Dodaj do ulubionych

Czy to koniec z segregacją śmieci?

07.01.13, 11:25
Jest sposób aby odzyskując śmieci do recyklingu mniej płacić za odpady w Poznaniu - ale niemal żadnej rady gminy i grupy trzymającej władzę nie interesuje to aby było tanio i dobrze - patrzeć i słuchać co mówi minister środowiska - ... Może być tak patrz - a nie tak - patrz
Obserwuj wątek
    • ekoobywatel Czy czekają Poznaniaków jeszcze większe opłaty? 07.01.13, 11:35
      Jeśli jedyna w Polsce spalarnia odpadów komunalnych na Targówku w Warszawie przyjmuje tonę odpadów za 750 złotych - to niewątpliwie w Poznaniu muszą wzrosnąć opłaty skoro Poznań stara się o taką spalarnie pieniędzy podatników... - czytać tutaj
      • Gość: Jo Szkło dla Wojewody, Plastiki dla Prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.13, 12:01
        Makulatura do biur POselskich. Będzie segregacja. Poznaniacy do segregacji
      • Gość: zenek Bzdury wypisujesz IP: 95.108.81.* 07.01.13, 13:30
        > to niewątpliwie w Poznaniu muszą wzrosnąć opłaty skoro Poznań
        > stara się o taką spalarnie pieniędzy podatników...

Warto by (mając takiego nicka) przynajmniej odrobić lekcje.
        Spalarnia w Poznaniu ma być wybudowana w dotacji unijnych i środków własnych inwestora (czyli firmy SITA).
        • Gość: energator Re: Bzdury wypisujesz Zenku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.13, 14:56
          Bzdury ktoś wypisuje z tymi opłatami? A czy opłata za przyjęcie odpadów ma być niższa z tego względu, że to za pieniądze unijne i SITY ma być wybudowana? To SITA nie chce odzyskać kapitału? A Unia nie daje obowiązku zagwarantowania w cenie przyjęcia odpadów amortyzacji spalarni? Zenku - podyskutuj na te tematy z doktorem Markiem Goleniem, specjalistą od finansowania inwestycji samorządowych - tutaj
          • wilhelm-tell spalarnia spalarnia spalarnia dziura w budżecie 07.01.13, 18:27
            SITA się chyba przestraszyła, że nie bedzie odłożenia spalarni, więc się oduczamy segregacji. Cyniczne. Przecież dlatego przyjęto ustawę, że w gminach stosujących takie rozwiązanie bardzo wzrosła segregacja bo tam był know how jak liczyć za sortowane a jak za mieszane. I różnice były wielkie. Więc nam nasi włodarze spryciarze chyba chcą jakiś numer wykręcić na latanie dziury w budżecie albo podpisali zobowiązania wobec SITA. Redaktor niech zadzwoni do Pszczyny. Tam jest dużo bloków i tam takie opłaty miejskie zwiększyły masę śmieci sortowanych kilkakrotnie! Tylko w Poznaniu brakuje nam know how*.
    • Gość: Janusz Re: Czy to koniec z segregacją śmieci? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.01.13, 11:35
      Nie rozumiem dlaczego za to samo co do tej pory mamy placic nagle dwa razy wiecej. Jaki czynnik to powoduje?

Malo tego, jesli wg. nowego systemu naprawde wszyscy maja placic za smieci i ma to wyeliminowac tych co teraz nie placa, to cena jednostkowa powinna sie nawet zmniejszc.
      • Gość: Tuleya A czego tu nie rozumieć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.13, 11:51
        Jeśli ktoś czegoś nie rozumie - to wiceminister środowiska mu wytłumaczy - czytać tutaj , a jeśli nadal będzie się upierał - to odpowiednie instytucje mu wytłumaczą - czytać tutaj
      • nestor81 Re: Czy to koniec z segregacją śmieci? 07.01.13, 23:32
        PRZYŁĄCZ się do PROTESTU
        www.facebook.com/profile.php?id=100004966571951&ref=ts&fref=ts
        Też nie rozumiem dlaczego mam płacić dwa razy więcej, nawet po przeczytaniu tego co mówi Minister. Mnie to nie przekonuje!!!!
    • kosztorysik A co z mieszkaniami "studenckimi"? 07.01.13, 11:57
      Tzn mieszkaniami, w któych oficjalnie jest zameldowana jedna osoba a mieszka np. 6 studentów? I odwrotnie - mam dwóch synów na studiach (ale zameldowanych) i mieszkamy (w domku jednorodzinnym) sami z żoną? Czy teraz ja będę musiał płacić w domu za śmieci, które oni nie generują? A oni będą płacić w tym 6-osobowym mieszkaniu czyli podwójnie?
      • Gość: Ino się pochlastać Re: A co z mieszkaniami "studenckimi"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.13, 12:11
        Trzeba wysłać misję urzędników do krajów europejskich a szczególnie do miast uniwersyteckich aby sprawdzili jak oni to robią, że radzą sobie z kosmicznie trudnym problem studentów... Może grant na osobny projekt badawczy "O arcytrudnym nierozwiązywalnym problemie studentów na gospodarkę odpadami w Polsce"? ... Rzygać się chce jak się pomyśli, że tylko w Polsce takie bzdurne przeszkody wymyślają aby nic nie zmieniać - patrzeć www.youtube.com/watch?v=bJX10h7mG-o
      • bosakowska Re: A co z mieszkaniami "studenckimi"? 07.01.13, 22:41
        dlaczego podwójnie?skoro masz dom to płacisz od wygenerowanych śmieci,tz.nie płacisz za synów.u mnie spółdzielnia wyliczyła że od każdej zameldowanej osoby to koszt 7,5 zł miesięcznie,a że jak piszesz studenci mieszkają bez zameldowania to my opłacamy bandę nie zameldowanych studentów.jeżeli ustawa przejdzie w co wątpię to każdy będzie płacił tam gdzie jest zameldowany.
      • Gość: maria Re: A co z mieszkaniami "studenckimi"? IP: 87.204.188.* 12.01.13, 18:35
        Ustawa mówi o osobach zamieszkałych w nieruchomości a nie zameldowanych.
        Wypełniając deklarację wpisujesz ilość osób aktualnie zamieszkałych twoją nieruchomość albo mieszkanie w spółdzielni.
    • papciowy Czy to koniec z segregacją śmieci? 07.01.13, 13:06
      Na tym polega problem POLAKA! Dlaczego ja mam segregować jak inny to oleje. ALe to nie jest problem POZNAŃCZYKA! W Gazecie.pl poznańczyków nie ma. Dlatego jest artykuł jaki jest a nie artykuł" Ale my jesteśmy Poznańczycy i bedziemy dalej śmieci segregować". To nie przyszlo do głowy pismakowi który nie lubi Poznania.
      Teraz mamy mieć rok H.Cegielskiego. Kim on był. Był najpierw Poznańczykiem a dopiero potem Polakiem. Dlatego miał siłe walczyć z prusactwem, ale dobre rzeczy z "prusactwa" wdrażal do mentalności poznańczyka.
      A dzisiaj. Macie poznańczyków w doopie. Ta warszawska mentalność, że za wszystko trzeba mieć zpłacone jest ochydna. Wstydźcie się!
      • Gość: Poznanczyk Re: Czy to koniec z segregacją śmieci? IP: *.devs.futuro.pl 07.01.13, 13:29
        Proszę zobaczyć jak to robią od 20 lat w gminie Komorniki. Tutaj nie opłaca się niesegregować.
    • Gość: zenek Co to jest za ujęcie tematu?! IP: 95.108.81.* 07.01.13, 13:34
      Segregować śmieci trzeba - niezależnie czy się opłaca czy się nie opłaca.
      To cześć bycia współczesnym człowiekiem i obywatelem - dzieci uczy się tego już w przedszkolach!
      Nie ma to nic wspólnego z "ekologami" czy "idealistami", jak nam pani redaktor próbuje wmówić.
      • Gość: gość Re: Co to jest za ujęcie tematu?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.13, 13:58
        Całkowicie zgadzam się . Segregacja jest po prostu słuszna. Łatwiej ją robić przy argumencie ekologicznym , ale bez niego także się powinno. Warto pokazywać wartości niepienieężne różnych działań .
    • Gość: piotr No naprawde 'trudna' sprawa!? IP: *.superkabel.de 07.01.13, 14:41
      Autotorowi tekstu zabraklo troche wyobrazni jak rowiazac tak szalenie skomplikowany problem, wiec podpowiem jedno rozwiazanie, stosowane czesto w Niemczech

Otoz mieszkalem jakis czas w 'wielo - apartementowcu' (taki, niemiecki sposob na pseudo-akademiki) i umowa na wywoz smieci byla prosta: dwadziescia pare EUR za wywoz posegregowanych, 4 dychy bez segregacji, przy czym stawka i pojemniki byly 'wspolne' dla 3 budynkow, cos kolo dwustu mieszkan - odpowiedzialnosc zbiorowa

Na poczatku bylo 'dobrze', ale potem wprowadzilo sie troche luda ze wschodniej polkuli (glownie Chin) i skonczyla sie segregacja -> wzrosly oplaty

Wiekszosc Niemcow sie wyprowadzila (nie tylko ze wzgl. na smieci), ja tez, przy czym w nastepnym mieszkaniu mialem analogiczna umowe, ale kulturalniejsze towarzystwo i do konca moich studiow, wszyscy ladnie smieci segregowali a za zaoszczedzone 2 dychy mozna bylo skrzynke dobrego piwa nabyc

czyli da sie, nawet bez indywidualnego kubla na rodzine a do tego sie czlowiek przekona w jak 'kulturalnym' towarzystwie zamieszkuje
      • Gość: EkoEuroEdukator Naprawdę 'trudna' sprawa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.13, 15:08
        Odzysk materiałów użytecznych z odpadów to cywilizacyjny i moralny obowiązek i tylko nawiedzonym pseudo-ekologom, durnym politykom i dziennikarzom oraz niedouczonym "komunalnikom" ciągle się wydaje że to "czysty zysk" - dlatego na siłę chcą mniejszych opłat dla tych którzy segregują... - czytać Kodeks Postępowania Śmieciowego
      • Gość: pluskwa Re: No naprawde 'trudna' sprawa!? IP: *.icpnet.pl 08.01.13, 06:52
        Czemu się wyprowadzili? Multi-kulti nie zdało egzaminu? Homofoby i rasisty jedne!!
        • Gość: . Re: No naprawde 'trudna' sprawa!? IP: *.pools.arcor-ip.net 08.01.13, 06:57
          Ano temu,ze zabraklo Raidu na pluskwy..!!
    • marczii Czy to koniec z segregacją śmieci? 07.01.13, 15:26
      Dla mnie segregacja sie nie skonczy wraz z podwyzszeniem cen. Segreguje, bo uwazam to za sluszne i nigdy nie kalkulowalam, co sie bardziej oplaca. Na dluzsza mete segregowanie jest dobre dla srodowiska i z tym nie ma dyskusji.

Troche wiecej myslenia o ''nas'', a nie o ''sobie''...
      • Gość: EkoEuroEdukator Kodeks Segregacji Odpadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.13, 15:58
        Czytać tutaj - a słuchać www.youtube.com/watch?v=L0TR5JY8xjs
    • mefisto999 Czy to koniec z segregacją śmieci? 07.01.13, 17:36
      Jeżeli nowy system płacenia za śmieci będzie zorganizowany w taki sposób że:
      -każdy płaci jednolitą stawkę podatku śmieciowego niezależnie od tego czy segreguje śmieci, lub nie segreguję śmieci.
      -osoby segregujące śmieci nie są premiowane finansowo (niższy podatek śmieciowy)

To skutkiem takiej polityki będzie to, że ludzie przestaną segregować śmieci, według zasady:
      "Po co mam segregować śmieci, jak Kowalski z mieszkania/domu obok nie segreguję i płaci tyle samo"

To jest smutne bo poznaniacy z wielkim oporem przekonywali się do segregacji odpadów, a teraz jedną idiotyczna uchwałą miasta rujnuję się to wszystko.
    • lukask73 Czy to koniec z segregacją śmieci? 07.01.13, 20:10
      Ta pani redaktor Maria, to bilet odbija chyba tylko jak widzi kanara.

Na winogradzkich osiedlach stawka za wywóz śmieci wynosi w granicach 6 do 7 zł na osobę i wynika z solidarności mieszkańców, którzy ochoczo napełniają pojemniki na makulaturę, szkło itp. Jeśli ktoś jest nauczony solidności, poznańskiej porzundności, osobista korzyść nie ma większego wpływu na zachowanie.

Natomiast jeśli ktoś nie rzuca papierków na ulicę tylko wtedy kiedy mama patrzy, nie zrozumie jak można „naturalnie” segregować.
      • shellerka Re: Czy to koniec z segregacją śmieci? 07.01.13, 20:22
        skarbie, ty czegoś nie rozumiesz.
        mieszkasz w bloku i płacisz zawsze tyle samo, bo wrzucasz śmieci do kontenerów. segregowane i niesegregowane. codziennie możesz sobie z tymi śmieciami popylać do kontenera i się ich pozbywać.
        to teraz otwórz oczęta i zrozum, że nie wszyscy mieszkają w bloku i nie wszyscy mają śmietniki zbiorcze.
        wyobraź sobie, że teraz segreguję śmieci - trzymam makulaturę, plastik i szkło w garażu, w specjalnych workach, bo odbierają je od nas co dwa tygodnie. i przez te dwa tygodnie uzbiera mi się po dwa worki wszystkiego. do tego mój drogi oczywiście raz na dwa tygodnie przyjeżdża do nas śmieciarka i odbiera od nas śmieci niesegregowane. za niesegregowane płacimy jako czteroosobowa rodzina w tej chwili jakieś 13 zł za kubeł czyli wychodzi 26 złotych na miesiąc. i opłaca mi się segregować, bo gdyby nie segregacja, płaciłabym więcej, grubo więcej za odbiór śmieci.
        segregowane odpady odbierane są od nas za darmo.

no i teraz pomyśl sobie, czy mi się będzie chciało nadal bawić w segregację, trzymać tyle pojemników w garażu, zagracać sobie mieszkanie i garaż śmieciami, skoro i tak będę płaciła dwa razy tyle, co teraz?
        no nie sądzę. będę się chciała tak jak ty teraz pozbyć śmieci codziennie. i codziennie sobie wrzucę śmieci do wcześniej zakupionego dwa razy większego niż teraz kubła i będę miała gdzieś ekologię, skoro nikt nie potrafi docenić tego jak było do teraz.

pozdrawiam.
        • Gość: ,,,,, Re: Czy to koniec z segregacją śmieci? IP: 195.114.161.* 07.01.13, 20:43
          "...skoro i tak będę płaciła dwa razy tyle, co teraz? no nie sądzę. będę się chciała tak jak ty teraz pozbyć śmieci codziennie. i codziennie sobie wrzucę śmieci do wcześniej zakupionego dwa razy większego niż teraz kubła i będę miała gdzieś ekologię, skoro nikt nie potrafi docenić tego jak było do teraz..."

Ktoś doceni, zmianę nawyków... Tym kimś są ludzie związani z budową spalarni (nie tylko tej w Poznaniu... Ale też innych planowanych w Polsce) - i nie chodzi o "ekologię" a o "paliwo" dla nich, i jak kilka lat temu wmawiano, że drzewa zabijają przy ulicach, a na ich miejsce postawiono ekrany akustyczne (kłamiąc, że UE tego wymaga) tak teraz "podatek śmieciowy" jakoś dziwnie... odciąga nas od segregacji, w czasie kiedy zbliża się budowa spalarni... Przypadek...? Nie, to zwyczajne dbanie o energetyczny wsad... Dla spalarni śmieci... A później, zacznie się... "podrzucanie problemu" żużla i bardzo niebezpiecznego bardzo popiołu... Który zostanie wytworzony w spalarni, też z surowców wtórnych, które teraz odzyskujemy, a które miasto chce palić :/ Gdzie tu sens? Gdzie dbanie o środowisko? Gdzie szacunek dla dobrych (segregowanie odpadów) nawyków mieszkańców?

• lukask73 Re: Czy to koniec z segregacją śmieci? 08.01.13, 03:45
          > skarbie, ty czegoś nie rozumiesz
          > no i teraz pomyśl sobie, czy mi się będzie chciało nadal bawić w segregację

Bejbe, takich na przykład butelek po sylwestrowym szampanie w ogóle się nie opłaca nosić do śmietnika, a jednak z jakiegoś powodu duża część ludzi nigdy w życiu nie rąbnie taką butelką o staromiejski bruk. Popatrz trochę szerzej a nie tylko na śmieci w swoim garażu. Jak ktoś ma w sobie jakieś zasady to i bez pieniędzy nie wyrzuci słoika razem z obierzynami.

Ile na tej segregacji zarobiłaś? 50 złotych na miesiąc? I 50 złotych ma decydować o życiowych postawach? Teraz chyba przestaję się dziwić, że penery potrafią skopać człowieka do nieprzytomności za paczkę fajek.
    • szczurek22 Czy to koniec z segregacją śmieci? 07.01.13, 20:40
      Ja mieszkam w Gminie Rokietnica i dwa razy w miesiącu kubeł 240lniesegregowane płacę 52 zł i raz w miesiacu segregowane bezpłatnie, i jest ok a poznaniacy płaca kilka zł i jak im troszkę podwyższą to krzyk. Moim zdaniem segregacja jest konieczna i ekolodzy tutaj nie mają nic, sami powinniśmy dbać o środowisko- Jak każdy Polak będzie płacił to może rowy i lasy będą czyściejsze i powietrze wieczorami tez lepsze (zima palą smieci piecach że hej kary za to powinny być)
    • nestor81 Ustawa śmieciowa na facebooku/protest 07.01.13, 23:29
      ZAPRASZAM ZAINTERESOWANYCH DO PISANIA PROTESTÓW NA STRONIE "USTAWA ŚMIECIOWA" - protestujmy przeciwko tak WYSOKIM stawkom! Nie siedźmy bezczynnie!
      RODZINA wielodzietna zapłaci od 750 do aż 1900zł rocznie za odpady komunalne, tak być nie może!

• nestor81 Segreguję i dlatego teraz protestuję 07.01.13, 23:39
      Mieszkam w domu jednorodzinnym. Mam wykupioną opcje 120l kubła tak więc OPŁACA mi się SEGREGOWAĆ, gdyż wówczas nie zapełniam śmietnika = płacę mniej.
      Z chwilą, gdy wejdzie USTAWA będzie dla mnie bez znaczenia czy posegreguję czy też nie, bo i tak zapłacę dużo więcej za wywóz śmieci.

PROTESTUJMY, nie gódźmy się na TAK WYSOKIE STAWKI
      • Gość: Hyży Ruj Ja też protestuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.13, 15:47
        Tak bardzo się wycwaniłem w upychaniu swoich odpadów gdzie się da i w zamiataniu pod dywan, że oświadczam iż kolejnego anachronicznego zbędnego haraczu płacił nie będę...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka