Dodaj do ulubionych

Informacja/tylko/ dla bogatych

29.01.17, 12:53

niedawno otrzymałem fakturę za telefon.Moją uwage w spisie szczegółowym przykula pozycja tzw telefon premium.W pierwszym odruchu pomyślalem ,ze młoda dorwala sie do aparatu i wysłala cos na jakis konkurs.Okazalo sie jednak ,ze jest połączenie...do informacji Przewozów Regionalnych.Za kilkanascie minut przyjemnej rozmowy z panem informatorem zaplacilem 20 kilka zlotych!
To prawie tak wygląda jakby sklep chcacy sprzedac jakis towar -przed swoim wejsciem-dla "ulatwienia" zakupu- postawił bramke otwierana za np 50 zł/tak dla utrzymania proporcji cenowych/
Obserwuj wątek
    • krytyk2 Re: Informacja/tylko/ dla bogatych 29.01.17, 12:53
      ten telefon to
      703202020
    • snajper55 Re: Informacja/tylko/ dla bogatych 29.01.17, 15:15
      Za korzystanie z infolinii często trzeba płacić. Nie jest to nic dziwnego, w końcu Prowadzenie takiej infolinii generuje pewne koszty, dlaczego więc nie pobierać za takie usługi opłat? W przypadku tej usługi kwota nie jest szokująca - 1,29 zł/min.

Porównanie ze sklepem nie jest zbyt trafne. Co innego sprzedaż, a co innego usługa doradcy, która może być płatna.

S.
      • krytyk2 Re: Informacja/tylko/ dla bogatych 29.01.17, 19:21
        no ,nie zgodzę sie z kolegą.Gdy ktos ma proste połączenie to wynajduje je sobie sam w necie.Dzwonią ci ,którzy maja bardziej złozony problem-albo przesiadkowy albo udzialu osob z roznymi znizkami,wiec taka rozmowa,może potrwać troche dluzej niz minute,dwie.Po drugie -w merkantylnym świecie wszystko jest sprzedażą a to co do niej ma prowadzić -pewnym kosztem.Dla mnie zadziwiajace jest przerzucanie pewnego kosztu/informacji kolejowej/na klienta.Ja czekalem na polączenie kilka minut,a to oznacza ,ze korzystanie z tej informacji jest częśtym zjawiskiem.Przy teoretycznym zalozeniu,że osoba udzielajaca informacji ma 8 godzinny dyżur łatwo obliczyć ile "kosztuje" przewoźnika taka informacja:480 minut/czyli 8 godzin/ x 1,29/min=619,00/za dzień.Mnożąc razy 30 dni w mcu -daje kwotę 18 576 zł.Oczywiscie jest to tylko zalozeniowe/w sesnie czasu/ no i jest to kwota brutto/ w sesnie ,ze czesc tej kwoty weźmie operator tel/.Ale i tak zakladam ,że to co powinno byc tanią zachętą do jechania liniami konkretnego przewoxnika staje sie dla niego dodatkowym zarobkiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka