Dodaj do ulubionych

cholera mnie trzęsie

28.10.23, 00:33
gdy czytam, że trwają rozmowy Zjednoczonej Prawicy nad zdobyciem większości parlamentarnej. Czyli nad podkupieniem posłów.
Niestety - twórcy naszej Konstytucji założyli błędnie, że zawsze w Polsce u władzy będą ludzie uczciwi. Nie przewidzieli sytuacji, że po władzę sięgnie banda ludzi wyzbytych wszelkich skrupułów, gotowa zrobić każde świństwo byle tę zdobytą władzę utrzymać do końca świata.
Zabrakło w Konstytucji zapisu, że poseł zmieniający orientację polityczną po prostu składa swój mandat, w jego miejsce wchodzi kolejny który w wyborach zajął miejsce o oczko niżej. Sprawa byłaby jasna, a mnie by nie trzęsła cholera. Trzęsie mnie, bo obecny układ głosów a zatem i mandatów odzwierciedla przecież oczekiwania Narodu. Oczekiwania wyrażone takim a nie innym głosem wrzuconym do urny.
Podchody czynione przez Zjednoczoną Prawicę to kolejny atak na demokratycznie wyrażoną wolę społeczeństwa. Chcą obalić wolę Narodu!
A przecież Vox populi- vox Dei! Podnoszą rękę na głos Boga!
Obserwuj wątek
    • l.george.l Re: cholera mnie trzęsie 28.10.23, 02:51
      Calm down, Mr. Kiks. Tu jest wyjaśnienie, w jakim celu Morawiecki zostanie na moment premierem: wyborcza.pl/7,75398,30343560,pis-nie-stworzy-rzadu-ale-sie-upiera-zrodla-wyborczej-chodzi.html#S.TD-K.C-B.2-L.3.maly
      "5-letnia kadencja obecnego przewodniczącego - Jacka Jastrzębskiego - kończy się 23 listopada. A o tym, kto go zastąpi, decyduje wyłącznie premier. Co więcej, to szef rządu na wniosek szefa Komisji wybiera też wiceprzewodniczących KNF. - Dla Morawieckiego to szczególnie ważna instytucja, sam wywodzi się z systemu bankowego i wie, jak ważny jest swój człowiek w KNF - słyszymy w rządzie.

Inny polityk z rządu: - KNF to budżet ponad 500 mln zł, w komisji pracuje prawie 1400 osób, a średnia pensja wynosi 11 tys. zł. Jasne, że nie wszyscy tam trafią, ale menedżerowie bliscy Morawieckiemu już mają szansę. To arka Noego dla ludzi premiera. Są w stanie przetrwać rządy opozycji, które będą niczym potop". [...] "Przewodniczący Komisji Nadzoru Finansowego ma dużą władzę: może decydować o finansach banków. Razem z innymi członkami komisji wskazuje, czy mogą wypłacić dywidendę akcjonariuszom, czyli też do budżetu państwa. Tylko w 2023 r. do budżetu ma wpłynąć 2,2 mld zł z dywidend od giełdowych spółek.

Poza tym KNF może też blokować nominacje na prezesów spółek finansowych. W przypadku takich banków jak PKO BP, Pekao SA, czy giganta ubezpieczeniowego PZU pozycja przewodniczącego Komisji jest kluczowa. To instytucje kontrolowane przez państwo, a KNF może utrudniać kolejnemu rządowi mianowanie nowej kadry menedżerskiej".
      • kiks4 Re: cholera mnie trzęsie 28.10.23, 13:14
        Co premier obsadził - inny premier może wysadzić. Taką mam nadzieję. Mieliśmy precedens- w 2018 r. nominat PIS-u na stanowisko prezesa KNF, niejaki Marek Chrzanowski zażądał 40 mln. zł za ochronę interesów bankiera Czarneckiego przed zakusami rządu.
        No i Chrzanowski - nolens volens- musiał się pożegnać ze stanowiskiem. Pod naciskiem mediów nagłaśniających aferę.
        Więc jednak da się usunąć prezesa KNF. Gorzej jest z sędziami Trybunału Konstytucyjnego, typu Krystyna Sałatkówna czy Stanisław Partyjny. Ich kadencja trwa 9 lat i są chyba nieusuwalni.
        • pijatyka Re: niejaki Marek Chrzanowski 18.01.25, 00:37

A właśnie - ciekawe co tam u chłopaka słychać? Bo ostatnio różne umorzone stare śledztwa odgrzewają... ;->

• snajper55 Re: cholera mnie trzęsie 28.10.23, 14:15
      kiks4 napisał:

> Zabrakło w Konstytucji zapisu, że poseł zmieniający orientację polityczną po pr
      > ostu składa swój mandat, w jego miejsce wchodzi kolejny który w wyborach zajął
      > miejsce o oczko niżej. Sprawa byłaby jasna, a mnie by nie trzęsła cholera.

Co to znaczy, że poseł zmienia orientację polityczną?

S.
    • pijatyka Re: zmieniając orientację polityczną składa mandat 28.10.23, 16:44

Pozorne rozwiązanie; można sobie wyobrazić, że taki poseł (przekupiony, szantażowany etc) poseł formalnie zostaje w starej partii, a glosuje już razem z nową.

Partie wprawdzie wystawiają kandydatów, ale później poseł odpowiada już tylko przed swoimi wyborcami.
      I tego się trzymajmy.
      • kiks4 Re: zmieniając orientację polityczną składa manda 29.10.23, 12:02
        dosadne rozwinięcie mojej myśli
        • renepoznan Re: zmieniając orientację polityczną składa manda 29.10.23, 18:49
          Chodzą pogłoski, że niektórzy posłowie z list PIS rozważają zmianę opcji. Ciekawe czy się potwierdzą. Gdyby tak, to przewaga koalicji jeszcze by wzrosła.
          • snajper55 Re: zmieniając orientację polityczną składa manda 30.10.23, 00:21
            renepoznan napisał:

> Chodzą pogłoski, że niektórzy posłowie z list PIS rozważają zmianę opcji. Ciek
            > awe czy się potwierdzą. Gdyby tak, to przewaga koalicji jeszcze by wzrosła.

Zdajesz sobie sprawę, że przy obecnym prezydencie i obecnie rządzących ta przewaga nie ma znaczenia? Przestępcy nie oddają władzy w wyniku wyborów.

S.
            • renepoznan Re: zmieniając orientację polityczną składa manda 30.10.23, 08:42
              Mogą tylko kombinować i opóźniać. O ile nie dogadają się w wojskiem i nie zrobią siłowego zamachu stanu. Ale nie sądzę by to im się udało i by przeszło bezkarnie.
              Na razie z sporym rozbawieniem obserwuję frustrację i histerię Kaczolubów. ;)
              • snajper55 Re: zmieniając orientację polityczną składa manda 30.10.23, 14:18
                renepoznan napisał:

> Mogą tylko kombinować i opóźniać. O ile nie dogadają się w wojskiem i nie zrobi
                > ą siłowego zamachu stanu. Ale nie sądzę by to im się udało i by przeszło bezkar
                > nie.
                > Na razie z sporym rozbawieniem obserwuję frustrację i histerię Kaczolubów. ;)

A po co im wojsko? Wystarczy że Duda nie desygnuje premiera. I jak go zmusisz?

S.
                • renepoznan Re: zmieniając orientację polityczną składa manda 30.10.23, 15:47
                  Będzie delikt konstytucyjny. Jeśli Prezydent nie wykona swego ruchu to mozna uznać, że kompetencja przechodzi na sejm.
                  • kiks4 Re: zmieniając orientację polityczną składa manda 30.10.23, 16:53
                    PIS na odchodne niszczy dokumenty, załatwia ostatnie awanse ( np. na szefa KNF) no i co ciekawe- nadaje mostom nazwy od nazwisk swoich polityków. Gdzieś w Podlaskiem otwarto most im. Krzysztofa Jurgiela.
                    Jest tylko jeden problem- dobry obyczaj a być może także i przepis prawny zobowiązuje do nadawania takich nazw w przypadku osób nie żyjących i to od dłuższego czasu. A Jurgiel żyje!
                    I co z tym zrobić? Mostu przecież nie rozbiorą więc...?
                    • renepoznan Re: zmieniając orientację polityczną składa manda 30.10.23, 17:38
                      To nie problem. Kiedyś ul. Murawa przemianowano na jakiegoś sowieckiego generała, I co? I tak wszyscy mówili Murawa. Nic łatwiejszego niż przewrócić słupek z nazwą.
                      ;)
                      • kiks4 Re: zmieniając orientację polityczną składa manda 30.10.23, 21:55
                        Dobry pomysł. Bo dzięki temu chłop jeszcze może sobie pożyć....
                        • renepoznan Re: zmieniając orientację polityczną składa manda 30.10.23, 22:02
                          Własnie się dowiedziałem, że największy polski specjalista od polityki, wojska, wojen, zamachów stanu, itp czyli Antoś Smoleński zapowiedział, że utrata władzy przez PIS grozi wybuchem III wojny światowej.
                          Więc - może lepiej by jednak przekupili iluś tam posłów?
                          ;)
                          • kiks4 Re: zmieniając orientację polityczną składa manda 30.10.23, 22:22
                            No patrz, jak drobne rzeczy mogą powodować tak straszne konsekwencje. PIS zamknął w szafie Antoniego przed wyborami, podobnie jak Konfederaci zamknęli Brauna z Mikkem. Antoni się dobijał i coś tak krzyczał ale nikt nie rozumiał o co mu chodzi. Sądzono, że mu tam duszno a on krzyczał, żeby głosować na PIS, bo tylko wygrana PIS uratuje świat przez wojną.
                            Jesteśmy zgubieni!
                            • renepoznan Re: zmieniając orientację polityczną składa manda 31.10.23, 12:56
                              I widzisz Kiksie. Tak agitowałeś przeciwko PIS i jesteś teraz winny wybuchowi III wojny światowej i milionom jej ofiar. Będziesz jednym z oskarżonych w nowej Norymberdze. Skład Sądu powoła Ziobro. ;)
                              • kiks4 Re: zmieniając orientację polityczną składa manda 06.11.23, 22:21
                                Nie tak dawno pisałem, że CPK to jedna wielka lipa. Bo kto by zaakceptował pomysł, żeby na polskiej ziemi, zroszonej krwią i potem przodków naszych, wyrzucając prawowitych właścicieli, budować za niemieckie pieniądze wielki niemiecki port lotniczy. Oczywiście- nikt!
                                Więc powstał rządowy projekt, powołano polską spółkę, wpompowano w nią już około 3 miliardy złotych ale dla każdego myślącego jest oczywistym, że nasz budżet całego projektu nie wytrzyma. No i mamy sygnały, że na szybko projekt CPK na przejąć międzynarodowe konsorcjum. Stąd między innymi te gierki o przedłużenie rządów Morawieckiego, żeby z transakcją zdążyć zanim wygaśnie jego mandat..
                                Przejęcie biegnącego projektu nie spotka się z protestem właścicieli ziemi pod lotnisko- bo już zostali wywłaszczeni rządowymi rękami. Czego nie rozumiecie?
                                No może tego, po co to wszystko? No ja tak sobie myślę, bo dowodów nie mam, że jak się przelewa gdzieś duże pieniądze to zawsze jakaś drobna ich część gdzieś po drodze, malutkim strumyczkiem, wleje się do prywatnych kieszeni. No i teraz wszystko jasne?
                                • kiks4 Re: zmieniając orientację polityczną składa manda 14.11.23, 12:03
                                  znalazłem w internecie czyjąś opinię napisaną pod wpływem obrazków z wczorajszego posiedzenia Sejmu. Jakże trafna: Stary, zmęczony człowiek. Jeszcze rok temu tego zmęczenia i wieku nie było widać, ale wczoraj w "korytarzach sejmowych"... bardzo. W dodatku demencja coraz bardziej doskwiera. Ale przecież ludzie z demencją sami jej u siebie nie widzą i nie akceptują, a z otoczenia nikt mu nie powie. Ludzie się boją, a kot nie umie mówić.
                                  • snajper55 Re: zmieniając orientację polityczną składa manda 14.11.23, 12:23
                                    kiks4 napisał:

> znalazłem w internecie czyjąś opinię napisaną pod wpływem obrazków z wczorajsze
                                    > go posiedzenia Sejmu. Jakże trafna: Stary, zmęczony człowiek. Jeszcze rok te
                                    > mu tego zmęczenia i wieku nie było widać, ale wczoraj w "korytarzach sejmowych"
                                    > ... bardzo. W dodatku demencja coraz bardziej doskwiera. Ale przecież ludzie z
                                    > demencją sami jej u siebie nie widzą i nie akceptują, a z otoczenia nikt mu nie
                                    > powie. Ludzie się boją, a kot nie umie mówić.

To dobrze dla kota.

S.
                                  • pijatyka Re: "Stary, zmęczony człowiek" 24.08.25, 12:06

Niestety - still alive and kicking.

• pijatyka Re: most im. Krzysztofa Jurgiela 28.06.25, 14:31

No to Jurgiel teraz niemal równy Wałęsie (z jego lotniskiem) ;)

• pijatyka Re: Przestępcy nie oddają władzy w wyniku wyborów 16.03.24, 13:40

A jednak czasem ;)

• oszol-lom-z-rm Re: cholera mnie trzęsie 24.08.25, 13:54
      Nie wierz w fejk newsy !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka