Dodaj do ulubionych

Szkoła wykorzystała w sądzie wypracowanie uczni...

• bimota Szkoła wykorzystała w sądzie wypracowanie uczni... 12.02.13, 11:31
      MAM ROZUMIEC, ZE SZKOLA MA USUWAC WSZELKIE DOKUMENTY I DANE DOTYCZACE SWYCH ABSOLWENTOW ??

POZA TYM DOKUMENT ZOSTAL PRZECHOWANY JAKO DOWOD W SPRAWIE, WIEC BYLO UZASADNIENIE...

TO ZE URZEDAS ORZEKL, ZE ZOSTALO ZLAMANE PRAWO, NIE OZNACZA, ZE TAK JEST...

LUDZIE MAJA TOTALNEGO JOBLA NA PUNKCIE TYCH "DANYCH OSOBOWYCH", A GAZETA NIECH SIE LEPIEJ O ETYCE NIE WYPOWIADA, SAMA NP. TE PRZEPISY NAGMINNIE LAMIE...
    • pisdode Szkoła wykorzystała w sądzie wypracowanie uczni... 12.02.13, 11:45
      Zasłaniani9e sie formalnosciami to niedobra praktyka przyjeta w sadach.To ma pomagać ukrywać istotne fakty majace wpływ na zdarzenie. Sam Mikołaj przyznał, ze jest agresywny.Odpowiedział agresja na zaczepki i doszło do bójki. Część winy ponosi on sam. A mamusia i adwokat chcieliby to ukryć i zrobić z Mikołajka świętego.
      • joan70 ReMiloła nigdy nie przyznał ,że jest agresywny! 12.02.13, 13:00
        To sprawca był agresywny i tu szkoła byłaby może w porządku wyciągając wypracowanie sprawcy!
      • efedra Re: Szkoła wykorzystała w sądzie wypracowanie ucz 12.02.13, 13:21
        pisdode napisała:

> ... Sam Mikołaj przyznał,
        > ze jest agresywny.Odpowiedział agresja na zaczepki i doszło do bójki.

Gdzie przeczytałaś, że "przyznał, ze jest agresywny"? Ja czytam, że "jest nerwowy, porywczy", a to zupełnie co innego.
        Masz zadatki na polskiego dziennikarza - przekręcasz fakty tak, żeby pasowały do tego, co piszesz.
    • gospody5 Szkoła wykorzystała w sądzie wypracowanie uczni... 12.02.13, 11:47
      W Polsce żydzi, muzułmanie i imigranci od konstytucji 3 maja mieli zagwarantowaną wolność. To cos na co kraje UE i USA wpadli 100-200 lat później. "Nasi " cyganie nie mieszkają w gettach ( np w UK cyganie celowo są prześladowani obecnie przez policję, zakazy poruszania się po kraju wozami są tylko wymówką żeby rząd UK mógł im dokopać ...). "Nasi" muzułmanie czyli tatarzy z podlasia żyją z nami od 600 lat i nikt nikomu krzywdy nie robi. W tym czasie hiszpanie swoich żydów i muzułmanów wycięli w pień, włosi z anglikami i francuzami przeprowadzili serie wypraw krzyżowych, niemcy tak asymilowali turków że mieszkają w dzielnicach gdzie nie uświadczysz białego, a czarni w USA są najbardziej bezwzględnymi strażnikami na granicy z meksykiem itd...
      Reasumując - czy w Polsce naprawdę jest rasizm? Myslę że większość tzw rasizmu to po prostu sytuacja w której wolimy ludzi z naszego kraju/ kręgu kulturowego itd. Polak w Dani zawsze będzie gorszy od Duńczyka i nie chodzi o kolor skóry przecież...po prostu Duńczyk będzie wolał pogadac i mieszkać koło Duńczyka . Mam za ścianą sąsiadow uszczęśliwiających mnie muzyką typu Rihana, z drugiej strony wolę to niż 5 razy dziennie muzułmańskie modlitwy zza ściany - czy to czyni ze mnie rasistę?. Nie ma po prostu takich grabi które grabią od siebie...
      W Polsce naprawdę nie ma rasizmu.
      A i jeszcze jedna ciekawa historia. Kilka tygodni temu byłem w Barcelonie na kursie. To był okres kiedy katalończycy walczyli w wyborach o uniezależnienie się od hiszpanii. Tak bardzo walczyli, że wybijali szyby w sklepach, hiszpańskich bankach, kto nie protestował był karany przez tłum katalońskich pseudo patriotów. Tego samego dnia guardia urbana tak pogoniła pałami w barcelońskim porcie murzynów że z przyjaciólmi siedzieliśmy w lekkim strachu na ławce i sami nie wiedzieliśmy czy nie uciekać przed policją?? W Polsce naprawdę nie widziałem takich ekscesów. Albo jak teściowa był jako dyrektor szkoły na wymianie we francji. Na lotnisku wyszły 3 panie dyrektor i francuski przedstawiciel przywitał się z sekretarkami ( czyli mama i koleżankami ) i spytał się gdzie PANOWIE dyrektorzy? We francji dyrektorami w 99 % są faceci i naprawdę nie mogli uwierzyć że w Polsce kobiety mają tyle władzy.
      Jesteśmy bardzo tolerancyjni i rozwinięci jako naród. Myslę że to jedna z nielicznych pozytywnych rzeczy pozostałych po komunie. Po prostu ten chory system na tyle ludzie przemieszał i wyrównał że wiekszość problemów nie rozwiązanych na zachodzie europy u nas wogóle nie wystąpiła. Na zachodzie przetrwały stare rody, szkoły gdzie dziedziczy się miejsce itp... przetrwały po prostu resztki systemu feudalnego u nas komuniście świadomie to likwidowali przez 50 lat.
      Pozdrawiam i przeprasza za chaos w odpowiedzi ale próbowałem coś upichcić dla dziecka w tzw międzyczasie.
    • Gość: fisch Mikołaj nie jest murzynem nie jest ciemnoskóry IP: *.dynamic.mm.pl 12.02.13, 11:49
      W poprzednim artykule pisaliście że jest pół arabem, wiec pewnie jest tylko trochę bardziej śniady od innych pewnie nie ciemniejszy od przeciętnego cygana.
      Z twarzy pewnie nawet nie ma różnicy.
    • jurek42 Szkoła wykorzystała w sądzie wypracowanie uczni... 12.02.13, 11:51
      Smutna prawda jest taka, ze polską szkołą rządzą katecheci, w każdym pomieszczeniu szkoły wisi krzyż a słowo miłość jest odmieniane przez wszystkie przypadki i co...... ano, to, że te słowa zachęcają do przemocy, dominacji jednego wyznania i jednej rasy. Dzieci sa dobrymi obserwatorami i biorą przykład z dorosłych. "Inni" są objęci społecznym ostracyzmem i to powoduje agresję wśród członków "rasy panów" . Nauczyciele , którzy zniżają się do takich argumentów udowodnili, ze nie nadają się do zawodu ale powinni przejść kurs empatii.
    • gospody5 Re: Głupaty pyszczył, to dostał opie..... 12.02.13, 11:51
      Dzień dobry
      Chodzi o to że to nie ten poziom odpowiedzi.
      • bacowa GIODO to ściema 12.02.13, 14:48
        GIODO działa jedynie pod publikę. Dostali pismo ze szczegółowymi wydrukami o ewidentnym łamaniu Ustawy o Ochronie Danych Osobowych. Po trzech miesiącach odpowiedź zrozumiała dla prawnika z wieloletnim stażem (paragraf paragrafem paragraf poganiał) informująca, że należy dochodzić swych praw na drodze cywilnej. GIODO od tego ,,umywa ręce'', czyli ,,radź sobie sam''.
    • Gość: pole_autora Re: Ból dupki lewaków? :) IP: 74.221.212.* 12.02.13, 11:53
      > Uwarunkowania genetyczne mieszańców jaki murzynów nie pozwalaj im osiągnąć > pewnego poziomu intelektualnego.

Takiego jak twój? He he he he.
      Gieniuś, naukowiec się znalazł, genetyczny krewniak Einsteina. He he he he.
      A obrzezali cię chociaż?
    • alakoby Szkoła wykorzystała w sądzie wypracowanie uczni... 12.02.13, 11:53
      hjfsdhfudyfg khgyewuj jkl hgsyrch !!!!!!!!!!!!!!!!
    • real-janosik1 Szkoła wykorzystała w sądzie wypracowanie uczni... 12.02.13, 11:58
      Ha,Ha ha jak biali sie pobija to nic, ale jak pposzkodowani z nich jest czrny to odrazu RAZIM.
      Jak sam napisal i wywiesil w swietlicy ta znaczy list ot warty a tu odrarzu ochrona danych.
      Jak by bylo odwrotnie , ze czarnoskory pobije bialego TO PEWNO zaden RAZIZM.

Bojek w szkole nie powinno byc, ale zawsze byly i beda kto tych smarkaczy upilnuje

Pozdrawia
    • joan70 Milołaj nie jest Murzynem ,jest Błąd w tytule!!! 12.02.13, 12:03
      Ustawa o Ochronie Danych Osobowych chroni nas wszystkich .To naprawdę ważna rzecz jeśli chodzi o prawa człowieka!
      • Gość: Kaliszak Re: Milołaj nie jest Murzynem ,jest Błąd w tytule IP: *.dynamic.chello.pl 12.02.13, 12:35
        Trzeba bronić się zgodnie z prawem, a tutaj zostały złamane 2 ustawy o ochronie danych osobowych. To nie była bójka tylko pobicie, co zostało sprostowane w lokalnej telewizji i gazetach. Jak nisko musiała upaść dyrektora aby bez archiwizacji upubliczniać wypracowanie 15-letniego ucznia? Każdy kto chodził , bądź chodzi do tej szkoły powinien się bać, że jeśli będzie miał spór z Gimnazjum nr 9 w Kaliszu to również jego dokumenty zostaną upublicznione !
    • eaglegolf66 Szkoła wykorzystała w sądzie wypracowanie uczni... 12.02.13, 12:09
      Wszystkich rasistów uprzedzam, łatwo was zidentyfikować, mam nadzieję, że ktoś się wami zajmie i znajdzie po nr IP i postawi przed sądem. Właściwie to gazeta powinna poblokować wszystkie posty nawołujące do nienawiści rasowej. Ja zgłosiłam do usunięcia wszystkie rasistowskie wypowiedzi i zachęcam innych do zgłaszania. To jest niedopuszczalne aby w taki sposób pisać. To nawoływanie do nienawiści rasowej która jest w Polsce karalna. Nie ma sensu tych imbecylów zmieniać i tłumaczyć im - to nie działa. Trzeba radykalnie - do sądu, tak jak pracowników tej szkoły. Ostrzegam, że są na to odpowiednie paragrafy. Ten pobity chłopiec miał absolutne prawo oskarżyć szkołę, nieważne czy jest dzieckiem mieszanym czy białym, czy z kosmosu, mamy 21 wiek i takie rzeczy w szkole nie mogą mieć miejsca. Agresja musi być karana. To nie było zwykłe pobicie, ten chłopiec był od dawna prześladowany w szkole, która nic z tym nie robiła. Skończyło się złamaniem szczęki i leczeniem w szpitalu.
      • bogota1-1 Re: Szkoła wykorzystała w sądzie wypracowanie ucz 13.02.13, 03:32
        eaglefolf66 masz racje co do rasistow, co do skarzenia szkoly to mysle ze skarzenie za pieniadze nie jest dobrym rozwiazaniem, skarzyc sie mozna ale nie za pieniadze. Za pieniadze to mozna rodzicow skarzyc, ale wczesniej trzeba udowodnic ze to przesladowanie bylo ignorowane.
        Ja bym chcial aby rodzice przesladownego dziecka za posrednictwem szkoly sie ze mna skontaktowaly i ja juz bym to zalatwil z wlasnym dzieckiem. Oczywiscie wiem ze jak sie ma rodzicow rasistow to oni nic nie zrobia i wtedy takich sie sadzi za kase.
    • Gość: vortex Re: But, you call me a racist. IP: 74.221.212.* 12.02.13, 12:15
      Wow! Tu o bójce w Polsce, a tu polski geniusz powiązał ją już z Hameryką.
      Cóż za IQ!? Pewnie z dziewińdziesiont bedzie, co?
    • sprocket74 ale gdzie tu sensjacja? 12.02.13, 12:28
      z tego co wyczytałem to fakty wyglądają tak, że dwóch chłopaków pobiło się na przerwie i jeden drugiemu złamał szczękę. Czyli normalna sytuacja w ich wieku kiedy hormony buzują.

No ale niestety bił się biały z czarnym i co gorsza biały wygrał, a czarny postanowił oddać sprawę do sądu... szkołę??? Jak już chce tak załatwiać sprawę to niech poda do sądu tego co mu złamał szczękę, bo w tej chwili to mi wygląda na próbę wyłudzenia kasy.
      Gdyby szkoła chciała skutecznie uniemożliwić bójki między uczniami to na każdej przerwie powinna wszystkich wiązać. Innego sposobu chyba nie ma.
      • Gość: skos Re: ale gdzie tu sensjacja? IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.13, 12:40
        Bo wiadomo że jak się bije czarny z białym, to czarny jest napadnięty z powodów rasistowskich. Chyba że że jednak nie da się zaprzeczyć że czarny jest napastnikiem, to wtedy jest sprowokowany rasistowskimi obelgami.
        Wiadomo bowiem z góry że czarni nie są zdolni do agresji. Czarni chłopcy nie biją się w szkole z kolegami o dziewczynę, o kasę czy po prostu o nic. Trochę to sprzeczne z poglądami że wszyscy ludzie, bez względu na kolor skóry są tacy sami, ale trudno..
      • bronimir Re: ale gdzie tu sensjacja? 12.02.13, 12:57
        Słusznie.
    • martady Re: Szkoła wykorzystała w sądzie wypracowanie ucz 12.02.13, 12:29
      O jakie, to chrześcijańskie. Zapewne z mamusią pod rączkę co niedzielę, do kościółka chodzisz. Bo takie wielkie miłosierdzie w sercu nosisz. A czy przypadkiem twoja agresja nie wynika z twojej świadomości, że jesteś zerem i nic w życiu nie osiągniesz. Więc rzucasz się na lepszych, mądrzejszych, ludzi z perspektywami, których ty nie masz. Wracaj do pracy chłopcze, kanały jednak ktoś w tym kraju czyścić musi. A w niedzielę przed krzyżem pomódl się o zdrowie, bo o rozum jest za późno.
    • nirelle Sąd powinien odrzucić ten dowód 12.02.13, 12:34
      Dyrektorka szkoły nie powinna pełnić dalej swojej funkcji. Nie może wychowywać młodzięży kto nie ma zasad, przecież ona jest pedagogiem. Sąd powinien ten dowód odrzucić,powinni działac zgodnie z prawem ale tez ze zdrowym rozsądkiem i etyka. Na tym przykładzie widac jacy jesteśmy moralnie zwivhrowani.Jak mają rodzice podtrzymywać prestiż nauczycieli w oczach własnych dzieci.
      To, że chłopcy w tym wieku się biją to prawda, nie wiemy jednak co było przyczyną bójki. Jak został ukarany nieletni, który naraził zdrowie chłopaka na ból, cierpienie. rtochę za mało wyczerujący ten artykuł.
      • joan70 Re: Sąd nie uznał dowodu w sprawie! 12.02.13, 13:10
        Sąd tylko załączył go do akt , nie wiadomo po co?
      • jkredman ten artykuł nie jest po to by wyczerpywać, 12.02.13, 13:15
        on jest po to by granice absurdu przesunąć jeszcze dalej niż dzisiaj są, to nie nauczycielka, a instytucja się broniła przedkładając posiadane w swoich archiwach dowody charakteryzujące poszkodowanego, czy instytucja nie ma prawa się bronić - ma prawo, ale o tym wolimy nie pamiętać, jeżeli to była bójka, a tak to opisuje gazeta to czarny koleżka też powinien za udział w niej odpowiadać - bo tak stanowi prawo
        • Gość: Kaliszak Re: ten artykuł nie jest po to by wyczerpywać, IP: *.dynamic.chello.pl 12.02.13, 13:27
          To było pobicie! Jakby to była bójka to Mikołaj miałby też wyrok , a sprawca przyznał się do wszystkiego ! A wersję Mikołaja potwierdzili naoczni świadkowie zdarzenia !
    • eaglegolf66 Re: Szkoła wykorzystała w sądzie wypracowanie ucz 12.02.13, 12:39
      I o to mi chodziło, w dupę to ty dostaniesz jak pójdziesz do sądu. Tylko tak można z idiotą dyskutować. Nic cię nie zmieni, ale strach przed karą wytresuje jak zwierzątko.
    • Gość: Pikuś Re: Szkoła wykorzystała w sądzie wypracowanie ucz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.13, 12:42
      Jesteś najlepszym przykładem na to że idiotów nie sieją - sami się rodzą. Szkoda, że twoja mamusia puściła się z twoim ojcem - byłoby jednego głupka na świecie mniej.
    • Gość: ggggg Re: czy każdy murzyn kocha białasa? IP: *.dynamic.chello.pl 12.02.13, 12:44
      Gość portalu: gość napisał(a):

> Czarni to najwięksi rasiści, nienawidzą białych. Bo instynktownie czują, że są
      > od nich gorsi. Ktoś tu pisał o niższym IQ murzynów - toleranci mogą się wścieka
      > ć, ale to prawda, były takie badania w USA,

biedota zawsze intelektualnie odstaje od ludzi lepiej sytuowanych i wykształconych. w stanach porównali IQ białych i czarnych? ty porównaj IQ ludzi z dużego miasta i alkoholików ledwie wiążących koniec z końcem na jakiejś popegeerowskiej wsi i dostaniesz podobny wynik
      Natomiast zgadzam się co do dwóch pierwszych zdań, żyłam w Stanach jakiś czas i czarni naprawdę nienawidzą tam białych, nawet jeśli udają że wszystko w porządku, to co i raz wychodzi podskórne poczucie niższości rekompensowane krzykiem "jestem czarny, więc mi się należy" albo "bo ty mnie dyskryminujesz" No i jak czarny dostanie w mordę to zawsze twierdzi że za kolor skóry a nie za to, że zachowywał się tak, że mu się należało. Ale wiesz co? Z moich doświadczeń wynika, że już lepiej mieć do czynienia z afroamerykanami niż polonusami.
      • Gość: lol Re: czy każdy murzyn kocha białasa? IP: *.xdsl.centertel.pl 12.02.13, 15:07
        Murzyni w USA mają dokładnie takie same podejscie jak wszystkie grupy czy narody, które były kiedyś dyskryminowane i poddane. Dokładnie tak samo Polacy zachowują sie w stosunku do Niemców i do Rosjan, tyle że do tych drugich dochodzi jeszcze pogarda bo my jesteśmy bardziej "na zachód"
    • szejker1984 Szkoła wykorzystała w sądzie wypracowanie uczni... 12.02.13, 12:49
      A czemu poszkodowany nie pozwał tego kto mu tą szczękę złamał? Idąc w kierunku pozywania szkól może się nagle okazać, że rodzice będą pozywać szkołę za to, że dziecko się potknęło na schodach... Każdy kto chodził do szkoły wie, że nauczycieli jest mało i nie są w stanie upilnować wszystkich. Poza tym w każdej szkole na przerwie czasem wychodzi się z budynku albo idzie gdzieś gdzie nauczycieli nie ma i tam dochodzi czasem do bójek itp.
      Według mnie to sprawca powinien jak już płacić odszkodowanie a nie szkoła.
      PS. Tak sobie przypomniałem, że będąc w podstawówce i szalejąc na przerwie z kolegami spadłem ze schodów i złamałem sobie rękę. Chyba moi rodzice powinni byli pozwać szkołę bo przecież nauczyciele mnie nie upilnowali;)
    • bronimir Skoro wypracowanie to już przeszłość, to bójka też 12.02.13, 12:54
      Sądy u nas naprawdę zajmują się nieistotnymi sprawami.
      Bójki w szkołach były zawsze i szkoła powinna rozwiązać ten problem we własnym zakresie.
      Ucznia można zawiesić , relegować bądź ukarać w jeszcze inny sposób.
      Szkoła zna swoich uczniów, sąd nie.
    • czemublokujecie_mikonto Taa: Godson jest spoko zasymilował się 12.02.13, 13:03
      Zasymilował sie do polskiej nienawiści, homofobii i ciemnogrództwa:P Obaj jesteście udani! Na dodatek on jest pisożytem, żyjącym z pieniedzy podatnika i na dodatek ustawił sie ze swoimi pisowskimi pogladami w po-gdzie wiedział ze łatwiej bedzie mu uzyskać miejsce w sejmie i kasiorke-o jaki świety i niewinny. Nie przeszkadza mi że jest czarny ani że cukierkuje sobie z cioteczką Biedroniem-przeszkadza mi jego chamska homofobia i wciskanie ciemnoty ludziom:P
    • jkredman wypracowanie chronione ustawą 12.02.13, 13:08
      czy da się wymyślić jeszcze coś bardziej absurdalnego, niedawno czytaliśmy że samochód sam jechał i spowodował wypadek ze skutkiem śmiertelnym bo kierowca miał chwilowy udar wyłączający poczytalność
    • joan70 Od początku dyrektorka tuszowała pobicie. 12.02.13, 13:12
      Nie wezwano policji ani pogotowia!
      • jkredman chłopcy dali sobie po twarzy i się rozeszli 12.02.13, 13:21
        a czy młodzian pobiegł do dyrektora ze skargą czy poszedł do domu, więc jak poszedł do domu to dlaczego mieli wiedzieć i powiadamiać
        • Gość: Anty gim 9 To nie była bójka , tak chciało Gimnazjum nr 9 ! IP: *.dynamic.chello.pl 12.02.13, 13:25
          Było to pobicie , co zostało jasne napisane w poprzednim artykule. Było to na terenie szkoły , po nieobecność nauczycieli !
        • joan70 Re:Właśnie nie był w stanie iść do domu! 12.02.13, 13:28
          Ta sprawa to gruby kaliber kryminalny!
          • Gość: Joan71 Re:Właśnie nie był w stanie iść do domu! IP: *.kalisz.mm.pl 22.02.13, 00:10
            Kłamstwo. Jak by tak było sprawa byłaby w prokuraturze.
      • Gość: Joan71 Re: Od początku dyrektorka tuszowała pobicie. IP: *.kalisz.mm.pl 12.02.13, 21:57
        Podobno mama pobitego nie chciała wzywać policji bo chłopak zaczął. Sam zeznał na policji ze pierwszy uderzył, podsumowujac jak ktoś Cię uderzy w twarz, to mu nie oddawaj bo cię pozwie do sądu. Paranoja.
        Czytałem artykuł w kaliskiej gazecie że prześladowania na tle rasowym to były zaczepki słowne, bodaj, dwa razy w szkole w ciągu trzech lat. Ale rasizm który wypłynął po trzech latach procesu (wcześniej uczeń o tym chyba nie pamietał, a może przypomniał mu o tym adwokat?) funkcjonujący w środowiskach kibicowskich ( za gazetą 7 dni Kalisza) stał się główną przyczyną zajścia, i powodem dla którego miasto Kalisz musiało zapłacić odszkodowanie, pomimo dyżurujących nauczycieli i monitoringu w szkole. Dziwię się matce ucznia- nauczycielce, która widząc stan syna nie wezwała pogotowia ani policji. mam nadzieję że mama Mikołaja nie pracuje w gimnazjum, bo byłbym wielce zdziwiony gdyby słyszac o przesladowaniu syna nie przeniosła go do innej szkoły, no chyba ze syn sie nie skarżył. I po trosze dziwię się miastu Kalisz że przyznało Mikołajowi, skądinąd utalentowanemu bokserowi, stypendium sportowe. Troche dziwne wypłacać stypendium komuś kto Cię skarży, przed sądem. Dla nas jest to sygnał że nastał w Polsce czas poprawności politycznej w mediach i wymiarze sprawiedliwości a My będziemy slyszeć jedynie poprawną wersję prawdy.
        Do Joan70. Proszę przytoczyć fragment uzasadnienia postanowienia Sądu Okręgowego w którym jest mowa o tuszowaniu pobicia i skierowaniu sprawy karnej (bo byłoby to przestępstwo) w przeciwnym razie rozumiem że to kłamstwo jest Pani opinią?
    • jkredman obaj brali udział w bójce, obaj powinni odpowiadać 12.02.13, 13:18
      ile Ci młodzieńcy mieli lat
    • babaqba Szkoła wykorzystała w sądzie wypracowanie uczni... 12.02.13, 13:18
      Czytam, co POlacy mają do powiedzenia o tej sytuacji ale muszę już przerwać, bo zarzygam klawiaturę. Dwadzieścia lat katolicyzmu dało efekty - psia wasza mać.
      • jkredman idź się uczyć czytać ze zrozumieniem 12.02.13, 13:22
        i sprawdzaj co napisałeś
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka