Dodaj do ulubionych

Szanowni Poznaniacy - haracz dla Warszawy

IP: *.media4.pl 18.02.05, 11:45
grupka poslow z PiS chce przeznaczania corocznie ok 250mln na Warszawę jako
rekompensowanie jej "kosztów stołeczności" nie będę sie nad tym rozwodził bo
ciśnienie mi skoczyło już wystarczająco
pozdrawiam z Wrocławia
u nas wyglada to tak
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=20737139&a=20737139
Obserwuj wątek
    • Gość: RAUBER niech spadają... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 12:05
      Absolutnie się nie zgadzam!
      Kasę należy przeznaczyć na infrastrukturę, np. na porządny Autobahn jadąc czy do
      Wrocka czy do Szczecina trzeba się przeciskać na wąskiej ścieżce a nie drodze.
      NIech Warszawa swoje pomysły finansuje ze swojej kasy a od naszej się odczepi.

Pytanie: co robią parlamentarzyści ze Szczecina, Posen i Wrocławia, dlaczego te
      miasta nie są połączone prawdziwym Autobahnem?

Szczecin może być potężnym centrum logistycznym zaopatrującym nie tylko zachód
      polski ale też aglomerację Berlina czy nawet Pragę. Poznań i Wrocław to silne
      centra swoich regionów, które na współpracy ze sobą tylko się wzbogacą.

NIE dla redystrybucji podatków, a już tym bardziej na przekazanie ich Warszawie.
      Jeżeli więcej pieniędzy z podatków będzie zostawało w regionach to i W-wa nie
      będzie wyciągać łapek po ekstra środki.
      • Gość: POSEN Re: niech spadają... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.05, 12:28
        Precz z panstwem warszawskim.Chcemy miec stolice w Berlinie.Za zaborow czulismy
        sie Polakami ,teraz czujemy sie niewolnikami.
        • Gość: Korowiow Re: niech spadają... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 14:50
          Przypomnij sobie strajk dzieci wrzesińskich i nie pitol więcej takich bzdur...
          • caprice83 POSEN 21.02.05, 10:45
            a ja sie z nim zgadzam. przynajmniej drogi bysmy mieli, a nie to co teraz.
    • Gość: borixon Re: Szanowni Poznaniacy - haracz dla Warszawy IP: *.ath.cx / *.icpnet.pl 18.02.05, 12:29
      skandal!!!nie dosc,ze do budzetu idzie ok.80% tego co miasto sobie
      wypracuje,wiec w przypadku poznania ogromne pieniadze, o ktorych potem
      codziennie czytam,ze wyparowaly w jakiejs nowej aferze i nie ma innych to
      jeszcze jakies skladki.jedyne rozwiazanie to decentralizacja panstwa-na wzor
      niemiec i ich landow,czyli do budzetu 20% a reszta zostaje i kazde wojewodztwo
      samo zarzadza tym co zostaje.oczywiscie te bogatsze wojew.wspieralyby
      biedniejsze ale bezposrednio,omijajac w-we.wtedy na pewno trafia tam gdzie
      trzeba.
      • Gość: Alchemik Re: Szanowni Poznaniacy - haracz dla Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 13:34
        Gość portalu: borixon napisał(a):

> skandal!!!nie dosc,ze do budzetu idzie ok.80% tego co miasto sobie
        > wypracuje

możesz podać skąd takie dane masz.
    • Gość: XXL Niech przeniosą do Poznania, mogę nawet dopłacić. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.05, 12:40
      Jak dla nich to taki ciężar .......
      • Gość: lechita22 Re: Niech przeniosą do Poznania, mogę nawet dopła IP: 212.126.9.* 18.02.05, 12:58
        hehe
        dokonajmy kilku prostych rachunków:

Kopenhaga - to się rozumie. 1 340 000 mln mieszkańców miasta, na 5 170 000 mln
        mieszk. Danii. (1994) 25% Duńczyków to mieszkańcy Kopenhagi.

Ateny - 3 468 000 mieszk (1994r.) na 10 300 000 Greków. 37% Greków to Ateńczycy

MAdryt - 3 121 000 mieszk na 39 800 000 Hiszpanów. co prawda, tylko 7%
        hiszpanów to mieszkańcy Madrytu, ale...

Warszawa - 1 646 000 mieszk na 38 420 000 Polaków. 4% (słownie: CZTERY
        procent).

Liczby mówia same za siebie.

Przepraszam za stare dane, ale myślę, że i tak to nie zmienia stanu rzeczy.

Coś sie tym w warszawie we łbach pokitwasiło...

pzdr!
    • Gość: mysl37 Re: Szanowni Poznaniacy - haracz dla Warszawy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.02.05, 13:12
      Proponuje zmienic nazwet tego watku na "Jak Wroclawianin z Poznaniakiem, czyli
      kompleksy Polski B". :))))))
      • Gość: Rafis Re: Szanowni Poznaniacy - haracz dla Warszawy IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 18.02.05, 14:02
        Gość portalu: mysl37 napisał(a):

> Proponuje zmienic nazwet tego watku na "Jak Wroclawianin z Poznaniakiem, czyli
        > kompleksy Polski B". :))))))

albo " europejska część Polski kontra Warszawa"
        • Gość: Mat Re: Szanowni Poznaniacy - haracz dla Warszawy IP: *.multilan.net 18.02.05, 14:20
          Re :posen
          czlowieku co ty gadasz jestes albo czubkiem albo fanatykiem, co ty mozesz
          wiedziec o zaborach?zyles wtedy...
          jak chcesz miec stolice w berlinie to zmien obywatelstwo nikt raczej tesknic ni
          ebedzie...
          a pieniadze wawa zawsze ciagnela i to sie raczej nie zmieni bo politycy
          poznanscy raczej niezbyt sie interesuja sprawami miasta no i prezydent ktore
          roli w miesice ni ebede okreslal bo wszyscy wiedza ze jest na skinienie panstwa
          K a on jest tylko wladza wykonawcza i reszta tej nieudolnej machiny polecen
          swojego zwierzchnika...
          • Gość: kiks Re: Szanowni Poznaniacy - haracz dla Warszawy IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.05, 17:05
            podobno stary rabin żydowski mówił, że wszystko juz było. Było już: cały naród
            buduje swoją stolicę.
            Wybudowaliśmy no i starczy.
            Widziałem w szczecińskim ślady wioski, której nie ma, bo latach czterdziestych
            wszystkie cegły poszły na odbudowe stolicy!

A jak o pieniądzach mowa, to z racji bycia stolicą i bycia magnesem,
            przyciagającym różne bisnesy- Warszawa ma większe przychody od innych miast-
            zatem powinna odprowadzać - tytułem rekompensaty część swoich zysków mniejszym
            miastom.
            Znak przypadek światowego koncernu, który przenióśł swoją kwaterę główną z
            Poznania do Warszawy, bo tam łatwiej o dojścia i informacje. Więc kto kumu ma
            płacić???
      • Gość: RAUBER Od Konina Azja sie zaczyna... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 17:04
        Nie chcę być złośliwy ale mniej więcej za Toruniem, Łodzią kończy się
        cywilizacja i zaczyna się Azja...

W-wa? Czy to gdzieś pod Uralem?? Najbardziej wysunięta na zachód azjatycka
        stolica, zakompleksiona, mniejsza i brzydsza siostra Moskwy...

Nie pajacuj kolo, to W-wa była w obszarze Polski B, tylko na komuszej
        centralności wyjechała. Ale i to się powoli będzie kończyć. Durni Azjaci.
        • rubaszny.edzio Re: Gdzie się w Poznaniu rodza tacy wiochmeni? 18.02.05, 22:15
          Gość portalu: RAUBER napisał(a):

> Nie chcę być złośliwy ale mniej więcej za Toruniem, Łodzią kończy się
          > cywilizacja i zaczyna się Azja...
          >
          > W-wa? Czy to gdzieś pod Uralem?? Najbardziej wysunięta na zachód azjatycka
          > stolica, zakompleksiona, mniejsza i brzydsza siostra Moskwy...
          >
          > Nie pajacuj kolo, to W-wa była w obszarze Polski B, tylko na komuszej
          > centralności wyjechała. Ale i to się powoli będzie kończyć. Durni Azjaci.

Nie jestem z Warszawy - żeby nie było niedomówień. Ale ten twój tekst to nic
          innego jak totalna wiocha. Neandertalskie myślenie lokalnego faszytsty.

A z tych 300 tys. urzędasów w Warszawie 90% pochodzi spoza niej, to samno tyczy
          sie politykierów których wybieramy, wybieracie sami!!! I co do tego mają
          warszawiacy? Nic, oprócz tego kukułczego jaja w swoim mieście!
          • Gość: RAUBER Re: Gdzie się w Poznaniu rodza tacy wiochmeni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 22:49
            Na wstępie zaznaczam że nie mam pretensji o twój tekst.

I do rzeczy. Rozliczmy tych (...) których wybieramy do parlamentu. Co zrobili
            dla swojego regionu i dlaczego tak mało.

Większa autonomia dla Posen!
            Większa autonomia dla Wielkopolski!
            • rubaszny.edzio Re: Gdzie się w Poznaniu rodza tacy wiochmeni? 19.02.05, 23:00
              Gość portalu: RAUBER napisał(a):

> Na wstępie zaznaczam że nie mam pretensji o twój tekst.
              >
              > I do rzeczy. Rozliczmy tych (...) których wybieramy do parlamentu. Co zrobili
              > dla swojego regionu i dlaczego tak mało.
              >

Oooo... i to jest własnie to! Bo przecież zwykli Warszawiacy nie są temu winni.

Pozdrawiam.
    • rubaszny.edzio Re: Szanowni Poznaniacy - co macie do warszawiaków 18.02.05, 22:18
      Nie jestem z Warszawy - żeby nie było niedomówień.

Te wasze teksty obrażają tylko zwykłych ludzi, zwykłych warszawiaków. NIE MYLCIE
      warszawki czyli brudnych polityków i śmierdzących leniem i złodziejstwem
      urzędasów z nimi na Boga!!!

Z tych 300 tys. urzędasów w Warszawie 90% pochodzi spoza niej, to samno tyczy
      sie politykierów których wybieramy, wybieracie sami!!! I co do tego mają
      warszawiacy? Nic, oprócz tego kukułczego jaja w swoim mieście!
      • Gość: albert rekompensata dla Poznania IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.02.05, 22:58
        Proponuje wprowdzic specjalny podatek od każdego mieszkańca Warszawy podczas
        przyjazdu do Poznania za zuzywanie infrastruktury miejskiej. Również firmy,
        które mają centrale w Warszawie i tam płacą podatki powinny odpowednią część
        podatku płacić w Poznaniu.
        • rubaszny.edzio Re: rekompensata dla Poznania 18.02.05, 23:03
          Gość portalu: albert napisał(a):

> Proponuje wprowdzic specjalny podatek od każdego mieszkańca Warszawy podczas
          > przyjazdu do Poznania za zuzywanie infrastruktury miejskiej. Również firmy,
          > które mają centrale w Warszawie i tam płacą podatki powinny odpowednią część
          > podatku płacić w Poznaniu.

Chyba nie rozumiesz tego co czytasz i piszesz.
    • Gość: XXL Nie dali ..... IP: *.idea.pl 20.02.05, 11:32
      Ale się warszawiacy zapluli :-)))))

------------------------------------------------------

Hucpa i skandal - tak poseł Bartłomiej Szrajber ocenia decyzję posłów SLD,
      którzy nie chcą, by Warszawa dostawała dotacje z budżetu państwa. Lewica
      argumentuje, że Warszawa i tak jest bogata.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2561212.html
      • Gość: couleur3 Warszawa jest bogata biedą reszty kraju. IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.05, 10:25
        "Warszawa jest bogata biedą reszty kraju. A bezczelne wyciąganie ręki po
        dodatkowe pieniądze z budżetu centralnego to jest czyste sku rwy syństwo," - to
        cytat z forum Wrocław - ja mogę się tylko pod tym podpisać.
        • Gość: Włodek z Grunwaldu sprawa od kilku miesięcy jest intensywnie lobbowan IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.05, 19:52
          Dla mnie jest to skandal. Warszawa dzięki stołeczności stała się najbogatszym
          miastem Polski. I jest to prosty do udowodnienia fakt, gdyż przegoniła Poznań
          dopiero w roku 1992-im.
          Warszawa zyskała niewiarygodnie dzięki swej pozycji centralnej, dzięki
          centralizacji urzędów, dzięki cebtralizacji systemu politycznego, dzięki
          centralizacji systemu finansowego, dzięki blokadzie komunikacji ze światem przez
          Okęcie do 1999 roku.
          W 1998 uczyniono pierwszy krok do zbliżenia systemu do modelu niemieckiego. Lecz
          się zatrzymano. Najpierw plany UW wstrzymał AWS, potem lewica utrzymała
          centralizację. Teraz SLD jest przeciwna, gdyż nie chce łupów oddawać skoro nie
          będzie przy władzy. Chore.
          Warto jednak zapamiętać, że forującym takie rozwiązanie jest nie tylko PIS, ale
          wielu warszawskich polityków. Całą akcję zaczął Piskorski z PO. A i na lewicy
          ma ona zwolenników. Dlatego trzeba w tej sprawie wypytać dobrze kandydatów na
          posłów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka