... Konsultację nie mogą ingerować we własność, konsultacje to po prostu robienie w uja poznaniaków, że Grobelnego coś to obchodzi. Za późno trzeba było nie sprzedawać.

Pro rozwojowo jak najbardziej. Pro dewelopersko z rozwagą.

Miłego weekendu;-)
                • darkerinside Re: Co powstanie na stadionie szyca? [wizualizacj 18.05.12, 16:08
                  i na koniec - o miasto dba się m. in. 70% lub wyższą frekwencją podczas wyborów samorządowych! Wtedy jest czas, zeby ruszyć tyłek i coś zmienić, a nie siedzieć w niedzielę w chacie bo fajniej familiadę obejrzeć.

• Gość: radca Re: Co powstanie na stadionie szyca? [wizualizacj IP: *.icpnet.pl 18.05.12, 21:57
            Naprawdę znacie historię tego miejsca?
            Ale kto by chciał mieszkać w blokach na byłym miejskim wysypisku śmieci ?
      • Gość: ;) Re: Co powstanie na stadionie szyca? [wizualizacj IP: *.icpnet.pl 18.05.12, 13:46
        Nie wywołuj SARPu z lasu, bo za mało wiesz leszczu ;)

Co do wizek to: żaden to park (jakiś celtycko-faszystowski układ ścieżek z ogiglokami), hala jakby ufo wylądowało (ma "tylko" 3 piętra, a jest dwa razy wyższa od sąsiadujących 5 kondygnacji), za to mieszkanióweczka wygląda sympatycznie - ład i porządek.
        A więc wiadomo co przeciętny poznaniak wskaże.
        Brawo Rysiek, znowu po Twojemu !!!
        • darkerinside Re: Co powstanie na stadionie szyca? [wizualizacj 18.05.12, 14:08
          Czemu zaraz leszczu?
          Wiem co wiem a SARP to SARP;-)
          Trudno o brudniejsze środowisko niż to:-)
          • Gość: mateo292 Re: Co powstanie na stadionie szyca? [wizualizacj IP: *.icpnet.pl 18.05.12, 18:54
            stary!!! obok masz wybudowane nowe apartamentowce. dokladnie kolo Multikina.
            i wiesz co? swieca pustkami. po kiego grzyba obok wypieprzac kolejne bloki. w ogole nie ma zapotrzebowania na mieszkania w tym rejonie.
            poza tym tak sie awanturujesz ze prawa trzeba przestrzegac itp.
            skoro kupiony teren ma w planach zagospodarowania zapis ze nie mozna tam budowac blokow ze to ma byc teren sportowo-rekreacyjny to po ch... go developer kupowal skoro mial taka wiedze? a jesli zmieniono plan zagospodarowania po zakupie terenu to mial najzwyczajniej pecha. powinien dostac odszkodowanie od miasta i spie...c stamtad.
            podobno wczesniej ten teren bodajze kupili od Warty Holendrzy. Tez nic nie wskorali i sie zmyli.
            Ale Polaczki beda kombinowac na maksa.

• Gość: radca Re: Po co to osiedle ? IP: *.icpnet.pl 18.05.12, 22:12
              Pełna zgoda.
              Drogich pustych mieszkań w Poznaniu jest wystarczająca podaż.
              Deweloperzy nie tylko, że nie wnoszą nowej jakości, ale w zakresie zagospodarowania przestrzeni i funkcjonalności mieszkań cofnęli sie sporo do tyłu.
              Zamienili płytę betonową na bloczki betonowe i z betonu spienionego, a uzupełniają te, pożal się boże apartamentowce, płytą osb. ;))
              A przecież miasto się jeszcze wyludni o jakieś 25-50 tys. ludków, przez najbliższe 20 lat .
        • leszekes Re: Co powstanie na stadionie szyca? [wizualizacj 19.05.12, 14:36
          Gość portalu: ;) napisał(a):
          > Nie wywołuj SARPu z lasu, bo za mało wiesz leszczu ;)

Zacząłeś jak idiota... Zobaczymy co dalej... :)

> Co do wizek to: żaden to park (jakiś celtycko-faszystowski układ ścieżek z ogig
          > lokami)

Chyba nie zmieniłem zdania... :)

> mieszkanióweczka wygląda sympatycznie - ład i porządek.

I go już nie zmienię...

> A więc wiadomo co przeciętny poznaniak wskaże.

Byś się zdziwił... Przeciętny poznaniak z bloków nic by nie miał, z hali pożytek dla mieszkańców byłby lepszy, ale park przydałby się wszystkim. Jako rekompensata za te wszystkie skwerki przeznaczone pod budownictwo, czy parkingi
    • novy_20 Co powstanie na stadionie szyca? [wizualizacje] 18.05.12, 13:30
      Oczywiście,że powinna tam powstać hala widowisko-sportowa.
      Poznań ma powody do wstydu, że nie posiada takiej nowoczesnej hali. Ostatnio byłem dwukrotnie w hali ERGO Arena w Gdańsku i muszę przyznać, że jest niesamowita. Poznań bez takiego obiektu traci strasznie wizerunkowo, gdyż wielkie gwiazdy,czy organizatorzy wydarzeń sportowych coraz częściej omijają Poznań szerokim łukiem na rzecz przede wszystkim Gdańska, Łodzi czy Katowic. Taka inwestycja jest 100 razy lepsza niż kolejne wielkie centrum handlowe jak np. mające powstać "centrum Łacina", ale przecież "Poznań* know-how...
    • l.george.l Teren sprzedany developerowi zamiera 18.05.12, 14:30
      Patrząc na ciasna zabudowę nowych osiedli wyraźnie widać, że są to martwe przestrzenie przeznaczone jedynie na sypialnię. Nawet znajomych się tam nie odwiedza, bo albo nie ma jak wjechać, bo płoty i bramy, albo nie ma gdzie zaparkować. Brak dostępu do takich stref powoduje, że nie ma szans utrzymać się tam jakakolwiek działalność usługowa. Jednym słowem powstanie w centrum martwa przestrzeń. Natomiast poznaniacy spragnieni są terenów zielonych do czynnej rekreacji. Proszę spojrzeć, jakie tłumy odwiedzają Maltę, Rusałkę, Żurawiniec, Strzeszynek, ile ludzi spaceruje nad Wartą. Oczywiście dziś już nie wystarczą tylko alejki do biegania. Wielkim powodzeniem cieszą się siłownie na wolnym powietrzu, a gdyby do tego dodać choćby małe placyki z koszem do piłki, albo ścianę do squasha itp., itd. Moim zdaniem tylko tereny zielone z ogólnodostępną, darmową infrastrukturą rekreacyjno-sportową powinny wchodzić w rachubę. Sala widowiskowa owszem jest potrzebna, ale może powstać w miejsce Areny. Miejsca, o którym mówimy po prostu na to szkoda.
      • Gość: Kuba2010 Marzyciele IP: *.ccf.org 18.05.12, 15:02
        Poznan sie wyludnia. Szczegolnie Srodmiescie, w ktorym pozostalo okolo 30 tys. mieszkancow. Wiec dla kogo ma byc ten park? A pytanie najwazniejsze: Kto ma placic za jego utrzymanie? Czy ta garstka ktora pozostala i placi ciagle podatki czy tez ci dyskutanci mieszkajacy w osciennych gminach?
        PS Central Park w NYC jest glownie atrakcja turystyczna i pieknym widokiem dla kilku setek miionerow, ktorych apartamenty sasiaduja za parkiem i okan wychodzana ten obszar zielonej pustki.
        • von.g Re: Marzyciele 18.05.12, 19:24
          No właśnie. Centrum się wyludnia. Ale dlaczego? Czy budowa nowych bloków pomoże zatrzymać odpływ mieszkańców?

A może to właśnie brak terenów zielonych jest jedną z przyczyn wyludniania? Mieszkańcy Europy zachodniej zrozumieli już ,że na poziom życia nie wpływa budowanie centrów handlowych i bloków gdzie popadnie. A co się buduje w Poznaniu? Bloki , sklepy i obwodnice.
          • Gość: Eva Re: Marzyciele IP: *.centertel.pl 19.05.12, 14:30
            W śródmieściu nie ma miejsca na nowe osiedla mieszkaniowe. Tam już mieszka zbyt wiele osób. Zagęszczać się je powinno tylko poprzez budowę domów-plomb.
            Obwodnice centrum to jest to, czego potrzebuje to miejsce. Obwodnice i parkingi podziemne a nie nowe bloki. Parków i skwerków też.
        • Gość: radca Re: Marzyciele IP: *.icpnet.pl 18.05.12, 22:22
          Dla mieszkańców Wildy i Śródmieścia.
          Wilda się mocno zagęściła i jeszcze zagęszcza.
          Cała sztuka, aby park tak zaprojektować, aby był "bezkosztowy" w utrzymaniu (eksploatacji), a za sto lat ten parkowy teren będzie bezcenny właśnie jak Central Park (NY) i może wówczas potomkowie rodzimych miliarderów płacących podatki na obczyźnie osiedlą się w Śródmieściu czy na Wildzie i zaczną płacić podatki do kasy Miasta Poznania. ;))
    • Gość: RAUBER Zostawić klin zieleni w spokoju! IP: 87.204.189.* 18.05.12, 16:33
      Zostawić klin zieleni w spokoju, to nie jest miejsce do uprawiania polaczkowego dzikiego kapitalizmu.

Kliny zieleni są dobrem wspólnym które służy całemu miastu, dzięki tym klinom mieszkańcy mają gdzie wypoczywać a miasto może się przewietrzać. Kliny nadają Poznaniowi cech unikalności.
    • qwardian Co powstanie na stadionie szyca? [wizualizacje] 18.05.12, 18:08

Dzielnica domów szeregowych z ogródkami, coś czego brakuje w centrum dla osób z zasobnym portfelem, którzy chcą przestrzeni z zielenią i łatwym dostępem do pracy...
      • Gość: Eva Re: Co powstanie na stadionie szyca? [wizualizacj IP: *.centertel.pl 19.05.12, 14:24
        Bardzo śmieszne. Pomyślałby kto, że mówisz poważnie
    • leszekes Ten artykuł to przygotowanie mieszkańców do wizji 19.05.12, 14:45
      pana prezydenta.
      On i jego przydupasy już wiedzą... już kombinują... za chwilę wniosą o zmianę planu zagospodarowania przestrzennego... marzą im się pieniądze... gdzie nawet nie wnikam... powiedzmy, że w kasie miasta też ;)

Tam wiele nakładów nie potrzeba. Stadion można zostawić. Wystarczy tylko wyciąć zbędne drzewa i zrobić alejki. Płyta dawnego stadionu może być wspaniałym miejscem do rodzinnego wypoczynku. Urządzenie parku w tym miejscu to najlepszy pomysł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka