Dodaj do ulubionych

Wygrywa Grobelny. Dziuba drugi. Jaskowiak trzeci

14.11.14, 15:31
Reszta w zasadzie się nie liczy. Przynajmniej wg sondażu w Głosie Wlkp.
www.gloswielkopolski.pl/artykul/3644984,sondaz-dla-glosu-wielkopolskiego-platforma-bierze-rade-miasta,id,t.html
Na tyle na ile można oceniać to jest to bardzo prawdopodobne.
Cieszy kiepska pozycja kandydatów egzotycznych.
Cieszy też, że większość normalnych Poznańczyków odrzuca pogrobowców PRL-u.
Ciekawiej wyglądają wskazania do Rady Miejskiej - jakkolwiek też przewidywalnie. Wygrywa PO z sporą przewagą. Dla mnie trochę zaskoczeniem jest prawie równowaga pomiędzy PIS a Komitetem Grobelnego. Zaczyna wychodzić na to, że Grobelny to nie jest już tylko on - ale tworzy liczącą się siłę w mieście. Choć na pewno to on jest lokomotywą tego ugrupowania.
PIS moze być rozczarowany - ale ta partia mocna pracuje by być tylko i wyłącznie gadającą opozycję.

I tak jak w wyborach prezydenckich pogrobowcy PRL-u mają około 10%. To chyba jest obraz rzeczywistego poparcia jakiego udzielają im ci co jeszcze zyją PRL-em i wspomnieniami o pochodach 1 majowych. Nie sądzę by to chodziło o poglądy lewicowe - SLD jest na to zbyt pragmatyczną partią polityków.

Zobaczymy co pokaże życie - czyli rzeczywiste wyniki wyborów.
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: Wygrywa Grobelny. Dziuba drugi. Jaskowiak trz 14.11.14, 15:40

Od kilku miesięcy sondaż prezentuje się jak powyżej. Najpoważniejszym kontrkandydatem do funkcji prezydenta byłby prawdopodobnie Arcybiskup Gądecki, no ale to temat na osobny wątek..
      • kazek100 Re: Wygrywa Grobelny. Dziuba drugi. Jaskowiak trz 14.11.14, 17:29
        Ja byłbym za!

Bo teraz jest tak - Gądecki, taki współczesny Dyzma, korzysta hurtowo z publicznego budżetu, utrzymuje go podatnik, nasz dostojnik nic w zamian nie daje lokalnej społeczności, a niejednokrotnie ośmiesza się prymitywnymi publicznymi wypowiedziami.

Gdyby to Gądecki został prezydentem, to oprócz tego, że tak jak teraz - decydowałby w dużym stopniu o publicznym budżecie i funkcjonowaniu instytucji kulturalnych, ponosiłby także ODPOWIEDZIALNOŚĆ. Coś, o czym teraz nie ma pojęcia. Jestem za!
        • qwardian Re: Wygrywa Grobelny. Dziuba drugi. Jaskowiak trz 14.11.14, 17:54

kazek100 napisał:

> ponosiłby także ODPOWIEDZIALNOŚĆ. Coś, o czym teraz nie ma pojęcia. Jeste
          > m za!

Ta odpowiedzialność jest poddawana ciągłemu procesowi weryfikacji. Demokracja i system hierarchiczny idą w zasadzie łeb w łeb jeżeli chodzi o frekwencję na mszy i przy urnie, z tym, że z mojej własnej obserwacji wynika, że kościół gospodaruje się dużo oszczędniej i zaradniej niż państwo. Na poziomie municypalnym, samorządowym jest dużo lepiej i dlatego w niedzielę zweryfikujemy rezultaty władz miasta z poprzednich czterech lat i zagłosujemy. Ja mimo, że kląłem na cały świat wyjeżdżając z domu, bo Bułgarska z Marcelińską, a potem Grunwaldzka były rozkopane i nieprzejezdne, ale ciepliwie zniosłem to wszystko w przekonaniu, że ma to jakiś sens. Sam byłbym ciekawy jakie plany dla miasta Poznania prezentuje Arcybiskup Gądecki i czy byłby gotów na ich zaprezentowanie...
          • kazek100 Re: Wygrywa Grobelny. Dziuba drugi. Jaskowiak trz 14.11.14, 20:07
            No to biorąc pod uwagę, jak bardzo spadła frekwencja podczas mszy, i to nawet wg źródeł kościelnych, wychodzi na to, że Gądecki, mimo całego propagandowego aparatu i dwóch lekcji religii w tygodniu w każdej klasie, ponosi konsekwentną klęskę.

Z tym że oczywiście bzdury piszesz o jego odpowiedzialności, bo oczywiście utrzymujemy go, ale odwołać nie możemy.

Sam byłbym ciekawy jakie plany dla miasta Poznania prezentuje
            > Arcybiskup Gądecki i czy byłby gotów na ich zaprezentowanie...

A to ja ci powiem. Jakie plany? Takie: "dajcie mi więcej kasy, więcej kasy i więcej kasy. A ja odwołam wszystko, a najpierw cały Grunwald z tą ich ulicą Przybyszewskiego, ohydnego satanisty".

A może najpierw zacząłbyś od wskazania jakiegokolwiek konkretu, które to miasto zawdzięcza Gądeckiemu? Tylko bez poezji - powiedz konkretnie - co ten cyniczny człowiek zrobił dla naszego miasta?
      • renepoznan Musiałeś Qwardian? 14.11.14, 19:07
        Znowu zlezą się tu durne antyklerykalne trolle wylewać to swoje frustracje. A wątek jest jak najbardziej poważny.
        No i widzisz co zrobiłeś. Zlazły się.
        • kazek100 Re: Musiałeś Qwardian? 14.11.14, 20:08
          Różnica między nami - ty plujesz i obrażasz, my wspominamy konkretne decyzje Grobelnego (dyrektor Tomczak). Może coś o tym?
      • Gość: zaloguj się Re: Jaskowiak trzeci IP: *.icpnet.pl 05.02.15, 23:41
        .
    • l.george.l Re: Wygrywa Grobelny. Dziuba drugi. Jaskowiak trz 14.11.14, 16:21
      Co Ci po tym, że pochód przed sekretarzem zamieniłeś na paradę za śmiesznie przebranym facetem? Tak czy siak chodzisz jak pies na smyczy. Tamci Cię dymali, ci jeszcze bardziej.
      • renepoznan Re: Wygrywa Grobelny. Dziuba drugi. Jaskowiak trz 14.11.14, 23:21
        George - ja jednak widzę pewne różnice. Pierwsza to taka że obecnie nikt mi nie nakazuje iść. Sam chcę i idę.
        Są jeszcze inne - ale nie będę już tematu rozwijał bo nie ma to związku z wpisem początkowym.
        ;)
    • kazek100 Re: Wygrywa Grobelny. Dziuba drugi. Jaskowiak trz 14.11.14, 17:25
      A nie sądzisz, że to jest właśnie PRL?:

www.gloswielkopolski.pl/artykul/656661,andrzej-tomczak-byly-dyrektor-oswiaty-zostal-dyrektorem-gimnazjum-bez-konkursu,id,t.html

"Były szef wydziału oświaty Andrzej Tomczak zasłynął z tego, że nie udźwignął reformy szkół i doprowadził do zapaści finansowej swój wydział. Dlatego został odwołany ze stanowiska przez prezydenta. Mimo to, w czerwcu, Grobelny powołał Tomczaka na fotel dyrektora Gimnazjum nr 43. Bez konkursu. Tylko na podstawie swojego zarządzenia. Teraz okazuje się, że Tomczak nie ma wystarczających kwalifikacji, by pełnić taką funkcję. I że do tej pory nie zdarzało się, by prezydent powoływał dyrektorów gimnazjów bez konkursu. Z wyścigu o fotel szefa gimnazjum odpadła konkurentka Tomczaka - dotychczasowa dyrektorka, która prowadziła szkołę od dziesięciu lat. Z dnia na dzień, okazało się, że... nie spełniła konkursowych wymogów."

Quardian schował głowę w piasek i udaje, że nagle zapomniał umiejętność czytania. Ciekawe, jak będzie z tobą i innymi wyborcami.
      • qwardian Re: Wygrywa Grobelny. Dziuba drugi. Jaskowiak trz 14.11.14, 18:03
        Kaziku jestem chętny podjąć się dyskusji dotyczącej reformy szkolnictwa, o czym piszesz to jest i tu muszę przeprosić szanownych czytelników za sformułowanie, pudrowanie syfa. Prezydent jest co nazywa się w świecie zachodnim first executive, czyli prezesem spółki, menadżerem miasta i w ten sposób ma wolną rękę w mianowaniu kierownictwa niższego szczebla. Jeżeli nie dopełnił formalności, musiałbym się zapoznać z wyrokiem sądu, jak na razie to jedynie spekulacje i domysły...
        • kazek100 Re: Wygrywa Grobelny. Dziuba drugi. Jaskowiak trz 14.11.14, 20:10
          To nie są spekulacje, tylko konkretny przykład prywaty i łamania procedur z wykorzystaniem pewnej luki prawnej, ale wbrew jakiejkolwiek przyzwoitości (w końcu Grobelny zatrudnił nieudacznika...).

Mój drogi - uważałem cię za uczciwszego, niż rene, ale w tej chwili bronisz czegoś, czego obronić się nie da i występujesz przeciwko czemuś, co sam od lat głosiłeś. To jak chcesz dyskutować?
          • qwardian Re: Wygrywa Grobelny. Dziuba drugi. Jaskowiak trz 14.11.14, 20:59
            Nieudacznik wydaje się najlepszym kandydatem na to stanowisko Kaziku. Ja bym tam wysłał likwidatora.
            • kazek100 Re: Wygrywa Grobelny. Dziuba drugi. Jaskowiak trz 15.11.14, 15:29
              A więc jesteś takim wrogiem publicznej oświaty, że aż wspierasz jej najbardziej patologiczny element. Wybacz, ale to jedzie dziecinadą.

Gdy będą wybory prezydenckie, nie zapomnij złość babci odmrozić sobie uszu i zagłosować na Leszka Millera. Na złość.
    • Gość: gość portalu Wygrywa Grobelny, drugi Jaskowiak IP: *.icpnet.pl 17.11.14, 14:23
      WYNIKI WYBORÓW NA PREZYDENTA POZNANIA - dane z 99 PROC. komisji:

Ryszard Grobelny 28,6 proc., Jacek Jaśkowiak 21,4 proc.,
      Tadeusz Dziuba 19,5 proc., Tomasz Lewandowski 16,6 proc.

Rysio powoli może się już pakować...
      • Gość: log out Re: Rysio może się już pakować IP: *.icpnet.pl 01.12.14, 03:13
        .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka