Dodaj do ulubionych

Wiatraki za 1zł....

24.02.05, 09:57
Ostatnio przejeżdżając katowicką obok wiatraków przypomniała mi się akcja
sprzed kilku lat, mająca na celu uratowanie tych zabytków przed dalszym
zniszczeniem.Gazety rozpisywały się na temat tej akcji.Wiatraki sprzedano
jednak z tego co widzę to nic nie zrobiono.Jak stały tak stoją, jak niszczały
tak niszczeją...Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • duch3 Re: Wiatraki za 1zł.... 24.02.05, 11:40
      Ja chetnie postawie wiatrak u siebie przed domem. :) Szukam chetnych ktorzy
      pomogli by mi je przenies?.... Tak myslalem ze nie bedzie chetnych.

Skad sie wziely te wiatrki?
      Otoz w Koszutach mial powstac skansen. Takie byly plany w latach 70-tych.
      Pomysl niestety upadl. Wiatraki sa pod opieka muzeum, niestety braka srodko
      unimozliwia ich renowacje. Pamitacie jak gorale z Podhala przyjechali i jeden
      wyremontowali?
      Mysle ze akcje wbica paru belek rownie dobrze mogli by zrobic nasi bezrobotni.
      Tym bardziej ze maja juz jeden wiatrak za wzor. Slyszalem o przypadkach jak
      deski z wiatrakow byly kradzione na opal.
      Koszuty moga byc waznym osrodkiem turystycznym w regionie. Znajduja sie przy
      ruchliwej trasie a zaledwie 2km dalej w Slupi jest przystanek kolejki. W
      latach 70-tych odkryto na terenie wsie gorace zrodla termalne ktorych
      temperatura dochodzi do 40 stopni C. I walory zdrowotne porownywane sa do tych
      z Ciechocinak.
      Gdyby troche zainwestowac mysle ze wiele osob nie tylko z Koszut ale i ze Srody
      moglo by znalesc zatrudnienie.
      Pozdrawiam
      • rogeer Re: Wiatraki za 1zł.... 24.02.05, 15:35
        Rzeczywiście Urząd Pracy mógłby zająć się tymi wiatrakami,zawsze jakiś zarobek
        dla bezrobotnych a i porzytek z tego byłby znaczy, bo nasze piękne wiatraki by
        odnowili.
        Co do Koszut jako uzdrowiska to nie liczyłbym na to, chyba że jakiś naprawde
        poważny inwestor by się znalazł, bo z funduszy miasta nie wyjdzie.
        • duch3 Re: Wiatraki za 1zł.... 24.02.05, 20:24
          Nie mialem na mysli wielkiego uzdorwiska. Raczej jeden, dwa male jakuzy na
          dobry poczatek. Fakt to tego potrzebna jest kasa. Mysle ze tylko szaleniec
          odwazylby sie zainwestowac w takie uzdrowisko, ale im wiecej osob wie o tych
          zrodlach tym latwiej o takiego szalenca! :)
          Pozdrawiam
          • wolframiq Re: Wiatraki za 1zł.... 26.02.05, 16:00
            Z wiatrakami moze byc problem-jesli,jak wnioskuje,nie sa to repliki tylko
            oryginalne,przeniesione skads wiatraki to kazdy remont musi nadzorowac
            konserwator zabytkow(a wiem ze z nimi czesto sa problemy).Jesli natomiast nie
            sa to repliki to trzeba i tak dowiedziec sie kto jest teraz ich
            wlascicielem,jak wygladala umowa kupna,do czego sie w niej zobowiazal.Jesli z
            tych zobowiazan sie nie wywiazuje(a widzimy wszyscy ze raczej tego nie robi)to
            wystrarczy sprawe naglosnic w mediach(z tym nie bedzie problemu).Albo sie
            zreflektuje i zrobi to co zagwarantowal,albo bedzie mial zepsute"public
            relations":)A wiec:najwazniejsza jest sama umowa-kto komu,co i za co.Trzeba sie
            do niej doszperac,bo naprawde warto:)
            • duch3 Re: Wiatraki za 1zł.... 27.02.05, 20:17
              Wolframiqu, wiatraki sa oryginalne. Pare lat temu miasto organizowalo taka
              akcje. Kazdy mogl wziasc sobie wiatrak, kosztowaly tylko 1zl. Jak widzisz nikt
              sie nie zainteresowal. Warunek byl jeden, sam musiales zagwarantowac transpotr.
              Mysle wiec ze z konserwatorem nie bylby problem. Dzisiaj kolo nich
              przejezdzalem i wiedze ze coraz bardziej przypinaja szwajcarski ser. Jesli nikt
              sie nimi nie zaopiekuje to niedlugo czeka je taki los jak ochronke...:(
              • wolframiq Re: Wiatraki za 1zł.... 02.03.05, 22:03
                z tego co wiem to nie chodzilo o to ze mozesz sobie kupic wiatrak i postawic
                np.w ogrodku drogi duchu.mial to byc raczej rodzaj partronatu-placisz,wiatrak
                jest twoj,ale musisz sie nim opiekowac.tym bardziej jesli jest to taki zabytek.
                • wolframiq Re: Wiatraki za 1zł.... 02.03.05, 22:06
                  Szkoda ze tak niszczeja.Ale nie grozi im ze podziela los ochronki-zaden
                  burmistrz jak na razie nie ma zamiaru budowac tam "centrum handlowego":P
                  • wolframiq Re: Wiatraki za 1zł.... 02.03.05, 23:00
                    poza tym Wjciech napisal ze jednak zostaly sprzedane...to jak to jest w koncu?
                    na czym stanelo?wie ktos moze?
                    • wolframiq Re: Wiatraki za 1zł.... 02.03.05, 23:01
                      ale plotki mnie nie interesuja;)
        • duch3 Re: Wiatraki za 1zł.... 19.03.05, 12:22

Chyba juz ktos o tym wspomnial...
          Ale pewnym rozwiazaniem dla wiatrakow byloby (nawiazujac do watku " Odbudowac
          czy zostawic") umieszczenie na nich reklamy. Mysle ze te kilkaset zl ( moze
          wiecej) pozwoliloby na zalatanie dziur, ktorych na marginesie ostatnmi czasy
          przybylo.
          Pozdrawiam
    • duch3 Re: Wiatraki za 1zł.... 03.03.05, 13:10
      Glowy sobie uciac nie dam, ale wydaje mi sie ze jednak te wiatraki byly
      sprzedawane na wlasnosc. Tak mi sie przynajmnie wydaje.
      • wojciechd83 Re: Wiatraki za 1zł.... 03.03.05, 22:10
        O ile mnie moja słaba pamięć nie myli, to wiatraki sprzedano, tak jak
        napisałem.Osoby, które zakupiły te cuda, były chyba w jakiś sposób zobowiązane
        do tego by je odrestaurować, lub przynajmniej współdzielić koszty tych
        prac.Jeden chyba został kupiony przez właścicieli Cezara, jeden miał zostać na
        miejscu, a trzeci miał zostać gdzieś przetransportowany.Jeżeli te informacje są
        niezgodne z prawdą to skorygujcie je, gdyż mogłem to źle zapamiętać.
        • duch3 Re: Wiatraki za 1zł.... 05.03.05, 00:53
          Skoro kupili je po tak niskiej ceni, to nie mają one dla nich żadnej wartości.
          Efekt widoczny... :(
    • duch3 Gratulacje dla Saxe!!! 18.03.05, 22:41
      Chcialem pogratulowac Saxe jego ostrej ale jakze skutecznej interwencji u
      Starosty! Witac w tym tkwi nasza najwieksza sila i ta droga powinnismy podazac!
      Dla niezoritnowanych chodzi o to, ze dzieki pytniu Saxe starostwo zwroci sie do
      wlascicieli wiatrakow o wyjasnienie dlaczego o nie nie dbaja(tak w skrucie)!
      Jakie bylo moje zaskoczenie gdy zobaczylem ze zwrocil na to uwage Tygodnik
      Średzki, nastepnie Gazeta Średzka! Malo tego, pisali o tym nawet w dzisiejszej
      Gazecie Poznanskiej!!!
      Brawo Saxe!
      Powtorze to podpis Andromachy ( mam nadzieje ze sie nie obrazi :) zaczerpniety
      ze Strachow!
      "Mamy tylko siebie, wielka mamy moc"
      • saxe Re: Gratulacje dla Saxe!!! 19.03.05, 19:31
        Sam jestem zaskoczony i nie wiem co napisać. Muszę przeczytać te artykuły i
        przygotować podziękowanie dla p.Starosty. Co o tym sądzisz? Nie sztuką jest
        tylko krytykować. Czy myślisz, że było ostro?

Pozdrawiam.
        • duch3 Re: Gratulacje dla Saxe!!! 20.03.05, 00:39
          dot: niszczejących wiatraków.
          Panie Starosto, czy to wszystko co ma Pan do powiedzenia w tej sprawie? Jeżeli
          tak to proszę mi odpisać kto jest właścicielem tych trzech wiatraków w
          Koszutach.Do Pana wiadomości podaję,że temat ten poruszyłem również na forum
          Gazety Średzkiej.
          PS. Jeżeli rzeczywiście nie może Pan nic zrobić,to może wystarczy się rozejrzeć
          po powiecie za sponsorami?
          (Saxe, 2005-03-12 19:24:02)

Odpowiedź Przede wszystkim gdyby Starostwo było właścicielem tych wiatraków -
          to już dawno byłyby one wyremontowane i nie straszyłyby swoim nieestetycznym
          wyglądem. Obecny ich stan techniczny, a co za tym idzie wizualny - sprawia, że
          stanowią one bardzo kiepską wizytówkę powiatu średzkiego.
          W związku z tym faktem, a także dzięki głosom internautów odwiedzających nasz
          portal powiatowy Wydział Geodezji i Gospodarki Nieruchomościami ustalił - kto
          jest właścicielem wszystkich wiatraków znajdujących się w naszym powiecie, po
          czym Starosta Średzki Paweł Łukaszewski zwrócił się z prośbą do Powiatowego
          Inspektora Nadzoru Budowlanego pana Jerzego Bębenka o przeprowadzenie kontroli
          w zakresie obowiązków, jakie nakłada ustawa „prawo budowlane” na właścicieli
          obiektów budowlanych - w pierwszej kolejności w odniesieniu do trzech wiatraków
          znajdujących się w Koszutach w gminie Środa Wlkp..
          W dokumencie skierowanym do PINB Starosta napisał: „Proszę sprawdzić, czy
          obecny właściciel wywiązuje się ze swoich obowiązków w zakresie właściwego
          utrzymania tych obiektów. Szczególnie proszę skontrolować czy właściciel
          przeprowadza okresowe kontrole stanu technicznego oraz zwrócić uwagę na stan
          estetyczny i wizualny tych obiektów pod kontem wymogów prawa budowlanego”.
          Mamy nadzieję, że efekty kontroli stanu technicznego tych nietuzinkowych
          obiektów i ewentualne zalecenia pokontrolne PINB przyniosą oczekiwane przez nas
          wszystkich pozytywne rezultaty.
          (Kalina Oziemska Rzecznik Prasowy, 2005-03-14 11:12:03)

Może nie ostra, ale stanowcza. Widać że przyniosło skutki! Mnie to bardzo
          cieszy ponieważ widać że tylko za pomocą forum i maili i co tu ukrywać
          prospołeczno-obywatelsko-wyborczemu nastawieniu starosty!
          Wcześniej nikt się tym nie interesował, a teraz dzięki twojemu pytaniu na
          wiatraki padł blask jupiterów! :) Oby tylko na słowach się nie skończyło...
          Myśle że takie działanie powinno być wzorem do dalszych interwencji!
          Pozdrawiam
    • duch3 Wiatraki będą odnowione! 06.04.05, 14:02
      Dzisiaj przeczytałem w TS! Wiatraki zostaną odnowione i nie będą już szpecić!
      To znakomita informacja dla nas ale chyba najbardziej dla Saxe który miał
      największy udział w tej akcji.
      Myśle że można to zapisać jako nasz forumowy sukces!
      • saxe Re: Wiatraki będą odnowione! 06.04.05, 19:36
        Nie piszesz Duchu3 najważniejszego, właścicielem wiatraków do 16 sierpnia 2004
        była gmina! W dziwny sposób gmina nie jest już "prawie" właścicielem "Łazienek".
        Może w następnym numerze TS dowiemy się, że Burmistrz sprzedał budynek, w którym
        mieści się Urząd Miasta i Gminy. Po co wydawać pieniądze na kosztowny remont
        elewacji budynku jak można go z zyskiem sprzedać.

Pozdrawiam
        • duch3 Re: Wiatraki będą odnowione! 06.04.05, 23:49
          Nie zwróciłem na to uwagi.
          A to Ci dopiero..., już sobie wyobrażam jak za jakiś czas władze będą szukać
          właścicieli dróg w gminie. A po kontroli okaże się że miasto sprzedało je dzień
          wcześniej!
          Brak słów, to przypomina rzeczywistość rodem z Monty Python'a.
    • duch3 Re: Wiatraki za 1zł.... 06.05.05, 22:49
      Wiatraki jak stały tak stoja. Jeden to juz nawet ani jednego skrzydła nie ma!
      A czy wiecie gdzie jeszcze w okolicach Środy są wiatraki? Bardzo mnie to
      ciekawi. Mozna by troche pojezdzic i porobic zdjecia. Wtedy umiesci sie je w
      internecie.
    • duch3 Re: Wiatraki za 1zł.... 12.05.05, 10:08
      Jeden jest w Rusiborku a drugi w Czarnotkach!
      Ale to jest dopiero 5 wiatraków.
      • duch3 Księstwo Wiatraków 15.05.05, 00:01

Koszuty - 3 sztuki
        Rusiborek - 1 sztuka
        Czarnotki -1 sztuka
        Marianowo -? sztuka
        Dzierżnica -? sztuka
        • saxe Re: Księstwo Wiatraków 27.10.05, 07:19
          Prywatny właściciel terenu na którym stoją wiatraki rozpoczął prace
          zabiezpieczające.

Pozdrawiam.
          • waclaw_kzn Re: Księstwo Wiatraków 27.10.05, 21:23