skalosz-obserwator 29.09.04, 23:06 Czy ktoś zna efekty posiedzenia Rady Poawiatu 29.09.2004? Czy warto było tam być? Jak tam nasi powiatowi Rajcy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
robertmad Re: Co tam nowego po Radzie Powiatu 30.09.04, 09:07 Po burzliwej debacie Plan Rozwoju Lokalnego został zatwierdzony.Rozbawiła mnie wypowiedż Pana Jasinskiego i Starosty o szerokim dialogu społecznym w sprawie PRL-u. pan Adam oznajmił że ankieta w tej sprawie została rozesłana do 100 organizacji, podmiotów gospodarczych,szkół oraz przeprowadzono ankietę na terenie miast powiatu.Mnie powiedział nieoficjalnie że do starostwa wpłynęło 100 wypełnionych ankiet.Dajecie temu wiarę w LO jest jedna osoba.Organizacje to równierz UW i PSL.Tak wygląda szeroki dialog społeczny jak to określił Pan STAROSTA.Sesje Rady Powiatu wyglądają o niebo lepiej niż w Ratuszu. Robert Madaliński Odpowiedz Link Zgłoś
gieronimo1 Re: Co tam nowego po Radzie Powiatu 30.09.04, 09:16 Rzeczywiście, burzliwa debata w sprawie PRL-u zakończona została płomienną wypowiedzią Pana Starosty, jak to urzędnicy pracujący przy nim wylali ciężkie poty i ile oni pracy w to włożyli. C Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin To jakieś "jaja"???? 30.09.04, 09:22 To jakieś "jaja"???? PRL, było 15 lat temu i od tej pory zrobilismy wiele zła. Zarówno w państwie, jak i lokalnie. MOŻE LEPIEJ ROZLICZYC TE 15 LAT?? (nie byłem towarzyszem i mam o tamtych czasach swoje zdanie, ale BARDZIEJ BOLI TERAŹNIEJSZOŚĆ, NIZ HISTORIA) Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin NO DOBRA ŻARTOWAŁEM 30.09.04, 09:27 NO DOBRA ŻARTOWAŁEM. Ale jakoś tak mi się kojarzy. A te sto kilka stron PRL, jest fajne dla dzieci do szkoły. Już wiemy, ile ma rezerwat w Czeszewie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
kramer100 Re: To jakieś "jaja"???? 30.09.04, 09:28 Program Rozwoju Regionalnego przyjety przez Rade Powiatu przy jednym głosie sprzeciwu radnego Wojciechowskiego /Obywatelskie Forum Samorządowe /Ten głos " przeciw uzasadniany był brakiem konsultacji społecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
gieronimo1 Re: Co tam nowego po Radzie Powiatu 30.09.04, 09:30 Rzeczywiście, burzliwa debata w sprawie PRL-u zakończona została płomienną wypowiedzią Pana Starosty, jak to urzędnicy pracujący przy nim wylali ciężkie poty i ile oni pracy w to włożyli. Co najciekawsze, nikt nie wspomniał o ciężkiej pracy urzędników Wydziału Środowiska i Rolnictwa, którzy poddali radzie do zaopiniowania Program Ochrony Środowiska dlas Powiatu Wrzesińskiego. I też pracowali za darmo !!! Co więcej przewodniczący rady Tadeusz Świątkiewicz powiedział, że program ten to wytężona i ciężka praca radnych Komisji Ochrony Środowiska. Ciekawe których? Założę się że może jedna osoba przeczytała ten program. (a propos T. Świątkiewicz proponował nawet wcześniej opracowanie streszczenia tego programu no bo, i tutaj cytat: "kto to będzie czytał?" Rozbraja mnie postawa Jerzego Mazurkiewicza, który w swojej kilkuminutowej wypowiedzi nic konkretnego na temat tego programu nie powiedział. Siedział sobie tylko z głupio-uśmiechniętą miną i delektował się honorami spływającymi na niego jako szefa komisji. Ciekawe co teraz powie swojemu koledze Naczelnikowi Sobczakowi i jednocześnie szefowi ekipy faktycznie tworzącej ten program. Ciekawe jak spojrzy jego pracownikom w oczy. Chociaż nie tylko jego ale większości radnych jest wysługiwanie się pracą urzędników i obwieszanie się medalami. Odpowiedz Link Zgłoś
kramer100 Re: Co tam nowego po Radzie Powiatu 30.09.04, 15:29 Obserwujac wczorajsza sesje znalazłem potwierdzenie haseł rzucanych na forum, ze to miasto i powiat staje sie własnoscia PO, Unii Wrzesnian i kilku przytakiwaczy. Na sesji był pan Madaliński. Nie jestem członkiem Samoobrony.Bulwersuje mnie jednak fakt lekcewazenia jego osoby na sesji m.inn. przez T. Światkiewicza, który prosił pragnacego zabrać głos szefa Powiatowej samoobrony by nie uprawiał polityki. Kiedy na poprzedniej sesji była p. Poślednia i "truła" coś o zatrutej Wrzesnicy pan Światkiewicz aż sapał z zachwytu i mlaskał i przymilał. Chociaz kto wie moze przez ta ulice..... Odpowiedz Link Zgłoś
ankawrzesnianka Re: Co tam nowego po Radzie Powiatu 30.09.04, 23:22 Może ktoś kto był na sesji powie coś więcej o niej, nie wierzę, że tylko pan Robert na niej był i przemawiał. Jakieś ciekawe szczegóły,tematy ciekawi jak inni radni oprócz pana Roberta się zachowywali. Odpowiedz Link Zgłoś
kramer100 Re: Co tam nowego po Radzie Powiatu 01.10.04, 07:57 Faktycznie coś z tym trzeba zrobić.W dzisiejszych WW na temat sesji Rady Powiatu ani słowa, to juz kolejnt raz.Mimo,że przedstawiciel tej gazety był na sesji. Szeroko natomiast opisano zasrane dachy na szkole przu ul. Koszarowej. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin A WYBORY DOPIERO ZA DWA LATA 01.10.04, 10:12 I JUŻ PO RADZIE Ciekawe, że spośród 19 członków rady i kilkunastu urzędników powiatu, NIKT nie chce podzielić się z nami uwagami o przebiegu rady. CO, WYBORY DOPIERO ZA DWA LATA??? Odpowiedz Link Zgłoś
robertmad Re: A WYBORY DOPIERO ZA DWA LATA 01.10.04, 10:35 Koledzy z PSL-U wielbili swój trud jaki włozyli w projektowanie programu ochrony środowiska.Mówie tu o panu Mazurkiewiczu bo niestety w-ce starosta Guzik przyjął postawę w-ce burmistrza Maciejewskiego woda w ustach.Zresztą ludzie lasu słyną z małomówności.Kol.Jarka Sobczaka i jego zespół chyba krew zalała jak tego słuchał, ale taka jest niestety cena władzy. Jestem nareszcie mile zaskoczony postawą radnego Macieja Łosińskiego,rośnie na ludzi choć nie bardzo lubi moje barwy klubowe to jednak w niektórych sprawach nadajemy na tych samych falach.Cóż czas na OFS gdyby Forum miało tak dobrą drużynę w Ratuszu jak ma w Starostwie to władza nie spała by spokojnie. Reszta tej "Rady Powiatu" moi drodzy jak jest poruszany jakiś trudny temat (PRL)robią miny biednych cocer spanieli i grzecznie dają głos. Sorry, ale ja to tak odbieram. Robert Madaliński Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofofs Re: A WYBORY DOPIERO ZA DWA LATA 01.10.04, 11:11 Od dłuższego czasu czytam zapisy na forum i cieszę sie Panie Robercie,ze tak wysoko ocenia Pan prace klubu radnych OFS. Jednocześnie informuję wszystkich, ze zarówno w "Faktach Wrzesinskich " jak i na forum informować bedziemy szerzej o naszych działaniach jak równiez komentować bedziemy wszystko to co wymaga komentarza z naszej strony. W najblizszych dniach uruchomimy również nasza internetowa stronę. K. Wojciechowski Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin NARESZCIE!! 01.10.04, 11:25 NARESZCIE!! No, to jeszcze inne kluby!! Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Re: NARESZCIE!! 01.10.04, 11:32 No chocby wrzesińska "pozaradna" Samoobrona. Zresztą lewica, jest chyba też rozdwojona, jest jeszcze PSL, jest "pozaradna" wrzesińska LPR, i jest w końcu "partia rządząca", no i jest grupa? Macieja. Odpowiedz Link Zgłoś
robertmad Re: NARESZCIE!! 01.10.04, 11:43 Jacko ja chyba nie kumam. Muszę widac przedstawić sie osobiście. Robert Madaliński Członek Rady Wojewódzkiej i Przewodniczący Rady Powiatu Samoobrona RP we Wrześni. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Re: NARESZCIE!! 01.10.04, 11:54 Ja Panie Robercie kumam. Ciagle jednak, brakuje mi z Pana strony konkretów. Te zaczepki na forum sa podobnie jak moje wpisy tylko zaczepkami. No, ale ja jestem bezpartyjny i tylko macam po omacku. Odpowiedz Link Zgłoś
robertmad Re: NARESZCIE!! Konkrety 01.10.04, 13:16 Oto jeden z nich.Powiat Wrzesiński jest jednym z nielicznych gdzie nie powstały jeszcze Rady Zatrudnienia.Ustawa O Promocji Zatrudnienia i Instytucjach Rynku Pracy art.23 ust.3 określa wyrażnie tryb powoływania tych Rad.Starosta zasłania sie brakiem rozporządzenia , ja już projekt czytałem.Po rozmowie z biurem prawnym w Ministerstwie Pracy które potwierdziło moją wersję zadałem to pytanie Panu Staroście cóż usłyszałem że wszystkie Rady które powstały do dzisiaj zostały powołane niezgodnie z prawem.Następnym kwiatkiem to brak powiadomienia przez starostwo wszystkich organizacji i związków wymienionych w/w ustawie, o wygaśnięciu z dn.30.06.2004 kadencji starych rad.Ja bowiem takiego pisma od pana Starosty nie otrzymałem. Odpowiedz Link Zgłoś
radny123 Sz. Robercie 01.10.04, 18:03 Robercie! Napisałeś na forum cyt."Jestem nareszcie mile zaskoczony postawą radnego Macieja Łosińskiego, rośnie na ludzi, choć nie bardzo lubi moje barwy klubowe to jednak w niektórych sprawach nadajemy na tych samych falach" . Dziwię się Twoimi stwierdzeniami typu: nareszcie, rośnie na ludzi, nie lubi moich barw klubowych , o co tobie chodzi? Gdybyś chodził częściej na sesję to przekonałbyś się, że jestem jednym z najczęściej zabierających głos radnych i to nie tylko od dzisiaj tylko od pięciu lat( protokóły z sesji w biurze rady), powiem Tobie jeszcze jedno, że czytam wszystkie materiały i jeśli mnie coś nurtuje szczególnie (są także sprawy proste) szukam dla siebie odpowiedzi w dodatkowych publikacjach prawnych, ustawach, rozporządzeniach itp. Ty Robercie chciałbyś, żeby na każdej sesji ktoś dowalał władzy, a przecież nie o to chodzi, kiedy jest coś dobrego to należy to poprzeć w imię dobra wspólnego, jakim jest nasz samorząd mieszkańców i poprzeć bez względu na kolor rządzących czy to zielony, różowy, niebieski czy biało-czerwony. Plan Rozwoju Lokalnego - głosowałem za, pomimo wielu zastrzeżeń, co do formy przedstawienia jej radnym i praktycznie niewielkiej konsultacji z mieszkańcami, jaką zaaplikował nam zarząd. Sam starałem się wykorzystać te kilka dni i umieściłem pliki z planem tak, aby mieszkańcy mogli się z nim zapoznać. Z uwagi na powyższe mógłbym głosować, przeciw ale czy to pomogłoby ściągnąć środki unijne do powiatu - NIE, ponieważ ten plan jest niezbędny przy składaniu wniosku. Wybrałem mniejsze zło, wcześniej naniosłem kilka poprawek, inni radni także i stwierdziliśmy, że ostatni raz tak się będzie nas traktować wprowadzając newralgiczny dla naszego rozwoju plan w ten sposób. "Rośnie na ludzi" to drugie Twoje stwierdzenie wydaje mi się mówisz w kontekście "dowalania" , im bardziej tym bardziej będę rósł? Wyjaśniłem to chyba wyżej. A już nie rozumiem całkiem stwierdzenia " nie lubi moich barw klubowych" !!! Znamy się już jakiś czas i powinieneś wiedzieć, że nie lubię tylko takich: 1. co szantażują innych , co brakiem argumentów nadrabiają paranoiczną agresją 2. nie cenię tych, co interes prywatny przedkładają nad publiczny ( mnie da się "kupić" tylko działaniami skierowanymi do mieszkańców w stronę przyszłości Ziemi Wrzesińskiej) 3. nie lubię tych, co na zewnątrz udają świętych a każdą chwilę wykorzystują do działań ze świętością nic nie mającą wspólnego. 4. Nie lubię tych, co nie zważając na swoje błędy i nie słuchając innych, że idą w złym kierunku boczą się strasznie i kiedy już się coś zawali na "p...k" to winnych szukają we mnie i mojej żonie. 5. Nie lubię tych, co przed wyborami mówili, że powiat ich nic a nic nie interesuje a później nagle zaczął i to bardzo (stąd chyba brak przygotowania) 6. Nie lubię tych, co wykorzystują przebieg dyskusji na sesji do zarzucania innym, ze uprawiają politykę w momencie, kiedy zaczęło im brakować merytorycznych argumentów. 7. Nie lubię tych, co kłamią, oszukują a kiedy się na tym złapie to są oburzeni jak smok ... i jeszcze kilku innych. Jak TAKI będziesz to bez względu na kolor, jaki będziesz reprezentował na pewno nie będę Ciebie lubił . Masz rację czasami nadajemy na tej samej fali ale na razie dla mnie jeszcze za rzadko. P.S. Z każdym mądrym można nawet zgubić... Pozdrawiam wszystkich i Ciebie Robercie Maciej Łosiński Odpowiedz Link Zgłoś
radny123 Re: Co tam nowego po Radzie Powiatu 01.10.04, 16:09 Spokojnie Jacku będziesz miał sprawozdanie z sesji to nie jest tak, że w kilku zdaniach da się przekazać o sednie spraw poruszanych na sesji. krótko: - zakwestionowałem protokół z poprzedniej XXI sesji Rady jako nie prawdziwie odzwierciedlający przebieg sesji. Nie uczestniczyłem w tym głosowaniu stwierdzając, że nie można głosować nad kłamstwem, bo wtedy należałoby stwierdzić, że przegłosowując kłamstwo może ono stać się prawdą a tak przecież nie jest. (tekst będzie dostępny na stronie za kilka dni) - Zmiana uchwały Rady dotyczącej podziało środków z PFRON-u na Warsztaty Terapii Zajęciowej. Bardzo dziwna rzecz, ponieważ zarząd przyznał środki na tylko dwa a całkowicie zapomniał o tym, w Czeszewie. Mój wniosek z Komisji Budżetowej wszedł na sesję jako wniosek komisji i o dziwo przeszedł z korzyścią dla Czeszewa. - Sprawa działki 35 ha - piekielnie ciekawa, ale muszę jeszcze starostę zapytać o kilka szczegółów. Sesja trwała 4 godziny i dochodziły do mnie na niej czasami głośne pokrzykiwania radnych, żeby zamknąć dyskusję... Odpowiedz Link Zgłoś
janmaria5 Re: Szanowni Forumowicze! 01.10.04, 16:14 Wielce Szanowni Forumowicze! Czytam wasze wypowiedzi z zaciekawieniem, ale zanim przejdę do meritum sprawy mam prośbę, żebyście dyskutowali na poziomie, merytorycznie bez przesyłania sobie inwektyw typu funkcjonalny analfabeta, pijany itd. Forum to różniło się od starego forum WW tym, że dyskusja była nieraz ostra, ale rzeczowa i niech dalej taka będzie. Kłóćcie się, sprzeczajcie, ale bez „ozdobników „ Bardzo fajnie się stało, że na forum zaczęły zabierać głos osoby publiczne, jak: Pan Krzysztof, Pan Maciej i Pan Robert. Mam nadzieję, że również inni radni i nie tylko, będą wyrażali tu swoje opinie. Szanowni Panowie! Mam do was prośbę, żebyście wyrazili swoje zdanie na nurtujące nas, forumowiczów problemy: 1. Czy wg was istnieje zamiar prywatyzacji PUK oraz co sądzicie o poczynaniach Pana prezesa związanych z zakupem samochodu za 100 tys. zł 2. Co sądzicie o poczynaniach ( niektórzy mówią prywatyzacji) związanych z naszym szpitalem? 3. Czy wg was uzasadniona jest sprzedaż ziemi przez powiat? 4. Co sądzicie o działaniach powiatowych i gminnych dotyczących oświaty? Czy uzasadniona była likwidacja Technikum Mleczarskiego (chyba ZSM)? Co sądzicie o działaniach na koszarach? 5. Co sądzicie o otworzonych we Wrześni wyższych uczelniach? 6. Czy macie odczucie, że władza podzieliła „nas” na równych i równiejszych? 6. Jak oceniacie styl rządzenia przez obecną koalicję? Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Panie Janie Przepraszam!!! 01.10.04, 17:06 Panie Janie Przepraszam!!! Ale w momencie, kiedy, ktoś przypisuje mi poglądy, których nie tylko, nigdy nie napisałem, ale nawet nie pomyślałem. Pogdlądy, które stoją w spreczności ze mną, TO SZLAG MNIE TRAFIŁ. PRZEPRASZAM W sumie nie wiem, czy to była prowokacja, czy zwykła złośliwość. No ale mniejsza o to. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofofs Re: Szanowni Forumowicze! 03.10.04, 14:26 Przede wszystkim muszę powiedzieć, że odpowiadaja mi kryteria dyskusji przez Pana określone, ograniczajace się do merytorycznych wypowiedzi a nie złośliwych zaczepek. Posiadanie odmiennego spojrzenia na pewne kwestie nie oznacza bycia gorszym, głupszym a przede wszystkim pozbawionym prawa głosu.Tematy, które stawia pan do dyskusji są wyjątkowo ważne, zarówno na dzis jak i na jutro. Zapewniam Pana, że OFS jak i ja osobiście mamy w tych sprawach swoje stanowisko. Przedstawimy je również na forum, traktuąc każdy z nich jako osobny temat. Na forum w sposób ogólny, bardziej szczrgółowy w " Faktach Wrzesińskich" i na naszej stronie, którą własnie przygotowujemy. Krzysztof Wojciechowski. Odpowiedz Link Zgłoś
janmaria5 Re: Szanowni Forumowicze! 03.10.04, 18:26 Panie Krzysztofie Bardzo dziękuje i mam nadzieję, że będzie Pan stałym gościem naszego forum GW. Z poważaniem Jan Maria Odpowiedz Link Zgłoś
janmaria5 Re: Co tam nowego po Radzie Powiatu 02.10.04, 22:58 Szanowny Panie Krzysztofie! Szanowny Panie Macieju! Szanowny Panie Robercie! Czy Panowie mogliby przedstawić swój punkt widzenia na przedstawione przeze mnie pytania – problemy? Będę wdzięczny. Z poważaniem Jan Maria Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin SZANOWNI RADNI, SZANOWNI NAUCZYCIELE 03.10.04, 21:33 Kto mi wytłumaczy: Ile mamy we Wrzesni szkół ponadgimnazjalnych??? Słyszałem, że kilkanaście. Np na Kaliskiej 5, czy 6. Tak szkół. Kazdą z osobnym stempelkiem. O co tu chodzi???? Odpowiedz Link Zgłoś
zaoczniakawf Re: SZANOWNI RADNI, SZANOWNI NAUCZYCIELE 03.10.04, 23:10 Wg tego, co mi wiadomo są 3 typy szkół średnich: liceum ogólnokształcące, liceum profilowane, technikum. Nie ma już np. technikum elektroniczne, czy technikum elektryczne tylko technikum ogólnie, które uczy w zawodzie technik elektronik czy technik elektryk lub ekonomista. Tak samo jest z liceum profilowanym np. o profilu mechatronicznym, zarządzaniu informacją, ale to jest jedna szkoła Tak, więc pieczęcie, o których mówisz są np. jedna ogólna dla technikum i jedna ogólna dla liceum profilowanego i jedna dla ogólnokształcącego. Nie ma tutaj mowy o 5, 6, 7 szkołach średnich osobno. Po prostu źle usłyszałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
janmaria5 W oczekiwaniu na dalsze wypowiedzi 10.10.04, 16:08 Panie Krzysztofie, Panie Macieju. Proszę, żebyście udzielili kolejnych wypowiedzi na nurtujące nas problemy. Rozumiem, że Pan Robert nie wyraża takiej chęci. Z poważaniem Jan Maria 1. Czy wg was istnieje zamiar prywatyzacji PUK oraz co sądzicie o poczynaniach Pana prezesa związanych z zakupem samochodu za 100 tys. zł 4. Co sądzicie o działaniach powiatowych i gminnych dotyczących oświaty? Czy uzasadniona była likwidacja Technikum Mleczarskiego (chyba ZSM)? Co sądzicie o działaniach na koszarach? 5. Co sądzicie o otworzonych we Wrześni wyższych uczelniach? 6. Jak oceniacie styl rządzenia przez obecną koalicję? Odpowiedz Link Zgłoś
janmaria5 Re: W oczekiwaniu na dalsze wypowiedzi 10.10.04, 16:11 Oczywiście, zachęcam również do takich wypowiedzi wszystkich innych radnych . Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Daremne trudy, próżny żal, bezsilne złożeczenia... 10.10.04, 17:19 PANIE JANIE "Daremne trudy, próżny żal, bezsilne złożeczenia..." Dziesiątki pytań, ważnych i ważniejszych. Powtarzanych wiele razy, aż do znudzenia. A odpowiedzi brak. Władza wie lepiej i jakieś "przypadkowe społeczeństwo" z takimi wichrzycielami, jak ja, Pan i kilku innych, nie przeszkodzi władzy w realizacji jej ŚWIATŁYCH POMYSŁÓW I CELÓW. Tylko dwóch radnych opozycji z 19 radnych powiatowych zechciało coś powiedzieć i w sumie tylko w interesujących ich sprawach. Pozostałych 17 radnych milczy ja grób. Podobnie Starosta, jego zastępcy i urzędnicy. PRZEPRASZAM PANIE JANIE PAN LICZY NA CUD?? Liczy Pan na przerwanie tak wygodnego tym Państwu milczenia?? Cudów nie ma. albo inaczej CUDA ZDARZAJĄ SIĘ CO 4 LATA. Wtedy wszyscy mają najlepsze pomysły i natchmiast chca je realizować. A później, czas "Wigili", kiedy nawet zwierzęta mówią ludzkim głosem mija i zaczyna sie normalność. W UM, z kolei, jedynie Burmistrz jest skłonny coś powiedzieć. Nie widzi potrzeby dyskusji z elektoratem, polityczne zaplecze Burmistrza (chyba boja sie powiedzieć więcej, albo inaczej niż szef). Milczy jak zakleta opozycja (czy tam w ogóle jest cos takiego??). Niestety Panie Janie pytania pozostają i pozostaną bez odpowiedzi, a władza i tak zrobi co uważa. Nie chce mówić, że zrobi, co jej (prywatnie) sie opłaci, choc momentami mam takie wrażenie. I powiem uczciwie, jak w pracy UM mogę znaleźć, obok negatywów ,również pozytywy, tak w pracy Rady Powiatu, tych pozytywów nie widać. Widać raczej szukanie prywatnych korzyści, niż prace na rzecz powiatu. Ale może się mylę?? Czyli Panie Janie "Daremne trudy, próżny żal, bezsilne złożeczenia..." NO ALE BĄDŻMY OPTYMISTAMI WYBORY JUZ ZA DWA LATA (czy bedzie kogo wybrac?) POZDRAWIAM Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Zapomniałem o naszym leasengowanym pośle 10.10.04, 17:47 Zapomniałem o naszym leasengowanym pośle. Ja wiem, ze posłowie zajmują się sprawami ogólnokrajowymi, ale: 1. Maja mi. zadanie zapoznawać sejm i rząd z lokalnymi problemami i starać się w centarli o ich rozwiązanie. 2. Skoro Pan poseł znalazł czas na Lobbowanie w sprawach prywatnej firmy BP, to dlaczego nie moze znaleźć czasu na lekki lobbing w sprawie swoich wyborców?? CO PANIE POSLE, BP PŁACI LEPIEJ, NIZ WYBORCY?? I do Pana posła, po raz trzeci (po UM i Starostwie) pytanie O SPECJALNA STREFE GOSPODARCZĄ (czy ekonomiczną). CZY PRÓBOWAŁ PAN ZGŁĘBIC TEMAT PRZYŁACZENIA JAKIEGOS TERENU WE WRZEŚNI (gminie) DO JAKIEJS TAKIEJ STREFY?? Przeciez te 35 ha, to świetne na to miejsce. Oczywiście znajdziemy, jeszce inne takie miejsca. (wiem, że w UE jest z tymi strefami problem, ale ciągle sa mozliwe i opłacalne). SŁUCHAMY PANIE POŚLE. I co. I znów bedzie "gadał chłop do obrazu, a obraz ani razu", czy też usłyszmy jakąś odpowiedź?? Panie Pośle za odpowiedź z góry dziekuję. Odpowiedz Link Zgłoś
janmaria5 Re: Zapomniałem o naszym leasengowanym pośle 10.10.04, 18:18 Panie Jacku! Co do naszych radnych, tych gminnych i powiatowych, jak i głównych włodarzy to właściwie trudno coś dodać. Wyjątek stanowią tutaj Panowie Maciej i Krzysztof. Co do Pana posła to powiem uczciwie, że nie wiem co jego osoba ostatnio wniosła do naszej lokalnej rzeczywistości. Ma Pan rację, że posłowie zajmują się sprawami ogólnokrajowymi. Tylko powinni pamiętać, że na nie składają właśnie nasze sprawy, które Warszawa nazywa sprawami prowincji. Należy pamiętać, czyimi głosami zostało się posłem. Na pewno nie tymi z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin LIST DO POSŁA 11.10.04, 00:01 Postanowiłem wysłac na adres Bronislaw.Dankowski@sejm.pl (biuro poselskie nie ujawnia adresu mail) list następującej tresci: "SZANOWNY PANIE POŚLE! Mieszkańcy miasta, w którym posiada Pan biuro poselskie często wpisują swoje bolączki, czy problemy naszego regionu na dwóch lokalnych forach internetowych. www.wrzesnia.info.pl/html/forum/lista.php oraz forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=147 Czy zapoznaje się Pan, lub pracownicy Pańskiego biura z tematami tam poruszanymi? Czy może Pan jako Poseł i mający, poważne znaczenie lokalne mieszkaniec naszego miasta ustosunkować się do tych problemów? Może Pan to zrobić zarówno bezpośrednio na forach, jak i okresowo w lokalnej prasie (Np. WW, Wieści z Ratusza). Zdaję sobie sprawę, że rozwiązanie większości poruszanych tam tematów, nie należy do zakresu Pana obowiązków. Jednak, wyborcy maja prawo znać Pana poglądy w ważnych dla nich sprawach. lokalnych. Wyborcy mają prawo wiedzieć, jakie działania podejmuje Pan dla własnego okręgu wyborczego. Nie możemy przecież znać naszego posła tylko z TV i uczestnictwa w miejscowych galach. To za mało. MAM NADZIEJE NA PUBLICZNA WYPOWIEDŹ, ZARÓWNO W SPRAWACH PORUSZONYCH NA W/W FORACH, JAK I W SPRAWACH, KTÓRE PANU NAJBARDZIEJ LEŻĄ NA SERCU, A KTÓRE DOTYCZĄ NASZEJ SPOŁECZNOŚCI LOKALNEJ. ZA POWAŻANIEM jackowrzesnianin" ZOBACZYMY JAKI BĘDZIE ODZEW. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin I DO STAROSTY 11.10.04, 01:11 SZANOWNY PANIE STAROSTO!! Mieszkańcy Wrześni i powiatu, zadają sobie wiele pytań na temat problemów naszego regionu. Część tych pytań jest wyartykułowana na dwóch popularnych wrzesińskich forach: www.wrzesnia.info.pl/html/forum/lista.php forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=147 Oczywiście pytań jest więcej. CZY PAN BURMISTRZ BYŁBY UPRZEJMY ODPOWIEDZIEĆ NA NASZE PYTANIA?? CZY PAN BURMISTRZ BYŁBY UPRZEJMY PRZEDSTAWIĆ W SPOSÓB JASNY I CZYTELNY SPRAWY, KTÓRYMI ŻYJE PANA URZĄD (oczywiście mówię o sprawach służbowych) Mam nadzieję, że Pan jako człowiek z wyboru, nie zapomniał o obowiązkach wobec swoich wyborców. Jednym z tych obowiązków jest przejrzystość, jasność i otwartość sprawowanej władzy. Mam nadzieję na solidne wyjaśnienia, na forach, bądź na łamach WW. Nowe pismo wydane przez Starostwo, jest chyba trudne do zdobycia (zasada przypadku). Mam nadzieję, że będą to wyjaśnienia „BEZ LANIA WODY” (od tego mamy wodociągi), bez robienia nam „WODY Z MÓZGU”, czy traktowania nas jak „MAŁE DZIECI, NIECZYTATE I NIEPISANE”. Z POWAŻENIEM jackowrzesnianin Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Re: I DO STAROSTY 11.10.04, 09:42 Oczywiscie powinno być CZY PAN STAROSTA BYŁBY UPRZEJMY ODPOWIEDZIEĆ NA NASZE PYTANIA?? CZY PAN STAROSTA BYŁBY UPRZEJMY PRZEDSTAWIĆ W SPOSÓB JASNY I CZYTELNY SPRAWY, KTÓRYMI ŻYJE PANA URZĄD Za pomyłke przepraszam!! Odpowiedz Link Zgłoś
radny123 Re: W oczekiwaniu na dalsze wypowiedzi 10.10.04, 18:31 Sz. Panie Janie Mario Ad1. na pytanie czy jest zamiar prywatyzacji PUK-u czy np ZGM-u czy innych jednostek lub ich CZĘŚCI powinni odpowiedzieć radni Rady Miejskiej we Wrześni a nie radni powiatowi z uwagi na kompetencje rad. Ad4. tak jak wyżej mogę wypowiedzieć się tylko, co do oświaty powiatowej: - likwidacja Zespołu Szkół Zawodowych Nr 1 we Wrześni (dawniejsze Technikum Mleczarskie) była nieuzasadniona. Nie można przeprowadzać reformy w oświacie w odniesieniu do jednej tylko szkoły a tak to wtedy wyglądało - niestety( powiedziałem to staroście zaraz po usłyszeniu jego pomysłu). Wielu radnych zostało wtedy wprowadzonych w błąd (dane, co kilka dni były inne). Między innymi z tego także powodu złożyłem rezygnację z Członka Zarządu Powiatu. Co do szkoły przy ul. Koszarowej (ZSZ Nr 2)to ostatnio słynne jest 140 000 zł z przeznaczeniem na remont dachu z tym, że kwota ta nigdy by nie starczyła na ten remont, o czym dyrektorka szkoły dobrze wiedziała. Nie mogła podjąć innej decyzji z uwagi na prawo, jakie ją obowiązuje. Zanim wywołano burzę w mediach na ten temat starosta sam powiedział, że przesuwa tę sumę na rok 2005 więc nikt ich de facto nie stracił. Ad 5 dobrze, że powstały wyższe uczelnie we Wrześni a czy są dobre czy złe to myślę, że życie samo je zweryfikuje i oczywiście kandydaci na studentów. Ad 6 krótko o koalicji powiatowej, gminną niech komentują radni tamtej rady. Jest wielu radnych w powiecie rozsądnych i uczciwych, co słychać w rozmowach kuluarowych (boli ich wiele rzeczy wykazują troskę o dobro wspólne)później coś się jednak dzieje dla mnie całkowicie niezrozumiałego. Może kolega z OFS wie, co się dzieje i wyjaśni ja tego nie potrafię? Radny Powiatu Wrzesińskiego Stowarzyszenie "Lepsza Września" Maciej Łosiński Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofofs Re: W oczekiwaniu na dalsze wypowiedzi 10.10.04, 19:29 Prosze mi wybaczyć za brak odpowiedzi na pozostałe pytania. Od kilku dni przebywam w łózku w związku z grypka, ale od jutra zabieram sie do pracy. Krzysztof W. Odpowiedz Link Zgłoś