Dodaj do ulubionych

POZNAN W CZASIE WOJNY-co miescilo sie...

IP: BRUSSELSNT* / 195.95.19.* 22.04.02, 06:48
mam pytanie, moze bedziecie znac odpowiedz
co miescilo sie w czasie wojny, w dzisiejszym budynku PZU na placu Cyryla
Ratajskiego, wiem ze byl to budynek jakiegos urzedu niemieckiego, ale niestety
nie moge znalezc nic wiecej na ten temat
z gory dzieki
mami
Obserwuj wątek
    • Gość: 4mami Re: POZNAN W CZASIE WOJNY-co miescilo sie... IP: POZNANNT* / 195.95.19.* 23.04.02, 07:22
      nikt z was nic nie wie na ten temat???
      • Gość: Dzidka Re: POZNAN W CZASIE WOJNY-co miescilo sie... IP: *.waw.cdp.pl 24.04.02, 13:35
        Jeśli poczekasz do jutra, chyba będę mogła Ci odpowiedzieć. Dokładnie wiem, w
        którym miejscu w pewnej książce to jest napisane, ale książkę będę miała
        dopiero jutro :-)
        • Gość: 4mami Re: POZNAN W CZASIE WOJNY-co miescilo sie... IP: BRUSSELSNT* / 195.95.19.* 24.04.02, 17:05
          poczekam do jutra bo juz stracilem nadzieje, ze sie dowiem
          bylbym wdzieczny gdybys podala rowniez autora i tytul ksiazki
          pozdro
          mami
          • Gość: Dzidka Re: POZNAN W CZASIE WOJNY-co miescilo sie... IP: *.waw.cdp.pl 25.04.02, 10:18
            Kurka, nie udało się. :-/ Przepraszam... Książka nosi tytuł "Dzień po dniu w okupowanym Poznaniu" i jest
            raczej dostępna w bibliotekach. Niemniej jednak, mam nadzieję, ze ta książka trafi do mnie w
            najbliższych dniach.
            • Gość: 4mami Re: POZNAN W CZASIE WOJNY-co miescilo sie... IP: BRUSSELSNT* / 195.95.19.* 25.04.02, 10:28
              ja ma ksiazke podobnego typu-dzien po dniu POZNAN 1945
              dzidka masz moze wlasnie tego typu zainteresowania?
              • Gość: Dzidka Re: POZNAN W CZASIE WOJNY-co miescilo sie... IP: *.waw.cdp.pl 25.04.02, 12:34

> ja ma ksiazke podobnego typu-dzien po dniu POZNAN 1945
                > dzidka masz moze wlasnie tego typu zainteresowania?

Tak. Głównie Poznań okresu miedzywojennego, ale rónież cały XIX wiek :-))
                A Ty też?
                • Gość: 4mami Re: POZNAN W CZASIE WOJNY-co miescilo sie... IP: BRUSSELSNT* / 195.95.19.* 25.04.02, 14:55
                  interesuje sie ogolnie historia Poznania, a najbardziej mnie fascynuje
                  porownywanie roznych miejsc kiedys i teraz
                  no i oczywiscie okres wojenny
                  jest moze z toba mozliwy jakis inny kontakt np via mail?
                  • Gość: Dzidka Re: POZNAN W CZASIE WOJNY-co miescilo sie... IP: 213.134.142.* 25.04.02, 15:41
                    dzidka@jasien.net, tylko się nie zdziw, jak nie odpowiem od razu, bo przez te nadchodzące wolne dni mam
                    poszatkowany terminarz :-)
                    • Gość: PiotrB Re: POZNAN W CZASIE WOJNY-co miescilo sie... IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.02, 22:38
                      Jesli może Was to zainteresuje, to w dzisiejszym Collegium Anatomicum Akademii
                      Medycznej, w czasie wojny Niemcy robili ponoć okropne rzeczy. Wiem, ze do dzis
                      niektóre preparaty pochodzą własnie z tamtego okresu, kiedy o "materiał" było
                      łatwiej.
    • Gość: pfff jezyce-zydowska dzielnica IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 25.04.02, 18:05
      przed wojna Jezyce bylo zydowska dzielnica i wczasie wojny tez Jerlic
      wszedzie żydy buuuuuu
      • Gość: 4mami Re: jezyce-zydowska dzielnica IP: BRUSSELSNT* / 195.95.19.* 26.04.02, 08:22
        Dzidka
        wyslalem Ci maila
        • Gość: Kosa Re: jezyce-zydowska dzielnica IP: 150.254.98.* 26.04.02, 13:21
          O ile się nie myle, to była tam Ubezpieczalnia, tyle że niemiecka.
          • Gość: 4mami Re: jezyce-zydowska dzielnica IP: BRUSSELSNT* / 195.95.19.* 26.04.02, 13:57
            stawialbym raczej na jakis urzad administracji niemieckiej
            • Gość: Radost Re: jezyce-zydowska dzielnica IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.02, 14:12
              Gość portalu: 4mami napisał(a):

> stawialbym raczej na jakis urzad administracji niemieckiej

a ja na wydzial oswiaty lub szkole...
              • Gość: 4mami dzidka??? IP: BRUSSELSNT* / 195.95.19.* 29.04.02, 10:43
                Dzidka-dostalas tego maila???
                • Gość: Dzidka Re: dzidka!! IP: *.waw.cdp.pl 29.04.02, 11:01
                  Cześć!! Dostałam i odpisuję po kawałku, bo ciągle ktoś tu przychodzi z jakimiś Bardzo Ważnymi
                  sprawami. Ale dzisiaj na pewno go wyślę!
                  • Gość: 4mami Re: dzidka!! IP: BRUSSELSNT* / 195.95.19.* 29.04.02, 11:08
                    czekam, majac nadzieje ze wplynie do mnie dlugi elaborat
                    • Gość: Ania Re: dzidka!! IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 30.04.02, 09:48
                      tam było niemieckie towarzystwo ubezpieczeniowe.

• Gość: Dzidka Re: dzidka!! IP: 213.134.142.* 30.04.02, 09:58

> czekam, majac nadzieje ze wplynie do mnie dlugi elaborat

No wpłynął, ale chyba Ci się nie spodobał? :-PP
                      • Gość: 4mami Re: dzidka!! IP: BRUSSELSNT* / 195.95.19.* 30.04.02, 10:54
                        ANIA
                        skad wiesz, masz moze na ten temat jakies materialy zrodlowe???

DZIDKA
                        wplynal wlasnie odpisuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka