Dodaj do ulubionych

co było przed Google

01.05.26, 14:48
Szukając czegoś w domowej bibliotece znalazłem książeczkę sprzed ćwierć wieku. Wydawnictwo Pascal, znane z drukowania przewodników turystycznych poszło z duchem czasów i pod koniec lat 90-tych opracowało przewodnik po internecie. Trudno uwierzyć, ale w tamtych czasach można było wydrukować cały internet. No może tylko tytuły stron i streszczenie- ale można było.
Przeprasza, u mnie obrazek strony tytułowej jest poprawnie zorientowany a tylko edytor poznańskiego forum uznał, że trzeba go obrócić...
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: co było przed Google 01.05.26, 16:10
      Był oczywiście Internet Explorer, a wcześniej posługiwałem się BBS (Buletin Board System), na malutkim komputerku Hewlett Packarda Omnibook 300 z wysuwaną myszką. Wątpię, żeby ktokolwiek pamiętał, że Internet wprowadził do PL Stanisław Tymiński (Maleka BBS). Tak, ten sam Tymiński, którego potem TVP musiała przepraszać za kłamstwo w reportażu o biciu żony und głodzeniu dzieci..

commons.wikimedia.org/wiki/File:HP_OmniBook_300.jpg
      • kiks4 Re: co było przed Google 01.05.26, 20:23
        Po raz pierwszy internet zobaczyłem w naszej firmie, gdy zaprosiłem pracownika UAM (fizyk) który zademonstrował grupie zainteresowanych możliwości nowego medium. Połączył się z katalogiem Biblioteki Kongresu USA!... wow...
        Niestety- nie pamiętam, jaki to był rok.
        Potem już poleciało.
        • kiks4 Re: co było przed Google 02.05.26, 08:03
          Przed Google triumfy powszechności święciła wyszukiwarka Yahoo. Google dzięki pomysłowemu algorytmowi pozycjonującemu znalezione strony w bardzo krótkim czasie wyeliminował Yahoo. Bardzo się zdziwiłem, że po 20 latach niebytu Yahoo ciągle istnieje.
          • pijatyka Re: przed Google 02.05.26, 11:01

Pamiętam, że na początku upowszechnienia się sieci www był okres paru lat dość wyrównanej konkurencji między różnymi wyszukiwarkami (Yahoo nigdy nie miało aż tak dominującej pozycji jak później Google)

• pijatyka Re: Po raz pierwszy internet zobaczyłem 02.05.26, 11:25
          kiks4 napisał:

> Po raz pierwszy internet zobaczyłem w naszej firmie, gdy zaprosiłem pracownika
          > UAM (fizyk) który zademonstrował grupie zainteresowanych możliwości nowego medi
          > um. Połączył się z katalogiem Biblioteki Kongresu USA!... wow...
          > Niestety- nie pamiętam, jaki to był rok.
          > Potem już poleciało.

Jeśli z prywatnej firmy to znaczy, że już musiał istnieć jakiś publiczny telefoniczny numer dostępowy...

Mi wcześniej (to musiał być 1993 r.) jacyś znajomi pokazali w budynku UAM na Matejki, w specjalnym pomieszczeniu z (wyłącznie) tekstowymi terminalami podłączonymi do uczelnianego komputera, uwaga...wysyłanie i odbieranie e-maila! ;)
          (jeszcze w oparciu o protokół Gopher - pierwsza przeglądarka sieci WWW, Mosaic, dopiero powstawała w USA)

• oszo-lom-z-rm Re: co było przed Google 02.05.26, 10:09
      telegazeta
    • l.george.l Re: co było przed Google 02.05.26, 14:18
      Dobry moment wybrałeś na tego typu wspominki, bo w tej chwili dyskutuje się, co będzie po googlu.
      • pijatyka Re: co będzie po googlu 02.05.26, 14:46

Nie zanosi się na żadne po googlu - ale inne wyszukiwarki, teraz sprzężone z AI, mają po raz pierwszy od dłuższego czasu szansę realnie powalczyć z dotychczasowym hegemonem o swój kawałek tortu.

• renepoznan Re: co było przed Google 02.05.26, 15:28
      Kurdę. - wiekowe towarzystwo. My młodzi tego nie pamiętamy.
      ;) ;) ;)
      Pewnie niespracowanie w DOS?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka