Dodaj do ulubionych

35lat tramwajów 102N w Poznaniu! Zapraszamy!

IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 29.01.05, 08:47
W niedzielę odbędzie sie pierwsza z wielu imprez, które mają uświetnić
obchody 125lecia komunikacji miejskiej w Poznaniu. W związku z tym, że
podejmujemy na tym forum bardzo często tematy związane z komunikacją w naszym
mieście, jako członek Klubu Miłośników Pozjazdów Szynowych, pragnę wszystkich
zaprosić na obchody 35lecia tramwajów typu 102N (nazywanych kanciakami) w
Poznaniu.
Impreza odbędzie się w niedzielę 30 stycznia. Właśnie odrestaurowany tramwaj
102N nr1 będzie kursował na linii nr6. To na tej linii pojawiły się te
tramwaje w 1970 roku. Tramwaj odjedzie z pętli przy ul. Budziszyńskiej o
13:37, 15:17 i 16:57 a z Miłostowa o 14:25 i 16:05. Darmowy przejazd
organizuje stowarzyszenie KMPS wraz z MPK Poznań sp. z o.o.
W wagonie prowadzona będzie kwesta pod hasłem "Ratujmy stare bimby!". Zebrane
środki pragniemy przeznaczyć na odrestaurowanie historycznego składu
tramwajowego KSW(Heidelberg)+S2D(szczeciniak wielki).
Serdecznie zapraszamy!
Obserwuj wątek
    • Gość: lukaszbandi jeszcze zdjęcie IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 29.01.05, 08:49
      Dla zainteresowanych link do strony gdzie można zobaczyć kanciaka:
      ams1.lo3.wroc.pl/tomek/old/tournee.php?p=67478
      oraz do strony KMPS: www.mpk.poznan.pl/kmps/
      • Gość: Kris Początek 13.37 na Budziszyńskiej!!!! IP: *.echostar.pl 29.01.05, 09:50
        Chcialbym jeszcze dodac, ze na stronie KMPS (www.mpk.poznan.pl/kmps) znajduje
        sie poprawny rozklad jazdy. Niestety wszystkie gazety omylkowo podaly, ze
        pierwszy kurs jest z Milosotowa o 12.30, a faktycznie poczatek na petli
        Budziszynska o 13.37.

Serdecznie zapraszamy wszystkich, ktorzy chca sie wlaczyc w ratowanie historii
        Miasta Poznania i zakwestowanie na remont kolejnych dwoch zabytkowych bimb!!!!
        W koncu tramwaje sa nierozerwalnie zlaczone z historia naszego miasta.

Pozdr!

K.
    • mantis77 Fajna inicjatywa 29.01.05, 19:00
      Mimo iż te stare tramwaje nie są niskopodłogowe :-) O czym ostatnio stale
      przypominam przy propozycjach zakupu nowych tramwajów to bardzo mi sie podoba
      inicjatywa KMPS.

Uważam że już samo powstanie KMPS to dobra rzecz. Widziałem na waszej stronie
      że planujecie wprowadzenie trasy turystycznej "0" i to chyba bardzo dobry
      pomysł bo np. taki Gdańsk ma sezonowo turystyczną linię autobusową (chyba 500)
      którą można jechać. W dodatku u nas ma być przejazd zabytkowym tramwajem więc
      frajda podwójna.

Wogóle myślę że te tramwaje które będą odrestaurowane powinny jeździć jako
      jakieś wycieczkowe a nie stać tylko w zajezdni bo będzie to swego
      rodzaju "muzeum na kółkach" a nie wiem czy gdzieś indziej takie coś istnieje.
      Kiedyś słyszałem że do poznania nawet niemcy przyjeżdżali robić fotki naszym
      tramwajom bo u nich takich nie ma.

A z życia osobistego to powiem że na słowo "BIMBA" zawsze mam przed oczyma
      właśnie stary model taki jak ten z linii "0". Nie wiem dlaczego ale to
      najstarszy model jaki pamiętam z dzieciństwa z drewnianymi ławkami w środku i
      drzwiami rozsuwanymi na boki. Pamiętam (miałem pewnie z 8 lat) jak kiedyś
      jechałem jako dziecko taką bimbą podgórną, a była zima, i nie mogła sobie
      poradzić żeby wjechać. Ten mały odcinek jechało się chyba ze 30 minut bo co
      chwila musiał motorniczy piach sypać pod koła żeby się nie ślizgała.
      No pomijam te wajchy do przekładania zwrotnic gdzie musiał wysiąść i je
      przełożyć. Ciekawe czy ktoś jeszcze to pamięta.

Hmmmmm nie mam jeszcze trzydziestki a te wspominki oznaczają ze się chyba już
      cholera starzeję :-(
      • ex3704 Re: Fajna inicjatywa 29.01.05, 19:21
        > Mimo iż te stare tramwaje nie są niskopodłogowe :-)

S2D-423, na ktorego remont zbieramy, jest niskopodlogowy. Podobnie jak P1D-388,
        ktorego nam niestety nie chca oddac krakusy.

> Uważam że już samo powstanie KMPS to dobra rzecz. Widziałem na waszej stronie
        > że planujecie wprowadzenie trasy turystycznej "0" i to chyba bardzo dobry
        > pomysł

No pewnie, tym bardziej, ze realizowany przez nas juz od kilku sezonow...

> bo np. taki Gdańsk ma sezonowo turystyczną linię autobusową (chyba 500)
        > którą można jechać. W dodatku u nas ma być przejazd zabytkowym tramwajem więc
        > frajda podwójna.

Gdansk ma rowniez turystyczna linie tramwajowa obslugiwana Bergmannem. Teraz
        remontuja sobie N+ND.

> Wogóle myślę że te tramwaje które będą odrestaurowane powinny jeździć jako
        > jakieś wycieczkowe

Alez jezdza! jezdza caly rok, czesto codziennie, i to bez specjalnej reklamy
        takiej uslugi! Po prostu do tej pory nie bylo odpowiedniej ilosci taboru. I tak
        nie razmusielismy grupy dzieci wozic "zwyklymi" helmutami, bo N+ND byl juz
        wykorzystywany.

> a nie stać tylko w zajezdni bo będzie to swego
        > rodzaju "muzeum na kółkach" a nie wiem czy gdzieś indziej takie coś istnieje.

Istnieje, i to mnostwo, w calej Europie. Polecam pogooglac Stuttgart, Drezno,
        Prage, Berlin, Szentendre, a w Polsce zalazki w Krakowie i Warszawie. No i
        miejmy nadzieje, ze niebawem tez w Poznaniu.

> Kiedyś słyszałem że do poznania nawet niemcy przyjeżdżali robić fotki naszym
        > tramwajom bo u nich takich nie ma.

I Holendrzy, Amerykanie, Szwedzi, Japonczycy... Milosnicy jezdza po calym
        swiecie. Ale Niemcy i Holendrzy to akurat dlatego, ze jezdza u nas wozy
        wycofane juz u nich.

> No pomijam te wajchy do przekładania zwrotnic gdzie musiał wysiąść i je
        > przełożyć. Ciekawe czy ktoś jeszcze to pamięta.

Jak nawali automat, to do dzis uzywa sie zwrotnika.
        • mantis77 Re: Fajna inicjatywa 29.01.05, 20:31
          ex3704 napisał:

> S2D-423, na ktorego remont zbieramy, jest niskopodlogowy. Podobnie jak P1D-
          388,
          >
          > ktorego nam niestety nie chca oddac krakusy.

Hmm tak się zastanawiam bo w różnych rozmowach na temat "niskopodłogowców"
          padło stwierdzenie że starych tramwajów takich nie ma i dlatego nie można
          takich sprowadzić (zamiast helmutów) Więc czyżby S2D-423 był prototypem? ;-)

A swoją drogą jestem ciekawy jak taki niski wyglądał kiedyś przy poczatkach
          budowy takich maszyn. Aha i powiem szczerze że przez te watki na wyborczej od
          jakiegoś czasu coraz wiecej zacząłem się tym interesować i to dzięki Wam
          Panowie.

A na koniec mały obiektywizm. Mimo że linia wycieczkowa istnieje to jest moim
          zdaniem za mało rozreklamowana. Ja np. nie wiedziałem że ona jeździ myślałem że
          tylko na specjalne okazje (np WOŚP czy zamknięty przejazd łejerów). powinniście
          bardziej to rozreklamowąc żeby było znane dla turystów jak koziołoki
          Poznańskie. Na stronie MPK nie widziałem jakiegoś linku z podaną trasą i
          rozkładem jazdy a to by już troszkę też rozreklamowało.

Aha a co w końcu z tym "ogórkiem" który miał być remontowany??
          • ex3704 Re: Fajna inicjatywa 29.01.05, 22:22
            > Hmm tak się zastanawiam bo w różnych rozmowach na temat "niskopodłogowców"
            > padło stwierdzenie że starych tramwajów takich nie ma i dlatego nie można
            > takich sprowadzić (zamiast helmutów) Więc czyżby S2D-423 był prototypem? ;-)

Cos w tym stylu. Wagony o ktorych teraz rozmawiamy to konstrukcje przedwojenne.
            Powstalo wowczas w Europie wiele podobnych konstrukyjnie pojazdow. Prawda jest
            jednak, ze tramwaje te dawno temu zakonczyly swoja sluzbe i dzis sluza tylko
            jako historyczne (jesli w ogole sie gdzies zachowaly). S2D pochodzi z 1930
            roku, P1D jest o rok starszy. No i poza tym sa malutkie, mniejsze pojemnosciowo
            od wagonu typu N.

> A swoją drogą jestem ciekawy jak taki niski wyglądał kiedyś przy poczatkach
            > budowy takich maszyn.

www.nowyprzystanek.republika.pl/przyst54.htm#szczecina - opis i zdjecia
            z akcji zaladunku S2D z dzialki na lawete.

> A na koniec mały obiektywizm. Mimo że linia wycieczkowa istnieje to jest moim
            > zdaniem za mało rozreklamowana.

Przyjmuje do wiadomosci. W tym roku na turystycznej powinnismy miec sklad
            potrojny, dzieki czemu mozna sie bedzie rozreklamowac (w ubieglych latach mimo
            praktycznego braku reklamy, miewalismy kursy zatloczone, a tez nie o to do
            konca chodzi).

> Aha a co w końcu z tym "ogórkiem" który miał być remontowany??

Jest remontowany.
            • mantis77 ciekawe i to bardzo 30.01.05, 01:14
              No to aż mnie zadziwiło że już w latach 30 myślano o niskopodłogowcach (i
              faktycznie w tych drzwiach nie widać schodów). No ale czy wiecie do końca jak
              wyglądał wszak nie ma podwozia tylko sama "kasta". Chyba że zachowały się
              dokumenty z 1930? Z wiadomych względów interesują mnie niskopodłogowce cekawe
              jak wyglądały zachodnie rozwiązania czy było coś z lat 50-70 podobnego do
              helmutów a jednak niskiego?

Ciekawe też dlaczego skoro w latach 30 już powstawały takie pomysły wycofano
              się z nich i nie rozwijano takiego pomysłu tylko podążono w innym kierunku.

Choć wiem że konstal produkował z częściowo obniżoną podłogą chyba 105N który
              nawet raz trafiłem na lini 14 (Nie wiem czy nadal jeździ bo to było chyba z 2
              lata temu). Mimo że w "niskiej" części było miejsca na góra 2 wózki to
              rozwiazanie oceniłbym pozytwnie bo przecież też tych wózków jednocześnie nie ma
              aż tak wiele a rozwiązanie było ciekawe (choć fakt że brzydota pozostała i
              ustępuje np. combino) ale użyteczność jest takiego czegoś spora.
              • Gość: dr huckenbush Re: ciekawe i to bardzo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 02:38
                Pojazd o ktorym piszesz nie byl zrobiony przez konstal. To jest przerobka dwoch
                konstalowskich wagonow wykonana w HCP - dolozono m. in. srodkowy czlon.
                Oznaczenie jego to 105N/2, tudziez 115N. Numer boczny to 400. Czasem sie zdarza
                na jakiejs linii...
                • Gość: lukaszbandi Re: ciekawe i to bardzo IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 30.01.05, 07:36
                  Wczoraj była to linia nr 5. A co do tego, co napisałeś mantis77 kilka postów
                  wcześniej, to chciałem tylko podziekować :))) Dzięki-dzięki!
                • ex3704 Re: ciekawe i to bardzo 30.01.05, 11:27
                  > Pojazd o ktorym piszesz nie byl zrobiony przez konstal. To jest przerobka
                  dwoch
                  > konstalowskich wagonow wykonana w HCP - dolozono m. in. srodkowy czlon.
                  > Oznaczenie jego to 105N/2, tudziez 115N.

Konstal dopiero podpatrzyl rozwiazanie HCP i wyprodukowal dwa nowe,
                  konstrukcyjnie bardzo zblizone do naszego 105N/2, pojazdy typu 114Na dla ZKM
                  Gdansk. Dopiero pozniej (nie wiedziec czemu) przyznano poznanskiemu wagonowi
                  kolejne oznaczenie typu, 115N, sugerujace iz w chronologii umiejscowiony byl
                  koncepcyjnie pozniej, co jest nieprawda.
              • ex3704 Re: ciekawe i to bardzo 30.01.05, 11:39
                > No to aż mnie zadziwiło że już w latach 30 myślano o niskopodłogowcach (i
                > faktycznie w tych drzwiach nie widać schodów). No ale czy wiecie do końca jak
                > wyglądał wszak nie ma podwozia tylko sama "kasta".

Wiemy. wagony tego typu, wlasnie ze wzgledu na nowatorska i skomplikowana
                konstrukcje, mialy podwozie na stale zlaczone z nadwoziem. Wiekszosc elementow
                zachowala sie pod kasta. Brakuje osi, kol, hamulcow szynowych (tak tak! te
                wagony mialy je juz przed wojna!), maznic, resorow i paru innych drobiazgow. W
                Szczecinie zas, wsrod taboru gospodarczego, zachowala sie lorka zbudowana z
                takiego wagonu, co ulatwi odtworzenie czesci podczas remontu.

> Z wiadomych względów interesują mnie niskopodłogowce cekawe
                > jak wyglądały zachodnie rozwiązania czy było coś z lat 50-70 podobnego do
                > helmutów a jednak niskiego?

Fabrycznie - nie. Zwiazane to bylo z problemami technicznymi. Helmuty lub
                tramwaje PCC (czeskie tatry, choc i nasz jeden Konstal sie zaplatal) byly
                pozniej w wiekszosci modernizowane do lepszych standardow i wowczas niektore
                otrzymywaly niskopodlogowe czlony (KT4 w Cottbus, Brandenburg, Tallinn, Gera;
                K2 w Brnie i Sarajevie; GT6 w Mannheim, Braunschweig, Norrkoepping, Goeteborg,
                Bazylea; T3 w Kijowie i 105N w Poznaniu). Dopiero gdy technologia stala sie
                powszechna, wagony ze srodkowymi czlonami niskopodlogowymi zaczeto produkowac
                jako nowe - amsterdamskie 10G, gdanskie 114Na czy brnenskie KT8D5N. Ciagle
                jednak konstrukcja wozkow (glownie obecnosc osi) nie umozliwiala wprowadzenia
                niskiej podlogi na wiekszym procencie powierzchni wagonu. Przelomem byly wagony
                dla Grenoble, Genewy i Bremy, a pozniej to juz ruszylo z kopyta. Dzisiaj nowe
                wagony bez 100% udzialu niskiej podlogi stanowia mniejszosc sposrod zamawianych
                w Europie, aczkolwiek pojazdy takie jak katowickie 116Nd, krakowskie NGT6Kr czy
                drezdenskie NGT12DD, majace tylko jeden stopien poprzeczny wewnatrz (a nie 3
                jak tatra czy 105N/2), nie odbiegaja za bardzo standardem od calkowicie
                niskopodlogowych, poniewaz i tak wszystkie lub wiekszosc drzwi lezy w obrebie
                niskiej podlogi.
    • Gość: lukaszbandi Dziekujemy! IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 30.01.05, 21:13
      Bardzo dziekujemy za wzięcie udziału w akcji. W tym roku obchodzimy 125lecie
      komunikacji miejskiej w Poznaniu, KMPS bedzie obecny na imprezach związanych z
      obchodami, będziemy równiez dalej kwestować na rzecz starych bimb.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka