jackowrzesnianin 05.11.04, 11:53 KIEDY IMPREZA POŁOWINKOWA? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jackowrzesnianin Moja subiektywna ocena --Burnistrz 05.11.04, 11:55 Moja subiektywna ocena Nie muszę być ani poprawny politycznie, ani obiektywny. Dlatego napiszę, jak to widzę. A nie jestem, ani urodzonym pesymistą, ani hura optymistą. RATUSZ: Zacznijmy od obietnic wyborczych. 1. Miało byc przemysłowe Tarnowo. Nie ma i nic nie wskazuje, ze szybko bedzie 2. Miał byc naukowy Pułtusk. I mamy dwie szkołki wyższe, co by nie mówić, nie z "najwyższej półki". 3. Miał byc spadek bezrobocia, jest wzrost. 4. Miała być pełna przejrzystość decyzji (w tym personalnych). Czy jest? ALE CZY JEST TAK ŹLE?? Uważam , że nie. Uważam, że po prostu obietnice wyborcze były "uszyte" na wybory. Od samego poczatku szanse na ich pełną realizację były ŻADNE. Wiele z tych obietnic leży poza możliwościami Burmistrza. Inwestorzy, szkoły wyższe nie stoją pod drzwiami w kolejce. Trzeba o nich z trudem zabiegać. Czy Burmistrz włozył wystarczajaco dużo tego trudu?? Wystarczająco nie, co widać po efektach, ale napewno dużo. Mam nadzieję, że w drugiej połowce pojawią się efekty tych starań. (druga połowka, zawsze działa mocniej haha). A błędy? Dla mnie największym niewypałem jest oczywiście lokalizacja stacji paliw na Szkolnej. Inne błedy, czy sprawy dyskusyjne to: -organizacja ruchu w centrum miasta. Wiem, ze sprawa jest podobna do kwadratury koła. Ale może warto coś zrobic, żeby jadąc od Harcerskiej i chcąc zjechac w Miłosławską nie trzeba było objeżdżać Ratusza?? - kawiarenki na Rynku (pomijam sprawy Lali, bo chyba sa wyjaśnione), ale dlaczego nie ustawić kawiarenek na płycie Rynku, pozostawiając na jezdni przynajmniej parking? Tym bardziej, że 4 kawiarenki to jednak za dużo ( z obserwacji obciążenia stolików). -dyskusyjne sprawy personalne?? Nie wiem. ZRESZTA MAM NADZIEJĘ, ZE W KWESTII BŁĘDÓW INNI MI POMOGA. W sumie. Jak coś złego sie nie wydarzy, znów zagłosuję na KAŁUŻNEGO. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Moja subiektywna ocena--STAROSTWO 05.11.04, 11:59 STAROSTWO Czyli czarna dziura. NAJWIEKSZY BŁAD: BEZNADZIEJNE POZYSKIWANIE PIENIĘDZY UNIJNYCH. A szerzej Pominę inne sprawy Skupie się na trzech: 1. Kolegium jezyków obcych> Co to jest?? Nie wiem, bo nikt kompetentny nie chce tego wyjaśnić? Dlaczego?? Czy dlatego, ze chwali się, że jest, a w szczegółach nie ma sie czym chwalić?? I pozostaje pytanie. Czy Starosta próbuje pozyskać kolejne WSZ?? 2. Sprawa ziemi w Bierzglinku. a) gospodarstwo pozyskał dla powiatu poprzedni zarząd (a to był najtrudniejszy element tej układanki) b) odrolnienie kawałka ziemi, to dla władz, nie aż tak duży problem c) Rzeczony inwestor, nie jest ani zasługa Starostwa (czyzbym się mylił Panie Starosto), ani nie jest jak dotąd inwestorem pewnym. A na ile wiarygodnym??? Poczytajcie Panstwo dyskusje na forach w WW i GW. A CZY STAROSTWO, SAMO NIE POWINNO AKTYWNIE POSZUKIWAĆ NOWYCH INWESTORÓW, BEZ OGLADANIA SIĘ NA DEVELOPERÓW? 3. Sprawa Szpitala "Nigdy nie zgodzę się na jakikolwiek układ, w którym powiat nie byłby decydującym właścicielem." SZANOWNY PANIE STAROSTO. Pan sie nie zgodzi, bo nie zdąży. I tylko tyle. Tak zdąży Pan utworzyć, jakieś "łapane" spółeczki z decydujacym głosem powiatu. A juz w następnej kadencji powiat straci wpierw kontrole, a później wszystko. Skąd to wiem?? To żadna tajemnica. To stary sprawdzony w tysiacach firm mechanizm. A we Wrzesni działanie takiego scenariusza mielismy okazję obserwować w PEC-u. NIC PANU PANIE STAROSTO TEN PRZYKŁAD NIE MÓWI?? Zreszta, jest jeszcze kilka podobnych scenariuszy przejęcia firm (powino sie to nazywać kradzieżą w majestacie prawa) W SUMIE CZEKAM NA WYBORY, BO W TEJ KADENCJI NA CUDA NIE LICZĘ. TYLKO NA, KOGO GŁOSOWAĆ??? Odpowiedz Link Zgłoś
janmaria5 Re: POŁOWINKI (moim zdaniem, Wzruszam się często 05.11.04, 17:07 Czytając Pana ocenę oraz wypowiedzi starosty i burmistrza nie ulega wątpliwości, że władza próbuje za wszelką cenę przedstawić w sposób bardzo pozytywny swoje dwuroczne działanie. Im po prostu się wydaje, że społeczeństwo nic nie widzi, nic nie słyszy i nic nie pamięta. Wielokrotnie na tym forum, jak i kiedyś na forum WW pisałem o poczynaniach włodarzy i ich koalicji. Oczywiście, można podawać różne statystyki, różne „osiągnięcia”, które są zupełnie niewidoczne dla zwykłego zjadacza chleba. Bo ten zwykły zjadacz chleba nic z tego nie ma, a bezrobocie, jak sama władza podaje wzrosło i wynosi dzisiaj 23%. Przejdźmy teraz do konkretów: 1. Władza mówi, że sprzedaje tereny prywatne pod inwestycje. Może władza powie, kto jest prywatnym właścicielem tych terenów? Jeżeli władza jest zaangażowana w sprzedaż gruntów prywatnych, to interes na tym robi właściciel tych terenów, chyba, że jest wielkim altruistą. Przepraszam, ale co ma do tego władza? Czyżby jakiś interes? Od kiedy władza wybrana uczestniczy w zbyciu prywatnych terenów? 2. 35 ha przy autostradzie o bardzo dużej wartości, które były ziemią gospodarstwa „rolnika” nie są żadną zasługą obecnej władzy. Są zasługą, jak tu już wielokrotnie napisano również przez radnych przede wszystkim poprzedniego zarządu i szkoły, która nie puściła ani milimetra tej ziemi. Tak więc Panowie włodarze nie przypisujcie sobie tego, czego nie zrobiliście. Zupełnie gorzej przedstawia się sytuacja ze sprzedażą tej działki. Wszystkie duże niejasności przedstawione przez Pana Jacka i Panów radnych mówią jednoznacznie, że zupełnie nad tym nie panujecie. Co robią wasi prawnicy? 3. Władza powiatowa i gminna nie zrobiła nic specjalnego, żeby zwalczyć galopujące bezrobocie. I to jest pierwszy i najważniejszy czynnik, jaki powinien być rozwiązywany przez każdą władzę, niezależnie od opcji politycznej. Wy Panowie, żeście dużo gadali przed wyborami, a tuż po nich zapomnieliście, co obiecaliście. 4. Słynny „Pułtusk” zupełnie naszej władzy powiatowej i gminnej nie wyszedł. Pan Jacek, jak i inni próbują zaszeregować funkcjonujące u nas szkoły wyższe na jakieś półki. Ja nie widzę żadnej półki i nikt z tego powodu nie powinien się obrażać. Bo edukacja jest inwestycją, za którą płacą rodzice studentów, którym w naszym mieście specjalnie się nie przelewa. Zapomniał o tym jednak starosta i burmistrz. Absolwent naszych „uczelni” nie ma żadnych szans z absolwentami renomowanych państwowych i prywatnych uczelni funkcjonujących w Poznaniu. Dlatego Panowie, otworzyliście te szkoły, żeby zrealizować bardziej swoje partykularne ambicje, bez racjonalnego podejścia do przyszłościowego zatrudnienia przyszłych absolwentów. 5. Oświata średnia jest kolejnym niewypałem naszej władzy. W odróżnieniu od niej uważam, że likwidacja technikum mleczarskiego było wielkim błędem. Władza zupełnie nie miała pojęcia o funkcjonowaniu szkół średnich, czego dowodem było wielkie zamieszanie jakie panowało w szkole na Gnieźnieńskiej i Koszarowej. Za bałagan tam panujący w pierwszej kolejności odpowiadał powiat, który był zobowiązany do kontroli. Likwidacja przysłowiowego mlecza, chyba bardziej wynikała z pozyskania obiektów dla szkół wyższych niż z racjonalnych przesłanek. A przecież jedno obok drugiego mogło bardzo dobrze funkcjonować. Innym przykładem jest np. zwlekanie z wyjaśnieniem fałszerstw jakie miały miejsce na koszarach. Dlaczego ? Tego nie wie nikt, poza władzom i chyba oświatową komisją. 6. Sprawa PUK – przetargu na słynny mercedes- karawan do tej pory nie została wyjaśniona. Czyżby władza miała tajemnice? A bezrobotni w śmietnikach grzebią i szukają sensu swojej egzystencji. A władza na kajakach pływa i potem się zajada pieczonym dzikiem popijanym żurkiem z bułeczki. Ja również na tą władzę głosowałem, bo jestem z przekonania osobą z prawicy. Ale na pewno nie takiej jaką mamy dzisiaj w naszym mieście i powiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin PNIE JANIE 05.11.04, 17:16 Generalnie ma Pan duzo racji. Z jednym się nie zgadzam. "1. Władza mówi, że sprzedaje tereny prywatne pod inwestycje. Może władza powie, kto jest prywatnym właścicielem tych terenów? Jeżeli władza jest zaangażowana w sprzedaż gruntów prywatnych, to interes na tym robi właściciel tych terenów, chyba, że jest wielkim altruistą. Przepraszam, ale co ma do tego władza? Czyżby jakiś interes? Od kiedy władza wybrana uczestniczy w zbyciu prywatnych terenów?" JUZ PAL LICHO, KTO ZAROBI NA GRUNCIE. JEŻELI INWESTOR RZECZYWIŚCIE WEJDZIE I URUCHOMI MIEJSCA PRACY, TO BĘDZIE SUKCES. NO I BEDA PODATKI DLA GMINY. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
janmaria5 Re: PNIE JACKU 05.11.04, 17:28 Ale wie Pan doskonale, że tego typu kontakty mogą nosić znamię korupcjogenne, dlatego dziwię się władzy, że angażuje się w takie interesy. We Wrześni mamy np. przykład Biegrolu. Czy to obecnej władzy nic nie daje do myślenia? Zgodnie z prawem, władza samorządowa i państwowa nie ma prawa wykorzystywać swoich stanowisk do załatwiania spraw np. sprzedaży gruntów prywatnych właścicieli. To jest tylko interes właściciela. Sprawując funkcję publiczną – włodarza, nie można również wykorzystywać swojego stanowiska do sprzedaży swojej nieruchomości – gruntu. Odpowiedz Link Zgłoś
tkaluzny Re: PNIE JACKU 08.11.04, 15:04 1. Władza mówi, że sprzedaje tereny prywatne pod inwestycje. Może władza powie, kto jest prywatnym właścicielem tych terenów? Jeżeli władza jest zaangażowana w sprzedaż gruntów prywatnych, to interes na tym robi właściciel tych terenów, chyba, że jest wielkim altruistą. Przepraszam, ale co ma do tego władza? Czyżby jakiś interes? Od kiedy władza wybrana uczestniczy w zbyciu prywatnych terenów? Inwestorzy chcący wybudować swoje fabryki na terenie Wrześni (zresztą tak się dzieje w całym kraju a być może także na świecie) kierują prawie zawsze swoje kroki do Urzędu Miasta i Gminy. Z różnych powodów: po pierwsze dlatego, że są często zainteresowani budowaniem fabryk na terenach gminnych, po drugie bo chcą dowiedzieć się czy dana inwestycja będzie zgodna z planami zagospodarowania obowiązującymi na terenie danej gminy, po trzecie oczekują pomocy przy przeprowadzeniu procesu inwestycyjnego, po czwarte często oczekują pomocy w pośrednictwie z firmami dostarczającymi media (gaz, prąd, woda, ścieki komunalne, itp), po piąte przy niektórych inwestycjach (odbieranych jako uciążliwe) chcą się dowiedzieć czy taka inwestycja nie będzie niepożądana na danym terenie, itd. Powodów jest z pewnością więcej. Tereny inwestycyjne interesujące potencjalnych inwestorów leżą w pobliżu węzła autostradowego. Gmina nie posiada tam gruntów. Właścicielami tychże terenów są osoby prywatne, skarb państwa (Agencja Nieruchomości Rolnych). W momencie gdy zgłasza się w ratuszu potencjalny inwestor przedstawiamy mu wszelkie możliwe tereny (bo chcemy by pozostał we Wrześni, by tutaj inwestował), a więc: gminne, państwowe, powiatowe, prywatne, kościelne, i inne. Dodam w tym miejscu jako ciekawostkę, że w gminie Tarnowow Podgórne (w latach 1990 - 2002 pojawiło się kilkadziesiąt dużych i średnich firm) gmina "pośredniczyła" w procesie "przyciągania" inwestorów mimo, że posiadała przez te 12 lat 1 hektar (SŁOWNIE JEDEN) swoich gruntów. Wójt Waldy Dzikowski nie musiał wcale tego robić, bo te grunty pod inwestycje były głównie prywatne... 3. Władza powiatowa i gminna nie zrobiła nic specjalnego, żeby zwalczyć galopujące bezrobocie. I to jest pierwszy i najważniejszy czynnik, jaki powinien być rozwiązywany przez każdą władzę, niezależnie od opcji politycznej. Wy Panowie, żeście dużo gadali przed wyborami, a tuż po nich zapomnieliście, co obiecaliście. Z tym to nawet trudno dyskutować. W ciągu dwóch lat zostało sprzedanych, przygotowanych do zagospodarowania (gminnych, powiatowych a także przy współpracy z gminą prywatnych) ponad 100 ha gruntów. Trzy firmy hiszpańskie Gestamp. Gonvarii, Gescrap – 20 ha (okolice ul.Działkowców). Wszystkie trzy już powstały – dwie już pracują. 20 ha (tereny prywatne, rozmowy prowadziła gmina)– brytyjska firma deweloperska (Ci od Mszczonowa) 35 ha w Gozdowie – Parkridge (brytyjski deweloper) – jeden z największych na polskim rynku inwestorów bieżącego roku. 30 ha w Białężycach – tereny prywatne (uzgodnienia z niemiecką firmą z branży samochodowej) 7 wrzesińśkich firm kupiło łacznie 13 ha(głównie w okolicach Działkowców) pod budowy nowych fabryk Teren byłego PBRol (ok. 2 ha) – gdzie powstał już nowy hotel na 100 miejsc W ciągu miesiąca zakończony zostanie plan zagospodarowania 140 ha w Białężycach – własność Agencji Nieruchomości Rolnych – spore zainteresowanie inwestorów tymi terenami (niestety konieczna jest wola ANR by zbywać te tereny) Na wiosnę zakończone zostaną prace ze zmianą planu zagospodarowania około 50 w okolicach wyjazdu na Słupcę (niedaleko oczyszczalni) – również występuje zainteresowanie potencjalnych inwestorów – bez szczegółów – niestety nie mogę podawać w tym momencie bliższych informacji (z różnych powodów). Pewnie mnie Pan nie uwierzy - proszę sprawdzić jakie były efekty działań w Tarnowie Podgórnym w roku 1992 po dwóch latach działań tamtejszych władz. Przy stawce podatku 0,6 zł/m2 gruntu pod działalność gospodarczą wpływy z podatku od nieruchomości wynoszą 0,6 mln zł rocznie. W przypadku powstania obiektów budowlanych na 30% tych terenów wpływy z podatku od nieruchomości wyniosą (przy najniższej w Wielkopolsce stawce 12,99 zł / m2) dalsze 4,5 mln zł rocznie. Stałych wpływów. Pana wyobrażenie "walki z bezrobociem" jest, jak się domyślam, zupełnie inne. 4. Słynny „Pułtusk” zupełnie naszej władzy powiatowej i gminnej nie wyszedł. Pan Jacek, jak i inni próbują zaszeregować funkcjonujące u nas szkoły wyższe na jakieś półki. Ja nie widzę żadnej półki i nikt z tego powodu nie powinien się obrażać. Bo edukacja jest inwestycją, za którą płacą rodzice studentów, którym w naszym mieście specjalnie się nie przelewa. Zapomniał o tym jednak starosta i burmistrz. Absolwent naszych „uczelni” nie ma żadnych szans z absolwentami renomowanych państwowych i prywatnych uczelni funkcjonujących w Poznaniu. Dlatego Panowie, otworzyliście te szkoły, żeby zrealizować bardziej swoje partykularne ambicje, bez racjonalnego podejścia do przyszłościowego zatrudnienia przyszłych absolwentów. Pana osądy - tak jednoznaczne - mówiące kto ma szanse na rynku pracy kto nie ma szans są oparte Bóg wie na czym. Tak a propos - na jakiej "klasy" uczelni Pan studiuje? Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin PANIE BURMISTRZU JESTEM OBURZONY!!! 08.11.04, 15:16 PANIE BURMISTRZU JESTEM OBURZONY!!! Nie wiem, czy jak cos nie tak, to zaraz Jacek?? No dobra, a poważnie, co napisałem, podtrzymuję, ale Pan był uprzejmy odpowiedzieć, na list, kogos całkiem innego. Może niektóre moje poglady są zgodne z poglądami autota, któremu Pan odpowiedział, ale nie wszystkie. A studiowałem dawno, dawno temu. Z mojej strony powtórka prosby o dane WSZ we Wrzesni. (pisałem wczesniej jakie) POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
janmaria5 Re: Wielce Szanowny Panie Burmistrzu 08.11.04, 18:40 Szanowny Panie Burmistrzu. Przede wszystkim bardzo się cieszę, że zechciał Pan ustosunkować się do mojej wypowiedzi. Oczywiście nie jest to wypowiedź Pana Jacka. Wracając do meritum sprawy. 1. Oczywiście ma Pan dużo racji, co do przedstawiania domniemanych możliwości sprzedaży gruntów pod inwestycję. Moja uwaga dotyczyła bezpośredniego angażowania się Pana Urzędu w sprzedaż gruntów prywatnych, bo musi Pan przyznać, że jest to sprawa właściciela takiego gruntu lub nieruchomości. Chyba, że dla dobra ogólnego należy kogoś wywłaszczyć, ale to jest już zupełnie inna procedura. Zawsze angażowanie się państwowego urzędu w sprawy sprzedaży prywatnej nieruchomości, może powodować podejrzenie o jakieś nieformalne powiązania. Chciałbym przypomnieć słynną sprawę sprzedaż działki pod stację paliwową sfinalizowaną przez jednego z Pana poprzedników. Zgodzi się Pan również z tym, że decydent sprawujący Urząd państwowy, samorządowy nie może wykorzystywać swojego stanowiska do sprzedaży swojej nieruchomości – gruntu. Wymaga tego kodeks etyczny i ustawa antykorupcyjna. Oczywiście to się nie tyczy Pana. Ale w naszym Kraju miały już miejsce takie przypadki, które skończyły się przykro dla sprawującego urząd. 2. Sprawa bezrobocia w naszej gminie i powiecie powinna być przedmiotem szczególnej uwagi i troski naszych samorządów. Rozpisuje się Pan o sprzedaży terenów pod inwestycję i to wszystko. A co zrobiono, żeby zwalczać je bezpośrednio? Panie Burmistrzu proszę mi wybaczyć, ale 200 miejsc pracy w ciągu 2 lat sprawowania rządów w stosunku do ponad 3 tysięcy bezrobotnych w gminie i 6 tysięcy w powiecie to przysłowiowa igła w stogu siana. Zanotowano wzrost bezrobocia a nie jego spadek. Zadaje Pan pytanie, że moja skromna nic nie znacząca osoba ma inny na to pogląd. Tak! Ale to Pan w kampanii przedwyborczej obiecał naszemu społeczeństwu z nim walkę i to Pan powinien temu społeczeństwu przedstawić realny plan jego zwalczania. Wie Pan, że rozwój gospodarczy polegający tylko na sprzedaży własnego majątku, jest bardzo krótkowzroczny i skazany na porażkę. Jednak tak to w obecnej chwili wygląda. Notorycznie Pan podaje przykład Tarnowa Podgórnego, które o wiele wcześniej wykorzystało swoje bardzo dobre położenie komunikacyjne i niewielką odległość od Poznania. Teraz doszedł Nowy Tomyśl. Myślę Panie Burmistrzu, że my nie będziemy już Tarnowem Podgórnym i czas najwyższy zacząć myśleć również o własnych podmiotach gospodarczych i środkach strukturalnych, jakie można pozyskać na aktywne zwalczanie bezrobocia z Unii Europejskiej. I od tego należało zacząć, a nie od przepychanek oświatowych i innych mniej ważnych spraw. 3. Szanowny Panie Burmistrzu. Skończyłem Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu – to tytułem zaspokojenia Pan ciekawości. Tak proszę Pana, uważam, że edukacja na studia wyższe jest bardzo poważną inwestycją, która spoczywa na barkach rodziców studentów. Sprowadziliście Panowie do nas wyższe szkoły, o których mało, kto słyszał. Nie wiem, co wam przyświecało, ale uważam, że jest to duży błąd, zważywszy, że Poznań jest oddalony o 49km. Nic Pan na to nie poradzi, że w dzisiejszych czasach pracodawcy będą zwracali szczególną uwagę na renomę uczelni, jaką skończy ich przyszły pracownik. Oczywiście mówimy tutaj o szczeblu wyższej edukacji. Na jednej z sprowadzonej przez Panów szkole studiuje parunastu studentów dziennych. Czy to jest szczyt Panów marzeń? Jak Pan myśli: Kto będzie miał większe szanse zatrudnienia absolwent naszego kolegium, czy absolwent filologii UAM, UJ, UW? Kto będzie miał większe szanse zatrudnienia absolwent naszego WSHR, czy absolwent Akademii Ekonomicznej w Poznaniu SGH w Warszawie? Itd. No chyba, że Panowie swoją decyzją administracyjną zmusicie podległe wam jednostki do wyboru waszych uczelni. 4. Na koniec panie Burmistrzu sprawa słynnego już mercedesa. Myślę, że Pana pracownik powinien przynajmniej się zastanowić, co mówi prasie. Niech Pan mu powie, że jest zobowiązany ogłosić przetarg, jeżeli wartość zamówienia przekracza 6 tysięcy euro, a jeżeli przekracza 60 tysięcy to jest zobowiązany zgłosić to u Prezesa Zamówień Publicznych. Było mi bardzo miło. Pozdrawiam Pana Odpowiedz Link Zgłoś
tkaluzny Re: Wielce Szanowny Panie Burmistrzu 09.11.04, 10:02 Jeśli miałby Pan ochotę to zapraszam do ratusza na rozmowę o Pana propozycjach dotyczących zwalczania bezrobocia, jak to Pan napisał metodach - "zwalczania bezpośredniego". Zapraszam. Mam nadzieję, że skorzysta Pan z zaproszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
marcopollo Re: Wielce Szanowny Panie Burmistrzu 09.11.04, 18:52 Szanowny Panie Burmistrzu! Bardzo dziękuję za zaproszenie. Nie mówię nie i może kiedyś z niego skorzystam. Chciałbym jednak nieśmiało zauważyć, że na pewno ma Pan doskonałych doradców od zwalczania bezrobocia, którym Pan płaci określone pieniądze z kiesy podatników. Pan również jest z tej kiesy opłacany i powinien Pan przynajmniej egzekwować od nich kreatywności i opracowania realnego planu zwalczania tej zmory obecnego czasu. Z tego, co słyszałem, to na koniec roku przyznaje Pan nagrody swoim urzędnikom. Moje nieśmiałe pytanie brzmi: Za co? Może za to, że wskaźnik naszego bezrobocia ani nie drgnął w dół, a przeciwnie poszedł w górę? Przecież przeznaczył Pan na te nagrody chyba 160 tys. zł? Kiedy ostatni raz spotkał się Pan z naszymi, miejscowymi przedsiębiorcami – pracodawcami? Jest ich u nas całkiem spora liczba. Czy zaoferował im Pan możliwość refundacji kosztów wyposażenia i doposażenia stanowisk pracy w przypadku przyjęcia bezrobotnych? Czy zaoferował im Pan możliwość pozyskania dodatkowych środków w przypadku przyjęcia na staże i przygotowanie do zawodu bezrobotnych? Czy zna Pan rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z 31 sierpnia 2004r.? Czy zaproponował im Pan pomoc dla przedsiębiorców, którzy będą mogli korzystać z wielu instrumentów pomocy, oferowanej jako pomoc publiczna - programy współfinansowane z funduszy strukturalnych? I wiele innych. Może Panie Burmistrzu zamiast wypłacać nagrody, przeznaczyłby Pan te środki np. na refinansowanie staży absolwenckich u przedsiębiorców? Wiem, że będzie to niepopularne u Pana urzędników. Ale chyba zdawał Pan sobie sprawę, że rządzenie to nie tylko popularne decyzje? Zdawał sobie Pan również sprawę z tego, że nie będzie łatwo. Panie Burmistrzu! To Pan został wybrany w demokratycznych wyborach, bo Pan tak chciał. Wielu wyborców, (mimo że frekwencja była słaba) wybrało Pana na podstawie tego, co Pan mówił i obiecywał - również i ja. Niech, więc zacznie Pan to realizować! Pozdrawiam i życzę pomyślności. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Pytanie w kwesti formalnej 09.11.04, 19:20 Szanowny Marcopllo, Urząd Pracy podlega Starostwu. Czy przypadkiem nie tam powinieneś skierować swoje, rzeczywiście mądre pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
marcopollo Re: Pytanie w kwesti formalnej 09.11.04, 21:36 A w kwestii formalnej to się nie znam na bezrobociu. Wystarczy wbić np. na onet hasełko bezrobocie, wydrukować parę postów Jaśka- przepraszam Wielce Szanownego Jaśka prawicowca i służalczym językiem napisać swoje mądrości. Wzruszyłem się do łez, jak przeczytałem Wielce Szanowny Panie Burmistrzu. Prawicowcy idźcie pisać swoje mądrości na forum sliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
bezatu7 Re: Pytanie w kwesti formalnej 09.11.04, 21:45 Synu czy ty wylazłeś z katkumb, czy marzysz o minionej epoce? Tęsknota rozum odjęłą? Odpowiedz Link Zgłoś
marcopollo Re: Pytanie w kwesti formalnej 09.11.04, 21:48 Tylko nie synu. Najlepiej koleś łów duszyczki komuchów gdzieś w zakamarkach wiejskiego kościoła Odpowiedz Link Zgłoś
bezatu7 Re: Pytanie w kwesti formalnej 09.11.04, 21:50 Jednak odjęło!!!! Życzę powrotu do zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Marcopollo, człowieku!! W kwesti formalnej 09.11.04, 22:05 Nie szanowny, bo ponoć, tego nie lubisz. Mówisz, że nie znasz się na bezrobociu, a kierujesz konkretne zarzuty, podpierając się do tego jakimś rozporządzeniem. Po co nim rzuciłeś? Dla dodania sobie powagi?? Czy uważasz, że im więcej mądrych numerków rzucisz, tym bardziej nas zamotasz? Na co liczysz, stosując to motanie?? A BEZROBOCIE RZECZYWIŚCIE JEST PROBLEMEM. ALE SŁUŻBY DO ZWALCZANIA BEZROBOCIA MA GŁÓWNIE STAROSTA. Burmistrz ma stworzyć warunki do inwestowania i ta metodą zwalczać bezrobocie. Pozostaje problem inwestycji gminnych, ale o tym kiedyś dyskutowaliśmy. A o co chodzi Ci z tym "Jaśkiem" i Onetem, to nie kumam. Może "Jaśko" zrozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
marcopollo Re: Marcopollo, człowieku!! W kwesti formalnej 09.11.04, 22:16 Za to ze nie kumasz nic nie poradzę. Wkurzają mnie przesłodzone pieprzenia niejakiego jana marii, który pisze mądrości poucza wszystkich i tak jak ty zna się na wszystkim. Wielki prawicowiec co podkreśla nieustannie . Udowodniłem, że można również pięknie pieprzyć nie znając się na czymś . Wpisz na onet hasło bezrobocie i będziesz również mógł zadawać mądre pytania o bezrobociu. wydrukuj parę postów tego pana z prawicy i napiszesz wg. jego wzorku mały plagiacik jego wynurzeń. Styl służalczy, ale opzycjonisty. Sratatata. Odpowiedz Link Zgłoś
janmaria5 Re: Do Pana Marcopollo 09.11.04, 22:34 Nie musi Pan czytać tego, co piszę Nie musi się Pan ze mną zgadzać Jeżeli mnie Pan papuguję, to widocznie musi Pan mieć spore kompleksy Kultura słowa i wypowiedzi jeszcze nikomu nie zaszkodziła Żyjemy w wolnym Kraju i na szczęście nie Pan będzie decydował , na którym forum będę pisał Nie jest w stanie mnie Pan obrazić takimi wypowiedziami Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Re: Marcopollo, człowieku!! W kwesti formalnej 09.11.04, 22:36 1. Nie znam się na wszystkim, ale jako człowiek starszy, doświadczony i kiedyś kształcony i w dodatku na bieżąco sporo czytający, a nadto tu urodzony i wychowany, a w kilku innych miejscach bywały, o kilku rzeczach mam pojecie. Ale są rzeczy, o których moje pojecie jest kiepskie np sport, beznadziejne np sztuka, albo żadne np muzyka (słoń nadepnał mi na ucho, albo jak mówią inni "mam słuch absolutny", słyszę, że grają). I na te tematy się nie wypowiadam. 2. Pan Jan ma swój styl. I bardzo dobrze. Nie wszyscy muszą byc rutynowo nudni. 3. Krytyka musi być konstruktywna. Nie można potępiać wszystkiego w czambuł, tak jak nie można wszystkiego chwalić. Dlatego i ja i Pan Jan i wielu innych krytykujemy za konkrety, a nie tak ogólnie i chwalimy za konkrety. Czy to źle? I oczywiście krytyka może być dosadna, ale nie musi byc chamska. 4. Palgiat jako sposób na działanie kompletnie mnie nie interesuje Odpowiedz Link Zgłoś
janmaria5 Re: Wielce Szanowny Panie Podróżniku 09.11.04, 19:42 Panie podróżniku! Jestem pełen podziwu, chociaż chyba gorzej z Pana merytoryką problemu. Mam jednak prośbę, żeby szedł Pan ze swoją karawaną , a moją pozostawił w spokoju. Tak będzie uczciwie. Odpowiedz Link Zgłoś
marcopollo Re: Wielce Szanowny PanieJaśku 09.11.04, 19:52 Widzisz ze każdy może pisać wzniośle i ugrzecznienie. Ta twoja megalomańska mowa i prawicowość tylko nie wiadomo jaka jest wkurzająca. Siedź w swoim gnieździe i przestań pierdzieć bo nas tu wszystkich zaczadzisz swoją arytokratyczną jak to nazywasz "merytoryką". Adieu Jasieńku Pozdrów Maryśkę - prawicowa czy prawiczka? Odpowiedz Link Zgłoś
marcopollo Re: POŁOWINKI (moim zdaniem, Wzruszam się często 05.11.04, 17:37 Ale zapomniał pan napisać, że władza się WZRUSZA! Odpowiedz Link Zgłoś
janmaria5 Re: POŁOWINKI (moim zdaniem, Wzruszam się często 05.11.04, 18:21 Nie obchdzą mnie wzruszenia władzy. Władzą jest się nie dla wzruszeń, ale działania dla dobra wspólnego. Tym dobrem wspólnym jest to lokalne społeczeństwo, a nie partyjne, partykularne interesy opcji politycznych. CZAS NAJWYŻSZY TO ZROZUMIEĆ. Łzy wzruszenia nic tu nie pomogą. Odpowiedz Link Zgłoś
petroskus Re: POŁOWINKI (moim zdaniem, Wzruszam się często 05.11.04, 17:52 No cóż. Przyznam, że ciekawy wywód. Odpowiedz Link Zgłoś
petroskus Re: POŁOWINKI (moim zdaniem, Wzruszam się często 23.11.04, 07:04 W bardzo wielu sprawach trudno się jest tutaj nie zgodzić. Ale w jednej się nie zgadzam to jest, likwidacja "mlecza". Przecież likwidacja jego była konsekwencją wielkiej nieudolności jego całego kierownictwa. Bałagan jaki tam panował był wynikiem bardzo słabego i nieumiejętnego kierowania przez całą dyrekcję i to oni są za to odpowiedzialni. Odpowiedz Link Zgłoś
janmaria5 Re: POŁOWINKI ,do Pana Petroskusa 23.11.04, 21:41 Drogi Panie Właściwie wypowiedź Pana jest dla mnie odpowiedzią i pewnym potwierdzeniem tego, co napisałem. Tak właściwie to nie podano żadnego konkretnego argumentu, dlaczego zlikwidowano tą szkołę. Mówienie, tak jak w ostatnim wywiadzie, że powielali jakieś kierunki, nie jest żadnym argumentem. Przecież kierunek fizyki jest na Uniwersytecie i Politechnice, tak samo, jak kierunek informatyki. Przepraszam, czy którąś z tych uczelni zlikwidowano? Jest to argument po prostu nieprzemyślany, "strzelony w powietrze", żeby jakoś zaspokoić opinię publiczną, co zresztą się nie udało. Tego typu argumenty, a właściwie argumenciki nie przystoją poważnym ludziom. To jedna strona medalu. Ta druga, o której Pan pisze jest chyba prawdą, ale Drogi Panie, tego typu argument, który mówił o bałaganie i nieudolności dyrekcji, powinien się odnosić tylko do dyrekcji szkoły, a nie całej szkoły jako jednostki oświatowej. Dlatego, jeżeli takie bałaganiarstwo i niekompetencja zostały potwierdzone, to powinno się wyciągnąć konsekwencje od całej dyrekcji i tak właściwie od tych z powiatu, którzy są odpowiedzialni za oświatę. Myślę, że obecna opcja rządząca popełniła tutaj błąd, który jednak będzie miał reperkusje w przyszłych wyborach. Oczywiście, że można mówić, że powinno się podejmować niepopularne odważne decyzje, ale oprócz tego muszą być one mądre. A tego tutaj wyraźnie zabrakło. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aleksander_absolwent Re: BARDZO TRAFNA DIAGNOZA 24.11.04, 17:13 Diagnoza pana co do poszczególnych stron medalu jest wyjątkowo trafna. Do tej diagnozy dołożę tylko jeszcze jeden wątek. Otóż proszę pana za te niekompetencje, bałagan i nieudolność powiat wystąpił dla szefa tej oświatowej placówki o nagrodę Ministra, którą przyznano. To jest właśnie szczytowe osiągnięcie niekompetencji decydenta- urzędnika. Takie wypadki mają chyba obecnie tylko miejsce na Kubie, a cała sytuacja jest typową kopią PZPR z czasów Gierka. I jestem w 100% przekonany na podstawie właśnie tego zdarzenia, że chodziło tylko o budynki mlecza, a nie o żadną reformę. To się nadaje do kabaretu Pietrzaka lub Kryszaka. Odpowiedz Link Zgłoś
janmaria5 Re: Może z tego wynikają takie wnioski? 24.11.04, 18:25 Może z tego wynikać, że posunięcie się do takiego czegoś (nagrody), było wyjątkowo przebiegłą grą „urzędnika” obliczoną na uzyskanie konkretnego efektu (obiektów), albo świadczy o „jego” wyjątkowo marnych kompetencjach. Czyli albo/albo? Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin ANKIETA , OKAZJA NA KAWAŁEK DEMOKRACJI 06.11.04, 00:57 Plan Rozwoju Lokalnego Wrześni - ankieta www.wrzesnia.pl/index.php?act=1&id=1175&sid=35&lang=pl&wrze=9256464ebde19708f66c4474b060d8c0&crc=6428c391d7d516d576409b09a711bab9 Odpowiedz Link Zgłoś
robertmad Re: ANKIETA , OKAZJA NA KAWAŁEK DEMOKRACJI 08.11.04, 15:03 PRL ?????? To już jest zatwierdzone. O co chodzi z tą ankietą? Znowu szeroki dialog społeczny,ale gmina robi ta ankieta jawnie nie tak jak Starostwo po partyzancku. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin NOWE FAKTY WRZESIŃSKIE 06.11.04, 01:01 ofswrzesnia.w.interia.pl/fakty1.htm Oczywiście temat szpitala, a także "CZY BURMISTRZ ZLIKWIDUJE STOŁÓWKĘ W „DOMU SENIORA”?" I kilka innych. Odpowiedz Link Zgłoś
janmaria5 Szanowny Panie Burmistrzu i Starosto! 10.11.04, 17:48 Szanowny Panie Burmistrzu i Starosto! Bezrobocie jest wielkim problemem moralnym, ale przede wszystkim ekonomicznym, bo w ekonomii najważniejszy jest pieniądz. Powiększające się we Wrześni bezrobocie, pogarsza sytuację każdego jej mieszkańca, bo do gminnej i powiatowej kasy wpływa mniej pieniędzy z podatków, wypłacanych jest coraz więcej zasiłków itd. Politycy, tacy jak Pan i Pana kolega z opcji politycznej Starosta, dziennikarze naszej lokalnej gazety, jako środowisko opiniotwórcze i „ja” szary obywatel tego miasta mamy przed sobą ogromne wezwanie uświadamiania społeczeństwa. Oczywiście rola Panów i dziennikarzy Wiadomości jest podstawowa, a moja jest związana może z trochę większą świadomością (przepraszam za nieskromność). Właśnie, wymienione przeze mnie „ciała” mają spowodować, że społeczeństwo będzie wymagało od polityków konkretnych rozwiązań, a nie wygłaszania populistycznych sloganów. Oczywiście, mam tu na myśli działania w czasie kampanii wyborczej, którą Pan i Pana koledzy prowadzili na spotkaniach i w mediach właśnie nazbyt populistycznie i teraz ponosicie tego konsekwencje. Jedni mówią, ze z bezrobociem można łatwo walczyć, ale się również łatwo przegrywa. Bo każdy potrafi bardzo łatwo poszukać przyczyny, ale za mało znajduje działań, które zwalczają bezrobocie. Mnogość i zawiłość tego wszystkiego, powoduje, że nasze lokalne i nie tylko społeczeństwo nie rozumie przyczyn jego powstawania. I ta niska świadomość, często wykorzystywana przez polityków, żeby głosić populistyczne slogany powoduje, że w kampanii przedwyborczej zawsze można do niej sięgnąć i uzyskać parę dodatkowych głosów takim właśnie sloganem wykorzystywanym przez Pana było stworzenie u nas, no może tak nie do końca drugiego Tarnowa Podgórnego. To tyle, jakby już ktoś tu określił filozofii i wymądrzania. Może teraz więcej coś konkretnego. Szanowny Panie Burmistrzu. W swojej odpowiedzi pisze Pan, że cała masa terenów inwestycyjnych zależnych od Pana Urzędu i Urzędu Pana Starosty, już jest lub będzie przeznaczona dla inwestorów przeważnie zagranicznych. Dobrze! Sprzedać jest może bardzo łatwo, dostać dosyć dużo pieniędzy, następnie je przejeść, a potem niech martwią się inni. Jeszcze trzeba sprostać przyszłemu nabywcy i uzbroić teren. Przyszły właściciel, szuka następnie sobie taniej siły roboczej, jeżeli jej w ogóle będzie potrzebował, bo przecież można np. spekulować kupionymi terenami pod płaszczykiem budowania magazynów. Jakie tu jest rozwiązanie dla bezrobotnych? Tych parędziesięciu do budowy tych magazynów? Może Panie Burmistrzu i Panie Starosto pokusić się o trochę inne rozwiązanie, jak np. wnieść dany teren, jako wkład niepieniężny do spółki będąc udziałowcem spółki akcyjnej? Mówię oczywiście o Urzędzie, a nie o osobie prywatnej. Czy Panowie rozważaliście takie aportowe rozwiązanie? Osobiście wolałbym, żeby taki teren oddać w formie aportu za przysłowiową „złotówkę” tylko, żeby przyniosły one dużo miejsc pracy. Macie tutaj Panowie swoją kontrolę, a i podatki większe będą wpływały i mniej zasiłków będziecie musieli wypłacać. Wspieranie rodzimej produkcji, jest bardzo ważnym zadaniem Panów. Ważne, żeby mieszkaniec Wrześni wiedział, że kupując towar wyprodukowany u nas wspiera walkę z bezrobociem. Tu nie wystarczą puchary z poznańskiej „Polagry”, tu musi być kompleksowe działanie działów promocji Urzędów Panów. Takim jednym z przykładów, przytoczonym np. przez Pana Jacka jest Wrzesińska Spółdzielnia Mleczarska, ale jest na pewno jeszcze cała gama innych. Jak Urzędy Panów się w to włączają? Ja zauważam tylko działania incydentalne, ale może jestem „słabowidzącym” Jakie środki pozyskujecie Panowie z wszelkiego rodzaju funduszy na Inwestycje Publiczne? Przepraszam za drobną złośliwość, ale jak widzę coroczne działania polegające na łataniu dziur w naszych ulicach i to jeszcze wykonywanych w dzień, to szlag mnie trafia, bo stoi się w korku i marnuje cenny czas. Ale inwestycje publiczne to nie tylko infrastruktura drogowa, to również cała masa innych przedsięwzięć, która może dać sporą ilość miejsc pracy, przynajmniej na jakiś okres. Oczywiście ważne jest wspieranie poprzez różne instrumenty wszelkiej przedsiębiorczości i aktywności zawodowej, ale to już kiedy indziej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: Szanowny Panie Burmistrzu i Starosto! 11.11.04, 12:16 Ci panowie zanim odpowiedzą muszą zwołać konsylium i przetłumaczyć na język swojej unii o co chodzi w tym co Pan napisał. Chyba dla nich trochę za skomplikowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
bezatu7 Re: Szanowny Panie Burmistrzu i Starosto! 11.11.04, 13:29 Jedno jest tutaj bardzo interesujące czyli możliwość stworzenia spółki z gminą lub powiatem. Nie jestem ekspertem, ale uważam, że sprzedaż w całości właścicielowi zagranicznemu nie jest najlepszym interesem i warto mieć nad tym jakąś kintrolę żeby znowu ktoś nas nie wykiwał. Do samej sprzedaży mam jeszcze jedną uwagę a może pytanie; Dlaczego sprzedaż naszych gruntów była słabo rozpropagowana w mediach innych poza WW? Może by się znaleźli polscy inwestorzy, którzy by chcieli kupić te tereny, ale ze względu na brak informacji w GW i Rzeczpospolitej o takich zamiarach naszych władz nie wiedzieli lub nie wiedzą? Jak to jest z równością dla wszystkich, również z innych rejonów Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
bezatu7 Re: czekam na odpowiedź panowie rajcy 11.11.04, 23:57 Panowie Rajcy, zechcijcie odpowiedzieć chociaż na pytanie związane ze sprzedażą naszej ziemi, jak jest wam trudno się ustosunkować do innych spraw. Może ci przyszli właściciele również zapomną uszanować NASZE ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI, jak ci z poznańskich zagranicznych supermarketów? Odpowiedz Link Zgłoś
marcopollo Re: czekam na odpowiedź panowie rajcy 12.11.04, 09:07 pzrecież WIELCE UNIŻONY SZANOWNY PAN JAN już odpowiedział na wszystko. Ma Jaśu styl. Miałem już tu nie pisać ale to ten już ostatni raz. Sługa uniżony pan Jaśa i Jacusia. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Re: czekam na odpowiedź panowie rajcy 12.11.04, 14:56 Pan Jan może Ci odpowie. W każdym rzaie ja nie potrzebuję sług. I mam prośbę, żeby nie ironizował. Nie zabijesz poważnych problemów głupkowatym smiechem. Odpowiedz Link Zgłoś
wazeliniarz_baranowski Re: czekam na odpowiedź panowie rajcy 16.11.04, 18:56 ODCZEPCIE SIĘ WRESZCIE ODEMNIE I OD MOJEGO SZEFA Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: czekam na odpowiedź panowie rajcy 16.11.04, 19:13 A kto jest Twoim szefem? Bo ja bym kogoś, kto tak psuje mi opinię natychmiast zwolnił. Odpowiedz Link Zgłoś