Dodaj do ulubionych

Grobelny wróć...

20.03.15, 00:54

Prezydent Poznania, Jacek Jaśkowiak rozważa zwężenie dróg dojazdowych do Poznania. Ma to zachęcić osoby mieszkające pod Poznaniem do korzystania z transportu publicznego - podało Radio Merkury. Jacek Jaśkowiak chciałby, by okoliczne gminy inwestowały w transport publiczny - autobusowy i kolejowy. Według niego rozwiąże to problem zbyt dużej ilości samochodów w stolicy Wielkopolski. - Będziemy stosować te narzędzia, które są w naszej mocy, żeby ten dostęp ograniczyć - mówi Radiu Merkury prezydent Poznania.

Czytaj więcej: www.gloswielkopolski.pl/artykul/3791959,jacek-jaskowiak-rozwaza-zwezenie-drog-dojazdowych-do-poznania,id,t.html
Obserwuj wątek
    • albwu Re: Grobelny wróć... 20.03.15, 21:55
      Zrobić jak w Krakowie gdzie pojazdy spoza Krakowa nie maja prawa wjazdu do ścisłego centrum.
    • Gość: POZtrach Re: Grobelny wróć... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.03.15, 22:51
      Ręce opadają.
      • kiks4 Re: Grobelny wróć... 21.03.15, 12:09
        Są ludzie, którzy od maleńkości mają to coś, co każe im obrywać skrzydełka muszkom. Potem rosną ale to coś w nich zostaje i rozwija się w potrzebę dokuczania bliźnim.
        Problem dojazdu do Poznania można rozwiązać na dwa sposoby:
        1. maksymalnie ułatwić korzystanie z komunikacji miejskiej, czyniąc dojazd własnym pojazdem bezsensowny. Wówczas zadowoleni są i poznańscy Poznaniacy i dojeżdżający bo oni też są Poznaniakami tyle że opuścili miasto w poszukiwaniu tańszej lokalizacji domu.
        2.maksymalnie utrudnić dojazd własnym samochodem, wpieniając maksymalnie zarówno dojeżdżających jak i Poznaniaków wyjeżdżających z miasta. Przy okazji także służby ratunkowe przebijające się przez zakrętasy i spowalniacze Jaśkowiaka.
        Wybór rozwiązania zależy od charakteru decydenta- w takich sytuacjach poznajemy jego prawdziwą psyche choćby podczas wyborów przedstawiał się wybielony jak aniołek.
        Coś mi się wydaje, że te skrzydełka ktoś nadal lubi obrywać...
        Jeśli Pan Prezydent ma w zanadrzu więcej tak udanych pomysłów za jednym strzałem wkurzających wszystkich- to z reelekcją może być różnie. Ja to mówię już dziś, żeby nie było, że nie mówiłem :>
        • qwardian Re: Grobelny wróć... 22.03.15, 17:03

Ciekawe jak po tych zwężeniach mają poruszać się ciągniki z przyczepami dowożące towar do wielkich centrów handlowych miasta, nie wspominając już o wywózce śmieci. To naprawdę eliminuje durnia z poważnej debaty na jakikolwiek temat...
          • kiks4 Re: Grobelny wróć... 22.03.15, 18:15
            qwardian napisał:
            > Ciekawe jak po tych zwężeniach mają poruszać się ciągniki z przyczepami ...

Może od razu miasto murem otoczyć?
            • Gość: Georg von Sommer Re: Grobelny wróć... IP: *.178.008.pools.vodafone-ip.de 22.03.15, 21:54
              kiks4 napisal :

> Moze od razu miasto murem otoczyc..?

Alez oczywiscie kiksie4... POlecam firme kiks4 & kaciambry do wykonania muru i partackiego wyklinkierowania..Takiej fuszerki w zyciu nie widzialem - umarlem ze smiechu juz na sam widok...!!! :):)

PS Paprok jestes palce lizac.... Buhahahaha
              • Gość: "Sommerfinsternis" Oj,zeby nie ta dziura w desce... IP: *.178.008.pools.vodafone-ip.de 23.03.15, 06:55
                Bylaby Basia panna jeszcze................................................................................. Ale ta Basia madra byla i dziure w desce wywiercila............................................................. Cza cza cza.. :):)
    • Gość: Georg von Sommer Zeby nie bylo,ze nie mowilem... IP: *.178.008.pools.vodafone-ip.de 21.03.15, 21:45
      Kiks4 musi odejsc...!!! Gotow sprowadzic zielone ludziki na POznan...Slonce juz przekabacil - na zielono...Mowie Wam...To Putinowski czarnoksieznik,bolszewik,koldun i taki tam mag w walonkach z maska spawalnicza...!!! :):)

• Gość: Georg von Sommer Rozwiazanie problemu w zasiegu reki.. IP: *.178.008.pools.vodafone-ip.de 22.03.15, 19:15
      Nie daleko od zachodniej granicy...Berlin i jego Umweltzone (strefa ekologiczna) na ktorej wprowadzono ograniczenia (dla trucicieli srodowiska) w POstaci obowiazkowych plakietek o ustalonej emisji spalin... Zeby z tego przykladu nie skorzystac nalezy byc ostatnim tumanem z PO...

PS Szczegoly znalesc mozna w internecie...
    • kazek100 ani Grobelny ani Jaśkowiak 22.03.15, 19:45
      Tytuł wątku jest beznadziejny, bo niby jakim ratunkiem miałby być dla nas karierowicz bez własnego zdania, posłuszny potakiwacz bez klasy, zainteresowany tylko podlizywaniem się Kościołowi szkodnik w dziedzinie kultury, edukacji i życia społecznego???

Natomiast zgoda co do tego, że jak tak dalej pójdzie, to w kategorii "jak wkurzyć wyborców chwilę po wyborach" Jaśkowiak pobije wynik Pisu z roku 2005. Ja nie miałem wielkich nadziei związanych z Jaśkowiakiem, bo jego środowisko to cyniczni likwidatorzy szkół, nierzadko w związku z prywatnymi interesami. Ale nie myślałem, że tak szybko facet zacznie się kompromitować. Już się okazało, że w kwestii uległości wobec Gądeckiego zaczyna równać do Grobelnego (jakby niczego nie nauczyła go przegrana przeciwnika, który przegrał przecież między innymi dlatego, że bardziej dbał o interesy Kurii, niż mieszkańców miasta), a jeszcze prezentuje dość dziwaczną fantazję.

Panie Jaśkowiak, ja mieszkam w Poznaniu, ale przy jego granicach. Często jednak podróżuję po okolicy - służbowo albo odwiedzając przyjaciół. I pan chcesz mi to utrudnić jakimiś pseudoremontami, na dodatek za pieniądze z moich podatków?

To jest jakiś żart chyba?
      No i to prawicowe przekonanie, że świat można naprawić za pomocą walenia młotkiem. Gdyby tak Jaśkowiak popertraktował, zrobił to subtelniej... Ale takimi komunikatami Jaskowiak wkurzył wszystkich mieszkańców okolic, a i wielu zameldowanych w Poznaniu, bo tak się składa, że my też podróżujemy tymi wylotówkami.
      • ortpol Re: ani Grobelny ani Jaśkowiak 24.03.15, 09:15
        Ahahahaha aż sprawdziłem czy dzisiaj nie jest 1 kwietnia. To nie może być prawda!
        • Gość: Igla Re: ani Grobelny ani Jaśkowiak IP: *.178.008.pools.vodafone-ip.de 24.03.15, 11:03
          Kali z Rzeszowa oberwac w mazaka (z POdwojnej krotkiej) i majaczy kryptoreklamowo...???
    • conena Re: Grobelny wróć... 28.03.15, 19:10
      jestem jak najbardziej za. pezeciarze nie potrafią prawidłowo poruszać się po ulicach.
      • Gość: Nitka Re: Grobelny wróć... IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.15, 14:08
        conena napisała:
        > jestem jak najbardziej za. pezeciarze nie potrafią prawidłowo poruszać się po ulicach.

Coneno! "Pezeciarze" to też poznaniacy, tylko bogatsi i odważniejsi. Wyjechali z miasta bo stać ich na budowę własnego domu i z całą pewnością na ulicach miasta nie sprawiają problemów. Może tylko pewien problem sprawiają ich samochody, bo pezeciarzy stać na droższe i większe fury przez co poznaniaków w Seicentach krew zalewa.
        • conena Re: Grobelny wróć... 29.03.15, 15:09
          kulą w płot. w Poznaniu jest wiele miejsc, gdzie można wybudować dom, mieć swój ogródek i rejestrację PO na samochodzie dowolnego rozmiaru. można nawet kupić mieszkanie w centrum o wartości dwóch domków z podpoznańskiej gminy.
          serio, pezeciarze są niedostosowani.
          fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2381656,5,2,49733,nie-parkuj-jak-los-2.html
          • qwardian Re: Grobelny wróć... 29.03.15, 16:26

conena napisała:

> w Poznaniu jest wiele miejsc, gdzie można wybudować dom, mieć swój
            > ogródek i rejestrację PO na samochodzie dowolnego rozmiaru. można nawet kupić
            > mieszkanie w centrum o wartości dwóch domków z podpoznańskiej gminy.

Można kupić mieszkanie w cenie dwóch domów, ale nie można kupić domów, a te które są jak mój klocek epoki PRL to podpiwniczony bunkier z podziemnym garażem i czasem z werandami wokół, którego remont często przekracza koszt domu poza granicami miasta Poznania + astronomiczna cena za nieruchomość i działkę. Dlatego piszę, że miasto powinno ogłosić moratorium na budowę blokowisk i w planach zagospodarowania skupić się na willach i ewentualnie domach szeregowych z ogródkami, żeby zachować charakter miasta jaki był przed wojną. No ale gospodarzy to nie interesuje. Kiedy kończy się logika, górę bierze retoryka gorących głów. Podam taki przykład, trudno Niemców podejrzewać o rozrzutność, ale nawet oni podczas okupacji budowali na ulicy Opalenickiej Reiheneinfamilienhaus, którego znaczenie wyjaśni wam Herr Sommmer. Poznań powinien wrócić do tych wzorów...
            • conena Re: Grobelny wróć... 29.03.15, 16:54
              co ty opowiadasz... gdzie na Strzeszynie klocki z PRLu? na Krzesinach, Szczepankowie mnóstwo nowych domów się buduje, szeregowców i pojedynczych, również nie mających nic wspólnego z estetyką minionej epoki. naprawdę bogaci zostają w Poznaniu, ewentualnie Suchym Lesie, Tulcach, Komornikach, tak było, jest i będzie. nikt normalny nie ma ochoty mieszkać 50 km od Poznania i tracić czas na dojazdy.
              • conena Re: Grobelny wróć... 29.03.15, 16:55
                Kamionki, Daszewice i okolice to już enklawa desperatów, którzy lubią mieć dom z szambem i błotną ścieżkę pod domem.
              • qwardian Re: Grobelny wróć... 29.03.15, 19:34

conena napisała:

> co ty opowiadasz... gdzie na Strzeszynie klocki z PRLu? na Krzesinach, Szczepan
                > kowie

Himmel donner wetter, za PRL tam były pola, ja piszę o Poznaniu, który prezydent chce zamienić w pruski fort i getto Posen Stadt...
              • Gość: PZet Re: Grobelny wróć... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.15, 23:44
                No wlasnie, Ciebie nigdy nie bedzie stac na dom w Suchym Lesie.
                Krzesiny?Szczepankowo?raczysz zartowac.
                POzdrawiam, szczesliwy PZet z Suchego Lasu(z Saabem i dwoma BMW:)
            • Gość: Georg von Sommer Re: Grobelny wróć... IP: *.178.008.pools.vodafone-ip.de 29.03.15, 19:48
              Qwardii... Reiheneinfamilienhaus to nic innego jak dom w zabudowie szeregowej...Dosc (aktualnie) POpularny w BRD ze wzgledu na nizszy koszt budowy,niewielki metraz (120-150 m2) i male dzialki z ogrodkiem lub trawnikiem.. Szczegolnie atrakcyjny dla mlodych malzenstw (z dziecmi) jak i osob w POdeszlym wieku...Nigdy w zyciu w takim domu nie mieszkalem,trudno wiec wypowiadac sie na temat ++++ czy ---
              • qwardian Re: Grobelny wróć... 29.03.15, 20:10

Dokładnie Sommerze, na Opalenickiej miałem sporo kolegów których odwiedzałem i te porcelanowo-mosiężne kraniki z niemieckimi napisami przetrwały do lat 70-tych. Człowiek musi mieć odrobinę zielonej przestrzeni wokół siebie...
                • Gość: Georg von Sommer Re: Grobelny wróć... IP: *.178.008.pools.vodafone-ip.de 29.03.15, 20:37
                  Qwardii.. Z opowiadan starszyzny slyszalem,ze w 45-tym kacapy rabowali wszystko co im w reke wpadlo i sie swiecilo...Nawet krany wyrywali ze sciany i POmrukiwali POd nosem - Ot bolszaja germanska technika - voda letit ze sciany - job germanca mac... :):)
                  • qwardian Re: Grobelny wróć... 29.03.15, 20:58

W willach na Starym Grunwaldzie nie wiedzieli do czego służy muszla klozetowa. Były bardziej drastyczne wspomnienia mieszkańców, ale ta była również zawarta w książce...
                    www.starygrunwald.pl/2012/06/kolejna-ksiazka-o-starym-grunwaldzie-2/
                    Kiedy ukradli co się dało, poszli sobie Sommerze. Pewnie myśleli, że dobrobyt można zawłaszczyć, nie wiedzieli, że on w głowie siedzi. I jak przybyli tutaj z pustymi głowami tak wrócili...
                    • Gość: Georg von Sommer Re: Grobelny wróć... IP: *.178.008.pools.vodafone-ip.de 29.03.15, 21:21
                      Puenta godna mistrza...:):) POprawiles mi humor - PO tragicznych wydarzeniach ostatnich dni...Dzieki... :):)

PS Ten rejon POznania (i te wille) sa mi znane.. Przed nastu laty jezdzilem PO tych uliczkach (zgubilem sie) a nawigacji jeszcze nie bylo... :(:(
      • Gość: PZet Re: Grobelny wróć... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.15, 23:39
        POwiakow wku...aja wyzszej klasy samochody PZow i ich wille, stad frustracja mieszkancow blokow i ich Renault Megane na POznanskich blachach:)

W sumie to sie nie dziwie. Pozdrawiam, PZet:)
        • kranowka Re: Grobelny wróć... 23.04.15, 12:03
          1. nie rozumiem tytułu postu jeżeli wypowiadają się tutaj pz to co ich obchodzi kto rządzi Poznaniem?? niech się zainteresują lokalnie swoimi wójtami i burmistrzami, śledząc tą dyskusję stwierdzam, że Pzty są bardzo drażliwe na swoim punkcie i starają się udowodnić ze jednak był sens wydać te kilka baniek na dom, działkę, doprowadzenie 2 km kabla infrastruktury, i 3 samochody dla rodziny żeby żyć na zadupiu (nie łudźcie się PZ to wiadomy skrót od Poznań Zadupie), a nie w tym strasznym mieście do którego telepią się co rano kilka kilometrów w korku.
          2. Poznaniacy wolą jeździć rowerem bo wszędzie na nim w Poznaniu dojadą bo to nieduże miasto, no a Pzty ...no cóż muszą się wk...wiać w korkach bo inaczej niż samochodem do swoich wiosek nie dojadą
          3. Pzty mają duuuuże samochody, które duuużo palą i mają napęd na 4 koła żeby mogli przejechać przez błota i bagna do swoich wiosek i willi :) Poznaniacy swoje duuuuże samochody trzymają na parkingach koło domu, bo kto ze zdrowym rozsądkiem pakowałby się w miasto Suvem??? Pzty nie mają wyjścia...bo inaczej ugrzęzną na swoim wsiowym hajłeju.
          4. Pzty jadą do miasta swoimi wielkimi furami bo na wsi gdzie najbliższy dom stoi 2 km dalej i pies z kulawą nogą pod płot nie podejdzie nie ma przy kim poszpanować tym BMW i DWOMA WW :))
          5. Psty wożą do szkół i przedszkoli w Poznaniu swoje dzieci bo na wsi to wiadomo jeszcze w szkole z wieśniakami się skundlą i olaboga do mezaliansu dojdzie!
          6. Pzty czas wolny spędzają w swoich duużych samochodach w korkach i na dowożeniu i odwożeniu dzieci ze szkoły, Poznaniacy czas wolny spędzają w kinie, teatrze i na spacerach na starym rynku i w parkach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka