Dodaj do ulubionych

Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinny ...

• mankut400 Re: Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinn 15.07.04, 13:17
      Lud jest głupi i bezmyślny. Tylko WŁADZA wie lepiej co jest dobre dla człowieka
      pracy :-(((

Przez kilka lat wydawało się iż ten kraj normalnieje. Niestety, tęsknoty do
      ręcznego sterowania i "uszczęśliwiania" mas pracujących ciągle w "elytach"
      zostały.
      Potem (oczywiście w trosce o nasze dobro) należy wprowadzić bezmięsne piątki
      (samo zdrowie!) i - dla poszukujących pracy - karteczki od proboszcza.
    • tulin Re: Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinn 15.07.04, 13:28
      Niech radni PiS wprowadza zakaz wzywania karetek po godzinie 23 - bo przeciez
      kierowcy karetek tez chca spac. Noc jest od spania a nie od pracowania.
    • Gość: stifgaw@interia.pl Re: Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinn IP: *.icpnet.pl 15.07.04, 13:40
      Jestem za ograniczeniem czasowym a nie całkowitym zamknięciem sklepów.Ile ludzi
      straci pracę.A do tego przyczyni się kto? "SOLIDARNOŚĆ ".Co to za organizacja?
      Są plusy i minusy.Należy wyważyć złoty środek.A pachołkowie pana Kaczyńskiego
      czyli radni PiS nie wyjadą na konsultacje do swojego szefa
      Kaczyńskiego.Pozdrawiam takze tych którzy pracują w niedzielę w marketach.
    • Gość: LukasK Zamknijcie też Multikino i inne takie IP: 213.25.88.* 15.07.04, 16:20
      Ci ludzie też chcą iść na spacer.
    • Gość: Tomasz Czabański Re: Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 19:54
      Nie popieram niedzielnych zakupów.Niedziela jest po to by być z rodziną po
      całym tygodniu pracy. Poza tym jest to dzień święty.
      Żal mi obsługi w sklepach, która musi czy chce czy nie pracować. Ci ludzie tak
      nic więcej w ten dzień nie zarobią.Pazerny polski kapitalizm patrzy tylko na to
      jak sobie nabić kabzę. Resztę ma gdzieś. Podobnie jest wszędzie. Nie tylko
      markety pracują w niedzielę, także nie wiadomo dlaczego np. salony samochodowe.
      Polska paranoja.
      Jak najbardziej jestem za tym by niedziela była bez handlu.
      Napewno wyjdzie to na dobre Polakom.
    • Gość: Adam Re: Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 22:43
      To sie porobiło...
      Razem z kobieta caly tydzien pracujemy od rana do wieczora,
      ciagle cos... kiedy mam robic zakupy ??? jak nie w niedziele... ;-)
      jest ryneczek pod oknem ale kto z tych malych sklepików bedzie
      chcial siedziec i to np. do 22:00 ???
      swoja droga w sklepiku majonez kosztuje prawie o zete wiecej
      niz w TESCO albo AUCHAN ! inne produkty podobnie...
      pomysłodawca pewnie ma w tygodniu sporo czasu na robienie zakupów
      albo ktos robi je za niego...
      poza tym zakupy w wolne dni staly sie (dobrze, zle)
      PEWNEGO RODZAJU spedzaniem wolnego czasu dla niektorych rodzin
      dlaczego wiec im to odbierac :-)) SPORO moich znajomych pracuje
      w marketach i pomysl ten nie jest dla nich dobry...

Pozdrawiam
      Adam

GG 3530664
      "Kobiety nie mogą mi się oprzeć. Jak tylko mnie zobaczą, muszą mnie mieć. To klątwa, której brzemie dzwigam przez całe życie..."
      • speedy Re: Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinn 16.08.04, 21:42
        W Radomiu już od wczoraj hiper i super markety są otwarte tylko 3 godziny od 11 do 14. Cała dobę są czynne tylko apteki i stacje benzynowe.
        Cóz z jednej strony jest to dobre rozwiązanie bo zarobią drobni sklepikarze, ale z drugiej strony cóż może zawiesić tramwaje, autobusy, pociągi, może poskracac godziny urzędowania szpitali, itd.
    • Gość: Marek AUCHAN AUCHAN AUCHAN :-)))) IP: *.visp.energis.pl 16.07.04, 15:43
      Czcigodni,
      gdyby podejrzewac, ze chodzi o to, co zwykle, to nalezaloby napisac, ze stoi za
      tym Auchan. Siec ta ma dwa centra handlowe poza terenem miasta Poznania, wiec
      uchwala radnych moze im skoczyc! Ale tam sie bedzie dzialo, jak oni to
      uchwala :-)))))))
      I nie zapominajmy o ETC!
      I pewno cos wiecej sie tuz za rogatkami pobuduje, nie ma wyjscia, natura nie
      znosi prozni...
      pozdrawiam
      Marek
    • Gość: pracownik Re: Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.04, 16:33
      jestem pracownikiem tzw.sklepu wielkopowierzchniowego.owszem praca w niedziele nie jest jakims szczytem marzen,ale JEST!Sa z niej pieniadze,przeciez jak zamkna w niedziele to firma sobie poradzi,kierownictwo tez,to my stojacy najnizej w hierarhi dostaniemy po kieszeni,to ja to odczuje w portfelu o ile mnie nie zwolnia.Panowie politycy-myslcie czasami!!Jak to jest dla naszego dobra to ja juz nie wiem....
      • Gość: Adaśko jak nie wiadomo o co chodzi... IP: *.icpnet.pl 17.07.04, 00:37
        Ktoś, kto ma pieniądze na wybudowanie wielkiego centrum rozrywkowego jakie się
        buduje w Poznaniu, pewnie może też wpłynąć na decyzję o handlu w niedzielę. To
        nawet ma sens - zamiast do hipermarketu idź do centrum rozrywki. Z kolei
        właściele supermarketów też będą próbować "zapobiec" tej decyzji. Pytanie: kto
        da więcej ???
      • Gość: $ Re: Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 01:54
        dostaniesz pracę lepiej płatną w mniejszym sklepie, będzie ich więcej be bedą
        bardziej rentowne
        • bulldog3 w niedziele tylko wypoczynek !!! 17.07.04, 05:36
          zgodnie z przykazaniami !!!,masz odpoczywac ! a nie zarabiac!!,jesli masz
          malo pieniedzy ! idz do roboty od poniedzialku do soboty po 12 godzin
          dziennie !!! albo pracuj dodatkowo na nocna zmiane ,ciagnac dwie roboty !!
          • Gość: Ala Wypowiadają się tu głownie faceci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 13:51
            bez rodzin , zobowiązań; młodzi, aktywni i chyba pracoholicy. Bo nie rozumiem
            jak można nie mieć czasu w ciągu dnia na zakupy i również tak lekcewazająco
            wyrażac sie na temat kobiet zaharowanych w marketach. A jak są to ojcowie, to
            gratuluję im tej roli i współczuje żonom, które muszą same wychowywać dzieci.
            Pozdrawiam
            • Gość: lusia Re: Wypowiadają się tu głownie faceci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 23:05
              Niestety ostatnio nie zawsze spędzanie całych dni w pracy musi się wiązac z
              pracoholizmem. Coraz częściej to po prostu wymaganie pracodawcy. I dotyczy nie
              tylko mężczyzn. Z moich przyjaciółek dwie już pracują (bo nie liczę tych,
              które, jak ja, są na doktoranckich)i obie nie wychodza z pracy przed 18, a
              chodza na 8 i na 9. Najczęściej siedzą do 19, 20. Jedna mówi, że jak ktos
              próbuje wyjść po przepisowych ośmiu godzinach pracy, to słyszy " a co to? na
              pół etatu pracujemy? a wniosek o urlop wypisany?" A to, że ludzie, którzy tak
              pracują najczęściej nie mają dzieci to prawda. I oni naprawdę nie zrozumieja,
              dlaczego ktoś im w niedzielę każe siedzieć w domu z rodziną. Oni nie tylko
              rodziny nie mają, ale nawet stałego partnera im trudno znaleźć.
            • Gość: Marcin Re: Wypowiadają się tu głownie faceci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 23:15
              Alu przejdź się proszę do supermarketu w niedzielę i posiedź tam jakiś czas.
              Zobacz czy to głównie młodzi mężczyźni robią tam zakupy. A najlepiej zobacz czy
              w owych supermarketach tylko panie siedzą przy kasach (nie liczę już panów
              mężczyzn z ochrony o których chyba nikt z obrońców pań kasjerek nie pamiętał).
              Niech fakty przemówią. Po co pisać, sama zobacz.
            • Gość: misiek Re: Wypowiadają się tu głownie faceci IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.07.04, 01:19
              Uważam, że sklepy powinny być otwarte w niedziele, i nie tylko sklepy ale
              również banki, urzędy pocztowe, zakłady ubezpieczeń i w zasadzie wszystkie
              firmy usługowe. Ja w tygodniu nie mam czasu na załatwianie różnych spraw i
              niedziela jest do tego najlepszym dniem.
    • Gość: sylwia Re: Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinn IP: 195.205.223.* 17.07.04, 14:44
      Niedziela to jedyny dzień kidy ja i wielu moich znajowmych może zrobić zakupy.
      Pracując od rana do wieczora, w tym w weekendy, kidy mamy robić zakupy.
      Pozostaje tylko niedziela. Niedobrze się stanie jeżeli wprowadzony zostanie
      zakaz niedzielnego handlu.
      • Gość: ŁUKI Re: Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinn IP: *.icpnet.pl 17.07.04, 15:38
        zamkniecie sklepów w niedziele musi zwiększyc obroty w inne dni tygodnia w
        sobote np. nikt tez nie zmusza pracodawców do zwalniania pracowników , ta
        wieksza ilosc klientów w ciagu tygodnia i sobotę musi obsłuzyc wieksza ilosc
        pracowników, zawsze mozna miec sklep otwarty do 24 w piatek czy sobote i
        tragedia sie nie stanie, wiekszość klietów nidzielnych to spacerowicze którzy
        nie maja co ze soba robic tylko sztuczny tłok!!! i tak nic nie kupuja...SYLWIA
        zakupy mozesz zrobic po drodze z pracy do domu!!!
        • Gość: Sineira Re: Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 13:01
          Łuki, w drodze z pracy do domu to ja myślę tylko o tym, żeby wreszcie coś zjeść
          i odpocząć, a nie zabawiać się dźwiganiem ciężkich siatek.
          W piatek się bawię. W sobotę sprzątam mieszkanie i wypacam ewentualne promile
          po piatkowej zabawie - co za tym idzie, nie wsiadam do samochodu. Na zakupy
          pozostaje niedziela. Jadę do marketu raz w tygodniu i kupuję żarcie na cały
          tydzień. Zgrzewka mleka i tak dalej...
          I żaden polityk od siedmiu boleści, czy radny z Koziej Wólki, który wynajduje
          tematy zastępcze, podczas gdy afera goni aferę, nie będzie mi mówił, że mam
          sobie tydzień urządzić inaczej!!!
        • Gość: jack Re: Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinn IP: *.icpnet.pl 22.07.04, 00:01
          gratuluje pomyslowosci, czesto robisz zakupy o 2 w nocy?
          cala twa teoria nie wytrzymuje kontaktu z rzeczywistoscia:
          1. market zwalnia 10% obsady wydluza o 2h dziennie dzialalnosc w ramach nadgodzin
          2. przedsiebiorstwo nie jest instytucja charytatywna, gdyby sie nie oplacalo
          wierz mi w niedziele byloby zamkniete
          3. najwazniejsze jest jednak to ze gospodarka nie znosi luki i szybko duza czesc
          zakupow niedzielnych przejma stacje benzynowe (jak w niemczech) czy nakazac
          zamkniecie sklepow na stacjach:)? jezeli tak to pewnie zwieksza sie im obroty w
          pozostale dni tygodnia:)
    • Gość: klijent Re: Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 00:08
      Oczywiście, że sklepy i to nie ważne czy duże, czy też małe nie powinny być
      otwarte w niwdzielę. A już napewno nie na takich warunkach jak w dni powszednie.
      Myślę, że do przyjęcia było by każdy ze sklepów mógł być czynny tylko w jedną
      niedzielę w miesiącu.
    • Gość: barbara Re: Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinn IP: *.icpnet.pl 18.07.04, 19:42
      i jeszcze zakazać pracy w szpitalach, tramwajach, autobusach, kolejach, kinach,
      pracownikom telewizji, radia i gazet,kelnerom, ministrantom przy sprzedaży
      gazetek i w ogóle zakazać wszelkiej pracy. I nie jeść, bo przygotowywanie
      niedzielnych posiłków to także praca - a mam prawo do wolnego dnia
      • Gość: Sineira Re: Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 20:29
        "I nie jeść, bo przygotowywanie niedzielnych posiłków to także praca."
        Haa! Właśnie! Żadnego niedzielnego obiadku!
        A może te pomysły wyszły z główek panów, którzy nie cierpią być wyciągani przez
        żony na zakupy???
    • Gość: Mikomar Re: Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinn IP: *.icpnet.pl 18.07.04, 23:41
      Rozumiem, że w okresie prosperity można zamykać sklepy w niedzielę, chociaz z
      tego powodu, że każdemu należy się wypoczynek. Ale nie w okresie bezrobocia.
      Czy te ptasie móżdżki nie pomyslą, ile ludzi straci pracę ? Ile nieszczęścia
      wleje się w życie rodzinne ? Zbyt dobrze wam się na tym partyjnym wikcie powodzi.
      No cóż syty głodnego nie zrozumie. Dotąd Panowie z PIS miałem do wa s zaufanie i
      Was popierałem. Ale jeśli to przprowadzicie, to będziecie w moich oczach rtakim
      samymi nieudacznikami jak ci z Solodarności. Panowie posłowie nie pozwólcie ,aby
      ten pomysł przeszedł.
    • Gość: Alexxx Re: Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 00:44
      W sobotę i niedzielę nieczynne. W poniedziałek nieczynne bo pracownicy zmęczeni
      po weekendzie . Wtorek nieczynne bo pracownicy przygotowują się do pracy. Środa
      czynne od rana do wieczora. Czwartek odpoczynek po środowej pracy więc
      nieczynne. Piątek nieczynne pracownicy przygotowują się do weekendu. I tak
      powinien funkcjonować nasz handel. Pozdrawiam wszystkich naprawiaczy systemów
      rynkowych.
    • Gość: marcin Powinny!!! IP: *.uni-bamberg.de 19.07.04, 17:42
      Wszystkie supermarkety powinny być w Niedzielę zamknięte, jak potrzebujesz
      koniecznie coś kupić to zawsze możesz zrobić to w malym osiedlowym sklepiku albo
      na stacji benzynowej (węgiel do grilla, browary). W Niemczech taki system bardzo
      dobrze funkcjonuje, w sobotę sklepy są czynne do 20, więc większość ludzi ma
      czas zrobić po pracy zakupy. W niedzielę zamknięte są wszystkie sklepy z
      wyjątkiem niektórych! stacji. Bardzo szybko można się do tego przyzwyczaić. Jest
      w życiu mnóstwo ciekawszych zajęć od snucia się z dzieciakami po TESCO. Można
      iść do kina, teatru a jak nie masz kasy to idź pobiegać albo na spacer. Zakupy
      mecza, zwłaszcza w niedziele. To tylko JEDEN DZIEŃ!!!
      • Gość: Marcin Nie powinny !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 18:36
        Drogi Marcinie, a co mają otwarte supermarkety do niedzielnego wyjścia na
        spacer? Jeżeli ktoś chce to pójdzie, ja np. wychodzę i na spacer i na zakupy,
        jedno nie przeszkadza drugiemu. Nie zakazuj nikomu wolności wyboru w tej
        kwestii, te czasy mam nadzieję, już bezpowrotnie minęły. A że w Niemczech jest
        taki zakaz w niedzielę, przecież nie musimy od nich wszystkiego przecież
        małpować, prawda? Nie wszystko co jest w Niemczech musi być wspaniałe i dobre,
        ja wolę cieszyć się wolnością w tej kwestii. Zresztą sądząc po postach to nie
        tylko ja.
      • Gość: Janina Re: Powinny!!! IP: *.6.15.vie.surfer.at 19.07.04, 21:18
        Powinny byc wielkie sklepy zamkniete w niedziele ! Niedziela jest dla
        odpoczynku a nie na zakupy, w Austrii sa sklepy zamkniete i zyjemy dobrze w
        spokoju robiac zakupy w soboty, albo jak cos sie zapomni to w niedziele kupuje
        sie na dworcach- zyje sie za to fajnie !! Dajcie Polacy zyc kobietom w
        niedziele w domach i na spacerach z rodzinami a nie za lada sklepowa, tych co
        krzycza "nie zamykac", to do roboty w niedziele zagonic! - Janina
        • Gość: Marcin Do wszystkich za tym, że nie powinny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 21:45
          Pani Janino, nie rozumiem czemu niedziela ma być wg Pani dla odpoczynku tylko
          dla tych kobiet z supermarketów, a co z kolejarzami, policjantami,
          taksówkarzami, kierowcami mpk, ludźmi pracującymi w telewizji i nadającymi np.
          wiadomości w niedzielę, ochroniarzami, stróżami, ludźmi pracującymi np. na
          lotniskach, stacjach benzynowaych, lekarzy, pielęgniarek i wieloma innymi
          ludźmi. Jest ich o wiele więcej niż kobiet pracujących w supermarketach. Więc
          kogo Szanowna Pani chce przekonać. Proszę się przez chwilę choć nad tym
          zastanowić. Czy nie dostrzega Pani, że to, że te biedne kobiety są
          wykorzystywane przez supermarkety to zupełnie inny problem i nie tak się to
          powinno rozwiązać. Niestety w Polsce wiele rzeczy rozwiązuje właśnie się w ten
          sposób. To nie jest właściwa droga. Jeżeli Pani chce zapobiec degradacji
          rodziny, chce Pani większej ilości wspólnych rodzinnych spacerów to powinna
          Pani zwrócić raczej uwagę na inne problemy, które do tego prowadzą. Proszę
          naprawdę o chwilę zastanowienia nad tą sprawą i zobaczy Pani, że problem leży
          zupełnie gdzieś indziej. Ja i moja żona chodzimy na spacery z dziećmi, nie
          tylko w niedzielę. Robimy zakupy właśnie w niedzielę na cały tydzień (nie mam
          czasu na to w tygodniu) i zajmuje mi to najwyżej 2 godziny. Na tym forum wiele
          osób wypowiada się, że to powinien być czas na wyjście z rodziną np. na basen,
          do kina i jakie biedne są panie z supermarketów. A co z paniami bileterkami w
          kinach, całą obsługą, ludźmi tam sprzątającymi w niedzielę? Może każdy w
          niedzielę powinien się zamknąć w domu i nigdzie nie wychodzić (skoro policjanci
          też w niedzielę powinni być z rodziną, więc nie byłoby bezpiecznie)? PROSZĘ
          ZASTANÓWCIE SIĘ LUDZIE CHOĆ PRZEZ CHWILĘ NAD TYM CO NAPISAŁEM I NIE WYPISUJCIE
          TAKICH BREDNI. Pozdrawiam Was wszystkich.
          • Gość: Ola Re: Do wszystkich za tym, że nie powinny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 22:52
            Wreszcie ktoś mądrze napisał! Ja ciągle nie moge zrozumieć dlaczego tylko
            pracownice Tesco mają mieć prawo do niedzieli z rodziną, ale panie i panowie
            zatrudnieni na przykład w Kinepolis to już nie. Bo kino to rozrywka na poziomie
            a zakupy nie. Bez sensu! Czy Wy wiecie ilu ludzi pracuje w niedzielę??? W samym
            takim Kinepolis, jak się policzy tych co sprzedają bilety, sprawdzają bilety,
            sprzątają sale, toalety, sprzedają popcorn, colę, nie mówiąc już o wszystkich
            pracownikach tamtejszych restauracji, parkingu, ochroniarzy itd. to wyjdzie
            pewnie tyle, co w marketach. A wszystkie inne kina,teatry, a restauracje,
            kawiarnie, baseny, wypożyczalnie kaset video i DVD, centra fitnesu. A ktoś tu
            pisał żeby panie z kas sobie odpoczęły w domu, a ludzie powinni mieć zapewnioną
            w mieście bardziej kształcącą rozrywkę. To w końcu o co chodzi? O to że kobiety
            muszą pracować w niedziele, czy o to, że część naszego społeczeństwa spędza
            czas wolny w mało wyszukany sposób i trzeba ich " odchamić " przez zamknięcie
            marketów.
            • Gość: Wania Trieugolnik Re: Do wszystkich za tym, że nie powinny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.04, 08:24
              Dla ciebie zakupy to rozrywka? Jak mało ludziom potrzeba do szczęścia. Tylko po
              cholerę było te kilka tysiecy lat cywilizacji, kultury itp. pierdoł. Po co był
              Homer, Fidiasz, Leonardo da Vinci i Bach, skoro ludziskom wystarczy skoczyć do
              sklepu, żeby zaznać radości życia. Co za kołtuneria! Pani Dulska się kłania :-)
              • Gość: Ola Re: Do wszystkich za tym, że nie powinny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 16:12
                Chyba zacząłeś czytać forum od mojego postu. Bo gdybyś zaczął wcześniej to byś
                wiedział, że wielokrotnie padał argument,że dla części ludzi zakupy w niedzielę
                to nie konieczność, a rozrywka. Przeczytaj też komentowany artykuł, w którym
                cytowana jest wypowiedź pracownicy marketu, że "ludzie w weekendy całymi
                rodzinami na wycieczkę sobie przychodzą". To miał być cytat z poprzednich
                wypowiedzi, a nie manifest moich preferencji dotyczących spędzania wolnego
                czasu! Chodzi o to, że wielu gości forum, jako główny argument za zamknięciem
                marketów podaje fakt,że robienie sobie rozrywki z niedzielnych zakupów jest
                głupie i trzeba to ludziom uniemożliwić. A ja uważam że "wychowywanie"
                społeczeństwa w ten sposób jest bez sensu. Jeśli już ktoś taki jest,że
                faktycznie zakupy mu zastąpią rozrywkę, to po zamknięciu marketów na pewno mu
                się gust nie wysublimuje ;-) Pozdrawiam
    • Gość: poznaniak Re: Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinn IP: *.crowley.pl 20.07.04, 10:39
      To jest chory pomysl, czlowiek sam decyduje co ma robic w kazdy dzien tygodnia,
      wystarczy by ktos sprawdzil jak personel pracuje na zmiany w niedziele, bo
      jesli dana osoba pracuje w kazda to jest cos nie tak, idac tym tropem pytajac o
      handel nalezalo by pozamykac kina teatry i niech tramwaje i autobusy nie jezdza
      bo tych ludzi tez sie zmusza do pracy w niedziele, pozamykac bary zakazac
      handlu nad akwenami wodnymi, itd. Solidarnosc niech odda pieniadze co dostaje
      od panstwa na utrzymanie i przeznaczy dla bezrobotnych i razem z Pisem niech
      lepiej wezma sie do uczciwej pracy a nie wymyslaja bzdurne zakazy, jest tylko
      kwestia czasu i sadze ze i tak czesc sklepow bedzie ograniczac handel bo ludzie
      maja coraz mnie pieniedzy, a ci co ja straca napewno nie beda klaskac tym
      organizacjom
    • Gość: klient Re: Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinn IP: *.ia.amu.edu.pl 20.07.04, 11:15
      Obrońcy otwartych markietów w niedzielę, powinni się wczuć w rolę tych biednych
      kobiet przymuszanych do pracy 7 dnia tygodnia za marne grosiwo.
      To jest zwykłe niewolnictwo.
      • Gość: Marcin moj Boze, prosze poczytaj kilka postow wyzej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 11:24
        i zastanów się nad tym co piszesz. Czy to rozwiąże problem? To nie jest sposób
        na rozwiązanie tej sprawy. Proszę POMYŚL choć przez chwilę. Zastanów się jaki
        jest najlepszy sposób na wyzysk w supermarketach, sklepikach i innych
        miejscach, a potem może wpadniesz na jakiś dobry pomysł. No to ja pójdę za
        ciosem, czemu tylko w niedzielę,czemu tylko supermarkety, zamknąć wszystkie
        sklepy raz na zawsze. I wszystkie zakłady. Wszędzie, gdzie jest wyzysk. I
        pamiętaj, że nie tylko panie są wyzyskiwane.
      • Gość: Sineira Re: Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 12:56
        Jeśli ktoś pracuje w niedzielę, ma zamiast niej inny dzień wolny. Jeśli
        natomiast pracuje 7 dni w tygodniu to jest to naruszenie kodeksu pracy, rzecz
        nota bene nagminna nie tylko w marketach i absolutnie nie do rozwiazania na
        drodze zamykania sklepów w niedzielę.
        I to jest najbardziej w całej tej dyskusji wkurzające - że zamiast zadbać o to,
        by pracodawcy przestrzegali prawa, różni "mądrzy inaczej" pierniczą jakieś
        głodne kawałki o "jednym wolnym dniu w tygodniu". A co komu przyjdzie z jednego
        wolnego dnia, jak w pozostałe każą mu zapierniczać po 12 godzin???
    • Gość: Krzyś Re: Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinn IP: *.pil.vectranet.pl / 213.17.223.* 20.07.04, 12:51
      MARKETY MAJĄ BYĆ OTWARTE ! To wolny kraj !
    • Gość: Filip Re: Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinn IP: 217.153.55.* 20.07.04, 13:22
      Moim zdaniem wielkie sklepy winny byc zamkniete w niedziele, oczywiscie zakaz
      ten nie powinien tyczyc sie malych sklepow "pierwszej potrzeby". Tak wiem
      wolnosc handlu, wolny rynek, kto chce ten idzie... Ale popatrzmy na to szerzej..
      Jak wielu ludzi zamist pojechac na przyslowiowa Malte sami czy z dziecmi, pedzi
      oddawac sie bogoowi "konsumpcji", zabierajc sobie i rodzinie czas, bedac pod
      wplyem reklam tanich i tanszych towarow... Przeciez to nie o to chodzi, aby
      spedzac dwie czy trzy godziny w metalowej hali, zmobilizuje to nas wszystkich do
      zupelnie innej aktywnosci...
      pozdrawiam
      • Gość: Marcin Jedno nie wyklucza drugiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 13:41
        Skoro wg Ciebie pójście do supermarketów w niedzielę wyklucza także spacer, to
        współczuję. Skoro chcesz zabronić supermarketom to zabroń też małym sklepikom.
        A zresztą skoro już zabraniamy to może zaczniemy też nakazywać - obowiązkowe
        wyjście na spacer, koniecznie w niedzielę. Zacznij ludzi do tego namawiać,
        pokazywać co zyskają dzięki niedzielnym spacerom, taka edukacja na pewno lepiej
        wpłynie na wiele osób niż wszelkie zakazy tego typu. Moim zdaniem ludzie nie
        spędzają całego dnia w supermarketach w niedzielę, jeżeli tak to jestem pewien,
        że to są wyjątki. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby oddać się innym formom
        aktywności. Skoro już jesteśmy przy tym to może wymyślmy inny absurd np.
        zabrońmy ludziom chodzić do kościoła w niedzielę, żeby mogli z rodziną wyjść na
        spacer. Do wszystkich chodzących do kościoła: bez urazy chciałem tylko podać
        przykład na to jak bezsensowne są tego typu argumenty. Pozdrawiam
      • Gość: bob Re: Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinn IP: *.dpjw.local / 80.86.10.* 21.07.04, 09:32
        mnie zamkniecie supermarketow w niedziele zmobilizuje do aktywnego lezenia przed
        telewizorem :-)
    • Gość: darek Re: Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinn IP: 194.75.245.* 20.07.04, 13:44
      to moim zdaniem jest madra rzecz!!! zamknac markety w niedziele !!!
      przynajmniej nie byloby debili chodzacych na spacer do marketu!!! pis masz
      moje poparcie
      • Gość: Marcin Pisowi gratulujemy .... elektoratu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 13:56
        Takich jak Ty Darku, specjalnie dla Ciebie: wyjaśniam, że elektorat to m. in.
        właśnie Ty.
    • Gość: lukas Re: Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinn IP: *.icpnet.pl 21.07.04, 10:54
      uważam że jak najbardziej powinnien zostac ograniczony handel przynajmniej w tych wielkich sypermarketach. i dla wszystkich spacerujujących po supermarketach w niedzielę-idźcie sobie na spacer gdzie indziej-bo ja jako pracownik też CHCE mieć wolną niedziele
      • Gość: bob Re: Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinn IP: *.dpjw.local / 80.86.10.* 21.07.04, 11:00
        ja tez CHCE a nie mam. i nie narzekam. a jak Ci sie nie podoba to sie zwolnij i
        bedziesz mial caly tydzien wolny :-)
    • Gość: Turysta W Rzeszowie radni chcą tego samego. IP: *.pbw.org.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 09:40
      Mentalność ludzi z Poznania równa tej z Rzeszowa. Gratuluję zbliżenia
      umysłowego regionów.
    • Gość: Gawel !!!Jestesmy w wolnym kraju!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 10:46
      jestesmy w wolnym krtaju i jak ktos nie zamierza pracowac w niedziele to niech
      tego nie robi. Ale nie mozna zakazac ludziom robienia zakupow w niedziele.
      Kazdy ma wlasny rozum.
    • Gość: jallaa jaalllaaa Re: Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinn IP: 62.21.27.* 22.07.04, 17:21
      DEBILE DEBILE DEBILE DEBILE
      • Gość: Sineira Re: Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 17:55
        Chyba nie tacy znowu debile, jak by się wydawało. Sądząc po ilości postów,
        znakomicie im się udał temat zastępczy - gorąca dyskusja o marketach świetnie
        odwraca uwagę od innych spraw, np. Antoninka, pola golfowego, Moraska i tym
        podobnych.
        Dym w oczy, panowie...
    • Gość: Jar Re: Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 18:27
      Uważam, że sklepy powinny być otwarte również w niedziele. Niech każdy ma prawo
      wyboru robienia tego co chce jeśli akurat ma dzień wolny. Jedni pracują w
      niedziele, inni w nocy, jeszcze inni 12h. W dzisiejszych czasach argument, że
      niedziele na wycieczki jest staroświecki, dzisiaj liczy się interes, pieniądz i
      każdy jest zmuszony do pracy wtedy kiedy jest koniunktura i zbyt na produkt.Ci
      co pracują w niedziele mają wolne w tygodniu, a hipermarketach każdy pracownik
      nie pracuje co niedziele. Dlaczego zmuszać kogoś do wycieczek w niedzielę?. Ja
      pracuje teoretycznie 5 dni w tygodniu, a także po godzinach oraz w wiekszość w
      sobót i niedziel mimo, że nie płacą mi za dni wolne, obenie jest duza
      konkurencja i wolny rynek.
    • Gość: poznaniak Re: Czy w niedzielę duże sklepy w Poznaniu powinn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 11:53
      Tak jak szybko ludzie przyzwyczaili sie do zakupow w niedziele, tak szybko by
      sie odzwyczaili i cala ta dyskusja o swobodnym wyborze spedzania wolnego czasu
      nie ma sensu, a wielu ludzi przestaloby zaniedbywac swoje rodziny, zarowno ci
      pracujacy,jak i ci szwedajacy sie bez celu po centrach handlowych w niedziele.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka