Dodaj do ulubionych

Parkomaty ciągle czekają na naprawę

14.02.05, 23:47
Mamy pecha z Simensem.
Parkomaty-złom,
Tramwaje-złom.

No dobra, trochę przesadzam.
Mogę jak w tey-u "powiedzieć, nie że kołko się zepsuło, ale, że trzy są
dobre".
Ale co z tego?
Obserwuj wątek
    • Gość: krąg szaleństwa Leh, leh IP: *.icpnet.pl 15.02.05, 08:46
      Jak nie o pie..nych tramwajach, to parkomatach. Zatrudnij się Pan w gazetce
      zakładu komunikacji miejskiej. Szkoda pieniędzy na takie pierdoły.
      • Gość: WŁADYSŁAW Re: Leh, leh IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.05, 12:34
        MISO IRADNI STAWJĄ NA SIMENSA ZACZYNAJĄC OD TRAWAJI INNE RZECZY,ALE RADNI
        COGLE FORSUJĄ SIMENSA JAKIE KORZYŚCISĄ ZADNE JAK CHODZILI PO STREFIE
        PARKIGOWI MNIEJ BYŁO WŁAMAN DO SAMOCHODÓW,ALE RADNI TEGO NIEWDZĄ STARA
        TECHNIKA BYŁA NIEZAWODNA.BEZROBOCIE ZMALAŁO W POZNANIU MOŻE RADNI MIASTA ZACZNĄ
        NAPRAWIAĆ SWOJE GŁUPIE UCHWAŁY.
        • pan.nikt Re: Leh, leh 15.02.05, 12:51
          To inny problem. Automat (parkomat) nie bierze w łapę.

I fakt, że Panowie z kwitkami zmniejszają bezrobocie (nie aż tak znacząco), to
          jednak w załozeniu sa drożsi od automatów. (nawet pomijając lewą kasę).

A bezrobocie??
          Lepiej szukać innych rozwiązań.
          NP mie wywalać VW, nie blokować Decory itd.
    • Gość: Zdzihoo RONDO RATAJE NAJWIĘKSZYM PARKINGIEM !!!! IP: *.jdj.com.pl 15.02.05, 09:01
      Nie na temat, ale musze zaapelować:
      Patafiany przejeżdząjące przez Rondo Rataje - myślcie troszkę! Rondo co rano
      jest zablokowane, bo dla niektórych (piiiip) zielone światło znaczy "nikt mnie
      nie powstrzyma" - a jest to (piiiip) prawda. Stoi taki/taka swoją awtamaszyną,
      modli się tylko, żeby jescze było zielone no i w końcu udaje mu się wjechać
      jeszcze na zielonym, bo wie, ze za 15 sekund już światła sięzmienią. To, że
      przed nim już na rondzie stoją samochody guzik go / ją obchodzi. Wjechał(a) !!!
      Sukces !!! Oczywiście blokuje swoją awtamaszyną kierunek ruchu, który został
      właśnie otwarty - ale nie, co go/ją to! On(a) jest happy. On(a) być już na rądo.
      Kilkadziesiąt innych samochodów stoi - ale on(a) swoją awtamaszyną będzie o 20
      sekund wcześniej.

I tak to rano.

Ludzie w awtamaszynach - znajomośc lokalizacji sprzęgła i hamulca nie zwalnia z
      myślenia. Nie blokujcie miejsca innym pojazdom, bo WAM się wydaje, że może
      przejedziecie. Wasze widzimisie przekłada się na przyblokowanie kilkudziesięciu
      innych pojazdów !!!!

• Gość: poranny kierowca Re: RONDO RATAJE NAJWIĘKSZYM PARKINGIEM !!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 15.02.05, 09:13
        Popieram!
        Wysłać wszystkich kre..nów na ponowny kurs na prawko! Nawet jeżeli jest zielone
        światło to nie można wjechać na skrzyżowanie jeżeli nie można go opuścić! Tak
        jest w przepisach i za takie zachowanie należy się mandat. Gdzie jest policja?
    • Gość: remik Re: Parkomaty ciągle czekają na naprawę IP: *.icpnet.pl 15.02.05, 09:16
      hehe Siemens bedzie tak celowo przeciagal sprawe. w marcu powie, ze podobny
      problem wystapil w Szczecinie, w kwietniu w Lodzi, w maju w Krakowie, w czerwcu
      w Bialymstoku, w lipcu w Warszawie, w sierpniu w Katowicach, a w lipcu
      przyjdzie pora na Poznan. Tyle ze juz bedzie po gwarancji i Siemens oglosi
      oficjalne stanowisko "jakie akumulatory??" "jakie parkomaty???" "jaka
      gwarancja??" ;)

i znowu sie dalismy porobic...

remik
      • Gość: zan Re: Parkomaty ciągle czekają na naprawę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.05, 10:58
        w kwietniu nie będzie problemu w łodzi ponieważ tam nie ma badziewskich
        oparkomatów, które banda debili okrada. Tam jest Pan Cieć z bloczkiem biletów w
        pomarańczowej kurtce, któremu płacisz w strefie i sądzę, że jest to lepsze
        rozwiązanie (i tańsze) niż w naszym super mieście poznań....
    • Gość: cia Re: Parkomaty ciągle czekają na naprawę IP: *.icpnet.pl 15.02.05, 09:35
      O pechu można mówić jeżeji nie powiedzie się kilka spraw. W przypadku naszych urzędników miejskich z "prezydentem" panującym już drugą kadencję na czele, sprawy zabrnęły dalej poniewaz przy tej liczbie nietrafnych decyzji i straconej kasy mamy do czynienia z tzw. "zespołem złego uroku". Proponuje panu "prezydentowi" zwrócić sie do egzorcysty.
    • Gość: Alchemik Re: Parkomaty ciągle czekają na naprawę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 10:33
      Mnie zastanawia co to za pomysł aby parkomaty w centrum miasta były zasilane z
      akumulatorów. Przecież to nie jest środek lasu gdzie nie ma infrastruktury
      energetycznej. Akumulator w parkomacie powinien byc źródłem zasilania
      awaryjnego, a nie podstawowym elementem dostarczającym prąd. Czy nie lepiej
      doprowadzić prąd do każdego parkomatu? O ile się znam na akumulatorach, a trochę
      się znam to żaden akumulator tego nie wytrzyma. Problemem jest od początku głupi
      pomysł z zasilaniem aż dziwne, że tak renomowana firma jak Siemens tego nie wie.
      • pan.nikt Re: Parkomaty ciągle czekają na naprawę 15.02.05, 10:37
        Ale jaja.
        Zgadzam sie z Alchemikiem.
        Mnie też ciagle zastanawia, dlaczego nie podłączono parkomatów do sieci.

Zapewne koszty obsługi akumulatorów i ich wymiany w krótkim czasie pokryłoby
        koszt pociągnięcia kabla.
        • Gość: Alchemik Re: Niech Gazeta zapyta kogo trzeba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 11:13
          Kiedy stawiano parkomaty to jestem przekonany, że widziałem jak w podstawie
          parkomatu były wykonane wpusty kablowe. Moze Gazeta zapyta kogo trzeba dlaczego
          parkomaty nie są zasilane z sieci.
          • pan.nikt Re: Niech Gazeta zapyta kogo trzeba 15.02.05, 11:27
            > Kiedy stawiano parkomaty to jestem przekonany, że widziałem jak w podstawie
            > parkomatu były wykonane wpusty kablowe.

CIEKAWE??
            A może parkomaty Simensa, są dostosowane głównie do sieci, a żadania miasta w
            sprawie zasilania akumulatorowego, jest przyczyną kłopotów firmy????
            • pan.nikt Re: Niech Gazeta zapyta kogo trzeba 15.02.05, 11:31
              ps
              Alchemiku, to nie był sarkazm w stosunku do Twojej wypowiedzi.
              To było poażne pytanie, o pierwotne (projektowe) zasilanie parkometrów.
              Swoją drogą ciekawe, jak zasilane sa parkomaty (simensa i inne) w innych
              miastach Polski i Europy.

POPIERAM ZASILANIE Z SIECI, A akumalatory, tylko awaryjne i w miejscach, gdzie
              kabla nijak nie da się podłączyć (nijak, czyli z nadmiernymi kosztami). Ale
              takich parkomató w Poznaniu, byłoby może kilka.
              • Gość: Alchemik Re: Niech Gazeta zapyta kogo trzeba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 11:42
                pan.nikt napisał:

> ps
                > Alchemiku, to nie był sarkazm w stosunku do Twojej wypowiedzi.

Daj spokój nawet o tym nie pomyślałem

> To było poażne pytanie, o pierwotne (projektowe) zasilanie parkometrów.
                > Swoją drogą ciekawe, jak zasilane sa parkomaty (simensa i inne) w innych
                > miastach Polski i Europy.

Pytanie czy parkomaty Siemensa są zainstalowane jeszcze w jakimś mieście w
                Polsce. Generalnie to chyba największą wadą tych parkomatów jest to, że nie
                można wybrać godziny od kiedy chce się zapłacić.

> POPIERAM ZASILANIE Z SIECI, A akumalatory, tylko awaryjne i w miejscach, gdzie
                > kabla nijak nie da się podłączyć (nijak, czyli z nadmiernymi kosztami). Ale
                > takich parkomató w Poznaniu, byłoby może kilka.

To jest najlepsze rozwiązanie każde inne to będzie leczenie syfa pudrem. Gazeto
                do dzieła tylko ty możesz to załatwić.
                • Gość: Alchemik Troszkę poszperałem i już nic nie rozumiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 12:08
                  Oto cytat ze strony Siemensa
                  "Siemens gwarantuje
                  Przez trzy lata, w ramach gwarancji, Siemens będzie ładował akumulatory,
                  zaopatrywał urządzenia w papier, dbał o prawidłową eksploatację. Rola miejskich
                  służb ma się ograniczać do wyjmowania zebranych monet. Po okresie gwarancji
                  możliwe jest podłączenie parkomatów do sieci energetycznej (np. do najbliższej
                  latarni), by raz na kilka miesięcy, przez kilka godzin ładować akumulatory."

Czyżby miasto dało się zrobić Siemensowi w konia bo przecież nie robili tego
                  serwisu gwarancyjnego bezpłatnie. Pytanie brzmi ile Siemens skasował przez te
                  trzy lata za serwis parkomatów, kto ze strony miasta podpisał umowę wiedząc, że
                  parkomaty mogą być zasilane z sieci.
                  • pan.nikt Re: Troszkę poszperałem i już nic nie rozumiem 15.02.05, 12:18
                    Niezłe jaja.
                    Bo albo Simens jest masochistą (lubi latać z akumulatorami), albo skasował w
                    kontrakcie, nienależne pieniądze za serwis gwarancyjny (akumulatorowy).

Albo, nasi właodarze i ich techniczni doradcy .........eeeeeeeeeeee, szkoda
                    gadać.
                    • Gość: cia Zły urok IP: *.icpnet.pl 15.02.05, 12:37
                      No przecież to jest jasne, że na naszego "przezydenta" rzucono zły urok. I nad
                      czym tu dywagować ???
                    • Gość: Alchemik Re: Troszkę poszperałem i już nic nie rozumiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 12:39
                      pan.nikt napisał:

> skasował w
                      > kontrakcie, nienależne pieniądze za serwis gwarancyjny (akumulatorowy).

Tu był bym ostrożny. Chyba wszystkie serwisy gwarancyjne są płatne (samochody,
                      piece gazowe itd. itp.) znaczy to tyle, że w okresie gwarancji należy przedmiot
                      gwarancji serwisować w autoryzowanym serwisie.

Pytanie następne brzmi tak. Dlaczego miasto zgodziło się aby w ramach serwisu
                      Siemens wymieniał papier w drukarkach (sic!) i ładował akumulatory.
                      Czy człowiek o zdrowych zmysłach kupił by samochód powiedzmy VW i zgodził by się
                      aby ten samochód tankował mu serwis VW i brał za to pieniądze.

Generalnie to ja rozumiem Siemensa kasować za zakładanie paieru w drukarkach też
                      bym chciał. Tylko kto się na to zgodził?
                      • pan.nikt Re: Troszkę poszperałem i już nic nie rozumiem 15.02.05, 12:47
                        Alchemiku, źle mnie zrozumiałeś.
                        Tak serwis, OK.
                        A w zdaniu

> > skasował w
                        > > kontrakcie, nienależne pieniądze za serwis gwarancyjny (akumulatorowy).

Ja nie neguję serwisu.

miałem na myśli wykonywanie w ramach "serwisu" czynnosci typowo użytkowo-
                        obsługowych.
                        Wymiana- ładowanie akumulatorów nie mających stałęgo źródłą ładowania, to wg
                        mnie obsługa, podobnie jak ładowanie papieru.

czyli może wyraziłem sie nieściśle, ale myslimy o tym samym.
                        • Gość: Alchemik Re: Troszkę poszperałem i już nic nie rozumiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 12:54
                          • pan.nikt Re: Troszkę poszperałem i już nic nie rozumiem 15.02.05, 12:56
                            ????
                            • Gość: Alchemik Re: Troszkę poszperałem i już nic nie rozumiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 13:00
                              Sorry po wpisaniu nica nacisnąłem enter :-))))
                        • Gość: Alchemik Re: Troszkę poszperałem i już nic nie rozumiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 12:58
                          Dokładnie myślimy o tym samym.
                          Tak jak by wyciągając pieniądze z parkomatu nie można było wymienić papieru do
                          drukarki. Zgroza normalnie zgroza. Ciekawe czy tyłki urzędnikom w magistracie
                          też podciera jakaś najęta firma :-)))).
              • Gość: Alchemik znowu poszperałem i wyszperałem Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 13:10
                Wrocław też ma parkomery Siemensa
                www.wroclaw.pl/m3302/p10524.aspx
                Zaraz zapytam na wrocławskim forum jak oni zasilają parkometry we Wrocławiu.
                • Gość: Alchemik Re: znowu poszperałem i wyszperałem Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 14:32
                  Na wrocławskim forum dyskutowano parokrotnie na temat parkometrów. Dyskuje
                  dotyczyły dokładnie tych samych problemów co u nas:
                  Problemy z obsługą (przyciski), nie wydawanie reszty, nie przyjmowanie
                  banknotów. No ale tak naprawdę pretensje o takie sprawy to powinno sie mieć do
                  urzedasów którzy przygotowywali przetarg a nie do firmy która dostarczyła
                  urządzenia zgodne z wymaganiami.

Jedyny fragment dyskusji o zasilaniu był tu

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=14414848&a=14414848
                  ale nic nowego nie wniósł do naszej sprawy.

Natomiast wszystkie artykóły na temat parkometrów we Wrocławiu Wyborcza już
                  zamknęła na klucz, a ja 2,44 płacił nie będę bo mi aż tak na tym nie zależy.

szukam dalej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka